Píchám Ivomec měsíc před porody. Velmi fundovaně vám na otázku odčervovadel odpoví Monika, která stále přípravky studuje a podle mne je větší odborník.Přikláním se k názoru, že kozám by se mělo aplikovat 1, 5 x více, než ovcím, což dělám. Pokud je masivní vyskyt parazitů.mělo by se odčervení opakovat po týdnu. Každý chovatel si vytvoří sám odčervovací plán, neb názory se velmi různí a to nejenom u chovatelů, ale bohužel i u vetů. Přípravky (účinné látky) by se měly měnit, aby nevznikla rezistence vůči účinné látce.
Letos jsem použila Levitap místo Ivomecu.
Doufám, že se vyjádří více chovatelů, by jste si mohla udělat obrázek, jak se to kde praktikuje.
Dobrý den, nepíšete na jaký druh parazitů ho chcete aplikovat. Některé přípravky jsou pouze na oblé jiné na ploché parazity a některé jsou na všechny. Četla jsem, které látky zabírají podle druhu parazita, ale nebyly tam uvedeny přípravky. Taky mám zkušenosti, že každý chovatel má jiný názor, ale v dávkování se schodují. Na kozu 1, 5 až 2 násobek. Pokud dáváte přípravky do huby, tak bych doporučovala na lačno, aby se nesnižovala účinnost. U inje Kčního podání si myslím, že to nebude mít vliv. S přeléčením vet. Mi říkal 14dní. Záleží na inkubační době. Nedávno mi někdo doporučil dát dva přípravky na jednou, ale každý s jinou účinnou látkou. Kdyby byla rezistence některých parazitů, tak aby zabral ten druhý přípravek. Levitape je prý především na tasemnici. Navíc je pouze v 5l balení. My bysme to měli pro holky na několik let. Ve zpravodaji byla informace o účinném přípravku na Novém Zélandu, ale je problém se schválením a dovozem. Jsme malý stát a nikomu se to nevyplatí.
Důležitá je také prevence.
Také vítám nové informace jak zbavit holky těch potvor.
Monika to "študuje" lebo je tak trošku postihnutá(kozí hypochonder) ale aj tak je z toho nakoniec jeleň:D Ivomec sa zvykne dávať cca mesiac pred pôrodmi, keby sa dal neskôr už by zbytky pili kozlence v mlieku. Ale dobré by bolo mať aspoň zmesný rozbor bobkov, lebo ivomec neúčinkuje na pásomnice a motolice. Ivomec Super účinkuje aj na neskoršie štádiá motolíc. Na Seči J.Vadlejch vravel že u benzimidazolov(fenbendazol, albendazol a iné.) sa dáva 2-násobok dávky odporúčanej pre ovce a u avermektínov(ivomec a iné) 1, 5-násobok dávky odporúčanej pre ovce. Výborná stránka kde sa píše o konkrétnych parazitoch a odčervovákoch na ne účinných je http://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2646&Itemid=2932 Keď zrolujete dolu je tam zoznam vnútorných parazitov oviec a kôz(Internal par.) a tam si každého jedného môžete samostatne rozkliknúť. Len je to v angličtine ale môžete link vložiť do Prekladača Google a nahrubo vám to preloží.
fidÍk
napsal(a):
Mám kozenky, které čekají kůzlata.Porod přelom března a dubna.Kdy mám kozám nechat píchnout ivomec? Cca 4 týdny před porodem?
Také by bylo dobré napsat sem souhrn odčervovadel a hlavně jejich účinných látek.
Budu ráda za odpověd od každého..
Děkuji, Romča.
