Pľuzgiere - puchýře na vemene

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Marian Ch.

10.4.2016 16:52
Marian Ch.

XXX.XXX.89.246

Včera som zistil pri dojení, že má koza Frida pľuzgiere na vemene. Dnes sa to ešte zhoršilo. Niektoré sú aj hnisavé. Ďakujem za radu. Chupáč.

10.4.2016 21:15
profesor1

XXX.XXX.192.98

Bodlinka mlčí, ostatní taky, tak si dovolím : - https://www.ifauna.cz/skot-prasata/nemodforum/r/detail/1232766/co-se-zaplavou-bradavic-na-vemeni#a3049566
Nemusí to být to samé, ale za přečtení nic nedáte.
Mě něco podobného chytla letos ovce SF která přišla o jehně. Myslím že to byla příměť. Na pysku příměť poznám, ale na vemeni jsem si jistý nebyl. Proto jsem to dvakrát denně potíral jabkovicí. Do 14 dnů bylo vemeno čisté, ale to příměť většinou odezní sama i bez léčby.

10.4.2016 21:36
roklanka

XXX.XXX.46.180

Mohou to být neštovice, ale i příměť. Vemeno vysušujte desinfekcí a promazávejte, jak to přišlo, tak to odejde, jen pozor, zachovávejte přísnou hygienu, je to infekční. Do 14 dní by e to mělo ztratit.

Marian Ch.

13.4.2016 23:52
Marian Ch.

XXX.XXX.89.246

Tu je názor veterinára tiež len z popisu a priloženej foto:
"Môže sa jednať o kiahne, skúste použiť liehový roztok jódu. Potom antibiotickú masť proti sekundárnej infekcii. Po dojení si dezinfikujte ruky."
Toľko veterinár.
Ďakujem Vám obom za radu, vlastne ste to dobre odhadli.
Už to má aj druhá dojka Linda, ale to som predpokladal, že sa tomu nebude dať vyhnúť.
Fride sa na jednej strane vemena už stav zlepšil.
Neviem, čo s mliekom. Veterinár nepísal, že mlieko nemám používať.
Ďakujem ešte raz, zdraví Chupáč.

9.4.2017 13:34
TFF

XXX.XXX.100.190

Po hľadaní v diskusiách sa napájam na túto, asi najbližšiu nášmu problému.
Pre istotu posielam i foto, nakoľko netuším čo to môže byť. Pľuzgiere má na vonkajších stranách strukov, odzadu celé vemeno a čiastočne na bruchu. Celé je to suché a postupne to tvrdne ako pospájané chrastičky. Zbadal som to pred cca týždňom. Pred dvomi dňami som jej to začal natierať nechtíkovou (měsíčkovou) masťou. Zatiaľ bez zmeny.
Mimochodom je to biela krátkosrstá 5-ročná aktuálne 3 násobná mamina.
Žerie i dojí normálne tak dúfam, že i mlieko môžeme konzumovať. Cez deň je na pastve, v noci v kozíne.
Prosím Vás o radu, čo by to mohlo byť a ako ju z toho dostať.

Za zdieľanie sa s Vašimi skúsenosťami Vám vopred ďakujem.

9.4.2017 14:57
pajca

XXX.XXX.237.39

Možná to není pravý důvod, ale vypadá to, že má koza spálené vemeno od
slunce. Tak že to promazávání mastí je dobré.

10.4.2017 08:27
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kdyby to neustupovalo, tak to před mastí stříkněte desinfekcí. (mastit až po zaschnutí desinfekce).

10.4.2017 08:41
TFF

XXX.XXX.71.211

profesor1 napsal(a):
Kdyby to neustupovalo, tak to před mastí stříkněte desinfekcí. (mastit až po zaschnutí desinfekce).

OK, dám hypermangán, aj keď dnes ráno to mala, myslím, trošku lepšie.
Neviem nájsť preklad slova příměť. O čo ide a aké sú príznaky?
Ozaj a ak to vidíte s konzumáciou mlieka?

