Dobrý den , nejsem si jistý u kusu na pravo , měla by to být samice ale dneska jsem si všiml že si docela pozpěvovala. Mám ji od velmi zkušeného Rakouského chovatele rosel tak jsem mu věřil že je to samice. Mám je doma teprve pár dní a jsou to moje první rosely takže s rozpoznáním u nich nemám zatím zkušenost. Zajímalo by mě jal se projevuje u samic tok jestli taky nejak pozpěvují nebo co je pro ně tipické.
Děkuju zkušeným chovatelům za rady 🙂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
První dojem z fota 1- 2,0-pokud je to od zkušeného rakušana tak máte "určitě" pár.Foto v přepravce na nic,foto v kleci pár.Jen tak mimochodem takových rozel jsou u nás mraky-proč dovoz?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
První dojem z fota 1- 2,0-pokud je to od zkušeného rakušana tak máte "určitě" pár.Foto v přepravce na nic,foto v kleci pár.Jen tak mimochodem takových rozel jsou u nás mraky-proč dovoz?
Ano jsou od pana Andrease Gföhlera z
rakouska , mě se to nezdálo ale několikrát mě ujištoval že je to samice tak snad to tak je.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jsou to štěpitelní ptáci na Golden Gold. Nějak mi jeho ptáci padli do oka na první pohled .
Tady jsou jeho webové stránky http://www.vogelmutationen.com/
Ladamusa
napsal(a):
Aby jste čekáním nepřišel o celou chovné sezónu. Doporučuji udělat DNA. Budete mít klid. Sám to teď taky takhle budu řešit. Nejsem si jistý u páru. A tady to budete mít 50 na 50.
Váhu odpovědi bych dával největší Jope jestli se ozve
Zdravím, tak já se tedy ozývám. Podstatné je,jak jsou ti ptáci staří. Jestli jsou 2022 tak to budou na 90% samci. Ani u těch štěpáků na GG nebývají ty mladé samice tak žluté a ta hlava není příliš samičí, ale třeba to může být výjimka. No a jestli jsou starší, tak by to chtělo víc a lepších fotek. Jelikož jsme se všichni už tolikrát zmýlili, tak je nejdůležitější vlastní pozorování, nebo jak píše kolega nechat udělat DNA a máte jistotu. Chovu zdar !
Uživatel s deaktivovaným účtem

kovato
napsal(a):
Jsou to obě loňské mladé 22. Asi udělám jak radíte to DNÁčko to bude jistota.
Takový možná trošku de bilni dotaz ale není lepší udělat DNA hned když jsi tím nejsem jistý ? 🤔
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Myslím,že ten dotaz není vůbec zlý-po DNA to bude pár.Některá fota to potvrzují.

napsal(a):
Takový možná trošku de bilni dotaz ale není lepší udělat DNA hned když jsi tím nejsem jistý ? 🤔
Nejspíš jsem to špatně zformuloval...dotaz zadavatele byl z cela jasný ...jen mě zajímalo proč zadavatel neudělal DNA hned 🤷vždyť je to jednodušší než se ptát na pohlaví tady 🤔jelikož s fotek je to jako z křišťálové koule

napsal(a):
Nejspíš jsem to špatně zformuloval...dotaz zadavatele byl z cela jasný ...jen mě zajímalo proč zadavatel neudělal DNA hned 🤷vždyť je to jednodušší než se ptát na pohlaví tady 🤔jelikož s fotek je to jako z křišťálové koule
Prosím, Z fotek.
Podívejte na značný rozdíl ve zbarvení mezi samcem a samicí u mutace GG a podobné to bývá i u štěpitelných.
moluka
napsal(a):
Ty snímky jsou malé a nejde podrobně hodnotit, na barvě nezáleží, záleží na opeření okolo oka. Samec červený až k oku, samice prošedivělá. I když to může být jiné, nutné síla zobáku, klenba hlavy velikost oka a jiné.
Ty snímky lze hodnotit na první pohled již podle barvy, ani tu hlavu v tomto případě vidět nemusíte. I když se budete selekcí snažit sebevíc, tak samici u této mutace takto zbarvenou jako je ten samec neodchováte, protože na to nejsou jaksi "hormonálně vybaveny". Kromě toho bych ještě dodal, že kvalitní samičky napříč mutacemi nejsou prošedivělé k očím a na zobák též nelze vždy spoléhat.Vyskytují se extrémy u obojího pohlaví a už to není jak bejvávalo, proto zde máme tolik dotazů.
Petes2
napsal(a):
Zdravím Vás,nevíte někdo o páru Rosely Černohlave?Nebo jenom o samici?Nějaký kontakt na někoho kdo je chová?Děkuji
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/rosela-cernohlava
Petes2
napsal(a):
Děkuji,ale od tohoto chovatele mám samce,je to příbuzné...
Dobrý den , tak se ukázalo že jsou to samci. Pan Gfohler se mi moc omluvil a nabídl že mi samce vymění za samici ale nakonec jsem od néj koupil ještě dvě samičky a složil dva páry 😀
1.0 Gm/golden opalino× 0.1 opalino/golden opalino
1.0 Gm/golden gold× 0.1 Blue/golden gold
5008.

XXX.XXX.228.41
kovato
napsal(a):
Dobrý den , tak se ukázalo že jsou to samci. Pan Gfohler se mi moc omluvil a nabídl že mi samce vymění za samici ale nakonec jsem od néj koupil ještě dvě samičky a složil dva páry 😀
1.0 Gm/golden opalino× 0.1 opalino/golden opalino
1.0 Gm/golden gold× 0.1 Blue/golden gold
Tentokrát už pan G. pohlaví uhodl? Ať nemáte třeba 4 samce 😉
Každý se někdy utne, včetně pána z Rakouska. Určovat z fotek je ještě mnohem složitější. Mám však dojem, že od českých chovatelů koupíte i lepší materiál. Gm není žádná mutace,ti samci jsou jeden přírodní štěpitelný na gg a opalín, další je přírodní štěpitelný na gg a samice už je opalínová štěpitelná na gg.
Ano teď je oproti samcům znatelný rozdíl . Ano jsou přírodní jen mají méně černé na zádech proto se nazivaji GM.
Ale je o čem diskutovat, šlo na začátku o rozlišení pohlaví a posléze o zápis rosel. Ani do GK GM nelze zadat, pouze přírodní a popř. jejich štěpitelnost. Rosela pestrá nádherná, která žije v Austrálii se u nás nevyskytuje a její selektivní chov, pojmenovaný Golden mantled není mutací a v tomto případě již není chov čistý, protože je v něm přikřížena zde např. opalínová mutace, která má zcela jiný genetický původ,takže jde než o pojmenování ptáků určitého typu, jejichž potomci budou tzv. každý pes, jiná ves a většina zůstane někde na půl cesty mezi běžnou roselou pestrou a nepovedenou opalínovou.Stojí to několik generací další selekce a je potřeba si to vícekrát vyzkoušet na několika párech a pak mi dáte za pravdu. Jenže většina lidí chce levně nakoupit,nebabrat se s tím příliš a co nejdřív prodávat mladé.