Asi před hodinou nad naší zahradou kroužily tři špačci. Stihl jsem je vyfotit, pak se schovali k sousedům do smrku. Tak brzo jsem je ještě nikdy neviděl. UH.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Kosi trénují zpěv,na tuhle dobu poměrně hlasitě.
Tak u nás ažuro, u řeky naštěstí liduprázdno , jen březňačky, zmizeli hoholové i volavky, zahlédl jsem zase ledňáčka, pak mě Lůďa upozornil na lišáka následujícího kmotru ve skalách nad řekou (tak už fakt začali kaňkovat)...
no nakonec něco nevídaného 17.ledna konipas horský , tak nevím jestli vůbec neodlétl, nebo už se vrátil
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Asi to sem moc nepatří,ale tohle jsem ještě nezažil.Dnes odpoledne SLEPÝŠ obecný, příroda začíná bláznit-do svatého JIŘÍ je ještě daleko, předaleko.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Moudivláček
napsal(a):
Napište prosím lokalitu nebo aspoň nadmořskou výšku.
Děkuji.
Lokalita se nachází v okrese KM v nadm.výšce 413m.
jarat
napsal(a):
Asi před hodinou nad naší zahradou kroužily tři špačci. Stihl jsem je vyfotit, pak se schovali k sousedům do smrku. Tak brzo jsem je ještě nikdy neviděl. UH.
Dnes opět jeden špaček ve stejném smrku.
Zdravim všechny milovníky ptactva, jsem sice chovatel papoušků, ale volně žijící ptactvo také mám hodně rád. Každý rok od února vyhlížím kdy přílétnou špačcí, drozdí ,hřívnáči aj. píšu si to do kalendáře abych měl přehled.
Miluju jejich zpěv, hlavně na jaře, úplně mě to nabíjí.Loni jsem u nás pozoroval dudka i krutihlava .Bydlím u lesa, celou zimu ptáky přikrmuji a pozoruji je na krmítku.Létá sem celá rodinka mlynaříků a jiných druhů . Mám v lese vyvěšených přes 30 budek a chodím to pozorovat jestli jsou obsazené. Po sezoně vyčistím a natřu.
Na závěr bych chtěl poděkovat všem stejně zapáleným ptáčníkům a budu rád za každý příspěvek na toto téma.
S pozdravem Pavel Hrůza
Dolní Březinka u Světlé n, S,
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
jarat
napsal(a):
Dnes opět jeden špaček ve stejném smrku.
Je to divné,že na návrat špačka v tuhle dobu nikdo nereaguje-momentálně jsou na pořadu asi zajímavější události.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
pavlos jsi borec- - mám to již několik desetiletí podobné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jarri14
napsal(a):
Mě by docela zajímalo, jak to špačci zvládli tento týden...
Nevím, jak špačci. Čekala jsem frmol na krmítkách a lojových koulích, ale ten se jaksi nekonal.

lupus4
napsal(a):
u nás kvíčaly
Ty jsem neviděla už loni. Asi se jim, stejně jako mně, nelíbí výstavba minisídliště vedle našeho areálu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Dnes ráno několik špačků-někteří samci v toku.Kroměřížsko
vlaštovička

XXX.XXX.253.178
Včera první špačci. Praha 4. Kunratice.
pavlos
napsal(a):
Zdravim všechny milovníky ptactva, jsem sice chovatel papoušků, ale volně žijící ptactvo také mám hodně rád. Každý rok od února vyhlížím kdy přílétnou špačcí, drozdí ,hřívnáči aj. píšu si to do kalendáře abych měl přehled.
Miluju jejich zpěv, hlavně na jaře, úplně mě to nabíjí.Loni jsem u nás pozoroval dudka i krutihlava .Bydlím u lesa, celou zimu ptáky přikrmuji a pozoruji je na krmítku.Létá sem celá rodinka mlynaříků a jiných druhů . Mám v lese vyvěšených přes 30 budek a chodím to pozorovat jestli jsou obsazené. Po sezoně vyčistím a natřu.
Na závěr bych chtěl poděkovat všem stejně zapáleným ptáčníkům a budu rád za každý příspěvek na toto téma.
S pozdravem Pavel Hrůza
Dolní Březinka u Světlé n, S,
Po přečtení jsem zavzpomínal. Také jsem byl takový blázen. Desítky budek malých i velkých pro sovy a poštolky, hnízdní kapsy na kmenech stromů. Ty měli v oblibě hlavně zvonci. ale už je to víc jak 60 let.
Dnes budky jen na vlastní zahradě a okolí ikdyž na strom ještě vylezu.
Posledních 6 let jsem se zbláznil do rorýsů. Na domě vyhnízdily loni už 4 páry a dalších 5 budek na ně čeká.
Špačci se i kdysi objevovali už v únoru. Vinaři by nás za budky nepochválili.
Ale pro mě je to typický posel jara. Jeho skřípavý zpěv před budkou s přimícháním zvuků jiných pěvců je to pravé jaro. Choval jsem ho ve voliéře i kleci doma a prozpěvoval celou zimu.
Přeji Vám výdrž vašeho nadšení pro mizející přírodu.
Čápi už jsou tady.
https://youtube.com/watch?v=hLkLrqXIEa0&feature=share
vlaštovička

