Mam jen par Quessantek. Jedno kolo sena vydrzi na cca 8 mesicu. Je zatim vzdy v garazi, aby bylo v suchu, ale zacaly mi zdravotni potize, prach, plisne, (jak seno prasi, kdyz ho vytrhavam z kola), resim co s nim, aby nebylo v uplne uzavrenem prostoru. Staci venku jen pristresek - strecha,3 strany a vepredu otevrene? A kolo na palete a ne na zemi? Jak to delate? Rikam si, ze jak bude prset, snezit, bude balik ve vlhku, zacne plesnivet a to by ovecky nemely dostavat.1 ) Poradte mi prosim zkuseni z Vas, jak balik uskladnit mimo garaz, co se Vam osvedcilo, abych ja byla opet zdravejsi a ovecky jedly stale dobre seno.2 ) Prosim poradte mi i Vas figl, jak seno z kola brat. Vzdycky ho v pohode beru ze shora a z boku, ale dojdu k bodu, kdy je ze sena takovy jezek a nejde uz seno vytrhavat, musi mi nekdo pomoci cele kolo otocit. V garazi je z toho pekny "bordel", plno prachu vsude.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V první řadě, dobře a šetrné usušené seno tolik neprasi. Taky to dost ovlivní, kdy byly rozvlaceny krtince. Někdo vláčí jakmile louka oschne. Letos jsem se dověděl že lepší je to později. Pro vás by byly lepší buď menší kulaté nebo hranaté balíky. Jinak postavit na paletu plochou stranou. Když to bude pod stříškou. pak budete kkrásné odbalovat. Jiný způsob si ani neumím představit. Ještě lépe udělat jim krmelec kolem dokola. Klidně pod stříškou. A to pak máte bez práce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
Já mám uskladněno ve stoze a překryto nepromokavou plachtou plátěnou (speciální na balíky)
A něco mám i na půdě nad salaší nebo v kulni.
Já osobně používám technologii kruhového krmelce a nebo v salaši jesle na seno ale je pro mně a i osobně si myslí pro Vás lepší to dát to toho krmelce kruhového a oni se o to podělí a nebude všude okolo zbytečného sena navíc a zamezíte tím plýtvání.
pokud chcete zaslat foto domácky dělaného krmelce nebo jeslí tak mi napište email do soukromých zpráv a já vám zašlu.
PT.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já mám uskladněno ve stoze a překryto nepromokavou plachtou plátěnou (speciální na balíky)
A něco mám i na půdě nad salaší nebo v kulni.
Já osobně používám technologii kruhového krmelce a nebo v salaši jesle na seno ale je pro mně a i osobně si myslí pro Vás lepší to dát to toho krmelce kruhového a oni se o to podělí a nebude všude okolo zbytečného sena navíc a zamezíte tím plýtvání.
pokud chcete zaslat foto domácky dělaného krmelce nebo jeslí tak mi napište email do soukromých zpráv a já vám zašlu.
PT.
Dobrý den, mohl byste i nám ostatním ukázat foto vášeho kulatého krmelce? Taky mám velké kulaté balíky a ráda bych krmení vyřešila vašim způsobem, zdá se mi to praktické a chytré. Díky.
Http://www.almvizovice.cz/krmelce-pro-skot-a-kone/krmny-kruh-15-krmnych-mist
Kruhové krmelce jsou krmné kruhy, větší bývají pro skot a koně, menší pro ovce - liší se velikostí děr mezi špršlemi i průměrem. Když zadáte "krmný kruh", vypadne na vás spousta firem, které je prodávají. Pohybují se okolo 8 tisíc, můžete k němu dokoupit i stříšku. My máme pro ovce kruh kravský, má 28 míst, je hodně veliký, a aby ovce nemrnily seno velkými špršlemi, celý kruh máme v polovině opásaný silným popruhem, čímž se výška otvorů napůlí. Na kruh nám klempíř udělal kovovou čepici, protože ta stříška, co se na kruh může dokoupit, má při větru tendenci uletět nebo se vyvrátit. Kulatý balík podkládáme paletou, aby nestál na zemi a neplesnivěl.
Zbytky sena dokrmujeme v hranatých kovových klecích od 1000 litrových bandasek.
Dekuji Vam vsem za odpovedi. Ja byla dnes venku autem a jela jsem oblastmi, kde se pasli x krat na louce kravy a videla jsem, ze primo u ohrad staly kola sena,8- 12 kol za sebou jen tak na zemi, bez plachty, nekde pres ne meli prehozenou modrou plachtu.1 kolo mely kravy v kulatem krmelci na jidlo na pastve.
Moje 4 miniovecky maji 2 male krmelce uvnitr ovcinu, denne jim tam nosim seno, kazde rano a vecer. Obavam se, ze v kulatem krmelci venku, bez strisky, kdyz kolo sena jedi 8 mesicu, by pulka shnila. Rada se tez podivam na obrazek krmelce, mozna myslim jiny. Shanela jsem v okoli mensi baliky sena, ale ty tu nikde nejsou. Jen velka kola.
Dekuji i za radu, ze kolo prevalit a brat kolem dokola - parada. Vidite, jsem VS technik, leccos si vykoumam, postavim, ale tato jednoducha vec me nedocvakla. Vzdy me ho prodejce priveze a shodi dolu z voziku do garaze. Ja bych s tim nehnula.
Zkousela jsem vloni hned kolo rozebrat a nacpat do pytlu, ale kdyz jich bylo pres 30 a kola porad dost, vzdala jsem to. Ny pytle nemame prostor.
Asi to pristi rok udelam jak pise mastnacek. Kolo na plocho na paletu a postavim kolem toho ohradku a strisku. A ovce by mely pristup jen z celni strany. Pres zimu si to rozkreslim a v lete vyrobim.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Dobrý den, mohl byste i nám ostatním ukázat foto vášeho kulatého krmelce? Taky mám velké kulaté balíky a ráda bych krmení vyřešila vašim způsobem, zdá se mi to praktické a chytré. Díky.
Mně to bohužel nejde jsem vložit obrázek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
Při zájmu si napište email a já vám to pošlu.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Při zájmu si napište email a já vám to pošlu.
Můj mail: arus@centrum.cz...děkuji.

