Kanár - sípání, kýchání

Kanár
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Paropeas

19.6.2022 23:13
Paropeas

XXX.XXX.245.113

Dobrý den, moc prosím o názory, zkušenosti, rady...
Mám už téměř rokem kanára (samici) , který od začátku kýchal. Dostala jsem na to od veterináře ivermectin, po řádné aplikaci, dezinfekci atd. následovalo mírně zlepšení na pár dní - nevím, zda náhodou, nebo zda zabral přípravek, nicméně ani po druhé plné dvojité aplikaci a dezinfekci se nic významně nezměnilo.
Už je také několik dlouhých měsíců v kleci s druhým kanárem (samcem), a ten neprojevuje žádné známky nakažení. Tak jsem se smířila s tím, že kanářice asi prodělala dříve nějakou nemoc a z toho teď trvale sípe a kýchá, nebo má prostě astma (nevím, zda je to u kanára možné). Kanar se od ní do dnešního dne nenakazil a ani jiní ptáci ve stejné místnosti.

Moc prosím - co to je? Poslední dny se to dost zhoršilo, noc tráví se zavřenýma očima a otevřeným zobáčkem, při dýchání silně sípe. Jak ji mohu pomoci?

Ještě dodám - klec udržuji v čistotě, zrní s minimem prachu, ostatní ptáci problém nemají (ani při dlouhodobém pobytu s ní v kleci) a podmínky (krmivo) mají stejné všichni.

20.6.2022 07:21
RN

XXX.XXX.124.125

Dobrý den, zkuste s76. Zadejte do vyhledávače S76 , je toho na tĕchto stránkách dost.

Paropeas

20.6.2022 09:00
Paropeas

XXX.XXX.245.113

Díky, prý má stejné složení jako Ivermectin, jen se dává do vody a ne na kůži. Tak nevím, když mi tehdy nezabral, zda zabere toto? Mám obavy, že je to prostě něco jiného, než začervení, když jsou ostatní ptáci stále ok, celé to trvá už rok a kanářice stále normálně přijímá potravu, pije, je při chuti, je aktivní a ani o hlas nepřichází, spíš naopak - někdy bývá upovídanější než samec kanár. V podstatě je úplně normální, jen sípe a prská. Někdy je na tom lépe, ale poslední dobou sípe opravdu hodně, nicméně jak říkám, jinak je úplně normální...

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.6.2022 09:14

Dobrý deň, môže to byť aj aspergilóza. Ja som sa s tým stretol pred pár rokmi taktiež u kanárika. sedel kýchal, sypel a nahlas dýchal. Bol som s ním u veterinára a keďže bol taktiež chovateľ kanárikov, vedel presne čo to je. Dal mi nejaký prípravok do vody po dobu 10 dní ale ani za boha si neviem spomenúť ako sa to volalo. A pomohlo. Skúste sa spýtať veterinára na aspergilózu, či to nemôže byť to. Je to plesňové ochorenie dýchacích ciest.

Paropeas

21.6.2022 17:30
Paropeas

XXX.XXX.245.113

Díky moc… veterinář nám dal antibiotika, asi budeme zkoušet, co to je… snad to zabere a uleví se jí konečně.

Paropeas

8.7.2022 21:04
Paropeas

XXX.XXX.245.113

Zabralo to!! 🎉

9.7.2022 07:57

Tak parada :-) nech sa dari:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík