Astrildi z odchytu
Mám 2 páry amarantů malých a zlatoprsek .Zlatoprsky za rok jedna pára nic druhá 4 vajíčka čistá. Amaranti jedna pára nic , druhá první hnízdo 4 vajíčka čistá ,druhé hnízdo 4 vajíčka 4 mladí ,ale do 3 dnů po vylíhnutí postupně vyházené ven . Pokoušel jsem se je vtátit pokud se ještě hýbali do 2 hodin byli venku. ,za mĕ špatný nákup.
Dobrý den,
při chovu ptáků z odchytu se mi vždy osvědčilo koupit jedince co nejmladší, pokud možno nepřepeřené. Je pravda, že s aklimatizací to možná bývalo těžší a riskujete, že si nakoupíte většinu samců. U dospělých nejste schopni poznat stáří, jeden samec amaranta u mne žil 9 let.. Pokud ptáci doma zdárně přepeřili, pak bylo částečně vyhráno. Nesestavoval jsem páry jen z odchytových, ale vždy jeden byl již v zajetí odchovaný. V poslední době se mi takto podařilo odchovat motýlky modrobřiché. Potřeba živé stravy se často u afrických astrildů přehání. Koncem osmdesátých let minulého století jsem připravoval k atestaci studenta ze Súdánu, občas byl i u nás doma. Když viděl poprvé amaranty, tak si vzpomněl na svoje dětství na vesnici u dědečka, kde tito ptáci hnízdili v trámoví domů. Dost jej překvapilo, jak rozmanitou stravu jim připravuji a popsal mi, jak vypadá súdánská vesnice- sucho, okolo pole s prosem a napajedlo. O nějaké rozmanitosti si tamější ptáci mohou jen zdát, jako kluk je krmil kousky placky z kukuřičné mouky..