Chov andulek - dva páry v jedné voliéře

Andulka vlnkovaná
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kristyn.k

9.3.2022 16:27
Kristyn.k

XXX.XXX.228.242

Dobrý den, mám dotaz k chovu andulek. Mám dva páry v jedné voliere, z čehož jeden pár zahnizdil. Druhá samička však vajíčka z budky vyhazuje.
Mám tu druhou samičku dát do izolace? Nebo to "nechat přírodě"?
Děkuji

9.3.2022 18:32
exotchov

XXX.XXX.168.151

Kristyn.k napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz k chovu andulek. Mám dva páry v jedné voliere, z čehož jeden pár zahnizdil. Druhá samička však vajíčka z budky vyhazuje.
Děkuji

To preci zalezi na vasem uvazenim,mozna bude dobra mozna ne.To ale nikdo nemuze vedet. Vzdy jsou pouze dve moznosti ktere by ste mela vedet a ne se ptat,bud necham nebo ne,co je na tom tak tezkeho bohuzel nepochopim.

9.3.2022 18:59
molousek

XXX.XXX.152.230

Dobrý večer.
Napište prosím vás velikost voliéry,potom vám chovatele andulek poradí.
Na tom dost záleží.
Chovu zdar.

9.3.2022 20:08
Pinkava2003

XXX.XXX.8.204

Kristyn.k napsal(a):
Děkuji

Já bych samici oddělil, dokud vyhazuje jen vajíčka. Mně se dva páry neosvědčily. Samice se napadaly až do krve.

9.3.2022 20:12
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

molousek napsal(a):
Dobrý večer.
Na tom dost záleží.
Chovu zdar.

Tak na velikosti voliéry pro dva páry dnes tolik nezáleží. Metrová klec před 30. lety, budky zvenku a bohaté odchovy. Dnes výstavní andulky způsobem chovu a délkou produktivního života jsou ůplně jiné.Jakou máte záruku, že máte obyčejnou andulku bez přikřížení výstavních. Ddes, zvláště na burzách žádnou. A pak i dobře míněné rady Vás zklamou.
Nechte to být. Třeba další hnízdění bude v pohodě, když ne, nechte si jen jeden pár v kleci.

9.3.2022 20:27
jarat

XXX.XXX.205.181

Kristyn.k napsal(a):
Děkuji

Jestli máte velkou klec, tak přidejte ještě budku. Předpokládám, že už tam dvě budky máte. Později bych přidal ještě jeden pár, popř. vyměnil tu samici, co vyhazuje ty vejce. Dělá to proto, že se jí ta budka líbí a chce v ní hnízdit.

Kristyn.k

9.3.2022 23:07
Kristyn.k

XXX.XXX.228.242

Děkuji moc za reakce. Volieru máme 180v, 2m délka, 50š. Ano, máme 3 budky, ale všichni okupují jen tu jednu. Zkusím pořídit jinou budku, a tu potvoru zkusím dát do izolace.

9.3.2022 23:28
lupus4

XXX.XXX.205.61

Kristyn.k napsal(a):
Děkuji moc za reakce. Volieru máme 180v, 2m délka, 50š. Ano, máme 3 budky, ale všichni okupují jen tu jednu. Zkusím pořídit jinou budku, a tu potvoru zkusím dát do izolace.

Jsou budky ve stejné výšce ?

Kristyn.k

10.3.2022 07:48
Kristyn.k

XXX.XXX.228.242

2 budky jsou ve stejné výšce, jsou i trochu bokem hlavnímu obývání. jedna, ta oblíbená, je výš. Ano, asi to může být tím umístěním...

10.3.2022 08:20
Pinkava2003

XXX.XXX.9.122

Kristyn.k napsal(a):
2 budky jsou ve stejné výšce, jsou i trochu bokem hlavnímu obývání. jedna, ta oblíbená, je výš. Ano, asi to může být tím umístěním...

Tak je dejte všechny do stejné výšky. A ještě se mi osvědčilo používat stejné budky. Já teda používám přírodní kmenové. Dal jsem 3 páry andulí k sobě a 4 budky. 3 budky byly bez kůry a jedna s kůrou. Samozřejmě, všechny se draly do té s kůrou. Nakonec jsem budku s kůrou oddělal a spolehlivě všechny nasedly do těch tří zbylých.