napsal(a):
V první řadě, dobře a šetrné usušené seno tolik neprasi. Taky to dost ovlivní, kdy byly rozvlaceny krtince. Někdo vláčí jakmile louka oschne. Letos jsem se dověděl že lepší je to později. Pro vás by byly lepší buď menší kulaté nebo hranaté balíky. Jinak postavit na paletu plochou stranou. Když to bude pod stříškou. pak budete kkrásné odbalovat. Jiný způsob si ani neumím představit. Ještě lépe udělat jim krmelec kolem dokola. Klidně pod stříškou. A to pak máte bez práce.
Nesouhlasím s tím, že je dobré postavit balíky na plochou stranu. Pokud budou pod střechou, pak ano, ale zakryté plachtou nevydrží. Vlhkost se srazí na plachtě a steče doprostřed balíku, který pak od středu hnije. M. Pod střechou je to tedy jedno, pod plachtou položit jedině na bok. M.

napsal(a):
Nesouhlasím s tím, že je dobré postavit balíky na plochou stranu. Pokud budou pod střechou, pak ano, ale zakryté plachtou nevydrží. Vlhkost se srazí na plachtě a steče doprostřed balíku, který pak od středu hnije. M. Pod střechou je to tedy jedno, pod plachtou položit jedině na bok. M.
To se tykalo zrkmovani ne uskladneni.
Pochopila jsem to tedy spravne? Uskladnit mohu kolo sena venku, na stojaka na palete a prekryty specialni plachtou. Jakmile ho ale budu chtit rozebirat a skrmovat, mel by byt nekde uvnitr, schovany pod strechou a pak ho lze dat na plocho na paletu. Misto v garazi tedy bude u nas zrejme nadale pro kolo sena a hejno pasticek na mysi kolem nej.

Já si u Vás prostě furt myslím, že daleko praktičtější je zkusit se pro příští rok víc popídit po menších balících. Máte pravdu, že se jich dělá čím dál méně, ale za prvé se s nimi líp manipuluje a při Vaší spotřebě je vážně nesmysl mít velký balík...to rozbalené seno taky stárne a ztrácí kvalitu.
Každopádně - seno, pokud je kvalitní, by prášit prostě nemělo. Jediné, co ze sena může lítat, jsou semínka a pyly? (což je pro senného alergika to nejhorší!). Ale rozhodně ne prach a už vůbec ne plísně (plesnivé seno poznáte už po čuchu, když balík rozeberete). Pokud ho máte v garáži, položte na rovnou stranu, bude se Vám odbalovat kolem dokola a pokud to budete "loupat" v celé výšce balíku, bude se Vám to brát snadno.
Pokud byste chtěla mít balík venku, tak skladovat určitě na kulaté straně (naležato), protože ta strana je 1) hladká a míň saje,2) daleko menší plocha se "dotýká" země. Ono i přes paletu si toho balík nasaje poměrně hodně vlhka, ikdyž je přikrytý, a tedy musíte počítat s nějakým odpadem. Pokud máte balík takhle dlouho rozebraný, snažila bych se vyhnout skladování venku. Při takhle malém odbytu nezabráníte, aby Vám seno nedegradovalo rychleji, než budete skrmovat.
Jen pod plachtou a na paletě seno dobré na 99% nevydrží... Jednou - když jsme začínali jsme koupili na podzim (to byla velká chyba) velký balík. Byl sice ze seníku (z pole to už je v tuhle dobu vyloženě do kompostu) a seno mi přišlo celkem kvalitní, místy i voňavé, ale z jedné strany malinko, opravdu nepatrně, chycené, trochu nahnědlé a bílé tečky (plíseň). To jsme samozřejmě vyhodili i s kusem dobrého, ALE naše ovečky se toho "dobrého" zbytku skoro nedotkly. Vážně by radši snad umřely hlady. Naštěstí jsme měli ještě od známého pár malých kulatých balíků.. Přitom ale kvalitní seno ze seníku jedí klidně 2 roky staré, tak snad tak zmlsané nejsou
Od té doby kupujeme vždycky seno bezprostředně po sklizni v červnu a snažíme se sehnat pokud možno malé balíky, nebo přinejhorším velké (ani jednou zmoklé) a rozebereme do seníku.
Jinak - k uskladnění je ideální dát např. cihly nebo betonové ztracené bednění (vysoké asi 30 cm) a na to suchá prkna nebo klidně palety (nenasáknou tak odspodu) a na to seno. Mělo by být pod střechou - té plachtě moc nevěřím - měli jsme takovou tou plastovou jednou přikryté dřevo a během jednoho roku se v ní udělaly díry a byla nepoužitelná..
Klidně stačí třeba jednoduchá dřevěná konstrukce a na to plechy.

