Korely

Prodám Korelu chocholatou - Nabízím k prodeji korely chocholaté. Rok naroze...
Dobrý den
mám dva problémy s mojí korelou.
1. Nedávno si polámala všechny ocasní pera a já nevím co mam dělat jestli jí to doroste samo nebo jestli jí musím nějak pomoci?! Byla bych ráda kdybyste poradili.
2. Tu korelu mám asi půl roku možná o kousek méně ale vubec nejde ochočit já vím, že chyba je asi na mé straně, ale proto se ptám, abych věděla jak jí můžu zlepšit ten pobyt u nás doma .
Pokud jsem doma, jakože nikam moc nejezdím v této době, tak k mé korele chodím každý den, třeba jako první ke kleci, povídám si s ní a když se přestane alespoň trochu bát např. že se ke mně přiblíží, tak třeba pískám a začnu nabízet pamlsek, ale to už se mně zase začne bát.
Tak jen prosím o radu, ja vím, že musím být trpělivá, ale spíš bych chtěla vědět jak bych jí to mohla zpříjemnit.
Nebo klidně i co mají korelky rády atd.
Předem moc děkuji za odpovědi a za pomoc.
Lukešová Eliška
napsal(a):
Neeeeee to neeeee to se přece nedělá člověk si nemůže pořídit papouška a pak ho vyměnit za mladšího😥🥰👍🤫
no , člověk hlavně NEDĚLÁ , že si pořídí živého tvora aniž si nenastuduje co potřebuje a jak se k němu chovat...
Jaké rozměry má jeho klec ? + nejlépe foto
už jen to, že hejnového ptáka držíte "na samotce" o něčem svědčí ...
jinak k ochočování :
Každou naší reakcí bychom se měli snažit papouška utvrzovat v tom, že jsme ti, kteří mu nikdy neublíží a k nimž může mít důvěru.
Trénink pomocí pozitivního posilování je vlastně určitým dialogem s naším zvířecím kamarádem. Pomocí správně zvoleného postupu dokážeme naučit papouška potřebné věci jako nástup na ruku bez nepříjemného bonusu klovnutí, zapilování drápků bez použití násilí...atd... atd...
takže pogooglujte a najděte si např. klikr trénink u papoušků
NIC NENÍ HNED A SAMO OD SEBE
No ta klec má 54 cm na šířku i hloubku a 115 cm na výšku.
Takhle on byl dřív v kleci s roselou protože když byli nazačátku odděleně tak chtěli být spolu tak sem je dala k sobě ale asi po 1 m3lěsíci to přestalo fungovat tak jsou usebe alespoň takhle samozdřejmě je pouší atd.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Lukešová Eliška
napsal(a):
No ta klec má 54 cm na šířku i hloubku a 115 cm na výšku.
Takhle on byl dřív v kleci s roselou protože když byli nazačátku odděleně tak chtěli být spolu tak sem je dala k sobě ale asi po 1 m3lěsíci to přestalo fungovat tak jsou usebe alespoň takhle samozdřejmě je pouší atd.
Papoušci potřebují prostor do šířky, nikoli do výšky - bohužel prodejci klecí to nějak nepochopili. :(
Osobně bych domů nechala vyrobit (nebo pokud je někdo doma zručný, tak se dá udělat doma) bednovku. Můžete dát 2 bednovky nad sebe a dolů prostor pro uskladnění krmení, atd. Bude to lepší pro papoušky samotné i lepší na úklid. A vypadat to bude taky lépe. ;)
A vyměňte ta bidla za přírodní větve. Takhle budou mít brzy otlaky a přerostlé drápy. A ty hračky s provazy pryč (nebo aspoň sundat ty provazy, občas to spolknou a ucpou se tím).
Jinak pokud se ani po půlroce korela neochočila, taky bych spíš volila výměnu za mládě. Takhle ji zbytečně stresujete. Ta rosela je ochočená nebo ne?
Běžně dávám do nových domovů korely ve věku 8-12 týdnů, odchov pod rodiči a do max. 14 dnů jsou ochočené, drží-li se noví majitelé mých rad. Aneb nechat 2-3 dny rozkoukat, mluvit na ní. Klec dát tam, kde člověk nejvíc pobývá (většina je tak má v obýváku). Pak do ruky mňamku - ruku položit do dvířek klece a na korelu klidně mluvit. Můžete jí třeba povídat, co jste dělala celý den. Jako pohádku. ;) Hlavně rukou necukat, pokud ji začne oštipovat - běžně tak zkouší, co to je a pak si tam teprve pro mňamku vleze.
No rosela ochočená není ale nebojí se mě tu korelu jsem do obíválu také chtěla fát ale zaprvé tam jsou v jednom kuse kočky a za druhé si moje máma myslí že když moje ségra měla korelu a dokázala ji ochočit v malinké klícce nasamotě tak že promě tohle nemůže být problém alev ona zase každá korela má alespoň o trochu jinou povahu jinak zkusím popřemíšlet o radách co jste mi dala a určitě jim vyhovím
Jo a ještě jsem chtěla říct že když jsem si tu korelu přivezla tak už v tu dobu se mě hrozně bála že například moje první korela byla v pohodě ale takhle .....no pořád někoho klovila byla hrozně vystresovaná atd .
