Kozľatá nevedia piť z misky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.4.2016 21:36
vlado_s

XXX.XXX.113.218

V našom kraji je zaužívaná metóda okamžitého odstavu. To znamená, v žiadnom prípade nepustiť kozľa nacicať sa, ale dať mu piť z misky nadojené mledzivo. Hovoria mu: pi alebo skap! Vo väčšine prípadov sa kozľa napije a keď tak urobí aspoň 3x, potom môže aj cicať a striedavo aj z misky a cicať, neskôr úplne oddeliť a piť z misky. Mne sa moje kozľatá nepodarilo naučiť piť z misky a teraz majú 6 týždňov a stále nevedia piť z misky, aj keď som to s nimi veľakrát skúšal. Chcel som ich neskôr predať, ale nikto o také kozľatá nemá záujem, lebo to poznajú. Keď im nedám sa nacicať, tak sú smädné a olizujú hladinu vody, ale ani tej sa nenapijú. Už som takú mal a vyrástla normálne veľká. Niektorí mi hovoria, že sa neskôr naučia. Tak som sa chcel niekoho spýtať na názor a skúsenosti. Ďakujem.

28.4.2016 15:21
ještěd

XXX.XXX.84.46

Pro velmi malé chovy (2 -3 ) kozy mohu doporučit.Kůzlátkům je třeba dát napít z předehřáté
misky, asi za hodinu po porodu, kdy nejvíce hledají. Stačí jim jemně přidržet hlavičku na
hladině a za chviličku se chytí.Nedávat prsty ani žádný dudák.Další pití už bývá bez problému.
Babička tímto způsobem každé kůzle odchovala.Asi kolem 10 dne přidávala kůzlátkům
do mléka takový řídký pudink, vařila ho asi ze lžíce hrubé pšeničné mouky, ten se v mléce
pěkně rozmíchal a kůzlátka zasytil.Pozvolna pak přidávala také vařený ječný šrot.
Ještěd.

2.5.2016 22:56
vlado_s

XXX.XXX.113.218

Ďakujem Ještědovi za kvalitný príspevok. Podobne mi to rozprávali aj moji známi, len s tým, že dávajú do misky s mliekom prst, čo je zrejme chyba, lebo moje kozľa nešlo po mlieku, ale po prste. Cmúľalo prst, ale nesalo mlieko. K tomu treba aj trochu trpezlivosti, ale moje kozľa malo tlamičku v mlieku 10 minút a nič nepilo. Naviac mlieko už bolo studené. Neskôr sa bránilo piť z nepríjemnej skúsenosti. Teraz, keď má 8 týždňov, tak sa napije z vedra studenej vody, ale mlieka nie. Len cicia ako divé, až ho koza odmieta. Musím ju držať za rohy. Zaujímavé, že to druhé má rada ale toto kole. Asi ju kúše. Chcel som pôvodne obe kozičky vychovať na chov, to znamená, aby boli 3 mesiace na kozom mlieku, ale u nás ľudia berú len takú, ktorá pije z misky. A tie moje cicajú, ale pijú vodu, mlieko nie a olizujú šrot z ovsa, pšenice, jačmeňa a kukurice. Majú seno a pasú sa na tráve, ktorú im mením. Ináč sú pekné a šantia jedna radosť. Starej dávam aj jablká z pivnice nakrájané na štvrťky, drobné zemiaky surové, ale olúpané z klíčkov a umyté, posypané šrotom z ovsa, pšenice, jačmeňa a kukurice. Má rada vývar zo zemiakov alebo karfiolu, z mrkvy..., keď sa mi nechce robiť polievka. Na leto som im zasial zmesku: ovos, hrach a viku. Budem to kosiť na zeleno. Majú aj kamennú soľ.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.5.2016 10:57

Nějak to nechápu... Když kůzlata pijí od matky a dokáží se napít vody z nádoby, nechápu, o jaký nedostatek vlastně jde. O nějaký předsudek, že kůzle je lepší, když pije mléko z misky, než to, které pije přímo od matky? Promiňte, ale jestli je to tak, opravdu mě to vyvádí z míry. Nežijeme ve středověku. Ale možná jde o něco jiného a nějak mně unikají souvislosti. M.

3.5.2016 13:39

Asi jde o to, aby po odstavu (aby se dala dojit matka) byli schopní ještě přijímat mléko, ale z hladiny, aby se chovatel nemusel prdět s dudlíky? Jestli ano, tak si myslím, že je daleko jednodušší koupit granulky-starter a krmit je tím - vyrobit nějaké místo, kam se protáhnou kůzlata, ale ne velké kozy a tam se malí v klidu nažerou. Dostanou, co potřebují a kolik snědí a nemusí člověk nikde matlat mléko a řešit, jestli vystydlo, nebo ne..

3.5.2016 21:38
vlado_s

XXX.XXX.113.218

Myslím, že už som pochopil, prečo u nás ľudia nútia kozľa piť z misky. Je to v starom spôsobe chovu kozy. Chovala sa len jedna alebo dve kozy. Koze sa ráno a večer dával teplý nápoj. Do teplej vody dávali múku, soľ, postrúhanú kŕmnu repu, postrúhané zemiaky, rôzny kuchynský odpad rastlinného pôvodu a neviem čo ešte, ak mali šrotovník, tak šrot... Vtedy nebola kamenná soľ, nebola elektrina na šrotovník, múka a šrot sa robili na žarnách (žarnovy...). Ak chcela gazdiná čo najskôr mlieko od kozy pre seba alebo pre prasa, musela navykať kozľatá na náhradnú výživu. Najprv sa pridávalo do nadojeného kozieho mlieka kravské mlieko, neskôr sa varil nápoj s múkou. Ja som pridával do nápoja nastrúhaný suchý rožok. Ak som dal šrot, ten ostal mokrý na dne, ten som musel dávať suchý, ale málo, lebo mu raz pokazil trávenie. Ale podstata tkvie v tom, že sa kozľa musí naučiť piť z misky, lebo to bude musieť vedieť celý život, najmä po odstavení je to kritické obdobie, kedy to musí vedieť, aby dorástlo. Takže, ak sa v niečom mýlim, budem vďačný za príspevky.

3.5.2016 21:42
vlado_s

XXX.XXX.113.218

Ešte som zabudol. Robil som nápoj zo šrotu tak, že som ho sparil vriacou vodou a nechal vychladnúť. Potom som takúto kašu pridával do nápoja, ale nesmela byť tá kaša dlho, lebo by skysla.

3.5.2016 22:08
ještěd

XXX.XXX.84.46

Každý odchov kůzlat má své výhody a nevýhody.U tohoto způsobu nemusíte hlídat jestli se všechna kůzlata napila jestli máma některé neodstrkuje, jestli má dost mléka pro všechny
jestli nemá pokousané struky.Když má mléka málo můžete přidat kravské, nebo
sušené.Prostě kozu podojíte rozdělíte do 4 nádob (v případě čtyřčat), mléko přihřejete
(v teplé vodě) postavíte do bedýnky a všechny 4 kůzlata máte během 2 minut
nakrmené - pokud teda umí pít z volné hladiny.Asi po 3týdnech už můžete oddělit
část kozího mléka pro sebe a nahradit ho sušeným.Odstav kůzlat probíhá úplně
bez problému - kúzlata jsou prakticky odstavena.Přesto si myslím, že tento
způsob není vhodný pro velké farmy - je to víc náročné na práci, ale pro
člověka který zvířat nemá hodně to rozhodně není špatný.
Ještěd.

Přidejte reakci

Přidat smajlík