Uživatel s deaktivovaným účtem

Musel jsem si neplánovaně porazit tří letou bahnici asi měsíc před porodem a protože mám teď plné mrazáky hovězího, tak jí nemám kam dát. Jehněčí prodávám v JUT za 180kč/kg ale skopové? To jsem nikdy neprodával. Kolik za něj berete vy? Je to moc pěkně osvalená Texelka.

Ja si rikam za JOT + prace 150kc za jehneci.
Na skopovy me to vychazi 57kc. Takze u tebe 60.

Nevadi.

Kdyz je to uraz a hned ji prastite tak ne. Ale jestli bude mit tejden nejakej zanet nebo nejakou otravu atd, tak to bude maso pro pejsky.

Děkuju Mastňáčku za reakci. Příjde mi to ale strašně málo! já doufal že se ceny pohybují aspoň přes 75kč. Mně skopový chutná víc než jehněčí a abych za JOT dostal fakt minimálně aspoň 3500kč, což beru fakt jako minimum za kolik bych byl ochotný to pustit, ale nechci být zas za vydřiducha. Za ovci starší než 8 let bych si třeba ani 50kč/kg nevzal, ale u takovéhle ovce co jsem porazil, která byla v nejlepších letech, vzhledem k výbornému osvalení tam je procentuální podíl kostí minimální mi ta cena příjde opravdu směšná.
To i vy ostatní prodáváte skopové za takové ceny?

Týhle ovci praskla vrchní strana pochvy a vyvalili se ven oba děložní rohy, tělo i krček a část tlustého střeva. Vrátit to zpět a sešít to nejde, tak jsem jí hned porazil.
napsal(a):
Kdyz je to uraz a hned ji prastite tak ne. Ale jestli bude mit tejden nejakej zanet nebo nejakou otravu atd, tak to bude maso pro pejsky.
Před dvěma roky mi 2-letá ovce porodila trojčata...2-3 dny po porodu přestala žrát(prostě ketoza)...veterinář ji vyléčil, ale po 3 měsících byla zase špatná, naponec pošla. Chci se Vás zeptat, kdybych ji zabil bylo by to maso pro člověka nebo pro psa? Děkuji, L.

Vykup ovci na jatka na maso tam je cena 17kc/kg zivy vahy co jsem nekdy vloni nebo predloni zjistoval. U jehnat tak 45kc/kg. Toz tak. Ale nejlip zajti do kramu, kde se skopovy prodava no ne? :).

Ve 3 měsících po porodu určitě pro člověka. To tak v tom 6ti nedělí by třeba nebylo nic moc, ale pak bez problému.

lukasce
napsal(a):
Před dvěma roky mi 2-letá ovce porodila trojčata...2-3 dny po porodu přestala žrát(prostě ketoza)...veterinář ji vyléčil, ale po 3 měsících byla zase špatná, naponec pošla. Chci se Vás zeptat, kdybych ji zabil bylo by to maso pro člověka nebo pro psa? Děkuji, L.
Pro psa po ujiti doby kdy jsou leciva obsazeny v tele urcite. Ja bych ji do huby nevzal ani po uplynuti ochranny doby.

Já neviděl skopové prodávat ani nepamatuju :) Ani nevím kdy jsem byl v nějaké masně nebo u řezníka. Já si tu jen tak občas koupim pár rohlíků, chleba, pivo nebo mouku a jinak moc nenakupuju :)
Ale ok, holt asi prodám mražené hovězí a ovci si nechám, protože za 3000 jí prostě nedám, vždyť půl roční jehňata jdou z domu za 3500 až 4000kč.

Sestinedeli nevim netusim malo kdo to asi bude vedet. A jinak kazdy lek ma svjoi ochranno lhutu jak pro konzum masa, mlika, mlika pro mladata atd. Antibiotika maji urcite minimalne mesic.

napsal(a):
Já neviděl skopové prodávat ani nepamatuju :) Ani nevím kdy jsem byl v nějaké masně nebo u řezníka. Já si tu jen tak občas koupim pár rohlíků, chleba, pivo nebo mouku a jinak moc nenakupuju :)
Ale ok, holt asi prodám mražené hovězí a ovci si nechám, protože za 3000 jí prostě nedám, vždyť půl roční jehňata jdou z domu za 3500 až 4000kč.
Proc ne, jestli to lidi kupujou :). Kolikpak vazi takovy pulrocni jehne? :).

napsal(a):
Sestinedeli nevim netusim malo kdo to asi bude vedet. A jinak kazdy lek ma svjoi ochranno lhutu jak pro konzum masa, mlika, mlika pro mladata atd. Antibiotika maji urcite minimalne mesic.
Není pravda, některé ATB mají ochranné lhůty na maso jen pár dní.

Jehňata maj tak něco přes 40kg v JUT půlky mívaj 10 - 12kg, vždyť to tak nějak vychází.
Ale asi máš pravdu s tou cenou skopového, asi to teda nabídnu levnějc než jsem předpokládal. Dík za osvětu.
napsal(a):
Není pravda, některé ATB mají ochranné lhůty na maso jen pár dní.
Takže jsem ji mohl zabít a maso by bylo vhodné ke konzumaci?
Nevíte jak je to, když po špatném porodu popřípadě kdy bahnici odchází porodní žlázy a bahnice nerodí...letos tak sousedovi odešla i přes pomoc veterináře dvouletá prvorodička. Kdyby ovci zabil, bylo by maso použitelné?, díky L.

Hele každý ATB maj jinou ochrannou lhůtu na maso. Některé jen pár dní a některé i 2 měsíce. A nejde jen o antibiotika, jde i o jiné léčivo. V každym příbaláku to je uvedené.
tvýmu druhýmu dotazu nějak nerozumím.
napsal(a):
Hele každý ATB maj jinou ochrannou lhůtu na maso. Některé jen pár dní a některé i 2 měsíce. A nejde jen o antibiotika, jde i o jiné léčivo. V každym příbaláku to je uvedené.
tvýmu druhýmu dotazu nějak nerozumím.
Děkuji...prostě kdyžse ovce utratí u komplikovaného porodu... může se její maso použít ke konzumaci, díky L.

Nevím, s tím nemám zkušenost. Tam nějaká změněná chuť si myslím bude, protože celej porod je diskotéka hormonů.

Cesnek to spravi :).
napsal(a):
Jehňata maj tak něco přes 40kg v JUT půlky mívaj 10 - 12kg, vždyť to tak nějak vychází.
Ale asi máš pravdu s tou cenou skopového, asi to teda nabídnu levnějc než jsem předpokládal. Dík za osvětu.
Vážně dostáváte 100 Kč za kilo v živém? Kde prodáváte?

Mým stálým zákazníkům.

Kubo, mě ty počty u prodeje Tvých jehňat taky nevycházej...upřesníš prosím?
Já prodávám za 160 Kč / Kg a co jsem porážela 3letého berana, tak bych s cenou taky níž nešla. Přijde mi to nesmysl. Je to kvalitní maso, není zalojované, ještě mladé, tak proč jít s cenou dolů? Nějaké brakové ovce, to je samozřejmě o něčem jiném. Ale zatím jsme žádnou starou neporáželi a asi bych to ani neprodávala. O skopové zájem není - lidi neví, neumějí vařit... na jehněčí si postupně učím okolí, prodávám novým lidem často i s recepty a vracej se

Tak znova
Jehně co má lehce přes 40kg, tak v JUT má ať se to dobře počítá 20kg krát 180kč/kg = 3600kč které za něj dostanu. V ceně je roční krmení bahnice z čehož je 7měsíců na seně které kupuji, dále její odčervení, očkování, stříhání, zabití jehněte, bourání chlazení i distribuce. Chovám Texelky což není moc plodné plemeno a dvojčat moc nebývá, naštěstí na nich nejaké maso naroste. Když si z těch 3600 odečtu náklady tak mi toho zas tak moc nezbyde.
Massaro: A proto přestože mám papírový chov, tak dost toho porážim, protože maso je dražší než jejich POP.
U mně víceméně to samý.160 Kč/kg. OD 4 měsíců do 3 let. Starší buď sežerem my, nebo psi, nebo jako brak za cca 800, -. Akorát to nejde nijak zvlášť inzerovat, z různých důvodů , takže taky jenom po známejch. Pomalu si buduju distribuční síť. Prodám jich takhle 20 - 30 za rok. Zatím nebyl odchov, tak to v podstatě stačilo. Špatný u nás je, že i arabové se naučili jezdit na Vysočinu a do krušnejch a 60 kg beran je za 1500 drahej.