No a stou výměnou za mládě budiš ale kdo by si vzal korelu s takovímhle ocasem neříkám mě to nevadí jo ale jsou stím jenom starosti a nevím jestli by se našel takoví chovatel.
Někteří zde se mnou asi nebudou souhlasit, ale Vašem případě bych oba ptáky dala chovateli do voliéry a pořídila třeba dvě ručně dokrmené korely, nebo třeba pyrury. Jednak rozela nikdy nebude úplně ochočená, v době toku bude víc agresivnější. Měla jsem doma ručně dokrmenou rozelu a jak dospěla, už nebyla tak přítulná a jak přišla do toku tak začala štípat a nalétávat na hlavu. Bude šťastnější s partnerem ve voliéře.
Ohledně korely, v tak velké kleci ji neochočíte a nebo opravdu za hooodně dlouho. Vaší sestře se to povedlo, právě proto, že ji měla samotnou v malinkaté klícce. Čím větší klec, tím větší má korela možnost úniku dál od Vás . Až je korela dostatečně ochočená pak se může přemístit z malé klece do větší. Pokud budete mít ručně dokrmené korelky můžete je mít spolu v jedné kleci a přesto zůstanou ochočené a přítulné. Ocas korele naroste nový.
Jinak co se týče těch klecí, tak jsou sice velké ale nevhodné. Jak se píše v příspěvku výše, lepší by byla na šířku než na výšku. Korely rády šplhají v kleci a směr a velikost " ok" na kleci jsou nevhodné. Proto má polámaný ocas.
mnou dokrmená korela (dokrmuji pouze v nezbytných případech)
https://m.youtube.com/watch?v=uOuhTj6cZBo
Tak tak, dala bych pryč i tu roselu. Ani ona nebude z pobytu sama v kleci nadšená.
Záleží taky v jakém věku jste si korelu vzala. V téhle velké kleci je od začátku?
Ocas má olámaný, ten lehce při přepeření naroste nový. Takže v tom bych problém neviděla.
No tak jsem se rozhodla že se domluvím s rodinou a rozelu bych dala pric protože ta tam je opravdu zatrest a buď bych viměnila za druhou korelu a nebo bych ji jen prodala protože za tu dobu co jsmen založila toto téma se moje korela začala schylovat k tomu že se mě nebojí nevleze mi jestě na prst dobrotu si odemě taky nevezme ale necha se pohladit a myslím si že kdybych chtěla tak mi naten prst i sedne ale ja se jí celkem bojím (že mne klovne).
No a jinak ktomu co tam někdo psal že se nechce nechat ochočit kuli tomu kolik tam ma místa tak nic ve zlém ale mě se zdá že moje korela to má naopak jelikož v té malé kleci se mě hrozně bala jakmile jsem se jen přiblížila tak začala utíka teďka v téhle kleci se mě bojí jen když se kní přiblížím rychle a dělám prudké pohyby a když ji pustím ven z klece což dělám každy den tak se mě nebojí prakticky vůbec.
Samozdřejmě děkuji za všechny nazory a budu moc rada když jich bude ještě víc.
Lukešová Eliška
napsal(a):
No tak jsem se rozhodla že se domluvím s rodinou a rozelu bych dala pric protože ta tam je opravdu zatrest a buď bych viměnila za druhou korelu a nebo bych ji jen prodala protože za tu dobu co jsmen založila toto téma se moje korela začala schylovat k tomu že se mě nebojí nevleze mi jestě na prst dobrotu si odemě taky nevezme ale necha se pohladit a myslím si že kdybych chtěla tak mi naten prst i sedne ale ja se jí celkem bojím (že mne klovne).
No a jinak ktomu co tam někdo psal že se nechce nechat ochočit kuli tomu kolik tam ma místa tak nic ve zlém ale mě se zdá že moje korela to má naopak jelikož v té malé kleci se mě hrozně bala jakmile jsem se jen přiblížila tak začala utíka teďka v téhle kleci se mě bojí jen když se kní přiblížím rychle a dělám prudké pohyby a když ji pustím ven z klece což dělám každy den tak se mě nebojí prakticky vůbec.
Nejsem žádný učitel českého jazyka. Ve škole jsem měl někdy z češtiny i čtverku, ale když se k ní chováte, tak jak píšete, tak se nedivím, že tu korelu nikdy neochočíte.
Lukešová Eliška
napsal(a):
Rosele určitě bude jinde lépe.
Bojíte se jí, že klovne ?!? Tak pokud se jí takhle bojíte, tak to asi nemá vůbec cenu a taky bych ji dala pryč. A papouška už žádného nepořizovala. Přece základem je, že se chovaného zvířete nebojím. 👀
Korela silně štípne jen když se cítí v ohrožení, většinou je to, až když ji držíte násilím v ruce. Jinak jen lehce oďobává a zkouší zobákem tak jako vy rukou. Občas se může zobákem ohnat, ale to je jen takové zastrašování. Předně ,vy se jí nesmíte bát a ona vám musí věřit ! Bez téhle kombinace to moc dobře nepůjde. Když ji pustíte proletět vrátí se sama do klece? Pokud ano, tak to je první úspěch. Teď už jen vydržet a nebát se. S tou rozelou jste se rozmyslela dobře 👍. Myslím si, že až tam rozela nebude, pujde korela ochočit ještě lépe.