Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.3.2022 21:37
Valéry

XXX.XXX.97.15

Dobrý deň,
chovám dvoch kanárikov pre radosť, párik. Ako som sem už písala dávnejšie, samička žiaľ má roztoče vzdušných vakov. nakazila aj samčeka. Veterinárka mi dala Galmektin a po dobu 4tyzdnov som im mala podávať kvapku na kožu plus každý týždeň všetko okolo nich dôkladne vydezinfikovať. Po tejto kúre bolo všetko v poriadku.
Ale najprv samička a neskôr aj samček mi začali veľmi pŕchnuť. Ja som ešte nevidela vtáky preperovať a neviem, čo je bežné. Ale oni už majú plešinky, kde im presvitá koža. Jej vzadu na hlave a na krídlach a jemu tiež na krídlach. Ona už stratila aj veľa chvostovych pier a aj letiek. Padajú im aj úplne maličké pierečká. Nejako sa mi to nezdá. Denne hrste peria lietajú z klietky.
Po tej mesačnej kúre po týždni som zas začala s Galmektinom, dnes je to 3.den, lebo v noci chraptia a klipkaju. Neviem, či robím dobre, ale nechcem dať roztocom šancu aby sa premnožili.
Moja otazka znie, či to môže byť následok toho Galmektinu, že ho dostávajú priveľa.
Alebo zo stresu, keďže ich denne beriem do ruky kvôli tomu.
Je tiež pravda, že dva týždne nemali sepiovu kosť, lebo sa zlomila, trvalo mi to, kým som dokupila. Ale mali piesok aj minerálne bydlo v klietke. Môže to byť aj nedostatkom v strave kvôli sepiovej kosti?
Alebo je to pri preperovani normálne,keď im vznikajú úplne holé miesta po tele?
Koľko vitamínov potrebujú? Viem, že ich nesmie byť ani primálo ani priveľa. Ak dávam krmivo premium, tyčinky, vaječnu zmes, šalát, jablko, občas pridám senegalske proso, hrozno či brokolicu, sem tam klíčky, treba pridavat v tomto čase aj multivitamin do napajacky?
Čítala som, že toto zimné prchnutie môže byť zapríčinené aj svetelnými podmienkami. Zhasinala som až o deviatej večer. Odkedy som si prečítala, že v zime majú mať 8-10 hod.svetlo, tak im zakrývam klietku hneď po zotmení. Ale prchnutie už asi nezastavím.
Ďalej mi napadlo, že mám kúpený sprej proti roztocom a parazitom na vtáky, ktorý je možno použiť aj preventívne. Mal by byť aj proti svrbeniu a šklbaniu peria
/oni si dosť často vyzobkavaju perie, ale videla som, ako z nich padalo aj keď sa len pohli/ Dnes som ten sprej začala používať, ak by bola príčina v tom.
Cítim sa ako začiatočník veľmi bezradná. Som úplne bez skúseností a o vtáčiky mám hrozný strach.
Prosím pomôžte mi sa v tom preperovani zorientovať.
Čo môžem robiť? Hrozí im nejaké zdravotné riziko? Robím niekde chybu, čím im škodím či niečo zanedbávam?

6.3.2022 22:48
jarat

XXX.XXX.205.181

A co Vám na to řekla veterinářka, která je léčí?

7.3.2022 11:30
Valéry

XXX.XXX.237.23

Vyjadrila sa v tom zmysle, že liečebná dávka je naordinovana nepresne kvôli malej hmotnosti pacienta a môže ísť aj o predavkovanie ale aj o spomínané dôvody, ktoré som písala. Odporučila pokračovať s tým sprejom podľa návodu na obale. Spomenula aj iné liečivo do vody, slnečný kúpeľ a pokračovať v liečbe roztočov ďalej. Aspoň tak som pochopila.

7.3.2022 20:07
Valéry

XXX.XXX.97.15

Rada by som ale počula aj názory a informácie od dlhoročných chovateľov, ktorí predsa len majú viac skúseností. pani doktorka sa na vtáky nespecializuje a viac menej postupuje odhadom, čo by mohlo pomôcť, ale ona mojim vtacikom veľké šance nedáva a už od začiatku, keď ochoreli ma pripravovala na to, že buď uhynú, alebo budú doživotne musieť byť preliečované.
Ja to s nimi nehodlám vzdať a chcem pre nich spraviť maximum. Preto vám budem za vaše vzácne rady veľmi povďačná.
Mám zo zahraničia zakúpený aj prípravok s76, ale neviem sa zorientovať v dávkovaní. Možno by sa v ňom mohli aj okúpať...
Môže byť podávanie tohoto prípravku v čase silného prchnutia škodlivé? A podáva sa, kým trvajú príznaky? Alebo príznaky napadnutia roztočmi ešte pretrvávajú aj keď účinok prípravoku ešte doznieva?
Vopred ďakujem

12.3.2022 20:14
Valéry

XXX.XXX.97.15

Prosím vyzerá to takto pri preperovani bežne?

