Lusy

XXX.XXX.161.86
Dobry den. Mam na Vas velkou prosbu, nevime si rady ohledne prujmu u kozy.Mame burskou africkou kozu, pred 3 mesici se ji narodilo kuzle, vse bylo v poradku az ted, posledni mesic zacala rapidne hubnout a 14 dni ma silny prujem az vodu. Odcervena je v kvetnu.U vet. jsme byli, dostali sme antibiotika, ktere sme injekcne podavali ctyri dny a prodigestan. Docetla jsem se na internetu, ze na prujem zabira odvar z dubove kury tak ji to podavam 3 den, ale prujem stale pretrvava. Stravu ma porad stejnou, seno, travu, vodu, oves, psenici. K dispozici ma miner.liz a do jidla pridavame nutrimix.Ted momentalne jen seno a vodu. Na pastvu ji nepoustime kvuli tomu prujmu. Jinak je cila, zere porad, ale ten prujem nemuzeme nejak zastavit a tim padem ani nabrat nejake ty kila. Budu rada kdyby jste mi nejak poradili, protoze my uz si opravdu nevime rady.
Dekuji a preji prijemny zbytek dne.
Ja by som ju odčervila a dávku vyššiu, nie ako pre ovce. čím ste odčervovali naposledy a akou dávkou na kolkokilovú kozu? striedate odčervováky? https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2973513/zacervenie-info-pre-novacikov-vo-forku#a3137654 poyrite sliznice
a súrne jej zožeňte farmatan, ten je na hnačku veľmi účinný ale musíte odstrániť aj problém ktorý hnačku spôsobi- s najväčšou pravdepodobnosťou parazity. a nejaký rehydratačný nápoj by potrebovala.
Čo sa týka rehydrat. nápoja na nete je dosť receptov, napr tieto:
2-6 lyžíc blackstrap melasy(6 sa mi zdá veľa)
1-2lyžice buď morskej alebo epsomskej soli, alebo bikarbony prípadne klasickej soli
1šálka jablčného octu(odporúčam nepasterizovaný, najlepšie domáci),
to všetko rozmiešať v cca 2l vody
-iný recept: 1 Liter warm water (liter teplej vody)
2 TBSP. Honey or sugar (2 lyžice medu alebo cukru)
1/4 tsp. salt (1/4 čaj. lyžičky soli)
1/4 tsp. baking soda (1/4 čaj. lyžičky sódy bik.
(keď si kuknete zloženie rehydrat. nápojov na nete tak je tam najmä sodík, draslík glukóza- nejaké minerály).
Lusy

XXX.XXX.161.86
Dekuji moc za rady.. farmatan plus jsme nasadili a vzorky se odeslali do laboratore. Tak ted budeme cekat jak vyjdou a pak se rozhodne jak dal pokracovat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Krmte ho vodou senem lizem do ty doby nez zacne mit normalni bobky par dni. Potom pridavejte zeleny a kdyz bude mit po par dnech bobky v norme, tak ho krmte zelenym jako normalne. Nicim mu neprilepsujte.
gajdovka
napsal(a):
Také se potýkám s tímto problémem, já nechala kozlíka na vodě a seně, strašně pohubl, průjem už nemá tak řídký, jak měl, čím ho krmit, aby dohnal váhu?už mám strach mu něco dát, aby ho zase nedostal máme 100% AN.
To asi píšem v každom druhom príspevku ale dala by som bobky na rozbor, najmä kvôli kokcídiám alebo parazitom. pokial nezačali hnačky kvôli diétnej chybe. ako píše profesor, treba hľadať príčinu.
Lusy

XXX.XXX.161.86
Nevite prosim nekdo za jak dlouho ma farmatan zapusobit na prujem ? Podle veterinare davame 2 krat za den vrchovatou cajovou lzicku do vody...moc dekuji.
Lusy

XXX.XXX.161.86
Dobry den.. jelikoz nas prujem stale pretrvava i po nasazeni farmatanu, ktery uziva uz 4 den a vysledky z laboratore maji prijit az ve stredu, chtela bych se zeptat nevim sice jestli je to zpusobeno spatnym odcervenim, ale nic jineho me nenapada, slo by dnes odcervit kozicku a az by prisli vysledky odcervit znovu, podle toho jake by prisli vysledky ? A cim by bylo vhodne odcervit a v jake davce ?Bohuzel nas veterinar je spis na psy a kocky a uz jsem z neho zoufala, porad neco zkousi a cekame a kozicka i kdyz zere, porad hubne a hubne a prujmuje uz opravdu dlouho, jeji meceni neni takove jak byvavalo driv, je takova zasekana. Dekuji moc za rady.
S pranim hezkeho dne.