Rozumím. Tak pokud máte odbyt na maso za tuhle cenu, tak proč neprodávat většinu vyjma těch nejhezčích kusů, do mrazáku
lukasce
napsal(a):
Děkuji...prostě kdyžse ovce utratí u komplikovaného porodu... může se její maso použít ke konzumaci, díky L.
No nevím, ale myslím, že jíst maso z vysokobřezí ovce je celkem špatně hlavně pro ženský...je to celkem nadopované hormony. Sama bych se tomu vyhnula...je to na zvážení.

podkloboukem
napsal(a):
No nevím, ale myslím, že jíst maso z vysokobřezí ovce je celkem špatně hlavně pro ženský...je to celkem nadopované hormony. Sama bych se tomu vyhnula...je to na zvážení.
Pro chlapy by to mohlo bejt v tom pripade takovy uklidnovadlo, aby z nich ten testosteron nekapal kudy chodi :).

Prevence neveram, cholerickym vylevum... a jinym dalsim taskaricim :)
Vedel bych o jednom kdo by to mozna potreboval

Podkloboukem: Tohle si jen myslíte, nebo to víte? Navedete mě kde o týhle problematice zjistit víc? Jaké hormony se vyplavují do svalstva a jak dlouho tam zůstavají a jejich vliv na ženský organismus?
hhippie: Jo, moc hezké holky si nechám do chovu nebo jdou na prodej. To že za živý dostanu míň neřeším, když jdou živé tak mě to totiž těší víc :).
lukasce
napsal(a):
Takže jsem ji mohl zabít a maso by bylo vhodné ke konzumaci?
Nevíte jak je to, když po špatném porodu popřípadě kdy bahnici odchází porodní žlázy a bahnice nerodí...letos tak sousedovi odešla i přes pomoc veterináře dvouletá prvorodička. Kdyby ovci zabil, bylo by maso použitelné?, díky L.
Bylo. Pro psa.
napsal(a):
To je dobrý nápad. Prodejte hovězí, jestli to také není nutka a ovci si snězte sám,
jestli na takové maso máte chuť. Jestli na něj chuť nemáte, tak ho ani neprodávejte
nikomu jinému, mohl by jste přijít o zákazníky i na to jehněčí. Na jatkách by taková
ovce byla jasný konfiskát.
Našla jsem teď jen v chovu ovcí od Horáka fáze pohlavního cyklu a je to tedy celkem slušný koktejl progesteronu a později estrogenu a oxytocinu pak těsně a před a v průběhu porodu (je to jako u člověka)...nevím jestli a kolik toho je v mase, ale rozhodně na to nemám chuť...cizí estrogen je v lidském těle celkem zmatek asi by pak záleželo na ženské jestli je třeba těhotná nebo chce otěhotnět...je to spíš pro odborníky, ale čistě žensky intuitivně bych se tomu fakt vyhnula...leda, že by byla bída

S jednou vetkou jdu dneska na pivo tak s ní o tom hodím řeč , každopádně ovce jde z domu za cenu 100kč/kg ve dvou půlkách 2 různým lidem. A zákazníci vědi, že je to 3 letá ovce zabitá před porodem.

Mas holt stesti na mouly :).

No, jestli to bude vet jako ti naši, tak jsem zvědavá, zda na to vůbec bude schopná odpovědět. Leda domněnky :(
Nakonec stejně musím sbírat informace od chovatelů - zase jsem se dozvěděla jednu hodně zásadní informaci o aplikaci odčervovadel... od veta chybně naučenou :( jsem z toho fakt špatná. Považuju doktory - lidské i zvířecí - za "polobohy" a prostě když se nemám čeho chytnout a není mi to úplně proti srsti, poslouchám je. A pak se ad hoc dozvím, že to dělám úplně blbě

Tak se podelte s novou informaci? At se taky "zasmejeme".

Normálně je to jedlý. Není to jedlý, když tomu běží ochranná lhůta či je maso nějak senzoricky změněné - třeba rozčíslá kráva je nejedlá minimálně v zadní půlce a předek by vám tím pádem taky nechutnal.
Ale kdybyste viděli, co se na jatkách označí jako poživatelné a hotovo, už nikdy byste nevyhodili žádné svoje maso od nutně poraženého kusu. A nikdy byste už nekoupili masovou konzervu nebo cokoliv určené k tepelnému zpracování (už naložené kusy masa a podobně).

Naklady na jehnata jsem nikdy nepocital, zajimala by me teda najeka modelova rozvaha na tohle tema :).

No, takze tak jednoduchy to neni. Myslel jsem modelovou. Existuje konkurence, takze jestli nekdo ma moc vysoky naklady, nemuze cekat, ze mu to nekdo koupi a nahradi mu je. Nebo se pletu? Kdyz ma nekdo neumerny naklady a chce je dostat zpatky od spotrebitele, tak ma holt smulu a nebo ma dobry mouly ktery mu to dotujou :).

Já bych je nenazval moulama. Ale teď tady v okolí nikdo nic mrtvýho neprodává. Většina lidí tu bahní až v dubnu, vždyť tu místama ještě leží sníh. A lidi jsou třeba pohodlní, že nechtějí jet pro maso někam dál, nebo na to třeba nemají čas. Nebo mají možnost si koupit pouze živé kusy a neumí to zabít a než aby řešili dopravu a pak řezníka, tak takhle jim to přistane rovnou doma u dveří, oni to zaplatěj a ušetřej čas kterej je dneska drahej.
Ona ta vetka je moje přítelkyně, když nebude z patra vědět, tak mi to určitě někde zjistí.

Tak jo. Já jsem se třeba po 4 letech aplikace odčervení do svalu, jak mi bylo ukázáno na začátku chovu, dozvěděla, že odčervování se nemá píchat do svalu, protože se mu tím ztrácí účinnost - že se píchá pod kůži (na obalu je to taky napsané - jenže já to doposud dostávala jen v odměřených dávkách v injekci a na internetu jsem nezkoumala - neměla jsem důvod, když mi dal vet jasný návod, jak se to dělá..).
Bodlinko, jak to máte nastavené Vy? Díky.

Hhippie: já občas zasnu co jsou veti schopni vymyslet. Radši to všechno čemu nerozumím konzultuju aspoň se čtyřma pokud mi doma něco marodí. A v práci kde se nám pořád střídaj absolventi co právě dodělali školu, tak ti jsou nejlepší. Ty častokrát léčej prapodivnym způsobem a jen co jim začnu nějak oponovat, případně se ptát na důvody proč se zrovna rozhodli použít to a to léčivo tak je občas pěkně rozkoktám
Příklad:
Paní doktorko, tak co telátku píchnete?
Marbocyl, ten zabere dobře.
Aha, já myslel že se nemá píchat mladejm zvířatům co jsou v růstu, protože to ničí chrupavky a navíc to je lék s indikačním omezením, tak se má použít až když nezabere nic jinýho.
-A teď nastane ta chvíle kdy začnou koktat

napsal(a):
Tak jo. Já jsem se třeba po 4 letech aplikace odčervení do svalu, jak mi bylo ukázáno na začátku chovu, dozvěděla, že odčervování se nemá píchat do svalu, protože se mu tím ztrácí účinnost - že se píchá pod kůži (na obalu je to taky napsané - jenže já to doposud dostávala jen v odměřených dávkách v injekci a na internetu jsem nezkoumala - neměla jsem důvod, když mi dal vet jasný návod, jak se to dělá..).
To je veretinar jak prase. kdyby me to nerekla doktorka tak to taky nevim. ale nedavno jsem na to naeazil v chytry anglicky knizce.

Massaro
napsal(a):
A modelovou situaci těžko dávat, když ani trochu nepřiblíte, jak ta situace vypadá.
Prave ze neni co priblizovat. cenu muze ovlivnit pouze nutnej zaklad na vyrobu kila jehneciho. vsechno ostatni je muj osobni vydaj, kterej mame kazdej jinej a v cene nema co delat. to je jako kdyby zacinajici automobilka prodavala auto srovnatelny s konkurenci, ale chtela za nej 2x tolik, protoze musela pronajmout pozemky, postavit haly... no ne? co by lidi kulovali?

Zavedena uz je nejakej rok v plusu. ale kdyz zacinala, sli do toho s tim, ze musi obstat i za cenu delsi navratnosti. ne ze si cenu zdvojnasobim aby se me to rychlejs vratilo. ze nekdo takovou cenu da, tak asi nema sajn, ze jinde to jde pri stejne kvalite levnejs.
osobni tam byl treba najem.
naklad na kilo masa se da vykalkulovat minus naklady potrebny na to kilo masa. vsechno ostatni se bude vracet pomalu. jak teda nekdo vypocet vykupni cenu okolo 50kc/kg?

napsal(a):
Ivermectin má v příbalovým letáku napsáni píchat pod kůži, tak jsem nikdy neměla důvod ho valit někam jinam. ale on funguje i intramuskulárně, akorát si prodlužujete ochrannou lhůtu. a ptákům off label ho dávám do svalu.
ovcím a kozám ho dávám pod kůži na krku a hotovo. chovatelům injekce do ruky nedávám, většina by se stejně při té představě osypala, a při odčervení stejně většinou i děláme paznehty a tak.