XXX.XXX.253.178
Tak ty už taky pár let sleduji a jeho partnerka je na hnízdě celoročně.
HHH
napsal(a):
Dobrý den, jak vypadá hnízdní kapsa na kmeni pro zvonky?
Jaksi to nemohu vyobrazené najít..Nevím, jak bude můj popis srozumitelný..
Svazek třeba smrkových větviček aspoň půl metru dlouhých přivážete za konce na silnělší kmen stromu, druhý konec svazku visící dolu ohnete obloukovitě nahoru a přivážete ke kmenu.
Vznikne jakási podložka kapsa pro hnízdo. Stačí 2 metry vysoko. Možno použít i březové pružné větvičky a zastrkat vnějškem smrčí a úkryt je hotový. Než jehličí opadá je vyhnízděno. I kos si tam udělal hnízdo.
Takové hnízdiště není žádná ozdoba zahrady , ale někde za humny to vadit nebude.
Moudivláček
napsal(a):
Jaksi to nemohu vyobrazené najít..Nevím, jak bude můj popis srozumitelný..
Svazek třeba smrkových větviček aspoň půl metru dlouhých přivážete za konce na silnělší kmen stromu, druhý konec svazku visící dolu ohnete obloukovitě nahoru a přivážete ke kmenu.
Vznikne jakási podložka kapsa pro hnízdo. Stačí 2 metry vysoko. Možno použít i březové pružné větvičky a zastrkat vnějškem smrčí a úkryt je hotový. Než jehličí opadá je vyhnízděno. I kos si tam udělal hnízdo.
Takové hnízdiště není žádná ozdoba zahrady , ale někde za humny to vadit nebude.
Děkuji, jasné, nevěděl jsem, že to využijí i zvonci.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tak už sú tu.
Docela by mě zajímalo, jestli už jsou zpět i polní.
https://www.youtube.com/watch?v=qNMRzzIyi8I

vlaštovička
napsal(a):
Tak už sú tu.
Docela by mě zajímalo, jestli už jsou zpět i polní.
https://www.youtube.com/watch?v=qNMRzzIyi8I
Při dnešním počasí doufám, že ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Straka je krásný pták,ale největší lotr široko daleko,dokáže zlikvidovat vajíčka i mláďata všem v okolí.Ještě bych přidal dalšího krasavce sojku,ta je to samé.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dnes špačci u budky. Tak už ji našli. Praha 4. Kunratice.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
KM-dnes dorazil první drozd.Jeho zpěv balzám na duši,paráda.
Jaro ožívá s opeřenými zpěváčky.
Na 12. března připadá svátek svatého Řehoře, se kterým se pojí také řada pranostik souvisejících s jarem. S ohledem na počasí jde tradičně o období příletu ptáků. K těm nejvýraznějším patří čápi bílí. Zpravidla ještě před nimi přilétají husy velké, špačci obecní, čejky chocholaté nebo skřivani polní, dle pranostiky „Na Hromnice musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout.“
Hromnice se slaví již na začátku února, největší ptačí invaze však nastává až nyní. Právě během března se k nám do České republiky vracejí tisíce stěhovavých ptáků, okřídlených poslů jara. Před zimou migrují do teplejších krajin, aby si zajistili dostatek potravy, nyní se vracejí, zejména kvůli ideálním podmínkám pro hnízdění a vyvedení ptáčat.
„Ptáci se přesouvají z jednoho konce zeměkoule na druhý proto, aby využili sezonních výhod mírného pásma, kde je daleko méně predátorů než v tropech, v létě hojnost potravy a delší den, takže se zde dá vychovat více mláďat. Navíc – navzdory obecnému přesvědčení – pro ně tah nepředstavuje nadměrné riziko. Jsou k němu uzpůsobeni a nepůsobí jim významnější ztráty,“ popisují vědci Ústavu biologie obratlovců AV ČR./3/
Po skřivanech nebo špačcích, ke kterým se v březnu přidávají čápi, také drozdi, konipasi, strnadi, holubi hřivnáči nebo červenky, se pak později přidávají oblíbené vlaštovky, jiřičky nebo pěnice. S ptačím návratem se můžeme brzy těšit i na roztomilá štěbetající ptáčata. Již nyní nám budoucí rodiče lahodí svým štěbetáním, hlaholením a zpěvem, který je součástí ptačích námluv.
Po tisících kilometrech jsou zpět
Pěvci se k nám vracejí zpravidla z jižní Afriky, asi po 5 tisících kilometrech, které průměrně urazí asi za 100 dnů. Takový budníček větší, jeden z březnových poslů jara, který je však pro svou velikost snadno přehlédnutelný, se vrací i po více než 13 tisících kilometrech. Drobný ptáček s hmotností asi 10 gramů každoročně létá tisíce kilometrů z východní Afriky do východní Sibiře.
V ptačí říši přitom najdeme i další fascinující letce. Rorýsi, kteří společně s ťuhýky reprezentují poslední tažní ptáky s návratem až v květnu, nalétají za rok asi 190 tisíc kilometrů, jak spočítali ornitologové z Akademie věd ČR. Rorýsi reprezentují dokonalé ptačí letce. Letem stráví celý život, za letu dokonce spí, ale také přijímají potravu nebo se páří.
ČLANEK Z NETU.
Dnes jsem po delší době viděl červenku.
A uprostřed pole zřejmě zastřelené káně.

