Prosím o radu, u jedné (asi jen jedné, ale nevím které) ovce ze stáda se opakovaně vyskytuje na bobkách krvavě hlenový šlem, občas spojuje bobky do celého "korálku".Odčervení Aldifal, Dectomax proběhlo opakovaně cca po třech měsících, nyní koncem srpna, přesto se to stále objevuje.Vyhublost ani jiné příznaky u žádné z ovcí nejsou patrné, čilé a žravé jsou všechny stejně.Mám celé stádo znovu odčervit(a čím-jsou většinou březí) nebo dát bobky na rozbor?Díky za rady.Ivana.
Pokud by jste měla čas bylo by třeba vhodné si u ovcí posedět a zkusit vypozorovat která to je. No a pak ji pozorovat více zdali ji nedělá problémy příjem potravy, kálení,... pokud by jste udělala kuprolku věděla by jste více. Ale může to být více věcí paraziti, zánět...
Jak je ovečka stará?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vyfotte. Nekrmite z kulatych baliku? Nepozrala nektera kus sitky? Mam pocit ze jsem pozoroval na jare neco podobneho, mel jsem par zapomenutych chuchvalcu sitky po baliku.
stauda
napsal(a):
Prosím o radu, u jedné (asi jen jedné, ale nevím které) ovce ze stáda se opakovaně vyskytuje na bobkách krvavě hlenový šlem, občas spojuje bobky do celého "korálku".Odčervení Aldifal, Dectomax proběhlo opakovaně cca po třech měsících, nyní koncem srpna, přesto se to stále objevuje.Vyhublost ani jiné příznaky u žádné z ovcí nejsou patrné, čilé a žravé jsou všechny stejně.Mám celé stádo znovu odčervit(a čím-jsou většinou březí) nebo dát bobky na rozbor?Díky za rady.Ivana.
Krvavý hen na výkalech značí krvácivost v tlustém střevě a jak píše již přede mnou,
bude to začervením, např zubovkou.
V březosti bude na odčervení pro ovce nejšetrnější Helmigal, nebo Panacur.
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Roklanko máte pravdu, taky jsem u jedné z koziček stejné problémy s hlenem a divného zabarvení v bobkách a po koprologickém rozboru na kokcidie mi poslali sdělení, že jsou v trusu oocysty kokcidií 3xxx. V pondělí koonečně přijde veterinář (už mi to slibuje čtrnáct dní) a prý bude kokcidie léčit injekčně a to tři dny po sobě. Říkal, že na kravíně, takto léčí i telata. Zatím ještě nevím, jak se přípravek jmenuje? ale vysvětlil mi, že léčba injekčně je pro kozí zažívání daleko šetrnější, než jim podávat Sulfamidin nebo Sulfacox a jiné..
Na rozbor pošlu.Co se týče kokcidií, alespoň co jsem četla v diskusích a dalších článcích, jsou projevy spíše průjmy, výskyt u jehňat, vychudnutí...Moje ovečky a jehňata (nejmladší 8měsíců) žádné takové příznaky nemají, jsou v dobré tělesné kondici.Navíc letošní horké léto by kokcidiím zrovna nesvědčilo...

Jdu se podivat do chytry knizky, taky jsem myslel ze kokcidie se projevuje uplne jinak.
Kokcidie se nemusí projevovat průjmy, v podstatě je mají všechna zvířata, při masivním výskytu snižují, podle mne, obranyschopnost. Při větším výskytu bych spíš než na ocet, spoléhala na Emanox, pár známých chovatelů ho používá s dobrými výsledky. U mláďat, které ještě nemají vyvinuté žaludky se běžně používá Vecoxsan.

Tak stara chytra knizka taky ukazuje na kokcidie.
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Tak aspoň, že tak. Ale stejně, myslím si že ty clostridie jsou horší než všechno to, na co jste měla podezření. Já když si posílám bobky na koprologii do Olomouce, tak jim vypíšu na lístek co všechno požaduji..na prvním místě mám napsané clostridie, pak kokcidie a dále žádám o rozbor na střevní a plicní parazity. Protokol o rozboru na clostridie mi přijde vždycky jako první a nevím proč, ale účtují do ho zvlášť. Za pár dní mi přijde ten zbytek. A opět se složenkou. Určitě se oplatí očkovat proti clostridiím a tetanu. Od doby co chovám anglonubijky, tak očkuji. Je dobré čas od čas pozměnit vakcínu. Takže clostridie mám vždycky negativní.
