Jdu si pro radu.4 týdenní kozicka je slaba, přivřené oči, nyní průjem.tmavý, vodnatý.ale chodí, žere, pije, občas popobihá, ale kozlík brácha je ok.ten je hravý veselí litá s ostatními kozliky.jinak oba jsou malý, opožděný, protože kůzlata o 2 týdny mladší je už prerostli a jsou mohutnější.kozu mámu (cca 8 let)jsem radši odcervila ačkoliv to mělo čekat všechny kozeny v kvetnu (naposledy odcerveno v listopadu).malá kozicka dostala živ.uhlí, helmigal a držím je zatím v menším chudem výběhu aby se malá necpala travou když má průjem.Mám objednaný pro kozy ivermectin, ale teď nevím jestli mohu dát i kuzlatum.jinak mám helmigal.s vetem to mám těžké, dělá sice hosp.zvířata ale s kozama mě nepřímo poslal do háje, (po tel.) prej kdybych měla ovce, tak to by bylo něco jiného, ale koza? Pak je tu ještě vet, ale jen pejskař, a další od 30km dál a ani nevím jestli dělají i kozy, nebo větší zvířata vůbec.co s kozickou?jak ji pomoci?
To vyzerá skôr na kokcidiózu. Také malé by som neodčervovala. Ja by som rovno skúsila niečo na kokc. napr. baycox, vecoxan, sulfacox. A farmatan na hnačku. Ideálne dať "bobky" na rozbor
U mňa veľmi dobre zabral sulfacox T, ten je aj najdostupnejší a najlacnejší. treba podať do papulky zriedene s vodou.
Kdy jste naposled odcervovala... a cim... potom... jsou na pastve nebo v chleve...pak prikrmujete? prujem je opravdu vodnaty... nebo kasovity... pokud je vodnaty asi bych podavala treba svareny hermanek, dubovou kuru, kminovy odvar... koprivy susene atd... mozna by nebylo od veci podat neco na podporu traveni.. jako treba ruminatorio... smectu...
Dekuji.naposledy bylo odcervovano v listopadu helmigalem.teď v květnu jsem chtěla odčervit kozeny ivermectinem (i kůzlata) ale protože se objevil tento problém, radši jsem kozu mámu helmigalem odcervila dřív.s ní i malou kozicku.(ivermectin teprve přijde).na pastvě byly.kůzlata chodila s matkami ven ještě než začala tráva růst, tak uzdibovali kde co, teď je trávy dost, ale tuto kozu s malými držím ted ve výběhu kde tráva moc není, spíš sušina.seno dostávají všichni do zavěšených sítí.prikrmuji jecnym a kukuřičným šrotem.voda, liz, a obcas zbytky zeleniny z kuchyne.matkam. sem tam vidím i kůzlata ochutnávat ale nehrnou se nenažraně jako ty dospělé.průjem u malé kozicky byl jako řidší kaše, olepeny zadek.ten jsem ji umyla abych viděla dnes, jestli bude znovu opatlany i po živ.uhlí.
kosta
napsal(a):
Já bych dala kůzle do tepla.
Ano, když bylo v úterý přes noc nula st.tak byla kozicka doma v chodbě.přes den je ale hezky a sluníčko hřeje, tak je jinak venku.jako kdyby měla být zima tak ji domů zase vezmu, to mi nevadí.je v bedýnce a binec nedělá, teda mimo toho že jsem ji musela hodně často po průjmu měnit podestýlku.Ale teď nevím jestli ji nemáme odpoledne naložit do auta a k vete zajet ať se mu to líbí nebo ne.před chvilkou jsem byla na malou kouknout podrobněji, jinak na ně vidím z okna, a sice olepenym zadek zase má, ale je to suché, možná ještě z večera, ale dnes navíc slzí oko, tak jsem ty přimhouřene oči otevřela a v tom uslzenem, má zhora k čočce bílý zákal.druhé oko je dobre.v 11h budu volat vetovi, dřív mi to nezvedne když neordinuje. a případně mu ji tam odvezeme když se mu kvůli kozám jezdit k nám nechce.ale na druhou stranu to bude zase pro kozicku stres tak aby ji to nakonec nepolozilo.
O zánětu oka se tu už psalo, zkuste pohledat starší diskuze. Zkuste oko omýt a kápnout Opthal, dají se použít i lidské léky, jen nesmí být s kortikoidy. Na průjmy si pořiďte farmatan, dá se volně koupit na netu a určitě vám ho objednají i v lékárně. U tak malého kůzlete bych víc podezírala kokcidie, než začervení. Pokud odčervujete jen kozu a kůzlata ne, je to špatně. Ivomec má dlouhou ochrannou lhůtu na mléko a ideálně se píchá před porody.
roklanka
napsal(a):
O zánětu oka se tu už psalo, zkuste pohledat starší diskuze. Zkuste oko omýt a kápnout Opthal, dají se použít i lidské léky, jen nesmí být s kortikoidy. Na průjmy si pořiďte farmatan, dá se volně koupit na netu a určitě vám ho objednají i v lékárně. U tak malého kůzlete bych víc podezírala kokcidie, než začervení. Pokud odčervujete jen kozu a kůzlata ne, je to špatně. Ivomec má dlouhou ochrannou lhůtu na mléko a ideálně se píchá před porody.
Odčervovali jsme v listopadu, to tady ještě kůzlata nebyly.to byl ten helmigal, a teď v kvetnu jsem chtěla kozam i kuzlatum dat ten ivermectin ať to vystřídám za ten helmigal.takže oni teprve odcervovani všichni budou.jen do té kozy s nerostoucimi kuzlaty jsem ten helmigal dostala radši jeste teď, než přijde ten ivermectin.Kozy máme 6 rokem a tohle je první zdravotní problém.takže s léčením zkušenosti nijak nemáme a tím hůř, když nás vet s kozama odmítá.ten zánět oka tady pohledam, docela mě to děsí.a navíc letos 5kozlíku a jediná kozicka, vše zdravé vitální, jen ona chřadne. chtěla jsem si ji nechat, protože její mámu už připouštět nechci a ono tohle..
Jakmile tam je bily zakal pres cocku jde o zanet rohovky... na to uz oftal nepomuze... zajedte si pro cerstvy ophtalmoframykoin bez korikoidu jsou dva druhy... myslim ze to vase kuzle ma celkove oslabenou imunitu... mam jedno takove take... a reknu vam chovny material to nebude... jakmile kuzle neroste je to do vyseku... rozhodne prijdete na to ze slabeho kuzlete je nejlepsi se co nejdrive zbavit...
lilo
napsal(a):
Jakmile tam je bily zakal pres cocku jde o zanet rohovky... na to uz oftal nepomuze... zajedte si pro cerstvy ophtalmoframykoin bez korikoidu jsou dva druhy... myslim ze to vase kuzle ma celkove oslabenou imunitu... mam jedno takove take... a reknu vam chovny material to nebude... jakmile kuzle neroste je to do vyseku... rozhodne prijdete na to ze slabeho kuzlete je nejlepsi se co nejdrive zbavit...
Ano, zákal zasahuje do čočky a nemůže to později dohnat?jako růst, a celkově, když se z toho vylíže..nebo ta slabá imunita bude trvalá?achjo.
Já to tak tragicky nevidím, je třeba dostat kůzle do kondice a bude z něj dobrá koza.Patřím mezi zachraňovatelky a nelámu hůl dopředu.Koza roste tři roky a pokud dlouho jako kůzle nestrádá, dožene to. Ale je třeba to řešit hned, do lékárny pro mast na oči (bez kortikoidů) a sehnat nějaká kokcidiostatika. Pokud není vet ochotný, musíte si poradit sama.
roklanka
napsal(a):
Já to tak tragicky nevidím, je třeba dostat kůzle do kondice a bude z něj dobrá koza.Patřím mezi zachraňovatelky a nelámu hůl dopředu.Koza roste tři roky a pokud dlouho jako kůzle nestrádá, dožene to. Ale je třeba to řešit hned, do lékárny pro mast na oči (bez kortikoidů) a sehnat nějaká kokcidiostatika. Pokud není vet ochotný, musíte si poradit sama.