jarat
napsal(a):
Zřejmě?
Mně by to nedalo a hned vzala na pitvu. Holt profesionální deformace. A ano, vím, že je to v zásadě pytlačení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
jarat
napsal(a):
Velmi smutné foto!

pavlos
napsal(a):
U nás také dnes rehek, ráno vyzpěvoval na střeše u sousedu.
Světlá n. S.Dolní B. Pavlos
Já dneska taky viděla první rezavý ocásek. Z auta, asi 0,1. ČB.
vlaštovička

XXX.XXX.253.178
Týden jsem nebyla doma, ale hřivnáči už jsou i v Kunraticích. A dnes ráno budníčci menší.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
KM-první rehek,hřivnáči budují hnízda.

raduz
napsal(a):
Táborsko:
Minulý týden skřivani a konipas ..
U nás zpívá už i strnad.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Jestli je to obecný, tak ti jsou tady celoročně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Koňadry nosí materiál do budky.

vlaštovička
napsal(a):
Jestli je to obecný, tak ti jsou tady celoročně.
Ale nezpívají. Nebo ano?
vlaštovička

XXX.XXX.253.178
To ne. Ale zpívají už koncem února. Zpravidla v době, kdy se hejnka rozpadají.

vlaštovička
napsal(a):
To ne. Ale zpívají už koncem února. Zpravidla v době, kdy se hejnka rozpadají.
Tak já ho slyšela poprvé o víkendu. Z otevřeného balkónu. Což neznamená, že nezačal dřív.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Drozdi zpěvní už i nu nás.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
O víkendu budníček větší a pěnice černohlavá a dnes nad Šeberákem první vlaštovky. Vybraly si to tedy pěkné počasí na návrat.

vlaštovička
napsal(a):
O víkendu budníček větší a pěnice černohlavá a dnes nad Šeberákem první vlaštovky. Vybraly si to tedy pěkné počasí na návrat.
Takže je možné, že jsem opravdu slyšela pěnici? O víkendu, Prácheňsko.
omlouvám se za OT ale musím se podělit
Tak já mám dnes zážitek přenádhernej, to že u nás pod městem je pár ledňáčků
už leta, se ví. Vždy při vzdálenosti cca 30m přelítne buď na druhý břeh nebo ještě dál.
Vracíme se už domů a vidím se něco třepetat nad mini slepým "ramínkem " Otavy. Psa k noze a šourám se pomalu blíž . Ledňáček ! Nechal nás dojít na až cca 5 -6 m. Takhle zblízka jsem ho "na divoko" ještě nepotkal. Evidentně jsme ho nevzrušovali. Sedl si na klacek trčící z trávy nad vodu a čuměl do vody i na nás. Pak šup do vody, ale útok nevyšel. Znova vylít do vzduchu a třepetal se a stál na místě úplně stejně jako poštolka. To jsem ještě nikdy neviděl a ani nikde nečetl. Schválně jsem mu to v duchu počítal a bylo to min 5 vteřin. Jestli svým třepotavým letem urychloval jen sušení nebo jde i o způsob lovu, netuším. Pozorovali jsme se navzájem takhle dobře přes 5min , než ho vyplašil cyklista. Toho takhle na blízko už nedal.