12.3.2022 22:20
Gloria

XXX.XXX.75.64

Dobrý den napíšu mou zkušenost.
Snažil jsem se vás dotaz přečíst tak půjdem po poradě.
1, co se týká vámi uvedeného krmení nevidím v tom žádný problém
To že pár dní neměli sepi kost v tom problém nehledejte
2, co se týká samotného přípravku na léčbu parazitů. Kapka se dává pod křídlo na žílu kde se vstřebává samotný přípravek osobně neznám ale mnel by být na bázi ivermektinu. Těch přípravku je spousta. Co se týká léčby dělá se to v těchto intervalech zduvodu že paraziti mají více stadií vývinu.
Druhá stránka že i počas léčby dochází k uvolňování vajíček a parazitů do okolí z toho důvodu je dobré vše vydezinfikovat od napáječky přes samotnou klec vše s čím ptáci přicházejí do styku v kleci.
I samotná léčba je něco jako antibiotika u lidí to znamená že je to na jedince moc má rozhozený celý organizmus.
Proto vše chce čas a přístupnost. To znamená že i to přepeřování může být následkem ale nebál bych se toho
Na uvedených fotkách ptáčci nejsou až v tak hrozném stavu každé přepeřování má svou postupnost.
Je to normální jev na změnu podmínek zvýšení okolní teploty změna krmiva atd
Závěr. Vyreste parazity po 4 týdnech je nechte chvíli oddechnout. Nedávejte žádnou zbytečnou chemii. Stačí pestrá strava čistá voda. Co se týká přepeřování na tvorbu peří mají zásadní vliv aminokyseliny. Jednak z potravy a jednak se tvoří i v organizmu .

Pestrá strava od suchého krmení po naklíčené ovoce zelenina jsou základa sluníčko. Jinak ještě k těm parazitům. Jsou to opravdu parazité nebo máte suchy vzduch to znamená zda nejsou kanáři umístění někde u radiátorů.
Přeji ať se daří doufám že jsem na něco nezapomněl.

13.3.2022 07:15
lukas bryndza

XXX.XXX.233.92

Galmektin sa podáva jednorázovo s tým, že sa liečba po troch až štyroch týždňoch zopakuje. Dávkuje sa cca jedna kvapka na nažinu pod krídlom.
Neaplikovali ste liek častejšie?
Preperovanie môže byť spôsobené prechodnom vtákov z tepla do chladnejšieho prostredia.
S pozdravom Lukáš Bryndza

13.3.2022 21:47
Valéry

XXX.XXX.97.15

Ďakujem pekne za odpovede.
Je to dobrý podnet, môžem vzduch v izbe zvlhcovat difuzérom, kým sa bude kúriť.
Čo sa týka ivermektinu, spočiatku sa podával ako píšete. Ale neskôr akoby roztoče zrezistentneli (je to možné?) a tak pani veterinárka naordinovala 28 dní podávať Galmektin kvapku na kožu (ja som nebola schopná natoľko manipulovať s ešte neskrotenymi vtáčikmi tak, aby som dávala pod krídlo, preto som aplikovala vatovou tyčinkou kvapku na a kožu vzadu na krku) a raz týždenne dezinfikovať Neostomosanom prostredie a zariadenie klietky.
Momentálne musím zaklopať, žiadne príznaky roztočov vzdušných vakov nepozorujem už vyše týždňa. Po dlhom čase vtáčiky spia pokojne a ticho celú noc bez kašlania, pískania a lapania po vzduchu.
To prchnutie sa trošku zmiernilo, už nie je tak rapídne ako bolo spočiatku. A pozorujem na hlave nové pierka, z čoho som veľmi šťastná.
Nakoniec to hádam všetko dobre zvládnu.

Ak budem v budúcnosti musieť znovu podávať Ivermektin, radšej by som dávala do vody s76. Je to pre vtáčiky menej stresujúce. Prosím vás to dávkovanie od výrobcu dva krát týždenne po dobu 3 týždňov môžem dodržaťť, či sa dávkuje individualne podľa stavu ochorenia?
Vopred ďakujem za odpoveď.

14.3.2022 03:24
Gloria

XXX.XXX.75.64

Raději dodržujte návod. Přeji ať se daří

Přidejte reakci

Přidat smajlík