Zvonek zelený - nový článek Petra Podpěry

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.1.2022 20:27
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Tak jsem na to nějak zareagoval a byl bych rád, kdyby se ozvali i jiní chovatelé milovníci nejen ptactva ve svých chovech.
Volně žijící ptactvo se potýká s mnoha problémy. Kontaminovaná potrava, predátoři, parazité změna prostředí pro hnízdění.
To se netýká jen zvonků. Byl zmíněn nedostatek kosů. Mám jich na zahradě asi 10. Ale kdo by viděl u plotu v keřích ty desítky jablek co mezi keři pámelníku leží by řekl, že by to nesnesl. Ty jablobně jsou 80 let staré, vysoké a proto ta jablka na zemi. Padají až nyní. Musíme se rozhodnout. Buď bude sterilní čistota a jestli lítá nějaký kos nebo ne je nám šuma fuk. Stejněo zjara mnohé budí ráno už za šera.
Domnívám se, že jsme stále méně tolerantní k sobě a pak jak bychom měli být tolerantní k volně žijícím opeřencům.
Držím palce všem, kteří si skutečné přírody všímají a nevidí jen ty odchovy ve svých budkách.
Díky všem, co se zapojili do sčítání ptáků.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.1.2022 20:34

kosy dost probral virus usutu.

7.1.2022 20:54
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
kosy dost probral virus usutu.

Díky za vaši reakci, které si vážím. Myslím, že jiné ani nebudou.
Máte pravdu, ale přesto těch kosů zase bude dost, pokud budou lidé tolerantní.
Městští holubi - věžáci. Problém celoevropský a lidé je krmí, je to atrakce pro turisty.
To strašení s přenosem roztočů, nemocí a pod já považuji za přehnané. Ale jinak ti holubi, kteří ve střední Evropě před 200 lety ve městech nežili nikomu nezcházeli. Vyhubil bych je a to jsem chovatel volného chovu staroněmeckých racků. Jsou na mé stěše, neničí památky a nezanášejí korytiny domů svými hnízdy. A maminky s dětmi jdoucí okolo se pokochají pohledem a i něco jim hodí.

7.1.2022 21:21

holubi a přenos nemocí na člověka je takový evergreen.

na mém webu to lidi hledají každou chvíli.

a pořád nemůžou uvěřit, že hrozí tak max čmelík a klíšťák.

7.1.2022 21:29
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
holubi a přenos nemocí na člověka je takový evergreen.

na mém webu to lidi hledají každou chvíli.

a pořád nemůžou uvěřit, že hrozí tak max čmelík a klíšťák.

Je to trochu mimo zde vést dialog. Chtěl jsem Vám napsat inteně, jaksi mně to nešlo.
Otázka. Co mně může způsobit čmelík ? Nikdy mě to nenapadlo. Ledaže by mě to lechtalo a svědělo.

7.1.2022 21:41

Moudivláček napsal(a):
Je to trochu mimo zde vést dialog. Chtěl jsem Vám napsat inteně, jaksi mně to nešlo.
Otázka. Co mně může způsobit čmelík ? Nikdy mě to nenapadlo. Ledaže by mě to lechtalo a svědělo.

