Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.11.2013 12:24
nikola16

XXX.XXX.147.174

smajlík Zdravím všechny,
moji dva papoušci (Kakariki a Mníšek ) jsou asi v období, kdy jsou neskutečně otravní a vše ozobávají ( uuuplně vše !! věci i mě, obzvlášť Mníšek je snad úplně posedlý zobáním a štípáním) smajlík nevím jestli jsou jen zkoumavý nebo jim něco chybí ?Jsou asi 2 měsíce mladí. Mají spoustu hraček, volný celý pokoj, větrám, koupou se....a Mníšek když spí tak slintá? Je to normální? Přikládám i fotku.
Taky bych se chtěla zeptat: Dávám jim vaječnou směs s vyloupanými jáhlemi a piškotem ( tohle dostanou 3x za den) a pak mají různé zrní, ovoce, zeleninu, piškotky....a mají to v micse celý den, mám jim to nechat nebo dát svoji porci a pak to dát pryč?Problém je,že jsou dva a ikdyž maji každý svou misku, tak zobou z obou nebo si to vysypou a jedí všude smajlík . Taky se u toho trochu zlobí, takže se v klidu nenají. Může mi někdo poradit? Nebo to tak mám nechat ? Co když budou za chvilku tlustí smajlík ?

Děkuji za každou odpověď

29.11.2013 12:36
nikola16

XXX.XXX.147.174

Přikládám fotky voliérky, kterou máme v bytě a je jejich hlavním domovem...pak fotku menší klícky, kterou máme na chalupě, když jedeme na návštěvu k rodině ( je pověšená na zdi ) vše jsme si s přítelem vyrobili sami.smajlík

29.11.2013 12:37
nikola16

XXX.XXX.147.174

Menší klícka, zrovna přidělávám hračky smajlík

chiqito

30.11.2013 07:09
chiqito

XXX.XXX.237.194

Dobrý den, měl by Vám sice odpovědět někdo, kdo mníšky chová, a já to nejsem. Přesto mě zarazilo, že 2 měsíčním papouškům (tedy měsíc po vyletění z budky) dáváte 3 krát denně vajíčko a piškotu, Škoda i ty jáhly, už dávno si umějí proso sami vyloupat a jistě je to pro ně i větší zábava.
Piškoty (klasické) také obsahují vajíčko a cukr.
Ta pěna u zobáčku - opakuji nevím, ale nelíbí se mi.U papoušků, které mám já (andule, žako) bych byla dosti nervozní. Zkuste přejít na klasickou stravu bez míchanice a piškotů (nebo to výrazně omezte na "občas"), zkuste někdy . zejména v zimě, kdy není dost zelené potravy - naklíčené zrní (buď speciální směs, nebo stačí pšenice a oves - ale ani to se nemá přehánět). Moji si pochutnají i nad rýží vařenou v neslané vodě a ochucenou strouhanou mrkví nebo rozmrazeným hráškem a mrkví. Ta pěna nijak nezapáchá? Mníšek je jinak čilý a v pohodě?
Z Vaši obdivuhodné snahy je vidět že toužíte mít opeřené kamarády, o nichž je vzorně postaráno.
I proto se zapojuji do diskuze, abych se zeptala na kakarikiho. Já měla samičku, dokrmovanou, krotkou. Ale byl to nezvládnutelný větroplach. Těžko se od ní vyžadovala základní poslušnost. Kde to šlo, tam vlezla a "zkoumala". Nedoporučuji do bytu. Kdybyste měla podobný problém, raději prodejte do chovu.
Od štípání lidí by se mělo dát odučit trpělivou výchovou, ale okusování všeho je přirozené. Zobák je u papoušků průzkumnou "rukou". Chce to vhodné větve, hračky... těch rad na internetu je víc než dost. A časem sama zjistíte, co mníška nejvíce baví.
Na obrázku jsou ti mí tři nad miskou s naklíčenou pšenicí.

chiqito

30.11.2013 07:27
chiqito

XXX.XXX.237.194

P.S. Ještě mě napadlo ohledem toho štípání. I tak inteligentní papoušek, jakým mníšek bezesporu je, se v této konstelaci (soužití s kakarikim) naváže na opeřeného kamaráda a oba se asi dosti "opičí" - jde o společenské druhy. Takže i v tom štípání se mohou podporovat okoukáním od toho druhého. Nevím, ale s andulema mám tu zkušenost. Na fotce ta zelená starší, když byla sama, byla suprová. Dokonce celý den mluvila, i celé hodiny mi do ucha. Nyní lítají spolu a "čvirikají" a švitoří po svém.

