Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

13.10.2014 09:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.187

Dobrý deň,
prosím vás u dvojmesačných kozliat - súrodencov máme veľmi zväčšené uzliny na krku, už to trvá cca tretí týždeň, mali sme tu aj veterinár ktorý napichal antibiotiká a žiadna zmena, inak sú čulé, veselé normálne jedia a celkove vyzerajú úplne zdravo nebyť tých veľkých uzlín. Capko ich už má teraz posledný týždeň skoro normálne ale kozička stále obrovské, brali sme v piatok krv a vyšli zlé výsledky na štítnu žľazu a vyššie leukocyty.. chovatelka nám poradila dopĺňať jód - pangamin jodamin z lekárne.. máte s týmto niekto skúsenosť? Solný liz majú stále k dispozícií seno voda.. pastva.. Ďakujem za každú radu..

Neregistrovaný uživatel

13.10.2014 12:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.94

Často sa to stáva u AN a BU , jód by mal pomôcť

Neregistrovaný uživatel

14.10.2014 03:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.236.195

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý deň,
prosím vás u dvojmesačných kozliat - súrodencov máme veľmi zväčšené uzliny na krku, už to trvá cca tretí týždeň, mali sme tu aj veterinár ktorý napichal antibiotiká a žiadna zmena, inak sú čulé, veselé normálne jedia a celkove vyzerajú úplne zdravo nebyť tých veľkých uzlín. Capko ich už má teraz posledný týždeň skoro normálne ale kozička stále obrovské, brali sme v piatok krv a vyšli zlé výsledky na štítnu žľazu a vyššie leukocyty.. chovatelka nám poradila dopĺňať jód - pangamin jodamin z lekárne.. máte s týmto niekto skúsenosť? Solný liz majú stále k dispozícií seno voda.. pastva.. Ďakujem za každú radu..

Zdravím na krásné Slovensko.
Vámi popisované,, zvětšené uzliny,, bude nejspíše tzv, vole neboli struma.
Ta vzniká nedostatkem jódu ve stravě vašich koziček, při návštěvách na Slovensku jsem se s tímto onemocněním setkal v podstatě na každém stádě, není mu tam věnována veskrze žádná pozornost ze strany bačů, zootechniků, veterinářů ani vedoucích pracovníků družstev či podniků.
Je to pravidlem hlavně ve výše položených regionech kde je jod vyplaven z půdy a podloží a rostliny ho nedostatečně vstřebávají do svých těl. Z rostlin ho pak mají využít zvířata, kterým se přes krevní řečiště dostává do štítné žlázy kde se má hromadit a být později uvolnován v období nedostatku zde se též podílí na vniku mnoha hormonů které mají zásadní vliv na rozvoj termoregulace narozených mláďat. KOZY JSOU NEJVÍCE NÁCHYLNÁ ZVÍŘATA na nedostatek jodu ze všech hospodářských zvířat, dospělé kozy se umí s nedostatkem či sezonním nedostatkem poprat. Nejvíce citlivá jsou ve vývojové fázi či těsně po porodu kůzlata, své by ti o tom mohli vyprávět chovatelé burských ,ale hlavně čistokrevných anglonubijských koz, ne už tak podílových kříženců kteří jsou méně náchylní k nedostatku jodu. Porody neosrstěných mládat, potraty, nevyvinuté plíce, srdce,....
To je opravdu s podivem protože nedostatek jodu má ohromný vliv na zdraví zvířat. Jeho nedostatek má za příčinu špatnou funkci vaječníků, neosrstěné plody, porody slabých, neduživých či mrtvých mláďat, po narození mají mláďata malou vůli do života, špatně vstávají, snadno prochladnou, jod je důležitý pro rozvoj termoregulace čerstvě narozených mláďat....která posléze hynou na hypotermii. Nezapomínejte na to že selen a jod spolupracují a podílí se na tvorbě a mobilizaci hnědého tuku u jehňat a kůzlat a tím hrají klíčovou roli v přežitelnosti mláďat po porodu.
Pamatujte si že prevence je vždy lacinější než léčba!!!!
Přitom je prevence a léčba tak jednoduchá a laciná. Vše začíná 8 týdnů před připouštěním kdy podáme koze a ovci kostku či válec Biosaxonu a perorálně-do huby podáme SheepBooster od f. Mervue u nás distribuje www.bioferm.cz 10-15 ml dle váhy, to samé zopakujeme 14 dní před připuštěním a 6-4 týdny před porodem. SheepBooster obsahuje všechny důležité prvky a mikroprvky ve vyvážené formě společně s důležitými vitamíny. Ti kdo chtějí jít ještě lacinější cestou, ale co se jen jodu týče může si sám namíchat na jeden litr vody 28 gramů jodidu draselného/ KI/ roztřepat do rozpuštění a preventivně i léčebně podávat cca10 ml/ks/týden do odeznění vymizení strumy. A samozřejmě podávat v časových intervalech jako je uvedeno výše +narozeným mláďatům cca 2ml/ks. Ti chovatelé kteří se nacházejí v ochranných zónách jaderných elektráren a fasují tablety jodidu draselného pro případ havárie mohou tyto preventivně podávat rozpuštěné v napájecí vodě, ostatní si je můžete koupit bez receptu v každé lékárně. To že veterinář nepozná strumu u tvého kozliatka a léčí ho ATB je žalostný stav, to jste na tom stejně jako u nás!!!
Příště nevyhazuj eura za rozbory a kup si tablety jodidu, a nebo piš na Ifaunu.
Mohu tě prosím tě poprosit o foto kůzlátek aby ostatní věděli až je něco takového potká, vlastně už nepotká budou li pozorně číst.
Na Slovensko zdraví Starý bača.

Neregistrovaný uživatel

14.10.2014 13:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.190

Souhlasím smajlíksmajlíksmajlík

Neregistrovaný uživatel

16.10.2014 10:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.187

Ďakujem veľmi pekne konečne za rozumné vysvetlenie, ano mám čistokrvnú AN, pred tým u kríženiek nebol problém, myslela som že všetko potrebné majú zo zeleného plus majú solný liz minerálny, takže veľmi som vám vďačná za informácie!! Obvolala som niekoľko veterinárov, aj takých čo sú vyslovene na prežúvavce a celé zlé... nikto mi nič neporadil, len ATB a že žiadna štítna žľaza že s tým sa ešte nestretli a bla bla.. Kozliatka sú už tretí deň na "pangamin jodamin" to mi poradila chovateľka u ktorej sme pripúšťali tak dúfam že pomôže. Ak u nich teda vznikol takýto nedostatok, treba im radšej dávať jód preventívne stále..?

Ešte raz Ďakujem!

21.7.2016 16:39
peťak

XXX.XXX.159.147

Dobrý den, Starý bačo, nebo někdo, poradíte mi, prosím, jestli jde také o ten stejný problém s jodem? Naše kozy tedy mají válec Biosaxonu k dispozici nonstop, ale některá kůzlata mají takové bouličky - většinou tak ze strany krku jakoby v místě mízních uzlin, jedna to má zespodu na krku - ta kvůli tomu i chraplavě dýchá, jinak ale prospívá velmi dobře. Mají to už několik měsíců a vypadají jinak v oihodě. Vet nám říkal (tedy po telefonu), že se jedná o nějakou stafylokokovou nebo streptokokovou infekci - že to často mívaj i hříbata - že to sice může přeléčit antibiotiky, ale že to nemusí pomoci a že se to s věkem upraví. Já ale některé z nich potřebuji prodat a nechci nikomu poslat do chovu nějaký "mor", tak jsem tady ještě koukala v diskusi co na to a narazila jsem na toto vlákno... Posílám fotky "postižených, kdybyste se na to, prosím, někdo mrknul, jestli má smysl dát jim nějaký ten jod, nebo jestli se o strumu nejedná. U té bílé flekaté je to tak uprostřed krku, atímco u ostatních po stranách v místě mízních uzlin, tak nevím, jesti je to vůbec to samé? Moc díky za případné postřehy!

21.7.2016 18:09
roklanka

XXX.XXX.46.194

Snad vám pomůže tento dopis, chovatelky nubijí. Zkopírovala jsem to ze souborů, které mám k dispozici.