lupus4
napsal(a):
omlouvám se za OT ale musím se podělit
Tak já mám dnes zážitek přenádhernej, to že u nás pod městem je pár ledňáčků
už leta, se ví. Vždy při vzdálenosti cca 30m přelítne buď na druhý břeh nebo ještě dál.
Vracíme se už domů a vidím se něco třepetat nad mini slepým "ramínkem " Otavy. Psa k noze a šourám se pomalu blíž . Ledňáček ! Nechal nás dojít na až cca 5 -6 m. Takhle zblízka jsem ho "na divoko" ještě nepotkal. Evidentně jsme ho nevzrušovali. Sedl si na klacek trčící z trávy nad vodu a čuměl do vody i na nás. Pak šup do vody, ale útok nevyšel. Znova vylít do vzduchu a třepetal se a stál na místě úplně stejně jako poštolka. To jsem ještě nikdy neviděl a ani nikde nečetl. Schválně jsem mu to v duchu počítal a bylo to min 5 vteřin. Jestli svým třepotavým letem urychloval jen sušení nebo jde i o způsob lovu, netuším. Pozorovali jsme se navzájem takhle dobře přes 5min , než ho vyplašil cyklista. Toho takhle na blízko už nedal.
To já viděla ledňáčka na 3 metry. Z auta. Ale když jsme se zahleděli z očí do očí, uletěl.
Taky seděl na klacku trčícím z vody. Nejdřív jsem si myslela, že si tam někdo dal umělou ozdobu, než mi došlo, že je to fakt ŽIVÝ pták. Na tom pidi rybníčku bych ho nečekala.
napsal(a):
To já viděla ledňáčka na 3 metry. Z auta. Ale když jsme se zahleděli z očí do očí, uletěl.
Taky seděl na klacku trčícím z vody. Nejdřív jsem si myslela, že si tam někdo dal umělou ozdobu, než mi došlo, že je to fakt ŽIVÝ pták. Na tom pidi rybníčku bych ho nečekala.
Stačí si přes sebe přehodit klidně ledabyle maskovačku a můžete ho při troše trpělivosti vidět i z mnohem menší vzdálenosti. Mně při focení sedl několikrát na dosah ruky
egi08
napsal(a):
Tak dnes vlaštovičky i u nás. Uh.Ostroh
Tak jsem si ty návraty s potěšením přečetl.Čáp,drozd, konipas a mnozí jiní mě nepřekvapují, ale ty vlaštovky jsou pro mě šok.
I v nižších polohách je pro ně zle. Dřív takoivý přílet do hnízda ve chlévě byl též brzo. Ale tam se nějaká probuzená moucha dala chytit, ale dnes vůbec nevím jak to funguje. Nějaký den o hladu vydrží, ale co pak?

Horák lutino
napsal(a):
Dnes jsem také viděl Čápa na hnízdě, Dětmarovice u Karviné.
No jo, dětmarovické věže, takový malý Temelín. To už vím, že jsem skoro doma.
S čápy to úplně nesouvisí, omluva za OT.

Dnes čáp černý - okolí Uh. Brod.
egi08
napsal(a):
Tak dnes vlaštovičky i u nás. Uh.Ostroh
Tak nevím, dnešní ráno v Karviné, Velikonoce nebo Vánoce?

Horák lutino
napsal(a):
Mně málem umrzly fialky v truhlíku. A to bydlím ve 2. poschodí. Takže žádné "přízemní" mrazíky.

Včera 6.4. v 5.30 ráno, když jsem jel do práce jeden čáp byl na hnízdě. Čápy a vlaštovky jsem u nás viděl ve středu 29.3. Od té doby jsem je neviděl. Asi jedinci, kteří byli na tahu. Okolí Uh. Brod.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Horák lutino
napsal(a):
Příroda je mocná čarodějka-poslední dobou to však vypadá,že je spíše nemocná.

Horák lutino
napsal(a):
A to píší že se planeta otepluje.
Jenže ono se to paradoxně může projevovat takhle. Tání ledovců, sladká voda teče do mořských proudů, jako třeba Golfského. A ty změní směr. protože jiná hustota. A tam, kde kdysi oteplovaly, už nebudou.
Co jsem teda pochopila.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Horák lutino
napsal(a):
Na Vánoce bylo všechno přesně stejné-jen ten sníh tam určitě chyběl.

Dnes 8.9. druhý čáp na hnízdě. Okolí Uh. Brod.

napsal(a):
Dnes 8.9. druhý čáp na hnízdě. Okolí Uh. Brod.
Olbramovice, vedle nechvalně proslulého Čapího hnízda. Opravdové na komíně.
Záchranná stanice a Dům přírody Poodří, Bartošovice
v pátek
Ve čtvrtek 6.4. byl odchycen čáp u restaurace U Čápa v Příboře. Ještě téhož dne byl převezen k ošetření na spolupracující veterinární kliniku VETCENTRUM v Ostrava-Porubě, kde absolvoval klinické vyšetření, vyšetření RTG+ CT a následně byl operován. Ze zdravotní zprávy vyplývá, že došlo k otevřené fraktuře pravé pažní kosti, kost byla obnažena v délce 8 cm a byla částečně roztříštěna, resp. v postižené časti těla byla řada drobných kostních úlomků. Zranění nebylo způsobené nárazem na atypický hromosvod (čáp v tomto prostoru u hnízda bezpečně zvládal přistání), ale je následkem střelného zranění, v těle zůstal uvízlý náboj- brok❗️❗️❗️ Jsou nasazena antibiotika a lék proti bolesti. Prognóza je nejistá až nepříznivá😞.
V dané věci podáme trestní oznámení na neznámého pachatele.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Na čápa může vystřelit jenom idiot!!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
nebo "slepej zelenej mužik" - když si můžou splést 25kg černýho psa s 10kg zrzavou liškou...tak pro podobný "borce" si splést čápa s orlem není problém
a touha si bouchnout po zahnutém zobáku je nezměrná...
(černá ironie)
pokud ho někdo přímo neviděl, tak to zase vyšumí...