Co si budeme povidat, vsechny ty plachty a palety apod jsou nouzovky. Uplne nejlepsi je to pod strechou at na to neprijde ani kapka vody. Pak neni co resit. Jeden balik takhle "prikrijete" snadno. Pokud ale nemate manipulacni techniku na stovhoani a mate ty baliky ve dvou radach po 8, tak uz je to trochu problem. Letos jsem to zase hodil na palety, nalezato a kazdy balik je zakryty do pulky plachtou a omotany provazkem. Od palety docela chytaj. Na prezrok se snad uz trochu financne zmatorim a budou penize na krytinu a udelam pristresek. Do sklizne sena bude pro ovce stin pak pro seno.
Male baliky by byly pro me nejlepsi, ale sbehala jsem cele okoli a nikde nic, jen velka kola uz 3 roky. Objednala jsem si ted respirator na oblicej, abych nedychala tolik prach, alergeny a plisne z kola, kdyz ho rozebiram do pytle pro ovce. Fakt je, ze kazde kolo mi prasilo, v garazi je to videt a i kdyz otevru vrata, chvili je tam mlha prachu. Ovecky si seno samy tridi, co nechteji, vytahaji a poslapou. Je to pry seno otava, ale ja z mesta to nepoznam. Vidim jen, zda obsahuje traviny, dlouhe, kratke nebo i primes slamy, coz bylo bohuzel vloni a pul kola slo pryc. Podle toho jak oveckam chutna a kolik toho snedi nebo vyhazi poznavam kvalitu sena. Necham seno tedy ted v garazi na plocho a budu planovat nejaky minidomecek ze dreva na seno, kde bude na palete na stojaka. Dekuji Vam vsem.

