Naklíčené obilí pro kozy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.1.2015 17:55
reddog4

XXX.XXX.44.253

Chtěla jsem se zeptat, co si myslíte o zkrmování máčeného, klíčeného celého zrna kozám? Je nějaký důvod, proč by to mohlo dlat neplechu nebo je to pro kozeny OK? Díky za odpověď.

24.1.2015 18:34
moonika

XXX.XXX.192.251

Podľa mňa je to prospešné, bohatšie na enzýmy vitamíny E, B... Ale musíte rátať s tým že voda dodá na objeme takže toho naklíčeného obilia na objem budete musieť dať viac ako keď ste dávali suché, proste treba naklíčiť rovnaké množstvo suchého obilia. Ale zvykala by som postupne. Jeden čas som tak kozám dávala naklíčený jačmeň a šmakoval im, hlavne aby bolo dobre premyté aby tam nič nekvasilo.

24.1.2015 20:53
pajca

XXX.XXX.73.177

Zkrmování naklíčeného zrna by mělo určitě větší využitelnost než celé suché.
Musela by jste ho ale nakličovat ve slabé vrstvě a v teple, aby rychle naklíčilo,
protože se na vlhkém obilí ráda chytá plíseň, nebo ve větší vrstvě začne kvasit
a to by kozy ani nechtěly žrát.

25.1.2015 10:14
reddog4

XXX.XXX.32.236

Ano, děkuji, řešila jsem variantu namáčení zrna právě proto, že předpokládám vyšší využitelnost a nutriční hodnotu a nemám mačkač, tak by se to tím třeba vyrovnalo... Na druhou stranu v namočeném zrnu je větší množství jednoduchých cukrů oproti suchému zrnu, které je škrobového charakteru, tak jsem si nebyla jistá, co to udělá s kozou z výživového hlediska...

16.1.2016 17:07
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Výborné že jsem to tu našla..já totiž každý den jak otrok na mlýnku na maso melu ječmen, protože nemám mačkač, protože celý ho ty moje kozí holky nestráví a normálně jsem ho našla i v trusu..a dneska jsem viděla skvělé video jak klíčit aby to nesplesnivělo a budu klíčit sobě i kozím holkámsmajlík jsem nadšená že jim ho taky dáváte, myslela jsem že budu za blázna.smajlík
.tady je to video..
https://www.youtube.com/watch?v=7W46-qMmeLw.

16.1.2016 18:20
dita73

XXX.XXX.238.133

Já dávám naklíčené obilí i drůbeži a králíkům, a to dokonce i naklíčený hrách, jen je třeba navykat postupně. Myslím si, že jim to prospívá, v hrachu je přece jenom dost bílkovin a suchý
ho ta moje havěť nežere.

17.1.2016 15:17
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Děkuji za další radusmajlík králíkům a drůbeži by mě to asi nenapadlo..králíčky mám (zakrslé) a slepičky plánujem na jaro tak už budu do té doby v klíčení profíksmajlík a máte pravdu ze směsí ten hrách nechávají..tak začnu na jedné skleničce a postupně budu navyšovatsmajlík jsem ráda že je tu tahle stránka iFauna..už jsem se m tu dozvěděla spoustu věcí..je fajn že si chovatelé poradí..a je to v dnešní době dost vzácnésmajlík

17.1.2016 22:45
dominika.krizanova1

XXX.XXX.28.154

Zdravím,

Ja dávam nakličenú pšenicu králikom, sliepkam aj anglonubijským kozám.
Kozám ju miešam do šrotu z jačmeňa, kukurice a ovsa v pomere 1:1:1:1.
Zvykala som ich na ňu postupne ale teraz ju uprednostňujú pred ostatným krmivom.
Ak sa niekomu chce nakličovať vo väčšom, tak si myslím, že je to super krmivo pre všetky zvieratá, pre kozy nevynímajúc.

Dominika.

18.1.2016 11:49
moonika

XXX.XXX.194.88

Ja klíčim jačmeň aby to nekyslo musí to byť po zliatí-napučení v tenkých vrstvách, takže to chce veľa miesta, s tým mám trochu problém, chcelo by to mať na to zvlášť miestnosť, ak je viac zvierat.

19.1.2016 08:50
LENIS41

XXX.XXX.0.70

V tom návodu co mám v předchozím příspěvku se to dělá ve sklenicích..vytáhla jsem pětilitrovky a dělám to v nich..musí se to ale 2x denně proplachovat a dávat další den sklenici našikmo aby tam nezůstávala přebytečná voda..

19.1.2016 09:36
moonika

XXX.XXX.144.69

Skusala som viac x v 4l poharoch ale vzdy mi to kyslo aj ked som vIac x denne preplachovala, mozno tu mame prilis vlhko alebo teplota nie je idealna, takze v poharoch namacam 24h a potom to ide na plechy.