Massaro
napsal(a):
Cenu přece nikdo nevypočítává, tu určuje trh. A já říkám, že tahle cena je na hranici nákladů na "vyrobu". Jednak je to způsobeno dotacema, jednak tím, že si lidi nedovedou spočítat, kolik je to vlastně stojí.
Urcite? No ja nevim, zase bych tu nevidielnou ruku trhu neprecenoval. Delam ve firme, ktera dela textil, jak exluzivni, tak obyc, rucniky atd. Mame rozpoctare, kalkulanty, ktery delaj ceny. A jsem si na 100% jistej, ze ji tvorej vypoctama nakladu na material + prace + kdovi co jeste. Musi se to ohnout tak, aby se ceny od konkurence moc nelisily, ale taky aby byl nejakej zisk. A pak je exkluzivni zbozi, za ktery je zakaznik ochotnej dat vic, protoze konkurence zatim moc velka neni. Ohyba se to tak, ze je snaha omezit rucni praci, snizovani nakladu atd. No asi nema moc smysl o tom debatit. Dalo by se dohledat a spocitat kolik energie musi prijmou jehne na kilo masicka, mozna bych to moh dat jako domaci ukol nekomu z kalkulantu :).
napsal(a):
Ivermectin má v příbalovým letáku napsáni píchat pod kůži, tak jsem nikdy neměla důvod ho valit někam jinam. ale on funguje i intramuskulárně, akorát si prodlužujete ochrannou lhůtu. a ptákům off label ho dávám do svalu.
ovcím a kozám ho dávám pod kůži na krku a hotovo. chovatelům injekce do ruky nedávám, většina by se stejně při té představě osypala, a při odčervení stejně většinou i děláme paznehty a tak.
Bodlinko a vy chovate?

lilo
napsal(a):
Bodlinko a vy chovate?
Ovce nebo kozy ne, ale jsem veterinář.

lilo
napsal(a):
Jj.. ja vim ze jste veterinar... to tady obcas o vetacich slysite co? a asi i zazijete... a chovate neco ?kdyz ne kozy a ovce...
Morčata. na maso.
ovečky snad jednou budou. původní valašky. jo, není to moc velké, takže super k manipulaci, podojím, udělám hrudkový sýr... jo, to bude krásný.
no a stejně jako je veterinář dobrý, je i veterinář špatný. a jako je dobrý chovatel, je i špatný chovatel. občas člověk valí oči, ale to je život.

lilo
napsal(a):
to si ze mne delate legraci... a jite je?
Jím. Mladé samečky a vyřazené chovné. Je to nesrovnatelně lepší maso než králík. Ale aby si člověk naplnil mrazák, musel by těch morčat mít opravdu hodně. Zabíjím když mají asi kilo, to je tak ve dvouapůl měsících. Jatečná výtěžnost 50%. K obědu je to tak jedno morče pro dva lidi.

V cem je morcice lepsi? to pecete cely na obiracku? co je to za plemeno?
napsal(a):
Jím. Mladé samečky a vyřazené chovné. Je to nesrovnatelně lepší maso než králík. Ale aby si člověk naplnil mrazák, musel by těch morčat mít opravdu hodně. Zabíjím když mají asi kilo, to je tak ve dvouapůl měsících. Jatečná výtěžnost 50%. K obědu je to tak jedno morče pro dva lidi.
Ty jo tak to jste me dostala... take by me zajimalo jestli jsou na to nejaka specialne slechtena morcata ktera maji treba vetsi prirustky... moje prvni zviratko pro chov bylo morce.. a jmenoval se Bobes... nikdy nemel kilo... vlastne neznam morce ktere by melo ve dvou trech mesicich kilo... takze by me take zajimal druh...

No asi cuy, ne? Jiný nevyrostou do jedlé velikosti ;)
Já o tom tedy nic nevím (mám nejedlá morčata), ale snad je ta předjídelní úprava hodně složitá, ne?
Bodlinko, tak to Vám tedy musíme složit VELKOU POKLONU A VELKÝ DÍK za to, že sem chodíte a máte chuť se s námi dělit o cenné rady!

Lilo, to je něco jako "belgický obr" mezi klasickými masnými králíky - taky je násobně větší
Ta cuy morčata už se docela rozmáhaj i v Čechách. Ale otázka je, kolik lidí je chová na maso a kolik jen jako raritu - na mazlíka..

napsal(a):
V cem je morcice lepsi? to pecete cely na obiracku? co je to za plemeno?
Peču je celé. náhodou masa na sobě mají dost a nějaké frustrující obírání to není. plemeno cuy. normál morče nemá cenu, to tak na polívku (ale ta je taky dobrá). sežere toho jak cuy ale neroste a nevyroste. to tak maximálně když někdo daruje už dospělé (ale ne hadovi! ).
A má mnoho výhod oproti králíkovi. To maso je lepší, šťavnaté, nemusí se špikovat špekem aby bylo poživatelné a klouzalo vůbec do krku. Nemám problém se zabřezáváním nebo odchovem. Neřeším ani očkování, ani průjem, a to žerou zbytky zeleniny z kuchyně a přes sezonu nasekanou trávu. Prostě takový nenáročný zvíře. I když teda nějaký jádro - kupuji granule pro morčata - jim člověk dát musí, hlavně když chci připouštět už v lednu na jarní vrhy.
Nevýhoda oproti králíkovi je snad jen menší vzrůst - dospělí mají ke dvěma kilům, ale do té hmotnosti by bylo šílenství je vykrmovat - a nižší reprodukční výkonnost. Od jedné dobré samice člověk může mít tak deset mláďat za rok.

napsal(a):
No asi cuy, ne? Jiný nevyrostou do jedlé velikosti ;)
Já o tom tedy nic nevím (mám nejedlá morčata), ale snad je ta předjídelní úprava hodně složitá, ne?
Bodlinko, tak to Vám tedy musíme složit VELKOU POKLONU A VELKÝ DÍK za to, že sem chodíte a máte chuť se s námi dělit o cenné rady!
Není to složité:) Normálně jak králík. Stáhnu kůži (a pak se bavím vyděláváním kožek), hlavu a nožičky pryč, vnitřnosti pryč a zbytek vypadá jako malý králík a hotovo.

lilo
napsal(a):
No asi to nejake vyhody ma... ja bych to asi spis mela jako tu raritu... jak se takove morce zabiji... preci jen nema nejak dlouhe nozicky aby se to kleplo po hlave... je to desna predstava...
Mno... vezmu váleček na nudle a mířím mezi oči. Přesně tam, kde mají crestedi plešku. No a pak vykrvit, no. Už dlouho jim slibuju od drimla pružinový zabíječ, ale váleček funguje taky.

lilo
napsal(a):
Vyhoda skinny morcat je v tom ze namaji chlupy a tudis si je muzete upect i s kuzickou... jakou ma morce chut?
Jenže skinny bývají ještě menší než normál chlupaté morče a taky by těžko dali celoroční pobyt venku Zatímco moje myšičky se i při letošním lednovém mrazu, kdy jsem poslouchala poznámky že těm v mrazáku je stejně teplo jako těm venku, tvářili, že pohoda, akorát měli pytel na dvířkách a hodně podestláno v domečcích.
A ta kůže mi nechutná. Jo, to je autentický peruánský způsob, akorát obírat to na talíři pálí prsty, takže morčata konzumuju už předem stažená.

Vy jste teda číslo na druhou stranu lepší, než kdyby to odnesl manžel
Chovám crestedy...

Bodlinko, prosím Vás, je na Vás dotaz ve vlákně "kafilerní box"... díky.

Nebo vysokobřezí ovce?

