Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2015 13:58
awery

XXX.XXX.171.2

Ahojte,
ráda bych se zeptala chovatelů kteří mají velké kulaté balíky, jaké používáte krmiště?
Našla jsem více typů a sama zvažuji, které je nejlepší jak na plýtvání senem, tak aby se mi nažraly i rohaté ovce. A dostanou se k senu i jehňata?
Jak daleko od sebe a jaké "šprušle" máte, prosím?
A případně jak vysokou máte tu plnou spodní část a jak vysoké jsou zábrany nahoře? a je lepší mít kolmé / šikmé nebo ty účka?
A máte krmiště jako jeden velký kus v celku, nebo jako 2 (levý + pravý) sklápěcí polokruhy?
Máte nějaké dobré typy? Nebo úplně jiná technologie?
Krmiště budeme vyrábět asi doma, tak uvítám každou radu. Mám masňáky i malé ovce.
Předem moc díky za váš čas.

9.1.2015 11:27
lizbeth

XXX.XXX.212.1

My jsme to vyřešili následovně: přistřešek jsme rozšířili (v létě máme i jehńata určená k porážce) takže v zimě je tam balík a v létě mají víc místa smajlík
nakulíme tam balík a ovce si žerou ad libidum, potom jim tam vždy zas přivalíme balík, když už ho vykoušou kam dosáhnou nebo vidlemi naházíme ke šprušlím.

Šprušle máme ze starého roštu, viz foto. Je tam skoro nulová ztráta a co vytahají a spadne na zem, to mají jako podestýlku, ale je toho pořád tak akorát, žádné velké kupy, sem tam trochu sena je před přístřeškem, jedna ovce si nacpe pusu a pak s tím stojí venku...

navíc je to nenáročné pro nás, nemusíme se tolik starat a ovce mají seno pořád smajlík
akorát nevím jak s těmi rohatými ovečkami, jehně by mělo být bez problémů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2015 11:52

lizbeth napsal(a):
My jsme to vyřešili následovně: přistřešek jsme rozšířili (v létě máme i jehńata určená k porážce) takže v zimě je tam balík a v létě mají víc místa smajlík
nakulíme tam balík a ovce si žerou ad libidum, potom jim tam vždy zas přivalíme balík, když už ho vykoušou kam dosáhnou nebo vidlemi naházíme ke šprušlím.

Šprušle máme ze starého roštu, viz foto. Je tam skoro nulová ztráta a co vytahají a spadne na zem, to mají jako podestýlku, ale je toho pořád tak akorát, žádné velké kupy, sem tam trochu sena je před přístřeškem, jedna ovce si nacpe pusu a pak s tím stojí venku...

navíc je to nenáročné pro nás, nemusíme se tolik starat a ovce mají seno pořád smajlík
akorát nevím jak s těmi rohatými ovečkami, jehně by mělo být bez problémů.

Nojo, to je právě ono - když uděláte dostatečné rozestupy mezi jednotlivými šprušlemi, aby se vešla s hlavou i ovce rohatá, tak budou moc velké pro jehňata, která vám tam budou prolézat a kálet ostatním "do jídla"... To chce natrefit na někoho, kdo má stejné stádo jako zadavatelka... Třeba vymysleli něco geniálního, co funguje. Taky se ráda přiučím - zatím jsem také nevymyslela nic, co by fungovalo dostatečně dobře... Taky závisí na tom, kolik ovcí zadavatelka má. Jinak se řeší krmeliště pro pár kusů, jinak pro stohlavé stádo.
Každopádně do těch zadavatelkou zmíněných krmítek se jehňata taky dostanou :( zase se z nich ale pohodlně najedí i ty rohaté.
Ze své zkušenosti bych si ale myslela, že prostě chovatel s rohatými zvířaty nejspíš musí počítat s vyšší ztrátovostí sena...

