Zdravím, máme u kůzlat a jehňat tasemnice, jsou jimi tím pádem pravděpodobně zamořené pastviny... Jak to teď mám udělat, když ta mláďata chci prodat a zároveň mít jistotu, že nikomu nezanesu do chovu tasemnice? Zároveň je ale nechci příliš mnoho dávkovat chemií... Musím je odčervit teď a pak znovu před prodejem a ještě dát novým majitelům ještě jednu dávku odčervovadla, aby to za nějakou dobu zopakovali (kvůlli vajíčkům, která pravděpodobně sežerou u nás na pastvině ještě te den, než odjedou jinam?)? Zdá se mi to hrozně moc chemie...
Některým budu zkoušet dávat křemelinu, ale některá mi prostě nechtějí příkrm s křemelinou jíst tak jak se pak má člověk bránit parazitům přírodími prostředky...
Máte ode mne nespočetné množství palců nahoru, že jste takový svědomitý
chovatel a nechcete nikomu vědomě způsobit problémy.
Jedna možnost je, že kupujícího sesnámíte s tím, že Vaše zvířata mají tasemnici
a že musí provés karanténu a odčervení před tím, než ja vypustí na svůj pozemek.
Druhá možnost, pokud nechcete aby vaše kozy odešly od Vás začervené je, že
kozy zavřete před prodejem ve stáji a za den-dva odčervíte proti tasemnici a po třech
dnech prodáte. Chovatel si může karanténu pro jistotu zopakovat.
Podle informací z VŠV se po pozření roztoče se zárodkem tasemnice začne tasemnice v trávícím traktu vyvýjet již za několik hodin a měla by být aniparazitikem zasažitelná.
A té chemie se tolik nebojte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkuste modrou skalici.
To zní dobře, Moniko... A Vy, Mastňáčku, jste to na jehňata taky zkoušel? (Vím, že jste psal, že o tom uvažujete). A proč píše Starý bača, že je ta skalice ekologická? Myslíte, že třeba méně ohrožuje život na pastvině než dnes běžné odčervováky?
Mimochodem - zkoušela jsem tu éterickou trojkombinaci, co má hubit tasemnice - hřebíček-skořice-cypřiš a chvíli to vypadalo, že toho z kůzlat padá víc, z některých lezly i celé cáry tasemnic - tak jsem měla radost - ale přetrvává to docela dlouho (ještě jsem dávku po týdnu opakovala) a z některých jdou pořád jen články, i když hodně, a přečetla jsem si někde, že nemusí při napadení tasemicí být je článk, ale i celé kusy tasemnic, tak to vypadá že to asi nezabralo - asi zase ne dost silné olejíčky...
peťak
napsal(a):
To zní dobře, Moniko... A Vy, Mastňáčku, jste to na jehňata taky zkoušel? (Vím, že jste psal, že o tom uvažujete). A proč píše Starý bača, že je ta skalice ekologická? Myslíte, že třeba méně ohrožuje život na pastvině než dnes běžné odčervováky?
Mimochodem - zkoušela jsem tu éterickou trojkombinaci, co má hubit tasemnice - hřebíček-skořice-cypřiš a chvíli to vypadalo, že toho z kůzlat padá víc, z některých lezly i celé cáry tasemnic - tak jsem měla radost - ale přetrvává to docela dlouho (ještě jsem dávku po týdnu opakovala) a z některých jdou pořád jen články, i když hodně, a přečetla jsem si někde, že nemusí při napadení tasemicí být je článk, ale i celé kusy tasemnic, tak to vypadá že to asi nezabralo - asi zase ne dost silné olejíčky...
A takisto to z nich padalo aj pred tými silicami? ako dlho sú po druhej dávke? (olejíčky nechcem spochybňovať :D ale aj tak mi nedá nespýtať sa čo sú zač :D ).
No právěže to před těmi dávkami z nich nepadalo skoro vůbec - vlastně jsem články nacházela spíš u jehňat a spíš jsem tak vyvodila, že je mají i kůzlata a po olejíčkách to začalo padat i z kůzlat, i po větších kusech... Z jehňat pořád jen články, i když možná také víc...Ten druhý týden - bylo to, myslím, poslední pátek - jsem dala jehňatům dávku jak jste psala pro dospělé kozy (jsou přece jen větší než kůzlata) a kůzlatům znovu poloviční, ale z nich (jehňat) mi jdou pořád jen články... Nejsem si jistá, jestli to, že to z kůzlat začalo lézt až po olejíčkách, souvisí s těmi olejíčky (což by mne těšilo) nebo to byla jen náhoda - že akorát tou dobou jim začaly tasemnice "zrát" (o:... Použila jsem olejíčky Karla Hádka, protože by měly být asi nejkvalitnější na českém trhu a lidi, kteří se léčí aromaterapií, je obvykle s úspěchem používají, na červy to ale asi nestačí.. )o:.
peťak
napsal(a):
No právěže to před těmi dávkami z nich nepadalo skoro vůbec - vlastně jsem články nacházela spíš u jehňat a spíš jsem tak vyvodila, že je mají i kůzlata a po olejíčkách to začalo padat i z kůzlat, i po větších kusech... Z jehňat pořád jen články, i když možná také víc...Ten druhý týden - bylo to, myslím, poslední pátek - jsem dala jehňatům dávku jak jste psala pro dospělé kozy (jsou přece jen větší než kůzlata) a kůzlatům znovu poloviční, ale z nich (jehňat) mi jdou pořád jen články... Nejsem si jistá, jestli to, že to z kůzlat začalo lézt až po olejíčkách, souvisí s těmi olejíčky (což by mne těšilo) nebo to byla jen náhoda - že akorát tou dobou jim začaly tasemnice "zrát" (o:... Použila jsem olejíčky Karla Hádka, protože by měly být asi nejkvalitnější na českém trhu a lidi, kteří se léčí aromaterapií, je obvykle s úspěchem používají, na červy to ale asi nestačí.. )o:.
Jój len škoda že ste ich dali asi všetkým, by sa bola zišla nejaká skupinka ktorej by sa to nedalo, na porovnanie s tými ktoré tie silice dostávajú...
Som na to veľmi zvedavá, známa to tiež testuje na kozlatách(dáva značku saloos) a tá písala že"dvakrát jsem viděla články, ale nevím u koho, takže dostávají tu trojkombinaci a už jsem je neviděla.
Hnačku nemají, " tak uvidíme či to vydrží, inak rok predtým mali veľké problémy s pasomnicou. Ja sama to nemám ako "testovať":).