Dekuji moc za povzbuzení! Do města do lékárny se dostanu odpoledne.u nás lékárnu zrušili tak jezdime do vedlejšího města.ale vysypala jsem naší lékárničku jestli mast přeci jen nenajdu, tak ne, ale našla jsem Floxal kapky.mohla bych použít i to a pak mazat i tím opthalmo framykoinem?
Ja bych tedy radeji davala leciva cerstva, jedna li se o atb maji omezenou dobu pouzitelnosti od otevreni par tydnu... u framykoinu je to mesic... pak uz se mast muze infikovat atd atd... co se tyka te vasi kozy... uvidite.. to je myslim jeste rok a pul cas... tak uvidite jeslti se srovna nebo ne... ostatne s podzimnim krytim nepocitate predpokladam.
mexin
napsal(a):
Dekuji moc za povzbuzení! Do města do lékárny se dostanu odpoledne.u nás lékárnu zrušili tak jezdime do vedlejšího města.ale vysypala jsem naší lékárničku jestli mast přeci jen nenajdu, tak ne, ale našla jsem Floxal kapky.mohla bych použít i to a pak mazat i tím opthalmo framykoinem?
Ve složení léků se neorientuju. Zkuste pročíst tuto diskuzi https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3047949/ovce-ma-zalepene-oci-cim-osetrit#a3049061, já kdysi dávno mazala kozičce opthalmo framykoinem a septonexem a mám jednookou kozu. To jsem ještě nevěděla, že do takto postiženého oka nesmí přijít kortikoidy. Tedy, koze to nevadí, chodí s hlavou na stranu, jako svéhlavička, ale mě to mrzí, nemuselo to tak dopadnout. U kůzlat se používá vecoxan, nebo baycox na kokcidie.
lilo
napsal(a):
Ja bych tedy radeji davala leciva cerstva, jedna li se o atb maji omezenou dobu pouzitelnosti od otevreni par tydnu... u framykoinu je to mesic... pak uz se mast muze infikovat atd atd... co se tyka te vasi kozy... uvidite.. to je myslim jeste rok a pul cas... tak uvidite jeslti se srovna nebo ne... ostatne s podzimnim krytim nepocitate predpokladam.
Připouštět na podzim ji určitě nebudu.pripustim klidne ve dvou ve třech letech, nebo nikdy, to je jedno, zalezi jak na tom kozicka bude, pokud prezije.jen jsem chtěla aby nám po zakladatelce stadecka zůstala kozicka.Velké koze bude 9 let a už jsem ji chtěla dopřát důchod. Ten Floxal ještě otevřený nebyl, protože co si vybavuju, tak se dodelavala jedná lahvička a tahle druhá už nebyla potřeba.má exp.06/2016 tedy prošly není a ani neotevreny.
mexin
napsal(a):
Jdu si pro radu.4 týdenní kozicka je slaba, přivřené oči, nyní průjem.tmavý, vodnatý.ale chodí, žere, pije, občas popobihá, ale kozlík brácha je ok.ten je hravý veselí litá s ostatními kozliky.jinak oba jsou malý, opožděný, protože kůzlata o 2 týdny mladší je už prerostli a jsou mohutnější.kozu mámu (cca 8 let)jsem radši odcervila ačkoliv to mělo čekat všechny kozeny v kvetnu (naposledy odcerveno v listopadu).malá kozicka dostala živ.uhlí, helmigal a držím je zatím v menším chudem výběhu aby se malá necpala travou když má průjem.Mám objednaný pro kozy ivermectin, ale teď nevím jestli mohu dát i kuzlatum.jinak mám helmigal.s vetem to mám těžké, dělá sice hosp.zvířata ale s kozama mě nepřímo poslal do háje, (po tel.) prej kdybych měla ovce, tak to by bylo něco jiného, ale koza? Pak je tu ještě vet, ale jen pejskař, a další od 30km dál a ani nevím jestli dělají i kozy, nebo větší zvířata vůbec.co s kozickou?jak ji pomoci?
