Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ssss

6.2.2022 16:48
Ssss

XXX.XXX.252.49

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o radu, nebo spíš o vysvětlení.
Zájmově chovám andulky. Vím, že někteří chovatelé mají hejno, uvnitř voliér budky a andulky se mezi sebou kříží navzájem. Já jsem takový spíš nadšenec, ráda míchám barvy a snažím se v chovu o nepříbuzenský vztah.
Jak se to ale stává, při velkém množství stejnobarevných andulek mi jeden pár trochu utekl a zahnízdili spolu "bratranec a sestřenice" :D Nedělala jsem velkou vědu, už měli vajíčka, sameček se pěkně staral, tak jsem je nechala. Měli tři mladé. U prvních dvou nepozoruju žádné problémy, ale ten třetí poslední byl vždycky takový menší, slabší, pořádně neuměl létat, většinou se pohyboval po zemi. Kontrolovala jsem křidélka, ale letky i ocas měl vyvinuté dobře.
Když už se vyškrábal na nejnižší bidélko k ostatním, většinou si na něj někdo vylezl a tím ho shodil. Zkrátka to byl chudák takový otloukánek. Poslední dobou jsem si začala všímat, že celkově nějak moc spí. I přes den, kdy byly ostatní andulky aktivní, štěbetaly a poletovaly, tak seděl na zemi, zobák pod křídlem a spal. Včera jsem ho večer našla, jak leží na bříšku, zobák zaražený v zemi. Myslela jsem, že je po něm, ale když jsem zaťukala na pletivo, tak se probral.
Před chvílí jsem šla zase kolem a už to teda bylo mnohem horší. Nejprve jsem si všimla, že na něm zase sedí brácha (tentokrát byli na zemi). Odehnala jsem bráchu, ale andulák pod ním sebou začal mrskat. Na jednu na druhou stranu, úplně dezorientovaný, napínal hlavu, nožky, křídla... Vypadalo to jako nějaký záchvat, možná i infarkt? Něco podobného jsem viděla nedávno, když nám kůň kopl psa do hlavy -křeče, plácání sebou, kotrmelce (mimochodem pes je v pořádku, dál se nepoučitelně snaží chytat koním ocasy a my se dál snažíme ho radši uvazovat). Jenže co mohlo kopnout takovou andulku? Přemýšlím jedině, že by spadla z bidélka a pohnula si nervem nebo páteří?
Nebo... A to je moje asi hlavní podezření: Není to třeba tím, že rodiče byli příbuzní? Že by měla prostě nějakou genetickou vadu?
V této chvíli jsem ji oddělila od ostatních, leží na zemi, různě se převrací a myslím, že je to jen otázka času. Nevím, jak jinak bych mohla pomoci, než jí nechat klid. Přesto bych se chtěla alespoň poučit pro příště, přece jen nejsem tak zkušený chovatel.
Máte s něčím takovým zkušenost? Myslíte, že to může být i tím křížením?
Chápu, že je to dost těžko posoudit, taková drobná zvířátka umírají často z ničeho nic, stačí drobnost, o které ani nevíme. Ale i přesto bych ráda slyšela váš názor.

Předem všem děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.2.2022 18:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

Může se jednat o epilepsii, zažila jsem ji u příbuzenského spojení u pískomilů (samička byla darována na mazlíčka a paní ji bohužel použila do chovu s příbuzným samečkem od jiné chovatelky). Tehdy tím byla postižena půlka vrhu. Všichni zemřeli nebo byla uspáni do půl roku věku. Záchvaty se jim totiž věkem horšily (častější a delší trvání).

U andulky se může jednat o stejný problém, ale taky nemusí. Bez veterinární prohlídky je to jen hádání. Já osobně bych ji netrápila a utratila.

A do budoucna si víc hlídat příbuznost - ten pár už bych hnízdit nenechala. Můžete si vzít příklad z rodu Habsburků, kde se brali běžně bratranci a sestřenice a co všechno za nemoci tam bylo...

Přidejte reakci

Přidat smajlík