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Zdravím všechny , tak už u mě byl veterinář zaléčit stádo na kokcidie. Bude kozičkám píchat tři dny po sobě injekčně Trimetox, jsou to ant. na bázi Sulfamidinu. Vyšli nám v koprologii kokcidie 3xxx. Je to prý šetrnější, než když se jim dává do vody Sulfamidin a nebo jiné přípravky. Tak hurá na ně (myslím tím ty kokcidie)
MiškaLussy
napsal(a):
Zdravím všechny , tak už u mě byl veterinář zaléčit stádo na kokcidie. Bude kozičkám píchat tři dny po sobě injekčně Trimetox, jsou to ant. na bázi Sulfamidinu. Vyšli nám v koprologii kokcidie 3xxx. Je to prý šetrnější, než když se jim dává do vody Sulfamidin a nebo jiné přípravky. Tak hurá na ně (myslím tím ty kokcidie)
Kokcídie sú bežné a dospelým ani pri xxxx nerobievajú zvyčajne problémy. U mladých ale vedia šarapatiť, tam riešim pri náznaku problému, ale za 5 rokov som riešila len jedno kozľa s kokcidiózou a to ich v rozboroch u dospelých mávam 2 druhy na 1-2 krížiky, takže sa s nimi mladé tiež väčšinou vedia dobre popasovať ak majú prísun krov (tanín) a rôznych bylín.
stauda
napsal(a):
Tak mám výsledek parazitologie-NEGATIVNÍ. Po domluvě s veterinářkou z laboratoře uděláme ještě bakteriolog.rozbor-podezření na Clostridium perfr.
Vypadá to, že už se to vyskytuje u více kusů...
Kto vám robil rozbor? KVS? A to bol smesný? Skôr by mi to sedelo na GIN parazity, ten čistý rozbor sa mi trochu nezdá, kedy ste naposledy odčervovali?
moonika
napsal(a):
Kokcídie sú bežné a dospelým ani pri xxxx nerobievajú zvyčajne problémy. U mladých ale vedia šarapatiť, tam riešim pri náznaku problému, ale za 5 rokov som riešila len jedno kozľa s kokcidiózou a to ich v rozboroch u dospelých mávam 2 druhy na 1-2 krížiky, takže sa s nimi mladé tiež väčšinou vedia dobre popasovať ak majú prísun krov (tanín) a rôznych bylín.
Ono nemusí být problém z ničím ale pak stačí aby zvíře bylo oslabené nebo mělo ránu či jiný problém a je vystaráno...
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Ano máte pravdu, já bych kokcidie u velkých koz asi taky neřešila, ale letos na jaře se stalo, že mi koza, ale nevím která.?.. podle všeho nějak nešťastně trkla dvouměsíčního kozlíka. Už, když šli večer domů z pastvy, tak jsem si všimla, že kozlíček má v oblasti žeber propadlinu do vnitř hrudníku. Na veterině nám řekli, že má kozlík zlomené asi dvě žebra. Dali mi pro něho jen homeopatika, že mu je mám dávat dvakrát denně a že se to časem zahojí. Po pár dnech dostal průjem, ze kterého jsem ho léčila asi dva měsíce.. a to vším možným. Už když to vypadalo, že se to zlepšilo, tak se mi nadmul a pak zase průjem. Teď jsem si téměř jistá, že mi kozlík zemřel na kokcidie. Ale bohužel svoji neznalostí, jsem si toto všechno zavinila sama. Zklamal mě i můj veterinář, který pracuje na kravíně, že ho možnost kokcidií nenapadla. Nosil mi pro kozlíčka všechny možné přípravky a léky a vše zbytečně. Strašně si to vyčítám.. i trošku toho co chudák vykadil jsem nabrala do kelímku a zavezla u nás do Kroměříže na veterinu, paní doktorce na rozbor, ale asi mrkla jen na parazity a možnost kokcidií, ji nanapadla. Taky mě měl upozornit kozlíkův postoj, skleslá hlava a tak trošku nahrbený. Jediné o co měl zájem co se týče krmení, tak papkal jen slámu a seno. Jádro ani granulky pro kůzlátka nechtěl. Tak teď právě kvůli této špatné zkušenosti s kokcidiema jsem se rozhodla se jich u budoucích maminek zbavit.
