Přesun starších papoušků z venku do vnitř - zdraví

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2023 23:01
neoneo

XXX.XXX.231.52

Dobrý den,
podědila jsem andulku s neofémou z venkovní voliéry po příbuzných. Ve voliéře byli spolu, tudíž i v kleci jsou spolu (pohlaví ani stáří netuším). Čistota voliér v posledním měsíci byla poněkud zanedbaná. Chtěla jsem se zeptat, zda je potřeba něco udělat jako prevenci zdraví ptáčků? Je je např. potřeba odčervit (a jak, čím), odblešit či obecně vzít k veterináři? Vycházím z toho, co bych udělala, kdyby šlo o jiné zvíře např. kočku z nevyhovujících podmínek.
Omlouvám se, pokud se tu někomu dotaz bude zdát hloupý - radši se zeptám, než budu papoušky (a sebe) stresovat veterinou :)

19.2.2023 04:20
exotchov

XXX.XXX.168.151

Ja sem se zeptal rodicu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2023 06:47
Uživatel s deaktivovaným účtem

neoneo napsal(a):
Dobrý den,
podědila jsem andulku s neofémou z venkovní voliéry po příbuzných. Ve voliéře byli spolu, tudíž i v kleci jsou spolu (pohlaví ani stáří netuším). Čistota voliér v posledním měsíci byla poněkud zanedbaná. Chtěla jsem se zeptat, zda je potřeba něco udělat jako prevenci zdraví ptáčků? Je je např. potřeba odčervit (a jak, čím), odblešit či obecně vzít k veterináři? Vycházím z toho, co bych udělala, kdyby šlo o jiné zvíře např. kočku z nevyhovujících podmínek.
Omlouvám se, pokud se tu někomu dotaz bude zdát hloupý - radši se zeptám, než budu papoušky (a sebe) stresovat veterinou :)

Ne, není. I když analogie s kočkou trochu kulhá - toulavá bude mít nejspíš vnitřní i vnější parazity. U ptáků z voliéry je pravděpodobnost přece jenom menší.

Já bych šla pro informace (zatím ne s papouchy, protože stres) k veterináři, který se jim věnuje. Ale do zítra to počká, tak snad ještě někdo odpoví.

19.2.2023 07:39
juhaj

XXX.XXX.164.121

Pokud jsou z venku, budou zvyklí na nižší teploty. Tak radši do chladnější místnosti. Protože asi nevíte čím krmili, dávejte základní, co mohou oba ptáci a vyzkoušejte postupně nabídnout zeleninu, andulky milují klasy trav a pod. Pokud krmení víte, neměnit.
Pokud po vizuální stránce nic divného nevidíte, nedělejte si o zdraví starost. Pokud se vám něco nezdá, dejte sem kvalitní foto.
Nezapomeňte dávat větve chemický neošetřených,nejlépe ovocných stromů.

19.2.2023 07:45
z jarda

XXX.XXX.63.84

Zdravím, hlavně záleží jak vypadají a jak se chovají (uhlazené peří, čisté oči, nosní dírky a řitní otvor, průjem, reagují na vás nebo nějakou činnost) a mohla jste dát foto. Jinak bych jim podával aspoň týden čaj z heřmánku a pak týden černý čaj, s tím nic nepokazíte!
A pak podle chování - jestli by si hodně a často čistili peří, tak je třeba rozprašovačem je osprchovat a to je také důležité při horkých dnech! No a pak kvalitní výživná směs zrnin a klasové proso, zelené pampeliška, ptačinec nebo teď je k mání v supermarketech nať mrkve, petržele, celeru, ovoce, zeleninu, bílkoviny na tvrdo uvařené vejce a minerály sépiová kost, min.písek s mušlemi a větvičky na okus z ovocných stromů, vrba, černý bez, jehličí z jedle...vše z venku důkladně omýt vodou!
Tak asi tolik. S pozdravem Zappe

19.2.2023 10:07
neoneo

XXX.XXX.231.52

Děkuji moc za odpovědi!
Zrní mám, co dostávali předtím (dva druhy prosa a slunečnice). Klasové proso jsem jim koupila. Sepiovou kost i píseček mají - píseček zatím v půlce klece v tenké vrstvě (pak dám možná spíš do mističky), v druhé je štěpka z osiky.
Větvičky seženu - děkuji za radu jaké druhy. Taky za radu s mrkvovou natí - přemýšlela jsem, co za čerstvou zeleň jim dát. Čajíček naordinuji.
Moc v bytě netopíme - termostat na 18 °C, takže to snad pro ně je ok.
Foto přikládám.
Oba dva papoušci jsou ze mne zatím dost nervózní. Andulka reaguje na můj hlas/pohyb (otáčí se, poslouchá) , neoféma je víc plašan - ztuhne nebo se letí schovat do rohu. Andulka jí hodně. Druhého papouška ještě budu pozorovat.

19.2.2023 10:52
juhaj

XXX.XXX.164.121

Bacha na slunečnici, je hodně tučná. Ale moje andulky jí třeba ani neberou. Dávám ovocné stromy, nejoblíbenější je jabloň, pak slíva. Meruňka je prý jedovatá, nevím, ale preventivně jí nedávám. Někdo dává i jehličnany, včetně kvetoucích, ale u nás to úspěch nemá.
U mě jak andulky, tak hrdličky na zeleninu a ovoce kašlou. Ale tráva, pampelišky, řebříček a pod. po tom se můžou utlouct.
A vaši ptáček vypadají v pohodě. Andulka bude kluk, neoféma nevím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík