Gamas

XXX.XXX.192.99
Tady se píše o kůzlatech a ohradníku.:
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2921187/el-ohradnik-kuzlata#a2921557.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
Jsem chovatel ovcí, ale ovce mám pouze v ohradě z uzlíkového pletiva, které bych chtěl jěště doplnit o cca 2 řady el.ohradníku + pouzít i na rozpulování pastvy (pastva cca 10,5ha) dosud jsem používal jen pletivo připevněné na roxor tyče (a i ta úráce no strašný
), ale to už ten nějaký rok slouží a chtěl jsem zkusit i zmněnu.
LZE POUŽÍT OBYČ. KOVOVOU TYČKU A NA ŠROUBY PŘIDĚLAT VODIVÝ DRÁT?
Jaké používáte uzemnění k el.ohradníku, pokud přiložíte i nějaké to foto budu velice rád.
Mockrát děkuji ra zady.
Pavel Jahoda).
Mám dotaz ohledně výšky. Opravdu stačí pro kozy těch 105 cm na nejvyšší drát, jak se píše u některých prodejců? Jedna koza je poměrně schopná skokanka. Teď používám kari sítě o výšce 150 cm, ale i ty ze začáztku přeskakovala (vršek výchílila tak o 15 cm do boku a odrazila se v půlce sítě.) Potom jsem přidal roxory a zatím to funguje. Jsou ale náročné na přesun tak uvažuju o elektrice.
Pokud by se odrážela od ohradníku byla by zralá na ostřel...
Já jsem nikdy neměl zvířata ve vyšší ohradě než je 105cm a jelikož mám ohrady na pozemcích dost teréně členitých takže je to často méně a nepřeskočily nikdy...
Vyděl jsem ovce se pást i za ohradníky ve dvou linkách 30cm od země a vrchní 60cm no a neutíkali ale taky jsem viděl 10 drátu po 12 cm asi a stejně prošly...
Ohrada je většinou jen tak účinná jak zvířata chtějí.
Jak bude reagovat Vaše koza bohužel nevím ale většinou reaguji na ohradnik zvířata správně no a dá se pak ještě pár věcí zkusit udělat kdyby to nefungovalo podle vašich očekávání.
Doporučuji první ohradník natáhnout někde třeba na dvoře nebo aby za ohradníkem byla překážka jenž zvíře nepřekoná pro získání návyků.
Dobrý den, jestli mohu přidal bych se.. mám elektrický ohradník u okrasných kachniček, pořizuji Holandské kozičky které budou vzdálené cca.10m
Je možné z jednoho ohradníku vést ohradníkovým kabelem prou do jedné ohrady a přidat další očko jak na proud tak zemění a dovést si to zemí k druhé ohradě a napojit?.. děkuji moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Normálně propojíte obě ohrady mezi sebou a budete mít proud v obou ohradách. Zemnění nemusíte vůbec řešit.
napsal(a):
Normálně propojíte obě ohrady mezi sebou a budete mít proud v obou ohradách. Zemnění nemusíte vůbec řešit.
Propojit je nemůžu stilem spojím dráty.. proto píšu jestli mohu ohrad. kabelem zemí, nemůžu mít drát přes cestu..
A zem řešit musím když je ohrada dřevěna nebo to se dělá jen kvůli predátorům?..
skodovak
napsal(a):
Propojit je nemůžu stilem spojím dráty.. proto píšu jestli mohu ohrad. kabelem zemí, nemůžu mít drát přes cestu..
A zem řešit musím když je ohrada dřevěna nebo to se dělá jen kvůli predátorům?..
Dobrý den první má otázka: jaký máte zdroj?
Ohrady lze propojovat :
-Na primo (po kůlech např. )
-V zemi (doporučuji vysokonapětovim kabelem a ještě jej dávám do chrániče)
-Vzduchem...
Dávat vodící a zemnící kabel (jak bude dlouhy?) lze kdykoli ale opatrně ať se nedotknou...

Davam do zeme vetsinou jen u branek, vysokonapetovej a jeste ho hodim do stary hadice tak, ze nad zem jde na kazde strane jeste tak 15cisel hadice aby kdyz obseakavam krovinakem, tak abych nesekal strunou hned do kabelu. Idealni ja takova ta cerna vodovodni tvrda. Sice je neohebna na maly delce ale vydrzi.
skodovak
napsal(a):
Zdroj mám nějaký dělaní z Bazoše, tuším že 2J 12000V max. podle měřku ohradníkového to dává.
Délka vysokonapěťového kabelu cca do 10m, zemnící to samé.
Zemnící a vodící, vodič, (tj. : páska, lanko, drát atd...) lze dávat téměř na cokoli (tj. : dřevěné, laminátové, kovové, umělohmotné, recyklátové, ... sloupky) jen by jsem zvolil správné, izolátory, - držáky.
, Zemnící vodič, dobře uzemnit aby měl smysl (stejně jako ohradník).
To propojení ohrad je na s protože nevím jak to u Vás vypadá (zda-li je potřeba jít v zemi...? )
P.S.: Nebojte se zeptat.
skodovak
napsal(a):
Propojení vede přes příchodovou trasu na zahradu, někdy tam jezdí i traktor atd, musel bych to tahat vysoko a ani esteticky bych to tak nechtěl..
Tak pokud mám propojené ohrady kde potřebuji jezdit používám třeba, brankové rukojeti, ale jak jsem již psal pokud to chcete do země a použijete vysokonapěťoví kabel a dáte jej do chráničky dost hluboko ( např. vodovodní trubka) bude to lepší už kvůli tomu aby když tam jezdíte to neprocvakla váha stroje třeba přes kámen... je trochu dobré i myslet na to co kdyby tam natekla voda a zmrzla.
skodovak
napsal(a):
Jelikož to není součástí žádné ohrady tak tam žádný drát vně nechci ani nemůžu mít, proto ta zem..jinak brankové rukojeti atd.vše mám, jen pro tenhle účel to nejde... děkuji vám moc.
Jestli Vám to pomohlo není zač.
Já se uložení do země bráním protože tam není moc vidět a tak se třeba problém pak hůř hledá...

Jak píše Mastňáček - používáme taky tvrdé HDPE vodovodní trubky. Jsou daleko bytelnější než klasické chráničky na kabely ;).