MiškaLussy
napsal(a):
Ano máte pravdu, já bych kokcidie u velkých koz asi taky neřešila, ale letos na jaře se stalo, že mi koza, ale nevím která.?.. podle všeho nějak nešťastně trkla dvouměsíčního kozlíka. Už, když šli večer domů z pastvy, tak jsem si všimla, že kozlíček má v oblasti žeber propadlinu do vnitř hrudníku. Na veterině nám řekli, že má kozlík zlomené asi dvě žebra. Dali mi pro něho jen homeopatika, že mu je mám dávat dvakrát denně a že se to časem zahojí. Po pár dnech dostal průjem, ze kterého jsem ho léčila asi dva měsíce.. a to vším možným. Už když to vypadalo, že se to zlepšilo, tak se mi nadmul a pak zase průjem. Teď jsem si téměř jistá, že mi kozlík zemřel na kokcidie. Ale bohužel svoji neznalostí, jsem si toto všechno zavinila sama. Zklamal mě i můj veterinář, který pracuje na kravíně, že ho možnost kokcidií nenapadla. Nosil mi pro kozlíčka všechny možné přípravky a léky a vše zbytečně. Strašně si to vyčítám.. i trošku toho co chudák vykadil jsem nabrala do kelímku a zavezla u nás do Kroměříže na veterinu, paní doktorce na rozbor, ale asi mrkla jen na parazity a možnost kokcidií, ji nanapadla. Taky mě měl upozornit kozlíkův postoj, skleslá hlava a tak trošku nahrbený. Jediné o co měl zájem co se týče krmení, tak papkal jen slámu a seno. Jádro ani granulky pro kůzlátka nechtěl. Tak teď právě kvůli této špatné zkušenosti s kokcidiema jsem se rozhodla se jich u budoucích maminek zbavit.
U môjho capka som mala rýchly priebeh, zo dňa na deň osmutnel, prestal žrať, a mal dva x akoby taký krčovitý záchvat, žiadny prujem ale našla som trošku krvavé v bobkoch tak vtedy mi napadli kokcídie, dala som sulfacox a kozlík bol už na druhý deň výrazne lepší, za pár dní ani stopy po tom že by bol na umretie. Odvtedy žiadne problémy, ani jeho segra nemala problém a to bola s ním a nepreliečila som ju, ale dávala som jej byliny. Môj názor je že u kokcidózy by sa dva mesiace ten váš kozlík netrápil hnačkou ale by ho to dávno zložilo, ale môžem sa mýliť. Ale je pravda čo tvrdí pán vyššie, že pri nejakom oslabení sa môžu namnožiť a spôsobiť problém, preto je dobré v problémových obdobiach o to viac pridávať haluze, kvôli tanínu ktorý pôsobí proti nim.
Mne keď robia parazitologický rozbor, nikdy nežiadam špec. o kokcídie, len zadám že chcem všetky 3 metódy a flotačná metóda ich vždy odhalí.
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Mony prosím vás, věděla by jste, které ty větve obsahují tanín? Kokcidie mám k včerejšímu dni zaléčené.. A v neděli bylo celé stádo odčerveno Panakurem. Měli jsme při koprologickém rozboru vajíčka GIN 3xxx. Poradíte mi za jak dlouho si mám nechat udělat opět koprologii a co mám napsat, že požaduji? Vy větve, bych pak dávala kozičkám, jako prevenci děkujii.
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Ještě jsem zapomněla připsat, že než jsem si dávala směsné bobky na rozbor (po tři dny sbírané), tak u některých koz se pohledově shodovali, jak to popisuje "stauda". No výsledky byly kokcidie oocysty x3 a Gin vajíčka x3..
MiškaLussy
napsal(a):
Mony prosím vás, věděla by jste, které ty větve obsahují tanín? Kokcidie mám k včerejšímu dni zaléčené.. A v neděli bylo celé stádo odčerveno Panakurem. Měli jsme při koprologickém rozboru vajíčka GIN 3xxx. Poradíte mi za jak dlouho si mám nechat udělat opět koprologii a co mám napsat, že požaduji? Vy větve, bych pak dávala kozičkám, jako prevenci děkujii.