lupus4
napsal(a):
nebo "slepej zelenej mužik" - když si můžou splést 25kg černýho psa s 10kg zrzavou liškou...tak pro podobný "borce" si splést čápa s orlem není problém
(černá ironie)
Narážíte na případe zastřelené borderky? Tam byl aspoň pachatel znám.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
idiot = myslivec tzn. hlupák.
Já opět trochu píchnu do vosího hnízda.
Jsou to lidé tvrdě neznalí a neumí redukovat stav zvěře. Stav zvěře vypočítávají v hospodách a ještě ho opisují. Trochu to připomíná přísloví o uchu u džbánu.
Dnes se správná myslivost nazývá managment lesní zvěře. No a jestliže myslivci nezačnou přemýšlet, tak jejich funkci převezmou managmenty. Ti mají o poznání lepší výsledky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Horák lutino
napsal(a):
Holub hřivnáč na hnízdě, foceno dnes ráno.
Velmi vydařené.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Velmi vydařené.
Velmi vydařené. Nestihl jsem dopsat-tak vypadá opravdová krása jara.
lupus4
napsal(a):
(černá ironie)
no a nebo, pokousání psem zaměnit za útok vlka. Asi měli myslivci blbej měsíc.
Určitě zasvítili

Horák lutino
napsal(a):
Nemáte náhodou manžela myslivce?
Nejsem si jistá, jestli vlasta1 není muž. Aspoň o sobě v tomto rodě píše.
Ne, že by na tom v dnešní hyperkorektní době záleželo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Dnes odpoledne křepelka polní a její volání-"pět peněz" KM.

Alisterus 23
napsal(a):
Tak tohle pozorování závidím
Já ho slýchavala ještě loni. Teď se na tom místě staví už druhý barák.
Samice sokola byla před migrací do Finska vybavena satelitním sledovacím systémem v Jižní Africe. Obrázek ukazuje data trackeru. Za pouhých 42 dní uletěla přes 10 000 km, neuvěřitelným průměrem 230 km za den a téměř v přímém směru.
zdroj Awesome World
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Před chvílí mezi vlaštovkami sem tam jiřička. Kunratice.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Horák lutino
napsal(a):
Záchranná stanice a Dům přírody Poodří, Bartošovice
v pátek
Ve čtvrtek 6.4. byl odchycen čáp u restaurace U Čápa v Příboře. Ještě téhož dne byl převezen k ošetření na spolupracující veterinární kliniku VETCENTRUM v Ostrava-Porubě, kde absolvoval klinické vyšetření, vyšetření RTG+ CT a následně byl operován. Ze zdravotní zprávy vyplývá, že došlo k otevřené fraktuře pravé pažní kosti, kost byla obnažena v délce 8 cm a byla částečně roztříštěna, resp. v postižené časti těla byla řada drobných kostních úlomků. Zranění nebylo způsobené nárazem na atypický hromosvod (čáp v tomto prostoru u hnízda bezpečně zvládal přistání), ale je následkem střelného zranění, v těle zůstal uvízlý náboj- brok❗️❗️❗️ Jsou nasazena antibiotika a lék proti bolesti. Prognóza je nejistá až nepříznivá😞.
V dané věci podáme trestní oznámení na neznámého pachatele.
Dnes Novinky.cz-postřelený čáp zůstane v útulku, už nebude nikdy lítat!!

Tato Vovo
napsal(a):
Dnes krutohlav
Pardon, asi krutihlav?

