Andulky - chov, rady pro začátečníky

Andulka vlnkovaná
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lebančice

28.7.2022 08:18
Lebančice

XXX.XXX.13.174

Ahoj,
Máme dvě andulky, myslím si že to bude kluk a holka nebo možná dva kluci. Jsou to mláďata. Máme je teprve 5 dní. Chci se vyvarovat různých chyb v chování. Andulky nepotřebujeme extra ochočovat, jsou dvě a vím že se zabaví navzájem. Co chceme je aby se proletovaly v bytě a byli prostě šťastné brali nás jako spolubydlící, těšili nás tím jak se samy zabaví. Co nevím je kdy a jak je začít pouštět, po týdnu po 14 dnech prostě otevřít klec a nechat je? Hodně si s nimi povídáme a už teď opakují různé zvuky které děláme. Ta jedne se nechá krmit, ne naruce ale z ruky si veme. Jak je to s prvním proletem kdy je můžeme začít pouštět a za jakých okolností se samy vrátí. Přikládám i fota a těším se na komentáře už zažitých chovatelů ať k pohlaví tak k tomu jak postupovat při chovu dvou, které chceme nechat proletovat, chceme aby byli šťastné. Jsou ze zverimexu, kam je den před naší návštěvou přivezly. Chodíme tam často takže víme že tam akorát přibyli. Díky moc a přeji pěkný den.

Lebančice

28.7.2022 08:34
Lebančice

XXX.XXX.13.174

Jo a ty tyčinky vím, že nejsou úplně zdravé jen je mám jako lákadlo či pamlsek :) o ně projevují zájem senegalské proso je moc nezajímá :D (všude čtu jak senegal milujou všechny a naše se o něj ani nezajímají spíš čerstvá bazalka). Každý den jím tam dám i ovoce zeleninu, mají i koupelnu vše každý večer měním, zeleninu ovoce vyndám, ráno dám čerstvé, ale taky zatím neprojevují o ovoce a zeleninu zájem. Zobou zatím jen semínka, která taky každý den měním.

28.7.2022 12:11
eli22

XXX.XXX.58.38

Lebančice napsal(a):
Ahoj,
Máme dvě andulky, myslím si že to bude kluk a holka nebo možná dva kluci. Jsou to mláďata. Máme je teprve 5 dní. Chci se vyvarovat různých chyb v chování. Andulky nepotřebujeme extra ochočovat, jsou dvě a vím že se zabaví navzájem. Co chceme je aby se proletovaly v bytě a byli prostě šťastné brali nás jako spolubydlící, těšili nás tím jak se samy zabaví. Co nevím je kdy a jak je začít pouštět, po týdnu po 14 dnech prostě otevřít klec a nechat je? Hodně si s nimi povídáme a už teď opakují různé zvuky které děláme. Ta jedne se nechá krmit, ne naruce ale z ruky si veme. Jak je to s prvním proletem kdy je můžeme začít pouštět a za jakých okolností se samy vrátí. Přikládám i fota a těším se na komentáře už zažitých chovatelů ať k pohlaví tak k tomu jak postupovat při chovu dvou, které chceme nechat proletovat, chceme aby byli šťastné. Jsou ze zverimexu, kam je den před naší návštěvou přivezly. Chodíme tam často takže víme že tam akorát přibyli. Díky moc a přeji pěkný den.

K chovu máte pěkný přístup, je dobře, že máte dvě. K proletu .Po cca 14 dnech k večeru nebo pozdním odpoledni (kdy víte, že už nikam nemusíte chodi) zkontrolujte, zda jsou na oknech dobře záclony, aby do oken nenarazily, nemělo by být v pokoji zrcadlo a nic o co by se mohly zranit. Ten den jim nedávejte žrát. Otevřete klec a nechejte ji tak. Jděte jinam v rámci toho pokoje, sedněte si a nezajímejte se o ně. Pokud nevyletí třeba do půl hodiny, klec zase zavřete, pokud vyletí, jen je pozorujte. Po čase jim dejte do klece žrádlo a něco co mají rády a mluvte na ně, jak jste zvyklá. Může se stát, že se do klece nevrátí. Potom je třeba je nehonit a nechat být. Za pár hodin by se měly vrátit, ale já bych je klidně nechal při rozsvícených světlech případně celou nic. Vrátí se tam.
A teď ještě,chtělo by to lepší foto, u té jedné se mi moc nezdá okolí zobáčku, ale třeba to má jen zašpiněné.

Lebančice

28.7.2022 15:30
Lebančice

XXX.XXX.13.174

Ta barevnější má ozobí takové fialovo modré jako by se měnila barva. Nevím kterou jste myslel nafotila jsem obě, jak se bojí ještě se nekoupaly , přijde mi že je špinavá ta žlutá. Snad ji něco není. Jsou ale šťastné nedrbkaji se :) naobak stále si spolu štěbetají. Máme látkové žaluzie takže do okna nenarazí už jsme tu vše vysmejčili, ale počkáme na příští týden mame oba volno s manželem v sobotu a bude to 14 dní v novém domově, tak je zkusíme vypustit :). Děkuji za radu, takto jsem si to nějak myslela.