On je hlavne v kôre ale aj listoch, plodoch(gaštany, žalude, ale aj v ovocí) tanín tie rastliny nejako chráni. Veľa ho má dub, buk, gaštan svída(tá je u nás najčastejšia, teraz už je opadaná), čereňa, smerek, breza, hroznové halúzky tiež... snáď je skoro v každej kôre stromov. písali ste že dávate karob, tak aj ten by ho mal obsahovať ale pravdepodobne nie veľa lebo nemá zvieravú chuť(pijávam ho s mliekom:) Dokonca aj v orechoch ho jedávame, preto je tam trochu taká jemne štiplavo zvieravá príchuť, ktorá tam nie je ak si orechy namáčate a vodu zlejete:). Momentálne olistené budú asi už len duby.
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Děkuji za typ. Myslela jsem si hlavně na ten dub. Ale jak píšete, tak i ostatní stromy tanín obsahují. No karob mi taky moc chutná, někdy ho kozám ujídám , je zdravý i proto lidi. Větve kozičkám nechávám do té doby, než jsou celé stažené z kůry. A budu jim je dávat dál, jako prevenci. Moc díky
MiškaLussy
napsal(a):
Ja by som rozbor skúsila nejak po vyše týždni cca ale asi všetky metódy, na kokcídie a Gin je flotačná a pre istotu kvôli plucnivkám by som dala aj larvoskopiu a to už rovno môžete dať všetky 3 preistotu:).
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Děkuji za radu, jste nejhodnější. A jak jste mi radila u kašlající kozičky ty výtěry z nosu, tak už mi dneska přišli výsledky a bohužel u dvou koziček je v hlenu Stafylokok Aurelius. Byla jsem z toho hodně nemile překvapená. Udělali i citlivost, co na něj zabírá.. Nevím jestli to pro doktora nebude oříšek, aby to trefil? Snad se toho bacila půjde zbavit, nevím? A taky nevím, kde to kozičky chytili?
MiškaLussy
napsal(a):
Děkuji za radu, jste nejhodnější. A jak jste mi radila u kašlající kozičky ty výtěry z nosu, tak už mi dneska přišli výsledky a bohužel u dvou koziček je v hlenu Stafylokok Aurelius. Byla jsem z toho hodně nemile překvapená. Udělali i citlivost, co na něj zabírá.. Nevím jestli to pro doktora nebude oříšek, aby to trefil? Snad se toho bacila půjde zbavit, nevím? A taky nevím, kde to kozičky chytili?
Ten názov ste skrášlila :) Aurelius, to znie pekne :) je to aureus, on je vraj bežná súčasť "flóry" v nose, ale keď sa namnoží vie robiť problémy, mám tak problém s jednou kozou, tiež má podobné problémy ako vaše, a v rozbore tiež mala "iba" tohto stafylokoka, citlivosť bola na rôzne atb ale napriek tomu po nasadení 3 rôznych druhov nebola po nich žiadna zmena. Vet mi vravel že je problém že sa tam atb možno "nedostanú" a ak sú tam nejaké zapúzdrené miesta tak sa toho v nosnej dutine a horných dýchacích horko-ťažko dá zbaviť... Iný zas vravel že ten problém nespôsobuje asi stafylokok aj ke je prítomný ale že sa možno popritom pridružilo dačo iné, že to môže napr. byť plesňové a pod., tomu by zodpovedalo aj to že na to nezabrali atb, no neviem :( V každom prípade skúste cielené atb, možno u vašich to bude ľahko riešiteľné, držíím palce. Ak chcete môžeme o tom popísať mimo aby sme sa neplietli do tohto topicu, môj mail je lietanie47@gmail.com.
MiškaLussy
napsal(a):
Děkuji za typ. Myslela jsem si hlavně na ten dub. Ale jak píšete, tak i ostatní stromy tanín obsahují. No karob mi taky moc chutná, někdy ho kozám ujídám , je zdravý i proto lidi. Větve kozičkám nechávám do té doby, než jsou celé stažené z kůry. A budu jim je dávat dál, jako prevenci. Moc díky
Prosim Vas, kde kupujete karob? Dekuji.
MiškaLussy

XXX.XXX.103.155
Dobrý večer, já bydlím kousek od Kroměříže a karob kupuji v Němčicích u Holešova. Je tam velká firma krmiva Drcman, která vyrábí krmiva pro všechny druhy zvířat, včetně krmiva pro anglonubijské kozy. Bohužel karob nepatří k těm nejlevnějším plodinám...20kilo u nich stojí do čtyř set korun. Ale dříve jsme si karob objednávala u ANIMO centrum krmiv. www. centrum krmiv. cz.. Tak na jejich stránkách nabízejí karob drcený i v malém balení. Mrkněte a uvidíte chutná i mě.