jarat
napsal(a):
Na Slovensku asi krutohlav. Já ho viděl 2x v životě na naší zahradě. Asi 10 let od sebe. Moc zajímavý pták.
Z věty "dnes krutohlav" se to poznat nedá. Že je to ve slovenštině. Navíc i, o je vedle sebe, tak jsem si myslela, že je to překlep.
Pravda, Tato Vovo mě mohlo trknout.
Já viděla krutihlava jednou jedinkrát při kroužkování. A byl to opravdu velmi zajímavý a legrační ptáček, který dělal čest svému jménu.
Ornitologové žádají lidi, aby neshazovali hnízda jiřiček a vlaštovek
Praha - Ornitologové žádají lidi, aby neničili a neshazovali hnízda jiřiček a vlaštovek, které se v tomto období vracejí do Česka ze svých zimovišť v Africe. Shazování hnízd s vejci a mláďaty, s kterým se ornitologové každoročně setkávají, je v rozporu se zákonem o ochraně přírody. Ornitologové na to dnes upozornili v tiskové zprávě.
Jiřičky i vlaštovky se podle ornitologů zpravidla vracejí na místo, kde se narodily. "Především jiřičky jsou na svá hnízdiště silně vázané. Celé generace obývají tentýž objekt po desítky let," řekl Lukáš Viktora, odborník České společnosti ornitologické (ČSO) na ochranu ptáků v zástavbě. Podle něj si oba druhy staví hnízda prakticky výhradně na lidských stavbách. Vlaštovky uvnitř, nejčastěji ve stodolách, dílnách, garážích, průmyslových halách, průjezdech či zemědělských objektech a stájích. Jiřičky naopak na vnějších zdech budov, nejčastěji pod římsami, v okenních nikách nebo v zapuštěných lodžiích.
Ornitologové se ale každoročně setkávají s případy, kdy se lidé snaží ptákům v hnízdění bránit například tím, že umisťují překážky do oken včetně bodců proti holubům. "Jenže pro jiřičky mohou paradoxně sloužit jako opora hnízda. Problém je, že bodce, kovové i plastové, mohou ptáky zraňovat či zabít," vysvětlil Viktora. Vlaštovkám zase někteří lidé bránit vletět do budovy, v které mají hnízdiště. "Setkáváme se i s případy, kdy lidé shazují hnízda s vejci i mláďaty, což je zcela nepochopitelný a barbarský čin. Navíc v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny," doplnil Viktora. Pro jiřičky to může znamenat konec sezóny, jiné místo k hnízdění už si nezvládnou najít.
Lidem, kteří se obávají trusu pod hnízdem, ornitologové radí umístit pod hnízdo podložku, která trus zachytí. Pokud chce někdo jiřičkám a vlaštovkám se stavbou hnízda pomoci, může jim na zahradě připravit nádobu s hlínou, kterou zalije vodou, radí Gabriela Dobruská, která se v ČSO věnuje vzdělávání. Oba druhy totiž potřebují na stavbu bláto.
Vlaštovky a jiřičky jsou považovány za tradičního posla jara. Když krmí mláďata, uloví jeden pták denně stovky mšic, muchniček, komárů a dalšího drobného dvoukřídlého hmyzu.

flanker
napsal(a):
Dnes prvý krát kukučka....
Kde...??? I pro ostatní - bylo by vhodné uvádět region...
Dnes první vlaštovka na hnízdě. Okolí Uh. Brod.

Horák lutino
napsal(a):
Ornitologové žádají lidi, aby neshazovali hnízda jiřiček a vlaštovek
Praha - Ornitologové žádají lidi, aby neničili a neshazovali hnízda jiřiček a vlaštovek, které se v tomto období vracejí do Česka ze svých zimovišť v Africe. Shazování hnízd s vejci a mláďaty, s kterým se ornitologové každoročně setkávají, je v rozporu se zákonem o ochraně přírody. Ornitologové na to dnes upozornili v tiskové zprávě.
Jiřičky i vlaštovky se podle ornitologů zpravidla vracejí na místo, kde se narodily. "Především jiřičky jsou na svá hnízdiště silně vázané. Celé generace obývají tentýž objekt po desítky let," řekl Lukáš Viktora, odborník České společnosti ornitologické (ČSO) na ochranu ptáků v zástavbě. Podle něj si oba druhy staví hnízda prakticky výhradně na lidských stavbách. Vlaštovky uvnitř, nejčastěji ve stodolách, dílnách, garážích, průmyslových halách, průjezdech či zemědělských objektech a stájích. Jiřičky naopak na vnějších zdech budov, nejčastěji pod římsami, v okenních nikách nebo v zapuštěných lodžiích.
Ornitologové se ale každoročně setkávají s případy, kdy se lidé snaží ptákům v hnízdění bránit například tím, že umisťují překážky do oken včetně bodců proti holubům. "Jenže pro jiřičky mohou paradoxně sloužit jako opora hnízda. Problém je, že bodce, kovové i plastové, mohou ptáky zraňovat či zabít," vysvětlil Viktora. Vlaštovkám zase někteří lidé bránit vletět do budovy, v které mají hnízdiště. "Setkáváme se i s případy, kdy lidé shazují hnízda s vejci i mláďaty, což je zcela nepochopitelný a barbarský čin. Navíc v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny," doplnil Viktora. Pro jiřičky to může znamenat konec sezóny, jiné místo k hnízdění už si nezvládnou najít.
Lidem, kteří se obávají trusu pod hnízdem, ornitologové radí umístit pod hnízdo podložku, která trus zachytí. Pokud chce někdo jiřičkám a vlaštovkám se stavbou hnízda pomoci, může jim na zahradě připravit nádobu s hlínou, kterou zalije vodou, radí Gabriela Dobruská, která se v ČSO věnuje vzdělávání. Oba druhy totiž potřebují na stavbu bláto.
Vlaštovky a jiřičky jsou považovány za tradičního posla jara. Když krmí mláďata, uloví jeden pták denně stovky mšic, muchniček, komárů a dalšího drobného dvoukřídlého hmyzu.
Tak zase budu mít pokakané auto a okna.
Jiřičky nám hnízdí na baráku každoročně. S vlaštovkami je to slabší, kravíny velmi ubyly. Ale potkávám je aspoň v koňských stájích.
juhaj
napsal(a):
Tak u nás, kousek od Slavkova u Brna, ráno ve stodole první pár vlaštovek.
Pořád nic, dneska přes den taky klid, večer jdu krmit a nad dvorem snad dvacet vlašťovek. Tak snad ty naše dolétly všechny s nimi v pořádku. Máme asi 5 párů ubytovaných porůznu, nejvíc ve stodole. 🙂
Tak dneska přiletěla 1 vlaštovka na hnízdo, hned jsem otevřel vlet do hospodářské budovy, jaro je tu.