9.1.2015 16:46
awery

XXX.XXX.171.2

Děkuji za odpovědi. Ty žebřiny jsou dobrý nápad, ale nevím, zda by šel použít u stáda 30ks, co myslíte? Kolik počítáte na 1 ovci místa?
A kolik se tak počítá na jeden velký kruhový krmelec ovcí? Mohu počítat tak 12 ks na jeden (dle tabulek 30cm jeslí/1ovce)? Přijde mi to hodně vzhledem k mým prckům. Většina zvířat jsou malé ovce max 30-40kg.

A máte zkušenosti přímo z krmelci od výrobců? např. Vizovice ( http://www.almvizovice.cz/krmelce/3/ )? jaké se vám osvědčili nejlépe? nebo na co si dát pozor?

9.1.2015 17:52
berrynator

XXX.XXX.18.54

Ke kruhovému krmelci se vám vejde kolem dvaceti ovcí, já jsem ho taky pořídil, ale nejsem s ním moc spokojen, v první fázi, když tam dáte celý balík, tak toho ovce docela vytahají, minimální ztráty jsou až ve chvíli, když ovce seno odžerou a začnou žrát s hlavami strčenými v kruhu, po této zkušenosti jsem začal používat krmelce vlastní výroby, ztráty jsou výrazně menší, navíc si ho člověk lehce vyrobí sám, stačí k tomu je pár prken a silnějších latí, což se doma najde vždy, přidám obrázek, není příliš kvalitní, případně ještě nafotím zítra, pokud stihnu.

9.1.2015 18:01

A co nebahnit na zimu ale pekne na jaro? Pak uz tomu senu tolik nedaj. Takze vam ubyde starost s kadicima jehnatama do krmelce.

9.1.2015 19:55
awery

XXX.XXX.171.2

Moc děkuji za fotku. Právě bysme si chtěli udělat sami, jen nevím, jaký průměr, jak dát šprušle, jak vysoko má být spodní plná část a jestli rozklápěcí, atd.
Na netu vidím průměry originálních viz obrázek, Váš je zase jiný, tak se právě tady, mezi chovateli, kteří už nějaké technologie a postupy určitě vyzkoušeli chci optat na zkušenosti a fígle a nápady. Doteď jsme krmili z jeslí na stěně, kde jsme odpad měli relativně malý. Ale loni jsme přikoupili ovce a chceme přejít na kulaté balíky. I finančně to vyjde líp a myslím, že i pracnost by měla být menší.
Jaký by podle vás měl být rozměr, aby tolik neplýtvali? jaká rezerva mezi balíkem a stěnou krmelce?
Předem děkuji.

9.1.2015 19:56
awery

XXX.XXX.171.2

Zde jsou základní typy, které jsem našla.

9.1.2015 20:01
awery

XXX.XXX.171.2

Plus jsem právě našla fotku z jiného chovu masných ovcí, dle jejich velikosti v porovnání s velikostí mých "veverek" si myslím, že kolem 18-20 ks se na krmelci musí nažrat v klidu bez strkání, když taky jich je jako kobylek, tedy spíš kobyl (odhaduji kolem 25ks na krmelec)

9.1.2015 21:09
jírab

XXX.XXX.214.91

Zajímavé téma, taky do budoucna o něčem takovém uvažuji. Asi spáchám něco dřevěného, z materiálu co je doma. Přemýšlel jsem místo těch kovových trubek dát smrkovou tyčkovinu z prořezávky. Mezery aby akorát prolezla hlava? a jak natěsno kolem balíku?

9.1.2015 22:50
tom.tady

XXX.XXX.159.83

Kari sítě s oky 10x10 cm. Rozstříhané na 1, 5x2 metry. A do nich vystříhané díry 20 x 40 cm
Když se stočí 4 takové díly do kruhovky, mají to ovce k balíku takových 15, 20 cm. navíc to jde stočit víc, nebo míň podle velikosti balíku :). Ven nepadá skoro nic, mají hlavy vevnitř a žerou tam, co jim spadne od huby, zůstává v krmelci a jak si odžírají ve výši hlav, padá to k nim ze shora dolů.