V tomto súbore je nejaký zoznam hlavných odčervovákov pre kozy ovce, možno to trochu pomôže, ale všetko tam nebude. (je to link priamo na stiahnutie) http://www.uskvbl.sk/download/zoznamy/new/zoznam_antiparazitika_ovce_kozy.pdf.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Fenbendazol (Panacur, Helmigal)
ivermectin (Ivomec, Biomec, Noromectin,...)
albendazol (Albex, Albendavet, Aldifal)
levamisol (Levitape)
S Monikou i Roklankou souhlasim, ale co se týče přednášky Vadlejcha na Seči, tak ta mě opravdu zklamala. Do dneška se divim, že jsem se tam při dotazech do něj víc nepustil...
Kuba.

Furt si protiřečil... Nebyl jsem sám komu se jeho přednáška nelíbila. Rozepíšu se zítra, mám za sebou pekelnou směnu 4:00-19:30 a padám na hubu.

- O koprologii se moc zmiňovat nechtěl a zaměřil se spíš na parazity jako takové a na odčervovací program.
- Pořád říkal ať dáváme pozor na rezistenci, ať neodčervujem pokud to není potřeba, zároveň řekl, aby nově příchozí zvířata dáme do karantény a odčervíme dvěma prostředky s různými účinnými látkami.
- O anemických sliznicích nám říkal, že to může ale i nemusí být způsobené krev samícíma parazitama (vlasovkou) která při přemnožení dokáže vysát x litrů krve denně a bla bla bla... Ale důvodů pro anemické sliznice může být krom vlasovky mnohem víc.
- O tasemnicích zas, že je moc řešit nemusíme, že si s nima zvíře poradí samo a že to pak chce až se celá tasemnice vyloučí jí sebrat a zlikvidovat.
- O kokcidiích ať je u dospělejch jedinců neřešíme, že se s nima poperou sami.
A já říkám, že alfou i omegou našeho odčervovacího programu by právě mělo být koprologické vyšetření. Pokud se mi něco nezdá, vezmu bobky, dám je do obálky společně s vyplněnou žádankou, odešlu to a většinou mám druhý den odpoledne výsledky na mailu. Maximálně o den pozdějc. A pak už vím, jestli anemická sliznice je způsobena vlasovkou a nebo ne. Pokud ano, tak odčervím, pokud ne tak by odčervení bylo naprosto zbytečné. U těch nově příchozích zvířat, že je máme v karanténě odčervit dvěma různejma účinnejma látkama? proč? Pošlu bobky a druhý den vím jestli je potřeba odčervit a pokud ano, tak čím. Vždyť říkal ať neodčervujem pokud to není potřeba, tak proč to do nich cpát naslepo? To s tasemnicema, že je moc řešit nemusíme a jen likvidovat nějaké hady co vylezou v celku? Už to vidim jak tu běhám po tech hektarech a hledám v trávě jestli náhodou někde neleží tasemnice :D :D :D Nehledě na to, že pokud se mi objeví u nově příchozího zvířete a já jí nebudu řešit, tak si jí dotáhnu do stáda. A že nemusíme řešit kokcidie u dospělejch? Nedávno jsem dovezl kozu co měla tasemnici na 4+ a kokcidie na 5! a malá trojčata pod sebou. Řídit se jeho radama tak bych kozu vlastně neléčil. Neudělat koprolku, tak nezjistim, že mi na tasemnici u ní panacur skoro nezabíral a po 3 denním podávání klesly tasemnice jen na 3+ a pomohl až levitape. Bez koprolky dle jeho rad bych dal 2 odčervováky s jinejma účinnejma látkama a po čase pustil kozu do stáda. To by to dopadlo. Za chvíli by měly tasemnici všichni. A ty kokcidie? Koza byla furt jak žebřiňák, až po 3 denní léčebné kůře Tolzesyou jí kokcidie klesly na 2+ a začala se spravovat. Momentálně je má na 1+. Oni se bojí říct lidem ať podávaj antikokcidika, protože tu je možnost zastavení trávení. Vždyť ale trávení opět rozeběhnout umíme, né? Stačí si to jen pohlídat.