Jeste k te kvalite. Otava nema tolik zivin. Letos otava je vubec nic moc. Ovecky ne ze by si nejak extra vybiraly, proste jsou to canilove a co jim spadne od tlamy na to kaslou. Takova krava ta kdyz se neprekrmuje tak vysaje do rana i to co ji spadlo pod zebriny. Ovce to podupe.
janapiglet
napsal(a):
Dekuji Vam vsem za odpovedi. Ja byla dnes venku autem a jela jsem oblastmi, kde se pasli x krat na louce kravy a videla jsem, ze primo u ohrad staly kola sena,8- 12 kol za sebou jen tak na zemi, bez plachty, nekde pres ne meli prehozenou modrou plachtu.1 kolo mely kravy v kulatem krmelci na jidlo na pastve.
Moje 4 miniovecky maji 2 male krmelce uvnitr ovcinu, denne jim tam nosim seno, kazde rano a vecer. Obavam se, ze v kulatem krmelci venku, bez strisky, kdyz kolo sena jedi 8 mesicu, by pulka shnila. Rada se tez podivam na obrazek krmelce, mozna myslim jiny. Shanela jsem v okoli mensi baliky sena, ale ty tu nikde nejsou. Jen velka kola.
Dekuji i za radu, ze kolo prevalit a brat kolem dokola - parada. Vidite, jsem VS technik, leccos si vykoumam, postavim, ale tato jednoducha vec me nedocvakla. Vzdy me ho prodejce priveze a shodi dolu z voziku do garaze. Ja bych s tim nehnula.
Zkousela jsem vloni hned kolo rozebrat a nacpat do pytlu, ale kdyz jich bylo pres 30 a kola porad dost, vzdala jsem to. Ny pytle nemame prostor.
Asi to pristi rok udelam jak pise mastnacek. Kolo na plocho na paletu a postavim kolem toho ohradku a strisku. A ovce by mely pristup jen z celni strany. Pres zimu si to rozkreslim a v lete vyrobim.
Měli jsme ovce i krávy (spolu). Muž svařil kruhový "krmelec" - on je to spíš mnohoúhelník, který má dno z kovového plátu a nožičky (cca 30 cm). Je na otevírání, horem by tam ten balík nikdo nedal(leda snad vidlemi na traktoru). Vyšlo to rozhodně laciněji a seno neleží na zemi. Navalí se tam velký balík (senáže, sena). To celé je pod střechou na zimovišti. Zvířata obcházejí a berou. Vše bez starosti. Takže, ideál by pro Vás by byl mít větší ovčín s velkými vraty, tam dát na prostředek tento krmelec, nakulit tam balík sena a nazdar! Ovce ale hodně vycuchají (jsou to potvory), takže byste musela počítat s větším odpadem, ale jestli vám balík vydrží na 8 měsíců, tak by vám vydržel třeba 6, zcela určitě přes celou zimu. Uznávám, že rvát seno z celého balíku je někdy rasovina, takhle by si to ovce obstaraly samy. Plachta moc dobrá není, dřív nebo později jsou v ní dírky a seno plesniví a zapařuje se. Jednou jsme měli sena nadbytek, na půdu se nevešlo, tak jsme balíky dali na palety a zakryli novou plachtou. Na jaře jsme vše vyvezli na hnůj. Škoda té práce.
Dekuji a i za paradni fotky, mate sikovneho muze. Svarovat neumim, ale dalo by se to udelat i ze dreva, i kdyz trvanlivost bude mensi. Ano, muj plan bude postavit o ovcina maly domecek a v nem udelam dreveny tento krmelec, podstavu udelam z palety, aby stala vyse nad zemi. Oteviraci vratka na panty.
Jinak me v okoli ucili lide z JZD, ze otava je nejlepsi seno, a ze pry se 1. senosec driv vyhazovala (nevim proc) Ja si susim kazdy rok i 1. senosec z me zahrady, pampelisky, koprivy, atd., ovce ji miluji, nevytahaji, sezerou vsechno. Seno je taky veda, vzdycky kupuji v srpnu kolo a nikdy nevim, jaky bude mit obsah, ovce to vyhodnoti zahy podle toho kolik jim toho zbyva pod nohama
janapiglet
napsal(a):
Dekuji a i za paradni fotky, mate sikovneho muze. Svarovat neumim, ale dalo by se to udelat i ze dreva, i kdyz trvanlivost bude mensi. Ano, muj plan bude postavit o ovcina maly domecek a v nem udelam dreveny tento krmelec, podstavu udelam z palety, aby stala vyse nad zemi. Oteviraci vratka na panty.
Jinak me v okoli ucili lide z JZD, ze otava je nejlepsi seno, a ze pry se 1. senosec driv vyhazovala (nevim proc) Ja si susim kazdy rok i 1. senosec z me zahrady, pampelisky, koprivy, atd., ovce ji miluji, nevytahaji, sezerou vsechno. Seno je taky veda, vzdycky kupuji v srpnu kolo a nikdy nevim, jaky bude mit obsah, ovce to vyhodnoti zahy podle toho kolik jim toho zbyva pod nohama
U vás ve vsi by se určitě našel někdo, kdo má svářečku doma, ne? Zkuste se zeptat. Stará zkušenost praví, že na vesnici se vše (řemeslník) sežene v hospodě. Železo koupíte v hutním materiálu, nové je ale dost drahé, lepší je se poohlédnout v kovošrotech. Železný krmelec máte na věky, ten dřevěný skutečně bude mít menší životnost. A ještě jedna technická poznámka: domnívám se, že postavit to jen na paletu bude málo (nízko), ovce seno vycuchají a za chvíli budou mít podestýlku v úrovni (i nad úrovní) té palety, takže to opět bude táhnout vlhko.
Ne každé seno se hodí na všechno. Ovce skutečně raději žerou otavu, králík zase seno. Jenže otavy obyčejně není tolik (letos skoro žádná), takže si nemohou vymýšlet. Jinak si nemyslím, že by otava byla nějak kvalitnější, co se týče různých semen, druhů trav apod. A že by se první senoseč vyhazovala? To slyším poprvé v životě. Ale třeba nemůžu vědět všechno, že?
Dekuji konadro a s vesnici mate pravdu. Jsem 3 roky u vesnice, naplava z mesta a zjistila jsem, ze na vsi berou hlavne zeny, velmi male platy oproti Praze, ale zase jsou tu lidi tak sikovni a dokazou ruzne veci sehnat a vyrobit za zlomek ceny, kdezto Prazaci to koupi, nemaji cas nic shanet, casto to ani neumi udelat a zaplati za to nasobne vice. Takze se defacto platove ti prumerni ekonomicky vyrovnaji. Ja, i kdyz tezky alergik, rada neco stavim, vuni dreva, betonu, hliny zboznuju ( i hnoje ! ), leccos dokazi sehnat. Beru Vasi radu - necham si udelat od nejakych chlapu z dilny ten kovovy, schovam si Vase foto.
Jinak seno - zjistila jsem, ze to je - veda. Od Vas jsem se tu v diskuzi naucila, ze krava sni vse, ovce vytaha na zem (jako ty moje), kralik sni kazde seno, ovce nejradeji otavu..
janapiglet
napsal(a):
Dekuji konadro a s vesnici mate pravdu. Jsem 3 roky u vesnice, naplava z mesta a zjistila jsem, ze na vsi berou hlavne zeny, velmi male platy oproti Praze, ale zase jsou tu lidi tak sikovni a dokazou ruzne veci sehnat a vyrobit za zlomek ceny, kdezto Prazaci to koupi, nemaji cas nic shanet, casto to ani neumi udelat a zaplati za to nasobne vice. Takze se defacto platove ti prumerni ekonomicky vyrovnaji. Ja, i kdyz tezky alergik, rada neco stavim, vuni dreva, betonu, hliny zboznuju ( i hnoje ! ), leccos dokazi sehnat. Beru Vasi radu - necham si udelat od nejakych chlapu z dilny ten kovovy, schovam si Vase foto.
Jinak seno - zjistila jsem, ze to je - veda. Od Vas jsem se tu v diskuzi naucila, ze krava sni vse, ovce vytaha na zem (jako ty moje), kralik sni kazde seno, ovce nejradeji otavu..
Jo, jo, tak nějak to bude. My jsme skutečně na nově koupeném poli zakládali novou pastvu. Vše jsme zorali, zaseli certifikovanou pastevní směsí (nebyla zrovna levná), rok na tom nepásli. Myslím, že tato investice se ale opravdu vyplatila, naše ovce (i krávy) vypadaly jinak než ovce souseda, který měl hroznou trávu. Taky ty jeho ovce pořád utíkaly k nám (jak už jsem psala, i přes ohradník). A naše ovce vždy dávaly přednost pastvě na tom novém než na zahradě, kde je tráva - podle mne - prostě chudá. Ano, na kvalitě pastvy VELMI záleží. Měli jsme suffolky, těm jsme nedávali ani zrno (jen velmi sporadicky, abychom je měli naučené je nalákat na kýbl do ovčína, když bylo potřeba s nimi něco dělat). A ty ovce byly jako koule. Nedávno jsem se shodou okolností dostala do obce, kam jsme prodali tu největší ovci. Chtělo se mě brečet, ovce byla poloviční! Poznala jsem ji jen podle čísla známky. Bodejť by nebyla tak vychrtlá, když pastva byla vypasená a ovce tam neměly ani založené seno. Někteří lidi by si zvířata prostě pořizovat neměli! Jinak taky sama ráda něco kutím, nedávno jsem renovovala starou polorozpadlou králíkárnu, ale ke svařování jsem se ještě nedostala a raději se toho ani nechytám, aby mě to náhodou nezůstalo. Co by pak dělal můj muž, že?
Ještě k tomu krmelci - on dost trpí i tím, že zvířata se o něj drbou. Takže ten kovový fakt bude lepší, ten nerozbijí.
Koňadro, díky za super fotky. Přesně toto chci, jenže když to někomu vysvětluji, čučí na mne jako z jara. Já tedy mám ještě v plánu udělat ten kruh (mnohoúhelník) posuvný. Protože mám miniovce, tak by dovnitř prolezly a seno znehodnotily. Když udělám menší mezery mezi sloupky, tak dosáhnou na balík jen zpočátku. Takže v hlavě mám variantu, kde - když ovce sežerou první "vrstvu" balíku - já mříž okolo posunu - blíže ke středu. Takže budou zase ujídat a dosáhnou. K zamezení plýtvání jsem ještě vymyslel jeden vnější prstenec (to už stačí třeba z ohnuté kari sítě).
Kdo má klasický krmelec (jesličky), tak zamezí plýtvání senem na zemi tak, že udělá v podstatě další jesličky pod těmi hlavními - vyvýšenými. Tj. dvoje shodné jesle nad sebou, resp. ty spodní mohou být o něco větší - širší. Tak se zamezí roztahování a podupání velké části vypadaného sena z hlavních jesliček.
Odbočím - kdysi se nám balík skutálel po svahu do malin. Sám jsem ho z dolíku vykulit nedokázal, takže tam zůstal asi dvě zimy. Zatímco velké ovce to seno naprosto ignorovaly, tak Skudde jej od prostředka - tam byl suchý a ok - čile vyžíraly, i když měly dostatek zelené pastvy. Tj. rozdíly mezi plemeny jsou a i nepřikrytý balík, po odstranění cca 15-20 cm opršelé-ohnilé vrstvy, mohou některá plemena konzumovat. Nedoporučuji - jen konstatuji.

No, jak píšte nakonci - nedoporučuji. Ono to, že je balík "chycený" jen na povrchu není až tak úplně pravda. Plíseň prostupuje do daleko hlubších vrstev, než my pouhým okem nebo čichem zachytíme... takže pokud leží balík venku několik měsíců, v teoretické rovině by se krmit neměl :( Ono co si budeme povídat - většina z nás ta zvířata chová k nějakému užitku - a jak do mléka, tak do masa se nejspíš tyhle špatné látky dostávají a pak je konzumujeme zprostředkovaně i my..
Add karisíť - už jsem tu psala dříve - není to úplně vhodný materiál. Díky korozi je její povrch stále hrubý a zvířata se o něj odírají. Mám jí použitou jen na jedné straně krmítka a přesto mají kozy vyšoupaný čumák, jak se skrz čtverce snaží dostat co nejdál...

Pro letosek jsem udělal tohle. kari síť oka 10cm. rozpulena na dva díly 3x1m. díl je po zarovnání 50x90cm. otvory naležato 30x20, víc je vidět z fotek. nějak moc je nelaka strkat cumaky do normálních ok.

Jo, to je dobrej nápad, dát si s tím tu práci a vyřezat tam ty větší díry. ;) Každopádně my jsme používali na pastvině, než jsme ovce "zazimovali", ty klece od kubíkových nádrží. Díry jsou přirozeně dostatečně velké, aby jimi ovce protáhly hlavy a konstrukce je oblá. Ale kdyby to člověk měl jako stabilní celozimní krmítko, tak bych si s tím určitě dala tu práci a upravila tu klec, aby se do ní dal zavřít velký balík...

Tu klec z kubikovky mam taky, ale to je tak na hranaty nebo tam nahazet dvoje vidle. Myslim ze by se do toho nevesel ani metrovej balik. Mozna udelam jeste jedno okno navic aby byla mezi balikem a konstrukci aspon 10cm mezera at tam ty havy nechaj. A taky kdyz najdu dost materialu tak pod kazdym oknem udelam zlab z prken. Funkce zachytna na vytahany seno a taky pro jadro. I kdyz uz vidim, jak me nechaj to rozsypat kolem dokola, to me driv skocej na zada :) Dobry na spojovani kari siti jsou opory na rajcata takovy spiraly z dratu. jedna stoji asi 36kc. Maji asi metr a pul, takze pak na konce pujde pridelat plachta jako striska. Jeste musim udelat vetsi a vyssi podstavec, tohle je jen jedna paleta a nestaci. Doprostred baliku prijde natlouct trubka az do zeme jako opora pro balik a jako drzak pro plachtu.
Čtu dál Vaše zkušenosti, okukuji fotky, děkuji, do budoucna bych ráda tu kovovou konstrukci na míru pro mé miniovečky a celé pod střechou. Zatím jsem dnes upravila zem, dala betonové dlaždice, zabetonovala do rohu patky a zitra snad dodělám microkůlnu 150x150x180 se střechou, kam to mé seno z 1 balíku z garáže odnosím, bude tam nad zemí. Garáž musím umýt Savem, aby mě tam už prach sena neohrožoval a koupila jsem si sexy náhubek, proti prachu . Netušila jsem, že může být seno vyjma astma ještě nebezpečnější.
Dívala jsem se i na netu na hranaté balíky 40x50x50. Pokud je velké kolo 300 kg a hranaté po 17kg, pak bych měla mít cca 17 hranatých, do malého kombíku by se jich ale vešlo sotva 6. Cenově by mě to vyšlo tedy násobně dráž, zůstanu tedy u kola a vždy ho s náhubkem a nějakým pomocníkem rozebereme a odvozíme k ovcím - nejde jet autem s přívěsem přes naší zahradu.

jírab
napsal(a):
Jen se zeptám - vidím, že je to venku, to tam nemáte žádnou stříšku? Kvůli dešti, snehu?
Zatim ne, mel jsem tam cepicku z plachty, ale tu jsem hodil dolu, vlhkost nemohla jit pryc. Az poridim ty drzaky na rajcata a udelam lepsi spodek, tak bude striska z plachty. Obyc modra ta nejlevnejsi.
Nezkoušel jste někdo provizorně party stan? Je to levné a rychlé.
Co by to asi říkalo na sněhovou peřinu? Pokud by se nohy zajistily proti zničení ovcemi,
tak by to jako rychlovka-nouzovka nemuselo být nejhorší.
http://www.zahradni-party-stany.cz/3x3-bily-4-bocni-dily/2.jpg.