28.7.2022 16:11
eli22

XXX.XXX.58.38

Lebančice napsal(a):
Ta barevnější má ozobí takové fialovo modré jako by se měnila barva. Nevím kterou jste myslel nafotila jsem obě, jak se bojí ještě se nekoupaly , přijde mi že je špinavá ta žlutá. Snad ji něco není. Jsou ale šťastné nedrbkaji se :) naobak stále si spolu štěbetají. Máme látkové žaluzie takže do okna nenarazí už jsme tu vše vysmejčili, ale počkáme na příští týden mame oba volno s manželem v sobotu a bude to 14 dní v novém domově, tak je zkusíme vypustit :). Děkuji za radu, takto jsem si to nějak myslela.

Mně se ta fialovo modrá jako mládě moc nezdá a co se týče žluté, tak kolem toho zobáčku se mi nezdá úplně ok, nemůže to být začínající vápenka? Třeba poradí někdo lépe, já andulky právě kvůli těm různým nemocem už dvacet let nechovám. Je to škoda, jsou to pěkní a chytří papoušci.

28.7.2022 17:05
jarat

XXX.XXX.60.201

Lebančice napsal(a):
Ahoj,

Nemáte kluka ani holku. Máte pár. Ta žlutá je samice a ta straka samec.

28.7.2022 18:02
z jarda

XXX.XXX.139.214

Zdravím, no zdá se, že by to vše mohlo být v pohodě a chce to jen čas a trpělivost.
A prosím vyměňte ty bidélka za přírodní z ovocných stromů nebo čer.bezu, břízy, vrby.
A podávejte směs prosa (červené, žluté, zelené, bílé), nahý oves a milují klasové proso červené. Pak jablíčko a mrkev, pampelišku, ptačinec a minerální písek (důležitý) a sépií. Občas na tvrdo uvařené vajíčko (kousek, bílkoviny). A je moc dobrý vitamínový přípravek do vody (dle návodu) Supervit D.
S pozdravem Zappe

Lebančice

28.7.2022 20:03
Lebančice

XXX.XXX.13.174

z jarda napsal(a):
Zdravím, no zdá se, že by to vše mohlo být v pohodě a chce to jen čas a trpělivost.
A prosím vyměňte ty bidélka za přírodní z ovocných stromů nebo čer.bezu, břízy, vrby.
A podávejte směs prosa (červené, žluté, zelené, bílé), nahý oves a milují klasové proso červené. Pak jablíčko a mrkev, pampelišku, ptačinec a minerální písek (důležitý) a sépií. Občas na tvrdo uvařené vajíčko (kousek, bílkoviny). A je moc dobrý vitamínový přípravek do vody (dle návodu) Supervit D.
S pozdravem Zappe

Není problém, už jsem nad tím přemýšlela. Jen poraďte čím je připevnit ke kleci, větve přenesu :)

28.7.2022 20:24
juhaj

XXX.XXX.164.121

Já větve normálně protáhnu mřížemi a přiváží provázkem. Jinak,ovoce ani zeleninu jsem do svých dvou anduláků nedostala nikdy, kromě salátu. Milují ale když natrhám klásky trav, to se můžou utlouct. Vysoko stojí i vařené vajíčko. Klásek prosa mají rádi, ale směsi pro andulky nechtějí. Nejraději mají směs pro malé papousky, naštěstí slunečnici nechtějí.
Mám je v malém pokoji vedle kuchyně, prvního jsme našli na stromě před domem začátkem zimy( budou to už dva roky), nikdo se neozval, nikdo ho ani nechtěl, tak holt zůstal. Koupila jsem větší klec a pořídila kámoše. Ochocení moc nejsou, ačkoli nalezenec
byl ještě mládě a i občas na prst jde.
Pouštím je, ale moc se jim z klece nechce. Pokud už vyletí, není problém je vrátit na klaciku domů. Ochotně si na něj skočí.

