Balkónový chov papoušků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aymmar

5.2.2023 12:32
Aymmar

XXX.XXX.135.43

Dobrý den,
všiml jsem si že se na tomto fóru moc nedozvím, ale nevím kam jinam napsat.

Přemýšlel jsem nad pořízením ptačí společnosti na balkón, je tam světlo ale ne přímé slunce, takže by na ptáčky nesvítilo. Zdědil jsem klec velikostně cca 1,5m na výšku, šířka 0,8m. Vím že to není nijak moc, možná by se mi podařilo ve volném čase vyrobit něco většího.
Nicméně, se mi zalíbili kromě okrasného ptactva papoušci Aymary.
Stručně mé otázky zní:

1. Existují skupiny nebo diskuze chovatelů těchto papoušků? Popřípadě odkaz na ně, abych se o tomto druhu mohl dozvědět před případnou koupí co nejvíc, nebo se rozhodnout pro vhodnější druh.
2. Byla by velikost klece akorát pro dva papoušky a jsou dva ideální počet?
3. Mohou zůstat venku i přes zimu? - Pokud ano, mám jim do klece dát budku aby se do ní mohli schovat v případě nepříznivého počasí? Nemám v bytě dostatečný prostor na to je mít uvnitř.
4. Jaké pohlaví k sobě zvolit? Kdyby byli pouze dva samečci nebo samičky snášeli by se? Bojím se že opačné pohlaví by mohlo mít mláďata která neudám, nebo že nemám zkušenosti s tím jak se o mláďata postarat, a nechci aby mláďata jakkoliv mou zanedbanou péčí trpěla.

5.2.2023 13:00
supik99

XXX.XXX.64.140

Dobrý den, odpovím je částečně.

1 určitě jsou diskuze chovatelů aymar. Na facebooku určitě nějakou objevíte. A pokud snad ne, je spousta skupin s papoušky a tam se též doptáte. Jinak zapátrat v diskuzích zde nebo po internetu.

3 za mě bych je přes zimu venku neměla. Myslím, že jde o papoušky, které teplo potřebují stále. Zimní voliéra by musela být tak udělaná, aby do ní nefoukalo. Sebemenší průvan je u ptáků problém. Samozřejmě budka na schování a zahřátí se v zimě a hodně tlustá bidla, aby drápky byly v peří při sezení na nich. Už jsem slyšela i o vytápěných bidlech, ale už nevím kde. Plus přizpůsobit krmnou dávku v zimě, více olej atých semen. To tak platí pro všechny papoušky. Ale jak píšu výše, aymarky bych přes zimu venku nenechala. Spíš schovat do bytu, byť do menší klece a třeba pouštět na prolet po pokoji.

Ještě promyslete jaký druh papouška si pořídíte;-) A uvidíte co další napíší.

5.2.2023 13:02
luke05

XXX.XXX.15.154

Aymmar napsal(a):
Dobrý den,

Přemýšlel jsem nad pořízením ptačí společnosti na balkón, je tam světlo ale ne přímé slunce, takže by na ptáčky nesvítilo. Zdědil jsem klec velikostně cca 1,5m na výšku, šířka 0,8m. Vím že to není nijak moc, možná by se mi podařilo ve volném čase vyrobit něco většího.
Stručně mé otázky zní:

1. Existují skupiny nebo diskuze chovatelů těchto papoušků? Popřípadě odkaz na ně, abych se o tomto druhu mohl dozvědět před případnou koupí co nejvíc, nebo se rozhodnout pro vhodnější druh.
3. Mohou zůstat venku i přes zimu? - Pokud ano, mám jim do klece dát budku aby se do ní mohli schovat v případě nepříznivého počasí? Nemám v bytě dostatečný prostor na to je mít uvnitř.
4. Jaké pohlaví k sobě zvolit? Kdyby byli pouze dva samečci nebo samičky snášeli by se? Bojím se že opačné pohlaví by mohlo mít mláďata která neudám, nebo že nemám zkušenosti s tím jak se o mláďata postarat, a nechci aby mláďata jakkoliv mou zanedbanou péčí trpěla.

Nejběžněji se chová aymara pruhovaný. Tato klec by pro pár měla být dostačující. Ale vždycky je lepší širší než vyšší. Ano snesou se i dva samečci či samičky. Ale lepší je mít dva samce, když ne pár. Někdo je myslím chová i v zimě venku, ale jsou to spíš teplomilní ptáci. Takže jim nízké teploty tolik nesvědčí. A skupina je na Facebooku. Název normálně Aymara pruhovaný.

5.2.2023 13:55
lada123

XXX.XXX.235.98

Aymmar napsal(a):
Dobrý den,

Stručně mé otázky zní:

Dobrý den, reaguji na váš dotaz.

1. Na FB existuje skupina Aymara pruhovaný
2. Klec pro 2 aymary ok, jen aymara není moc létaví papoušek takže spíše šplhá a potřebuje hodně větví na šplhání
3. Aymary naši zimu venku zvládnou ale není to pro ně ono.
4. Pokud nechcete odchovávat tak si pořiďte dva samečky, mohou být i dvě samičky ale tam hrozí šarvátky a v dospělosti vám budou snášet vajíčka a zbytečně se vysilovat

5.2.2023 13:58
lada123

XXX.XXX.235.98

supik99 napsal(a):
Dobrý den, odpovím je částečně.

1 určitě jsou diskuze chovatelů aymar. Na facebooku určitě nějakou objevíte. A pokud snad ne, je spousta skupin s papoušky a tam se též doptáte. Jinak zapátrat v diskuzích zde nebo po internetu.

3 za mě bych je přes zimu venku neměla. Myslím, že jde o papoušky, které teplo potřebují stále. Zimní voliéra by musela být tak udělaná, aby do ní nefoukalo. Sebemenší průvan je u ptáků problém. Samozřejmě budka na schování a zahřátí se v zimě a hodně tlustá bidla, aby drápky byly v peří při sezení na nich. Už jsem slyšela i o vytápěných bidlech, ale už nevím kde. Plus přizpůsobit krmnou dávku v zimě, více olej atých semen. To tak platí pro všechny papoušky. Ale jak píšu výše, aymarky bych přes zimu venku nenechala. Spíš schovat do bytu, byť do menší klece a třeba pouštět na prolet po pokoji.

Ještě promyslete jaký druh papouška si pořídíte;-) A uvidíte co další napíší.

Olejnaté semena pro aymary přes zimu ne, aymara to nevylítá jak jiní paoušci a bude zbytečně tlustá, právě na tučnost trpí

Přidejte reakci

Přidat smajlík