10.4.2017 08:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Příměť pysková - jedná se o infekční onemocnění, jehož původcem je epiteliotropní virus, ve vnějším prostředí odolný. Způsobuje především záněty kůže pysků a sliznice ústní. Přenáší se kontaminovanou slinou, šupinkami změněné kůže. Bránou infekce je dutina ústní, pohlavní ústrojí nebo kůže vemene po poranění. Inkubační doba je dlouhá 5-8 dní. Po napadení se vytvoří zarudnutí – puchýřek – stroupek. Pokud nedojde k sekundární infekci, dochází k rychlému zahojení (obvykle do 14 dnů). Léčba se neprovádí. V případě citlivých zvířat se provede jejich likvidace.

S tím mlékem ? ? ? Já bych se toho nebál, ale někdo psal že je to přenosné na člověka, což se mě nikdy nepotvrdilo, ač se s přímětí setkávám snad každý rok. Letos zatím ne. Objeví se a pak odezní. Asi před loni měla moje ovce podobné vemeno - samou bradavici a její jehně bradavice na puse. Ovce to měla hodně, proto jsem to ráno a večer stříkal slivovicí(jabkovicí) z rozprašovače a ještě to rukou protíral. Ani jsem to ničím nemazal a odeznělo to myslím do 14 dnů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2017 09:46

profesor1 napsal(a):
Příměť pysková - jedná se o infekční onemocnění, jehož původcem je epiteliotropní virus, ve vnějším prostředí odolný. Způsobuje především záněty kůže pysků a sliznice ústní. Přenáší se kontaminovanou slinou, šupinkami změněné kůže. Bránou infekce je dutina ústní, pohlavní ústrojí nebo kůže vemene po poranění. Inkubační doba je dlouhá 5-8 dní. Po napadení se vytvoří zarudnutí – puchýřek – stroupek. Pokud nedojde k sekundární infekci, dochází k rychlému zahojení (obvykle do 14 dnů). Léčba se neprovádí. V případě citlivých zvířat se provede jejich likvidace.

S tím mlékem ? ? ? Já bych se toho nebál, ale někdo psal že je to přenosné na člověka, což se mě nikdy nepotvrdilo, ač se s přímětí setkávám snad každý rok. Letos zatím ne. Objeví se a pak odezní. Asi před loni měla moje ovce podobné vemeno - samou bradavici a její jehně bradavice na puse. Ovce to měla hodně, proto jsem to ráno a večer stříkal slivovicí(jabkovicí) z rozprašovače a ještě to rukou protíral. Ani jsem to ničím nemazal a odeznělo to myslím do 14 dnů.

Profesore, tyhle malé pupínky NEJSOU PŘÍMĚŤ.

Prostě nejsou.

10.4.2017 09:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Profesore, tyhle malé pupínky NEJSOU PŘÍMĚŤ.

Prostě nejsou.

A vzhledem k silné nakažlivosti příměti není možný, aby měla koza volezlé vemeno a ve stádě by nebylo jediné kůzle, co nemá volezlou tlamu. Spíš to bývá tak, že všechny nebo téměř všechny kůzlata mají volezlou tlamu a pak některé maminy pořídí i vemeno. Nebo, pokud dojde k první nákaze stáda, je olezlé prakticky všechno.

10.4.2017 10:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jj, je to možné, netvrdím to. TFF se na příměť ptal.
Na pysku to poznám, na vemeni ne, ale měl jsem podobný případ na vemeni s tím, že jehně od postižené ocvce na pysku příměť mělo. Jehněti to odeznělo dřív než ovci na vemeni.

S tou silnou nakažlivostí nevím. Vždy se to objeví tak u třech, pěti jehňat z dejme tomu 40 a to je mám pospolu a dost natěsno.
Podle mne je to dost o imunitě.

10.4.2017 10:10

profesor1 napsal(a):
Jj, je to možné, netvrdím to. TFF se na příměť ptal.
Na pysku to poznám, na vemeni ne, ale měl jsem podobný případ na vemeni s tím, že jehně od postižené ocvce na pysku příměť mělo. Jehněti to odeznělo dřív než ovci na vemeni.

S tou silnou nakažlivostí nevím. Vždy se to objeví tak u třech, pěti jehňat z dejme tomu 40 a to je mám pospolu a dost natěsno.
Podle mne je to dost o imunitě.

Jo, je to o imunitě, ale o imunitě ve stádu. Pokud máte příměť ve stádu a dospěláci mají solidní imunitu, předají jí mláďatům.

