Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.5.2017 22:20

Pochlubte se kdo uz mate nasuseno nebo polozeno :) My zatim jen arecky a zejtra snad prvni hektar. S pripravou techniky jsem na styru za pet dvanact.

26.5.2017 06:12
Ondra7011

XXX.XXX.34.116

Já osobně jsem sekl něco ve středu a zbytek včera, byla poměrně hustá místy vysoká tráva. Takže s Terrou docela fuška, ale bratr s bubnovkou (vari Adéla) to měl na pohodu. A tím jsem strhnul lavinu u pěti sousedú. Ale počítám tak se 100-120 malých balíků.

26.5.2017 06:33

Jojo, sousedi :) jak zacne jeden tak starsi rocniky neunesou tu "hanbu" ze nekdo zacal prvni :) Ja jen doufam ze se nesplni predpoved a v utery nezacne lejt jak me ted ukazuje aplikace.3 dny na prvni travu je dost napovazenou.

26.5.2017 06:52
Gocz

XXX.XXX.27.34

Ano, jsem stejně v prd.... Včera jsem to posekl a v předpovědi snížili teploty a přidali dešť na úterní noc, takže to vidím bledě.

26.5.2017 07:21
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Gocz napsal(a):
Ano, jsem stejně v prd.... Včera jsem to posekl a v předpovědi snížili teploty a přidali dešť na úterní noc, takže to vidím bledě.

Do úterka to proschne a pak už to vydrží pár dní na kupě. Potom jenom rozkulit, provětrat a šup s tím domů.

26.5.2017 07:26

Gocz: a kolik jste toho polozil? U nas to hlasi dest uz behem dne, takze muzu zatim pocitat jen s pondelkem. Pak od uterka do ctvrtka destivo.
Do kup se da davat kdyz je tak hektarek jinak to je dost casove naroca operace :) Jeste teda po provetrani znova nahrnout do rad a domu :).

26.5.2017 08:12
hodek

XXX.XXX.215.194

Včera posekáno, v pondělí půjde domů, mezi tím aspoň jednou do kup a nebude problém (doufám).

26.5.2017 08:27

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pochlubte se kdo uz mate nasuseno nebo polozeno :) My zatim jen arecky a zejtra snad prvni hektar. S pripravou techniky jsem na styru za pet dvanact.

Mastňáčku, jako malá jsem slýchávala, že u nás v kopcích se tráva seká až po Janu, tj. po 24. červnu, že do té doby má v sobě hodně vody a musí se déle sušit.
A pak jsem taky slýchávala, že nevadí, když seno jednou zmokne, ale už si nepamatuji, proč?
Tak nevím, jestli na tom něco je?!

26.5.2017 08:39

To mate ruzny jako treba s bramborama, u nas nejlip na svatyho jiri, jinde uz maj nate 15 a vic cm tou dobou. Jestli jste na horach tak je to mozny. U nas koncem skolniho roku bejva obdobi destu a trava naroste do hrozny dylky a lehne. Me doma udolal muj hospodarici partak, matka :) Susit ale budeme na etapy, nebudeme balikovat.
Zmoknout muze i nekolikrat kdyz je v kupach nevadi to tomu, akorat do toho nemusi lejt tejden to pak zacne kupa podehnivat. Taky se musi kupa udelat poradne, komu to od detstvi nevtloukali do hlavy tak nepochopi. Kdyz do toho leje v radach nebo nedejboze do rozhozenyho tak je z toho po par dnech odpad.

Spravna kupa musi prezit velkej vitr, ne ze ji rozhodi, boky musej zarezavat, pekne vidlema ocesat a kolem dokola "objet". Kdyz se hazi sena do kup, naruc vidli se musi otocit. Proto jsem vzdycky radsi hrabal nez daval do kup :).

26.5.2017 08:49

To mate ruzny jako treba s bramborama, u nas nejlip na svatyho jiri, jinde uz maj nate 15 a vic cm tou dobou. Jestli jste na horach tak je to mozny. U nas koncem skolniho roku bejva obdobi destu a trava naroste do hrozny dylky a lehne. Me doma udolal muj hospodarici partak, matka :) Susit ale budeme na etapy, nebudeme balikovat.
Zmoknout muze i nekolikrat kdyz je v kupach nevadi to tomu, akorat do toho nemusi lejt tejden to pak zacne kupa podehnivat. Taky se musi kupa udelat poradne, komu to od detstvi nevtloukali do hlavy tak nepochopi. Kdyz do toho leje v radach nebo nedejboze do rozhozenyho tak je z toho po par dnech odpad.

Spravna kupa musi prezit velkej vitr, ne ze ji rozhodi, boky musej zarezavat, pekne vidlema ocesat a kolem dokola "objet". Kdyz se hazi sena do kup, naruc vidli se musi otocit. Proto jsem vzdycky radsi hrabal nez daval do kup :).

Taky se chystám sekat po částech a dávat do kupek, proto děkuji za cenné rady, jak na to jít. Naši dávali seno vždycky na sušáky, to jsou taková tá Áčka.

26.5.2017 08:52

Ještě se zeptám, je dobré před deštěm, kupky sena přikrývat nepromokavou plachtou?

26.5.2017 09:05

Nikdy jsme to nedleali, ale treba soused ano. Kdybych toho mel par kupek, tak to dam akorat kdybych vedel ze do toho bude lejt par dni. Dobre udelana kupa z delsiho sena to prezije, voda stece do stran. Kdyz je to nacechrany tak to vic prosakne do cely kupy. Davas e jen cepicka a na rohy privazany cihly nebo nove petflasky. Jo kdyby clovek mel dost materialu, tak muzete zkusit kupu postavit na nejakou podestu treba palety atd, vsak rumunsko, ukrajina a tyhlety staty tam se to pouziva dodnes a seno maj furt venku. me to lakalo taky zkusit ale bud jsem radsi nechal sbalikovat nebo jsem to nahazeli na pudu fukarem.

26.5.2017 09:51

Nikdy jsme to nedleali, ale treba soused ano. Kdybych toho mel par kupek, tak to dam akorat kdybych vedel ze do toho bude lejt par dni. Dobre udelana kupa z delsiho sena to prezije, voda stece do stran. Kdyz je to nacechrany tak to vic prosakne do cely kupy. Davas e jen cepicka a na rohy privazany cihly nebo nove petflasky. Jo kdyby clovek mel dost materialu, tak muzete zkusit kupu postavit na nejakou podestu treba palety atd, vsak rumunsko, ukrajina a tyhlety staty tam se to pouziva dodnes a seno maj furt venku. me to lakalo taky zkusit ale bud jsem radsi nechal sbalikovat nebo jsem to nahazeli na pudu fukarem.

Mám letos chuť vyzkoušet toto: zatluču kůl, kolem na zem dám nepromokavou plachtu na ni palety, nevím, jestli jednu nebo dvě vrstvy palet a pak kupit seno podle vaší rady - obracet vidle. Poradil byste mi ještě něco?

26.5.2017 10:02

Tady je inspirace az az.
http://www.hayinart.com/2007_09.html

To chcete udelat jednu maxikupu? Kdyz uz tak palety dve a nebo tu jednu podlozte cihlama aspon ta paleta nebude hnit.

26.5.2017 10:14

Tady je inspirace az az.
http://www.hayinart.com/2007_09.html

To chcete udelat jednu maxikupu? Kdyz uz tak palety dve a nebo tu jednu podlozte cihlama aspon ta paleta nebude hnit.

Maxikupu néé, chci to jen vyzkoušet, možná tak do 2m na výšku i s paletami. Ideální by bylo, kdybych z toho mohla v zimě rovnou krmit, že by si ovce z toho braly samy. Uvidím, co vymyslím

26.5.2017 10:47

Tak pak hodte how-to :).

26.5.2017 20:07

Tady teprv začíná kvést pryskyřník a pampelišky začínají odkvétat, na sušení je ještě brzo, porost musí ještě trochu zhoustnout.

26.5.2017 21:23
dadu

XXX.XXX.61.94

Taky se chystám sekat po částech a dávat do kupek, proto děkuji za cenné rady, jak na to jít. Naši dávali seno vždycky na sušáky, to jsou taková tá Áčka.

U nás se tomu říkalo rajtry (seno se dávalo na rajtry). To jsem se nikdy nenaučila na to dávat - všechno mi vždycky spadlo Kupky mi taky moc nejdou, ale nevěděla jsem, že se to má vidlema obracet. Ať pátrám v paměti jak pátrám, tak nevím, jak to babička dělala.

26.5.2017 21:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

dadu napsal(a):
U nás se tomu říkalo rajtry (seno se dávalo na rajtry). To jsem se nikdy nenaučila na to dávat - všechno mi vždycky spadlo Kupky mi taky moc nejdou, ale nevěděla jsem, že se to má vidlema obracet. Ať pátrám v paměti jak pátrám, tak nevím, jak to babička dělala.

A hlavně se mají jednotlivé víchy překládat, aby to vázalo. Něco jako když se staví zeď. Na to byl machr děda. To byla jedna kupa jako druhá a ještě musely na řadě lícovat. Jako děcko mě nenapadlo nic jiného než dělat přes hotovou kupu kotrmelce. Jak jsem byla jeho zlatíčko, tak jsem dostala na zadek. Seno se z louky vozilo na trakači.

26.5.2017 22:00
moonika

XXX.XXX.205.213

My tiež teraz sušíme/kosíme, niektoré trávy už majú aj meter a sú v semene. Kopy robievame ale väčšie. Také ako na obrázku ale iba so spodnou vrstvou vodorovne daných "palíc" a na spodné vodorovné ukadáme ešte krížom "palice" aby seno neprepadlo na zem. Väčšinu dáme pod strechu ale čo sa nevôjde býva v kopách.

27.5.2017 08:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

přezdívka napsal(a):
A hlavně se mají jednotlivé víchy překládat, aby to vázalo. Něco jako když se staví zeď. Na to byl machr děda. To byla jedna kupa jako druhá a ještě musely na řadě lícovat. Jako děcko mě nenapadlo nic jiného než dělat přes hotovou kupu kotrmelce. Jak jsem byla jeho zlatíčko, tak jsem dostala na zadek. Seno se z louky vozilo na trakači.

