Krkavec velký
Sháním Krkavce velkého - ZOO Tábor shání samici krkavce velkého (Corvus cor...
DohodouOLIVKA1234
XXX.XXX.234.166
Dobry den. Mam viacero otazok ohladom chovu krkavca velkeho. Viem uz zakladne veci ako velkost volieri a potrebne povolenia+ strava ale mam par vedlajsich otazok. Lepsie je odchovaný starsí jedinec alebo vlastonurcne vykrmeny od mladata? Rozdiel v chove medzi samcom a samicou? Su este nejake dolezite informacie ktore by dom mala vediet ohladom tohto druhu?
Zdravím, nevím jestli jsem to pochopil správně, že chcete krkavce jako domácího mazlíčka? No co vím jistě, že já bych do toho nikdy nešel. U nás na vesnici, když jsem byl ještě puberťák, tak měl soused krotkou krásnou straku a ona mluvila, pískala, kradla...no záviděli jsme všichni, ale jen do té chvíle než sousedovi při mazlení vyklovla oko. Stále to mám v hlavě. Jinak jsou velice inteligentní a učenlivý. A vždy je lepší mládě, které si na Vás zvykne než dospělí kus s kterým je jakákoliv práce už těžká!
Samci:
mohou být teritoriálnější a agresivnější, zvláště v době hnízdění. Při ochočení mohou být velmi fixovaní na chovatele.
Samice:
jsou extrémně pečující matky, snášejí vejce často již v únoru, navzdory mrazům.
Inteligence a učení:
obě pohlaví jsou velmi inteligentní, učenlivá a schopná napodobovat zvuky, včetně lidské řeči.
Chov krkavce velkého v domácích podmínkách je velmi náročný, jak z hlediska legislativy, tak i samotné péče o něj. Krkavec je mimořádně inteligentní, ale také potenciálně nebezpečný společník.
Legislativní podmínky:
krkavec velký je chráněný podle zákona č. 114/1992 Sb. zvláště chráněným druhem v kategorii ohrožených a musíte získat výjimku orgánu ochrany přírody (např. krajský úřad nebo správa CHKO).
Prokazování původu:
musíte být schopni doložit legální původ ptáka (např. odchov v zajetí, nikoliv odchyt z volné přírody).
Prostorná voliéra:
krkavec potřebuje velkou venkovní voliéru (minimálně několik metrů na délku i výšku), kde se může prolétnout. Bytový chov je nemožný kvůli devastaci interiéru a hluku.
Nutností jsou různé hračky a zábava, jinak hrozí psychické poruchy a agresivita a útočí na cizí lidi, děti nebo i jiné domácí zvířata.
Potrava:
krkavec je všežravec a jeho jídelníček musí být pestrý -- myši, potkani, jednodenní kuřata, hovězí srdce nebo odřezky masa.
Doplňky:
hmyz(mouční červi, cvrčci), vejce, ovoce, zelenina a kvalitní granule pro hmyzožravé ptáky.
Dlouhověkost:
v zajetí se mohou dožít 40 až 60 let.
Anonym007
XXX.XXX.176.16
Dobrý den, já osobně nejsem přítel všech těch zákazů a omezení týkajících se chovu zvířat, myslím že se zdravým rozumem může člověk chovat cokoli, z vašeho dotazu mám ale poněkud rozpačitý dojem.
Chystáte se krkavce chovat trvale ve voliéře nebo ho hodláte mít jako společníka, nebo i mazlíčka, alespoň občas na volno?
Jestli ve voliéře, musíte počítat s tím že krkavci jsou společenští ptáci a potřebují partnera. Vytvoření páru by jste měla plánovat už před pořízením prvního krkavce. Nesocializivaný krkavec může být nebezpečný, určitě ale bude nešťastný.
Krkavec si může teoreticky vytvořit pouto k člověku. Jako mazlíčka bych ho ale nedoporučoval. Až vám začne čechrat svým zobánkem řasy na víčkách pochopíte proč. Kromě toho je to pták teritoriální. Vás bude milovat, vaše okolí vás bude nenávidět a to i v predtim než někomu ublíží.
Jestli máte ráda jako spokecniky velké černé ptáky zkuste raději kavku. Jednak je menší ale hlavně je to hejnovy pták hnízdící v kolonii. Bude vás respektovat jako člena hejna ale nebude se s vámi pokoušet mazlit. Možná to je co od zvířete očekáváte, ale uvědomte si že ptáci se mazlí zobákem a vy máte oči nejvíše tak dvě.