Horák lutino
napsal(a):
Samec 100000 a více ,ale jak píše chovatel ( lavice), nejde sehnat.
Ano přesně tak,to jsou vyhozené finance které nedostanete nikdy zpět. Podívejte se do inzerce, horské lutino neprodejné. Lépe pořídit pastely, ale ti jdou též ke dnu. Stačila včerejší burza Kroměříž.....
Lutino je mutace vázaná na pohlaví. Už to tu bylo vícekrát.
Pro dědičnost vázanou na pohlaví platí:
(místo lutina můžeme použít jakoukoliv jinou mutaci vázanou na pohlaví)
Zde je velice důležité pohlaví ptáků. Jestliže si pořídíme za drahé peníze samičku papouška v mutaci lutino a spáříme ji s přírodním samcem, výsledný efekt bude prakticky nulový, získáme pouze štěpitelné samce. Naopak stačí si pořídit samečka přírodního, pouze štěpitelného do lutin nebo přímo lutino, a získáme velké procento lutinových samiček v odchovu.
1,0 lutino x 0,1 přírodní = samci přírodní/lutino, samice lutino
1,0 přírodní x 0,1 lutino = samci přírodní/lutino, samice přírodní
1,0 přírodní/lutino x 0,1 lutino = 50% samců/lutino, 50 % samců lutino, samice lutino, samice
přírodní
1,0 přírodní/lutino x 0,1 přírodní = 50% samců/lutino, 50% samců přírodních, samice lutino,
samice přírodní
1,0 lutino x 0,1 lutino = 100% lutino obojího pohlaví
toms
napsal(a):
vysvětlíte mi prosím,jak je tedy možné po štěpitelném samci s přírodní samicí odchovat lutino samice ,když je dle Vás recesivní ?
Já osobně lutino horáky nechovám ale podle gen.kalkulačky pana Raška se jedná o recesivní mutaci.Pokud máte s horáky lutino jiné zkušenosti tak se omlouvám a rád se nechám poučit.Přesto je má předešlá odpověď co se týká odchovu samců u uvedeného páru správná.
Horák lutino
napsal(a):
Lutino je mutace vázaná na pohlaví. Už to tu bylo vícekrát.
Pro dědičnost vázanou na pohlaví platí:
(místo lutina můžeme použít jakoukoliv jinou mutaci vázanou na pohlaví)
Zde je velice důležité pohlaví ptáků. Jestliže si pořídíme za drahé peníze samičku papouška v mutaci lutino a spáříme ji s přírodním samcem, výsledný efekt bude prakticky nulový, získáme pouze štěpitelné samce. Naopak stačí si pořídit samečka přírodního, pouze štěpitelného do lutin nebo přímo lutino, a získáme velké procento lutinových samiček v odchovu.
1,0 lutino x 0,1 přírodní = samci přírodní/lutino, samice lutino
1,0 přírodní x 0,1 lutino = samci přírodní/lutino, samice přírodní
1,0 přírodní/lutino x 0,1 lutino = 50% samců/lutino, 50 % samců lutino, samice lutino, samice
přírodní
1,0 přírodní/lutino x 0,1 přírodní = 50% samců/lutino, 50% samců přírodních, samice lutino,
samice přírodní
1,0 lutino x 0,1 lutino = 100% lutino obojího pohlaví
Už to tu bylo také vícekrát ale je i recesivní lutino.Např.fišeráci,mniši atp.
Před nedávnem jsem kontaktoval pana Raška ,že v genetické kalkulačce chybí mutace lutino, zatím bez odezvy. Fotka mé mutace lutino , žádné recesivní lutino. Ptal jsem se více chovatelů a nikdo nezná chovatele recesivních lutin. Možná se někdo ozve a zveřejní fotky. Velice by mě tato mutace zajímala.
Horák lutino
napsal(a):
Před nedávnem jsem kontaktoval pana Raška ,že v genetické kalkulačce chybí mutace lutino, zatím bez odezvy. Fotka mé mutace lutino , žádné recesivní lutino. Ptal jsem se více chovatelů a nikdo nezná chovatele recesivních lutin. Možná se někdo ozve a zveřejní fotky. Velice by mě tato mutace zajímala.
V pohodě,já netvrdím že nemáte pravdu a nemám dúvod vám nevěřit.Jak jsem psal horáky nechovám tak jsem uvedl to co jsem zjistil na netu.Sám jsem byl celkem překvapený.Chovám lutino mutace různých druhů papoušků desítky roků tak by mě také zajímalo zda skutečně existuje u horáků i rec.lutino.Ať se vám lutina horáci daří,jsou to krásní ptáci.
petajz
napsal(a):
V pohodě,já netvrdím že nemáte pravdu a nemám dúvod vám nevěřit.Jak jsem psal horáky nechovám tak jsem uvedl to co jsem zjistil na netu.Sám jsem byl celkem překvapený.Chovám lutino mutace různých druhů papoušků desítky roků tak by mě také zajímalo zda skutečně existuje u horáků i rec.lutino.Ať se vám lutina horáci daří,jsou to krásní ptáci.
Přeji i Vám hodně krásných a početných odchovů .Jirka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

moluka
napsal(a):
Chtěl bych vědět, kde jste toto vyčetl?
Ptáte se koho?