Jedna kruhovka jde pořídit za cca 1200, -. Oka 15x15 bych nepoužíval, když se neprostříhají větší díry, chytají se jim do nich hlavy a když se prostříhají, menší ovce vlezou dovnitř a celý seno zadělají. Plus jsou sítě s těmihle oky z tenčího drátu a ovce je celkem rychle doderou. Dneska jsem byl shnilej to nafotit páč jsme měli kontrolu plemenářů a večer hlídání prcka a po roce vyrazili se ženou do kina (Hobit - pěkný pastviny mají v tý Středozemi a pěkný jízdní kozy), ale zítra se zkusím polepšit.

9.1.2015 23:42

Taky zkusím nafotit, z čeho krmíme my.
Co se rozměrů pro krmeliště vlastní výroby týče, tak zkuste změřit rozteč toulců zvířat v nejširším místě a tím si dáte dohromady představu, jak široké by musely být mezery šprušlí, pokud byste chtěla, aby mohly hlavy strčit dovnitř a co se výšky plných bočnic týče, tak zrovna tak - v jaké výšce má zvíře přirozeně hlavu, aby se nemuselo moc natahovat a pohodlně mohlo žrát... Tohle všechno u těch, co jste přiložila k příspěvku, odpadá (tam mohou žrát i bez vstrkování hlav někam) - ale zase je u nich větší ztrátovost (žerou "zvenku" a co jim odpadne od huby, to zašlapou pod sebe)..

10.1.2015 11:18
awery

XXX.XXX.171.2

To byste byli moc hodní, Díky
A nepořežou se o ořezané kari sítě?
Ovce mají rohy spíš rovné, nahoru (jako kozy), než do stran. Mám to nějak zohledňovat?

10.1.2015 21:38

Mno, pokud mají rohy spíš rovné nahoru, tak to nejpíš odpadají všechny typy "okýnkových" krmelišť (klecová paleta, karisítě). A naopak připadají v úvahu ty, jejichž obrázky jste vložila. Máte pravdu s těmi karisítěmi - já jí mám použitou pouze v jednom místě a jediná koza, co skrz ní žere, má odřený nos. A to jsem nic nestříhala a i tak je ten materiál moc hrubý a chlupy se o něj odírají :( a to jsem nezmínila, že když jsou zvířata mladší a začínají jim rašit růžky, tak že se mohou narvat skrz tu síť a zpátky už se nemohou svépomocí dostat (tak to dělala moje mladá minikoza - holanďanka)
Při tom množství, které píšete, Vám přímo svými tipy bohužel nepomůžu - jsem takový troškař :) takže mi stačí menší krmeliště. Ale třeba to bude k užitku zas někomu jinému. Tedy vkládám (mizerné, mobilem focené) obrázky našich krmelišť.

10.1.2015 21:39

A jé, koukám, blbne vkládání fotografií :(.

10.1.2015 21:40

A stejné krmeliště s pár zvířaty.. Jinak - jak jsem říkala o vskakování menších zvířat do krmítek, tak právě kvůli mladým kozlíkům jsem musela ještě přidat hranolek a zmenšit díru, aby tam neproskakovali...syčáci :).

10.1.2015 21:41

Klasický krmelec, ale taky s tisíckrát upravovanými rozestupy mezi špriclemi - nakonec ho využívají nejraději kozy a ovce žerou z krmítka viz výše...

10.1.2015 21:42

A na pastvině mám pro větší stádo ovcí použitu tu klecovku. Nažere se z ní najednou tak minimálně 10 ovcí.

12.1.2015 08:15
lizbeth

XXX.XXX.212.33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A stejné krmeliště s pár zvířaty.. Jinak - jak jsem říkala o vskakování menších zvířat do krmítek, tak právě kvůli mladým kozlíkům jsem musela ještě přidat hranolek a zmenšit díru, aby tam neproskakovali...syčáci :).