jo, to je všechno, co to dělá

vlaštovička

8.1.2022 10:07
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Ano, je to tak. Tahle věc ohledně holubů je taková stálice. Ale to sem tak úplně nepatří.
Ptal jste se na zvonky, případně na kosy a jiné volně žijící zpěvné ptactvo.
Bydlím v pražských Kunraticích a na to, že je to pražská čtvrť, je tady ptáků vcelku dost. Loni na jaře plno pěnic a nebývalé množství slavíků. hnízdili tady vždy, ale tolik jich u nás ještě nebylo. Zřejmě to je způsobeno tím, že, narozdíl od těch kosů a pěnkavovitých, mají kde hnízdit. Zarostlých pozemků nechaných ladem je tady ještě celkem dost, takže nejen slavíci, ale třeba i pěnice hnědokřídlá je zde početným druhem. Když jde o ty kosy. Asi tak před třemi léty jich tady bylo dost, ale pak zničeho nic začali ubývat. Dnes už je to lepší, ale i tak se zdejší populace zřejmě jenom tak rychle nevzpamatuje. Loni bylo studené jaro a vlhké léto, takže o žížaly nebyla nouze. Problém jsou bohužel straky, které nepropásnou žádnou příležitost k vybrání hnízda. Poslední dobou nám na zahradě hnízdí sýkory a u sousedů rehkové domácí. Nic jiného, kromě těch výše zmíněných pěvců hnízdících v hustém bylinném porostu, tu nemá šanci. Pěnkavovití ptáci jsou u nás stále vzácnější. Každý rok čekám, kdy přiletí zimující čížkové a stehlíci na krmítko a pořád nic. Letos u nás pár dní pobýval samec jikavce, jinak nic, ani dlaskové. Tím chci říct, že je to u nás, i jinde v přírodě, různé. Zajeďte si v létě na venkov a uvidíte konopky, zvonohlíky a domácí vrabce. Proč ne. Mají kde hnízdit, mají dostatek potravy a ohrožuje je méně predátorů, kteří se z velké části přistěhovali do měst za větším množstvím dostupné potravy. Zkrátka, kde nejsou straky, sojky a krahujci, tam se zvonkům a kosům daří.

8.1.2022 14:25
Alisterus 23

XXX.XXX.214.25

vlaštovička napsal(a):
Ano, je to tak. Tahle věc ohledně holubů je taková stálice. Ale to sem tak úplně nepatří.
Ptal jste se na zvonky, případně na kosy a jiné volně žijící zpěvné ptactvo.
Bydlím v pražských Kunraticích a na to, že je to pražská čtvrť, je tady ptáků vcelku dost. Loni na jaře plno pěnic a nebývalé množství slavíků. hnízdili tady vždy, ale tolik jich u nás ještě nebylo. Zřejmě to je způsobeno tím, že, narozdíl od těch kosů a pěnkavovitých, mají kde hnízdit. Zarostlých pozemků nechaných ladem je tady ještě celkem dost, takže nejen slavíci, ale třeba i pěnice hnědokřídlá je zde početným druhem. Když jde o ty kosy. Asi tak před třemi léty jich tady bylo dost, ale pak zničeho nic začali ubývat. Dnes už je to lepší, ale i tak se zdejší populace zřejmě jenom tak rychle nevzpamatuje. Loni bylo studené jaro a vlhké léto, takže o žížaly nebyla nouze. Problém jsou bohužel straky, které nepropásnou žádnou příležitost k vybrání hnízda. Poslední dobou nám na zahradě hnízdí sýkory a u sousedů rehkové domácí. Nic jiného, kromě těch výše zmíněných pěvců hnízdících v hustém bylinném porostu, tu nemá šanci. Pěnkavovití ptáci jsou u nás stále vzácnější. Každý rok čekám, kdy přiletí zimující čížkové a stehlíci na krmítko a pořád nic. Letos u nás pár dní pobýval samec jikavce, jinak nic, ani dlaskové. Tím chci říct, že je to u nás, i jinde v přírodě, různé. Zajeďte si v létě na venkov a uvidíte konopky, zvonohlíky a domácí vrabce. Proč ne. Mají kde hnízdit, mají dostatek potravy a ohrožuje je méně predátorů, kteří se z velké části přistěhovali do měst za větším množstvím dostupné potravy. Zkrátka, kde nejsou straky, sojky a krahujci, tam se zvonkům a kosům daří.

Já bych viděl problém spíše v zemědělství a celkovém hospodaření s krajinou, nežli u strak, sojek a krahujců. Pamatuji si louky plné hmyzu, motýlů a tudíž i spoustu drobného ptactva. Na poli početná hnízdící "kolonie" čejek a v lese to také žilo.
Ještě před dvanácti roky jsem na napajedle, které mám zbudováno na okraji lesa nafotil přes 50 druhů ptactva. Již pěknou řádku let nazpět je úbytek na pítku katastrofální a krom koňader, modřinek, brhlíků, občas velkého strakapouda a v létě strnadů obecných skoro človek nic nenafotí.