Sníst se dá skoro všechno, co má 4 nohy. A nebo 2 nohy a křídla. Nebo to ani nemá nohy, protože to má ploutve. Nebo jen hlavu a ocas... no vždyť říkám - skoro všechno se dá sníst

napsal(a):
Sníst se dá skoro všechno, co má 4 nohy. A nebo 2 nohy a křídla. Nebo to ani nemá nohy, protože to má ploutve. Nebo jen hlavu a ocas... no vždyť říkám - skoro všechno se dá sníst
No, však jo. Jíst se dá všechno kromě chcíplotin, celkově nemocných zvířat a zvířátek, kterým běží ochranná lhůta.
Vysokobřezí fakt není problém. Jo, zdravé březí plemenice by se neměly porážet protože si to nepřeje zákon na ochranu zvířat proti týrání. I když zase, no, na jatkách jsem určitou dobu pobývala a občas se stalo, že se při vykolení zjistilo, že ta kravka tam neměla co dělat, no. Ale co. Zbytek byl normálně jedlý. A když musíte porazit březí zvíře? Přece to maso nevyhodíte. Normálně jedlé. Jo, nejedla bych ovci s ketózou v posledním tažení, ale porážka kvůli úrazu, výhřezu...

profesor1
napsal(a):
Cikáni přesně věděli, jak dlouho má být v zemi prase zdechlé na červenku. Pak ho vykopali a jak jim chutnalo
No tak tady už jsme daleko za mou hranicí jedlosti:) Samotné zvíře s červenkou je nepoživatelné a chcíplotina zakopaná tak dlouho, aby původce červenky už taky natáhl, to je dobrý hnus.
Já nechápu ani zvěřinu co visí v srsti nebo peří.
napsal(a):
No, však jo. Jíst se dá všechno kromě chcíplotin, celkově nemocných zvířat a zvířátek, kterým běží ochranná lhůta.
Vysokobřezí fakt není problém. Jo, zdravé březí plemenice by se neměly porážet protože si to nepřeje zákon na ochranu zvířat proti týrání. I když zase, no, na jatkách jsem určitou dobu pobývala a občas se stalo, že se při vykolení zjistilo, že ta kravka tam neměla co dělat, no. Ale co. Zbytek byl normálně jedlý. A když musíte porazit březí zvíře? Přece to maso nevyhodíte. Normálně jedlé. Jo, nejedla bych ovci s ketózou v posledním tažení, ale porážka kvůli úrazu, výhřezu...
Bodlinko a porážka u výhřezu pár dni po porodu je problém? Díky, Lukáš.

lukasce
napsal(a):
Bodlinko a porážka u výhřezu pár dni po porodu je problém? Díky, Lukáš.
Normálně jedlé.

Já bych takhle stresované maso jíst nechtěla, ani bych ho nikomu neprodala...

Každopádně min. rok, když jsme poráželi bahnici s poporodní parézou, byla taky pár dní po porodu a maso bylo normálně jedlé - bez nějaké znatelné změny v chuti. Ale neměla tam žádné jiné komplikace - nebyla medikovaná, normálně žrala, kojila, jen nemohla na nohy, tak jsme jí nechtěli už dál trápit. Byl to strašný pohled, jak se snaží pást a plazí se po kolínkách, protože jí nohy neunesou

lukasce
napsal(a):
Díky, to znamená i porážku v průběhu neúspešného komplikovaného porodu kdy ovce je totálně vysílená popř. zranená není problém...díky moc za odpověd, Lukáš.
No ono tady záleží. výhřez je ok, pokud se stane a ovci porazíte, ale ne pokud už je to shnilé a ovce má otravu krve. rozčísnuté nebo natržené zvíře, jedlé. teda mimo viditelně poškozené části. ale totálně vysílené zvíře už bych zase jíst nechtěla.
pokud řešíte, co s masem totálně vysílených zvířat při nepovedeném porodu, možná bych doporučila příště volat veta dřív. ono císař se dá udělat v pohodě i v maštali a když nebudete čekat dva dny, tak budete mít třeba i živá jehňata.

pajca
napsal(a):
Kdyby mě dal někdo oběd z takovéo kusu a já se to po konzumaci dozvěděla,
tak bych nevyvrhla jen žaludek, ale i střeva.
Tak hlavně nekupujte žádné maso v krámu:) no vlastně nikde. takhle jsme sháněli řezníka aby přijel střelit prasnici s výhřezem a jaké z ní byly dobré klobásy.
napsal(a):
No ono tady záleží. výhřez je ok, pokud se stane a ovci porazíte, ale ne pokud už je to shnilé a ovce má otravu krve. rozčísnuté nebo natržené zvíře, jedlé. teda mimo viditelně poškozené části. ale totálně vysílené zvíře už bych zase jíst nechtěla.
pokud řešíte, co s masem totálně vysílených zvířat při nepovedeném porodu, možná bych doporučila příště volat veta dřív. ono císař se dá udělat v pohodě i v maštali a když nebudete čekat dva dny, tak budete mít třeba i živá jehňata.
Ok, díky za Vaše poradenství... jen analyzují a poučují se z problémů minulých let. Lukáš.
napsal(a):
Tak hlavně nekupujte žádné maso v krámu:) no vlastně nikde. takhle jsme sháněli řezníka aby přijel střelit prasnici s výhřezem a jaké z ní byly dobré klobásy.
No máte pravdu, nejen v krámu, ale ani od chovatelů. Jak je vidět, tak tam
záruka není také žádná. Pro peníze jsou někteří chovatelé schopni prodat
i zdechlinu, aby neutrpěli strátu. Vždyť to zákazník neviděl, jak zvíře vypadalo.
A že je maso červenější z horečky, nebo špatného vykrvení ? To se dá okecat
tím že je to zralejší maso, žádná mlízotina. A kdo tomu nerozumí, tak se neptá
a myslí si, ře to tak je správně že?
pajca
napsal(a):
No máte pravdu, nejen v krámu, ale ani od chovatelů. Jak je vidět, tak tam
záruka není také žádná. Pro peníze jsou někteří chovatelé schopni prodat
i zdechlinu, aby neutrpěli strátu. Vždyť to zákazník neviděl, jak zvíře vypadalo.
A že je maso červenější z horečky, nebo špatného vykrvení ? To se dá okecat
tím že je to zralejší maso, žádná mlízotina. A kdo tomu nerozumí, tak se neptá
a myslí si, ře to tak je správně že?
Nejen chovatele ale i vyrobci priklad kafilernich kurat... kdyz by jste videla v jakem stavu jdou na linku... a jak krasni cisti vyjedou zabalene v celofanku... tak puvodni zdechlina po obrani vypada kupodivu jako pekne kulatoucke maso... no u cuniku bych zase byla opatrna na moooc svetle maso... ano mlada prasata maji svetlejsi maso nez starsi.. a co se tyka zralych argentinskych stejku no nevim...

lukasce
napsal(a):
Tam bych se bál správného vykrvení. Zvíře co za zabíjí ve stresu se hůř vykrvuje a pak je taky maso blátivé a když už visí tak z něj kape dost vody.

napsal(a):
Tam bych se bál správného vykrvení. Zvíře co za zabíjí ve stresu se hůř vykrvuje a pak je taky maso blátivé a když už visí tak z něj kape dost vody.
Tohle není problém vykrvení ale zrání masa. ke správnému zrání potřebujete, aby se glykogen v mase přeměnil na kyselinu mléčnou. k tomu dojde po přerušení dodávky kyslíku svalům, ty ještě nějakou dobu žijí a anaerobním metabolismem si přemění ten glykogen jako zdroj energie na tu kyselinu. tím pH masa klesne a to umožní správné proběhnutí zracích procesů.
Akorát když máte zvíře, které už všechen nebo většinu glykogenu spotřebovalo před smrtí, třeba tím, že bylo vysílené nebo v déletrvajícím stresu, no tak zrání neproběhne tak jak by mělo a výsledkem jsou různé vady masa. Je to poživatelné, akorát se to hodí spíš do výroby. Do klobás a podobně. Kde prostě další úpravou můžete leccos zachránit.
napsal(a):
Tohle není problém vykrvení ale zrání masa. ke správnému zrání potřebujete, aby se glykogen v mase přeměnil na kyselinu mléčnou. k tomu dojde po přerušení dodávky kyslíku svalům, ty ještě nějakou dobu žijí a anaerobním metabolismem si přemění ten glykogen jako zdroj energie na tu kyselinu. tím pH masa klesne a to umožní správné proběhnutí zracích procesů.
Akorát když máte zvíře, které už všechen nebo většinu glykogenu spotřebovalo před smrtí, třeba tím, že bylo vysílené nebo v déletrvajícím stresu, no tak zrání neproběhne tak jak by mělo a výsledkem jsou různé vady masa. Je to poživatelné, akorát se to hodí spíš do výroby. Do klobás a podobně. Kde prostě další úpravou můžete leccos zachránit.
Včera jsem žasla, jak od počítače dokážete určit, která ovce je jedlá, aniž by
jste ji viděla. Dnes jste trochu slevila a píšete, že se dá leccos zachránit.
Když jste dělala zřejmě kdysi dozor na jatkách, tak buďte tak dobrá a vysvětlete
těm, kdo mají na maso z nutně poražených ovcí, koz chuť, jaké maso je poživatelné,
podmínečně poživatelné a nepoživatelné.
Já osobně bych na talíř dala maso sobě i jinému pouze za zdravého zvířete, maximálně
ze zvřete které si způsobilo nevyléčitelný úraz a poražené bezprostředně po něm.
Vůbec se nedivím, že zákon nepovoluje prodej masa ze dvora, ale jen živá zvířata.
Vím, že se zákon nedodržuje, ale jen do doby, dokud se nenajde žalobce.