To je tak asi vše co mě teď z hlavy napadá. V prezentaci měl pěkné obrázky, ale to bylo snad jediné co se mi na jeho přednášce líbilo.
K.

Posílám to většinou do Prahy a na žádanku připíšu normálně rukou "Prosím zaslat výsledky na mail xxxxx@seznam.cz"
Kuba.

Posílám to většinou do Prahy, občas do Plzně, ale už nikdy víc do Hradce a na žádanku připíšu normálně rukou "Prosím zaslat výsledky i na mail xxxxx@seznam.cz" a druhý den to mívám v pdf v mailu.
Jinak to taky trvá tak týden než mi to ještě doručí písemnou formou.
Kuba.
Ešte v prvej časti práve koprologiu odporúčal. Vravel o 5 bodoch podľa ktorých sa dá nahrubo rozoznať že zviera môže byť silnejšie začervené-sliznica(krvsajúce p.), znečistené okolie chvosta(hnačky), suchá matná srsť, mäkký studený "otok" pod bradou a odporúčal v prípade že u svojich zvierat nejaké tieto príznaky pozorujeme tak máme urobiť koprolku keďže niektoré z príznakov ako napr tie anemické sliznice nemusia vždy byť len dôsledkom začervenia. Tak
že tam nevidím problém
A potom vravel o managemente pastvy, dostatočne veľká pastva, rotácia, u kôz zaradenie rastlín antipar.účinkom, nekombinovaní zvierat na ktorých parazitujú rovnaké druhy ako napr ovca-koza.Potom o zvýšení obranyschopnosti dodávaním dostatku proteínov( laktujúce gravidné potrebujú 6x viac prot.), vravel že pri dostatočnom prísune proteínov je väčšia šanca že sa s parazitmi zviera zvládne popasovať. No a o tom odčervení, jj neodporúčal plošné odčervenie, ale že treba urobiť koprolku zvieratám vykazujúcim nejaké tie z 5príznakov čo spomínal a potom následne odčerviť. Pri plošnom odčervení vravel je veľké riziko že si v stáde budú prežívať len rezistentne parazity.
S tou karanténou, s tým by som tiež asi nesúhlasila. Najskôr koprolku, to je jasné, ale aj keď ju budeš mať priam čistú tak nemáš záruku (pokiaľ ju viac x za sebou nezopakuješ) že si v sebe nenosí napr. Motolicu alebo nejaký druh plucniviek a pod. Z ktorých nájdeš dačo v truse len sporadicky a keď aj tak odčervíš tak sa tomu riziku vyhneš. Ale to je diskutabilné. (S tými pásomnicami to fakt neviem, mám len zopár kôz a pásomnice ešte nemali ale určite keby sa to tu zjavilo tak by som ich hostila cucurbitínom v tekvicových semenách ktorý je na ne účinný. Verím že s tými pásomnicami to nebude len jeho súkromný názor, možno by stálo za to s ním o tom popísať na základe čoho k tomu "dospel". Samozrejme u zvieraťa oslabeného pôrodom a prevozom+ kokc. Nemá zmysel skúšať čo jej telo zvládne ale musí sa odčerviť.
Inak ja kokc. Tiež neriešim a mám ich v kozách 2druhy, za 4roky som musela riešiť len jeden prípad kozliatka ked som musela podať sulfacox. Myslím že také masívne premnoženie na + má súvis aj s tým stresom akým kozička prešla, a možno aj s tým začervením, čítala som niekde o súvislosti s masívnym začervením a rozmnožením kokcídií
Ja myslím že na to aký mal malý časový priestor podal dosť info, netrúfala by som si ho tak prísne zhodnotiť:) Trošku som sa rozpísala, pardon:D.