Hezký den všem :)

Po tom, co mi dnešní rok moc dobře nezačal a narodila se mi mrtvá kozička s boulemi na krku od anglonubijské kozy dovezené z Holandska, konzultovala jsem s veterinářem strumy na krku narozených anglonubijských kůzlat a chtěla bych se s vámi podělit o jeho vyjádření, aby už nikdo nedopadl jako já:

Dobrý den,
to co je vidět na fotce může mít různou etiologii. Toto místo je sice typické pro strumu, ale také např. pro zvětšený thymus, který je anatomicky ve stejném místě jako štítná žláza.
Struma z nedostatku jódu je oboustranná, kůzlata mají změněnou nekvalitní, zdrsnělou a řídkou srst a pokud jsou živá, málo rostou a mají sníženou vitalitu, jsou zpomalené, neaktivní.
U holandských plemen koz je popsáno dědičné onemocnění, keré se projevuje strumou. Postiženým kůzlatům se netvoří thyreoglobulin, což je prekurzor thyroidálních hormonů. Ty pak chybí a projevuje se to strumou navzdory dostatku jódu.
Diagnostika spočívá ve stanovení hladiny hormonů štítné žlázy.
Léčba je založena na zvýšení dávek jódu v krmení, t.j použít např. jodidovanou sůl. Dávka je 0,8 mg/kg sušiny pro kozy v laktaci a 0,5 mg/kg sušiny pro kozy, které nedojí. Lze použít i jodovou tinkturu v dávce 0,1 ml na kůzle (1ml na dospělou kozu) jedenkrát týdně na kůži zad nebo orálně jód v dávce 0,1 mg/ kg hmotnosti po dobu 100 dní. Preventivně bohatě dostačuje přístup k minerální soli.
Pokud příznaky zmizí nemělo by to mít výrazný vliv na další život, krom ztráty hmotnosti za růstové období, kdy bylo kůzle léčeno.
Struma může být způsobena i zkrmováním strumogenů - rostlin které snižují vstřebávání a využitelnost jódu z krmné dávky. U nás se jedná o rostliny z čeledi brukvovité. Ty je pak nutné vyřadit z krmné dávky.
Zvětšený thymus může být jednostraný nebo oboustranný a vyskytuje se u nubijských koz. Kůzlata jsou normálně aktivní, nemají změněnou srst a pokud je k dispozici jodidovaná sůl a není známo zkrmování strumogenů, lze poruchu štítné žlázy vyloučit. Příčinou mohou být pozůstatky z embryologického vývoje thymu a většinou samy časem vymizí.
Můžou to být také abscesy mízních uzlin, způsobené streptokoky přenášené koňmi, pokud se kozy dostaly do kontaktu s koněm. Mohou to být cysty na thymu, kaseósní lymfadenitida způsobená Corynebacterium pseudotuberculosis a několik dalších možností.

Správná diagnostika je důležitá hlavně proto, že vysoký příjem jódu nad přirozenou potřebu je toxický pro organismus.

21.7.2016 19:09
moonika

XXX.XXX.200.203

Jj vyzerá to na ten zväčšený thymus-brzlík, ten sám ustúpi väčšinou po odstave. hovoria tomu aj "milk goiter" je o tom na nete veľa článkov. Na foto sú miesta ktoré pritom bývajú zväčšené.Býva to najmä u dobre -mliekom živených kozliat (najmä AN)a postupne to samo ustupuje, ale napr. pri strese to zvykne ustúpiť rýchlejšie. Je to z tohto článku. http://www.goatbiology.com/milkgoiter.html keď si to dajte do Google prekladača. (na tej tretej foto neviem, to je nejaké zvláštne umiestnenie).

21.7.2016 19:17
moonika

XXX.XXX.200.203

Tie čo to majú v miestach "uzlín" to majú na oboch stranách symetricky?

21.7.2016 20:19
peťak

XXX.XXX.159.147

Ne symetricky - jedna kozička a kozlík to mají jen na jedné straně, jedna to má na jedné větší a na druhé jen malinké. Ještě mi bylo tady na fóru řečeno, že by to mohla být pseudotuberkulóza - co si o tom myslíte?

21.7.2016 21:48
moonika

XXX.XXX.200.203

U tých posledných fotiek to na brzlík vypadá ale prvé dve nie. Neviem vám poradiť, ale pogúglite si caseous lymphadenitis fotky, ako to vyzerá, býva to v miestach uzlín, aj inde na tele občas, pozrite tvar boulí, po čase väčšinou olysajú... pozrela by som im pre istotu aj zuby, niekedy bývajú abscesy od slinných žliaz a zubov, prípadne či tam nebolo dačo pichnuté. Možno keby vet inj odobral z tej boule ak tam čosi je a poslal na rozbor na vylúčenie pseudotubery.