30.11.2013 12:25
nikola16

XXX.XXX.147.174

Dobrý den, děkuji za rady. Mníšek mě tím slintáním nejprve taky dost znekopokovaj, ale nezapáchá to vůbec a je to normálně slina, tak jako když se kouknete na lidské sliny...žádná pěna to není a navíc to dělá od úplného začátku co ji máme.
Oba dva papoušky jsem si koupili od soukromého chovatele a on mi dal a doporučil stravu pro ně. Je to vaječná směs a piškot tam dám jen někdy (líp jim to chutná) proso mají i na klásku , které mají zavěšené, kakarik to miluje a různě po tom leze bere to jako zábavu ;-) Mníšek je mladší než Kakarik a oba jsou zkoumaví a hraví. Dělám jim třeba i vejce na tvrdo. Hrášek mě tedy vůbec nenapadl, hned ho zajdu vyndat z mrazáku ;-) mrkvičku dostávají denně. Taky jsem na internetu dočetla, že vaječnou dokrmovací směsí by se papoušci měli krmit po dobu jednoho roku, třeb
a večer jen na chuť.
Náš kakarik je taky větroplach, koumák, ale má hodně hraček a byt jsme přizpůsobili tak, aby byl pro ně oba bezpečný. Většinou se prohání spolu a pak si sednou za námi, chvilku nás zlobí a pak třeba usnou jeden mi na hlavě a druhý na rameni ( je to úžasný) smajlík . Na kakarikovi se mi líbí jak krásně povídá....vůbec neřve ale jen si tak spokojeně breptá. Mníšek je dost opičák, takže se snaží ho napodobit, ale moc jí to nejde :D spíš křičí, ale snaží se hezky :D Celý den jsou s námi puštění a snažíme se na oba mluvit a vše jim opakovat, tak třeba se něco naučí ..chce to trpělivost.
A jak vychází andulky s tak velkým papouchem oproti nim?

Děkuji moc za rady a určitě zkusím ten hrášek, rýži a naklíčenou pšenici.
Mějte se hezky

2.12.2013 09:47
jirka1989

XXX.XXX.59.50

Proč jim dáváte jáhly s piškoty( a v takových dávkách)? Nedokážou žrát sami? Pokud dokážou a nebudou hnízdit je to nesmysl.

Za další proč jste si zvolila kombinaci kakariky a mníšek? To mi nejde moc do hlavy.....

Podle mě sliny budou, protože mníšek špatně tráví potravu (nejsem veterinář, ale normální to není).

Určitě je péče o vaše svěřence úžasná,ale pamatujte si, že přehnaná péče je spíše na škodu.

Zrní, sépiová kost, vitamíny do vody, dostatek čisté vody, senegalské proso v klasech, ovoce v rozumné dávce ...ale podávat směs jakou popisujete je více na škodu, než k užitku.

chiqito

4.12.2013 06:13
chiqito

XXX.XXX.237.194

Ad: A jak vychází andulky s tak velkým papouchem oproti nim?

K překvapení, jak dokládá foto, dobře. Ono se ti tři "mušketýři" sešli tak nějak předem neplánovaně. Mám zkušenosti s krotkými papoušky, a když jsem si jako prvního pořídila kakarikiho, rychle jsem pochopila. že to není správná volba. Je sice zvídavý, to ano, ale jinak je to druh s velice svéhlavou autonomní povahou a výchovou se mnoho ovlivnit nedá. A mníšek, který může být perfektní, velmi krotký, poslušný a komunikativní (nemyslím napodobování řeči) člen domácnosti, se v přítomnosti kakarikiho pravděpodobně dost chová podle jeho vzoru. Když byla ta starší zelená andulka sama, tak to byl klídek, pohoda. Bleskově se naučila slova i krátké věty, nejraději seděla na rameni, povídala si se speciálně vytvořenými náušnicemi, s kterými si ráda hraje a neodbytně se montovala do všeho, co člověk zejména v kuchyni dělal. Tu modrou andulku, tu jsem začala vychovávat pro dceru našich známých. Její příběh i s diskuzí je zde:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1611674/dokrmovani-andul-a-i-skryte-riziko-bfd
navzdory radám ji utratit, jsem to neudělala, ani ji neseparovala. Dnes litá ze všech tří nejvíc. normálně přepeřuje a i když některá pírka nejsou zcela v pořádku, jsem přesvědčena, že bude při dalším přepeření zcela OK. A ta si se žakem doslova rozumí. Létá za nim, on zvykne k ní sklonit hlavu, aby mu probírala pírka na temeni. Je to krásný pohled. A má další výhodu - žako se necítí sám, i když nejsme právě doma. Vše má dvě nevýhody: ta zelená andulka již tolik nemluví a samozřejmě nevyhledává tak mojí přítomnost jako předtím, a to i proto, že v tomto ohledu žárlivý žako si teritorium na mých ramenech střeží. To je doslova mazel, ale dá zabrat. Uvidím, jak se to bude časem vyvíjet dál.

chiqito

4.12.2013 06:24
chiqito

XXX.XXX.237.194

Nejste sama, co se štípáním mniška má problém:
http://www.youtube.com/watch?v=H426ZMKIono
smajlík

5.11.2022 22:41
sarkany0677

XXX.XXX.168.125

Dnes můj mníšek také slintal. Jak je to dnes s tím Vaším mníškem?

6.11.2022 05:58
exotchov

XXX.XXX.168.151

Normální to tedy neni ani nahodou.

6.11.2022 10:16
sarkany0677

XXX.XXX.168.125

Máte mníšky? Také slintali? A co to tedy znamená, když tvrdíte, že normální to není? Náš mníšek si spokojeně vrzal zobákem a u toho pospával a tekla mu slina. Jinak je čilý, baští, koupě se, létá, pije, dělá vše co má.

6.11.2022 13:36
exotchov

XXX.XXX.168.151

sarkany0677 napsal(a):
Máte mníšky? Také slintali? A co to tedy znamená, když tvrdíte, že normální to není? Náš mníšek si spokojeně vrzal zobákem a u toho pospával a tekla mu slina. Jinak je čilý, baští, koupě se, létá, pije, dělá vše co má.

Ano mnišky mam chov 40let,Normalni to není ani nahodou.

6.11.2022 14:58
sarkany0677

XXX.XXX.168.125

Neodpovídejte, když nevíte. Chov ve voliéře je trochu odlišný od toho domácího. Pokud někdy Vašemu mníškovi tekla slina, ani jste to nemusel zaregistrovat. Ptám se Nikol 16, zda to mělo nějaké vysvětlení. To je pravá rada. Komentáře, že to není normální prosím nepište. Děkuji.

6.11.2022 16:42
kubanec

XXX.XXX.152.248

Zřejmě se ptají ženy takže je to jednoduchý pokud před těmi mnišky chodíte jen ve spodním prádle tak se nedivte že slintaji...

6.11.2022 17:22
exotchov

XXX.XXX.168.151

kubanec napsal(a):
Zřejmě se ptají ženy takže je to jednoduchý pokud před těmi mnišky chodíte jen ve spodním prádle tak se nedivte že slintaji...

Tak a je vše na pravem miste. ANO je to normalni.

6.11.2022 19:10
sarkany0677

XXX.XXX.168.125

Ano, ovšem moje teorie je jiná. Myslím, že to bylo z hladu. Převádím ho na granule a on je trochu odmítá. Takže je hladový a včera i hodně klepal hlavičkou a vrněl, jak to mláďata mníšků dělají, když mají hlad. Před chvílí jsem mu dosypala zrní a zabořil tam hlavu a baští o stošest. Proto možná chovatel nikdy neviděl jev slintání, protože jeho ptactvo má vždy dostatek. Chovatelka říkala vydržet, ale asi to nepůjde. Každopádně zítra to budu konzultovat s veterinářem.

Neregistrovaný uživatel

6.11.2022 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Pane Bože je to normální?

7.11.2022 05:15
exotchov

XXX.XXX.168.151

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pane Bože je to normální?

Je to dobou,normalni je snad uz vše.

Přidejte reakci