Ekologicka je ze se jedna pouze o cistej siran mednatej. Pouzil jsem to u prokazatelne zatasemnicovany jehnice ve veku asi 96 dnu ji bylo. Dostala 20ml 1% roztoku. V ty dobe uz mela prujem. Bude to uz 14 dni, prujem zmizel, clanky nevidno. Dal jsem to zrovna i asi 55dennim jehnatum kde byl bobek ukazovej, zadny clanky. Tam zadna zmena neni. Dospelym jsem nedaval ty at se s tim poperou.

napsal(a):
Ekologicka je ze se jedna pouze o cistej siran mednatej. Pouzil jsem to u prokazatelne zatasemnicovany jehnice ve veku asi 96 dnu ji bylo. Dostala 20ml 1% roztoku. V ty dobe uz mela prujem. Bude to uz 14 dni, prujem zmizel, clanky nevidno. Dal jsem to zrovna i asi 55dennim jehnatum kde byl bobek ukazovej, zadny clanky. Tam zadna zmena neni. Dospelym jsem nedaval ty at se s tim poperou.
Bych se bála otravy mědí.

Poguglujte a pohledejte tady na ifaune. Taky jsem se bal, treba moonika doda castecne prelozeny studie. Jedine snad texlum bych to nedaval kdyz maj to horsi vstrebavani nebo toleranci na med. Zkuste to vzit i z druhy stranky.
Medi si neudelate rezistentni cervy ( udajne fungje i na dalsi cervy bud hola nebo s kombinaci s necim z tabaku nikotinsulfat nebo tak neco ).
Neotravite si brouky a ptaky.
Tim padem si neznicite prirozeny pozirace larev, clanku a ja nevim ceho vseho.
Casem by se to mohlo stabilizovat.
Nove prichozim zviratum bych ordinoval uz jen skalici.
Inak Starý bača tú dávku 20ml 1perc.roztoku dával a radil pre dospelú ovcu. Pre nejaké náchylnejšie plemena oviec ako texel, niekde uvádzajú o.i. aj suffolk by som bola s dávkou veľmi opatrná. Kamoška spomínala že známy ovčiar si takto už roky odpásomnicuje ovce ale dáva vždy len raz do roka, okolo apríla-mája a veľmi dobre mu to na ne účinkuje. Potom v priebehu roka odčervuje nejakým odčervovákom, Ovce sú akosi prispôsobené pre dlhšie fungovanie bez prísunu medi tak že ju viac kumulujú v pečeni(u kôz je to iné), Vraj dokážu fungovať čo sa týka medi len zo zásob v pečeni aj 4-5mesiacov ale ak sa to naakumuluje nad určitú hodnotu tak sa vylúči meď do krvi a je prúser(niekedy to rozbehne vraj aj stres) Takže ten spôsob že davať meď po dlhších časových intervaloch dáva zmysel-.