Priznam se jsem linej to cist znovu. Jestli ten vas veterinar je pejskar, tak se taky klidne mohlo stat ze ma odcervovak otevrenej uz delsi dobu kdovi jak dlouho a ten moh ztratit ucinnosti. Me se to stalo u trech jehnat a jedne ovce, asi slabsi kusy a odcervovatk jsem mel asi rok a pul v komore. Sice chladek ale mohlo se stat.
Jehnata sly pod kudlu, ovci kuryruju. Dostala aldiverm na plochy cervy a potom biomec. Asi v rozmezi tejdne, musel bych se podivat do zaznamu. Na rozbor jsem neposilal protoze zbytek ovci a jehnat je v pohode.
U koz to mate slozitejsi o to, ze se musi davat vetsi davka odcervovadla. I u ovci se radsi dava kdyz ma treba 70kg, tak na 90 +-.
Lusy

XXX.XXX.161.86
Jelikoz nam vysledky prijdou az ve stredu a pokud ji necham dnes odcervit, chtela jsem se zeptat jestli se muze po tydni znovu odcervit podle toho jaky vysledek nam vyjde ? Ja jen abych nic nepokazila.

Tak jsem premoh lenost a podival se do databazky :) 16.7 jsem odcervil aldiverm na plochy cervy a 22.7 biomecem na krevsajici. V sobotu asi zopakuju biomec znovu. A kdyz se nezlepsi uplne, tak nakrmi pejsky.
napsal(a):
Tak jsem premoh lenost a podival se do databazky :) 16.7 jsem odcervil aldiverm na plochy cervy a 22.7 biomecem na krevsajici. V sobotu asi zopakuju biomec znovu. A kdyz se nezlepsi uplne, tak nakrmi pejsky.
Nemá zmysel tak skoro dávať ďalší biomec. veď henten daný 22.7 by mal fungovať nejaké 3týždne. Ak po hentých dvoch odčervovákoch by nemala rozbor ok tak to nemá cenu. Inak neviem čo od ovečky čakáte, aké rýchle zlepšenie, ak ste jej nedopomohli železom béčkami hepagenom a pod., keď mala až biele sliznice, tak to trvá než sa dá dokopy bez pomoci.
Lusy
napsal(a):
Jelikoz nam vysledky prijdou az ve stredu a pokud ji necham dnes odcervit, chtela jsem se zeptat jestli se muze po tydni znovu odcervit podle toho jaky vysledek nam vyjde ? Ja jen abych nic nepokazila.
Píšte vždy do žiadanky že chcete výsledky mailom. ja ich vďaka tomu mávam už na druhý deň. Ak žiadanku vypĺňa vet, povedzte jemu nech to tam napíše s tým mailom. Čím ju odčervil?
moonika
napsal(a):
Nemá zmysel tak skoro dávať ďalší biomec. veď henten daný 22.7 by mal fungovať nejaké 3týždne. Ak po hentých dvoch odčervovákoch by nemala rozbor ok tak to nemá cenu. Inak neviem čo od ovečky čakáte, aké rýchle zlepšenie, ak ste jej nedopomohli železom béčkami hepagenom a pod., keď mala až biele sliznice, tak to trvá než sa dá dokopy bez pomoci.
Vlastne čo sa týka vlasovky len 2týždne.

moonika
napsal(a):
Dostava tri lzice nutrimixu denne v hrsti ovsa + na spicku lzicky bilou skalici. Na rozbor to davat nebudu, chtle jsem ji dat sanci na zmatoreni. Diky za radu doktorka je ted na dovoleny, pojedu tam az pristi tejden.