pajca
napsal(a):
Včera jsem žasla, jak od počítače dokážete určit, která ovce je jedlá, aniž by
jste ji viděla. Dnes jste trochu slevila a píšete, že se dá leccos zachránit.
Když jste dělala zřejmě kdysi dozor na jatkách, tak buďte tak dobrá a vysvětlete
těm, kdo mají na maso z nutně poražených ovcí, koz chuť, jaké maso je poživatelné,
podmínečně poživatelné a nepoživatelné.
Já osobně bych na talíř dala maso sobě i jinému pouze za zdravého zvířete, maximálně
ze zvřete které si způsobilo nevyléčitelný úraz a poražené bezprostředně po něm.
Vůbec se nedivím, že zákon nepovoluje prodej masa ze dvora, ale jen živá zvířata.
Vím, že se zákon nedodržuje, ale jen do doby, dokud se nenajde žalobce.
No, není na to žádná tabulka, prostě podle chuti:)
Nepoživatelné je maso z celkově nemocných zvířat, které mají horečku, otravu krve, jsou v posledním tažení a podobně. Plus ty, které mají ochrannou lhůtu. Pak jsou části těl, které jsou nepoživatelné a to je všechno, co je hnusné. Hematomy, já nevím, když bude zlomená noha, tak za zlomená noha, když bude rozčísnutá kráva, tak zadní čtvrtě, změněné orgány, prostě věci, ze kterých se vám zvedá kufr a které byste nechtěla jíst ani po papiňákové úpravě.
Na krmivo se dávaly vyhublé kusy.
Poživatelné bez omezení je hezké maso z hezkých zdravých zvířat. Prostě masíčko, které bych si chtěla koupit v řeznictví.
No a podmínečně poživatelné je všechno ostatní. A tím všechno ostatní myslím všechno. Je to jedlé a hotovo. Maso zvířat, které měly hnusné orgány, přední čtvrtě od té rozčísnuté krávy, zvířata s boubelemi tasemnic, zvířata po výhřezu a podobně - tady fakt záleží na délce trvání procesu. Právě proto, že stres před porážkou snižuje kvalitu výsledného masa. Snižuje, ale nedělá ho nepoživatelným a v klobáse to nepoznáte. Prostě podmínečně poživatelné je všechno, co se dá zpracovat do výrobků případně to bude dobré po tepelné úpravě. Když jste doma, vyhoďte si, co chcete :D Ale pak nesmíte kupovat masové konzervy a podobně :D.
napsal(a):
No, není na to žádná tabulka, prostě podle chuti:)
Nepoživatelné je maso z celkově nemocných zvířat, které mají horečku, otravu krve, jsou v posledním tažení a podobně. Plus ty, které mají ochrannou lhůtu. Pak jsou části těl, které jsou nepoživatelné a to je všechno, co je hnusné. Hematomy, já nevím, když bude zlomená noha, tak za zlomená noha, když bude rozčísnutá kráva, tak zadní čtvrtě, změněné orgány, prostě věci, ze kterých se vám zvedá kufr a které byste nechtěla jíst ani po papiňákové úpravě.
Na krmivo se dávaly vyhublé kusy.
Poživatelné bez omezení je hezké maso z hezkých zdravých zvířat. Prostě masíčko, které bych si chtěla koupit v řeznictví.
No a podmínečně poživatelné je všechno ostatní. A tím všechno ostatní myslím všechno. Je to jedlé a hotovo. Maso zvířat, které měly hnusné orgány, přední čtvrtě od té rozčísnuté krávy, zvířata s boubelemi tasemnic, zvířata po výhřezu a podobně - tady fakt záleží na délce trvání procesu. Právě proto, že stres před porážkou snižuje kvalitu výsledného masa. Snižuje, ale nedělá ho nepoživatelným a v klobáse to nepoznáte. Prostě podmínečně poživatelné je všechno, co se dá zpracovat do výrobků případně to bude dobré po tepelné úpravě. Když jste doma, vyhoďte si, co chcete :D Ale pak nesmíte kupovat masové konzervy a podobně :D.
Díky za rozšířenou odpověď.
Já vím, že právě toto podmínečně poživatelné maso se na jatkách zpracovává
do mletých masových výrobků, paštik a podobně. Vždy u takového masa, jater
šlo o to, naředit to s dobrým masem, aby výrobek splnil požadovanou normu.
Za minulého režimu byly masny NUCENÝ VÝSEK. Tam se prodávalo maso z
nutek a řezník ho podle předpisu, neměl " prodat vice jak tuším že 2 kg.
Proto jsem na Vás měla dotaz o vysvětlení kvality masa, aby když chce někdo
prodat maso, aby věděl co nabízí.
Jinak co si kdo nacpe do svýho břicha je mi jedno.
pajca
napsal(a):
Díky za rozšířenou odpověď.
Já vím, že právě toto podmínečně poživatelné maso se na jatkách zpracovává
do mletých masových výrobků, paštik a podobně. Vždy u takového masa, jater
šlo o to, naředit to s dobrým masem, aby výrobek splnil požadovanou normu.
Za minulého režimu byly masny NUCENÝ VÝSEK. Tam se prodávalo maso z
nutek a řezník ho podle předpisu, neměl " prodat vice jak tuším že 2 kg.
Proto jsem na Vás měla dotaz o vysvětlení kvality masa, aby když chce někdo
prodat maso, aby věděl co nabízí.
Jinak co si kdo nacpe do svýho břicha je mi jedno.
Kde berete informace o nuceným výseku z totáče . Kdysi dávno jsem tam chodila a kupovalo se tam maso co se uneslo. Kamarád veterinář tenkrát říkal, že je kontrola daleko větší, než masa, co šlo běžně na krám, kde se bral každý druhý-třetí kus. Na rozíl od běžné masny se dalo koupit i koňské maso. Bývala tam pothaná drůbež, třeba bez jedné nohy, křídla a brali to lidi po kartonech.
Kde beru informace o nucáku z totáče ? Nenapadlo Vás že to pamatuju ?
V jedné takové masně prodával maso můj dobrý přítel. Kolik Vám toho řezník
prodal je jedna věc a jaký byl předpis je věc druhá. Předpisy se porušovaly
tenkrát jako dnes. A pokud jde o koninu, tak někdy před zhruba dvěma roky
se dala sehnat snad v každé masně. Jenže když se zjistilo co je to za maso, jak se
s ní falšuje hovězí a najednou ji už tolik není.
pajca
napsal(a):
Nebylo Roklanko to maso z nucáků nakonec ještě zdravější než to ze zdravých
zvířat ? Když bylo více kontrolované ? Nebo co? jste svým příspěvkem chtěla říci.
Dle veta, který byl na jatkách, ano.Pokud vám nevadil vyřazenej kanec, bachně atd. Fronta tam stávala od 5 hod. otevírali v 8 a v 10 -11 měli vyprodáno.
Roklanko, Vám nevadil vyřazenej kanec ? Mě by tedy vadil a hodně. Navíte o čem
mluvíte. Z kance je maso nepoživatelné, jak smrdí. Do 100 kg to jde, ale musí
hodně rychle narůst. Nejde o velikost, ale o věk. Potom jedině asi hóóóóóóóóódně
naředit, nebo jinak pro velké fajnšmekry.
A pokud jde o drůbež v té době, tak o tom by se také dolo diskutovat.
A svůj názor na to nemáte ? Jedině ten vetův ?
Řešíte už neřešitelné, někdo to jí, protože poživatelné to je a předsudky nemá. Já nějaké extra předsudky nemám, ale nejsem na tom tak špatně, abych raději podobným nepohostil slepice a hafííííka.
Nějaké morče bych asi taky diplomaticky odmítl, ale na druhou stranu chovám holuby a taková holubí polévka je pro mne ten NEJgurmánský zážitek. A holubí maso mě taky chutííííí, narozdíl od některých.
pajca
napsal(a):
Roklanko, Vám nevadil vyřazenej kanec ? Mě by tedy vadil a hodně. Navíte o čem
mluvíte. Z kance je maso nepoživatelné, jak smrdí. Do 100 kg to jde, ale musí
hodně rychle narůst. Nejde o velikost, ale o věk. Potom jedině asi hóóóóóóóóódně
naředit, nebo jinak pro velké fajnšmekry.
A pokud jde o drůbež v té době, tak o tom by se také dolo diskutovat.
A svůj názor na to nemáte ? Jedině ten vetův ?
Dobře vím o čem mluvím.Poživatelné to je a při dobré úpravě i lahodné. Dlouho jsem věřila bludům, že kanec smrdí. Stejně jako mnohým zažitým pověrám.Koupila jsem od svého sedláka kýtu ze tříletého kance, původně pro psy. Protože jsem zvědavá, ochutnala jsem a maso nejen, že nesmrdělo, ale bylo lahodné, jen řízek byl tuhý, na dušení ovšem perfektní.Výsekové maso jsem také jedla, ale bylo to v době, kdy jsem s domácím porovnání neměla, neb jsem byla městský človíček.
roklanka
napsal(a):
Dobře vím o čem mluvím.Poživatelné to je a při dobré úpravě i lahodné. Dlouho jsem věřila bludům, že kanec smrdí. Stejně jako mnohým zažitým pověrám.Koupila jsem od svého sedláka kýtu ze tříletého kance, původně pro psy. Protože jsem zvědavá, ochutnala jsem a maso nejen, že nesmrdělo, ale bylo lahodné, jen řízek byl tuhý, na dušení ovšem perfektní.Výsekové maso jsem také jedla, ale bylo to v době, kdy jsem s domácím porovnání neměla, neb jsem byla městský človíček.
To si ma Baruš potešila, mám tu "svinku" u ktorej sme si trochu neskoro všmili že je to kanec (hanbím sa) a na kastráciu už je neskoro. A je to teda len o správnej príprave, alebo je proste každý kanec iný a niektorý je proste nepoživateľný?
Jednou se mi stalo ze jsem koupila veprovy bok v supermarketu.. byl krasnej prorostlouckej uplne mnamozni... a ejhle... uz pri peceni to smrdelo jak mrtvymu noha a ve finale kilo boku dostal pejek... pry se to stava kdyz je veprik spatne vykulceny...
co se tyka divokyho kance, tak loncaka jsem jedla nekolikrat toceneho na ohni aj z neho smes, gulas atd... a nikdy jsem nemela pochybnost ze je to to nejlepsi maso co znam... takze asi jde o to jaky kanec je... a mozna v jakem obdobi.
moonika
napsal(a):
To si ma Baruš potešila, mám tu "svinku" u ktorej sme si trochu neskoro všmili že je to kanec (hanbím sa) a na kastráciu už je neskoro. A je to teda len o správnej príprave, alebo je proste každý kanec iný a niektorý je proste nepoživateľný?
Moniko, obávám se, že je to kus od kusu. Ne, že bych ochutnala tolik kanců, ale myslím si, že je to jako u odrostých kozlíků a králíků. Někteří cítit jsou a jiní ne (v mase) :-D.
roklanka
napsal(a):
Moniko, obávám se, že je to kus od kusu. Ne, že bych ochutnala tolik kanců, ale myslím si, že je to jako u odrostých kozlíků a králíků. Někteří cítit jsou a jiní ne (v mase) :-D.
Nemusíte se obávat, že je to kus od kusu, ale můžete si být jistá, že každý kanec
smrdí. Proč se asi kanečci kastrují ? U divočáka je to jiné, jak píše Lilo. Jak je
to s větnamskýma prasatama nevím, nikdy jsem je nejedla. Jak už jsem psala,
u kanců záleží na věku vic jak na váze, tak že i nějaký starý nevykleštěný nerost
smrdí jak velký.
Když družstvo v minulosti mělo plemenný a rozmnožovací chov, tak jezdily na aukce
kanečků do Benešova. To byly kanci o váze 80 - 120 kg. Ti kteří se neprodali, tak
byly vykastrovaný a nechaný na dokrm a porážku. Kanci bylo nutné krmit po
kastraci minimálně 3 -4 měsíce, aby z nich ten kančí pach vyšel. Jinak byl takový
kanec nejedlý. Znám i případy, kdy si lidi koupili vepříka na výkrm a při porážce
se zjistilo, že má uvnitř jednu kouli. Při kastrování prostě někdo omylem hodil
vnitřníka k vykastrovaným. Všichni maso vyhodili, protože se to nedalo jíst.