Přesně tak, je to moc lehký a velká plocha plachty.
honzapm
napsal(a):
Nezkoušel jste někdo provizorně party stan? Je to levné a rychlé.
Co by to asi říkalo na sněhovou peřinu? Pokud by se nohy zajistily proti zničení ovcemi,
tak by to jako rychlovka-nouzovka nemuselo být nejhorší.
http://www.zahradni-party-stany.cz/3x3-bily-4-bocni-dily/2.jpg.
Je to na nic, ty trubky co to drží jsou strašně fórový, stačí aby fouklo a je po něm. Jenom tenoučký kov a plastové spojky. Nedej bože kdyby se o to nějaká ovena zkusila opřít.
Já to mám pro letošek z palet. Základ paleta s nahusto prknama 130x130 podložená dlaždicemi, kolem palety na výšku, v horní polovině vyříznuté každé druhé prkno, střecha opět větší paleta pobitá hliníkovým plechem. Po týdnu zatím dobrý, skoro nic na zemi, strkají tam hlavu těmi dírami. Hlavně je to jednoduše rozebíratelné a vše zadarmo
O víkendu nafotím.
Tak přidám pár fotek. Je to po týdnu používání,8 ovcí. Možná až bude míň jak půl balíku, tak některé palety otočím vzhůru nohama.

To nevypada veru zle a jestli byly palety zadarmo tak super. Ja zdroj palet nemam, jinak bych jima byl oblozenej snad i doma :)
Vcera jsem udelal pro berany dalsi. Po 16dnech na mardoce ( srajda z jablek a ovsa ). Okna jsou vetsi nez minule 60cm sirka 90cm vyska. Zatim se zda ze caneni minimalni. Kluci se do toho hned pustili.
Libi se mi paletak se striskou od jiraba, ze do sena neprsi zhora a i ovecky jsou krasne, libi se mi tyto s cernymi hlavickami. Asi tento krmelec paletak udelam mym Quessantkam pres leto ven. Zatim jsem z palet udelala vloni narychlo maly 2. domecek, kdyz oddeluji mamu s novorozemcem, a nebo berana, kdyz holky potrebuji par dni klid. Nic extra, jen 1x2 male palety obdelnik se strechou a vepredu je jen 1 paleta, aby mely vchod.
Dekuji Vam vsem za sdileni Vasich napadu, krmelcu, fotky jsou nejlepsi, Cesi jsou stejne jeden z nejsikovnejsich narodu kutilu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
My jsme začínaly s 10ovcemi a dělali jsme různé krmelce, jak z roxoru, ze dřeva, nebo z těch 1000l nádob ale nejvíce se nám osvědčily při dnešním počtu ovcí (skoro 200ks) pozinkované od ALM Vizovice(viz.odkaz) máme již 8kusu.(Bez dotací bychom asi měli z roxoru)
A stále slouží jak mají a pořád máme i ten z roxu.
http://www.almvizovice.cz/krmelce/krmelec-ovci-zvyseny-sikme-stani.
Což o to, ALM Vizovice vypadá pěkně. Je to sice drahé, ale kdyby to bylo dokonalé, tak tu cenu respektuji. Jenomže kombinace nedokonalé+drahé je pro mne nerespektovatelná. Vadí mi, že se střecha na kulatý krmelec nemá větší přesah - voda bude skapávat do bezprostřední blízkosti sena. Také mi vadí ta montáž plachty do konstrukce střechy - měli by k tomu dodávat poněkud efektivnější řešení na míru (makrolon nebo jiný plast, který by tam pěkně zapadl).
Další věc - malé ovce či jehňata do toho krmného kruhu proskakují a seno uvnitř znehodnotí, ostatní ho pak nechtějí přijímat. No a další věc - když ovce sežerou kam dosáhnou, tak to není posuvné, tj. musí se seno přihazovat nebo manipulovat s balíkem.
Čili stále čekám na dokonalé sériové řešení. Ještě jsem takové (vypilované do posledního detailu) neviděl. Tudíž ty finance za to nedám a udělám si vše dle svých možností a představ.

Tak treba prave to nastavovani obvodu u me resi ty okna z kari site. V jednom miste rozvazu, stahnu k sobe a privazu, pouze na te strane bude trcet kousek okna coz nicemu nevadi. Kdybych potreboval na vetsi balik, tak pridelam dalsi okno. Uz jen doresit sikovnou strechu, ale asi nejrychlejsi budou ctyri kuly do zeme par pricek a onduline. Vitr je previt a pobihat pak nekde a chytat strisku po kopci se me nechce :) Jeste lip, kdyz se da balik nakulit do staje. To je uplne nejlepsi. V mem pripade bych musel bourat dvere.

honzapm
napsal(a):
Plus ještě řešení pro rohatého berana (neprostrčí hlavu tam, kde bezrozí jedinci ano).
Pro rohate ovce snad nic jineho nez obycejne jesle nejde ne? Ovce s rohama se holt neprokouse az doprostred balika. Ted me ale napada krmna sit co je pro kone.
https://www.youtube.com/watch?v=iqjJpF4BvkQ
https://www.youtube.com/watch?v=SJtae_OmKZ0
https://www.youtube.com/watch?v=pXAfw9vNBSM
Na hranate baliky by se dal pouzit "zpomalovac krmeni"
https://www.youtube.com/watch?v=-wCYrsTvb2U
https://www.youtube.com/watch?v=CUxyXc4xRtY
Navod na vyrobu site
https://www.youtube.com/watch?v=0x3yvryVSbA
Pro volne seno
https://www.youtube.com/watch?v=0YI-dg78xiA
Konici na videich zerou pekne, myslim ze ovce by to zvladly taky. Mam malou sitku na asi 5kg sena, koupil jsem to na zkousku a slo jim to.
navic ta sit znemozni nasledujici: problémy s dýcháním > často můžete vidět, jak mají koně na pasvinách zabořenou celou hlavu v balíku a dýchají tedy prach ze sena > tato síť zcela znemožňuje koním zanořit nozdry do sena a koně tak nejsou nuceni dýchat senný prach > viditelné zlepšení.
V ramci obeda jsem se ted koukla na Vase mastnacku - posledni video na volne seno a je to pro me neuveritelne, ze tu sit ty konici pri vytahovani sena neroztrhaji a neprokousou ta oka. Zirala jsem na to. Tohle by byla opravdu super cista prace jak na me plice, tak i odpad od miniovecek by byl minimalni.
Video predtim jsem shledla tez, udelat sit je jednoduche a ta holka pouziva normalni umely provaz - furt mi ale nejde na rozum, ze ta ocka ovce neprokousaji, ze to nepraskne a vse se nevyvali ven...ale asi fakt ne, kdyz ta videa na youtube jsou...