10.6.2017 00:06
vema1603

XXX.XXX.128.39

Zvetseny thymus - brzlik, jestli to tedy spravne chapu - netreba nijak resit, samo to ustoupi?Mame to ted u jedne kozicky celkem vyrazne, lonska kuzlata si pamatuju to take mela a spravilo se to samo po case. Nyni resim doplnenim jodu (predpokladali jsme nedostatek a zvetsenou stitnou zlazu), ale nespravuje se to, coz by podle vet. po par dnech melo. Vsechno jsou to krizenky AN, biosaxon liz k dispozici.

10.6.2017 07:45
lilo

XXX.XXX.201.210

K doplneni jodu staci obcas preventivne treba jednou tydne... nyni vsak pravidelne tdo vymizeni priznaku do vody par kapek jodisolu, pripadne kapku betadiny na jazyk atd... an na to trpi... je to velmi nebezpecne v brezosti... kdy nemusi byt viditelne ani ono vole... trebas mne se stalo u AN kozy na prvni pohled nebylo nic znatelne... chovala se normalne, jen snad trochu ridka srst na krku... ale to v predjari u zvirat byva... no a presne na den mesic pred terminem porodu porodila dve nedonosena kuzlatka s obrovskou strumou... pak je to smutnej pohled...

10.6.2017 08:50
moonika

XXX.XXX.130.194

vema1603 napsal(a):
Zvetseny thymus - brzlik, jestli to tedy spravne chapu - netreba nijak resit, samo to ustoupi?Mame to ted u jedne kozicky celkem vyrazne, lonska kuzlata si pamatuju to take mela a spravilo se to samo po case. Nyni resim doplnenim jodu (predpokladali jsme nedostatek a zvetsenou stitnou zlazu), ale nespravuje se to, coz by podle vet. po par dnech melo. Vsechno jsou to krizenky AN, biosaxon liz k dispozici.

To vyzerá na brzlík(thymus, milk goiter), to samo ustúpi, netreba to riešiť. U deficitu jódu bývajú aj iné príznaky a reaguje to na jód (ak sa vôbec narodia živé ), jód už jej nedávajte nech to neprešvihnete http://www.tennesseemeatgoats.com/articles2/milkgoiter.html.

10.6.2017 10:57
vema1603

XXX.XXX.80.239

moonika napsal(a):
To vyzerá na brzlík(thymus, milk goiter), to samo ustúpi, netreba to riešiť. U deficitu jódu bývajú aj iné príznaky a reaguje to na jód (ak sa vôbec narodia živé ), jód už jej nedávajte nech to neprešvihnete http://www.tennesseemeatgoats.com/articles2/milkgoiter.html.

Jod uz radeji nedavam. Jine priznaky prave nikdy nebyly, jen snad v tomhle roce se jina kuzlata narodila se spatnym skusem (jedna predkus, druha podkus - nekdo tu mluvil o nedostatku manganu), od jine kozy zase jedno bylo celkem mensi nez druhe a melo gumovejsi nozky. Vsechny jsou ale cila, sama se narodila, sama piji, rychle pribyvaji, srst maji peknou. Je dobre ten brzlik nejak resit do budoucna? Skodi to v necem?

10.6.2017 11:37
lilo

XXX.XXX.201.210

Brzlik je imunitni organ... tvori se v nem T lymfocyty... duvod proc je zbytnely... muze byt asi vic nejsem vet a nenacetla jsem to nikde na googlu..zkuste zapremyslet co holky prodelaly... pokusit se najit souvislost... je to zajimave...

10.6.2017 12:32
moonika

XXX.XXX.130.194

lilo napsal(a):
Brzlik je imunitni organ... tvori se v nem T lymfocyty... duvod proc je zbytnely... muze byt asi vic nejsem vet a nenacetla jsem to nikde na googlu..zkuste zapremyslet co holky prodelaly... pokusit se najit souvislost... je to zajimave...

Nič nemuseli "prodelat" ono sa to práve stáva často dobre rastúcim kozlatám s veľkým prísunom mlieka, po dobrých dojkách, zvyčajne to po odstave postupne zmizne býva to najmä pri určitých plemenách.