moonika
napsal(a):
Vlastne čo sa týka vlasovky len 2týždne.
Aaaha :).
napsal(a):
Dostava tri lzice nutrimixu denne v hrsti ovsa + na spicku lzicky bilou skalici. Na rozbor to davat nebudu, chtle jsem ji dat sanci na zmatoreni. Diky za radu doktorka je ted na dovoleny, pojedu tam az pristi tejden.
Tak aspoň B-komplex forte jej dajte :) to zoženiete hocikde, alebo kvasnice sušené a pod. a nejakú žihlavu ovädnutú a pod.

moonika
napsal(a):
Tak aspoň B-komplex forte jej dajte :) to zoženiete hocikde, alebo kvasnice sušené a pod. a nejakú žihlavu ovädnutú a pod.
Koprivy to bych moh ona si je i vybira z krmeni kdyz tam sem tam nejaka je. Vic vitaminu se me do ni cpat nechce, tohle musi stacit.
Lusy

XXX.XXX.161.86
Bohuzel netusim, nebyla sem u vet.ale pritel a ten se buhuzel neptal, ale byla to takova bila kasicka do strikacky a tu sme ji dali primo do tlamicky. Prave nevim kdyz ji dnes odcervim ivomecem zda muzu aplikovat dalsi odcervovaci pripravky ve stredu az dojdou vysledky. Priste si necham zaslat vysledky e-mailem nevedela jsem ze to jde.

moonika
napsal(a):
A bielu skalicu dávate prečo?
Prevence kvuli kulhani. Cet jsem to u staryho baci ve vlaknu a pak letos i na nejakym zahranicnim webu. Siran zinecnaty. Dnes sla pod kudlu bacilonosicka. Overil jsem si ze to byla opravdu ona, protoze pred par dny jako jedina po dlouhem leceni zacala znovu kulhat. Ted uz to ma holka za sebou i s potomkama.

Lusy
napsal(a):
Bohuzel netusim, nebyla sem u vet.ale pritel a ten se buhuzel neptal, ale byla to takova bila kasicka do strikacky a tu sme ji dali primo do tlamicky. Prave nevim kdyz ji dnes odcervim ivomecem zda muzu aplikovat dalsi odcervovaci pripravky ve stredu az dojdou vysledky. Priste si necham zaslat vysledky e-mailem nevedela jsem ze to jde.
No tak si tam jeste dneska zavolejte kde je problem? Mozna vas vyplisnej ze otravujete kdyz jste to chtela postou ale tak co ze jo. Odcervovadla jsou jita zatez pro organismus, snad jatra dostavaj nejvic na prd... teda na frak. Nemam zkusenosti s timhle castym podavanim.
Lusy
napsal(a):
Len ju odčervite, nečakajte na výsledky. Budete vedieť čo mala, mali by ste po biomecu vidieť zlepšenie a prípadne môžete neskôr zas dať na rozbor.
napsal(a):
Prevence kvuli kulhani. Cet jsem to u staryho baci ve vlaknu a pak letos i na nejakym zahranicnim webu. Siran zinecnaty. Dnes sla pod kudlu bacilonosicka. Overil jsem si ze to byla opravdu ona, protoze pred par dny jako jedina po dlouhem leceni zacala znovu kulhat. Ted uz to ma holka za sebou i s potomkama.
A nedáva sa to len zvonka na kopytá ako kúpel a pod?

I zevnitr, nemuzu citovat presne staryho bacu ale pise tam neco ve smyslu ze vetsina nemoci okolo kopyt je i nedostatkem zinku a nasledna rada davat 0.5g bily skalice denne po dobu cca 1 mesice nebo 21dni.
napsal(a):
I zevnitr, nemuzu citovat presne staryho bacu ale pise tam neco ve smyslu ze vetsina nemoci okolo kopyt je i nedostatkem zinku a nasledna rada davat 0.5g bily skalice denne po dobu cca 1 mesice nebo 21dni.
Jj našla som už ten dlllhý príspevok o tom, ale tejto oslabenej ovečke by som to asi momentálne nedávala, pre istotu. prebytok zinku brzdí vstrebávanie železa.

A safra, to jsou spletitosti, opravdu?
Lusy

XXX.XXX.161.86
Dekuji.. dnes zajedeme pro biomec a snad se vse zlepsi. Snad i ten prujem brzy vymizi a kozicka bude cila.