Dobře že se to odčervování tady řeší. Ovce mám 2 roky, přečetl jsem si o tom už hodně a připadá mi, že stejně nic nevím, názory i zkušenosti se dost různí. Loni jsem odčervoval naslepo, naposledy v září před připouštěním Ivomecem. Teď řeším toto: mám odčervit před bahněním (očekávané konec února, březen) - někdo doporučuje, nebo až později na jaře? Nebo nejdřív poslat bobky na rozbor? To by bylo asi logické a nejsprávnější. Proto se chci taky zeptat: necháváte dělat kompletní koprologický rozbor, nebo zaškrtnete jen "flotace" ? Ptám se proto, protože někdo tady psal že to stojí jen kolem 200, -, ale já když jsem to jednou posílal, tak mě přišla faktura na asi 450, - a kvůli pěti ovečkám se mi to zdá docela dost. Posílal jsem to sem: http://www.svujihlava.cz/18-uvod.html.
jírab
napsal(a):
Dobře že se to odčervování tady řeší. Ovce mám 2 roky, přečetl jsem si o tom už hodně a připadá mi, že stejně nic nevím, názory i zkušenosti se dost různí. Loni jsem odčervoval naslepo, naposledy v září před připouštěním Ivomecem. Teď řeším toto: mám odčervit před bahněním (očekávané konec února, březen) - někdo doporučuje, nebo až později na jaře? Nebo nejdřív poslat bobky na rozbor? To by bylo asi logické a nejsprávnější. Proto se chci taky zeptat: necháváte dělat kompletní koprologický rozbor, nebo zaškrtnete jen "flotace" ? Ptám se proto, protože někdo tady psal že to stojí jen kolem 200, -, ale já když jsem to jednou posílal, tak mě přišla faktura na asi 450, - a kvůli pěti ovečkám se mi to zdá docela dost. Posílal jsem to sem: http://www.svujihlava.cz/18-uvod.html.
Nech sa vyjadria dlhodobejší chovatelia ale podľa toho čo vravel ten pán na prednáške, dať na rozbor bobky od zvierat ktoré majú nejaký zo spomínaných príznakov(bledé sliznice, chudosť, ušpinené pod chvostom, mäkký studený opuch pod čelusťou a zhoršená srsť) a tie odčerviť, ivomec sa dáva cca mesiac pred pôrodmi. Výber odčervováku podľa druhu parazitov a podľa toho či je vhodný u březích. Určite dajte kompletný rozbor, napr. Flotacia vam neodhali larvy plucnivky malej a pod. Ale niektorí chovatelia pri výskyte silne patogénnych parazitov ako napr. Tá vlasovka odčervujú radšej plošne, či majú problém s rezistenciou neviem.

Vygoogli si "Objednávka laboratorního vyšetření vzorků"
nebo tady máš přímej odkaz na žádanku SVU v Lysolajích:
http://www.svupraha.cz/files/files/ke_stazeni/objednavka_vysetreni_vzorku.doc
Zaškrtni tam parazitoligické vyšetření a do kolonky konkrétně napiš třeba "kompletní rozbor" nebo já pokud už jen zjišťuju jak na tom jsou plicnivky nějakou dobu po odčervení tak si nechám udělat už jen larvoskopii, nebo když jsem šel jen po kokcidiích a věděl že nic jiného tam nebude tak jsem si nechával dělat jen flotaci...
Každopádně všichni veti, docenti, chovatelé, prostě všichni Vám budou tvrdit, že zrovna jejich rady okolo odčervování jsou ty nejlepší, ale co člověk to názor, takže je nejlepší si odčervovací plán vymyslet tak, jak bude sedět vám.
Každopádně já jsem docela opatrnej co se týče toho, že bych se měl na cokoliv ptát jen jednoho "odborníka", protože třeba můj vet když jsem ještě bobky posílal přes něj mi byl schopnej říct, že nechal udělat jen flotaci, a teprv pokud ta by nějaké parazity odhalila, tak bychom poslali další vzorek a šli bychom víc do hloubky... Tohle pokud je schopnej veterinář říct, tak to je fakt na přesdržku, protože flotace neodhalí všechno. :)
Moniko jak to je? Larvoskopie je na plicnivky a sedimentace na motolice? V tomhle ještě trochu tápu.