Jé vidím, že máte ovečky, koně i kozy pospolu, máte to bez problémů? smajlík

12.1.2015 10:59

No, v rámci možností :)
Ono největší problém je rozdílnost zvířat - když se narodí kůzlátka, tak mají velikost jorkšíra a tinkerka má cirka 150 cm vkh... Tedy vymyslet, aby se nažrali všichni a nikdo nepřišel k úrazu. Navíc kozy mají rohy a jsou velice dominantní, ovce (i velké) se jich bojí...snad jen skopec si vybudoval jakýstakýs respekt (ale ten jej tak trojnásobek koz). Ale kobyly jsou klidné, takže ty mi po malých nejdou. A malé se snaží hledět si svého.
Při krmení jádrem mám oddělené malé a koně zvlášť a i tak mám při tom malém množství zvířat (teď cirka 4 ovce a 3 kozy a 2 koně) musím mít několik krmelišť jak jádra tak sena... (seno na 3 způsoby, jádro na 4...).
Další věc jsou ohrady, domečky... Vše musí být dostatečně bytelné vůči velkému koni a zároveň dost husté, aby neprolezla kůzlata... Na počátku jsme vždycky něco pěkného postavili a po pár měsících z toho byl úplný paskvil, protože se tam na třikrát přidělávaly různé součásti a zabezpečení, jak člověk zjistil, co všechno ta zvířata vymyslí...
Mít stádo ovcí, jsem v klidu :) ale takhle... Pořád ve střehu a něco opravovat. Ale mám to pro bandu dětí z lesní mš, tak je žádoucí, aby bylo stádo různorodé (v rámci pohodového soužití zvířat).

12.1.2015 12:16
lizbeth

XXX.XXX.212.33

Zní to super smajlík mě by stačili dohromady oveny a kůň(a poník), ale uvidíme jestli to vůbec bude možné(kvůli ohradám) a nebo bude lepší je oddělit. Kůň ovcím do domečku nevleze, ale mám strach, aby mi nešinakovali koně a lezli mu do jeho přístřechu-on ten kůň je uplný trdlo smajlík

jinak pro zadavatelku - já ty šprušle mám po celé délce přístřešku, takže jehně by se tam podle mě nedostalo a pokud jsou rohaté spíše nahoru než do stran, tak by to mělo být ok ;-) přístřech na fotce má otevřená dvířka, jinak jsou zavřená a mají jen vykrojený vchod ve dveřích smajlík

12.1.2015 17:08

Na kulatej balik jsem o vikendu pred vanoci narychlo zbouchal kolnstrukci. Na zem paletu, pak do zeme 4 kuly. Zerou jen zepredu, strany jsem zakryl jednu osb deskou, zbytek linoleem. Zadni je odnimatelna. Zepredu zrebriny ze dreva, puvodne od sebe 15cm, pak jak balik ubyval jsem vyhazel od jednu takze tam ovce vlezou skoro cely. Balik se nakuli zezadu a prikreje plachtou a gumicukama. Balik me vydrzi pro 6 ovci cca 21-30 dni. Posledni tyden 14 dni bylo ovci 6 posledni tyden + beran, takze myslim ze by to mesic vydrzelo. Rozcanili minimum.

sorrio

30.3.2015 00:11
sorrio

XXX.XXX.21.1

Dobrý den. Pro inspiraci přikládám fotky našich krmelců. Omluvte prosím ten bordel...budujeme ze všech sil a letos se toho podařilo kupa
Jedny jesle jsou venkovní se stříškou (jedna mezera je u nich upravena do V = výsostné soukromé místo jalovice ),
druhé jsou vnitřní ve foliáku=chlévě. Nyní se chystám omezit možnost žraní pouze na běžnou výšku hlavy ovce aby s velkými těhotenskými pupky nelezly po dvou ve snaze ulovit to nejvonavejsi steblo úúúplně nahoře
Zatím s jeslemi po 2 letech používání nebyly žádné problémy, ztráty minimální. Po pokusech s vyklápěcím čelem jsme došli z závěru, že nejsnažší je mít jedno čelo úplně odendávací a po nakulení velkého kulatého balíku (naležato, lépe na stojáka- jak se povede) ho na všech 4 rozích prostě pořádně přivázat. A protože jsme zase o eszonu zkušenosti bohatší, pár drobností budu upravovat/předělávat/dodělávat.
Snad to někomu pomůže stejně jako zdejší diskuze pomáhali občas mě