Diskusiu pod príspevkom som prečítala len letmo, ale prečo ste odčervovali mesiac po pôrode a prečo sa chystáte znovu? má koza-matka nejaké príznaky, či ste to robili na základe výsledku rozboru bobkov? Taký štupli, v mesiaci dostali helmigal a ešte chcete ivermectin... to by som robila len ak by sa v truse potvrdilo čosi zásadné, ale podľa mňa v tom veku tam budú premnožené kokcídie, na ktoré vám odčervováky nezaberú. Určite vet bude mať sulfacox alebo ďalšie spomínané, už kvôli králikárom ktorí často riešia kokc.
roklanka
napsal(a):
Ve složení léků se neorientuju. Zkuste pročíst tuto diskuzi https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3047949/ovce-ma-zalepene-oci-cim-osetrit#a3049061, já kdysi dávno mazala kozičce opthalmo framykoinem a septonexem a mám jednookou kozu. To jsem ještě nevěděla, že do takto postiženého oka nesmí přijít kortikoidy. Tedy, koze to nevadí, chodí s hlavou na stranu, jako svéhlavička, ale mě to mrzí, nemuselo to tak dopadnout. U kůzlat se používá vecoxan, nebo baycox na kokcidie.
Děkuji mnohokrát.opravdu si těch rad cením, (od vsech samozrejme)..od veta by se mi nic podobného nedostalo.ostatně, je 11h tak mu jdu volat.bude mít radost, že zase otravuju.
moonika
napsal(a):
Diskusiu pod príspevkom som prečítala len letmo, ale prečo ste odčervovali mesiac po pôrode a prečo sa chystáte znovu? má koza-matka nejaké príznaky, či ste to robili na základe výsledku rozboru bobkov? Taký štupli, v mesiaci dostali helmigal a ešte chcete ivermectin... to by som robila len ak by sa v truse potvrdilo čosi zásadné, ale podľa mňa v tom veku tam budú premnožené kokcídie, na ktoré vám odčervováky nezaberú. Určite vet bude mať sulfacox alebo ďalšie spomínané, už kvôli králikárom ktorí často riešia kokc.
Ne, helmigal dostala jen stará koza a to nemocné kůzle.zbytek koz i kůzlat dostanou ivermectin v kvetnu, nebo později.jsme u lesa, bezne kolem chodí zvěř, tak neverim že by byly bez parazitů.
mexin
napsal(a):
Ne, helmigal dostala jen stará koza a to nemocné kůzle.zbytek koz i kůzlat dostanou ivermectin v kvetnu, nebo později.jsme u lesa, bezne kolem chodí zvěř, tak neverim že by byly bez parazitů.
Ono je ideálne odčerviť nejakú dobu pred pôrodom a potom keď treba tak až po odstave. lebo ak odčervujete kozu pod ktorou sú kozlatá tak ak už v sebe majú nejaké parazity tak môžete podporiť ich rezistenciu, keď budú kozlence dostávať dlhodobo malé množstvá ivermectinu v mlieku a pod. Parazity budú mať vždy nejaké, len som chcela povedať že pokiaľ nemajú matky nejaké problémy, sliznice ok a výsledky bobkov ok tak by som odčervovala až po odstave.
