Aratinga sluneční

Prodám Aratinga slunečního - Mláďata z letošního odchovu pod rodiči. Pouze...
5000 Kč
Zdravím všechny chovatele,
chtěl bych se s Vámi podělit o zkušenost, kterou jsem v minulých dnech musel řešit. Chovám arantingy, u dosud bezproblémového páru, který vyvedl mladé až na bidlo přestalo dařit.
Při snůšce jsem vždy nacházel vejce rozhrabané a rozbité.
Když jsem to zaznamenal poprvé, říkal jsem si, že je asi něco rušilo. Hnízdili venku. Teď se situace opakovala. Hnízdí v zimovištích, kde byla úspěšnost, tři vejce tři mladé.
Opět stejný problém první dvě vejce rozhrabané a rozbité. Rozhodl jsem se k razantnímu opatření. Samec neustále lezl do budky za samicí a nedal jí klidu.
Protože chovám dva páry jednoho druhu, prohodil jsem samce ve voliérách. Z rozbitých vajec, jsem vytvořil sádrové podkladky, které jsem dal zpět do hnízda. Včera vše bez problémů, samice vejce zahřívala, večer snesla další vejce a zasedla. Nový samec vše bez problémů, ptáci spolu nocují v budce samec krmí samičku . U druhého páru se projevila dominantní chování samce, přestože šel do nového prostředí napadal samici, která byla doma. Udělal jsem opatření, musel jsem mu střihnout lehce křídlo, tak aby měla samice možnost včas utéct. Při včerejší noční kontrole, ale už všichni ptáci spolu nocovaly v budkách.
V nejbližších dnech chci odebrat podkladky, chci nechat samici sedět na vejci, které je v pořádku.
Uvidíme jak jak se bude dále chovat samec.
Třeba moje zkušenost někomu pomůže, na fauně bychom si měli hlavně vyměňovat zkušenosti z chovů, než se napadat a řešit za kolik byl výkup.
Přidám další informaci, jak se nadále dařilo
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.87.118
Podkladky bych nechal, až do případného vylíhnutí mláděte, ani pak bych nespěchal.Pokud je odeberete může přestat sedět.
Tak dnes 30. 1 samice pevně sedí na třech vejcích. Podkladky jsem odebral při snesení prvního vejce.
Vejce po prosvícení jsou všechny oplozené, uvidíme jak bude další průběh.
V zimovištích je teplota 10 stupňů. Víc netopím, v loňském roce dostatečné.
Krmivo změněno z naklíčeného pouze na suché. Samozřejmostí je ovoce a zelenina. Zjistil jsem, že před snůškou je větší odběr zeleniny, celer, mrkev, paprika, červená řepa.
Zatímco ostatní páry, které nehnízdí, dávají přednost ovoci. Krmivo, jsem doplnil pouze o vápník. Ten jsem podával pouze než samice pevně zasedla.
Samec je v pohodě, samici nikterak nerozptyluje, při opuštění budky se snaží o krmení samice.
Druhý složený pár, který si od začátku nesedl, samec napadal samici.
Dnes už vše v pořádku. Zde krmím pouze suchým, nechci stimulovat ptáky zatím k hnízdění.
Chci počkat až bude dokonalá synchronizace páru.
Zdravím, tak zatím venku první mladé. Ještě vy se mohlo vylihnout do konce týdne druhé. Tak uvidíme. Oba se o mladé perfektně starají. I když jsou spolu pouze chvilku, samec se ujal role otce perfektně.