Dobrý den,
chci se prosím zeptat mam voliéru 180cm širokou 80cm hlubokou a 2 metry vysokou, chtěl bych do toho papouška červenokřídleho.Mohu ho tam mit? Co jsem se koukal tak pry musí byt délka minimálně 2 až 3 metry, ale co si ho chci koupit od chovatele tak mi řekl, že to nevadí taková délka. Tak chci jenom nějakou radu. Nechci , aby se trápil a nebo se mu něco stalo děkuji.
Vámi uváděné rozměry jsou velmi malé. Červenokřídlí jsou velmi dobří letci a potřebují k tomu prostor. Chovatel chce prodat, tak vám bude tvrdit, že je to dostačující. Bohužel není.( Viděl jste jeho chovné prostory) ? Já je chovám ve voliéře 7x3x2 m a myslím, že by uvítali ještě větší. Do voliérky vaších rozměrů, pokud chcete chovat ,,austrálii",
tak bych volil menší druhy např. neofémy apod. Ať máte šťastnou ruku při výběru.
Ve výběru co chvat se těžko radí.Do vaší voliérky by se hodila buď ,, drobotina" nebo menší druhy papoušků. Záleží na vás co se vám líbí, co by jste chtěl chovat vzhledem k velikosti voliéry. Neofémy, kakariki červenočelý a pod. Já bych šel do chovu neofém modrohlavých ( je více mutací ), protože mohou být , tak jako celá ,,austrálie" celoročně venku za dodržení základních podmínek chovu. Jsou velmi pěkné, mají příjemný hlas-šitoření, což pokud nemáte tolerantní sousedy je velké plus. Zvažte možnosti chovu, prostudujte vhodné druhy a pak již jen potěšení z výběru a chovu. Sám jsem je před léty choval a byl jsem s nimi velice spokojen. Ať se vám daří.
Děkuji za vyčerpávající odpověd. Jsem rád, že mi to někdo vysvetlil a hlavně v klidu :-). Pujdu asi do těch neofem a nebo do těch kakariku videl jsem i kakariki různé mutace, že byli i celý modří. Tak se ještě nad tim pořádně rozmyslím. Jinak ještě jedna a už opravdu poslední otázka ať Vás neotravuji v té voliere vych mohl chovat 2 kakariki a 2 neofemy? Četl jsem , že oba druhy jsou přátelští k jiným druhům a kakariki je spíše na zemi a neofema zase nahoře. Tak mě jenom ještě tohle zajímalo. Jinak asi na chov nebudou takže jim tam ani jednomu budky dávat nebudu. Takže Vám moc děkuji za odpovědi a přeji hezký den. Jinak ta Vaše Voliéra je opravdu nádherná a krásně se tam vyjimaji ti papoušci červenokřídlý:-).
Je pravda, že tyrkysová ve své domovině žije ve vlhčí oblasti ( řídké lesy, otevřené pláně ), modrohlavá žije v oblasti sušší, což znamená, že je náchylnější na vlhko. Všechny neofemy snáší daleko lépe
,, suchou zimu" než vlhkou. Choval jsem je celoročně venku, 2/3 pevná střecha, dvě pevné strany, aby byly chráněny před větrem a na zimu třetí strana polykarbonát 1 cm, čtvrtá čelní strana volná, aby nevznikl nežádoucí skleníkový efekt (vlhkost). I při nízkých teplotách bylo vše OK. Jsou to velmi pěkní, klidní ptáci i v zajímavých mutacích, ale já u všech papoušků upřednostňuji přírodní formu. Ať se vám daří !