Horák lutino
napsal(a):
Tak dneska přiletěla 1 vlaštovka na hnízdo, hned jsem otevřel vlet do hospodářské budovy, jaro je tu.
Na Vondrově už taky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Dnes vlaštovičky KM-jestli jsem dobře počítal tak šest.

Dnes kukačka. Okolí Uh. Brod.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Opět zvítězila zvědavost-kontrola budky koňader,devět otevřených zobáčků.Rodiče mají co dělat.

lupus4
napsal(a):
Dnes 1,1 pěnice černohlavá
Takže je možné, že jsem dneska slyšela žluvu?
senican

XXX.XXX.120.66
V pondelok 17.4. pred večerom pristálo na poli pri Senici asi 200 až 300 hrivnákov.
Pozoroval som ich zo vzdialenosti asi 200 metrov triédrom, takže určite to boli hrivnáci. Na dvore mi hniezdi jeden pár, a ten je tu už od 15. marca. Nikdy som takto na jar nevidel aby lietali hrivnáci v kŕdľoch.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tento týden rehek zahradní a pěnice pokřovní. Každým dnem očekávám slavíka.
Kometo, žluvu rádi napodobují špačci. Ale brzy už tu bude taky.

vlaštovička
napsal(a):
Tento týden rehek zahradní a pěnice pokřovní. Každým dnem očekávám slavíka.
Kometo, žluvu rádi napodobují špačci. Ale brzy už tu bude taky.
Právě, říkala jsem si, že je na ni ještě brzo. Ale když ona je celá příroda taková popletená. Teda aspoň kytky a stromy.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Sice vím, že už jsoou tu nejmíň měsíc, přesto mi udělali radost. Dnes k ránu se u nás překřikovali dva samci pěvušky modré. Kunratice Praha 4.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dnes ráno konečně slavík. Kunratice Praha 4.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
V Kunraticích pěvušky,slavíci- tam musí být fajn.
vlaštovička

XXX.XXX.253.178
To je. Až na tu diskotéku a svatby za Šeberákem. A dnes ráno můj velký oblíbenec - pěnice hnědokřídlá.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
U nás dnes ráno taktéž kukačka a dokonce už snad i rorýsi. Kunratice.

vlaštovička
napsal(a):
U nás dnes ráno taktéž kukačka a dokonce už snad i rorýsi. Kunratice.
Já zatím marně vyhlížím jiřičky.
Dnes kukačka a 1 rorýs Karviná.Jen pro zajímavost ,dnes mi volal známý jestli mi neuletěl papoušek ,že ho mají na zahradě ,spěchám na jeho zahradu a fotím papouška .Fotka je přiložená ,jen musím napsat, že vzdálené sousedce je 35 let. Bylo by to i k smích ,jen doufám, že nemá ptačí chřipku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Dnes ráno kukačka KM.

Horák lutino
napsal(a):
Dnes kukačka a 1 rorýs Karviná.Jen pro zajímavost ,dnes mi volal známý jestli mi neuletěl papoušek ,že ho mají na zahradě ,spěchám na jeho zahradu a fotím papouška .Fotka je přiložená ,jen musím napsat, že vzdálené sousedce je 35 let. Bylo by to i k smích ,jen doufám, že nemá ptačí chřipku.
To ji nepřišlo divné, že nemá zahnutý zobák?
Vím, řečnická otázka.
Povídali v záchranné stanici. Někdo našel holuba, usoudil, že je to poštolka (!) a nasypal mu (jí) zrní. (!)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Horák lutino
napsal(a):
Fialovýma krávama to začíná a takhle to končí,
Včera jsem mluvila se svým kamarádem, žije ve vesnici kousek od Znojma. Na dvoře mu léta hnízdí dva páry vlaštovek. Letos prý nepřiletěly ani jeho vlaštovky, ale ani žádné jiné, kterých měli ve vesnici dost. Neviděl ani jiřičky. Zajímavé je, že druhým rokem provádějí pracovně montážní práce na přehradě ( omlouvám se, vypadlo mi to), je to za Brnem, loni prý tam vlašťovky pozoroval a letos ani tam žádnou neviděl.

juhaj
napsal(a):
Včera jsem mluvila se svým kamarádem, žije ve vesnici kousek od Znojma. Na dvoře mu léta hnízdí dva páry vlaštovek. Letos prý nepřiletěly ani jeho vlaštovky, ale ani žádné jiné, kterých měli ve vesnici dost. Neviděl ani jiřičky. Zajímavé je, že druhým rokem provádějí pracovně montážní práce na přehradě ( omlouvám se, vypadlo mi to), je to za Brnem, loni prý tam vlašťovky pozoroval a letos ani tam žádnou neviděl.
Já zatím jiřičky taky marně vyhlížím. Každý rok jsme měli na bytovce několik hnízd.
Vlaštovky jsou už tady.
tak minulý týden jsem "něco" nápadného zahlédl z dálky, ale neurčil
až dneska přilétl blízko - a je to krásný samec Lejska bělokrkého
ještě nikdy jsem ho tu u Otavy neviděl (jen kdysi na Moravě)
foto z wiki