sorrio

30.3.2015 00:12
sorrio

XXX.XXX.21.1

Balíky se nakulují pouze 1x týdně o víkendu, když se doma sejde více lidí

30.3.2015 09:05
profesor1

XXX.XXX.192.99

Dobré ráno, chtěl bych se zeptat sorrio na ten obloukový přístřešek jaké je tam během zimy klima, jestli tam není moc vlhko? Tam budete mít asi jednu stranu otevřenou celou. A jsou nahoře nějaké ventilační otvory? Díky.
Já bych teď všechna zvířata vyhnal ven, nasypal vrstvičku hlíny a byl by z toho perfektně prohnojený fóliovník

Neregistrovaný uživatel

30.3.2015 20:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

My používáme tento z roxorové mříže! je to supr a je to i vcelku LEVNÉ! DOPORUČUJI.

Neregistrovaný uživatel

30.3.2015 20:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My používáme tento z roxorové mříže! je to supr a je to i vcelku LEVNÉ! DOPORUČUJI.

Nenačetl se mi obrázek.

Neregistrovaný uživatel

30.3.2015 20:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Tak to prosťe nejde OMLOUVÁM se když by to někdo chtel poslat na e-mail tak mi napiště jsem e-mailovou adresu a pošlu vám to. P.T.

sorrio

30.3.2015 21:10
sorrio

XXX.XXX.21.1

Dobrý večer profesore
Tak nějak je to myšleno a plánováno plné využití v zimě i v létě.
Jen tam není možné přidat další vrstvu...už tak je terén vyšší a brzi bychom byly u stropu Budeme muset naklusat s rýči... pak to ale poroste Také musí být terén přibližně s vnějškem aby se plachta časem neprovalila tou tíhou. Bohužel sít a sázet se tam bude letost o dost později. Teprve bude začínat bahnění a nebudu je odtamtud teď vyhánět. To raději oželíme nějakou zeleninu. Jsem ráda, že to tam mají rády, mají klid a zázemí a chci aby rodily co nejvíce vevnitř.
Klima tam je parádní, předčilo to očekávání. Celou zimu tam je o mnoho stupňů tepleji než venku. Žádný průvan, sucho, teplíčko a krásně světlé...podle holek moc prima... po zprovoznění tohoto opustily předchozí chlév a tráví celé dny spokojeně tady.
Vlhka jsem se také dost bála, ale není problém. V zimě, kdy je vlhkost největší problém, namrzá zevnitř na plachtu, kde se dělá vrstvička ledu ale vzduch není nepříjemně vlhký. Jen v den, kdy přišla obleva, tam bylo trochu mokro...když vše z plachty opadalo dovnitř. Ale mrzne jen přímo na plachtě...voda ve žlabu tam nikdy nezmrzla. O minulém víkendu jsem tam naměřila 36°C, to už ovce byly přes den dost venku. Ale dnes když pršelo a fučelo, byly opět cely den v suchu.
Ventilaci jsem plánovala řešit v průběhu dle zkušeností z provozu (jsou tam první zimu teprve), ale nebylo třeba. Otevřené otvory jsou pouze ty jejich snížené dveře (aby tam nemohla jalovice) a neúplně těsnící vrata. Ale je to lepší. Jinak by tam byl průvan a plachta by byla více namáhaná větrem (tak velký kus v celku je dost drahý). Zatím není žádný problém, další budu řešit dle situace a budoucích zkušeností. Zatím super

31.3.2015 14:31
profesor1

XXX.XXX.192.99

Díky za info, to jsem rád že jsem neplácnul pitomost. Já už mám odrozené, tak že už by tam šel salát, muškáty, rajčata...
Ať se daří!

Kuky se vrací

19.4.2017 12:30
Kuky se vrací

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
nemáte někdo zkušenosti s tímto krmelcem z plastu? Zdá se mi to i jako varianta pro měnší znehodnocování sena. Za jakou koliv radu budu velice rád.

http://shop.retrolc.sk/image/cache/catalog/3/3495-228x228.jpg.