Tak jsem se dovolala vetovo ženě (sestřička) a určitě se mám po 17 h stavit, a pro kozicku mi něco proti kokcidiim dají.ale už vidím jeho zhnuseny výraz a ty kecy..škoda že on není jako jeho žena.s ní jsem se domluvila vzdycky a s ochotou.prosím vás v jakém cenovém rozmezí se ty přípravky pohybují?nebyla konkrétní co mi dají, tak mě nenapadlo se na cenu ptát, ale pojedeme cestou nejprve vybrat kačky, tak ať nevyberu případně málo.jsme na vesnici a hotovost u sebe máme tak akorát než se pak jede zase na velký nákup do města, tak proto se ptám.ať vím.
Sulfacox T ktorí bežne veterinári mávajú na kokc. je lacný, mňa stála 250ml flaštička okolo 3eurá a to je na more dávok, nejdem pozerať dávkovanie ale určite pre to kozľa nebude treba veľa, myslím že nejakých pár ml na 10kg denne sa dáva nejakých 5dní. Ale oplatí sa mať to doma, rezervu, tak vezmite navyše.
moonika
napsal(a):
Sulfacox T ktorí bežne veterinári mávajú na kokc. je lacný, mňa stála 250ml flaštička okolo 3eurá a to je na more dávok, nejdem pozerať dávkovanie ale určite pre to kozľa nebude treba veľa, myslím že nejakých pár ml na 10kg denne sa dáva nejakých 5dní. Ale oplatí sa mať to doma, rezervu, tak vezmite navyše.
Dekuji.Tak to je levné, to bysme ani vybírat z účtu nemuseli.ale radši jo, nevím co nám dá.na dávkování se ho Kdyžtak zeptám.to kůzle má hodně pod 10 kg.jestli má 5 kg tak i to je hodně.je fakt drobná, vypadá jako 4 denní a ne 4 týdenní.vlastně už 5 ti týdenní..zkusím udělat foto pro srovnání s těmi mladšími kteří se narodili o necele dva týdny později.ty rostou před očima.
Nechci zadavatelce brát iluze, ale podobný případ jsme měli u kamerunek. Letošní dvojčata, matka měla málo mléka, jehňátka tvrdošíjně odmítala příkrm. Přikrmovali jsme je násilím, jehňátka nepříbývala jako jejich vrstevnici. I když byla jehňátka čilá a vesele baštila, působila dojmem balónků na tenkých nožičkách s vystouplou páteří. Přeléčili jsme je i matku SULFACOXEM T. Pak nechali jehňatům týden na spravení a podali navýšené dávky ALDIFALU. Nicméně jehňátka chřadla dál. O příkrm nejevila zájem, cucala jenom od matky, pásla se. Ovečku byla nakonec slabá, tak jsme ji utratili, ať se netrápí. U beránka stále váháme je čilý, ale už ho ve velikosti dotahují 3tydenní jehňata. Sice nevypadá, že by trpěl, nevidíme však žádné zlepšení jeho stavu. Nakonec ho zřejmě taky utratíme.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlas s posledním příspěvkem. Člověk se snaží zachránit, co jde, ale zvažte, jestli to není mrhání Vaším časem, energií i vším ostatním. Mám stejnou zkušenost - zachraňování velmi slabého kusu skončilo porážkou. Navíc pokud se podaří, tak to bude stejně podražený kus, který nebude vhodný na nic - ani do chovu, ani na maso... no, držím palce, ať se rozhodnete správně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na kokcidiozu dávám už několik let Emanox.Kůzlatům i prentivně, je to přírodní, neničí střevní mikrofloru a vždy mně zabral.
Tak jsme dostali ten sulfacox T, ještě mi nabízel nějaký prášek po pytlickach, ale vzala jsem sulf...stál jenom 120, - máme mastičku na oko a kapky.kozicku jsem kvůli dávkování zvážila.má necelých 5kg.tu srajdu asi už nemá, dle stavu pozadí, ale dokud neuvidim v jaké formě to z ní jde, tak to nevím zatím určitě.jinak nic nového, stále pije, baští, chodí i popobíha, ale na ty skákací skopičiny jako kozlici sílu ani chuť nemá.A tak se ještě zeptám.mám ten sulfacox dat i tomu kozlikovi (brachovi) který je též růstem opožděný, i když ale jiné příznaky nemá?vet říkal že je to přenosné, tak když jsou spolu, sosaj oba od mami, tak nákaza možná je, mám mu to dát radši taky a nečekat zda se mu to rozjede nebo ne..diky.
