Zdravím potřeboval bych poradit. Mam Kralovaky 5 letý pár, vloni samice začala snášet ale na zem. Prvni 2 vajíčka jsem dal do otevřené budky kterou jsem položil na zem. Další 3 vajicka snesla zase na zem o kus dál. Nakonec seděla na zemi a vyseděla 3 mladé. Bohužel všechny 3 uhynuli asi se na zemi nachladily. Letos se to opakuje zase začala snášet na zem. Má tam 2 budky od začátku na výběr ale nejde dovnitř. Poradíte někdo jak to vyřešit!?
Vloni jsem měl stejný problém jako vy, samice 3 letá královačka mi nesla na zem, když jsem jí udělal na zemi kde nesla ohrádku a dal do ní vejce nešla tam a další dvě snesla z bydla na zem ,samozřejmě se rozbily, byl u mě kamarád a řekl mi, že mám malou budku a malý vstupní otvor tak jsem si sehnal velkou budku s velkým přírodním otvorem a hned tam vlezla, ale sezona byla v trapu, letos už chodí normálně do budky. Co nevidět začne snášet, první fotka původní budka, druhá fotka starší velká budka od kamaráda, Byl problém tam (boudu) vůbec dostat.
Zdravím Vás pán Eddy,
Takýto problém som mal aj ja. Samica znášala vajcia na zem a bolo po sezóne.
Na druhý rok som vyskúšal vložiť do klietky drevenú debničku s vrchným otvorom, vrch bol celý odokrytý. Spravil som jej hniezdo z hoblín a čakal čo spraví. Do debničky naniesla vajíčka z ktorých sa vyliahli 3 mladé, ktoré odchovala. Keby zniesla vajíčko vedľa debničky, tak ho tam vložíte a ďalšie už znesie pri to prvé.
Na druhý rok som spravil takéto opatrenie: Vložil som dostatočne veľkú búdku do klietky až po strop. Odpredu búdky som spravil vchod na celú hornú polovicu búdky. Samica búdku prijala a od vtedy znášala a chovala mladé len v búdke. Bola taká kľudná, že som sa mohol pozrieť do búdky. Ona nevyletela a môj problém bol vyriešený.
Vyskúšajte oba spôsoby. Samica si vyberie, ktorá alternatíva jej bude vyhovovať.
Prajem Vám aby ste mali takéto výsledky aj vy.
S pozdravom,
Vlado.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.54
eddy
napsal(a):
Super tak se máte na co těšit. Já sem vyměnil budku za větší a zatím se nic neděje. Na zem snesla 3 vajíčka a přestala, tak sem zvědavý jestli třeba bude pokračovat v budce.
Někdy pomůže i opak-viděl jsem zdárný odchov z budky, kde byla vidět samička při sezení ve vletovém otvoru.Pak tedy babo raď.Když jsem kdysi,už je to velmi dávno začínal byly doporučovány přírodní budky hluboké až 2m,totéž u pap.červenokřídlých a teď je všechno úplně jinak.