Pridavam zkusenost s krmistem z kari site. Mam v telefeenu databazku, kde si vedu zaznamy co jsem kdy a jak dlouho to trva apod. Takze tenhle balik sena je venku 17dni. Prvnich 9 dni z nej zrali jen dva berani, dalsich 8 jeden beran a 4 ovce cili 5 kusu. Myslim ze krmiste funguje dobre, caneni neni tak hrozne.
U baliku pro druhou cast stada zaznam nemam ( lenivost ). Ten uz je zezrany cely. Na nej bylo deset ovci. Balik se postupne krasne rozpadal, nestalo se to ceho jsem se bal, ze by vyzraly diry a pak by na nej jen cumely.
Když chcete uskladnit jen jeden balík sena, já ho našlapu do klece co se používá na přepravu olejů a potom na zahradách jako zásobník vody.Klec nahoře otevřu vyndám umělohmotnou nádrž 1000 l. a mám klec na seno, tuto klec používám jako krmelec. Vnitřek nádrže rozřežu na poloviny a používám jako odchovnu kuřat, káčat atd.atd. nebo v ní vyříznete dvířka a máte domeček pro kůzlata i jiná zvířata.
verulinka

XXX.XXX.142.48
Bohužel jako začátečníci jsme udělali chybu, celé to obrovské kolo sena jsme nechali na paletě venku přikryté plachtou, protože ho nemáme kam dát a seno už nevoní, snad třetinu jsme vyhodili, místy hnědé a i smrdělo zvláštně jako houbou, ne přímo plesnivinou, mám docela obavu abych kozenkám, nedala něco špatného, proto snad ten zbytek dám sousedovi ovečkám, a jdu shánět jiné seno,.

verulinka
napsal(a):
Bohužel jako začátečníci jsme udělali chybu, celé to obrovské kolo sena jsme nechali na paletě venku přikryté plachtou, protože ho nemáme kam dát a seno už nevoní, snad třetinu jsme vyhodili, místy hnědé a i smrdělo zvláštně jako houbou, ne přímo plesnivinou, mám docela obavu abych kozenkám, nedala něco špatného, proto snad ten zbytek dám sousedovi ovečkám, a jdu shánět jiné seno,.
Nejdřív sežeňte jiné, pak dávejte sousedovi .
Možná by se dalo zkrmit aspoň zčásti, třeba jeden den tohle a druhý to lepší. Kozy si většinou vyberou samy, co je pro ně dobré. Někdy se divím, co jim chutná.

rosnička
napsal(a):
Když chcete uskladnit jen jeden balík sena, já ho našlapu do klece co se používá na přepravu olejů a potom na zahradách jako zásobník vody.Klec nahoře otevřu vyndám umělohmotnou nádrž 1000 l. a mám klec na seno, tuto klec používám jako krmelec. Vnitřek nádrže rozřežu na poloviny a používám jako odchovnu kuřat, káčat atd.atd. nebo v ní vyříznete dvířka a máte domeček pro kůzlata i jiná zvířata.
Dobrý nápad s tou nádrží, je těžké ji rozřezat a čím to děláte?
Pečlivě tu sleduji co se vám komu osvědčuje, nápad rosničky je také super, jen by to u nás chtělo i stříšku proti dešti. U nás už je sníh, nestihla jsem ukotvit do země patku, takže malý domeček na kolo sena bude až na jaře, seno je stále v garáži, pytlujeme ho v respirátoru, po cca 15 pytlech je respiroš černý. Nikdy jsem si nevšimla jak seno z kola práší. Ovcím dávám seno z pytle ráno a večer do jejich domečku, kde mají 2 krmelce ze dřeva. U nás je problém, že cokoliv postavím do ohrady, musí to být festovně upevněné, náš miniberan rád do všeho trká, holky sem tam také, když si hrají. Na jaře postavím i něco venku dle Vašich fotek - díky za ně. Moje Quessantky si také seno vyžerou dle chuti, umí si asi jako každá ovce vybrat co jim chutná a co ne, to vytahají ven.
...nejsem expert, ovce jsou v pohodě a zdravé 3 roky (ťuk ťuk), seno mi prodává hodný člověk z družstva, ale v garáži nám práší každé to kolo. Já umím poznat kvalitu jen pohledem, když kolo rozebírám, co je tam za typy trávy, jejich barva a pak podle toho, zda ovce sežerou většinu a nebo více vyhází. Učili mě zkušení, že nekvalitní by smrdělo plísní a to jsme ještě naštěstí neměli - to bych vyhodila na kompost.

Rosničko, nebylo by to rychlejší flexou?
Neprášící seno je asi jen sen všech chovatelů. Logicky seno prášit vždycky trochu bude - na rostoucích stéblech se nachytá kdeco, některé z travin jsou již vykvetlé, takže "práší" semínka, pyly, jistě se stane, že se poseká i nějaký velký krtinec, který když uschne, práší... neprašné seno lze sehnat, ale to by se Vám protočily panenky. Jedná se o vakuově balené alpské seno, krmené hlavně sportovním koním. Je speciálně dělané tak, aby bylo bezprašné (pro koně s respiračními problémy nebo jako prevence)... ale ta cena... upřímně, v ČR jsem se s krmením tohoto ještě nesetkala. Ale jistě již bude k sehnání.
Ohledně kvality sena - poznáte hlavně podle "čuchu" (pravda, u alergika na seno to není moc praktická rada...). Pokud seno opravdu významně práší a smrdí po houbách, je jasné, že je plesnivé a ikdyž ho zvířata jsou ochotná jíst, jistě jim moc dobře neudělá... samozřejmě barva taky napoví a plíseň někdy seno slepuje a vytváří takové pevné koláče..