Jestli byl děda machr, tak nemusel ani ty vidle obracet. Jinak to obracení před položením slouží k tomu provázání vrstev. Jinak se to rozjede a kupa neudrží správný tvar.
Pokud chce Arus dávat do prostředa kůl, tak bacha na zastřešení. Musí se to zakrýt, nebo dát nad kůl dostatečnou vrstvu sena, jinak vám to zateče od prostředa a to je po senu.

27.5.2017 21:25

profesor1 napsal(a):
Jestli byl děda machr, tak nemusel ani ty vidle obracet. Jinak to obracení před položením slouží k tomu provázání vrstev. Jinak se to rozjede a kupa neudrží správný tvar.
Pokud chce Arus dávat do prostředa kůl, tak bacha na zastřešení. Musí se to zakrýt, nebo dát nad kůl dostatečnou vrstvu sena, jinak vám to zateče od prostředa a to je po senu.

Díky, profesore, když dám nižší kůl a na to vyšší vrstvu sena a přikryji plachtou zatíženou cihlami, mohlo by to stačit, ne?...teď mě napadá, k čemu je tam ten kůl, šlo by to i bez něj?

27.5.2017 21:29

Tak pak hodte how-to :).

Pokud se k tomu odhodlám, foto udělám ...i s komentářem

28.5.2017 13:21
jírab

XXX.XXX.229.192

Od pátku posekáno 2,5 ha, máme to takovou řidinu, takže schne rychle, v pondělí večer přijede balíkovač. Jen kousek co je hodně jetelu půjde asi do kup.

29.5.2017 13:27
Gocz

XXX.XXX.27.34

Jak tady čtu o sekání trávy na seno, tak vás zkušené sekáče musím poprosit o radu. Udělal jsem děsnou blbost a do louky jsem si nasadil plazivý jetel. Ta potvora roste tak intenzívně, že mi teď při sekání dokáže zastavit 5-koňovou bubnovku nebo uplete nekonečné lano, které nejde rozmotat a usušit. Můžete mi poradit, čím sekat, aby se to dalo zvládnou? Prosím MF-ku a kosu v radách vynechte. Potřeboval bych něco reálně sehnatelného a fungujícího.

29.5.2017 13:34

Mfku to ucpe, ten rozhaneci prst to nestiha a omota se to okolo nej. Mozna bezprstova lista by tim projela jako maslem. I na tu mfku se prodavaj stoji to do 5000, - podle zaberu. Ted nevim jestli plazivej nebo ten druhej druh pomerne rychle z porostu zase zmizi. Doufejte ze mate ten druhej.

29.5.2017 13:48
Gocz

XXX.XXX.27.34

Právě, že ne. Luční zmizí, ale plazivý se pořád "plazí". Měl jsem půjčenou bezprstovku Lux z nějakého supermarketu(OBI nebo tak něco), ale ta byla úplně marná. Nesekala jen ohýbala.

29.5.2017 13:51

Je otazka jestli byla poradne serizena a nabrousena. Spodni noze v rovine, serizenej pritlak...

30.5.2017 01:21
lukasel

XXX.XXX.31.45

Hlásím v sobotu polozeno a rozhozeno 6 ha luk plus nějaký drbky kolem dědiny.Jestli do rana nezaprsi bude to už na lisování. Seno pěkně voňavé zelené.

30.5.2017 05:42

Prvni arecky doma.
Letos zadny balikovani, vsechno pujde na pudu.

30.5.2017 07:58
janau.

XXX.XXX.162.61

Prvni arecky doma.

Bomba fotka! I já s manželem jsme včera sklízeli, už máme rozchozený ten Super 50, tak jsme zapřáhli valníček a první várka je doma na patře Také bude asi letos jen volně ložené, přes zimu jsme udělali nad chlívkami 2 velká dřevěná patra.. Sekáme letos jen tady po vsi záhumenky a velké nevyužité zahrady místních důchodců, kteří nám rádi poskytnou své plochy na seno, postupně, abychom to stíhali. Tak přemýšlím, že další várka by šla posíct ve středu odpo..? Jaký máte fígl, aby jste seno dostali do patra, na půdu apod.?

30.5.2017 08:03
přezdívka

XXX.XXX.105.195

janau. napsal(a):
Bomba fotka! I já s manželem jsme včera sklízeli, už máme rozchozený ten Super 50, tak jsme zapřáhli valníček a první várka je doma na patře Také bude asi letos jen volně ložené, přes zimu jsme udělali nad chlívkami 2 velká dřevěná patra.. Sekáme letos jen tady po vsi záhumenky a velké nevyužité zahrady místních důchodců, kteří nám rádi poskytnou své plochy na seno, postupně, abychom to stíhali. Tak přemýšlím, že další várka by šla posíct ve středu odpo..? Jaký máte fígl, aby jste seno dostali do patra, na půdu apod.?

Prodám nevyužívaný fukar na seno. Mám ještě jeden velký. Te malý už stojí několik let v koutě a práší se na něj.

30.5.2017 08:07
janau.

XXX.XXX.162.61

přezdívka napsal(a):
Prodám nevyužívaný fukar na seno. Mám ještě jeden velký. Te malý už stojí několik let v koutě a práší se na něj.

A mohla bych poprosit o nějaké bližší info? Info, cena, foto a hlavně odkud jste? Klidně i do zprávy.. Děkuji.

30.5.2017 08:34

Prvni arecky doma.

Hezky se na to kouká...i s tou duhou. I počasí vám vyšlo

30.5.2017 08:50

Janau. : figl = senomet :) driv vidle. Jestli budete pirzovat tuhle techniku, tak neberte hlavne ten co seno jeste naseka.

arus: na praci se vzdycky hezky kouka :) Akorat jsme toho ted udelai tak dvacetinu co mame. Myslel jsem si ze chlapci s velkou technikou v okoli budou uz pripraveny a budou me moct venovat dve hodinky svyho casu, ale nebyli. Tak mam aspon cas dat dokupy vlastni naradi.

30.5.2017 08:54
janau.

XXX.XXX.162.61

Janau. : figl = senomet :) driv vidle. Jestli budete pirzovat tuhle techniku, tak neberte hlavne ten co seno jeste naseka.

arus: na praci se vzdycky hezky kouka :) Akorat jsme toho ted udelai tak dvacetinu co mame. Myslel jsem si ze chlapci s velkou technikou v okoli budou uz pripraveny a budou me moct venovat dve hodinky svyho casu, ale nebyli. Tak mam aspon cas dat dokupy vlastni naradi.

A poradil byste mi prosím, které tedy nekupovat, alespoň značka nebo typ? Já se tady hrabu na bazoši v nějakých fukarech, ale prd tomu samozřejmě rozumím..
Loni jsme seno přes kladku tahali ve velkých plachtách s oky, letos bych už raději využila nějakou techniku, i když ne úplně novou, musím sehnat nějaký second hand, peněz není nazbyt

30.5.2017 09:04

A kolik toho vubec mate? Budete potrebovat 380V pobliz nebo poradnej prodluzovak a silnej jistic, motory to miva minimalne 5kw a vejs. My mame 7kw. Je to hvezda trojuhelnik, takze prvni rychlost, nez se dostane na maximum, pak pocitam rychle do deseti a druha rychlost, jinak vyskoci jistic a jdu na prochazku okolo baraku.
Neznam presnej nazev a ono i lidi to dost motaj v inzeratech. Musite se ptat jestli to seka seno. Nedavno jsem se dozvedel ze znamej delal fukary nejak s drevenejma lopatkama a ze to seno nerezalo ale melo to lepsi vykon nez ostatni. Na pude to chce dobre umistit truby, pozor na tramy v ceste :) Tady ve vsi mely nektery statky zeleznou ruku na kladce a drahu po cely pude. Kolik to vzalo naraz to nevim nevidel jsem to v akci.

30.5.2017 09:17
janau.

XXX.XXX.162.61

S 380V zásuvkou problém není, na sečení máme k dispozici cca 2 ha, tak myslím, že nějaký menší fukar už by se hodil.. Loni jsme dělali asi 1 ha, ale větší část jsme sbalíkovali na malé balíky, letos to chceme nechat už na volno na těch patrech, popř. otavu pak už sbalíkujem, bude-li nějaká. Je to těžký, když člověk něco kupuje poprvý a nerozumí tomu

30.5.2017 09:38

2ha to uz chce. Idealne i sberak za toho vase Supra, prece jenom je to rozdil v tom kolikrat styblo vezmete do ruky.

Bez sberaku: nalozit na vlek, na vleku porovnat jinak pulku vyklepete cestou, nahazet do fukaru, na pude zkopavat do stran pokud nemate ksilt na roure nebo ohebny koleno.

Se zberakem: nahazet do fukaru, odkopat na pude nebo taky ne viz nahore :)

Pak uz jen shodit dolu z pudy a krmit a koukat jak zver zere :)

Varianta pro vaseho supra je i strednetlakej lis na hranaty baliky, mozna by zmaknul i vysokotlakej. A na pudu bud hazet jestli to nemate echt vysoko nebo poridit pasovej dopravnik, vcera jsem na bazosi videl myslim 4m za 3000. Usetrite misto. Nebo i nizkotlakej treba welger 350 ale to tolik neutahuje a to hazeni na pudu neni nic moc.

30.5.2017 10:14
janau.

XXX.XXX.162.61

Ten sběrný vůz mohu mít tady od známýho za pár korun, ale je to takovej velkej krám, zkusím si ho od něho letos půjčit (traktor máme teprve od podzimu, takže se s ním všechno teprve učíme a postupně dokupujeme vybavení, zatím jsme jen vozili dřevo a vyváželi bordel). Na ten balíkovač si fakt netroufáme, i když by to vlastně byla celkově nejlepší varianta, na nový nemáme a nějaký starší bychom asi neuměli udržovat, když jsem loni viděla, co je s tím za patálií...čili fukar se mi jeví pak jako parádní varianta.. Dopravník je taky zbytečný, balíky dostat z valníku je docela v pohodě - i když by se zase hodil na štěpku, kterou bychom mohli sušit na půdě v přední stodole, která je úplně nevyužitá a pod níž je kotel na tuhá paliva hmmm, jste mi nasadil zase brouka do hlavy!

30.5.2017 10:32

Sberaky jsou ruzne velky, znamej ma idealni velikost pro me, nez nabere radek tak mam nahazeno do fukaru, musim vyzvedet kolik to ma kubiku.
Balikovac to je o udrzbe a spravovani, je to mechanicky slozitejsi vec a u starejch kramu problem s dilama. Ale existujou i stary stacionarni balikovace a nektery maj i posuv takze byste jen nahore odebirali a rovanli. Jeden hazi seno do masiny druhej bere nahore. To jsou jeste starsi verky ale zase by nemuseli bejt tak slozity.

Jinak na seno valnik je na prd, je vysokej, na to mate lepsi plosinu, nekdo tomu rika trajler, nekdo podval atd atd. Na to se vejde slusna kupa, miva to na dylku okolo 6m.

30.5.2017 10:51
janau.

XXX.XXX.162.61

Ten sběrací vůz je myslím menších rozměrů, ale spíš jsem chtěla říct, že na tolik krámů nemám doma místo a tohle je zrovna poměrně velká věc, která nemá tak časté využití.. Ten balíkovač asi definitivně odpískám, holt kdyžtak zaplatím někomu, aby mi to sbalíkoval. Valník jsem napsala blbě, je to spíš nízkej jednoosej vlek s nízkými bočnicemi.. Pokud se vydám cestou fukaru, zkusím půjčit teď na další sečení ten sběrací vůz.. Zkusím posekat něco ve středu, snad to s počasím klapne...

30.5.2017 11:32
jírab

XXX.XXX.229.192

Tak taky připíšu jak to dělám já. Sekám asi 2,5 ha, Super 50 (bez boudy a rámu, na pohled šerednej, ale vše funguje) + rotačka. Obracení - takovej ten starý čtyřpavouk (letos jsem ho koupil za babku, nahrabování - tonda co byl původně k MFce, upravený za traktor, pak přijede známý s balíkovačem (100, - kč/balík) a já odvozím balíky bodcem co mám na ramenech u traktoru do velké stodoly. Cca 5 dní převážně sezení na traktoru (vše práce jednoho člověka).

30.5.2017 11:34
jírab

XXX.XXX.229.192

Jo, a včera večer vše pod střechou.

30.5.2017 11:54
janau.

XXX.XXX.162.61

jírab napsal(a):
Tak taky připíšu jak to dělám já. Sekám asi 2,5 ha, Super 50 (bez boudy a rámu, na pohled šerednej, ale vše funguje) + rotačka. Obracení - takovej ten starý čtyřpavouk (letos jsem ho koupil za babku, nahrabování - tonda co byl původně k MFce, upravený za traktor, pak přijede známý s balíkovačem (100, - kč/balík) a já odvozím balíky bodcem co mám na ramenech u traktoru do velké stodoly. Cca 5 dní převážně sezení na traktoru (vše práce jednoho člověka).

No, tomu se říká dobrá práce.. My máme sice taky toho Supra (teď už taky funkčního - s boudou a rámem), jenže ty 2 ha jsou rozfrcaný po menších kouskách, čili na velký balíkovač nevhodné a taky pro naše patro, které jsme pracně postavili, abychom využili potenciál stodoly..

30.5.2017 12:59

janau. napsal(a):
Ten sběrací vůz je myslím menších rozměrů, ale spíš jsem chtěla říct, že na tolik krámů nemám doma místo a tohle je zrovna poměrně velká věc, která nemá tak časté využití.. Ten balíkovač asi definitivně odpískám, holt kdyžtak zaplatím někomu, aby mi to sbalíkoval. Valník jsem napsala blbě, je to spíš nízkej jednoosej vlek s nízkými bočnicemi.. Pokud se vydám cestou fukaru, zkusím půjčit teď na další sečení ten sběrací vůz.. Zkusím posekat něco ve středu, snad to s počasím klapne...

S mistem je to u nas taky blby. Chce to mit stodolu a vsechno to schovat jak pred destem tak pred čorkama.
Sberak bych si taky moh zkusit pujcit ale nechci, je tam dost veci co pocubit :) A zakon schvalnosti mluvi jasne. Nevim jak u vas pocasi ale ja to necham az po nedeli podle predpovedi.

30.5.2017 14:10
janau.

XXX.XXX.162.61

Ano, zákon schválnosti mluví jasně - já tedy ale mluvím o dešti. Když neposeču - nebude pršet a když poseču - bude lít.. Možná bude lepší opravdu počkat, do té doby seženu třeba aspoň někde ten fukar.. Uvidíme, jak bude zítra odpo na sečení a jak se hned předpověď na víkend.
Jinak včera, jak jsem tady pročítala diskuzi o správném kupení sena, jsem připravovala na kupy seno manželovi na odvoz a musela jsem se sama sobě smát, jak moc mi to nešlo bych na to potřebovala asi nějaký školení

30.5.2017 14:40

Kdyz je to dobre ususeny nemusite davat na odvoz do kup. Traktor postavite do pulky rady nebo proste podle dylky klidne na konec, to uz je na vas a manzel vezme vidle na konci rady do ruky, pichne a tlaci pred sebou co mu sili budou stacit. Pozor na intimni partie kdyby se zapich do zeme :) A pak uz jen posudlat hrabema. Jina je, pokud se to musi vyparit je to gumovy nebo se zene na dest, pak je to do kup jedina zachrana.

Ze bych usporadal placenej kurz suseni sena? :) Tak 5000 na vikend a jeste me ucastnici nasusej, to by bylo :).

30.5.2017 14:54
janau.

XXX.XXX.162.61

Řady? Co to je? No to musím dát na kupy, pěkně shrabat napravo a nalevo, aby traktor přijel mezi, manžel hodí na vidle zprava a zleva, popojede a znovu a znovu... Ty by mi teda dal, kdybych po něm chtěla Váš postup My řádky nemáme, seno se 2x po posečení obrací, tak aby bylo rovnoměrně na pozemku rozvrstveno a to už je pak jedno, jestli mám hrabat do řádků nebo do kupek, že.. Pokud budu zkoušet ten sběrací vůz, stejně budu muset nadělat aspoň ty řádky
No školení můžete nabídnout formou zážitkového poukazu, když vidím, za co všechno jsou lidi schopní zaplatit a co se všechno dnes nabízí, tak bych se nedivila, kdyby se někdo fakt přihlásil!

31.5.2017 06:01

Delame to takhle. Posecena louka se kolem dokola jednou obhrabne. Pak se rozdeli na +- 3m siroky pasy. Ty se pak hezky hrabema obracej, jde se po uzky strane. Z pasu se po ususeni udelaj rady a bud to jde do kup jak jsem psal, pichnout vidle a jede se nebo se bere z rad :).

31.5.2017 08:12
janau.

XXX.XXX.162.61

Teda to mi připadá nějaké složité..? My jen posečeme a rozhodíme řádky, pak 2x překlopíme a nakonec skopíme k odvozu.. já se půjdu podívat tento týden na ten sběrnej vůz, ale je to horal, tak se bojím, že to bude ta megakráva velká.. Nedokážu si představit, že se po zahradách budeme motat s takovou věcí, uvidíme, stačil by asi objemově jen malý, okolo 20-30 m3. Soustředím se hlavně taky na ten fukar, včera nám elektrikář slíbil, že nám příští týden dodělá v zadní stodole rozvody elektřiny včetně 380V, máme tam zatím dotažený jen hlavní kabel..

31.5.2017 09:31

Kdepak, neni to slozity, to je pro rucni suseni. Kdyz se dela masianama, tak zadny "radkovani neni.
Sam jsem zvedavej az dam dokupy capa a posecu, jaky to bude delat siroky rady. Pri seceni listovkou odpada rozhazovani radku jako se to musi po rotacce. Obracak mam konskej, ted delam nahradni vidle a ten ma zaberj 160cm. Bylo by pekny kdyby tovsechno vyslo :).

31.5.2017 09:58
janau.

XXX.XXX.162.61

To je na těch velkých kolech? Ten bude asi šetrnější než ten klasický (rotační?), kterým nám loni převracel seno známej.. Bylo to sice šup šup, ale přišlo mi, že tím loni seno dost posekal, né že by z toho byla drť, ale zmizely všechny ty krásné dlouhé traviny. Za traktor sekačku zatím nemáme... Sečeme bubnovou se samopojezdem. Je to trochu pakárna, ale můžeme si půjčit ještě jednu, tak se dvěma to jde rychleji..
No tak držím pěsti, ať se daří technika rychle připravit a s chutí do toho!

31.5.2017 10:14

Https://www.youtube.com/watch?v=i487GjvZ62Y
Pro seno je to nejlepsi zpusob obraceni. Taky to ma vyhodu ze to nehazi do stran ale za sebe. Vsecko rotacni vydroli listecky. Nevyhodu to ma malej zaber a max rychlost 5-7km. Takze tahat to za silnejsim traktorem je neekonomicky casove i financne.
Bubnovkou taky seceme Vari Lucina, je to nezmar ale zaber 65cm, pri velky trave tak na 3/4bubnu.

31.5.2017 10:21

A tady mate pro porovnani ctyrrotor
https://www.youtube.com/watch?v=nwn2vwvHhDo

Rotory to promelou, konak to jen nadhodi podobne jako hrabe. A aby toho staletyho naradi nebylo malok tak na shrabovani mam taky konskou hrabacku. Na paku ktera zvedne prsty mam privazanej provazek a jen taham :).

31.5.2017 11:18
janau.

XXX.XXX.162.61

Https://www.youtube.com/watch?v=i487GjvZ62Y
Pro seno je to nejlepsi zpusob obraceni. Taky to ma vyhodu ze to nehazi do stran ale za sebe. Vsecko rotacni vydroli listecky. Nevyhodu to ma malej zaber a max rychlost 5-7km. Takze tahat to za silnejsim traktorem je neekonomicky casove i financne.
Bubnovkou taky seceme Vari Lucina, je to nezmar ale zaber 65cm, pri velky trave tak na 3/4bubnu.

To bomba! Já jsem spíš myslela to zapřáhnout ten obraceč za Terru ne za traktor, nějak by se to asi muselo ale zmodifikovat.. Jinak přijde mi že jede dost rychle, ne těch 5-7 km. Jj, taky máme tu sekačku se širším záběrem, jde to docela dobře..