Tohle je z ifauny...
Mám opsané dlouho dva návody na likvidaci tasemnice u ovcí pomocí modré skalice.
Tento napsal asi před sedmi lety jeden starý veterinář na diskusi SCHOK. Zní takto :
Ůčinným prostředkem proti tasemnici u ovcí je síran měďnatý. Doporučuje se 1% roztok
pro jehňata do 1 - měsíc v dávkách 10 -20 ml, u deasetiměsíčních v dávkách 60 -80 ml,
pro dospělé ovce 80 -100 ml. Při použití 2% rortoku se dávka úměrně snižuje.
Doporučovala se 12 - 15 hodin hladovka před podáním, po podání za 0.5 hod. ještě
podat ricinový olej a potom nechat ještě 2 hod hladovět. stejné použití u koz.
Vlastní zkušenost nemám, dodává k tomu veterinář.
Pak ještě jeden stejný, pouze jako projímadlo je doporučováno 20-30 ml Glauberovy soli.
A ještě jeden, z šedesátých let, zní takto:
Účinnější, avšak nebezpečnější je vodný roztok z modré skalice a nikotin sulfátu.
Vhotovém léku je obsaženo 2% CuSo4 a 1,5 % čtyřicetiprocentního nikotin sulfátu.
Dávky :Pro jehňata podle stáří a živé váhy 15-45 ml, pro dospělé ovce 60 ml.
( Jestli by byli v lékárně ochotni něco takového namíchat netuším )
Za zmínku, myslím si, stojí citace ze starší literatury, kde autor (Lax,1956)
uvádí, jak účinně lze odčervovat zvířata proti tasemnici. Nejjednodušším přípravkem je
161% roztok modré skalice (Cuprum sulfuricum). Při léčení modrou skalici necháme
zvířata před podáním léku 12 – 15 hodin hladovět. Podání projímadla není podle
Ozerské, Bojeva a Tichonova nutné. Jiní autoři doporučují 20 – 30 ml 5% Glauberovy
soli (Natrium sulfuricum). Účinnější, avšak nebezpečnější je vodný roztok modré
skalice a nikotinsulfátu. V hotovém léku je obsaženo 2% CuSO 4 a 1,5%
čtyřicetiprocentního nikotinsulfátu. Dávky: pro jehňata podle stáří a živé váhy 15 – 45
ml, pro dospělé ovce 60 ml.
V literatuøe ze 70.let min. století jsem vyhledal, že proti tasemnici u ovcí je úèinným prostøedkem síran mìïnatý. Doporuèuje se 1% roztok pro jehòata do 1. mìsíce v dávkách 15-20 ml, u 10 mìsíèních v dávkách 60-80 ml, pro dospìlé ovce 80-100 ml. Pøi použití 2% roztoku se dávky úmìrnì snižují. Doporuèovala se 12-15 hod. hladovka pøed podáním,
po podání za pùl hodiny ještì podat ricinový olej a potom nechat ještì 2 hodiny hladovìt.
Vlastní zkušenosti bohužel nemám, stejnì tak pøípadné použití u koz.
Zkusím nìjaké informace ještì sehnat a sdìlím. K. Štros.
Tak jsme se ptali jednoho starého veta(prý dělal kdysi ve velkochovu ovcí) : 2% roztok - dávkování 1ml na 5kg.
Toto je zajímavé téma, také by mě zajímaly zkušenosti jiných, kdysi jsem to zkoušel, dával jsem roztok 2% a dávka kolem 5 - 10 ml na 10 kg živé váhy. Ovce by měly být řádně vyhladověné. Dělal jsem to asi 2 x, poprvé se mi zdálo že to jakýsi efekt mělo, po druhé mi to přišlo bez evektu. Jedná se sice o těžké kovy, ale ono každé odčervovadlo je v podstatě jed.
Karel.
Ozdravení pastviny