Že se taky vetřu do debaty (dlouho pozoruju, je docela emotivní )...
Táta je myslivec, víceméně jsem půl života jedla převážně kančí. Pravda, že se střílejí nejčastěji lončáci, ale i ti jsou už dávno v produktivním věku, tedy by smrdět mohli.
Nepamatuji se, že bych kdy dostala do ruky maso, které by bylo jakkoli nepoživatelné a to ani kvůli zápachu. Kuchyňskou úpravu neřešíme - děláme jako jakékoli jiné maso (ne na divoko, takže nepřebíjíme kořením..). Takže předpokládám, že kaneček domácího prasete, který není vykastrovaný, by prostě neměl být problém. Maximálně vychytat, aby zrovna v čase porážky nebyly samice, které by mohl cítit, v období chrutí...
moonika
napsal(a):
Tak už len dúfať :P a keď tak bude pre psa...
Když požádáte veterináře, tak prase uspí, dává se injekce do žíly na uchu
a vykastruje. Zajistěte dva pomocníky, na podržení prasete při uspávání.
Po vpíchnutí látky do žíly prase usne hned a kastrace je hotová za chvíli.
napsal(a):
Že se taky vetřu do debaty (dlouho pozoruju, je docela emotivní )...
Táta je myslivec, víceméně jsem půl života jedla převážně kančí. Pravda, že se střílejí nejčastěji lončáci, ale i ti jsou už dávno v produktivním věku, tedy by smrdět mohli.
Nepamatuji se, že bych kdy dostala do ruky maso, které by bylo jakkoli nepoživatelné a to ani kvůli zápachu. Kuchyňskou úpravu neřešíme - děláme jako jakékoli jiné maso (ne na divoko, takže nepřebíjíme kořením..). Takže předpokládám, že kaneček domácího prasete, který není vykastrovaný, by prostě neměl být problém. Maximálně vychytat, aby zrovna v čase porážky nebyly samice, které by mohl cítit, v období chrutí...
Když budete mít v jednom chlívku 120 kg vepře a ve druhém stejně velkého
kance tak poznáte že je v těch clívkách rozdílný zápach. Kanec je citit víc
a jinak, hnůj a moč. Prasnice k tomu zápachu nejsou potřeba.

Z toho vyplývá v rámci tématu ohledně "jedlosti" a "zápachovosti" masa co?

Aha. Tak já to myslivcům vyřídím, co jsou za dobytek. Díky Pajco za poučení.

Proto jsem se ptala, co z toho vyplývá. Vysvětlila jste jen to s prasetem domácím.
A protože jste psala, že kanec je cítit víc než prase domácí, a že to se dá jíst jen vykastrované - vyplývá z toho, že kanec divoký je bez kastrace prakticky nepoživatelný..?
Ale tatínka a kance divočáky jste do této debaty zatáhla vy, s Rolankou jsme
se bavili o mase z nucenáho výseku, kdy ona tvrdila, že se tam dalo koupit
maso z vyřazených kanců a prasnic. Mi o voze a Vy o koze. A já nepsala, že
kanec je cítit víc než prase do mácí, ale víc než vepř. Jestli tedy víte co je vepř.

Kance - divokého - prvně zmínila Lilo. Vy jste na to psala taky o "kancích". Já na lilin příspěvek reagovala, že jsem z divočáka nikdy nic špatného necítila a Vy jste to napadla - a teď se do toho zamotala. Máte pravdu, že tato debata je krapet mimo původní zamýšlené téma, tak už to radši nerozmatlávejte. Máte mimózní podoteky i v jiných vláknech možná lepší jít už na kutě dobrou.
napsal(a):
Kance - divokého - prvně zmínila Lilo. Vy jste na to psala taky o "kancích". Já na lilin příspěvek reagovala, že jsem z divočáka nikdy nic špatného necítila a Vy jste to napadla - a teď se do toho zamotala. Máte pravdu, že tato debata je krapet mimo původní zamýšlené téma, tak už to radši nerozmatlávejte. Máte mimózní podoteky i v jiných vláknech možná lepší jít už na kutě dobrou.
Nejak sa to tu zamotalo :D Veď Pajca práveže súhlasila že s poživatelnosťou divočákov je to iné, súhlasila s lilo.
pajca
napsal(a):
Když požádáte veterináře, tak prase uspí, dává se injekce do žíly na uchu
a vykastruje. Zajistěte dva pomocníky, na podržení prasete při uspávání.
Po vpíchnutí látky do žíly prase usne hned a kastrace je hotová za chvíli.
Ďakujem. Oslovím veta. Kedysi som sa o tom s vetom bavila ale vravel že je problém trafiť nejakú tú žilu v uchu, snáď to myslel len na toho krpca ktorého vtedy šiel kastrovať, lebo toho mi s týmto tvrdením odmietol uspať.(len neviem ako sa nám podarí fixovať ho, sú to bojovníci, zuby používajú rovnako ako psi).

moonika
napsal(a):
Ďakujem. Oslovím veta. Kedysi som sa o tom s vetom bavila ale vravel že je problém trafiť nejakú tú žilu v uchu, snáď to myslel len na toho krpca ktorého vtedy šiel kastrovať, lebo toho mi s týmto tvrdením odmietol uspať.(len neviem ako sa nám podarí fixovať ho, sú to bojovníci, zuby používajú rovnako ako psi).
Když je prase příliš akční, není problém mu fouknout stresnil pěkně do svalu a voila, hodné prase. A na fixaci prasete stačí smyčka, když se dobře chytne, ve smyčce se dá i rovnou napíchnout tu ucho. Obvykle.