19.1.2016 12:43
moonika

XXX.XXX.144.69

LENIS41 napsal(a):
V tom návodu co mám v předchozím příspěvku se to dělá ve sklenicích..vytáhla jsem pětilitrovky a dělám to v nich..musí se to ale 2x denně proplachovat a dávat další den sklenici našikmo aby tam nezůstávala přebytečná voda..

Dobré video, sú to moji obľúbenci, kukám ich videá pravidelne ale akurát toto som nevidela :) zišlo by sa mi zohnať také dierkované vrchnáky:).

19.1.2016 23:16
LENIS41

XXX.XXX.0.70

Já tam dala gumu od punčocháčů a kousek záclony, (na hrdlo té sklenice) a jde to taky, i bez speciálního víčkasmajlík sklenici jsem položila do malého pekáčku a podložila ji z té jedné strany kelímkem od jogurtu...kelímek má ustřižené dno aby si na něj ta sklenice pěkně čaplasmajlík..jo a ti dva jsou super..já je našla na you tube nedavno a jejich rady jsou k nezaplacenísmajlík..dám sem pak fotky jak mi to dopadlosmajlík

21.1.2016 09:59
LENIS41

XXX.XXX.0.70

LENIS41 napsal(a):
Já tam dala gumu od punčocháčů a kousek záclony, (na hrdlo té sklenice) a jde to taky, i bez speciálního víčkasmajlík sklenici jsem položila do malého pekáčku a podložila ji z té jedné strany kelímkem od jogurtu...kelímek má ustřižené dno aby si na něj ta sklenice pěkně čaplasmajlík..jo a ti dva jsou super..já je našla na you tube nedavno a jejich rady jsou k nezaplacenísmajlík..dám sem pak fotky jak mi to dopadlosmajlík

Fotka : http://piskot24.rajce.idnes.cz/moje_kozi_holky_-#leden16006.jpg

video : https://www.youtube.com/watch?v=7W46-qMmeLw.

26.10.2017 13:16
moonika

XXX.XXX.227.90

Už je tá doba keď končí pastva tak oživujem vlákno :) Pre tých čo nemajú veľa kôz je tu možnosť ako urobiť celé obilie(ideálne jačmeň) oveľa strávitelnejšie a vytunené o vyššie množstvá vitamínov E, B, C, A, enzýmov a menej rizikové Na obrázku porovnaný obsah vitamínu E, betakaroténu, biotínu a kyseliny listovej u suchého jačmeňa a po 6dňovom klíčení.

Plus "väčšina škrobu v suchom sa pri klíčení mení na cukor, ktorý je v bachore lepšie zužitkovaný v porovnaní so suchým obilím. To redukuje problémy s acidózami, lebo bachorové ph zostáva stabilnešie bez stáleho príjmu škrobov."
"Nearly all of the starch present in the grain is converted to sugar by sprouting, which is better utilized by the rumen than the dry grain. This reduces acidosis problems, as the rumen pH stays more stable without the constant input of starch."

"Keď semené klíčia, minerály chelátujú s proteinom spôsobom ktorý zvyšuje ich funkciu" Chelation of Minerals Shipard (2005)[13] claims that - “When seeds are sprouted, minerals chelate or merge with protein, in a way that increases their function.".

26.10.2017 14:30
dad

XXX.XXX.225.133

Pro kozy nenakličuji, ale papouškům jsem jak nakličoval tak vařil.
Nakličoval jsem na nerez pletivu v dřevěném rámu, zakryto utěrkou. Proplach dvakrát denně. Klíčilo to v závislosti na teplotě za tři až pět dní. Jen ta plíseň občas trápila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.10.2017 15:29
Uživatel s deaktivovaným účtem

V této souvislosti připomenu pivovarské mláto jako moc dobrý zdroj vitamínu B velmi dobře stravitelný pro kozy. Získala jsem zdroj pro občasnou dodávku čerstvého mláta a bála jsem se, že to podávání občas bude problém. Není, protože už je málo sacharidů a naklíčený ječmen má hodně vitamínu B, což viditelně zlepšuje kvalitu srsti a kopýtek (neopravujte mé názvosloví ).

27.10.2017 10:11
pvc

XXX.XXX.45.3

Kozám teda naklíčené nedávám, ale slepicím ano a nevymýšlím nějaké složitosti - prostě dávku zrna do "krmícího" kbelíku, zaliju vodou a druhý den do něj přimíchám vitamíny, skořápky, šrot a nasypu slepicím. Kbelík přinesu dom, nasypu zrní, zaliju a druhý den to samé. Nic nekvasí, zrno nemá žádné maxi klíčky, ale je nabobtnalé a klíčky tak 1-2 mm.

Přidejte reakci

Přidat smajlík