15.6.2017 00:53
vema1603

XXX.XXX.128.39

Pomalu odstavujem a skutecne se to jevi mensi. Koza doji cca 4litry a jeji braska odesel brzy z domu, takze měla holka spoustu mleka pro sebe, vecer sme jen oddojovaly zbytky (1l), pak odstav na noc a ted teprv po uplnem odstavu zjistujem, jak si hezky dopravala. smajlík

6.11.2017 11:00
elich

XXX.XXX.15.161

Zdravím,
chci v nejbližší době svoji An připustit, na jaře měla ten samý problém- neosrstěná Kůzlata s boulemi na krkuc z nedostatku jodu.
Nyní jí podávám asi 5x trýdně 1 tabletu 100mg Jodidu.
Poraďte, není to moc? Podle mého laického odhadu ne- při nedostaku jódu je dávka 1 tbt denně pro člověka.
koza měla problém a váží jako dospělý člověk.
Díky!
Hana.

7.11.2017 10:54
lilo

XXX.XXX.201.210

U me kozy se to vyskytlo... narodila se mi o mesic drive mrtva se strumou... na koze nic videt nebylo v dalsi brezosti jsem zabezpecila dobry pristup k lizu...a vzdy jednou za dva tri dny kapla do vody par kapek jodisolu rostoku... co vypila to vypila... kuzlata se narodila zdrava koza problem nemela...
pri predavkovani jodem hrozi ty same problemy... podle me je toho jodu moc... a mela by jste se o doplncich asi poradit s veterinarem...

7.11.2017 12:30
moonika

XXX.XXX.159.210

Ak máte knihu od Fantovej ona tam uvádza nejaké odporučené dávky jódu, ak tú knihu nemáte, nájdem vám to.

7.11.2017 12:37
moonika

XXX.XXX.159.210

Tak Fantová radí "k hromadné a rychlé terapii karence jodu lze doporučit obohacování dávky jodidem sodným či draselným v dávce 0,1mg na 1kg sušiny krmné dávky, k individuální terapii lze použít 0,5mg jodidu draselného na kus a den po dobu tří týdnú. Další možností je individuální aplikace 1ml jodové tinktury na hřbet-kuži jedenkrát týdne". (inak výborný prírodný zdroj jódu je chaluha bublinatá, dá sa kúpiť na naturway.cz).

7.11.2017 18:51
elich

XXX.XXX.15.161

Díky moc!

Lenka.ja

2.4.2019 08:44
Lenka.ja

XXX.XXX.231.122

Dobrý den, můžete prosím poradit dávku chaluhy bublinaté? Mám tablety, kde 1 tableta obsahuje 150 mikrogramu jodu. Potřebuji suplementovat akutně březí kozu necelé 3 týdny před porodem. Její sestra včera porodila 2 kůzlata se strumou, ani jedno nepřežilo. Děkuju moc

2.4.2019 09:20
elich

XXX.XXX.39.212

Dobrý den, nevím, jestli můžete tomu obsahu 100% věřit, já dávala Jodid 100mg (na předpis, děckař nebo praktik jako prevenci v pohodě napíše) koza vážila víc, člověk může 1 tbt denně než já a dávala jsem prvně jednu denně po asi 10 dnech ob den a pak tak 2 x do týdne. a kůzlata byla v pořádku- proč jste začala tak pozdě? Plod je už vyvinutý, může to být to samé, jestliže jste nedávala ani jodidovaný liz. to se musí dávat hlavně na začátku březosti a potom poslední měsíc. ( ten střed koze vždycky tabletku dám, když si vzpomenu, asi 1x týdně. Držím palce!! Tu druhou okamžitě připusťe znovu..

lucia1317

10.6.2020 16:20
lucia1317

XXX.XXX.169.207

Mozem sa spytat, tie tabletky jodidu draselneho ako davkovat ? Uz pri vyskyte zvacsenej stitnej zlazy?

10.6.2020 17:01
elich

XXX.XXX.45.31

2x týdně 1 tbt, potom 1x týdně

13.3.2022 19:23
migpavol

XXX.XXX.102.17

Prikladám fotky ako to vyzerá.
Číslo jedna je zväčšená štítna žľaza a dvojka je riedka srsť. Na jednej fotke je aj kozla úplne bez srsti (to najspinavsie)

Přidejte reakci

Přidat smajlík