ARA HYBRID ( arakanga x ararauna )

Prodám Aru arakangu - Predám ARA CATALINA, odchov 2024, 1ks samica odchov p...
Zk
XXX.XXX.168.50
Zdravím všechny chovatele.
Nekupujte si papoušky od pána pod přezdívkou Mikaf 007 je z Velima okres Kolín.
Měl jsem od něho dvě ary arakanga a obě do čtyř let uhynul na nemoc borna virus (nemoc je nevyléčitelná), kterou se můžou nakazit i ostatní papoušci. Pana jsem zkoušel kontaktovat, ale bez odezvy. Teď zvažuji, že ho nahlásím na veterině.
Zk
napsal(a):
Měl jsem od něho dvě ary arakanga a obě do čtyř let uhynul na nemoc borna virus (nemoc je nevyléčitelná), kterou se můžou nakazit i ostatní papoušci. Pana jsem zkoušel kontaktovat, ale bez odezvy. Teď zvažuji, že ho nahlásím na veterině.
Asi dostanete kladné ohlasy za vaše upozornění. To, že se bývalý majitel nehlásí je odsouzeníhodné, pokud za ty čtyři roky nezemřel. Prosím za prominutí za černý humor. Sám jsem už dost starý, tak vím proč to připomínám.
Nyní vážně.
Koupil jste papouška. Žádal jste testy ?
Zkontroloval jste jejich výživný stav ? Podíval jste se na trus v chovném zařízení ?
Jen ocituji odborníky : "Bornavirus bývá přítomem v těle, aniž by o tom chovatel věděl. Při stresu se může projevit postupně až úhynem ". U Vás žíl 4 roky. Domnívám se, že po této době chovu a úhynu to vaše oznámení není fér.
Mně po roce až pěti letech uhynulo několik papoušků, sice jen do 15 tisíc, ale nenapadlo by mě poslat vaše výše uvedené varování. Já hledal vinu prvně u sebe.
A Vy máte svůj chov zdravý ? Nemáte v něm zdravé " bacilonosiče ?
Co dnešní bezpříznakoví nosiči COVIDU ? I kapacity se přou.
Zdravím, tak vidím, že se mám stále něco
"učit" nebo po 4letech si stěžovat u bývalého majitele, že mě něco uhynulo, tak to jsem snad ještě ani neslyšel! No jak stále říkám, píšu - lidé jsou různí! Za tu dobu se cokoliv mohlo stát i tomu majiteli! Jinak s příspěvkem nademnou plně souhlasím 👍 a hledal bych chybu u sebe!
S pozdravem Zappe
Držím 2 amazonikov. Žiadne iné vtáctvo. Robila som viackrát test na Borna, PCBF a vtáčiu chrípku. Papagáj čo bol vždy negatívny mal zrazu pozitívny výsledok na Bornu (jednalo sa o vzorku z výteru) Dala som obom spraviť nákladné krvné skúšky, obaja vyšli negatívny na Bornu ale mali pozitívny výsledok na “antigeny Ganglioside”. Antigeny môžu pochádzať z Borny od rodičov ale aj so škály rôznych iných chorôb. Preto vyšiel ten jeden test pozitívny. Lekár mi poradil medikamenty ktoré pozostávali z týždenných inekcii a medikamentov na túto chorobu. (Napáda to mozgové bunky). Pozitívny test na Bornu z výteru je nepresný treba krvné skúšky alebo následne pitvu.
Zk
XXX.XXX.168.50
14 dní po koupi papoušků jsem zpozoroval v trusu nestrávená semena, hned jsem věděl o co jde. Tak jsem kontaktoval majitele a ten mi řekl že chce důkaz že bornavirus má. Tenkrát testy vyšly negativne, ale na ultrazvuku se jim žaludek nezdál. Tak jsem prostě čekal kdy to přijde. Po ůhynu pytva prokazala že tu nemoc měly. To že jsem přišel o peníze, s tim už jsem počítal. Čekal jsem že se k tomu prodávající nějak postaví, nepostavil, nemocný papoušky prodává veselé dál. A to jsem ho kontaktoval i emailem. A teď už 100% ví že něco u něj není v poradku
Zcela vás chápu něco podobného jsem zažil když to tady napíšete akorát se vám tady vysmějí. Kéž by to postihlo i je. Problém je v tom že jsou to drahý ptáci takže ti bacilonosiči budou dělat mláďata dál protože jde o moc peněz. Nejsou to korely za pár stovek takže je nikdo utrácet nebude.
Zk
XXX.XXX.168.50
A ještě jedna věc, z mého chovu to určitě není. Mám tu pouze 14ti lety pár araraun a ty mají volieru úplně v jiných místech než byly arakangy. A pochybuji že za 14 dní se nakazí bornavirem v nové voliere!
Zk
napsal(a):
A ještě jedna věc, z mého chovu to určitě není. Mám tu pouze 14ti lety pár araraun a ty mají volieru úplně v jiných místech než byly arakangy. A pochybuji že za 14 dní se nakazí bornavirem v nové voliere!