Bezprasny seno neni problem. Listova sekacka, maximalne konckej obracak, pak konska pohrabovacka. Rucne do kup, rucne na vlek a slozit na pudu :) Zvednete ruku kdo to tak jeste dela? Castecne zvedam ja.) Krome posledniho shrabovani kterej me delal traktor se slunickem jsem obracel seno konakem, slo to do baliku a seno je moc pekny. Otavu jsme delali vsechno rucne i do kup a pak na pudu a myslim ze to je to, co rakusaci vakuove balej a za drahej tolar prodavaj.
verulinka

XXX.XXX.142.48
Děkuju moc za rady, postupně tu vše pročítám, jsou to cenné rady
napsal(a):
Rosničko, nebylo by to rychlejší flexou?
Neprášící seno je asi jen sen všech chovatelů. Logicky seno prášit vždycky trochu bude - na rostoucích stéblech se nachytá kdeco, některé z travin jsou již vykvetlé, takže "práší" semínka, pyly, jistě se stane, že se poseká i nějaký velký krtinec, který když uschne, práší... neprašné seno lze sehnat, ale to by se Vám protočily panenky. Jedná se o vakuově balené alpské seno, krmené hlavně sportovním koním. Je speciálně dělané tak, aby bylo bezprašné (pro koně s respiračními problémy nebo jako prevence)... ale ta cena... upřímně, v ČR jsem se s krmením tohoto ještě nesetkala. Ale jistě již bude k sehnání.
Ohledně kvality sena - poznáte hlavně podle "čuchu" (pravda, u alergika na seno to není moc praktická rada...). Pokud seno opravdu významně práší a smrdí po houbách, je jasné, že je plesnivé a ikdyž ho zvířata jsou ochotná jíst, jistě jim moc dobře neudělá... samozřejmě barva taky napoví a plíseň někdy seno slepuje a vytváří takové pevné koláče..
Jo flexou to jde taky ale trvá to dýl než pilkou, já seno kupuji od soukromníka a dohlížím si na to abych vybrala kvalitní, běžný prach z travních semen neřeším ani krtince ne hlavě seno nesmí zmoknout nebo být slisované vlhké na to si také dohlížím. Kupuji na zimu 20 kulatých balíků a mám na výběr ze 100 kusů tak to jde dobře.R.
napsal(a):
Bezprasny seno neni problem. Listova sekacka, maximalne konckej obracak, pak konska pohrabovacka. Rucne do kup, rucne na vlek a slozit na pudu :) Zvednete ruku kdo to tak jeste dela? Castecne zvedam ja.) Krome posledniho shrabovani kterej me delal traktor se slunickem jsem obracel seno konakem, slo to do baliku a seno je moc pekny. Otavu jsme delali vsechno rucne i do kup a pak na pudu a myslim ze to je to, co rakusaci vakuove balej a za drahej tolar prodavaj.
Kromě sekání také děláme seno ručně, od začátku do konce. Dáváme na štangle. Jakou rozlohu - to Vám nepovím, já jsem totiž totální antitalent na čísla a nemám žádný odhad, ale na první seč toho bývá 6 - 8 plných, našlapaných vleček s bočnicemi. Otava bývá menší, letos žádná. Je to teda dřina, ale nikde jsem neviděla, že by z kola bylo tak pěkné seno.
Nicméně, už si pomalu buduji vlastní hospodářství a tam mi nebude dovoleno od úřadů postavit si mlat se seníkem, který bych chtěla, takže to budu muset řešit taky koly.

krejcizdenicka
napsal(a):
Kromě sekání také děláme seno ručně, od začátku do konce. Dáváme na štangle. Jakou rozlohu - to Vám nepovím, já jsem totiž totální antitalent na čísla a nemám žádný odhad, ale na první seč toho bývá 6 - 8 plných, našlapaných vleček s bočnicemi. Otava bývá menší, letos žádná. Je to teda dřina, ale nikde jsem neviděla, že by z kola bylo tak pěkné seno.
Nicméně, už si pomalu buduji vlastní hospodářství a tam mi nebude dovoleno od úřadů postavit si mlat se seníkem, který bych chtěla, takže to budu muset řešit taky koly.
Vidite to. Urady. Radsi od nich nic nechtit a delat si to doma po svym.
Máte pravdu, já si v respirátoru jako kosmonaut elektrickou kosou posekám a nasuším každý rok asi 15 pytlů našeho, voňavého sena ze zahrady a to jedí ovečky když mají jehňátka. To sežerou tak, že pod nimi není nic. Kolu se to nevyrovná.
A i souhlas, v ČR je dnes asi na 1 pracujícího 10 státních úředníků, lidé radí, radši se na nic neptat. Věci, které se dříve běžně na vesnicích dělaly, dnes musíte obíhat úřady, plno lidí se na to radši vykašle. Problém je, že lidi udávají jiné - což bylo a bude...Nejprve je třeba zvážit, jaké sousedy máte v okolí

Update, zkusenosti s krmelcem z karisite. Otvory 30cm delka a 20cm vyska jsou moc uzke. Ovce jsou trosku hlupy a nez aby vyziraly i do stran, tak rvou tu hlavu co nejdal pene na silu. Takze uz mam u jedne holy krcek a ostatni kdybych to nechal tak do tydne jsou zraly na saly. Takze jsem dnes prorezal otvory na rozmer 30 x 30. Uvidim kolik toho prez ne vytahaj. Jinak drat v okach dal nerezavi a neni drsny. Je hezky promasteny ovcinou a sem tam namotana vlna.