8.1.2022 15:21
zbosace

XXX.XXX.241.213

Zvonek- Zelienka. Nákaza pokračuje. Tento rok ešte na krmitku neboli. A to chodili medzi prvými a často aj v lete keď nebolo nasypane. Zato však minulí rok som našiel niekoľko kusov samčekov ktorým už nebolo pomoci. Do dvoch hodín uhynuli. Chudý, apaticky. Tie časy keď bolo možné nájsť hniezdo v každej druhej tuji na cintoríne sa asi nevrátia.
Kosáci sú trochu na tom lepšie . Keď nákaza vypukla akosi som niečo začal tušiť. Nebolo počuť šuchot lístia predtým skoro v každom kroví u nás na sídlisku. Žiadne hovienko na zábradlí balkóna. Jablká ktoré som im hádzal pod balkón nezmizli ale zhnili... A keď som videl ako jeden samec podozrivo letí a zrazu padol do trávy a bol mŕtvy. Rýchlo na ifaunu a už som vedel že v prírode nová katastrofa. No nestačí, tak teraz ešte vtáčia chrípka...
Príčin úbytku vtactva je veľa. Každopádne je tu jedna fráza, kde začína šťastie jedného, začína nešťastie druhého. V mene ekonomiky a vyššieho životného štandardu je človek ochotný obetovať všetko. Nakoniec však pôjde človek proti človeku. Alebo sa to už deje....?

8.1.2022 15:40
JoPe

XXX.XXX.82.6

Alisterus 23 napsal(a):
Já bych viděl problém spíše v zemědělství a celkovém hospodaření s krajinou, nežli u strak, sojek a krahujců. Pamatuji si louky plné hmyzu, motýlů a tudíž i spoustu drobného ptactva. Na poli početná hnízdící "kolonie" čejek a v lese to také žilo.
Ještě před dvanácti roky jsem na napajedle, které mám zbudováno na okraji lesa nafotil přes 50 druhů ptactva. Již pěknou řádku let nazpět je úbytek na pítku katastrofální a krom koňader, modřinek, brhlíků, občas velkého strakapouda a v létě strnadů obecných skoro človek nic nenafotí.

Nádherné fotografie Nevím odkud jste,já bydlím na okraji malého jihočeského města, kde jsou kolem vodní plochy, lesíky a zde se to též velmi druhově změnilo. Nějaký čas jsem pomáhal i s kroužkováním a když to shrnu co se nejvíc změnilo v okolí a nebylo tomu tak dřív :
Mnoho volavek šedých, někdy i bílé, naopak téměř zmizely z rybníků rackové a lysky. Čírky jsem dlouho neviděl a skorce též ne, přesto, že se zde vyskytovali na potoce, ale ledňáčci zde žíjí stále a létají mi až na zahradu k jezírkům. Zpěvné ptactvo pokud vzpomenu, tak ubylo hýlů a zvonků a ostatních, včetně vrabcú je pořád dost, ať jsou to drozdi. kosi, kvíčaly, stehlíci,zvonohlíci, konipasové,strnadi atd. Kosi před pár lety téměř vyhynuli, ale jejich stav se zvyšuje.
Častěji se objevují krahujci a je neskutečně káňat,v létě poměrně dost motáků, zmizely vrány a nahradili je krkavci, které jsem dřív viděl max v ZOO a to samé platí o výskytu mořských orlů. S ostaními zvířaty vlivem změn v zemědělství atd.též přišlo mnoho změn,např.v terénu zajíci, koroptev a bažant nikde, všude stopy po divočácích, spoustu srnčího a dančího, zdivočelé nutrie, často stopy po vydrách. Úplně zmizeli ondatry a tchoři a je strašně moc kun....určitě to znáte.

8.1.2022 15:51
petajz

XXX.XXX.141.138

Nádherné fotky.

alfonzo

8.1.2022 16:44
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Alisterus 23
Dobrý den,smekám nad kvalitou fotografií,jste novodobý Eduard Studnička.

Přidejte reakci

Přidat smajlík