28.7.2022 21:41
z jarda

XXX.XXX.139.214

Zdravím, tak to není taky problém a na přiložených foto jsou držáky, které se dají koupit a to i v různých velikostech. A firmy, které je nabízejí jsou i tady v inzerci.
Ale pro vás by asi stačilo, když manžel vybere normální podložku, která bude větší než rozteč drátu klece, vyměří přesně z vnitřní strany bidlo a pak z venkovní strany přiloží tu podložku a přišroubuje jí vrutem do bidla.
Nebo jen do obou stran bidla zatluče přiměřené hřebíky, tak aby přečnívali přes obě strany klece a pak už jen hřebíky ohne dolů.
Nebo pak jen klasicky naměří bidlo, tak aby přečnívalo na obou stranách klece 1 až 2cm a nožem ty konce seřízne, tak aby se vešli mezi dráty klece.
Nebo pak jen naměří bidlo, aby přečnívalo asi o 1cm a pak jemnou pilkou(pak doladí nožem) vyřízne drážku o něco větší než je síla drátu na kleci, ale musí být na obou stranách ve stejném směru a zasadí se mezi dráty postupně jedna a pak druhá strana.
No máte na výběr, myslím. A ještě jen - vše co donesete z venku je nutné dobře omýt a bidla vydrhnout kartáčem!
S pozdravem Zappe

Lebančice

29.7.2022 06:07
Lebančice

XXX.XXX.13.174

z jarda napsal(a):
Zdravím, tak to není taky problém a na přiložených foto jsou držáky, které se dají koupit a to i v různých velikostech. A firmy, které je nabízejí jsou i tady v inzerci.
Ale pro vás by asi stačilo, když manžel vybere normální podložku, která bude větší než rozteč drátu klece, vyměří přesně z vnitřní strany bidlo a pak z venkovní strany přiloží tu podložku a přišroubuje jí vrutem do bidla.
Nebo jen do obou stran bidla zatluče přiměřené hřebíky, tak aby přečnívali přes obě strany klece a pak už jen hřebíky ohne dolů.
Nebo pak jen klasicky naměří bidlo, tak aby přečnívalo na obou stranách klece 1 až 2cm a nožem ty konce seřízne, tak aby se vešli mezi dráty klece.
Nebo pak jen naměří bidlo, aby přečnívalo asi o 1cm a pak jemnou pilkou(pak doladí nožem) vyřízne drážku o něco větší než je síla drátu na kleci, ale musí být na obou stranách ve stejném směru a zasadí se mezi dráty postupně jedna a pak druhá strana.
No máte na výběr, myslím. A ještě jen - vše co donesete z venku je nutné dobře omýt a bidla vydrhnout kartáčem!
S pozdravem Zappe

Děkuji moc, jinak Senegal mají v klasech (o něj se moc nezajímají :)), ptačí písek mají, přísun ovoce zeleniny (zatím nemají moc zájem ) každý den mají. Do zeleného zdobnou maj buď listy kedlubnu to jim docela jede, nebo bazalku, koukala jsem že i petržel, napadla mě asi i nať z mrkve(zkusím) jinak směs mají od versele-laga pro andulky a zatím i sušenou vaječnou směs, sepiovou kost, ještě vyměním ty bidélka za přírodní naučíme je vylétávat a snad budou pipinky spokojené, moc všem děkuji za příspěvky :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.7.2022 12:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, máte pěkný pár. Samička je zvláštně špinavá (ale možná to měla nová brčka a bouchla se do nich při odchytu ? těžko říct).

Pokud netoužíte po odchovu, tak jim tu vaječnou směs nedávejte. Bude je zbytečně hnát do toku. ;)

Jinak větve do klece běžně seříznu tak, abych je opřela (a kousek prošoupla) mřížemi. :)

Co se týče krmení u andulek krmím smes, kterou si míchám sama : lesknice (30%), proso žluté, zelené, bílé, červené (v různých poměrech celkem 60%), oves nahý (10%).

Slunečnici dávám pouze při mrazech (mám andulky ve venkovní voliéře). U domácích je to úplně zbytečné - budou jen tloustnout.

filozof

29.7.2022 13:21
filozof

XXX.XXX.0.243

Zdravím,rad už je zde dostatek.Hned po vložení dotazu jsem si všiml jedné né příliš běžné odchylky od normálu zbarvení.Není to zdravotní problém,jen mě to trošku zajímá.Na to odpovědí jen fundovaní chovatelé andulek,možná i jiní znalí.Mám doma jednoho samce s tou samou odchylkou,zatím má v budce mladé,uvidím po opeření.Zajímá mě jestli je to dědičné,potom tedy jak,nebo jen modifikace?Omlouvám se za otázku mimo základní dotaz.

Lebančice

29.7.2022 15:30
Lebančice

XXX.XXX.14.33

Nás také napadlo že se praštila jako by to byla modřina, no prodavačka v obchodě tuhle žlutou honila a mlátila sebou o všechny stěny až nám ji bylo líto, taky se nás dost bojí chudinka ale poslouchá na slovo strakáče. Nechtěla moc na nové bidýlko ale strakáč ji přemluvil :) jsou ukecaní normálně spolu spekulují jako když hovor vedou lidi :D.

22.8.2022 09:26
terka_mamka

XXX.XXX.31.172

Moc jsme si je zamilovali. Pořídili jsme jim místo bytečku vilu a kamaráda. :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík