Jak nabrousit noze

Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

20.11.2013 11:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.21

Nevi nekdo jak nabrousit noze na strihani?Nechce se mi je nekam posilat a nevyplati se mi koupit brusku.Neslo by to nabrousit rucne popripade na cem.Nebo nejaky napad jak udelat brusku.Kolik by mela mit otacek? Jaky prumer kotouce a z ceho ten kotouc vyrobit.

Neregistrovaný uživatel

21.11.2013 07:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.180

Posle te je!!! vse ostatmi je blbost.

Neregistrovaný uživatel

21.11.2013 09:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.51

Díky za odpověd.Necham si poradit a pošluje nabrousit.

Neregistrovaný uživatel

22.11.2013 15:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.17

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Díky za odpověd.Necham si poradit a pošluje nabrousit.

Zdravím, konečně se našel někdo normální kdo si nechal poradit, gratuji vám. Podle dotazu jsi jistě chtěl postavit brusku a brousit si sám, to chápu ale není to vůbec jednoduché. Teda dá se, ale výsledek je hrozný, zničíš si na hřebenech a nožích podbrus ,,bombírung,,díky němuž sada stříhá. Viděl jsem u nás hřebeny a nože brousit už opravdu na všem možném- na náhrobním kameni- žule, na desce z bronzu,na tabulce skla, na desce z litiny a to tak že dotyčný šmrdlal hřebenem ze strany na stranu na materiálu na němž byla nanesena brusná pasta na zabrušování ventilů a sedel u motorů. Další výrobky ,,samo domo,,jsou různé výrobky z různých stojanů ze ždímaček, což je úplně úžasný základ brusky, protože to má gumové nožičky, takže ti brus neodjíždí a neklepe se, jen je vždy problém s kotoučem. Ten vám každý soustružník zhotoví, z litiny, bronzu, jistě do něj zahloubí do spirály i jemnou drážku na udržení brusné pasty, ale nezhotoví vám speciálně vypočítaný rádius. Takže budete brousit tzv. na plocho a tak sebrousí i na magnetce, kdyby vás náhodou si nechat nabrousit někde v nástrojárně. Na plocho nechte nabrousit ,,šajby,, do mlýnku na maso, desku a nožík, ty se brousí na plocho aby řezaly. Ale v žádném případě ne nože na stříhání ovcí, tím si celý komplet necháte zničit. Ubylo by vám materiálu na nožích že by jste na to ostříhal celý okres ovcí. hlavně ztratíte probroušení hřebene i nože- ty totiž nejsou rovné ale probroušené do oblouku ze strany na stranu a zepředu do zadu. Tím že je upnete do stříhací hlavice a vrchním šroubem je dotáhnete tak se propruží a tím stříhají. A tento probrus docílíte pouze na vypouklém brusném disku. Tento disk se dá zakoupit i u nás za zhruba 22000kč, takže si spočítej kolik by jsi musel ostříhat aby se ti to vyplatilo. Proto brus u profíkú kteří mají brusku, nebo nože posílej brousit.Ještě musím dodat že se vyráběly brusky k mašince KOVO Slaný, tak to taky není bruska na to zapomeň. Jistě někdo namítne ze dřív se na ničem jiném nebrousilo a taky se stříhalo, ano ale to byl pravěk, kdy se o broušení nic nevědělo a nic jiného tady za komunistů nebylo.Taky jsem tak brousil než jsem si z Anglie přivezl Heiniger profi dvoukotoučovou brusku. Jestli chceš vidět jak bruska vypadá, jak se seřizuje, jak se lepí šmirgl papír a vše o broušení prosím zadej si You tube- tamsi zadej Heiniger a první video ti vyskočí broušení na profi brusce. Tak brousí opravdu celý svět, to dokládá to že za prací odjíždějí profíci pouze s kufříkem kde mají dvě tři hlavice, šroubovák, kartáč na hřebeny a sady hřebenů a nožů, vše ostatní má farmář nebo kontraktor, ten co si tě najímá na práci tzn. motory, kardanové náhony, brusky plus si tě komplet oblékne, to kvůli nemocem ovcí. Kdyby jsi chtěl ještě něco vědět napiš zdraví tě Starý bača.

Neregistrovaný uživatel

22.11.2013 19:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.28

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím, konečně se našel někdo normální kdo si nechal poradit, gratuji vám. Podle dotazu jsi jistě chtěl postavit brusku a brousit si sám, to chápu ale není to vůbec jednoduché. Teda dá se, ale výsledek je hrozný, zničíš si na hřebenech a nožích podbrus ,,bombírung,,díky němuž sada stříhá. Viděl jsem u nás hřebeny a nože brousit už opravdu na všem možném- na náhrobním kameni- žule, na desce z bronzu,na tabulce skla, na desce z litiny a to tak že dotyčný šmrdlal hřebenem ze strany na stranu na materiálu na němž byla nanesena brusná pasta na zabrušování ventilů a sedel u motorů. Další výrobky ,,samo domo,,jsou různé výrobky z různých stojanů ze ždímaček, což je úplně úžasný základ brusky, protože to má gumové nožičky, takže ti brus neodjíždí a neklepe se, jen je vždy problém s kotoučem. Ten vám každý soustružník zhotoví, z litiny, bronzu, jistě do něj zahloubí do spirály i jemnou drážku na udržení brusné pasty, ale nezhotoví vám speciálně vypočítaný rádius. Takže budete brousit tzv. na plocho a tak sebrousí i na magnetce, kdyby vás náhodou si nechat nabrousit někde v nástrojárně. Na plocho nechte nabrousit ,,šajby,, do mlýnku na maso, desku a nožík, ty se brousí na plocho aby řezaly. Ale v žádném případě ne nože na stříhání ovcí, tím si celý komplet necháte zničit. Ubylo by vám materiálu na nožích že by jste na to ostříhal celý okres ovcí. hlavně ztratíte probroušení hřebene i nože- ty totiž nejsou rovné ale probroušené do oblouku ze strany na stranu a zepředu do zadu. Tím že je upnete do stříhací hlavice a vrchním šroubem je dotáhnete tak se propruží a tím stříhají. A tento probrus docílíte pouze na vypouklém brusném disku. Tento disk se dá zakoupit i u nás za zhruba 22000kč, takže si spočítej kolik by jsi musel ostříhat aby se ti to vyplatilo. Proto brus u profíkú kteří mají brusku, nebo nože posílej brousit.Ještě musím dodat že se vyráběly brusky k mašince KOVO Slaný, tak to taky není bruska na to zapomeň. Jistě někdo namítne ze dřív se na ničem jiném nebrousilo a taky se stříhalo, ano ale to byl pravěk, kdy se o broušení nic nevědělo a nic jiného tady za komunistů nebylo.Taky jsem tak brousil než jsem si z Anglie přivezl Heiniger profi dvoukotoučovou brusku. Jestli chceš vidět jak bruska vypadá, jak se seřizuje, jak se lepí šmirgl papír a vše o broušení prosím zadej si You tube- tamsi zadej Heiniger a první video ti vyskočí broušení na profi brusce. Tak brousí opravdu celý svět, to dokládá to že za prací odjíždějí profíci pouze s kufříkem kde mají dvě tři hlavice, šroubovák, kartáč na hřebeny a sady hřebenů a nožů, vše ostatní má farmář nebo kontraktor, ten co si tě najímá na práci tzn. motory, kardanové náhony, brusky plus si tě komplet oblékne, to kvůli nemocem ovcí. Kdyby jsi chtěl ještě něco vědět napiš zdraví tě Starý bača.

Proc si nenechat poradit jenom blbec zkousi co uz je vyzkouseny znova.Proto jsem se ptal.To video jsem viděl až potom co sem to sem psal.Doma je i soustruh i profi bruska ty dokonce dve ale kdyz je to takhle nebudu to zkouset.Prikoupim nejakou sadu nozu navic at me vydrzi aspon dva roky a brousit je budu posilat.Do letoska jsem strihal tak 50 ovci za rok letos uz striham jenom sobe to jsou vzdycky tamhe dve tamhle tri ovce se zakrmenou vlnou mezi nozema pisek jenom krupe kdyz se clovek ozve tak je jeste spatnej.Kdyz povim co stoji noze a brouseni tak jsem za blba.Proto sem s tim skoncil delam si jenom svoje tam si to ohlidam abych mel ovce cisty a nepritahnu si domu nejakou nemoc.Cesky chovatele jsou v tomhle dobytek videl jsem ovce s uplne rozpadlyma paznechtama ukazoval jsem to chovateli bylo mi receno at stim neco udelam veterinar je moc drahej.Prijel sem domu hadry do pracky sam do vany pucovani strojku a dezinfekce jenom starosti . Tak jsem stim seknul sem stejne za blbce ale aspon nemam starosti a nenadru se.Ja mam ovce proto ze me to bavi a ne abych se nervoval jeste s cizima.No ale dost bylo stezovani
Diky za rozumnou odpoved.Je videt i z jinych vlaken kde jste odpovidal ze tomu rozumite a umite dobre poradit.Dalo by se rict ze u dobytka si dokazu poradit v hodne vecech kde si nevim rady tak volam veterinare nema cenu honit rady na ifaune sem muze napsat kazdy beru to tu spis jako takovou zabavu a ne abych se tu podle toho slepe ridil.Mam svoji hlavu dokazu si prebrat co je dobry a co ne.Ale rady od vas beru ikdyz se jimi nerim vzdycky neco delam jinak ale zamyslim se nad tim.
Jinak chovam romanovky a. nane mam zwartbla tak si dovedete predstavit to strihani kdyz ma ovce treba trojcata vzime a potom jeste dvojcata v lete pres veskery prilepsovani jsou jako klepiny ale nemenil bych je za jiny plemeno ani za nic.Krizenci krasne rostou a nemaji luj stary ovce jsou vyborny mamy mam je klidny prijdou se podrbat a nez jsem vychytal oploceni a utekli mi do lesa vzdycky se sami vratily.Kudy jednou prosli si pamatujou.Protoze mam mastal jinde nez pastvu tak po zime nebo na jare jenom otevru dvere a vrata a masirujou sami nepotrebuju psa.Mam je nauceny na pisknuti vzdycky prijdou ke me.Romanovka je ovce s osobností .Mel jsem i masnaky to byla unifikovana rada vsechny se chovali stejne .
No nejak jsem se rozepsal tak budu radsi koncit.
Jeste jednou dik za rozumnou radu.

Neregistrovaný uživatel

23.11.2013 21:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.180

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Posle te je!!! vse ostatmi je blbost.

No ,,Starý bača,, se rozepisuje ja to kracuji smajlík

Neregistrovaný uživatel

4.12.2013 20:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.86.214

Dobrý večer.kde se dá sehnat ten kotouč na brusku? dáte mi kontakt? moc děkuji

Neregistrovaný uživatel

6.12.2013 11:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.17

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Proc si nenechat poradit jenom blbec zkousi co uz je vyzkouseny znova.Proto jsem se ptal.To video jsem viděl až potom co sem to sem psal.Doma je i soustruh i profi bruska ty dokonce dve ale kdyz je to takhle nebudu to zkouset.Prikoupim nejakou sadu nozu navic at me vydrzi aspon dva roky a brousit je budu posilat.Do letoska jsem strihal tak 50 ovci za rok letos uz striham jenom sobe to jsou vzdycky tamhe dve tamhle tri ovce se zakrmenou vlnou mezi nozema pisek jenom krupe kdyz se clovek ozve tak je jeste spatnej.Kdyz povim co stoji noze a brouseni tak jsem za blba.Proto sem s tim skoncil delam si jenom svoje tam si to ohlidam abych mel ovce cisty a nepritahnu si domu nejakou nemoc.Cesky chovatele jsou v tomhle dobytek videl jsem ovce s uplne rozpadlyma paznechtama ukazoval jsem to chovateli bylo mi receno at stim neco udelam veterinar je moc drahej.Prijel sem domu hadry do pracky sam do vany pucovani strojku a dezinfekce jenom starosti . Tak jsem stim seknul sem stejne za blbce ale aspon nemam starosti a nenadru se.Ja mam ovce proto ze me to bavi a ne abych se nervoval jeste s cizima.No ale dost bylo stezovani
Diky za rozumnou odpoved.Je videt i z jinych vlaken kde jste odpovidal ze tomu rozumite a umite dobre poradit.Dalo by se rict ze u dobytka si dokazu poradit v hodne vecech kde si nevim rady tak volam veterinare nema cenu honit rady na ifaune sem muze napsat kazdy beru to tu spis jako takovou zabavu a ne abych se tu podle toho slepe ridil.Mam svoji hlavu dokazu si prebrat co je dobry a co ne.Ale rady od vas beru ikdyz se jimi nerim vzdycky neco delam jinak ale zamyslim se nad tim.
Jinak chovam romanovky a. nane mam zwartbla tak si dovedete predstavit to strihani kdyz ma ovce treba trojcata vzime a potom jeste dvojcata v lete pres veskery prilepsovani jsou jako klepiny ale nemenil bych je za jiny plemeno ani za nic.Krizenci krasne rostou a nemaji luj stary ovce jsou vyborny mamy mam je klidny prijdou se podrbat a nez jsem vychytal oploceni a utekli mi do lesa vzdycky se sami vratily.Kudy jednou prosli si pamatujou.Protoze mam mastal jinde nez pastvu tak po zime nebo na jare jenom otevru dvere a vrata a masirujou sami nepotrebuju psa.Mam je nauceny na pisknuti vzdycky prijdou ke me.Romanovka je ovce s osobností .Mel jsem i masnaky to byla unifikovana rada vsechny se chovali stejne .
No nejak jsem se rozepsal tak budu radsi koncit.
Jeste jednou dik za rozumnou radu.

Zdravím, a děkuji ti za odpověď, musím říct že mě slova uznání potěšila. Jo Starý bača se prostě musí rozepsat, když má někomu fundovaně a myslím i pravdivě odpovědět,milý dopisovateli s rýpavou odpovědí na půl řádku,však i ty se můžeš rozepsat a poradit, tedy jestli máš čím. S první částí tvé odpovědi naprosto a absolutně musím souhlasit- ano přesně takhle to v normálních českých chovech je prostě bordel, svrab a neštovice. Je to prostě tak jak píšeš, v naších krajích lidi než začnou chovat ovce a kozy ne aby nejdříve postavili oplocení aby měli kde pást, ne nejdříve postaví nejrůznější kozíny, ovčíny, kůlničky,chlívečky samozřejmě co nejvíc uteplený nejlépe 10 polystyrenem ne ten není ekologický raději ovčí vlnou, ta je eko a je zadarmo, stejně ji nikdo nechce. To pak bude pěkně kapat voda ze stropu,okna budou spocený či omrzlý, dveře -tak ty budou spocený jak dveře od chlíva a ovečky budou pěkně nemocný a chovatelé budou potom moci psát na Ifaunu- co je jim? Pak tam vybudují jesličky na seno, pěkně široké aby se tam vešlo hodně sena aby taky pod nima mohlo ležet hodně ovcí a jehňat a další jim mohli drolit seno do kožichu. Ne aby udělali krmnou stěnu k ovcím rovnou -svislou se 5-7 cm mezerami dle plemene či kategorie ovcí a pod to dostatečně široký žlábek na drolky ze sena na lístečky to nehodnotnější co na seně je a ovce to mohli sežrat ne aby to končilo v ovčím rouně. K této svislé stěně pak z druhé strany šikmou stěnu na kterou se přibije něco hladkého, silný igelit nejlépe však staré lino po kterém pak krásně seno sjíždí dolů ke svislé stěně a ovce si ho může snadno odebírat a NIC nepříde vniveč. Takto se dá krmit i do zásoby ,když někam potřebujete odjet. Jinak když mohou ovce a pak vzláště kozy si ze sena vybírat tak mnohdy polovina sena končí ve hnoji. To platí hlavně pro vás kdo seno pracně sušíte nebo za draho kupujete, jako letos na jaře třeba i za 1200kč za balík, jak jste tady někdo psal. Takto se ovcím do rouna nedostane nic ze sena, ani drolky ane hlavně hlína a písek, který se tam v dnešní době dostává nejvíce tím že přemnožená divoká prasata zryjí louky a při senoseči se nahrabou celé drny do sena a zabalí se do balíků sena. Jak píšeš to je pak radost stříhat, a když si stěžuješ tak jsi ještě za blbce.Další věcí je že si chovatelé nenechají poradit aby ovce stříhali na podzim. Víte proč se ve vyspělém ovčáckém světě stříhají ovce na podzim a v ovčácky zaostalém Česku na jaře? Jen se podívejte do svých chlívečků!!! V Československu se za minulého režimu stříhala velká stáda u JZD a Státních statků na podzim podle nadmořské výšky po zahnání ovcí po napadnutí sněhu a přechodu na zimní krmení a bahnění v ovčínech, pak měli střihači dva měsíce volno, jeli se rekreovat do termálů do Trenč. Teplic a v předjaří se zase stříhali velká stáda JZD a statků která měla dvoustřižná plemena ovcí např. šumavku, zušl. valašku, cigájě... A jelikož byl pouze omezený počet střihačů a taxátorů vlny tak poté zbyl čas i na drobné chovy na jaře a to je jediný důvod proč drobnochovatelé mají zafixováno že ovce se stříhají na jaře, ale není pro to jediný racionální důvod. Ostatně podívejte se okolo chytří chovatelé stříhají na podzim, já budu půlku stáda stříhat v týdnu před vánoci, protože se budou bahnit od 1 ledna aby byla jehnata na velikonoce, a druhá půlka stáda se budou do jara venku a stříhat se budou kolem 10. dubna protože bahnit se budou 20 dubna. Při tom se zrovna udělají paznehty a inj. se odčerví.Rozhodně nemusíte se bát že by ovci byla zima, ostříhaná ovce poloviční ovce, takže se vám jich vejde do chlíva dvojnásobek, vidíte na ovci jak se ji nalívá vemeno a ochod před porodem, jehně snadno najde sruky a napije se, necucá špinavé žmolky vlny a tudíž vám nechcípne na kolibacilozu či jiné nemoci, ovce jsou bez klošů a všenek, nic je do jara netrápí.Vlhlo, teplo, těsný tělesný kontakt je nejlepší pro rozvoj těchto parazitů, nedovedu si pak ještě představit když se vám do tohoto prostředí narodí ještě jehnata, to si musí kloši a všenky pochutnat. Těch výhod je mnoho a mnoho, mohl bych psát dál a dál.Jak píšeš jít ze stříhání ke svým ovcím bych se nikdy neodvážil,až po důkladném odhmyzení ve vaně,to pak plave na hladině klošáků, hadry namočit, údržba,mytí,seřizování,dezinfekce mašiny. Mytí,broušení,úpravy,konzervace proti korozi a řazení hřebenů a nožů do zásobníků.On si každý myslí že je stříhání jen tak,ale není to pravda. Já jsem si taky chovatele vyselektoval, jako ty . Prostě stříhám jen tam kde to má cenu, protože někde si opravdu nevyděláš ani na ty nože, prostě ubrousíš na hřebenech a nožích víc materiálu než jsi přivezl peněz. Nikdo si neuvědomuje že pár stojí od 1000kč výš.Jednou se může človek splést, podruhé to chovatel může ještě okecat ale potřetí ať se splete jiný kolega střihač.Víš jak končí takové chovy vystřídá se tam pár pitomců a pak už tam nikdo nepřijede, takový chovatel pak řeší proč tam nikdo nechce jet a jak ostříhat ovce a tak si koupí nějaký strojek s motorkem v rukojeti, samozřejmě nějaký laciný, protože jsou to vždycky skrblíci, šetří na krmení u ovcí proto nejdou stříhat, tak šetří i na strojku, tak si koupí nějaký made in Poland či Čína. A se slovy co se těm střihačům furt tady nezdálo,však ono to nemůže být nic složitýho na tom stříhání když jsme viděli v televizi v tom australským seriálu jak ty dcery mají ovci nahatou coby dup. Pak zjistí že ta mašinka není to pravý, nedej bože když si někde u nějakýdo umělce nechají nabrousit nože jako jsi měl v plánu ty. Mašinka končí jako nevhodný kup ve skříni , koupí další lacinou to taky není to pravý tak nakonec končí u heinigru.To je skutečný příběh,nepoznáváte se někdo náhodou.Dám ti příklad chovatel chce ostříhat 100 ovcí, je u nás jen pár střihačů co to udělají za den,chovatel má zaplatit za ostříhání 5000kč,to se mu zdá hodně ale představ si že ostříhat 100 ovcí je velká dřina na celý den,plus nákup mašinek,brusek, spotřebního materiálu,nožů hřebenů údržba, praní prádla,broušení,dezinfekce......farmáři stačí při průměrný dotaci 10000kč na ha zem půdy posekat či vypást půl hektaru, aby měl peníze doma. Věř mi že když sekám ani ten půl hektar nevnímáš, je tozhruba čtvrt hodina v traktoru a nebo on těch sto ovcí na tom půl hektaru ani celý den nenapase,tak to byl jen takový příměr a potvrzení tvých slov.Je správně že se řídíš svým selským rozumem, to ti velmi chválím,jo a romanovky taky mám a nenají chybu, a všem začátečníkům bych je doporučil, hlavně na užitkové křížení s masnými berany, jsou to výborné mámy a provedou vás začátky chovu bez ztráty kytičky. Umí totiž výborně počítat jehnata. Ještě odpověď dotazu kde se dá koupit brusný kotouč-Agrotrans.cz. Zdraví Starý bača

Neregistrovaný uživatel

7.12.2013 16:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.62.56

Dobry den stary baco,
sice nejsem zadavatel, ale i tak Vam velmi dekuji za Vase odpovedi zde na ifaune, myslim ze nejenom ja si z nich mnoho vezmu smajlík. Helena

Neregistrovaný uživatel

7.12.2013 17:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.142

Zadavatel.Odpověděl a poděkoval jsem i na tu první odpověď.Co jsem víc měl napsat. Starý bača se rozepsal tak já taky.
Sice mám ten strojek s motůrkem v rukojeti, ale zatím spokojenost kupoval jsem ho v době kdy byl jediným na trhu je to Super profi 3000 vyrábí ho němci.Kupoval jsem ho z vědomím že potřebuju ostříhat max.10 kusů v době kdy potřebuju ostříhat.To mi splňuje dokonale.Nikdy se tim živit nebudu ani nechci.Nerad si na práci okolo mojeho zvířectva jednám někoho cizího chci si to udělat sám a nebýt na nikom závislej.Vědel jsem že to asi nebude nějakej zázrak ,ale docela mě překvapil neni to porfesionální mašina jako já nejsem profi střihač.Za těch pár let co ho mám už něco udělal a bez poruchy tak jsem spokojenej.
Budu střihat mezi svátkama před bahněním je to svatá pravda s ti podzimem.
V maštali mám radši zimu než teplo a vlhko ale nesmí být průvan.
Krmim seno jenom do bahnění pak dávám senáž seno jenom jako zákusek samosebou s přidánim minerálií.Zdá se mi že ovce maji víc mlíka než po seně a ztráty vycuchánim jsou menší.
Tak zatim zdravim

Neregistrovaný uživatel

8.12.2013 18:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.180

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím, a děkuji ti za odpověď, musím říct že mě slova uznání potěšila. Jo Starý bača se prostě musí rozepsat, když má někomu fundovaně a myslím i pravdivě odpovědět,milý dopisovateli s rýpavou odpovědí na půl řádku,však i ty se můžeš rozepsat a poradit, tedy jestli máš čím. S první částí tvé odpovědi naprosto a absolutně musím souhlasit- ano přesně takhle to v normálních českých chovech je prostě bordel, svrab a neštovice. Je to prostě tak jak píšeš, v naších krajích lidi než začnou chovat ovce a kozy ne aby nejdříve postavili oplocení aby měli kde pást, ne nejdříve postaví nejrůznější kozíny, ovčíny, kůlničky,chlívečky samozřejmě co nejvíc uteplený nejlépe 10 polystyrenem ne ten není ekologický raději ovčí vlnou, ta je eko a je zadarmo, stejně ji nikdo nechce. To pak bude pěkně kapat voda ze stropu,okna budou spocený či omrzlý, dveře -tak ty budou spocený jak dveře od chlíva a ovečky budou pěkně nemocný a chovatelé budou potom moci psát na Ifaunu- co je jim? Pak tam vybudují jesličky na seno, pěkně široké aby se tam vešlo hodně sena aby taky pod nima mohlo ležet hodně ovcí a jehňat a další jim mohli drolit seno do kožichu. Ne aby udělali krmnou stěnu k ovcím rovnou -svislou se 5-7 cm mezerami dle plemene či kategorie ovcí a pod to dostatečně široký žlábek na drolky ze sena na lístečky to nehodnotnější co na seně je a ovce to mohli sežrat ne aby to končilo v ovčím rouně. K této svislé stěně pak z druhé strany šikmou stěnu na kterou se přibije něco hladkého, silný igelit nejlépe však staré lino po kterém pak krásně seno sjíždí dolů ke svislé stěně a ovce si ho může snadno odebírat a NIC nepříde vniveč. Takto se dá krmit i do zásoby ,když někam potřebujete odjet. Jinak když mohou ovce a pak vzláště kozy si ze sena vybírat tak mnohdy polovina sena končí ve hnoji. To platí hlavně pro vás kdo seno pracně sušíte nebo za draho kupujete, jako letos na jaře třeba i za 1200kč za balík, jak jste tady někdo psal. Takto se ovcím do rouna nedostane nic ze sena, ani drolky ane hlavně hlína a písek, který se tam v dnešní době dostává nejvíce tím že přemnožená divoká prasata zryjí louky a při senoseči se nahrabou celé drny do sena a zabalí se do balíků sena. Jak píšeš to je pak radost stříhat, a když si stěžuješ tak jsi ještě za blbce.Další věcí je že si chovatelé nenechají poradit aby ovce stříhali na podzim. Víte proč se ve vyspělém ovčáckém světě stříhají ovce na podzim a v ovčácky zaostalém Česku na jaře? Jen se podívejte do svých chlívečků!!! V Československu se za minulého režimu stříhala velká stáda u JZD a Státních statků na podzim podle nadmořské výšky po zahnání ovcí po napadnutí sněhu a přechodu na zimní krmení a bahnění v ovčínech, pak měli střihači dva měsíce volno, jeli se rekreovat do termálů do Trenč. Teplic a v předjaří se zase stříhali velká stáda JZD a statků která měla dvoustřižná plemena ovcí např. šumavku, zušl. valašku, cigájě... A jelikož byl pouze omezený počet střihačů a taxátorů vlny tak poté zbyl čas i na drobné chovy na jaře a to je jediný důvod proč drobnochovatelé mají zafixováno že ovce se stříhají na jaře, ale není pro to jediný racionální důvod. Ostatně podívejte se okolo chytří chovatelé stříhají na podzim, já budu půlku stáda stříhat v týdnu před vánoci, protože se budou bahnit od 1 ledna aby byla jehnata na velikonoce, a druhá půlka stáda se budou do jara venku a stříhat se budou kolem 10. dubna protože bahnit se budou 20 dubna. Při tom se zrovna udělají paznehty a inj. se odčerví.Rozhodně nemusíte se bát že by ovci byla zima, ostříhaná ovce poloviční ovce, takže se vám jich vejde do chlíva dvojnásobek, vidíte na ovci jak se ji nalívá vemeno a ochod před porodem, jehně snadno najde sruky a napije se, necucá špinavé žmolky vlny a tudíž vám nechcípne na kolibacilozu či jiné nemoci, ovce jsou bez klošů a všenek, nic je do jara netrápí.Vlhlo, teplo, těsný tělesný kontakt je nejlepší pro rozvoj těchto parazitů, nedovedu si pak ještě představit když se vám do tohoto prostředí narodí ještě jehnata, to si musí kloši a všenky pochutnat. Těch výhod je mnoho a mnoho, mohl bych psát dál a dál.Jak píšeš jít ze stříhání ke svým ovcím bych se nikdy neodvážil,až po důkladném odhmyzení ve vaně,to pak plave na hladině klošáků, hadry namočit, údržba,mytí,seřizování,dezinfekce mašiny. Mytí,broušení,úpravy,konzervace proti korozi a řazení hřebenů a nožů do zásobníků.On si každý myslí že je stříhání jen tak,ale není to pravda. Já jsem si taky chovatele vyselektoval, jako ty . Prostě stříhám jen tam kde to má cenu, protože někde si opravdu nevyděláš ani na ty nože, prostě ubrousíš na hřebenech a nožích víc materiálu než jsi přivezl peněz. Nikdo si neuvědomuje že pár stojí od 1000kč výš.Jednou se může človek splést, podruhé to chovatel může ještě okecat ale potřetí ať se splete jiný kolega střihač.Víš jak končí takové chovy vystřídá se tam pár pitomců a pak už tam nikdo nepřijede, takový chovatel pak řeší proč tam nikdo nechce jet a jak ostříhat ovce a tak si koupí nějaký strojek s motorkem v rukojeti, samozřejmě nějaký laciný, protože jsou to vždycky skrblíci, šetří na krmení u ovcí proto nejdou stříhat, tak šetří i na strojku, tak si koupí nějaký made in Poland či Čína. A se slovy co se těm střihačům furt tady nezdálo,však ono to nemůže být nic složitýho na tom stříhání když jsme viděli v televizi v tom australským seriálu jak ty dcery mají ovci nahatou coby dup. Pak zjistí že ta mašinka není to pravý, nedej bože když si někde u nějakýdo umělce nechají nabrousit nože jako jsi měl v plánu ty. Mašinka končí jako nevhodný kup ve skříni , koupí další lacinou to taky není to pravý tak nakonec končí u heinigru.To je skutečný příběh,nepoznáváte se někdo náhodou.Dám ti příklad chovatel chce ostříhat 100 ovcí, je u nás jen pár střihačů co to udělají za den,chovatel má zaplatit za ostříhání 5000kč,to se mu zdá hodně ale představ si že ostříhat 100 ovcí je velká dřina na celý den,plus nákup mašinek,brusek, spotřebního materiálu,nožů hřebenů údržba, praní prádla,broušení,dezinfekce......farmáři stačí při průměrný dotaci 10000kč na ha zem půdy posekat či vypást půl hektaru, aby měl peníze doma. Věř mi že když sekám ani ten půl hektar nevnímáš, je tozhruba čtvrt hodina v traktoru a nebo on těch sto ovcí na tom půl hektaru ani celý den nenapase,tak to byl jen takový příměr a potvrzení tvých slov.Je správně že se řídíš svým selským rozumem, to ti velmi chválím,jo a romanovky taky mám a nenají chybu, a všem začátečníkům bych je doporučil, hlavně na užitkové křížení s masnými berany, jsou to výborné mámy a provedou vás začátky chovu bez ztráty kytičky. Umí totiž výborně počítat jehnata. Ještě odpověď dotazu kde se dá koupit brusný kotouč-Agrotrans.cz. Zdraví Starý bača

DŘÍV JSEM SE ROZEPISOVAL a i poradil když se někdo zeptal ALE TEĎ UŽ NENÍ ČAS (jak říkají ostraváci...). Nemám asi tolik zkušeností jako starý bača ale pohybuji se na těch nejlepších stájích a nej chovech v ČR a i v zahraničí...

Neregistrovaný uživatel

8.12.2013 19:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.86.214

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
DŘÍV JSEM SE ROZEPISOVAL a i poradil když se někdo zeptal ALE TEĎ UŽ NENÍ ČAS (jak říkají ostraváci...). Nemám asi tolik zkušeností jako starý bača ale pohybuji se na těch nejlepších stájích a nej chovech v ČR a i v zahraničí...

Zdravím,tak napište prosím pár poznatků z chovů začínajícímu stříhači.moc děkujismajlík

Neregistrovaný uživatel

10.12.2013 06:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.180

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím,tak napište prosím pár poznatků z chovů začínajícímu stříhači.moc děkujismajlík

Kvalitně odvedená práce zapříčiní TVŮJ klidný spánek a češi jsou často nespokojení: ,, POKUD SE TĚ PTAJÍ NA TVŮJ NÁZOR, TAK NECHTĚJÍ SLYŠET PRAVDU.,, smajlík napsat v par větách poznatky nejde, buď seriozní a připrav se na všechno,když už tak buď STŘIHAČ a né ten co zbavuje ovci vlny, i když je tady střihačů mnoho ...

Neregistrovaný uživatel

10.12.2013 17:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.86.214

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kvalitně odvedená práce zapříčiní TVŮJ klidný spánek a češi jsou často nespokojení: ,, POKUD SE TĚ PTAJÍ NA TVŮJ NÁZOR, TAK NECHTĚJÍ SLYŠET PRAVDU.,, smajlík napsat v par větách poznatky nejde, buď seriozní a připrav se na všechno,když už tak buď STŘIHAČ a né ten co zbavuje ovci vlny, i když je tady střihačů mnoho ...

Děkuji za Váš čas.jen jsem nepochopil jaký je rozdíl mezi stříhačem a zbavovačem vlny,smajlík

Neregistrovaný uživatel

11.12.2013 09:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.180

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děkuji za Váš čas.jen jsem nepochopil jaký je rozdíl mezi stříhačem a zbavovačem vlny,smajlík

Nejde něco vysvětlit v pár řádcích smajlík

Je to o tom:
,, ...že pro mě jako chovatele je vlna surovina jenž nejde nahradit a starost o ni když ne před koupí ovce tak začíná už na ovci rozvahou před prvním stříháním ,...
... je to to že vlna pro mne jako zpracovatele má velkou cenu a nezacházím s ní jako neznalí...
... je to o tom že se k ní při stříhání chovám jako k věci kterou přede mnou někdo ošetřoval a tak ji neznehodnotím špatnou prací!!!... ,,

Střihač odvede kvalitní práci s ohledem na ovci i vlnu při čemž se k ovci chová šetrně a vlnu neznehodnocuje...

Každý střihač musí začít, neměly by jsme si ho dobírat kvůli rychlosti střiže a neznalostem ale měl by být vidět postup kupředu a snaha a samozřejmě je to i na chovateli jaké mu zajistí podmínky!!!

Chybí zde asociace střihačů jenž by měla pomoci střihačům i chovatelům o její založení se snažím pár let ale nezbývá mi mnoho času.
Slyšíte stále jen že vlna je odpad, nemá cenu, stříhání je nákladné,... ale proč tak tomu je ví jen PÁR lidí smajlík
U nás v republice se učí ,,špatně,, , protože není dost stád kde by se dalo školit a dobře školit. Některé kurzy mi přijdou jen jako snaha na stříhání ušetřit (udělám kurz a tak nemusím platit střihači protože přijedou učni a ti si ještě zaplatí část nákladů). Instruktoři jsou sice většinou kvalitní střihači (s mnohaletou praxí) ale nejsou to lektoři udělají to na co je čas ,o co je zprostředkovatel požádá a co nejlépe (nechci je shazovat, vážím si jich velice). Kurz organizují často lidé jenž nemají příliš vztah k vlně jako surovině (osobní a to od začátku do konce)... Učí se zde téměř ,,jen akt stříže,,. Což není špatně, protože od toho je to kurz střihačů ale jsme dost malá země aby se zde pořádaly zvlášť kurzy pro chovatele, střihače, třídiče vlny, ... proto by zde mělo být pár lidí co znají přehledem dost aby vlna byla kvalitně....

...omlouvám se jestli jsem se tím to někoho dotkl (třeba jsem nebyl někde kde to mají kurz dobře zpracován)... je to můj názor a máte zde možnost oponovat

Neregistrovaný uživatel

11.12.2013 19:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.180

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nejde něco vysvětlit v pár řádcích smajlík

Je to o tom:
,, ...že pro mě jako chovatele je vlna surovina jenž nejde nahradit a starost o ni když ne před koupí ovce tak začíná už na ovci rozvahou před prvním stříháním ,...
... je to to že vlna pro mne jako zpracovatele má velkou cenu a nezacházím s ní jako neznalí...
... je to o tom že se k ní při stříhání chovám jako k věci kterou přede mnou někdo ošetřoval a tak ji neznehodnotím špatnou prací!!!... ,,

Střihač odvede kvalitní práci s ohledem na ovci i vlnu při čemž se k ovci chová šetrně a vlnu neznehodnocuje...

Každý střihač musí začít, neměly by jsme si ho dobírat kvůli rychlosti střiže a neznalostem ale měl by být vidět postup kupředu a snaha a samozřejmě je to i na chovateli jaké mu zajistí podmínky!!!

Chybí zde asociace střihačů jenž by měla pomoci střihačům i chovatelům o její založení se snažím pár let ale nezbývá mi mnoho času.
Slyšíte stále jen že vlna je odpad, nemá cenu, stříhání je nákladné,... ale proč tak tomu je ví jen PÁR lidí smajlík
U nás v republice se učí ,,špatně,, , protože není dost stád kde by se dalo školit a dobře školit. Některé kurzy mi přijdou jen jako snaha na stříhání ušetřit (udělám kurz a tak nemusím platit střihači protože přijedou učni a ti si ještě zaplatí část nákladů). Instruktoři jsou sice většinou kvalitní střihači (s mnohaletou praxí) ale nejsou to lektoři udělají to na co je čas ,o co je zprostředkovatel požádá a co nejlépe (nechci je shazovat, vážím si jich velice). Kurz organizují často lidé jenž nemají příliš vztah k vlně jako surovině (osobní a to od začátku do konce)... Učí se zde téměř ,,jen akt stříže,,. Což není špatně, protože od toho je to kurz střihačů ale jsme dost malá země aby se zde pořádaly zvlášť kurzy pro chovatele, střihače, třídiče vlny, ... proto by zde mělo být pár lidí co znají přehledem dost aby vlna byla kvalitně....

...omlouvám se jestli jsem se tím to někoho dotkl (třeba jsem nebyl někde kde to mají kurz dobře zpracován)... je to můj názor a máte zde možnost oponovat

omlouvam se za toho zlostneho smajlika se tam dostal nak omylem

Neregistrovaný uživatel

13.12.2013 19:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.182

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím, konečně se našel někdo normální kdo si nechal poradit, gratuji vám. Podle dotazu jsi jistě chtěl postavit brusku a brousit si sám, to chápu ale není to vůbec jednoduché. Teda dá se, ale výsledek je hrozný, zničíš si na hřebenech a nožích podbrus ,,bombírung,,díky němuž sada stříhá. Viděl jsem u nás hřebeny a nože brousit už opravdu na všem možném- na náhrobním kameni- žule, na desce z bronzu,na tabulce skla, na desce z litiny a to tak že dotyčný šmrdlal hřebenem ze strany na stranu na materiálu na němž byla nanesena brusná pasta na zabrušování ventilů a sedel u motorů. Další výrobky ,,samo domo,,jsou různé výrobky z různých stojanů ze ždímaček, což je úplně úžasný základ brusky, protože to má gumové nožičky, takže ti brus neodjíždí a neklepe se, jen je vždy problém s kotoučem. Ten vám každý soustružník zhotoví, z litiny, bronzu, jistě do něj zahloubí do spirály i jemnou drážku na udržení brusné pasty, ale nezhotoví vám speciálně vypočítaný rádius. Takže budete brousit tzv. na plocho a tak sebrousí i na magnetce, kdyby vás náhodou si nechat nabrousit někde v nástrojárně. Na plocho nechte nabrousit ,,šajby,, do mlýnku na maso, desku a nožík, ty se brousí na plocho aby řezaly. Ale v žádném případě ne nože na stříhání ovcí, tím si celý komplet necháte zničit. Ubylo by vám materiálu na nožích že by jste na to ostříhal celý okres ovcí. hlavně ztratíte probroušení hřebene i nože- ty totiž nejsou rovné ale probroušené do oblouku ze strany na stranu a zepředu do zadu. Tím že je upnete do stříhací hlavice a vrchním šroubem je dotáhnete tak se propruží a tím stříhají. A tento probrus docílíte pouze na vypouklém brusném disku. Tento disk se dá zakoupit i u nás za zhruba 22000kč, takže si spočítej kolik by jsi musel ostříhat aby se ti to vyplatilo. Proto brus u profíkú kteří mají brusku, nebo nože posílej brousit.Ještě musím dodat že se vyráběly brusky k mašince KOVO Slaný, tak to taky není bruska na to zapomeň. Jistě někdo namítne ze dřív se na ničem jiném nebrousilo a taky se stříhalo, ano ale to byl pravěk, kdy se o broušení nic nevědělo a nic jiného tady za komunistů nebylo.Taky jsem tak brousil než jsem si z Anglie přivezl Heiniger profi dvoukotoučovou brusku. Jestli chceš vidět jak bruska vypadá, jak se seřizuje, jak se lepí šmirgl papír a vše o broušení prosím zadej si You tube- tamsi zadej Heiniger a první video ti vyskočí broušení na profi brusce. Tak brousí opravdu celý svět, to dokládá to že za prací odjíždějí profíci pouze s kufříkem kde mají dvě tři hlavice, šroubovák, kartáč na hřebeny a sady hřebenů a nožů, vše ostatní má farmář nebo kontraktor, ten co si tě najímá na práci tzn. motory, kardanové náhony, brusky plus si tě komplet oblékne, to kvůli nemocem ovcí. Kdyby jsi chtěl ještě něco vědět napiš zdraví tě Starý bača.

Omlouvám sa, že s vámi trošku nebudu souhlasit, i když nemám takové zkušenosti jako vy, mám jen pár ovcí, které si sám stříhám. O broušení nožů sa taky už dlouho zajímám, video, jak brousí Heiniger taky znám, a proto si dovolím nesouhlasit. Pokud brousí na točícím kotouči, tak podle mojeho selského rozumu, musí vybrousit ten nůž do roviny a navíc s tím kyvadélkem taky brousí kývavým pohybem, od kraje ke středu, takže aj tam musí být rovina, navíc, když lepí šmirgl, tlačí ty kotouče proti sobě, takže taky musí být oba rovné. Spíš jde asi o to, že ty nože nejsou tak vyhladěné jak na lapovací brusce pomocí pasty, ale jsou tam rýhy od šmirglu, vždyť používají zrnitost 80 a na spodní nože dokonce 40 a to už je docela dost hrubé. Takže i když všecky vaše příspěvky rád čtu, dovolím si trošku nesouhlasit. Marek

Neregistrovaný uživatel

14.12.2013 11:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.49.164

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Omlouvám sa, že s vámi trošku nebudu souhlasit, i když nemám takové zkušenosti jako vy, mám jen pár ovcí, které si sám stříhám. O broušení nožů sa taky už dlouho zajímám, video, jak brousí Heiniger taky znám, a proto si dovolím nesouhlasit. Pokud brousí na točícím kotouči, tak podle mojeho selského rozumu, musí vybrousit ten nůž do roviny a navíc s tím kyvadélkem taky brousí kývavým pohybem, od kraje ke středu, takže aj tam musí být rovina, navíc, když lepí šmirgl, tlačí ty kotouče proti sobě, takže taky musí být oba rovné. Spíš jde asi o to, že ty nože nejsou tak vyhladěné jak na lapovací brusce pomocí pasty, ale jsou tam rýhy od šmirglu, vždyť používají zrnitost 80 a na spodní nože dokonce 40 a to už je docela dost hrubé. Takže i když všecky vaše příspěvky rád čtu, dovolím si trošku nesouhlasit. Marek

I anglicky instruktor mi rikal ze kotouce nejsou rovne!!! Vyhoda papiru je i v tom ze neztracim cas cistenim nozu od brusne pasty. A kazdy si na konec muzete brousit jak chcete ale nepoustejte se s nami do diskuze o nej reseni... zacatek byl o tom,, jestli si ji ma vyrabet nebo posilat...,, A pokud brousite parkrat do roka poslete to nekam nabrousit. Ja mam sice jen kolem 60 vrsku a 50 hrebenu brousim v sezone kazdy tyden a vyzkousel jsem i porovnal vse...

Neregistrovaný uživatel

14.12.2013 16:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.182

Tak teď nevím, trošku jsem sa ve vás zklamal. Myslel jsem si, že to tady je diskuze a ono je to spíš kázání starého bači, i když uznávám vaše zkušenosti, toto neberu. Já si taky myslím, že na broušení je nejlepší speciální bruska se šmirglem a to z mnoha důvodů, kdyby ne tak by sa to ve vyspělém ovčáckém světě nepoužívalo, ale nechápu ty vaše vypouklé talíře, to prostě nepochopím, jak by to mohlo ten nůž vybrousit. Myslel jsem si, že když tu brusku máte, tak mně to vysvětlíte. A jen tak mimochodem, dnes jsem k sobě přiložil 2 nové nože proti sobě a nic, ležely přesně na sobě, žádná mezírka uprostřed...Marek

Neregistrovaný uživatel

15.12.2013 16:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.49.164

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak teď nevím, trošku jsem sa ve vás zklamal. Myslel jsem si, že to tady je diskuze a ono je to spíš kázání starého bači, i když uznávám vaše zkušenosti, toto neberu. Já si taky myslím, že na broušení je nejlepší speciální bruska se šmirglem a to z mnoha důvodů, kdyby ne tak by sa to ve vyspělém ovčáckém světě nepoužívalo, ale nechápu ty vaše vypouklé talíře, to prostě nepochopím, jak by to mohlo ten nůž vybrousit. Myslel jsem si, že když tu brusku máte, tak mně to vysvětlíte. A jen tak mimochodem, dnes jsem k sobě přiložil 2 nové nože proti sobě a nic, ležely přesně na sobě, žádná mezírka uprostřed...Marek

Nechapu moc to o tom kazani... pokud by jste spozoroval to zaobleni tak by to asi byla chyba. POKUD SI PAMATUJI MELO BY TO BYT asi r= 1km. Prirovnavan to vzdy k nastaveni rucnich nuzek jenz je opravdu komplikovane. A k tem nozum uz jsem i vydel jak u obchodnika byly "rezave" tak jsem jej upozornil a za cas je prodal kdyz je nabrousil.

Neregistrovaný uživatel

18.12.2013 21:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.86.214

Tak ted mám v tom uplný chaoz,každý píše něco jiného,Když ty nože pošlu poštou,vrátí se za týden,A když budu chtít stříhat častěji?

Neregistrovaný uživatel

19.12.2013 07:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.180

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak ted mám v tom uplný chaoz,každý píše něco jiného,Když ty nože pošlu poštou,vrátí se za týden,A když budu chtít stříhat častěji?

No tak buď investovat do brusky, nebo mít více sad a stříhání dobře plánovat. A pokud je to tak akutní tak: ,,dohola ...,, Brousit se dá na ledasčem ale mělo by to mít smysl...

Neregistrovaný uživatel

19.12.2013 09:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.17

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zadavatel.Odpověděl a poděkoval jsem i na tu první odpověď.Co jsem víc měl napsat. Starý bača se rozepsal tak já taky.
Sice mám ten strojek s motůrkem v rukojeti, ale zatím spokojenost kupoval jsem ho v době kdy byl jediným na trhu je to Super profi 3000 vyrábí ho němci.Kupoval jsem ho z vědomím že potřebuju ostříhat max.10 kusů v době kdy potřebuju ostříhat.To mi splňuje dokonale.Nikdy se tim živit nebudu ani nechci.Nerad si na práci okolo mojeho zvířectva jednám někoho cizího chci si to udělat sám a nebýt na nikom závislej.Vědel jsem že to asi nebude nějakej zázrak ,ale docela mě překvapil neni to porfesionální mašina jako já nejsem profi střihač.Za těch pár let co ho mám už něco udělal a bez poruchy tak jsem spokojenej.
Budu střihat mezi svátkama před bahněním je to svatá pravda s ti podzimem.
V maštali mám radši zimu než teplo a vlhko ale nesmí být průvan.
Krmim seno jenom do bahnění pak dávám senáž seno jenom jako zákusek samosebou s přidánim minerálií.Zdá se mi že ovce maji víc mlíka než po seně a ztráty vycuchánim jsou menší.
Tak zatim zdravim

Zdravím taky kolegu střihače.Je důležité taky umět postříhání mašinu rozebrat , řádně vyčistit, vyfoukat vzduchem celou mašinu, hlavně však vzduchové filtry. Pak pořádně namazat a nakonzervovat proti korozi a to včetně střihacích nožů, ty je nejlépe jestli nebudeš dlouho stříhat ponořit do oleje.Velmi chválím tvoje stříhání ovcí před bahněním, to je prostě ZAKLAD úspěšného chovu ovcí, škoda jen že to lidi u nás nepochopili!!! Vlna je krátká tudíž se nemůže zakrmit senem a pískem, ty vidíš na ovci jak se připravuje k porodu,jak se ji nalévá vemeno a vulva a už můžeš zasáhnout a ovci si oddělit do kotce, aby se ti nesmíchali jehňata nebo je některá ovce neukradla. Jehňata po porodu i když nejsi přítomen /noc, zaměstnání/ se snadno dostanou ke strukům, ty jsou čisté, necucají zahnojené žmolky vlny- tudíž potom ti nechcípají na kolibacilozu s uslintanýma hubama.Jestliže ostříháme vlnu z ovcí okamžitě vezmeme postřikovačku na stromy namícháme Neostomosan a za pár korun postříkáme hlava nehlava všechny ovce včetně ustájení- stěny, lísy, krmelce... a máme ovce bez klošů a všenek. Nic naše ovce a hlavně jehňata do jara nežere. Samozřejmě též ovce na zimu odčervíme , aby jsme do jara nekrmili červy ale ovce. Ostříhaná ovce více žere tudíž je méně náchylná na metabolické nemoci před porodem -hlavně na ketozu březích bahnic. A to bych mohl pokračovat dál a dál. Prostě jen samé výhody! Ale zvířátkomilovným chovatelům to tady těžko budeš vysvětovat, jak tady tuhle někdo psal na vlákně o kloších ,,ty se taky na zimu nesvlékáš,,.Ty lidi totiž nevědí o čem mluví.Málo kdo ví že ke stříhání na zimu jsou speciální nože- zimní nože ty nemají 13 zubů, ale jen 9 zubů a tudíž vrchní nůž při tahu vlnou kmitne po míň zubech hřebene a tudíž na ovcích zůstává víc nedostříhaný vlny. A nebo se dá použít na zimní střiž zvedač hlavice který se přidělá pod šrouby kterými je přidělaný střihací hřeben, prostě možností je hodně. Ovce pak nejsou úplně nahaté jako při stříhání klasickými hřebeny. Stříhám tak u hodně lidí a jsou spokojeni a ovce taky. Samozřejmě že v maštali jak píšeš máš radši zimu a sucho a čerstvý vzduch, ale hlavně ho mají rádi tvoje ovce a jehňata. To je o pocitu, není rozhodující co máš rád ty ,ale co je dobré pro zvířata!!! V tom ustájení totiž nebydlíš ty , ale tvoje zvířata, a ty jako chovatel chceš aby byla zdravá a ty jsi z nich měl užitek a ne aby ti do jara pochcípali. O tom průvanu je to ovšem absolutní pravda, ten není dobrý pro tebe ani pro zvířata. Ještě k tomu krmení, já na 60 dnech nechávám dělat sonografem diagnostiku březosti. Ovce jsou označeny jak na semaforu- jedináček zelená, dvojčata tady už pozor oranžová, a trojčata a víc tak tady velký pozor- červená. Jednoduché a dobře se to pamatuje. A v poslední fázi před porodem jsou rozděleny do kotců a každý se krmí odlišně. A o té doby nejsou absolutně problémy s ketozami a s obtížnými porody velkých a těžkých jehňat. Ovce s jedináčkem dobré seno, dvojčata velmi dobré seno a senáž půl na půl a trojčata a více jen senáž. Doporučuji ti když máš senáž krm ji již tři týdny před porodama, samozřejmostí jsou melasové lizy od několika výrobců. Samozřejmě ovce po senáži mají více mlíka než po seně i kdyby bylo sebe kvalitnější. Seno neobsahuje totiž vodu jako senáž a není tak chutné, doporučuji ti dělat senáž hodne vlhkou a mladou. Sekat zásadně před metáním rozhodujících trav a jetelovin v porostu,a každou várku nebo parcelu si popsat fixem ihned na poli či skládce. Jen více takových chytrých chovatelů, prosím tě choď krajem a hlásej výhohy podzimní střiže. Přeju ti úspěchy v chovu a zdraví tě Starý bača.

Neregistrovaný uživatel

19.12.2013 09:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.17

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím,tak napište prosím pár poznatků z chovů začínajícímu stříhači.moc děkujismajlík

Zdravím, jak bude trochu času tak bych se trochu o této problematice trochu víc rozepsal aby chovatelé věděli co střihače trápí, a ty jsi si vychovával lidi k obrazu svému, a tobě ubylo dřiny po českých chlívcích. Jo chlívky to je začátek a konec ovčáctví v Čechách,to se vidí jen u nás, věř mi za ovcema jsem procestoval pořádný kus světa. Začínajícího střihače zdraví Starý bača.

Neregistrovaný uživatel

19.12.2013 10:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.186.17

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Omlouvám sa, že s vámi trošku nebudu souhlasit, i když nemám takové zkušenosti jako vy, mám jen pár ovcí, které si sám stříhám. O broušení nožů sa taky už dlouho zajímám, video, jak brousí Heiniger taky znám, a proto si dovolím nesouhlasit. Pokud brousí na točícím kotouči, tak podle mojeho selského rozumu, musí vybrousit ten nůž do roviny a navíc s tím kyvadélkem taky brousí kývavým pohybem, od kraje ke středu, takže aj tam musí být rovina, navíc, když lepí šmirgl, tlačí ty kotouče proti sobě, takže taky musí být oba rovné. Spíš jde asi o to, že ty nože nejsou tak vyhladěné jak na lapovací brusce pomocí pasty, ale jsou tam rýhy od šmirglu, vždyť používají zrnitost 80 a na spodní nože dokonce 40 a to už je docela dost hrubé. Takže i když všecky vaše příspěvky rád čtu, dovolím si trošku nesouhlasit. Marek

Zdravím tě Marku. Asi dva roky se tady na Ifauně snažím podle svých zkušeností něco málo poradit chovatelům ovcí a koz. Nemyslím si že si z toho mnoho lidí něco vezme. Ale i kdyby to mělo být jen pár lidí které svými příspěvky navedu na dobrý směr v chovu a nebo v broušení nožů má moje psaní asi trochu smysl. Jestli máš jen pár ovcí a stříháš si sám kupuj si ne páry - hřeben,to je spodní a nůž, vrchní, ale vždy jeden hřeben a k němu čtyři vrchní nože. Má to jediný důvod nože se tupí daleko rychleji. Když už ti to nebude stříhat vždy vyměň jen nůž a můžeš stříhat zas pár ovcí dál, a ušetříš si na nožích materiál který by jsi odbrousil. Věř mi že to tady nikdo nikdy za komunistů nevěděl a tuto informaci jsem sem přivezl až když jsem byl stříhat ve světě. Tam je totiž zaběhlý takový rituál při střiži, stříhá se vždy celé dvě hodiny v kuse. Začneš stříhat a vedle sebe máš hodinky a počítadlo ostříhaných ovcí a po každé čtvrt hodině vyměníš vrchní nůž, ovšem neznamená že když klapne čtvrt tak zastavíš mašinu a uprostřed stříhání budeš měnit, ne tu ovci dostříháš. Ze zásobníku nožů vytáhleš nůž vyměníš a stříháš dál. Ten použitý dáš do nádobky. Takže na dvě hodiny stříhání 2 hřebeny a 8 nožů. Pak je čtvrt hodiny pauza, pak další dvě hodiny pak je půl hodiny pauza, další dvě hodiny pak je třičtvrtě hodiny pauza, další dvě hodiny a jde se domů i kdyby byla sebevětší sezona. Pozor nad vším mají bedlivý dozor nekompomisní střihačské odbory!!! Takže ne jako u nás od nevidím do nevidím.Tímto způsobem si střihač neskutečně šetří nože protože si je moc neztupía jedním přelíznutím na brusce má nabroušíno. Ne jako u nás- nestříhá to, dotáhneme šroub na hlavici. Pak chudáci nože, proto bych nikdy nikomu nebrousil nože aniž by si u toho byl. Udělal jsem to jednou a dotyčný mě nařkl že jsem mu vyměnil nože,divil se že mu tolik ubylo. Své nářadí si někam posílej nabrousit a nad ničím jiným nepřemýšlej. Je správné že přemýšlíš, ale musím tě zklamat v tomto opravdu nevymyslíš opravdu NIC. Viděl jsem při stříhání ve světě lidi z opravdu celého světa kteří se tam sjeli za prací - ausralany, kiwi, skoty, nory,jihoafričany..... a všichni jsme brousili večer u kontraktora na jedny brusce. A je jedno jestli brusku vyrobil Heiniger,Lister, Sunbeam- ten rádius jak je disk vypouklý mají spočítaný všichni stejně, věř mi a nic nevymýslej. To samé na mistrovství světa jednou ho sponzoruje švýcarský Heiniger a má tam svoje zázemí s bruskami a brousí tam všichni z celého světa, podruhé je sponzorem anglický Lister a zase na jeho bruskách brousí celý svět. Nemají to zařízený líp ve světě když poviností farmáře či kontraktora je mít brusky, motory,náhony-kardany a střihač si přijede jen s hlavicí a noži. Ten kotouč je vypouklý a tím broušením, pohybem kyvadla po něm si probrousíš hřeben a nůž věř mi. Ale pouhým okem to nejsi schopen vidět, jestli tě to zajímá a chceš to vidět vezmi si nový originál nabroušený hřeben a dojdi si někam do nástrojářské, obraběčské dílny kde ti to budou schopni ukázat vlasovým pravítkem, které položí jak na šíř tak i od předu dozadu. A změří ti to měrkami na měření autuventilů, nebo si budeš moci strčit mezi hřeben a nůž např. cigaretový papírek. Když se lepí šmirgl tak to opravdu nevadí,protože 80 a 40 je tak hrubá že tyto setiny mm opravdu nehrají roli. Já teda mezi dávám slabý filc při lepení. A jak píšeš po broušení takto hrubými šmirgly opravdu zůstává na hřebenech a nožích hrubé rýhy, i to má při stříhání ohromný význam. Zaprvé v těchto rýhách se je schopen při stříhání udržet olej po mazání mašiny a nožů a tím se nám tolik netupí nože při stříhání v případě že ve vlně není bordel v podobě písku,hlíny a sena. Jestliže je bordel ve vlně vzniká nám naopak perfektní brusná pasta která střihačovi v kráté době ubere tolik materiálu na nožích že si nevydělá stříháním ani na ty nože natož na svoji velmi těžkou práci. Pak se lidi nemohou divit že k ním nikdo nechce chodit stříhat.Další ohromnou výhodou broušení na šmirglu je že po broušení nemusí omývat nože od brusné pasty,ty nereznou a když stříhá každý den nemusí je konzervovat proti korozi, protože uhliková ocel je velmi kvalitní, tvrdá ale snadno koroduje. Další efekt tohoto broušení je , když se podívám lupou na hrany nožů a hřebenů je že od hrubého šmirglu vznikají na střižných hranách otřepy, na kterých se zachytávají jednotlivé vlnovlasy a vlastně se nám usnadnuje tímto střiž. Jsem rád jak píšeš že čteš rád moje příspěvky, ale dovolím si poznamenat že v tomto případě se mnou budeš muset hodně souhlasit. Marku jsem rád že přemýšlíš, jen to tě posouvá dál, jen si vyber jiné téma o broušení nožů je vše již vymyšleno a desetiletími vyzkoušeno tisíci a tisíci MISTRY střihači po celém světě na milionech a milionech ČISTÝCH ovcích. Zdraví tě Starý bača.

Neregistrovaný uživatel

19.12.2013 12:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.180

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím tě Marku. Asi dva roky se tady na Ifauně snažím podle svých zkušeností něco málo poradit chovatelům ovcí a koz. Nemyslím si že si z toho mnoho lidí něco vezme. Ale i kdyby to mělo být jen pár lidí které svými příspěvky navedu na dobrý směr v chovu a nebo v broušení nožů má moje psaní asi trochu smysl. Jestli máš jen pár ovcí a stříháš si sám kupuj si ne páry - hřeben,to je spodní a nůž, vrchní, ale vždy jeden hřeben a k němu čtyři vrchní nože. Má to jediný důvod nože se tupí daleko rychleji. Když už ti to nebude stříhat vždy vyměň jen nůž a můžeš stříhat zas pár ovcí dál, a ušetříš si na nožích materiál který by jsi odbrousil. Věř mi že to tady nikdo nikdy za komunistů nevěděl a tuto informaci jsem sem přivezl až když jsem byl stříhat ve světě. Tam je totiž zaběhlý takový rituál při střiži, stříhá se vždy celé dvě hodiny v kuse. Začneš stříhat a vedle sebe máš hodinky a počítadlo ostříhaných ovcí a po každé čtvrt hodině vyměníš vrchní nůž, ovšem neznamená že když klapne čtvrt tak zastavíš mašinu a uprostřed stříhání budeš měnit, ne tu ovci dostříháš. Ze zásobníku nožů vytáhleš nůž vyměníš a stříháš dál. Ten použitý dáš do nádobky. Takže na dvě hodiny stříhání 2 hřebeny a 8 nožů. Pak je čtvrt hodiny pauza, pak další dvě hodiny pak je půl hodiny pauza, další dvě hodiny pak je třičtvrtě hodiny pauza, další dvě hodiny a jde se domů i kdyby byla sebevětší sezona. Pozor nad vším mají bedlivý dozor nekompomisní střihačské odbory!!! Takže ne jako u nás od nevidím do nevidím.Tímto způsobem si střihač neskutečně šetří nože protože si je moc neztupía jedním přelíznutím na brusce má nabroušíno. Ne jako u nás- nestříhá to, dotáhneme šroub na hlavici. Pak chudáci nože, proto bych nikdy nikomu nebrousil nože aniž by si u toho byl. Udělal jsem to jednou a dotyčný mě nařkl že jsem mu vyměnil nože,divil se že mu tolik ubylo. Své nářadí si někam posílej nabrousit a nad ničím jiným nepřemýšlej. Je správné že přemýšlíš, ale musím tě zklamat v tomto opravdu nevymyslíš opravdu NIC. Viděl jsem při stříhání ve světě lidi z opravdu celého světa kteří se tam sjeli za prací - ausralany, kiwi, skoty, nory,jihoafričany..... a všichni jsme brousili večer u kontraktora na jedny brusce. A je jedno jestli brusku vyrobil Heiniger,Lister, Sunbeam- ten rádius jak je disk vypouklý mají spočítaný všichni stejně, věř mi a nic nevymýslej. To samé na mistrovství světa jednou ho sponzoruje švýcarský Heiniger a má tam svoje zázemí s bruskami a brousí tam všichni z celého světa, podruhé je sponzorem anglický Lister a zase na jeho bruskách brousí celý svět. Nemají to zařízený líp ve světě když poviností farmáře či kontraktora je mít brusky, motory,náhony-kardany a střihač si přijede jen s hlavicí a noži. Ten kotouč je vypouklý a tím broušením, pohybem kyvadla po něm si probrousíš hřeben a nůž věř mi. Ale pouhým okem to nejsi schopen vidět, jestli tě to zajímá a chceš to vidět vezmi si nový originál nabroušený hřeben a dojdi si někam do nástrojářské, obraběčské dílny kde ti to budou schopni ukázat vlasovým pravítkem, které položí jak na šíř tak i od předu dozadu. A změří ti to měrkami na měření autuventilů, nebo si budeš moci strčit mezi hřeben a nůž např. cigaretový papírek. Když se lepí šmirgl tak to opravdu nevadí,protože 80 a 40 je tak hrubá že tyto setiny mm opravdu nehrají roli. Já teda mezi dávám slabý filc při lepení. A jak píšeš po broušení takto hrubými šmirgly opravdu zůstává na hřebenech a nožích hrubé rýhy, i to má při stříhání ohromný význam. Zaprvé v těchto rýhách se je schopen při stříhání udržet olej po mazání mašiny a nožů a tím se nám tolik netupí nože při stříhání v případě že ve vlně není bordel v podobě písku,hlíny a sena. Jestliže je bordel ve vlně vzniká nám naopak perfektní brusná pasta která střihačovi v kráté době ubere tolik materiálu na nožích že si nevydělá stříháním ani na ty nože natož na svoji velmi těžkou práci. Pak se lidi nemohou divit že k ním nikdo nechce chodit stříhat.Další ohromnou výhodou broušení na šmirglu je že po broušení nemusí omývat nože od brusné pasty,ty nereznou a když stříhá každý den nemusí je konzervovat proti korozi, protože uhliková ocel je velmi kvalitní, tvrdá ale snadno koroduje. Další efekt tohoto broušení je , když se podívám lupou na hrany nožů a hřebenů je že od hrubého šmirglu vznikají na střižných hranách otřepy, na kterých se zachytávají jednotlivé vlnovlasy a vlastně se nám usnadnuje tímto střiž. Jsem rád jak píšeš že čteš rád moje příspěvky, ale dovolím si poznamenat že v tomto případě se mnou budeš muset hodně souhlasit. Marku jsem rád že přemýšlíš, jen to tě posouvá dál, jen si vyber jiné téma o broušení nožů je vše již vymyšleno a desetiletími vyzkoušeno tisíci a tisíci MISTRY střihači po celém světě na milionech a milionech ČISTÝCH ovcích. Zdraví tě Starý bača.

Obdivuji ,,Starého baču,, protože já jsem už nad mnohými chovateli zlomil hůl... ale ti co zůstaly jsou vděční.

sorrio

29.4.2015 16:52
sorrio

XXX.XXX.21.1

Dobrý den... chci poprosit zde přítomné střihače, zda sem mohou dát kontakty na lidi a firmy, kterým zasíláte své nože k nabroušení?
Vím pouze o jedné a nejsme úplně spokojení s kvalitou nabroušení...Děkuji.

14.5.2015 21:56
ejlat

XXX.XXX.107.157

Brusim na lapovacej bruske, klasikej plochej ako vsetci na slovensku... tym ze uz byvam pri moravskych hraniciach, robim denne uz len cca 100 ks /denne... neriesime zakrivenie ani šmirgel... ale je pravda ze na lacaune, valaska, cigaja - aj s drevenymi nozíkmi ...merino je trosku horsie, ale mame viac nozikov ako merín na slovensku.

14.5.2015 22:02
ejlat

XXX.XXX.107.157

Suhlasím.

21.5.2015 18:59
ejlat

XXX.XXX.107.157

Absolutny suhlas so vsetkym... termin strihania, plemeno, starostlivost o ovce, atd... najviac ma vytaca - ja ich mam len ako kosacky... a ? niekedy striham svine, lebo zeru pomyje a je na nich kopa hnoja... atd...ale to je na dlho...nastastie to nie je nadlho... ale aj napriek tomu - strihanie na jar ? po bahnení ? zmena vlny ? ovce znicene... ked su v plnej kondicii, vtedy netreba... načo... a este - ostrihame ich az ked uz budu vsetky obahnene- jasne ! ked maju vytahane bruchá a su uplne rozbite... aj ovce aj ja... páni chovatelia jun, jul a december, januar, ( červen, červenec a prosinec, leden)- je podla mna naj na strihanie...

21.5.2015 19:42
ejlat

XXX.XXX.107.157

A ohladom brusenia...? podla toho co si napisal -stary baca- mas daleko viac skuseností...ale, ale, ale -vec penazí penazí a vec poctu oviec...ale vravím najradsej by sme vsetci brusili tak ako píses a predavali vlnu a tesili sa... kontraktor na slovensku a ani v cechach zatial nehrozí..ale co ma zaujima ked mas skusenosti v zahranicí : ako to kontraktori riesia v malochovoch? chovatel asi dovezie 2 ovce na miesto strihania -inac si to neviem predstavit.

25.5.2015 21:28
bischof.vlastimil

XXX.XXX.39.184

sorrio napsal(a):
Dobrý den... chci poprosit zde přítomné střihače, zda sem mohou dát kontakty na lidi a firmy, kterým zasíláte své nože k nabroušení?
Vím pouze o jedné a nejsme úplně spokojení s kvalitou nabroušení...Děkuji.

A odkud prosím jste? A kolik jich potřebujete brousit?

Pavel z Pardubic

23.2.2016 13:35
Pavel z Pardubic

XXX.XXX.173.4

Jak si tak pročítám tuto diskuzi, tak se nestačím divit, jak někdo může napsat takový nesmysl, jakým je broušení nožů s rádiusem zpředu dozadu. U kotoučové brusky kde se brousí jen jedním směrem špicemi napřed - viz video Heiniger? Takový stroj, který by uměl svým otáčením udělat rádius ve dvou směrech opravdu neexistuje. To mi připomíná tu historku o převratném vynálezu špenátu, jak hodně železa obsahuje - jeden člověk vypustí nesmysl do světla a ostatní se ho chytí ani se nad tím nezamyslí.
Takže pro ty, kdo si nechtějí kupovat zbytečně drahou brusku pro pár svých nožů, postačuje lapovací bruska.

23.2.2016 21:22
ojtek

XXX.XXX.86.214

Pavel z Pardubic napsal(a):
Jak si tak pročítám tuto diskuzi, tak se nestačím divit, jak někdo může napsat takový nesmysl, jakým je broušení nožů s rádiusem zpředu dozadu. U kotoučové brusky kde se brousí jen jedním směrem špicemi napřed - viz video Heiniger? Takový stroj, který by uměl svým otáčením udělat rádius ve dvou směrech opravdu neexistuje. To mi připomíná tu historku o převratném vynálezu špenátu, jak hodně železa obsahuje - jeden člověk vypustí nesmysl do světla a ostatní se ho chytí ani se nad tím nezamyslí.
Takže pro ty, kdo si nechtějí kupovat zbytečně drahou brusku pro pár svých nožů, postačuje lapovací bruska.

Já používám doma vyrobenou brusku ( s pomocí šikovného sustružníka)už asi osm let.Brousím na rovném kotouči o průměru asi 30cm.Stříhám ročně několik tisíc ovcí a nemám s tím sebemenší problém.

Edimax187

20.9.2019 04:24
Edimax187

XXX.XXX.2.254

A akú zrnitosť šmirglov používate?

kako

27.9.2019 07:49
kako

XXX.XXX.143.8

Zdravím Starého Baču. Jsem moc rád, že jste se ozval. Vaše rady obohacovaly a usměrňovaly moje ovčácké začátky (nedělal jsem zbytečné pitomosti), hlavně u odčervení a léčení zvířátek. Pak jsem sledoval, že když v dobré víře někomu radíte, tak jste ještě sklidil kritiku od těch, kteří vám nesahají ani po ... a Vy jste se odmlčel, asi zaneprázdněný, či otrávený. Pátral jsem po tel. kontaktu na Vás (Facebook mi nic neříká). Rád budu Vaše rady číst a hlavně aplikovat a vůbec mi nevadí, že říkáte vše na rovinu, i když to někdo nechce slyšet a pochopit. Ta přímočarost je totiž dar a to samé platí i Bodlince. Takže ode mne pro oba velký dík.
Kako

Přidejte reakci

Přidat smajlík