Protože i já se neustále učím, tak se znovu zapojuji.
Otázka:
Po jaké době u Vás byl u těch koupených diagnostikován BORNAVIRUS ? A ty vaše 14 let staré ararauny máte jak dlouho a mají nebo někdy měly negativní testy?
Moc děkuji za zodpovězení otázek.
Doporučuji zájemcům vyhledat si na internetu článek MVDr. Ĺubice Nečasové z časopisu Exota č. 3 z r. 1915, kde píše, že až 30 procent papoušků je tímto virem nakaženo.
Zk
napsal(a):
14 dní po koupi papoušků jsem zpozoroval v trusu nestrávená semena, hned jsem věděl o co jde. Tak jsem kontaktoval majitele a ten mi řekl že chce důkaz že bornavirus má. Tenkrát testy vyšly negativne, ale na ultrazvuku se jim žaludek nezdál. Tak jsem prostě čekal kdy to přijde. Po ůhynu pytva prokazala že tu nemoc měly. To že jsem přišel o peníze, s tim už jsem počítal. Čekal jsem že se k tomu prodávající nějak postaví, nepostavil, nemocný papoušky prodává veselé dál. A to jsem ho kontaktoval i emailem. A teď už 100% ví že něco u něj není v poradku
Pane, Vy jste spletl příznaky dilatace předžaludku - nestrávená semena v trusu s bornavirem, který laik z příznaků a ani mnohý veterinář bez specializace nepozná, leda až po pitvě. Jde o to za jaké testy jste zaplatil.
Zk
XXX.XXX.168.50
Je vidět že o tyhle nemoci nevíte vůbec nic. Já jsem si s touhle nemoci protrpel dost abych papoušky udržel při životě co nejdele(rozmixovana potrava, doplňky stravy, atd). Tak jediný kdo tu je laik jste vy. A taky existujou PCR testy který z krve tuto nemoc dokáží odhalit. A aviarni bornavirus a diletace žaludku je jedné nemoc
Moudivláček
napsal(a):
Otázka:
Po jaké době u Vás byl u těch koupených diagnostikován BORNAVIRUS ? A ty vaše 14 let staré ararauny máte jak dlouho a mají nebo někdy měly negativní testy?
Doporučuji zájemcům vyhledat si na internetu článek MVDr. Ĺubice Nečasové z časopisu Exota č. 3 z r. 1915, kde píše, že až 30 procent papoušků je tímto virem nakaženo.
Ten článek je z roku 1915 nebo 2015???
Zk
XXX.XXX.168.50
Ararauny mám 10 let. U arakang první testy vyšly negativne což mi řekly že to nic neznamena že se prý tahle nemoc prokazuje špatně, ale žaludky už měly větší než by měly být. Ještě mi řekli že se to dá zjistit(teď už si nejsem jistý jak mi to přesně řekli) myslím biopsii odběru z volete, ale to se prý může stát že to papoušek neprezije. Tak mi doporučily testy opakovat každý 3 mesice. Do roka se nemoc prokazala u obouch papousku. Arakangy jsem kupoval když byly rok a půl stáří
Moudivláček
napsal(a):
Otázka:
Pro jarat i ostatní
Samozřejmě článek je z roku 2015. Omlouvám se za překlep roku 1915 - což je pitomost. Po napsání jsem si text nepřečetl.
Zk
napsal(a):
Kamarádovi se stalo něco podobné koupil aru araraunu a ta uhynula na bornavir přesně dva měsíce a dva dny od koupě,má nárok ,nebo naději na nějakou kompenzaci od prodejce,děkuji za slušné odpovědi
Adragos
napsal(a):
Držím 2 amazonikov. Žiadne iné vtáctvo. Robila som viackrát test na Borna, PCBF a vtáčiu chrípku. Papagáj čo bol vždy negatívny mal zrazu pozitívny výsledok na Bornu (jednalo sa o vzorku z výteru) Dala som obom spraviť nákladné krvné skúšky, obaja vyšli negatívny na Bornu ale mali pozitívny výsledok na “antigeny Ganglioside”. Antigeny môžu pochádzať z Borny od rodičov ale aj so škály rôznych iných chorôb. Preto vyšiel ten jeden test pozitívny. Lekár mi poradil medikamenty ktoré pozostávali z týždenných inekcii a medikamentov na túto chorobu. (Napáda to mozgové bunky). Pozitívny test na Bornu z výteru je nepresný treba krvné skúšky alebo následne pitvu.
Velice si cením vašeho příspěvku, ze kterého je vidět složitost problematiky nemocí způsobených různými viry. Každý chov má rizika a záleží jen na chovateli, jak se proti nim bude bránit.
I nemocný člověk při veškeré péči může zemřít a nikdo nebude obviňovat jeho rodiče, že v genetice byla rakovina.