19.4.2017 12:48

Jde to i levnejs.

Kuky se vrací

19.4.2017 13:03
Kuky se vrací

XXX.XXX.89.231

Jak myslíte levnějc?

19.4.2017 13:05

Za min penez stejna funkce, na ifaune je nekolik vlaken s krmelcema.

Kuky se vrací

19.4.2017 13:06
Kuky se vrací

XXX.XXX.89.231

Tak to pak jo potřebuji spíše aby to šlo na celej balík a zabránilo se "čanění" senem.

Kuky se vrací

19.4.2017 13:07
Kuky se vrací

XXX.XXX.89.231

A jak to máte vyřešeno vy?

19.4.2017 13:08

S tim canenim to zase neni tak jak bysme my chovatele chteli. Ovce holt prebira, nesezere kazdej humus co ji kdo podlozi. Mam "setrivej" krmelec ale jsem rad ze z nej i neco vytahaj a nastelou si to pod sebe. Nemusim jim stlat slamu. I ta neco stoji, musi se nekde skladovat, stlat. Vseho s rozumem :).

Kuky se vrací

19.4.2017 13:09
Kuky se vrací

XXX.XXX.89.231

Kuky se vrací

19.4.2017 13:17
Kuky se vrací

XXX.XXX.89.231

Děkuji možná pořeším z té kari sítě stejně.

19.4.2017 14:39
janau.

XXX.XXX.162.61

Kari sítě jsou super, taky z nich máme jeden krmelec na seno, používali jsme je dočasně i na "stavbu" kotců, akorát nás překvapil kozel, který i přes pevnost kari sítí dokázal jednodenní soustavnou prací rohy jednu takovou síť úplně promačkat a zničit.. Viděla jsem na jedné farmě ty pytle ze síťoviny, ale přijde mi, že to ovce musí docela štvát.. Měli to taky u ovcí, ale není to spíš pro koně? Ztráty sena minimální.. Máte někdo zkušenost?

19.4.2017 14:43

Site jsem chtel zkusit ale jak pisete. Je to pro kone aby se neprezirali. Ovce naopak potrebuje pravidelne plnit bruch aby byla v kondici. Ze pri tom neco vyhodi je uz holt jak rikame my programatori VLASTNOST programu, nikoli NASE chyba :).

19.4.2017 15:22
janau.

XXX.XXX.162.61

Na internetu je spousta návodů, mám ráda ruční práce, zkusím nějakou menší vyrobit, s trošku většími oky, použít třeba příští zimu v chlívě, jak se na to ovce a kozy budou tvářit (teď by mě s tím poslaly do háje, když maj venku zelený.. I když po dnešku bude zase spíš bílo ).

30.8.2017 11:49
berrynator

XXX.XXX.168.105

Po dlouhé době se vracím k tomuto tématu, asi měsíc testuji použití sítě na balíky při krmení ovcí, tyto sítě poměrně dobře znají chovatelé koní, nicméně mě kamarád navnadil, že je používá i ovcí, tak jsem jednu taky zakoupil, a musím uznat, zatím velká spokojenost, balík zabalený do sítě umístím do krmelce a světe div se, ovce s tím nemají sebemenší problém a především se dostavil tížený efekt, balík sena vydrží o 1/3 déle, a to si nemyslím, že by to bylo způsobeno tím, že by se ovcím z toho špatně žralo, ale prostě téměř nic nevytáhnou, dříve, když dal člověk balík sena do kruhového krmelce, tak i u krmelců se šikmými příčkami druhý den ovce pomalu stály po kolena ve vytahaném seně, dnes spořádaně stojí u krmelce, tahají seno ze sítě a okolo krmelce není skoro ani stéblo, síť sice není nejlevnější, ale vzhledem k tomu, jaká je poslední roky docela bída o kvalitní krmení, zvláště když ještě třeba seno kupujete, tak se ta investice docela rychle navrátí, navíc ovce nežerou stylem, že mají hlavu vraženou do balíku, takže se vyhnete i zakrmené vlně.