XXX.XXX.158.140
A jak dlouho doporučujete nechat pastvinu nespásanou, aby byla čistá jak od tasemnic a jak dlouho aby byla čistá od všeh parazitů z ofcí a koz.
Prostě, co se týká tasemnice, jak dlouho je ten článek (každý článek tohoto hermafrodita je samostatná jednotka schopná se množit dále) co výjde ze zvířete je životaschpný, jak je to s vajíčky, případně larvami v nějakém mezihostiteli co zdechne či bude zahuben.
Stačí třeba nechat pastvinu nespásanou přes horké léto a je možné trávu bezpečně nasušit na seno? Po jaké době sušení bude seno bezpečné?
Když do toho prostoru budu přes zimu pouštět zvířata proběhnout a ona by tam zanechala trus s parazitem. Jakou má ten parazit šanci přečkat do jara až se začne zase pást?
To je ukázka na co si myslím že vhodné odpovědět - na to co mne, krom jiného, zajímá. Spousta věcí mi teď na mysl nepříšla, ale je mi právě jasné že každý budete mít svůj pohled, tak pokud se chcete podělit do toho. Myslím, že podobné otázky, i když nebyly položeny, řeší i zadavatelka.

Ozdravení pastviny
napsal(a):
A jak dlouho doporučujete nechat pastvinu nespásanou, aby byla čistá jak od tasemnic a jak dlouho aby byla čistá od všeh parazitů z ofcí a koz.
Prostě, co se týká tasemnice, jak dlouho je ten článek (každý článek tohoto hermafrodita je samostatná jednotka schopná se množit dále) co výjde ze zvířete je životaschpný, jak je to s vajíčky, případně larvami v nějakém mezihostiteli co zdechne či bude zahuben.
Stačí třeba nechat pastvinu nespásanou přes horké léto a je možné trávu bezpečně nasušit na seno? Po jaké době sušení bude seno bezpečné?
Když do toho prostoru budu přes zimu pouštět zvířata proběhnout a ona by tam zanechala trus s parazitem. Jakou má ten parazit šanci přečkat do jara až se začne zase pást?
To je ukázka na co si myslím že vhodné odpovědět - na to co mne, krom jiného, zajímá. Spousta věcí mi teď na mysl nepříšla, ale je mi právě jasné že každý budete mít svůj pohled, tak pokud se chcete podělit do toho. Myslím, že podobné otázky, i když nebyly položeny, řeší i zadavatelka.
Mno.
tasemnice ovčí, stejně jako všechny jiné tasemnice, má životní cyklus ve kterém figuruje definitivní hostitel a mezihostitel.
Vajíčka tasemnice ve vnějším prostředí v závislosti na vlhkosti a teplotě mohou vydržet životaschopná až deset měsíců.
Jenže o to tasemnici až tak nejde. Vajíčka na pastvině požírají půdní roztoči a to jsou mezihostitelé. Ovce a kozy se nakazí konzumací půdních roztočů, kteří se nacházejí na povrchu půdy a při spásání krátkého porostu to udělá šup i s hlínou.
Půdní roztoči žijí až dva roky.

Takže to máte dva roky, no radši tři, k vymícení tasemnice. Minimálně stejnou dobu potřebujete na vlasovku.
Nechat pastvinu prázdnou několik měsíců nebo rok fakt nepomůže. No, trochu asi jo, je rozdíl, jestli máte totál promořenou pastvinu nebo jen light zamoření. Ale čistou pastvinu byste měl až po několika letech. za předpokladu, že by vám tam nelezla srnčí zvěř. a že by tam nebyly motolice.