Ak ide len o prevenciu tak jednoznačne rastliny bohaté na tanín(ktoré sú pre kozy prirodzené, najmä kry, stromy z ktorých majú aj iné benefity). Podľa tejto štúdie kŕmili borovicovým ihličím, dubovým listím a na porovnanie aj lucerkovým senom a porovnávali množstvo oocýst kokcídií na gram a v tabuľke č.3 je to porovnané. Pretreatment
mean OPG je množstvo oocýst pred podávaním a pod číslami 2,4,6,8 vidíme ako klesali množstva oocýst/g v 2-10dni(v prvom riadku je borovicové ihličie, v druhom dubové lístie a pod tým lucerka) u ihličia vyšla za tých 10dní redukcia o 75percent (z6300 na 460), u dubového o 70perc.
http://www.ajas.info/upload/pdf/18_196.pdf.
mexin
napsal(a):
Tak jsme dostali ten sulfacox T, ještě mi nabízel nějaký prášek po pytlickach, ale vzala jsem sulf...stál jenom 120, - máme mastičku na oko a kapky.kozicku jsem kvůli dávkování zvážila.má necelých 5kg.tu srajdu asi už nemá, dle stavu pozadí, ale dokud neuvidim v jaké formě to z ní jde, tak to nevím zatím určitě.jinak nic nového, stále pije, baští, chodí i popobíha, ale na ty skákací skopičiny jako kozlici sílu ani chuť nemá.A tak se ještě zeptám.mám ten sulfacox dat i tomu kozlikovi (brachovi) který je též růstem opožděný, i když ale jiné příznaky nemá?vet říkal že je to přenosné, tak když jsou spolu, sosaj oba od mami, tak nákaza možná je, mám mu to dát radši taky a nečekat zda se mu to rozjede nebo ne..diky.
Dajte aj jemu, kokcídie sú v ich prostredí a keď tiež je taký nemastný-neslaný... za pokus to stojí, problém môže byť aj inde, ale aspoň by sa vylúčili kokcídie. Aj ten prášok ste mohli vzať, to bol asi streptonamid, tiež je dobré ho mať doma, pre prípad problémov malých.
moonika
napsal(a):
Dajte aj jemu, kokcídie sú v ich prostredí a keď tiež je taký nemastný-neslaný... za pokus to stojí, problém môže byť aj inde, ale aspoň by sa vylúčili kokcídie. Aj ten prášok ste mohli vzať, to bol asi streptonamid, tiež je dobré ho mať doma, pre prípad problémov malých.
Ano byl to streptonamid, ale nebyla jsem si právě v tu chvíli jistá jestli ho tu někdo jako možný přípravek zmínil, ten sulfacox jsem si vybavila hned, tak jsem ho vzala.kozlikovi teda taky, když je mrně podražené.mají oba i takovou nekvalitní srst.
roklanka
napsal(a):
Uvidíte, měli by se začít vetit, pokud to kokcidie byly. Jaká kůzlata měla před těmito? Rostli dobře? Měla jsem kozu, co rodila záprtky a do měsíce to byli dost ubožáčci a pak, jako když šlehne proutkem a do tří měsíců byli stejně vecí, jako ostatní kůzlata.
Všechny tři kozy měli vždy pěkne mladé.zatím vždy po dvojčatech a prospivali.pak nevim jak vypadali dal, neco se prodalo a neco slo do mrazaku.jeden kozlik se nam od majitelky vratil kvuli potizim se sousedkou.byl pekny, ohromne mohutny, ale zustat nemohl, tak jsem ho darovala.matky jsou, křížená burská, česká bila a česká hnědá.kozel stejný již 5 let.všechna kůzlata se i letos narodila normálně bez problémů s normální velikosti.cucali hned po narozeni.jen u té hnědé starší kozy, mladí prostě nerostou, jsou hubení oba jen ta kozicka má/měla těch příznaků víc.polehavala, ten průjem, naježená, přivřené oči, když stala, tak jakoby nahrbena...zachvili se jdu na ně podívat, Ono s 10 ti měsíčním ditkem to taky není jen tak, musím ji zabavit, nechat v ohradce a rychle tu zvěř obehat a sebou ji brát nemohu když ještě nechodí.
