Podľa mňa je to prospešné, bohatšie na enzýmy vitamíny E, B... Ale musíte rátať s tým že voda dodá na objeme takže toho naklíčeného obilia na objem budete musieť dať viac ako keď ste dávali suché, proste treba naklíčiť rovnaké množstvo suchého obilia. Ale zvykala by som postupne. Jeden čas som tak kozám dávala naklíčený jačmeň a šmakoval im, hlavne aby bolo dobre premyté aby tam nič nekvasilo.
Ano, děkuji, řešila jsem variantu namáčení zrna právě proto, že předpokládám vyšší využitelnost a nutriční hodnotu a nemám mačkač, tak by se to tím třeba vyrovnalo... Na druhou stranu v namočeném zrnu je větší množství jednoduchých cukrů oproti suchému zrnu, které je škrobového charakteru, tak jsem si nebyla jistá, co to udělá s kozou z výživového hlediska...
Výborné že jsem to tu našla..já totiž každý den jak otrok na mlýnku na maso melu ječmen, protože nemám mačkač, protože celý ho ty moje kozí holky nestráví a normálně jsem ho našla i v trusu..a dneska jsem viděla skvělé video jak klíčit aby to nesplesnivělo a budu klíčit sobě i kozím holkám jsem nadšená že jim ho taky dáváte, myslela jsem že budu za blázna.
.tady je to video..
https://www.youtube.com/watch?v=7W46-qMmeLw.
Děkuji za další radu králíkům a drůbeži by mě to asi nenapadlo..králíčky mám (zakrslé) a slepičky plánujem na jaro tak už budu do té doby v klíčení profík
a máte pravdu ze směsí ten hrách nechávají..tak začnu na jedné skleničce a postupně budu navyšovat
jsem ráda že je tu tahle stránka iFauna..už jsem se m tu dozvěděla spoustu věcí..je fajn že si chovatelé poradí..a je to v dnešní době dost vzácné
Zdravím,
Ja dávam nakličenú pšenicu králikom, sliepkam aj anglonubijským kozám.
Kozám ju miešam do šrotu z jačmeňa, kukurice a ovsa v pomere 1:1:1:1.
Zvykala som ich na ňu postupne ale teraz ju uprednostňujú pred ostatným krmivom.
Ak sa niekomu chce nakličovať vo väčšom, tak si myslím, že je to super krmivo pre všetky zvieratá, pre kozy nevynímajúc.
Dominika.
LENIS41
napsal(a):
V tom návodu co mám v předchozím příspěvku se to dělá ve sklenicích..vytáhla jsem pětilitrovky a dělám to v nich..musí se to ale 2x denně proplachovat a dávat další den sklenici našikmo aby tam nezůstávala přebytečná voda..
Dobré video, sú to moji obľúbenci, kukám ich videá pravidelne ale akurát toto som nevidela :) zišlo by sa mi zohnať také dierkované vrchnáky:).
Já tam dala gumu od punčocháčů a kousek záclony, (na hrdlo té sklenice) a jde to taky, i bez speciálního víčka sklenici jsem položila do malého pekáčku a podložila ji z té jedné strany kelímkem od jogurtu...kelímek má ustřižené dno aby si na něj ta sklenice pěkně čapla
..jo a ti dva jsou super..já je našla na you tube nedavno a jejich rady jsou k nezaplacení
..dám sem pak fotky jak mi to dopadlo
LENIS41
napsal(a):
Já tam dala gumu od punčocháčů a kousek záclony, (na hrdlo té sklenice) a jde to taky, i bez speciálního víčka sklenici jsem položila do malého pekáčku a podložila ji z té jedné strany kelímkem od jogurtu...kelímek má ustřižené dno aby si na něj ta sklenice pěkně čapla
..jo a ti dva jsou super..já je našla na you tube nedavno a jejich rady jsou k nezaplacení
..dám sem pak fotky jak mi to dopadlo
Fotka : http://piskot24.rajce.idnes.cz/moje_kozi_holky_-#leden16006.jpg
video : https://www.youtube.com/watch?v=7W46-qMmeLw.
Už je tá doba keď končí pastva tak oživujem vlákno :) Pre tých čo nemajú veľa kôz je tu možnosť ako urobiť celé obilie(ideálne jačmeň) oveľa strávitelnejšie a vytunené o vyššie množstvá vitamínov E, B, C, A, enzýmov a menej rizikové Na obrázku porovnaný obsah vitamínu E, betakaroténu, biotínu a kyseliny listovej u suchého jačmeňa a po 6dňovom klíčení.
Plus "väčšina škrobu v suchom sa pri klíčení mení na cukor, ktorý je v bachore lepšie zužitkovaný v porovnaní so suchým obilím. To redukuje problémy s acidózami, lebo bachorové ph zostáva stabilnešie bez stáleho príjmu škrobov."
"Nearly all of the starch present in the grain is converted to sugar by sprouting, which is better utilized by the rumen than the dry grain. This reduces acidosis problems, as the rumen pH stays more stable without the constant input of starch."
"Keď semené klíčia, minerály chelátujú s proteinom spôsobom ktorý zvyšuje ich funkciu" Chelation of Minerals Shipard (2005)[13] claims that - “When seeds are sprouted, minerals chelate or merge with protein, in a way that increases their function.".
Uživatel s deaktivovaným účtem

V této souvislosti připomenu pivovarské mláto jako moc dobrý zdroj vitamínu B velmi dobře stravitelný pro kozy. Získala jsem zdroj pro občasnou dodávku čerstvého mláta a bála jsem se, že to podávání občas bude problém. Není, protože už je málo sacharidů a naklíčený ječmen má hodně vitamínu B, což viditelně zlepšuje kvalitu srsti a kopýtek (neopravujte mé názvosloví ).
Kozám teda naklíčené nedávám, ale slepicím ano a nevymýšlím nějaké složitosti - prostě dávku zrna do "krmícího" kbelíku, zaliju vodou a druhý den do něj přimíchám vitamíny, skořápky, šrot a nasypu slepicím. Kbelík přinesu dom, nasypu zrní, zaliju a druhý den to samé. Nic nekvasí, zrno nemá žádné maxi klíčky, ale je nabobtnalé a klíčky tak 1-2 mm.