Pochybuju ze nekdo delal vyzkum na ty vase otazky. Seno musite tak jako tak ususit prece dosucha jinak vam blafne puda nebo zacne plesnivet balik. Cim muzete vylepsit likvidaci na louce tak vzit travu co nejvic u zeme. TO ma ale hacek, jestli prijdou vedra po sekani tak vam slunce muze vypalit louku a splacete nad vydelkem.
Myslim ze i nejaky knizky uvadej ze se to ma ususit a zkrmeni je bezpecny.

napsal(a):
Mno.
tasemnice ovčí, stejně jako všechny jiné tasemnice, má životní cyklus ve kterém figuruje definitivní hostitel a mezihostitel.
Vajíčka tasemnice ve vnějším prostředí v závislosti na vlhkosti a teplotě mohou vydržet životaschopná až deset měsíců.
Jenže o to tasemnici až tak nejde. Vajíčka na pastvině požírají půdní roztoči a to jsou mezihostitelé. Ovce a kozy se nakazí konzumací půdních roztočů, kteří se nacházejí na povrchu půdy a při spásání krátkého porostu to udělá šup i s hlínou.
Půdní roztoči žijí až dva roky.
K ty nizky trave.. v dlouhy trave se zase drzi vlhkost a neni takovej pristup pro UV zareni. ALe jako casto ziram na cem lidi pasou nebo spis nepasou. idealni by bylo drzet travu na 10cm pro zacatek pastvy a jak to zacne "svetlat" tak prehnat.
Něco z chytrých článků vč. autorky:
..................
Tasemnice - Rozmnožují se vylučováním celých článků s vajíčky (tzv. proglotid) trusem do vnějšího prostředí. Ve vnějším prostředí dojde k rozpadu proglotidy a pozření uvolněných vajíček mezihostiteli, jimiž jsou všudypřítomní půdní roztoči. V jejich těle se vyvinou v infekční stádium - cystycerkoid, který se po pozření roztoče uchytí na stěně střevní zvířete, které je definitivím hostitelem.
Vzhledem k frekvenci vylučování článků tasemnic ve srovnání s vylučováním vajíček oblých červů (škrkavky, malí a velcí strongylidi) vyšetření trusu není spolehlivou metodou detekce tasemnic a nepodává informaci o stupni napadení. Jedinou spolehlivou metodou, která umožňuje stanovit také stupeň napadení, je serologická diagnostika. Toto vyšetření je ale prováděno pouze ve vysoce specializovaých laboratořích (pro EU například v Liverpoolu v Anglii). V našich podmínkách bývají bohužel tasemnice detekovány často až na operačním stole při operaci koliky, případě postmortálně.
Správné časování terapie.
Na přelomu podzim/zima, po prvních mrazech, kdy dojde k "vymrznutí" mezihostitelů tasemic v prostředí, provést ošetření kombinovanými preparáty proti tasemnicím i encystovaným malým strongylidům.
Na jaře (duben) terapie proti tasemnicím postihne část populace tasemnic, která v době podzimního odčervení nebyla zasažena (vývojová stádia).
V pastevní sezóně za použití preparátů proti oblým červům (škrkavky, strongylidi) v intervalu podle použité účinné látky
Rotace skupin látek v průběhu pastevní sezóny
Je-li zatížení prostředí oblými červy vysoké (pastviny, kde nelze zajistit rotaci spásaných ploch, výběhy) provádí se opakovaně odčervení i v pastevní sezóně, a to za použití různých účinných látek. Častou chybou je střídání různých preparátů, avšak se stejnou účinnou látkou. Odčervení všech zvířat v chovu - stejnou účinnou látkou - ve stejnou dobu. Ve střediscích s komerčním ustájením se často setkáváme s tím, že se zvířata odčervují idividuálně, různými preparáty, v různém časovém schématu. To napomáhá rotaci parazitů a jejich mezihostitelů v prostředí a výrazně snižuje efekt odčervovacího programu.
Zajistit řádné ošetření pastvin
Správný management pastvin je základním předpokladem úspěchu v kotrole parazitů a jejich mezihostitelů v prostředí. Je potřeba si uvědomit, že i výběh bez pastvy je kritickým místem, zejména vzhledem k výskytu všudypřítomných půdních roztočů, kteří jsou mezihostiteli tasemnic.
MVDr. Gabriela Zelinková, Virbaconsult
....................