10.3.2022 08:21
lupus4

XXX.XXX.205.61

Kristyn.k napsal(a):

je to tím, a můžete si za zničenou snůšku sama, VŽDY budky stejně vysoko

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.3.2022 13:52

Samozrejme búdky rovnaké a do rovnakej výšky čo najvyššie.Ale moja skúsenost je 2 páry anduliek je na 99% problém.

11.3.2022 11:47

Kristyn.k napsal(a):

Určitě to bude umístěním. Já takto před lety v začátcích chovu (v té době mi bylo 12 let) o druhou samici přišla - rvaly se o tu budku výše a jedna druhou uklovala. :( Od té doby mám vždy 1 nebo 3 a více párů. Budky dávám vždy počet párů + 2 navíc a všechny do stejné výšky. Plus taky mám v hejníčku i víc samců. Všimla jsem si, že zvlášť na jaře v toku je tam větší klid, jak se případné šarvátky rozmělní mezi více jedinců. :)

11.3.2022 13:11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Určitě to bude umístěním. Já takto před lety v začátcích chovu (v té době mi bylo 12 let) o druhou samici přišla - rvaly se o tu budku výše a jedna druhou uklovala. :( Od té doby mám vždy 1 nebo 3 a více párů. Budky dávám vždy počet párů + 2 navíc a všechny do stejné výšky. Plus taky mám v hejníčku i víc samců. Všimla jsem si, že zvlášť na jaře v toku je tam větší klid, jak se případné šarvátky rozmělní mezi více jedinců. :)

A to je ono.Andulky sú hejnový vták.Treba viacej vtákov v "hejníčku".Samozrejme nie viacej samíc ako samcov,alebo budok.Dva páry anduliek je problém.Vždy je jedna samica dominantná a tá druhá si to odskáče.

11.3.2022 14:11
petajz

XXX.XXX.141.153

Samozrejme búdky rovnaké a do rovnakej výšky čo najvyššie.Ale moja skúsenost je 2 páry anduliek je na 99% problém.

U chovu andulek platí staré pravidlo,buď jeden pár a nebo tři a více.Dále platí nikdy v hejnu nechovat lichou samičku,u samců to nevadí.Rozmístění budek až tak velký vliv nemá,ale neměly by být zavěšeny naproti sobě.

11.3.2022 14:52

A to je ono.Andulky sú hejnový vták.Treba viacej vtákov v "hejníčku".Samozrejme nie viacej samíc ako samcov,alebo budok.Dva páry anduliek je problém.Vždy je jedna samica dominantná a tá druhá si to odskáče.

Ano, dokonce mám odzkoušeno, že mívají i větší počet mladých, když je tam navíc několik samců navíc, protože sem tam pomáhají krmit. Ať už jsou do budky nebo pak ven po výletu mladých.

Jednu dobu jsem měla i pár, kde se k nim přidali 2 bratři a samice odchovávala jak nic 7-8 mladých v budce, jak měla dostatek krmičů. :) Zajímavostí bylo, že vždy měla mládě se "svým" samcem - až na jedno hnízdo, kde bylo 5 mladých. Tam musel být otcem jeden z bratrů, dle barvy mladých. :)

14.3.2022 04:06
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.36.173

Andulka je přirozeně Hejnový pták, když to prostory dovolí tak je ideálně mít několik párů dohromady, já mám 5 páru, ale počet chci ještě o 2 páry zvýšit, určitě není žádoucí je nechávat hnízdit se svými sourozenci aby nedošlo jak je výše popsáno k příbuzenskému páření. 2 páry však není ideální stav, nejspíše se budou rušit, lepší jsou 4 páry, ale musí na to být kapacita zařízení, pokud není, tak mít pouze 1 pár.

