Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

PetrRa

3.9.2025 22:31
PetrRa

XXX.XXX.16.49

Zdravím, máme doma 3 měsíční pyrurku, už je z ní dotěrný mazlíček i když je z voliéry. Rádi bychom jí pořídili partnera ale na to potřebuje DNA test- jak to provést? Někde jsem viděl odběr výtěrem ze zobáčku, to bychom zvládli ale vytrhnout pírka, nebo ji píchnout do nožičky už asi ne. Dělají tyhle testy i veterináři, nebo ti jenom udělají odběr? Nebo dovézt ptáčka na burzu kde tu krev i odeberou? Jaké máte zkušenosti?
Další dotaz máme ohledně barvy trusu- pár dní měla hodně vodnatý trus- průjem, přestali jsme dávat ovoce a nechali jenom proso, po 2 dnech už měl trus válečkovitý tvar a barva zelená spíše tmavší, je to tak v pořádku? Pokud se pustí do jablka, melounu apod. zase má trus vodnatější. Měli bychom ji nechat odčervit když byla z voliéry-chováme ji v bytě?
Díky za rady

4.9.2025 06:50
z jarda

XXX.XXX.139.178

Zdravím, tak o tom výtěru ze zobáčku jsem slyšel, ale zkušenosti nemám. Ty pírka se vytrhnou z prsou 5 - 7ks a nic na tom není. Odběr jehlou je už něco jiného a radil bych nějakého chovatele, který má zkušenost nebo pak toho veterináře, odběr by měl udělat, ale test DNA to ne, to musíte poslat do laboratoře a je jich dost, takže není problém a já používám jen slovenskou fa Slovgen.sk. Ale před tím si musíte napsat nebo zavolat o jejich odběrové papírky, pošlou je zdarma. No a na burzy, bych rozhodně s ním nešel z důvodu možných nemocí i když by to mělo být hlídano. Možná kdyby byla fotka, tak by někdo mohl poradit a bylo by po starostech.
A s tím průjmem jste si poradili moc dobře👍a příště klidně podejte heřmánkový nebo černý silný čaj, není na škodu. To zrní není třeba až tak redukovat, ovoce a zeleninu ano. A zase ovoce mu stačí kousek, jedna kostka, učte ho spíše na zeleninu. Dělejte ovocnozeleninovou směs nebo používáte špíz?
No a s tím odčervením je to tak, že lepší je to bez, když se nemusí. Ale já nevím z jakých podmínek jste ho brali, osobně bych s tím ještě počkal a nasadil ty čaje aspoň týden a pak udělat česnekový výluh a dávat zase týden. Česnek(plátek) dávejte celoročně jako prevenci. Pak čistou odstátou nebo balenou neperlivou vodu. Vhodné jsou i vitamíny Roboran pro exoty(na ovoce, zrní, vajíčko), Supervit D(do vody,dle návodu) - celoročně. Pak okusy, přírodní bidla, pampeliška, květ afrikánu, růže, ovocných stromů i trnky, břízy, lípy. S pozdravem Zappe

9.10.2025 12:58
hulenová

XXX.XXX.112.238

Laboratoř Sevaron dělá test DNA, stěr ze zobáku. Za mě velká spokojenost.

10.10.2025 08:11
luke05

XXX.XXX.38.218

Zdravím. U svých aymar používám výtěr ze zobáku pro určení DNA pohlaví u společnosti Sevaron a jsem spokojený. Je to opravdu lehká záležitost. Jediná podmínka je, že pták musí samostatně žrát, což u Vás problém není. Tato metoda je tedy zdlouhavější, protože nelze ptáky testovat v budce, kdy jsou krmeni rodiči. Napište jim o odběrovou sadu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík