Zebřička pestrá

Prodám Zebřičku pestrou - Prodám žebříčky pestré. Letošní odchov líheň břez...
100 Kč
Hezký večer,
máme tu takovou při, na kterou bych ráda znala odpověď od někoho povolaného... Veškeré základní informace pracují s tím, že zebřičky chováme minimálně v páru, případně po více párech.
Je prakticky možné - v případě držení v roli spíše jako domácích mazlíčků pro radost bez ambicí na odchov mláďat - chovat více samic nebo více samců bez přítomnosti opačného pohlaví. Snesou se? Prospívají takto nebo je to celkově nevhodné a funguje to dohromady jen ve smíšeném hejnu?
Díky moc předem za případnou odpověď.
jarat
napsal(a):
Jestli nechcete odchovávat, tak si pořiďte dva samce. Jsou pěknější a nebudou se zbytečně vysilovat snášením vajec.
Nemůže být u dvou samců větší pravděpodobnost šarvátek?
Je to jenom moje domněnka založená na zkušenostech z úplně jiného odvětví ohledně jiných zvířat. Kvůli tomu mám pocit, že tři samci jsou v takovém případě lepší než dva. Je to mimo?
Bohužel se mi nedaří konkrétně k zebřičkám žádné podrobnější info tohoto typu najít.
zd50
napsal(a):
Dva určitě ne! Jeden by byl dominantní a proháněl toho druhého. Minimálně 3 - 4. A chce to větší klec, ne vysokou, ale delší. V době toku se ale pravděpodobně šarvátkám stejně nevyhnete.
Díky za připomínku ohledně klece. Co se hašteření v době námluv týče, to asi probíhá přirozeně i za přítomnosti samic v tom konkrétním období a není to nějaké vadné chování a nemělo by to přerůst v nějakou šílenou agresi, jestli to dobře chápu?
Atheira
napsal(a):
Díky za připomínku ohledně klece. Co se hašteření v době námluv týče, to asi probíhá přirozeně i za přítomnosti samic v tom konkrétním období a není to nějaké vadné chování a nemělo by to přerůst v nějakou šílenou agresi, jestli to dobře chápu?
Tři samečci budou v pohodě. Tři samičky naopak. A navíc mohou stále snášet, až z toho zahynou. Nejlepší je ale pár.
Atheira
napsal(a):
Hezký večer,
máme tu takovou při, na kterou bych ráda znala odpověď od někoho povolaného... Veškeré základní informace pracují s tím, že zebřičky chováme minimálně v páru, případně po více párech.
Je prakticky možné - v případě držení v roli spíše jako domácích mazlíčků pro radost bez ambicí na odchov mláďat - chovat více samic nebo více samců bez přítomnosti opačného pohlaví. Snesou se? Prospívají takto nebo je to celkově nevhodné a funguje to dohromady jen ve smíšeném hejnu?
Díky moc předem za případnou odpověď.
spíše je potřeba definovat velikost klece, v případě že má na délku alespoň 150cm je možný umístit pár, dát budku a těšit se z odchovu, ovšem zebřičky jsou společenští ptáci, v hejnu jim je lépe a také je na ně radostnější pohled, v tom případě je lepší volit velkou klec nebo malou volierku o délce alespoň 2m, je tam možné umístit samozřejmě jen samečky například 10ks, nebo 4 páry.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
spíše je potřeba definovat velikost klece, v případě že má na délku alespoň 150cm je možný umístit pár, dát budku a těšit se z odchovu, ovšem zebřičky jsou společenští ptáci, v hejnu jim je lépe a také je na ně radostnější pohled, v tom případě je lepší volit velkou klec nebo malou volierku o délce alespoň 2m, je tam možné umístit samozřejmě jen samečky například 10ks, nebo 4 páry.
Díky moc,
s velikostí klece - respektive nějakého typu menší voliéry počítám. Udávané rozměry klecí k čemukoli na webech chovatelských potřeb nepovažuju za směrodatné a řídím se spíš rozumem, který mi říká, že ptáci mají lítat, ne sedět a koukat (což by bezpochyby dělali, kdybych pořídila to, co se udává jako dostatečné).
Atheira
napsal(a):
Díky moc,
s velikostí klece - respektive nějakého typu menší voliéry počítám. Udávané rozměry klecí k čemukoli na webech chovatelských potřeb nepovažuju za směrodatné a řídím se spíš rozumem, který mi říká, že ptáci mají lítat, ne sedět a koukat (což by bezpochyby dělali, kdybych pořídila to, co se udává jako dostatečné).
to je velmi správný přístup
Já chovám pohromadě pět samců chůviček. Žádné problémy mezi nimi nejsou, někdy se pohádají, ale po pár minutách je klid. Všechno dělají společně. Prostě takové spokojené hejno. Je mezi nimi hierarchie, která se pozná jen podle intenzity zpívání. Dominantní zpívá pořád, ten na konci vůbec a ostatní jak kdy.
Na začátku chovu jsem měl problém, že si navzájem začali trhat peří. Zde na ifauně mi poradili, že se ptáci nudí, když nehnízdí. Doporučili dát do klece seno. Když jsem snopek sena přidělal na jedno bidlo, problémy ihned zmizely. Teď tahají seno a nosí si ho do hnízda, které neustále vylepšují a kde v noci všichni na jedné hromadě spí.
Takže, skupinu samců rozhodně doporučuji.