Příměť na vemeni vypadá vlastně úplně stejně jako na pysku, takové ty hnusné suché strupy.

10.4.2017 13:05
uršula

XXX.XXX.233.67

Dobrý den, vždy příspěvky jen pročítám, dnes si dovolím i reagovat. Stejný problém jsme řešili rok co rok u jedné a té samé kozy. Puchýřky stejné jako na fotografiích výše, pokrývaly celé vemeno, břicho a kyčle kozeny, tudíž to, co přichází do kontaktu se zemí, když si zvíře lehne. puchýřky popstupně praskaly, vytékala z nich tekutina a měnily se ve strupy. Po nějaké době se koza nacházela pod jednolitou krustou strupů.Po čase se vyloupaly a vše odeznělo samo, Trvalo to ale poměrně dlouho. Problém se vyskytl vždy ve stejné roční období a to s přicházejícím podzimem v souvislosti se sychravým počasím, (což bylo i nyní v uplynulých dnech). Veterinářem byla příměť vyloučena. Konec konců tlama zadek i genitálie byly naprosto čisté. Při posledním výskytu jsme se tedy rozhodli přeléčit nejprve důkladným omytím celé kozy vlažnou vodou a poté důkladným vystříkáním kozy Imaverolem, který se používá k léčbě plísní vyvolaných bakteriemi vyskytujícími se v půdě, napadeny jsou většinou kusy se sníženou imunitou. Postupovali jsme podle návodu, tudíž první aplikace Imaverolu na celé tělo zvířete, další opakující se ( již si nepamatuji v kolikadenních intervalech) již pouze na postižená místa. při poslední aplikaci cca za týden byla již kozička krásně vyloupaná ze strupů a průběh nebyl zdaleka tak dramatický jako roky před tím. A hlavně od té doby máme ťuk, ťuk, ťuk pokoj. Třeba jsme léčili naprosto jiný problém než je ten váš, třeba jsme měli jen štěstí, že zrovna naše koza reagovala na tuto léčbu, ale píši z vlastní zkušenosti. Neradím, nejsem kompetentní osoba, berte jen jako inspiraci.Přeji mnoho štěstí.

13.4.2017 08:35
TFF

XXX.XXX.71.211

Profesor, bodlinka ďakujem Vám za vysvetlenie, z ktorého mi vychádza, že o příměť zrejme naozaj nejde. Jej kozliatkam nič nie je a aj fotky s príznakmi na webe to vylučujú.
Aktuálne používam dezinfekciu hypermangánom + nechtíkovú masť, no zlepšenie nevidím a pri dojení má evidentnú bolesť vemena/strukov. Máte nejakú skúsenosť s dermálnou masťou Betadine? Odporúčajú ju známi, no v "návode" je uvedené nepoužívať pri dojčení. Mohlo by to prejsť do mlieka a mať negatívny dopad na mladé resp. na nás, keďže to mlieko zatiaľ konzumujeme?
Alebo radšej zinková masť?
Alebo?

13.4.2017 13:43
Trudi

XXX.XXX.23.183

Jód přechází přes kůži i do placenty, neměl by se používat moc i u březích. I desinfekce, mýdlo i mast. Zinková mast bude lepší.

17.4.2017 11:40
TFF

XXX.XXX.100.190

Výrobca uvádza, že masť Betadine obsahuje 100 mg jódovaného povidónu v 1 grame masti rozpustenej vo vode. Koľko z toho asi presiakne do mlieka? A keď sa ešte "zriedi" s mliekom od ďalších dvoch kôz, myslíte, že by to mohlo byť pre niekoho dramatické?

18.4.2017 11:03
Trudi

XXX.XXX.23.183

Já myslím, že lepší, když přijde trochu jódu do mlíka, než Tunisané nehojící se vemeno. Jen bych spíše lokálně omylanty vřídky a pak už namazat zinkovou mastí, ne už betadinovou.

19.7.2020 21:23
dvosik

XXX.XXX.227.252

Dobrý den,
pročetla jsem to zde a může dát někdo nějaká souhrn, asi i moje kozenka má přímět a trápí mě, že ji bolí dojení. Ev. můžu zasušit, ikdyž není zaprášená? A pro mě jako pro začátečníka, jak přesně postupovat. Jen ještě, má pod sebou kůzle, ale už mu nedává pít....pro bolestivost vemínka. Děkuji

20.7.2020 16:22
moonika

XXX.XXX.159.91

zišla by sa foto toho vemena...

20.7.2020 21:08
moonika

XXX.XXX.153.126

Stálo by za pokus to mazať atb masťou, framykoinom alebo bactrobanom. Prípadne možno aj celkové atb, popýtajte sa veta. Kamoška podobné mala u kozy a rozbor ukázal stafylokoka. Ideál by bolo dať na rozbor ten hnis.

20.7.2020 22:01
pajca

XXX.XXX.166.140

Já bych za ty peníze, co bude stát léčba pořídila raději jinou kozu.
Nevypadá to hezky a od takové kozy bych na mléko už chuť neměla
ani po vyléčení. Omlouvám se za odpověď, kterou jsem nepotěšila.

21.7.2020 20:08
ančovička1

XXX.XXX.0.217

pajca napsal(a):
Já bych za ty peníze, co bude stát léčba pořídila raději jinou kozu.
Nevypadá to hezky a od takové kozy bych na mléko už chuť neměla
ani po vyléčení. Omlouvám se za odpověď, kterou jsem nepotěšila.

Souhlasim..od takto nemocne kozy,bych mleko nedala ani kockam..stafylokok (pokud to je),je na dlouhe leceni, uz bych ji take nechtela..kupte si radsi novou, zdravou

21.7.2020 21:53
moonika

XXX.XXX.236.123

To len rozbor zisti co to je, preco lamat nad nou palicu ak by to bolo nieco lahko riesitelne? Ale bez veta to nepojde. A nevieme aky je jej celkovy stav, ci to nie je len dosledok oslabenia imunity niecim inym. Zalezi aku cenu ta kozena pre pani ma

22.7.2020 09:02
dvosik

XXX.XXX.227.252

Dle veta je to přímět, dal nám pudr, umývám, suším, mazu.....včera mi to přišlo lepší, no uvidíme, jen mě trápí to dojení:-(, prostě jsem začla zasušovat a uvidíme :-( , jen zasušuji poprvé, tak nevím jak pořádně na to....

Růžena123

4.8.2020 11:39
Růžena123

XXX.XXX.17.136

Prožil jsem si s tím u koziček taky svoje, konzultoval s vety, autory knihy Chov koz - Milena Fantová, vyučujícími na veterině ... Přes virozy, autoimunitní očkování... Mléko jsme normálně používali i nepasterované a vše OK, jeto nemoc kůže, nikoliv vemene. Výtok z puchýřků je jen sterilní sérum - není nakažlivé. Vše se opakovalo pravidelně od srpna, září jen u bílých koziček, hnědá nic, ta jen postupně vylíná, pak zas osrstí asitak 1x ročně. Až pak mě napadlo, jestli to nemůže být dermatóza z dlouhodobého deficitu selenu a vit. E, jak na svém úžasném webu uvádí Bodlinka (veterinarka.com). Protože když před porodem kozy dostaly od veta inijekci selenu kvůli svalové atrofii kůzlat, vyčistily se a až do konce srpna byly úplně bez pupínků. Potom zase pupínky až do porodu, už 6. rok. Tak jsem nasadil pravidelné doplňování selenu a vit.E (ne inijekcí, mívají po tom velké zánětlivé reakce) Liz se zvýšeným SE nestačí. U nás je v píci SE ukrutně málo. Ale přidávám do šrotu Mikrop SE+E sypaný, nebo E-Selen-Mulgat tekutý přímo do tlamy, nebo Kombilol SE+E tekutý - dle návodů. Vždy asi 10 denní kůra po 30 dnech. Nedá se to v tomto množství předávkovat - konzultováno s výrobcem - Mikrop. No a řekl bych, že výsledky se dostavují velice rychle. Takže zkuste si to u postižených zvířat ověřit z rozboru krve - kolik mají selenu. Samotného by mě to zajímalo, jestli mám pravdu. Ale fakt je, že mě to začíná fungovat. Dávám do šrotu i Nutrimix pro kozy dle návodu. Holky nemají nic extra - stálý přístup k senu a k vodě, ráno zelené nasekané, 2-3x denně pastva tak 30 minut, pak venkovní chlév s vysokou podestýlkou. V zimě zimní chlév, dokrm krmná řepa a jablka.
Tak hodně úspěchů v léčení!

4.8.2020 21:18
pajca

XXX.XXX.129.208

Tak snad ( dvosík ) sem ještě chodí a Vaše rady vyzkouší a dozvíme
se jak to všechno dopadlo. !!
Kdyby to vyšlo, tak by Vaše rada byla za 100 bodů.

Bohužel to tady chodí tak, že se někdo ptá na radu, protože má problém,
Jiní se mu snaží pomoct radou problém vyřešit, ale nakonec se nikdo
nedozví, jak to dopadlo, protože se tazatel odmlčí a tím to končí.
Ale snad i tady, Bude líp.

4.8.2020 21:24
moonika

XXX.XXX.231.28

Jj tiez ma to velmi zaujima a tiez som vzdy sklamana ked sa tu zacne nejaka kozia story a nedockame sa infa ako to dopadlo...
Ake autoimunitne ockovanie mate na mysli?(ruzena123)

5.8.2020 20:48
dvosik

XXX.XXX.140.79

Veminko se vyčistilo,loupou se puchýřky,ale má to zase na vnitřní straně zadní nohou a na čumáku a dnes jsem objevila bolák pod krkem. Volala jsem jiné vete a uděláme radikálnější řez. Její názor je,že to udělala změna prostředí a že má slabší imunitu, protože by to mělo i kůzle. Takže očkování a odcerveni na vnitřní a vnější parazity. Jo a selen+e je na cestě. Nic proti ničemu. A dále pudr,promazavat a zkusím betadinu a framycoin. Jen tato vete mě hodně výrazně upozornila že je to přenosné na lidi, což jsem věděla, ale moc jsem opatrná nebyla.....

5.8.2020 21:37
moonika

XXX.XXX.246.65

Ockovanie proti comu?

5.8.2020 21:41
pajca

XXX.XXX.130.132

Díky že sem stále chodíte a že jste se ozvala. Každý, i ti co se zde
snaží poradit se rádi poučí, protože se nikdo nasetkal se vším.
A když to na Vás ještě nepřeskočilo, tak to snad už nehrozí.

Růžena123

6.8.2020 00:21
Růžena123

XXX.XXX.17.136

1)Jak mi vysvětlil vet autoimunitní vakcína je pro podporu imunity. Nabere se koze krev ze žíly a píchne se do svalu. Některý vet dokonce doporučuje i mléko jedné kozy píchnout do svalu. To jsem tedy nechtěl. Ale krev ze žíly jsme jí do svalu píchli, ale bez výsledku-tedy vzhledem k puchýřkům.
2)když vete věděla, že je to přenosné na lidi, tak by také měla vědět co to je za nemoc a jak to léčit a jak se to projevuje u lidí. V mém případě jsem dojil někdy i přes puchýřky, takže jsem měl sérum z puchýřků na prstech a nic se na mne nepřeneslo. Vet a konzultace s ing. Sedlákem mě ujistila, že je to sterilní sérum - citace: "Pravděpodobně se jedná o virovou infekci kůže příp.sliznic.
Typické jsou pustulky naplněné tekutinou(sérem),které po několika dnech mají bílou "čepičku"(je to sterilní hnis-jen čisté leukocyty),potom prasknou a vyhojují se stroupkem.Jsou nebolestivé a vyhojení probíhá relativně rychle-pokud se sekundárně neinfikují.Celý ten proces trvá 14-21 dní a nějak výrazně ho léčba neovlivní.V podstatě se dají jen desinfikovat místa po prasknutí,aby nedošlo k infekci bakteriální.Ploška po tomto procesu může zůstat olysalá případně se může vyhojit světlou jizvičkou.Dle mých zkušeností se vyskytují tyto změny sezonně,někdy 2-3 roky po sobě nebo může dojít i k tomu,že se několik let po sobě neukážou."
3)Nicméně u mne to probíhalo vždy stejně 6 let po sobě od srpna, září do období před porodem, kdy dostaly inijekcí selen+vit.E, pak se do 3 týdnů úplně vyčistily a byly v pohodě až zase do srpna-září. Jinak vše v pohodě, porody , kůzlata... Tudíž mě to vedlo k přesvědčení, že vyléčení vždy souvisí s podáním Selenu+vit.E. Moje kozičky to měly vždy jen na vemenech a v okolí na neosrstěných částech a vypadalo to jako na té fotce od dvosika z 20.7.2020 - viz. výše. Měl jsem je od kůzlat a poprvé se to projevilo, když jim bylo 5 let, od té doby každý rok od srpna, září, dalších 6 let. Bohužel už jsou obě v kozím nebi. ale objevilo se to v menší míře u mladé kozy, tak jsem právě nasadil selen + E do šrotu nebo tekutý do tlamy. Bodlinka uvádí pro vyléčení měsíční kůru Se+E denně dávka dle návodu. Já si myslím, že když se to projeví až za 5 let, že je ten deficit Selenu tak dlouhý, že je potřeba 7-10 denní kůru poté opakovat dle návodů - tedy vždy 1-2 měsíce vynechat a opět 7-10 dnů aplikovat a to stále. A pokud by se to dělalo už od kůzlat pravidelně (dle návodů po 2 měsících vždy 7 denní kůra, určitě jim to neublíží), nemuseli bychom třeba puchýřky vůbec řešit. ?

6.8.2020 08:36
moonika

XXX.XXX.129.239

Dakujem, takato autovakcinacia sa robi myslim aj u krav pri papilomatoze.
No dvosika vet tvrdi ak som dobre pochopila ze je to u nich primet pyskova.
A pomohlo vasim kozickam podanie e+se aj ked bol podany v inom obdobi ako v brezosti? Lebo kedysi som mala kozicku co trpela nejakym problemom v nosnej dutine a od porodu cca sa jej to samo vzdy zlepsili , priam vymizlo na par mesiacov, tak som myslela ze to bude nejakymi poporodnymi imunitnymi zmenami.
Ale urcite super info a som zvedava co potom da dvosik vediet, ci to zabralo:-)

Růžena123

6.8.2020 22:13
Růžena123

XXX.XXX.17.136

Pravda je, že vždy to měli i v okolí nozder, tam jen malinké pupínky bez hnisu. A vždy to zmizelo v období porodu. Takže by mohlo jít o hormonální záležitost? Vždyť mlezivo obsahuje selenu násobně více než mléko! Ale to už je otázka pro veterináře. Jaké procesy probíhají v těle v souvislosti s tvorbou mleziva a porodem ? No uvidíme. U mladé 4 leté kozičky se začalo na vemeni objevovat něco podobného, dával jsem selen a zmizelo to aniž by se vytvořily hnisavé, mokvavé papulky a zároveň se jí vyléčil i mokvavý útvar na hraně ucha, který tam měla neustále dva roky. Jelikož je to dcera mojí nejstarší kozy (14 let), a tato babička nikdy pupínky na vemeni neměla, jen občas vylínala a zase potom osrstila (což může být stejně tak příznak dermatozy reagující na podání Se+E), je možné, že už od 1 roku, kdy se jí udělal puchýřek na uchu, a také po matce - mohla mít deficit selenu. A stejně tak až za další 2 roky se jí mohly dělat puchýřky na vemeni. Tak jako u těch starých, kterým to začalo asi v 5 letech. V každém případě selenem se nic nezkazí, kozy jsou vitálnější, mají větší pohlavní aktivitu, doporučuje se podávat i v době stresu - při přehánění ... Jen si myslím, že zvířata s dlouhodobým deficitem selenu zareagují na příjem selenu až třeba po 5. kůře. Bylo by zajímavé nechat momentálně nemocná zvířata (teď když není období porodů) napíchat selenem, injekční preparát je asi daleko účinnější, jestli by to skutečně zabralo tak, jako v době porodů. Jenom pozor na ty ošklivé poočkovací abscesy v oblasti vpichu. U mě nyní po 4. kůře ( ne injekční) je 4letá koza OK, dokonce jí po dvou letech zmizel i ten mokvající útvar na hraně ucha.

Přidejte reakci

Přidat smajlík