Půdní roztoči nevymrznou. na rozdíl od strongylidních vajíček případně L3 larev, která se nemají kam schovat, půdní roztoči jsou živé samostatné pohyblivé jednotky dobře uzpůsobené našim podmínkám a nemají problém v zimě zalézt hlouběji do půdy, kde jsou v pohodě.

napsal(a):
K ty nizky trave.. v dlouhy trave se zase drzi vlhkost a neni takovej pristup pro UV zareni. ALe jako casto ziram na cem lidi pasou nebo spis nepasou. idealni by bylo drzet travu na 10cm pro zacatek pastvy a jak to zacne "svetlat" tak prehnat.
Jo jo, někdy člověk kouká.
ale půdní roztoči po dešti, když je pod mrakem nebo v noci vylézají i na vegetaci, takže i správná výška porostu není úplně bezpečná. ale vypasené ohrádky, to je katastrofa. ono i ty vlasovky se drží spíše při zemi, ono není náhoda, že nejvíc jich (kromě jarního probuzení spících L4) vidím v červenci, kdy je pastvina promořená a tráva vypasená, takže všechnu tu nálož dostávají zvířata z první ruky.

No profesore, co si z toho ma clovek vzit? Me vychazi rvat to odcervovakem od jara do zimy a vsechny zvirata. Kde je zase druhej pohled na vec ze dospely se s cervem poperou pokud jsou v dobry kondici? Vzdyt sam vite ze s odcervovakama je problem.
Pani MVDr asi cerpa ne ze svejch poznatku ale nekde to obslehla, tyhle veti jako radne osetreni pastvin, spravny management... proc tuhle dulezitou vec nerzvinula? Kupa chovatelu pak sklouzne k onomu masivnimu odcervovani vseho vsim. Vyrobci si mnou ruce, zverolekari si mnou ruce... zvirata narvany srack..ama, pastviny zamoreny srac..kama. Ale jehnata jak telata :).

Rvát to odčervovákama od jara do zimy a všechna zvířata, to je překonaná strategie. zkoušelo se to, akorát že to nefunguje a vede k rozvoji masivních rezistencí.
teď se jede na ten správný management. a selekcí na rezistenci ZVÍŘAT proti parazitům. a u koz se propaguje bydlení ve stáji bez pastvy a nazdar.

Vsak proto to prefosroj pisu, ze ta mvdr je sto let za opicema.
S tema kozama to je teda radost. Ale zase je fakt ze kravy na mliko aspon u nas driv byly fuuurt ve chlive. Treba bardzove ( rozumnej psonkove alias polaci ) nebo ukrajinci co jsem videl tak kravy vodej ven, bud navolno bez nejakej plotu nebo to soupnou na retez. Ale teda mit kozy furt zavreny to me prijde pomalu jak tyrani zvirat :)
S tou selekci... jak byste selektovala jehnata, kde podle me to dostanou vsechny? VZit to hlava nehlava ze komu dyl zabere odcervovak? Tasemnice roste bleskove, roli hrajou doslova dny kdy se z normalniho bobku stane srajda a jehne zacne chradnout. Nebo selektoat dospely? To me prijde jako lepsi, maj PREJ tu lepsi imunitu na tasemnice a jestli nekterej kus zacne chradnou tak zizli pizli psum.
Zapomněl jsem dodat, že názor autorky se nemusí vždy shodovat s názorem vkladatele.
Byli tam zpomenuti ti roztoči, mezi tím bodlinka informovala o životnosti roztočů přesněji.
Ono stejně tady nic nevyřešíme, protože už to řešíme nějaký ten rock. Kdo nemá možnost střídat v ideálním čase (dle zatížení) pastviny, tak se promoření parazity stejně nevyhne a omezení chemie taky ne.
Ozdravení pastviny

XXX.XXX.193.132
Kdo ví, třeba zadavatelka právě selekci provádí (tedy bychom měli ukázku). Ono zbavit se i kusů co nechtějí tu křemelinu přinese nějaký výsledek.

napsal(a):
Vsak proto to prefosroj pisu, ze ta mvdr je sto let za opicema.
S tema kozama to je teda radost. Ale zase je fakt ze kravy na mliko aspon u nas driv byly fuuurt ve chlive. Treba bardzove ( rozumnej psonkove alias polaci ) nebo ukrajinci co jsem videl tak kravy vodej ven, bud navolno bez nejakej plotu nebo to soupnou na retez. Ale teda mit kozy furt zavreny to me prijde pomalu jak tyrani zvirat :)
S tou selekci... jak byste selektovala jehnata, kde podle me to dostanou vsechny? VZit to hlava nehlava ze komu dyl zabere odcervovak? Tasemnice roste bleskove, roli hrajou doslova dny kdy se z normalniho bobku stane srajda a jehne zacne chradnout. Nebo selektoat dospely? To me prijde jako lepsi, maj PREJ tu lepsi imunitu na tasemnice a jestli nekterej kus zacne chradnou tak zizli pizli psum.
Selektuje se na podkladě koprologie. říká se, že 10% zvířat hostí 90% parazitů ve stádě a cílem je vyřadit ze stáda těch 10%. takže uděláte koprologii individuálně odběrem z rekta - nejdřív třeba ze skupin 10 zvířat směsný vzorek a počítáte kolik přesně parazitů tam je, ne jen, jestli jsou nebo nejsou. Ze skupin, které mají parazitů hodně, hledáte individuálně které zvíře za to může a to vyřadíte.
A takhle se to pořád opakuje. Prostě odstraňujete neustále 10% největších vylučovatelů.