Alisterus 23
napsal(a):
Dnes konečně první vlhy pestré. V neděli orel mořský a rehci zahradní se mi na zahradě chystají s přípravou hnízdění. Zvonci vyvedli právě mladé,tak snad už bude teplo
Už mladé? Možná proto se přiživují na krmítku.
Horák lutino
napsal(a):
Dnes konečně první vlhy pestré. Tak to vám závidím., nikdy je na živo v přírodě neuvidím, stejně tak jako Dudka.
Neházejte flintu do žita, taky jsem si myslel že tyto dva druhy nikdy neuvidím. Vlhy pozoruji každý rok na podzim když táhnou na jih už asi 5 let. Většinou jen zdálky ale občas si sednou na el. dráty a odpočívají. Dudka jsem viděl tedy jen jednou asi před sedmi lety před domem když zobákem prohledával trávník. Pěkný pohled, tento druh vypadá jak nějaký exotický druh z tropů.
Horák lutino
napsal(a):
No to bude mít, s tím počítejte.
Horák lutino
napsal(a):
Dnes konečně první vlhy pestré. Tak to vám závidím., nikdy je na živo v přírodě neuvidím, stejně tak jako Dudka.
Pokud jezdíte na burzu do Přerova, tak můžete dát vědět a můžeme se jít mrknout
Tyhle jsem měl od sebe cca na tři metry. Ale ty jsou vyčekané
Dudky tady občas také zahlédnu, ale jen když táhnou. Na hnízdění jsem je fotil jen na jižní Moravě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Alisterus 23
Alisterus 23
napsal(a):
Pokud jezdíte na burzu do Přerova, tak můžete dát vědět a můžeme se jít mrknout
Tyhle jsem měl od sebe cca na tři metry. Ale ty jsou vyčekané
Dudky tady občas také zahlédnu, ale jen když táhnou. Na hnízdění jsem je fotil jen na jižní Moravě.
Děkuji moc za nabídku, ale na burzy nejezdím, nevlastním řidičský průkaz, pokud bych sehnal odvoz a jel určitě vás budu kontaktovat.
Kočky od souseda v keřích u mě na zahradě zlikvidovali už dvě hnízda kosů ,doufám že potřetí už jim to vyjde snad se tam kočky nedostanou a mladé úspěšně odchovají.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Pozor na kunu ta se dostane všude a jak to vidím na fotu nebude mít problém-letošní zkušenost.
Horák lutino
napsal(a):
Dobrý den.
Dudek - Bzenec doubravy , Bzenec Přívoz, Rohatec
Vlha - Polešovice
Ptáci zde i hnízdí, ale nikomu to neříkejte, protože někteří zdejší nenažraní ...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
tennktery
napsal(a):
Dobrý den.
Dudek - Bzenec doubravy , Bzenec Přívoz, Rohatec
Vlha - Polešovice
Ptáci zde i hnízdí, ale nikomu to neříkejte, protože někteří zdejší nenažraní ...
Teď nebude potřeba to někomu říkat!
tennktery
napsal(a):
Ahoj. Když už si teda tykáme, jsou zde lidé, které to zajímá a myslím si, že k tomu mají i nějaký pozitivní vztah.
Ale ty se tím netrap, to je mimo tvé mentální myšlení.
Pane, z toho si nic nedělejte, Ifauna je zájmová oblast a slunce svítí pro všechny.
Pozdravuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
KM- dnes letecký den hejna rorýsů-takový počet jsem již dlouho neviděl,prostě paráda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Dnes ráno se ozývala hrdlička divoká-KM.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
lavice
napsal(a):
streptopelia turtur.
Přesně tak-před asi hodinou pozorována dalekohledem,sameček zatím sám volal samičku,vrátil se třetím rokem na stejné stanoviště!!
To jsou fofry,17.4.přílet na hnízdo, vloni po odhnízdění jsem ho zlikvidoval z bezpečnostních důvodů bylo na lampě a udělal jsem jim na jiných místech desky, aby si hnízdo udělali na nich, nestalo se opět postavili hnízdo kde v loni a už spokojeně zasedli. V loni 2 odchovy 9 mladých.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
raduz
napsal(a):
dnes na zahradě..
Takovou zahradu bych chtěl a to hned.
Přidám pár fotek z včerejšího dne.Na rybníku Vyšehrad jsem poprvé v životě viděl kachnu Hohola severního s mladýma.Měla jich 9.Konečně jsou u nás jiřičky a dudci dudají každé ráno.Ťuhýk také nadělá rámusu,když nakuchává nějakého hnusa na plot.