31.5.2017 11:24

Http://www.nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=22&t=71292
Chlapik to tahal za terou, popisuje tam pro a proti. Ja jsem to tahal za TJ-6.5, coz je taky jednoosak ale 3x tak tezkej a zapojil jsem to za sulku, nesedel jsem na obracecce, to bych mel ledviny naklepany jak rizek. S tim traktorem jede moc rychle, pri takovy rychlosti se rychle odiraj prave ty original vidle a jejich ulozeni na konci. Musi se to to bohate namazat tam kde se mazat ma a jezdit jako chodej kone. Takova rychlejsi lidska chuze.

31.5.2017 11:25
janau.

XXX.XXX.162.61

Rotory to promelou, konak to jen nadhodi podobne jako hrabe. A aby toho staletyho naradi nebylo malok tak na shrabovani mam taky konskou hrabacku. Na paku ktera zvedne prsty mam privazanej provazek a jen taham :).

No tak to je masakr, bléé. Nám to loni obracel jinej čtyřrotor, bylo mi toho sena líto, už tohle nechci..

1.6.2017 22:49
janau.

XXX.XXX.230.1

Já jsem se chtěla ještě zeptat - nemáte někde video, jak funguje ta koňská hrabačka, teda stačí aspoň nějaké foto? Nikde nemůžu nic najít. Asi je už na mě moc hodin Nad tou obracečkou fakt uvažujeme, i když jsem našla jen 2 inzeráty někde až ve vých. Čechách..

1.6.2017 23:05

Hrabacka funtuje takhle
https://www.youtube.com/watch?v=uZW9YTZwGow
akorat ta pani nevim proc shrabuje radu, mozna kvuli sbirani aby nemusela delat tohle
:)
https://www.youtube.com/watch?v=fIVAlV8YVF0

Obracecek je vsude kupa. Dneska jsem dokoncil prototyp nahradnich vidli, kdyz to bude dobre fungovat tak to taky hodim na youtube.

Jinak s tou hrabackou je to dost sirokej nemotornej stroj, kdybych ted mel finance a jak si pro to dojet, tak volim spis neco uz do ramen trkatoru
https://stroje.bazos.cz/inzerat/73770339/Hrabacka-na-seno.php.

1.6.2017 23:08

Pripadne slunicka na shrabovani. Na obaceni to neni nic moc.

2.6.2017 08:31
janau.

XXX.XXX.162.61

Je to super, ale jsou to všechno takový velký krámy Přemýšlím nad TONem? Je to aspoň 2in1 a je to skladné. Sice k nějakému poškození sena asi taky dojde, ale ne jako u rotačního, co myslíte? Cenově je dostupný a tady na Vysočině se nějaké prodávají..

2.6.2017 09:31
profesor1

XXX.XXX.192.98

Čtyřrotor vám to krásně rozprostře, to toníkem nikdy tak neuděláte. Toník stéblo zmasakruje stejně ne-li víc. Nesmíte najet do sena když je už přeschlé. Jeden den nechám položené, pak rozprostřu a další den do řad a balím. Záleží na počasí a na vlhkosti půdy. Když to zmokne, tak teprve to stéblo dostává na pudel.
Tom má výhodu že je to opravdu 2 v 1 + cena. Jinak nic moc rozprostření a nic moc shrabáni do řady.

2.6.2017 10:03
janau.

XXX.XXX.162.61

Noooo, tak teď jsem úplně v pytli..Když má člověk nulovou zkušenost, chce si trochu ulehčit s prací (mám traktor i teru, ale skoro bez vybavení), na trhu je tolik techniky a já nevím, co teda pořídit.. Ach jo, zítra mě čeká ještě ruční sklizeň, ale větší část mám před sebou. Asi toho chci moc

2.6.2017 10:36
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kupte toho toníka. Jestli máte víc peněz, tak na to oracení něco takového - https://stroje.bazos.cz/inzerat/75589406/maly-Obracec-sena-36-m-staci-15ku-traktor.php, ale je to tažené po zemi, není to do hydrauliky. Pokud nepřejíždíte frekventovanou silnici tak stačí. Ušetří to oproti práci s toníkem polovinu času. Shrabat pak tím tonem, nebo tímhle https://stroje.bazos.cz/inzerat/75707323/Prodam-shrnovac-Stoll-zaber-3-m-pekny-stav.php, krásně to vyčeše a shrne seno do řádku. Ale je to o penězích. Jestli jste to doposud dělali rukama, tak budete nadšená i z toníka.

2.6.2017 11:02
hodek

XXX.XXX.215.194

Souhlas s profesorem, máme obraceč jako z 1. odkazu (není to na hydrauliku, přejezdy přes silnici jsou slyšet po celé vesnici a trochu problém s parkováním, na hydraulice s tím zajedete líp, takhle za roh musíme zajet růčo) + TONík a seno myslím pěkné, ovčí holky si nestěžujou

2.6.2017 11:06
přezdívka

XXX.XXX.105.195

janau. napsal(a):
Je to super, ale jsou to všechno takový velký krámy Přemýšlím nad TONem? Je to aspoň 2in1 a je to skladné. Sice k nějakému poškození sena asi taky dojde, ale ne jako u rotačního, co myslíte? Cenově je dostupný a tady na Vysočině se nějaké prodávají..