14.3.2022 07:11

Luboš Jedlinský napsal(a):
Andulka je přirozeně Hejnový pták, když to prostory dovolí tak je ideálně mít několik párů dohromady, já mám 5 páru, ale počet chci ještě o 2 páry zvýšit, určitě není žádoucí je nechávat hnízdit se svými sourozenci aby nedošlo jak je výše popsáno k příbuzenskému páření. 2 páry však není ideální stav, nejspíše se budou rušit, lepší jsou 4 páry, ale musí na to být kapacita zařízení, pokud není, tak mít pouze 1 pár.

Zaujalo mě, že je máte s roselami pestrými. Jak velkou máte voliéru? :)

14.3.2022 08:56
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.92.32

Zaujalo mě, že je máte s roselami pestrými. Jak velkou máte voliéru? :)

Voliéra je 2m široká a 9m dlouhá, ve velké voliéře, kde je velké množství větví a hlavně více jiných ptáků, v tomto případě hejno andulek, se připadná menší agrese rozloží a soužití v hnízdní době funguje, ještě k nim přibude párek horských, 2 páry andulek, neofemy a holoubci, tady platí že čím větší hejno různých ptáků (samozřejmě v mezích kapacity voliéry, aby nebyla přeplněná) je zranění nebo zabití ptáků ze strany rosel nízké, toto však platí že máte pár, který je mírný, u extrémně agresivních samců to fungovat nikdy ve společnosti nebude, měl jsem v dřívější době párek penantu nebo pestrých s andulkama nebo hejnem zebřiček a fungovalo to, u penantu byl problém až když začali hnízdit zebričky, dospělcům se nic nedělo ale penanti tahali vylíhlé zebřičky z hnízda, musel jsem tento chov rozdělit, jiný pár pestrých nesnesl ve voliéře ani křepelky a agresivně je v době hnízdění napadal, je to o jednotlivcích, určitě bych ale nezkoušel společný chov v malé voliéře, tam to nejspíš fungovat nebude

14.3.2022 09:02
PapaAus

XXX.XXX.225.50

molousek napsal(a):
Dobrý večer.
Na tom dost záleží.
Chovu zdar.

Chovatel andulek neporadí, ten řekne že chovat andulky po dvou párech je nesmysl...chovatel andulek totiž odchovává po párech. Pro chovatele andulek totiž ani skupinový odchov nedává smysl.

14.3.2022 09:29
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.92.32

PapaAus napsal(a):
Chovatel andulek neporadí, ten řekne že chovat andulky po dvou párech je nesmysl...chovatel andulek totiž odchovává po párech. Pro chovatele andulek totiž ani skupinový odchov nedává smysl.

Můžu vědět proč skupinový chov nedává smysl? Doměnka je: že je úmyslem spojit určitě dva ptáky, což by v hejnu nebylo možné nebo je v tom jiný důvod?

14.3.2022 09:50

Voliéra je 2m široká a 9m dlouhá, ve velké voliéře, kde je velké množství větví a hlavně více jiných ptáků, v tomto případě hejno andulek, se připadná menší agrese rozloží a soužití v hnízdní době funguje, ještě k nim přibude párek horských, 2 páry andulek, neofemy a holoubci, tady platí že čím větší hejno různých ptáků (samozřejmě v mezích kapacity voliéry, aby nebyla přeplněná) je zranění nebo zabití ptáků ze strany rosel nízké, toto však platí že máte pár, který je mírný, u extrémně agresivních samců to fungovat nikdy ve společnosti nebude, měl jsem v dřívější době párek penantu nebo pestrých s andulkama nebo hejnem zebřiček a fungovalo to, u penantu byl problém až když začali hnízdit zebričky, dospělcům se nic nedělo ale penanti tahali vylíhlé zebřičky z hnízda, musel jsem tento chov rozdělit, jiný pár pestrých nesnesl ve voliéře ani křepelky a agresivně je v době hnízdění napadal, je to o jednotlivcích, určitě bych ale nezkoušel společný chov v malé voliéře, tam to nejspíš fungovat nebude

Díky za vyčerpávající odpověď. :)

14.3.2022 21:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

Můžu vědět proč skupinový chov nedává smysl? Doměnka je: že je úmyslem spojit určitě dva ptáky, což by v hejnu nebylo možné nebo je v tom jiný důvod?

není
používají chovatelé výstavních andul (ať už postavových, nebo barevných)

Přidejte reakci

Přidat smajlík