U dospelych kusu.

napsal(a):
U dospelych kusu.
Ale tak dá se to i u jehňat určených k dalšímu chovu, princip je stejný. ne každé jehně má v sobě stejně červů.
Mě by jěště zajímalo, co se mi nepodařilo nikde najít - jak je to s těmi zvířaty, která články v trusu nemají. U nás mají články jen mláďata, u dospělých jsem neviděla ani jednou a to ty bobky poslední dobou studuju pořád (o:
Znamená to, že nemají tasemnice? Nebo prostě akorát ty jejich tasemnice nevylučují články? A pokud ta zvířata nemají články v trusu, znamená to, že nejsou přenašeči tasemnice? Že když je dám pást na nějakou pastvinu tasemnic prostou, že ta pastvina tasemnic prostá i zůstane?
Máme totiž možná tasemnice jen na jedné louce, kterou paseme od loňska nově - do té doby jsme tasemnice neviděli. Tak si říkám, že kdybychom teď při přehánění z té tasemnicové louky na tu novou provedli odčervení, že bychom si pak mohli i ta mláďata už udržet bez tasemnic... Ale právě řeším, jestli odčervit jen mláďata nebo i dospělé, i když ti v bobcích nic nemají...
Ozdravení pastviny

XXX.XXX.169.241
No to je možná jediné moudro v tom profesorově článku. Odčervit všechno, zaráz, stejně.

peťak
napsal(a):
Mě by jěště zajímalo, co se mi nepodařilo nikde najít - jak je to s těmi zvířaty, která články v trusu nemají. U nás mají články jen mláďata, u dospělých jsem neviděla ani jednou a to ty bobky poslední dobou studuju pořád (o:
Znamená to, že nemají tasemnice? Nebo prostě akorát ty jejich tasemnice nevylučují články? A pokud ta zvířata nemají články v trusu, znamená to, že nejsou přenašeči tasemnice? Že když je dám pást na nějakou pastvinu tasemnic prostou, že ta pastvina tasemnic prostá i zůstane?
Máme totiž možná tasemnice jen na jedné louce, kterou paseme od loňska nově - do té doby jsme tasemnice neviděli. Tak si říkám, že kdybychom teď při přehánění z té tasemnicové louky na tu novou provedli odčervení, že bychom si pak mohli i ta mláďata už udržet bez tasemnic... Ale právě řeším, jestli odčervit jen mláďata nebo i dospělé, i když ti v bobcích nic nemají...
No, že nejsou články neznamená, že nejsou vajíčka. to zaprvé.
ale když nejsou vajíčka, není infekce půdních roztočů.
dospělé ovce jsou obvykle už imunní.
střevo ovce není inertní prostředí, hostitel bojuje se svým parazitem. proto je možná imunita a taky selekce na ni.
peťak
napsal(a):
Když jsou imunní, tak to znamená, že už v nich tasemnice žít nemůže? Nebo že žije a jim to nevadí? Moc děkuji za vyčerpávající odpovědi, Bodlinko! Velmi si vážím Vašeho času, který věnujete nám laikům, co nemáme to štěstí mít v okolí tak schopné veterináře jako jste Vy! (o:.
Pridávam sa

peťak
napsal(a):
Když jsou imunní, tak to znamená, že už v nich tasemnice žít nemůže? Nebo že žije a jim to nevadí? Moc děkuji za vyčerpávající odpovědi, Bodlinko! Velmi si vážím Vašeho času, který věnujete nám laikům, co nemáme to štěstí mít v okolí tak schopné veterináře jako jste Vy! (o:.
Nemůže! prostě jí jejich imunitní systém zamorduje.
Ozdravení pastviny

XXX.XXX.221.231
A ten mechanismus (třeba alespoň jeden z mnoha, uvažuje se o něčem...) je znám?