Jj larvoskopia-plucnivky a motolice myslím sedimentačná aj flotačná ale u motolíc "However, since the eggs are passed to the intestine only when the gall bladder is emptied, a negative fecal egg count is not conclusive, i.e. There can be false negatives." takže je to také všelijaké:(.
moonika
napsal(a):
Nech sa vyjadria dlhodobejší chovatelia ale podľa toho čo vravel ten pán na prednáške, dať na rozbor bobky od zvierat ktoré majú nejaký zo spomínaných príznakov(bledé sliznice, chudosť, ušpinené pod chvostom, mäkký studený opuch pod čelusťou a zhoršená srsť) a tie odčerviť, ivomec sa dáva cca mesiac pred pôrodmi. Výber odčervováku podľa druhu parazitov a podľa toho či je vhodný u březích. Určite dajte kompletný rozbor, napr. Flotacia vam neodhali larvy plucnivky malej a pod. Ale niektorí chovatelia pri výskyte silne patogénnych parazitov ako napr. Tá vlasovka odčervujú radšej plošne, či majú problém s rezistenciou neviem.
Tak teď mám zmatek s tím odčervováním PLOŠNĚ versus KONKRÉTNÍ NAPADENÁ ZVÍŘATA. Někde jsem četl, že vždy odčervovat celé stádo aby paraziti nepřežívali v neodčervených zvířatech (což mi přijde logické) a podle přednášejícího pána zase jen zvířata s problémy. Co si o tom myslíte? Moje ovce mají od podzimu pěkné bobky, jsou v dobré tělesné kondici a evidentně vypadají spokojeně. Koprolku asi pošlu, jen tak pro jistotu a abych ji porovnal s výsledky s tím jak to bylo před rokem, kdy byly problémy.
No to by som aj ja rada vedela :) Keby vám vyšli dobré výsledky resp len nejaké nie veľmi patogénne parazity v malom množstve a pokiaľ vyzerajú zdravo tak by som neodčervovala. Neviem ako by som sa rozhodla u vlasovky slezovej, či by som mala odvahu neodčerviť všetky...obzvlášť okolo pôrodov keď sú všeličomu vystavené. Aj keby boli len na dva krížky. Lenže keď odčervím všetky, tak podľa toho čo ten pán vravel tých napr. 10perc.preživších parazitov(čo prežili odčervenie) by malo byť rezistentných voči tej látke ktorej vystavenie sa nejako prežili a pokiaľ by som ich nebodaj dala ešte aj na čistú pastvu tak sa budú potýkať iba so samými rezistentnými potvorami na ktoré budete musieť skúšať zas nové účinné látky a tých nie je veľký výber. Ideálne je keby sa pri odčervení zlikvidovalo 100perc potvor, len mám obavu že to tak často nie je. Hlavne sa nesmie poddávkovať.
Dobrý den, dnes na semináři říkal přednášející, že odčervovat se má před porodem pak kozlata v 10 týdnech věku. A každé 2 měsíce pak podle koprolky. Kozlata do 3 týdnů věku nemohou mít kokcidie, protože ty mají inkubační dobu 21dní. Podle koprolky doporučuje odčervovat, až při silnějším napadení a přípravkem určeným na konkrétního parazita. Bobky na koprolku se mají sbírat několik dní a nesmějí vyschnout. Ne všechny laboratoře dělají rezistenci. Přípravku do huby se má dát o třetinu víc. Zvíře něco vyplyvne. Zopakovat odčervení u silného napadení doporučuje asi za dva dny stejným přípravkem, aby se dorazil zbytek, který přežil. Seznam možných odčervovadel může získat pouze vet.. Normálně není nikde dostupný. Vychází každý rok.

A kdo byl přednášející?

Jj znám ho osobně :).