Jinbřich

XXX.XXX.61.236
Nastěhovali jsme se do dlouho nevyužívaného baráčku dál od vesnice a budujeme tu hospodářství. Do 100m pozemku je řeka a strmé meze v létě plné ještěrek a užovek hladkých. Ještěrky a možná že oba druhy slepýšů se vyskytují všude v okolí a dávají jim přes sezónu zabrat i slepice. U řeky užovky obojkové, skorci. No a tak přemýšlím, jestli tu kočky mohou napáchat škody, když se volně potulují v okolí. Hada nám ještě nepřinesly, ale kdo ví, co celé dny dělají.
K myšlence mě přivedla videa jak kočky hady celkem bez ostychu žerou:/
Jediné co mě napadá, je mít kočky přes den zavřené a pouštět jen na noc... Byla by to ale starost navíc, tak jestli to má smysl...
https://youtu.be/cvlkLQfitKs
https://youtu.be/O4cDxYivytc
Jinbřich

XXX.XXX.61.236
Pardon, nevšiml jsem si že je to sekce pro ptáky, mělo to být u plazů. Kdyby to šlo přesunout...
Jinak, nevidím lepší způsob jak na myši než jsou kočky, takže pokud je dopad nějak významný, tak mi jde hlavně o řešení která počítají s jejich pohybem okolo zázemí s hospodářskými zvířaty. Jako poslední možnost by bylo to pouštění na noc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jinbřich
napsal(a):
Pardon, nevšiml jsem si že je to sekce pro ptáky, mělo to být u plazů. Kdyby to šlo přesunout...
Jinak, nevidím lepší způsob jak na myši než jsou kočky, takže pokud je dopad nějak významný, tak mi jde hlavně o řešení která počítají s jejich pohybem okolo zázemí s hospodářskými zvířaty. Jako poslední možnost by bylo to pouštění na noc.
Nevadí, milovníci zvířat jsou napříč sekcemi.
Ono si nevyberete. Pouštění na noc je zase horší pro ptáky.
Ale obecně - já osobně vidím za úbytkem obého spíš člověka - že zvířatům ubývá životní prostor + sem tam nějaká chemie + automobilismus (přejetých hadů a slepýšů jsem už viděla dost, i ptáků, zajíců, ježků....). O přímém zabíjení nemluvě - protože, co když je to zmije?
Jinbřich

XXX.XXX.49.35
napsal(a):
Nevadí, milovníci zvířat jsou napříč sekcemi.
Ono si nevyberete. Pouštění na noc je zase horší pro ptáky.
Ale obecně - já osobně vidím za úbytkem obého spíš člověka - že zvířatům ubývá životní prostor + sem tam nějaká chemie + automobilismus (přejetých hadů a slepýšů jsem už viděla dost, i ptáků, zajíců, ježků....). O přímém zabíjení nemluvě - protože, co když je to zmije?
Souhlasím, ale s tím můžu omluvit vlastně cokoliv. Mě zajímá, jak reálně omezit negativní vlivy našich koček. A tedy jestli to má vůbec smysl. Je to tu nerušený kousek přírody, a my sem vnikneme s kočkami, jestli rozumíte.

Jinbřich
napsal(a):
Souhlasím, ale s tím můžu omluvit vlastně cokoliv. Mě zajímá, jak reálně omezit negativní vlivy našich koček. A tedy jestli to má vůbec smysl. Je to tu nerušený kousek přírody, a my sem vnikneme s kočkami, jestli rozumíte.
Ovlivnit můžete leda tím, že to budou kočky domácí nebo voliérové. Jinak jejich podstatu těžko změníte, holt jsou to šelmy. A loví.
Už to, že necháte nerušený kousek přírody a nepřebudujete jej na sterilní a betonovou zahradu, se počítá.
Můj názor.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
Jinbřich
napsal(a):
Budete si muset vybrat-negativní vlivy koček,nebo nerušený kousek přírody.Co je pro vás důležitější,čemu dáte přednost??

je to vždycky něco za něco
kočky mám a než se je měla, tak se mi tahaly myši až do baráku, takže pouštět je musím, na ty hlodavce nic jinýho neplatí
no a škody na ostatních tvorech omezuju tím, že těm tvorům vytvářím životní prostor. takže na zahradě je vzrostlý strom s kmenem obklíčeným takovými těmi protikočičími trny a krmítko, sázím stromy a keře, ještěrkám chci postavit suchou zídku a tak.

Jednoduché - postavte kolem domu voliéru, v které se budou kočky pohybovat, ven z voliéry dvojité dveře, kterými budou chodit lidi, psi, atd. Do domu nezavítá jediná myš (kočky budou na omezeném území, budou lovit cokoli se pohne, efektivita sto procent), kočky budou spokojené, havěť mimo voliéru taky. To je bezva řešení.
Jinbřich

XXX.XXX.14.128
Tak jsem se rozhodl že budeme přece jen zavírat přes den. Kočky už máme, tak je tu necháme - jsou to zachráněnkyně. Ale jestli budou lovit ptáky v noci (které a jak?) tak je nebudou lovit přes den u krmítek a kolem zvířat. A plazi kteří mi přijdou více ohrožení zůstanou ušetření zcela. V noci snad kočky odvedou veškerou práci s myšmi, které jsou stejně spíš noční. Díky za všechny rady a připomínky. V podstatě jsem se jen utvrdil v tom, nad čím jsem už nějakou dobu přemýšlel, tak se omlouvám jestli jsem někomu nedal zapravdu.
je to trochu drahý, ale funkční a při troše šikovnosti se dá vyrobit samodomo
https://top.sweetbuy.cz/product/trap/

Jinbřich
napsal(a):
Tak jsem se rozhodl že budeme přece jen zavírat přes den. Kočky už máme, tak je tu necháme - jsou to zachráněnkyně. Ale jestli budou lovit ptáky v noci (které a jak?) tak je nebudou lovit přes den u krmítek a kolem zvířat. A plazi kteří mi přijdou více ohrožení zůstanou ušetření zcela. V noci snad kočky odvedou veškerou práci s myšmi, které jsou stejně spíš noční. Díky za všechny rady a připomínky. V podstatě jsem se jen utvrdil v tom, nad čím jsem už nějakou dobu přemýšlel, tak se omlouvám jestli jsem někomu nedal zapravdu.
Ptáky v noci všechny, které vyčenichají a najdou. A lovily by je i přes den.
Ale viz výše. Žádné řešení není ideální.
Mám kocoury domácí. Mladší stejně za 4 roky ulovil 3 ptáčky (2x vrabec, 1x sýkorka) a 2 netopýry. Na balkóně, který mu nechci odpírat. A to jsme si v jednom případě hráli v bytě, se šňůrkou - a najednou výpad na balkón a zpět s ptáčkem. Já ho ani nezaregistrovala, on ano.