Ozdravení pastviny
napsal(a):
A ten mechanismus (třeba alespoň jeden z mnoha, uvažuje se o něčem...) je znám?
Imunitní systém. protilátky IgE.
Máme už dva roky jen dospělé ovce bez jehňat. A neodčervujeme ničím. Ovce mají bobky, teď místy šišky ze zeleného, ale na pohled v lejnech červy nevidím, což neznamená, že tam nejsou. Ale souhlasím s výše uvedeným názorem, že ovce se stane rezistentní vůči tasemnicím. Nebo se prostě naučí s ní žít. Ovce máme pěkné, statné, pokud žijí s tasemnicí či jinými parazity, pak jim to viditelně nevadí.
Jehňata jsme ale odčervovat museli a to už snad od druhého měsíce, několikrát za sebou a "chemií", tedy Aldifalem či Panacurem, Aldifal byl lepší. Jinak by z nich nic nebylo, lezly z nich ohromné tasemnice, sotva začala žrát zelené. Při prodeji jsme jehňata cca dva dny dopředu odčervili, nechali zavřená a kupujícího upozornili, aby případně ještě vše zopakoval.
Ako pisala Moonika,2 mesacny capko, uz z hnackou, dostal 10ml 1 % roztoku skalice. Pasomnica vysla cxa za 22 hodin, pred skalicou dostal farmatan na hnacku pri vychadzani pasomnice hnacka nebola, kozicka tiez uz z hnackou dostala 4 ml albendazolu na 10 kg vahy, pasomnica vysla za max 10 hodin ale s hnackou. Po dvoch dnich obaja bez hnacky, chut k jedlu omnoho lepsia.
A dávái jste někdo po té skalici ricinový olej jak doporučje Starý Bača? On tam píše, že když přidáme po půl hodině lžíci ricinového oleje, bude účinek ještě lepší, no ale zjistila jsem, že ricinový olej se prodává v lahvičkách po 20 ml a ještě mne varovali, že je to drastické projímadlo a na lahvičce nápis neužívat vnitřně - tak se mi nezdá dát každému zvířeti lžíci (o:
Leda to nějak naředit... (o:
A ještě jedna věc - řešili jste někdo použití modré skalice u dojených zvířat? Jestli to jde do mléka? Trochu uvažuji, když to budu dávat kůzlatům na tasemnice, dát i kozám proti GIN červům, co mají ještě na tři křížky, ale nejsem si jistá...
Chaos

XXX.XXX.234.247
Byl bych opatrný. Ricinový olej který má být použit jako projímadlo býval dříve vždy ve vodě převařený. Jinak to měl být jed.
I když mám podezření, že ta jedovatost může být dána něčím co pronikne během lisování a lze to odstranit filtrací. Jinak si totiž neumím vysvětlit dnešní přístup, kdy třeba Saloos uvádí, že jde o 100% olej, bez konzervantů, lisovaný za studena, a upozorňuje právě že při vnitřním použití má výrazné projímavé účinky.
Dříve byl k dostání prostě jen v lékarnách a ty zaručovaly, že byl "převařený" a není tedy jedovatý.
Peetra
napsal(a):
Ako pisala Moonika,2 mesacny capko, uz z hnackou, dostal 10ml 1 % roztoku skalice. Pasomnica vysla cxa za 22 hodin, pred skalicou dostal farmatan na hnacku pri vychadzani pasomnice hnacka nebola, kozicka tiez uz z hnackou dostala 4 ml albendazolu na 10 kg vahy, pasomnica vysla za max 10 hodin ale s hnackou. Po dvoch dnich obaja bez hnacky, chut k jedlu omnoho lepsia.
A Vám vyšla tasemnice i bez ricinu?
Dobrý večer.Mohu poprosit o info, jak často roztokem modré skalice odčervovat?Zrovna jsme před měsícem odčervovali u kamaráda kozy dle receptu od stareho bači, i ten olej jsme podali a v pohodě.Jen už nám na facebooku neodepsal, jak často toto opakovat.Pastvina je zamořená víc než dost

Asi to nevi, ja jsem to pak uz neopakoval.
Jedna kozečka ma kasel, a jiny koze ne, bobky v poradku, zadny prujem, chut k jidlu taky ma, odčervovala Aldifalem, co dal delat?