Tak si rikam, jestli se nepustit do malyho dumpingu s jehnatama. Ne ze bych ted mel doma 100vku cernohlavku na ktery nenam odbyt, spis do budoucna. Porad jsem nikde nenasel nejakou kalkulaci ze ktery by vypadla ta prumerna cena okolo 50 za zivy. Nedejboze vyssi. Co jsem si ale pripomnel tak clanek s chovatelem a podnikatelem Svedou jak popisuje naklady na chov dobytka v australii...plocha vetsi nez cer, jedna pastvina jak okres,6 zamestnancu,4 dzipy a jedina prace je nahnat dobytek do kamionu. Na jejich naklady se nikdo tady nedostane a tudiz ani na jejich ceny. Takze cesi budou vzdycky drazsi. Otazka jestli to dozenou kvalitou? Spis ne, protoze co je lepsi nez celorocni pastva? Blbe nasuseny seno, silaz, senaz, jadro popraseny randapem? Kdepak.
Dalsi vec proc nad tim premejslim. Bidnej odbyt na vesnici i malym meste. Chudy kraje, kde lidi cekaj na akce jako na bozi smilovani. Jednak nemaj na to to zaplatit a druhak jehneci, skopovy vetsina neji. A jak jinak primet lidi ke zmene nez levnym kvalitnim masem? Ze by drahym kvalitnim masem? Ne.
Klientelu z velkych mest nemam a vlastne ani nechci mit, stokrat radsi bych prodal sousedoj aby pak na me prez plot houknul ze to bylo moc dobry nez sytit mesto.
Já myslím, že je chyba, že stále hledáš nějaké kalkulace nákladů a následně za kolik prodat. Výsledná cena, za kterou prodáš, je stejně daná tím, kolik je zákazník ochoten zaplatit (poptávka x nabídka). Pak už se můžeš jen podívat, jestli jsi na tom něco vydělal, nebo ne...
BTW, jak by měl ten zmíněný dumping vypadat?

Blbe jsem to napsal, nehledam stale, vcera jsem se nad tim zamyslel. A pro stanoveni ceny pod cenou je dulezity mit neco v ruce od ceho se odpichnout. Nabidka a poptavka tos psal uz loni nebo predloni...to je sice hezka vec, ale kdyz ti to kazi lacinej dovoz a v pripade jehneciho dalsi faktor ze to lidi nezerou...?
Cenu jsem si jeste nestanovil.

Mastnacku, určitě je lepší mít odbyt v okolí a získat tak časem stálé zákazníky, i za tu nižší cenu, pokud to není tak, že na maso ještě doplatíte Vy . Ale kdo je nezaujatý a ochotný to zkusit, většinou přijde znovu. Je škoda, že Vaše rodina tohle maso nejí, pokud jí maso. Pak by bylo jasné, co udělat s přebytky - sníst. Nečekejte na to, že přijdou lidi z města, pokud máte možnost prodat v okolí, i třeba za míň. Lidi z velkého města přijedou jednou k Vám, podruhé jinam.

Tak letos tech jehnat moc necekam, vejdu se do 10. Ale prave ze premejslim do budoucna. Odbyt jsem mel jen z mesta, sice malyho ( pro nekoho vesnice ).
To co tady par lidi popisovali ze si promitaj do ceny naklady na vsecko mozny, to podle me nejde delat do nekonecna a hlavne pak nemuzou bejt konkurenceschopny ( pokud nemaj zakazniky eko bio silence a jeste jim to nevozej desitky km az pod nos ).
Vyřešila jsem takto. Naložím zvířata, odvezu na jatka a nechám si udělat klobásy nebo párky. Na tenké párky se lidi jen třesou. Odbyt zajištěn. Co neprodám hodím do mrazáku a je v případě něčeho rychlého k jídlu kam sáhnout. Pořád jsem říkala, že musím zase něco nechat udělat, až se začali lidi zajímat sami, kdy zase budou párky. Tak asi tak. Teď zrovna čekám na telefon, že už je hotovo a mohu si pro ně přijet.

prezdivka: a co se deje se zbytkama z jatek? Zpracuje to nekdo? Zaplati?
Řeknu si o droby a ostatní odveze kafilérka. Někdo si nechá udělat jen z předního a odveze si kýty. Záleží na domluvě. Jenomže pro vás je to daleko. Poohlédněte se někde ve vašem okolí. Tohle je asi třetí výrobce, co jsem zkoušela a spokojenost. Jeden chtěl jenom vykoštěné maso - bylo s tím strašné práce a bince, takže jsem hledala dál. Jsem už trochu líná, radši si zaplatím, než bych se stím celý den mazala. V jedné výrobně jsem neuspěla vůbec, že prý nic takového nedělají a nehodlají ani zavádět. U jednoho řezníka jsem se nemohla splehnout na to, že příště budou okořeněné stejně a nebudou přesolené...

No kazdopadne dekuju za tip! Nejaky moznosti tady jsou a ono jestli to neni od vas dalsich 100km tak i tak by se to dalo.
napsal(a):
Tak letos tech jehnat moc necekam, vejdu se do 10. Ale prave ze premejslim do budoucna. Odbyt jsem mel jen z mesta, sice malyho ( pro nekoho vesnice ).
To co tady par lidi popisovali ze si promitaj do ceny naklady na vsecko mozny, to podle me nejde delat do nekonecna a hlavne pak nemuzou bejt konkurenceschopny ( pokud nemaj zakazniky eko bio silence a jeste jim to nevozej desitky km az pod nos ).
Takhle v malém to podle mě vůbec není o konkurenceschopnosti, ale o vybudování dlouhodobého vztahu se zákazníky.
Ad druhý odstavec - zase se budu opakovat, ale není to o promítnutí nákladů do ceny, ale o tom, abys mohl spočítat reálný výdělek nebo prodělek a rozhodnout se prodám/neprodám, případně musím nějaké náklady snížit (ale ne tedy tím, že je nezapočítám ). Cenu ale určí trh.

Taky se nechci opakovat...
Ne ze bych ted mel doma 100vku cernohlavku na ktery nenam odbyt, spis do budoucna.
A co trochu rozšířit produkci na více druhů? Slepice vejce, prasátka, kozenky atd. Inspirace např. zde http://www.holovsky.eu/farmatrnenyujezd/3-CHOV-ZVIRAT
Sehnat někoho, kdo dělá zdravé bedýnky a dodává lidem domů inspirace zde https://freshbedynky.cz/. Stále mě udivuje, kolik jsou mladé matky z měst ochotny zaplatit.

Mastnacek: Cože jsi pořád na něco tak nabroušený? Poslední dobou čtu samé negativní příspěvky od tebe. Tvoje averze vůči měšťákům je až zarážející. A touha po uznání od souseda až smutná. Změň svůj přístup k životu a změní se ti svět.

Kostey: bez komentare, musel bych bejt hodne sprostej.

Jeste pro tebe specialne, zanech soudy o tom co je smutny a proc, vis o tom hov no.

Ok, přeju ať se ti daří. Čau.

Massaro
napsal(a):
To bylo k té ceně, to platí v malém i ve velkém. A pokud si řekneš, že některý náklady při výpočtu ekonomického výsledku prostě započítávat nebudeš, tak akorát oklamáváš sám sebe. Ono za dumpingový ceny se prodávat dá, ale jen krátkodobě.
No tak me rekni jak dlouho sis treba zapocitaval do ceny cenu novyho ohrady, traktoru, naradi? Ale me je jasny ze na konec napises ze o cene rozhoduje nabidka a poptavka. No budu si to muset propocitat sam stejne, protoze mam jiny naklady nez ty nebo nekdo jinej, kazdej ma neco co si pocitat nemusi a nebo musi.
Tak pro tvé účely by to mělo být zhruba takto (příklad toho traktoru, u ostatního to bude podobné). Musíš vyjít z nějaké předpokládané životnosti, resp. jak dlouho ho hodláš provozovat. Pak vezmeš pořizovací cenu, odečteš předpokládanou zůstatkovou (třeba cena šrotu) a vydělíš předpokládaným počtem let životnosti. Tohle + náklady na provoz a údržbu jsou tvé roční náklady na traktor. Dobré je taky započítat rezervu, že se na traktoru něco po..re. U ohrady nebudeš odečítat zůstatkovou cenu, ta se bude blížit nule.