30.8.2017 11:58

Uz ted vam zerou seno? Zkuste prez zimu vykoukat jestli sezerou za den dost sena aby nestradaly. Kdyz jsem mel super setrici krmelec z karisiti, tak se me zdalo ze po zime nebyly tak "pekny" jak by mohly bejt.1/3 je dost, ale je otazka kolik predtim vytahaly jak popisujete. Prece jen u koni to ma bejt zbrzdovadlo, ovce zere plnou drzkou.

30.8.2017 12:08
janau.

XXX.XXX.162.61

Nám se sítě osvědčují u koz, mají menší šňupáky, seno se jim vytahuje mnohem lépe než ovcím.. Ale samozřejmě záleží na velikosti ok.
Letos přes léto vyrábíme komplet nové chlívy ve stodole a manžel chce vyzkoušet seník na principu desek, do kterých jsou vyřezány díry a do těch ovce strčí hlavu, aby se mohla dostat k senu. Nevím, kde to našel, kde objevil nebo mu to někdo poradil..
Znáte něco takového?

30.8.2017 12:32
berrynator

XXX.XXX.168.105

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Uz ted vam zerou seno? Zkuste prez zimu vykoukat jestli sezerou za den dost sena aby nestradaly. Kdyz jsem mel super setrici krmelec z karisiti, tak se me zdalo ze po zime nebyly tak "pekny" jak by mohly bejt.1/3 je dost, ale je otazka kolik predtim vytahaly jak popisujete. Prece jen u koni to ma bejt zbrzdovadlo, ovce zere plnou drzkou.

Na to aby nestřádaly mají senáž, když neprší, tak jim nic jiného než seno nezbývá, za poslední měsíc pršelo asi dvakrát, sice napršelo 40 a 15mm, ale vše během jedné hodiny a z toho se tráva příliš nevzpamatuje.

30.8.2017 12:36
janau.

XXX.XXX.162.61

Tento týden jsme byli nuceni taky začít přikrmovat senem, nedá se nic dělat, kde neprší, tam není...

30.8.2017 13:02

Tady: https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3002042/jak-uskladnujete-kolo-sena-na-zimu-aby-bylo-dobre-pro-ovce

berrynator: to je me lito, ja mam opacnej problem, ze jsem travou zarostlej a hledam kde bych koupil jeste jednu dve dospely ovce. Ja jsem od super setricich odesel prave k tomu co chce udelat manzel od janau. Vyhovuje me to, ovce si vybere, neco vytahne. Lepsi nez aby se nucene narvaly nekvalitnim senem kdyz nemaj moznost prebirat. Taky nemusim tolik stlat slamou.

30.8.2017 13:23

Berrynator: pokud dokrmujete senáží, je to paráda, tahle kombinace! Já mám stejnou zkušenost jako Mastňáček. Na začátku svého chovu jsem se jednu zimu vytrestala, když jsem měla pocit, že "ovce jsou jako koně" a tak by měly sežrat všechno, co jim člověk dá do krmítka (měla jsem sehnané pěkné jemné seno). A tak jsem jim dávala méně, aby toho tolik nevycamraly. Dopadlo to pohublými ovcemi (což tehdá nebylo dlouho vidět, protože jsme stříhali až na jaře)...naštěstí odchovy i bahnice nakonec dopadly dobře, ale hanba by mě fackovala...

Prostě jsem se postupně naučila, že na zvířatech člověk fakt neušetří a tak krmení v nějakém rozumném krmítku ano, ale krmeliště, které omezuje výběr sousta není dobrý nápad, protože stejně nic, co neuzná za vhodné, nevezme a radši hladoví Pro spokojená a dobře nakrmená zvířata chce mít krom kvalitního krmiva i možnost volby, co sežere a co nechá..

30.8.2017 15:40

120cm baliky v dole oplechovanym krmelci se sikmejma prickama a o prumeru 180cm a netahaj skoro nic.prostredek baliku jim to potom chce schodit, aby na nej dosahly.

Přidejte reakci

Přidat smajlík