Možná už to tady padlo, ale není problém v koze? Má dost mléka a dobrého mléka? Jestli byla kůzlata slabší od narození, tak případná kokcidioza už je jen dúsledek slabšího stavu mladých. Koza mohla něco prodělat v březosti a to se odrazilo na vývinu mladých. Nebo je už koza prostě "stará", může mít nějakou vrozenou vadu, která se projevuje až teď. Každopádně zkuste jí zkontrolovat(jestli jste to ještě neudělala) to mléko a mléčnost.
profesor1
napsal(a):
Možná už to tady padlo, ale není problém v koze? Má dost mléka a dobrého mléka? Jestli byla kůzlata slabší od narození, tak případná kokcidioza už je jen dúsledek slabšího stavu mladých. Koza mohla něco prodělat v březosti a to se odrazilo na vývinu mladých. Nebo je už koza prostě "stará", může mít nějakou vrozenou vadu, která se projevuje až teď. Každopádně zkuste jí zkontrolovat(jestli jste to ještě neudělala) to mléko a mléčnost.
I to je možné.koze bude 9 let a už není v takové kondici jako kdysi, chybí dva zuby, trochu opadle svalstvo, ale mléka má dost.v jaké kvalitě nevím, ale Loňský rok prodělala zánět vemene, ten se vyléčil a kozu jsme zasušily o dva, tři měsíce dřív než ostatní kozy které zasusujeme někdy od podzimu.před porodem se zdála půlka vemene menší, tak jsem počítala s tím, že budu dokrmovat, ale vemeno se do porodu samo upravilo a bylo a je stejně plné jako druhá půlka.kůzlata pijou z obou.vzhledem k věku a předešlého zánětu už kozu připouštět nechci.je tedy možné, že problém byl v koze a odnesla to kůzlata.
Tak kozicka vypadá mnohem lepe průjem už se neobjevil, není už naježená a hrbatá.i když srst zatím nic moc, ale věřím že i ta se spravi.Z toho oka zákal zmizel a obě oči už má normálně otevřené.Zdá se tedy, že Sulfacox T zabral a kokcidie to asi byly.Je i živější předtím jsem k ní přišla, vzala, posadila si ji do klína, ze stříkačky sulfacox vycucla a opět ji vypustila.Dnes už to tak snadné nebylo, nejen že už se nenechá chytit, ale bojuje semnou i při aplikaci.Takze se snazim vse v rychlosti, at ji zbytecne nestresuju a koza máma stojí vždy vedle nás, aby ji něco neuniklo Tak chci všem moc poděkovat, jste zlatí a moc si toho vážím.
mexin
napsal(a):
Tak kozicka vypadá mnohem lepe průjem už se neobjevil, není už naježená a hrbatá.i když srst zatím nic moc, ale věřím že i ta se spravi.Z toho oka zákal zmizel a obě oči už má normálně otevřené.Zdá se tedy, že Sulfacox T zabral a kokcidie to asi byly.Je i živější předtím jsem k ní přišla, vzala, posadila si ji do klína, ze stříkačky sulfacox vycucla a opět ji vypustila.Dnes už to tak snadné nebylo, nejen že už se nenechá chytit, ale bojuje semnou i při aplikaci.Takze se snazim vse v rychlosti, at ji zbytecne nestresuju a koza máma stojí vždy vedle nás, aby ji něco neuniklo Tak chci všem moc poděkovat, jste zlatí a moc si toho vážím.
To sa teším