Presne... ty sis tohle nezkousel?
U te ohrady to je jeste jinak, jelikoz mam ze smrku, tak z toho mam na nekolik zim krasne proschly drevo na zatop :).

Janinka Bosorka
napsal(a):
Spočítají se náklady a pak je také důležité množství a druhy zvířat.
Ja to chapu. Ostatni druhy moc neresim protoze ty vsecky zjime :)
Oc bych se rad pokusil tak tou podrazenou cenou naucit lidi v mym okoli jist a vyhledavat jehneci a skopovy. Vsecko ostatni co delame by nam urvali ruce i nohy, ale delame toho tolik ze je to pro nas, neco pribuzny a malicky procento ven.
Základ je chovat masné, nebo křížené masné plemeno. To je skutečně chutné, často k nerozeznání od hovězího, prosté loje, zdůraznit přírodní chov, na to lidi slyšej, a pokusit se prodat v malém přilehlém městě, už v mase. Vykostěné, kosti sežerou psi. Vaši či lidí, kteří je chovají. Prodat lidem, kteří nemají možnost chovat si sami. Musí chodit do masny. Tam moc levných věcí není.

Je to tak. Jak se veci maji. Mame 3ha luk. K tomu pronajimame dalsi TTP a pole o vymere cca 14ha. Takze premejslim i o tom ze to vezmu zpatky, zatravnim a dal uz to popisovat asi nemusim :) Pak uz by to nebylo o deseti jehnatech. Je to krasnej pruh primo za barakem.
O vejce z volných chovů je velký zájem, v obchodech prakticky nejsou. Prodávám pro selku za pět korun.
Vloni jsme měli osm jehnat, tři jsme prodali ve věku tři a půl měsíce na výpas za 3600 najednou. Pět jsme porazili v říjnu. Do mrazáku. Vydržej nám do příštích. Pokud mi zbude králík, prodám ho za 350. Vejce za pět korun.
napsal(a):
Je to tak. Jak se veci maji. Mame 3ha luk. K tomu pronajimame dalsi TTP a pole o vymere cca 14ha. Takze premejslim i o tom ze to vezmu zpatky, zatravnim a dal uz to popisovat asi nemusim :) Pak uz by to nebylo o deseti jehnatech. Je to krasnej pruh primo za barakem.
To je naprosto dokonalé řešení.

jo ale ono se blbě zbavuje velkého množství nepapírových jehňat jinak než je dát do výkupu. I proto jsem se právě rozhodl pro čistý chov. Nějaké holky se prodaj dál do chovu, nějací kluci budou plemeníci a hodně jich sežere "rodina"
Já mám teď připuštěnejch 39 bahnic. Takže letos bude když se zadaří třeba 70 jehňat, holky nechám doma, kluky sníme v rodině a pak po dvou letech, až bahnic bude 60 tak ze sta jehňat jich plánuju třeba 30 jehnic prodat dál do chovu, vyprodukovat třeba 15 plemeníků, něco nechat na obnovu stáda a jehňata co zbydou sníme v rodině.

kostey, s výjimkou těch plemeníků, které jako "nečisté" produkovat nesmíte, všechno ostatní můžete i u nečistokrevných, ne? Akorát že ty čistokrevné prodáte za víc než kříženky. Ale zase do malého chovu většinou nechtějí investovat do čistokrevných zvířat, jsou drahá. Beru to podle koz, třeba je to u ovcí trochu jinak. Moc těch výhod nevidím, ale možná se na to dívám špatně.

Každoročně mi volaj cizí lidi i když nikde nemám inzeráty a ptaj se mě jestli prodávám jehňata a pokaždé jim říkám že cena je 3000 - 3500 za jehnici, ale že se ještě rozhodnu, zda si je nechám, nebo zda je budu prodávat. Ceny lidi akceptují a volaj na podzim zas. To spíš vysloveně místní co to chtěj jen jako sekačku do podzimu tu cenu nedaj, nebo jim jí ani neříkám a jen říkám že jsem drahej, že jim dohodim jiná jehňata od lidí kam chodím stříhat. Navíc bahním pozdě a jak jim začne růst tráva tak já je ani ještě nemůžu odstavit.
Situace na trhu se může kdykoliv změnit, ale momentálně není problém prodat i za takovou cenu, pokud jsou jehňata hezky narostlá. Navíc jsem v ekologii, což mi otevírá víc možností na trhu. Ale zatím jsem moc neprodával, spíš jsem si hezké jehnice nechával a ty horší se snědly.
Při větším chovu lidé berou dotace a to je podstatná suma penět. Jehňata jsou, dle mne, tak nějak navíc. V Pejšově Lhotě poblíž chová pan Pejša už léta stádo ovcí, hodně kříženky, letos má stovku jehnat nejméně, optám se ho, kam s nimi. Kam s nimi každý rok. Samotnou by mne to zajímalo.
Na druhé straně kopce zas chovaj čisté charolais.120 bahnic. Také určitě dávaj někam hromadně.

no... jak kde.
Tady nejsou k dispozici rozlehlé lány pastvin, takže pasu kde se dá. Na oplocení 12ha potřebuju 40km lanek,2000 plastových tyček,300 rohových dřevěných kůlu s izolátorama, síťové zdroje, bateriové zdroje + milion dalších blbostí. To je jen materiál za cca 400 tisíc a to jsou dotace na 4 roky a ono to má taky nějakou svou trvanlivost, tyčky praskaj, kůly hnijou, lanka se přepalujou...
Já to tu mám dost neekonomické, ale pořád jsem bez dotací aspoň na nule a dotace mám vlastně za tu práci s tím.

Já doufám, že tu nějaké hektary teď koupim a na ty nejmenší pastvinky se tudíž budu moci vykašlat. A taky netrpělivě vyhlížím ono diskutované zastropování přímých plateb, které by mi dokázalo přihrát dalších hezkejch pár, né-li pár málo desítek hektarů, ale to je hudba budoucnosti.

Janinka Bosorka
napsal(a):
Navrhla bych vypásání se psy. Jako se vypásají chráněné oblasti. Na to moc ohradníků není třeba.
Jenže jen psi obvykle nestačí, většinou musí být i ovčák. Prakticky třeba na Rané u Loun se pase stádo ovcí a koz jen se psy, ale tam je to velmi rozlehlé a nemají se kam jinam dostat. Na malém prostoru je pes dobrý k udržení koz v brázdě, ale myslím, že celý den tam sám nevydrží. I na té Rané tam je občas stádo úplně samo, pes si odběhne občas domů.
napsal(a):
jo ale ono se blbě zbavuje velkého množství nepapírových jehňat jinak než je dát do výkupu. I proto jsem se právě rozhodl pro čistý chov. Nějaké holky se prodaj dál do chovu, nějací kluci budou plemeníci a hodně jich sežere "rodina"
Já mám teď připuštěnejch 39 bahnic. Takže letos bude když se zadaří třeba 70 jehňat, holky nechám doma, kluky sníme v rodině a pak po dvou letech, až bahnic bude 60 tak ze sta jehňat jich plánuju třeba 30 jehnic prodat dál do chovu, vyprodukovat třeba 15 plemeníků, něco nechat na obnovu stáda a jehňata co zbydou sníme v rodině.
Počítejte s tím, že i to nejlepší maso se přejí. Kdysi dávno, když jsem si pořídila kačeny, tak se každý těšil na kačenku. Tak po dvou letech, když jsem řekla, že upeču kačenu, tak jen každý vzdychal, ach jo, zase kačena,. Pak jsem je zrušila a možná neměla takových 10 - 12 let. Loni jsem je nestačila před odjezdem do lázní zabít a tak si je museli mladí zabít, oškubat a vykuchat sami. Prý už takhle kačenu nechtějí. Pak zas doma zbývalo dost jehňat. Je to možná tak dva tři roky co byl mizerný odbyt. Pár se jich uklidilo do mrazáku. Manžel mě pořád předhazoval, že se kolem toho běhá a nic z toho není. To bylo ze všeho nejhorší ty jeho řeči. Přešlo tohle období a teď se zase jehňat nedostává. Ono to je pokaždé na podzim těžké rozhodnout jestli připouštět nebo ne. To se nevyčte ani z té nejlepší věštecké koule jaký bude odbyt za rok a hlavně za kolik. Cena se odvíjí od ceny v eurech. To když bylo euro za 32 Kč, tak to byla docela dobrá cena. Teď je úměrně menší - v poměru euro koruna. Nejlepší cena je před. velikonocema. Jenže ovce na moje plány kašlou. Dostaly vitamín E na podporu říje a berana už 9 července a stejně se první jehňata rodila až 18. ledna.

Jako jo, vit E říji pomáhá, ale neznamená to, že se po něm se říje rozjedou. To chce kdyžtak hormony, který ale u těch ovcí nefungují nějak uspokojivě.