Když nahrnete tonem na řádky a nestihnete vzít domů a seno zmokne, tak je docela problém ho z těch řádků rozházet jinak než vidlema. Nebo celý řádek překulit. U toho rotačního to jde. A nakoupit dost prstů, Po každé to nějaký odnesl. A ty mezery co tam vzniknou to prostě neobrátí.

2.6.2017 13:14
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nastavte správný úhel a výšku prstů a nebudou tak odcházet.

2.6.2017 13:42
přezdívka

XXX.XXX.105.195

profesor1 napsal(a):
Nastavte správný úhel a výšku prstů a nebudou tak odcházet.

Už není co nastavovat, rozpadl se už celý. Práce udělal dost. Teď už jen do starého železa. Popřípadě kdyby někdo potřeboval prsty.

6.6.2017 09:57

janau. napsal(a):
Noooo, tak teď jsem úplně v pytli..Když má člověk nulovou zkušenost, chce si trochu ulehčit s prací (mám traktor i teru, ale skoro bez vybavení), na trhu je tolik techniky a já nevím, co teda pořídit.. Ach jo, zítra mě čeká ještě ruční sklizeň, ale větší část mám před sebou. Asi toho chci moc

Tak co jste poridila za heblata?
Ja se musim pochvalit ty novy vidle na obracak fungunou jak ty stary tak z toho mam radost.

6.6.2017 13:01
janau.

XXX.XXX.162.61

Tak co jste poridila za heblata?
Ja se musim pochvalit ty novy vidle na obracak fungunou jak ty stary tak z toho mam radost.

No nakonec jsme v neděli byli pro ten TON se záběrem 2,4 m. Zítra snad dorazí kardan, tak jsme se rozhodli, že ho letos zkusíme a pokud se neosvědčí, tak ho prodáme dál a půjdeme do starých osvědčených systémů, viz koňský obracák (asi ale s použitím tera-vari) + např. ten paprskový shrabovač.
Nooo, jste ten obracák hezky vyšperkoval, krása! Teď už aby začlo přát počasí, minulý týden jsme stihli sklidit ještě kus pozemků růčo, ale teď nás čekají 3 krásné dlouhé záhumenky..

6.6.2017 13:21

U toho kardanu bacha na dylku, nesmi bejt ani dlouhej ani kratkej, dobre jste pomerili? Pro ruzny naradi a ruzny traktory jsou potreba ruzny dylky. Zkratit se da vzdycky. Taky pozor na uhel pri kterym to pak honite.

Konsky verky za varinou pokud to bude na rovine tak jo, ale do kopecku uz to bude asi nepouzitelny. Kdyz jsem mel na jednoosaku puvodni 6.5 konovej motor, tak na dvojku do mirnyho stoupani s obracakem se zadejchaval. Na jednicku nema smysl jezdit to jsou rychlejsi hrabe. Poridil jsem pak 14 koniku a to bylo jak nic. Ta vase varina ma kolik koni?

Nam se podarilo meze a ruzny kousky pousist, zmoklo nam to jen jednou malej usek predevcirem, prutrz a pak dest asi dve hodky, vcera to bylo suchy a slo to pod strechu. Ted mame asi dva ary poseceny a to nejspis pujde na kompost jeslti se potvrdi predpoved.

V 25ce se jezdi krasne, cloveka ta prace uplne tesi :) akorat po hodince ta ta ta ta ta zacinam nejak usinat, bude to chtit reprosoustavu abyhc si moh poustet hudbu :).

6.6.2017 14:03
janau.

XXX.XXX.162.61

Kardan mám objednaný jen 60ku se spojkou především kvůli štěpkovačí, ale měl by jít teoreticky po poměření i na ten obracák. Ještě musím někde sehnat tu postranní plachtu na shrabování nebo něco nějak "vytvořit". Nemáte někdo zkušenost se se systémem shrabování do řádku, viz. obrázky?
Ty pozemky k sečení naštěstí na rovině jsou všechny, tak snad by nemusel být problém, s sím výkonem u tery přesně nevím, je to ale stará tera myslím z r.1979, no uveze, zvoře i zrotavárotuje někdy hodně obtížný kousky, kromě běžných údržby zatím nic nepotřebovala a pořád maká dobře..
My jsme nakonec posekli minulou středu odpoledne a v sobotu navečer jsme sklidili. Počasí klaplo, ale teď to moc vlídně nevypadá, chtěla jsem posíct tento čtvrtek, ale ještě není rozhodnuto. Doposud jsme sekli vždy najednou po cca 1500 m, prostě po kouskách. To sušení sena je pro mě docela adrenalin, hlavně poslední den a před sklizní. Si pamatuju loni, jak jsem škemrala v práci o půlden dovolené, když jsem na radaru viděla, jak se blíží z Čech buřiny, stihli jsme to taktak... To si pak člověk s hráběma v ruce dá pěkně do těla
Haha, reprosoustavu, ale pořádnou, abyste z tý hudby něco měl

6.6.2017 14:17
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vystačil jsem si bohatě jen s tím zavěšeným plechem - obrázek č.1.

6.6.2017 14:26

S MFkou jsem s tonem nahraboval bez plechu, druhou radu jsem si to korigoval "plynem" aby se me to neprevalilo. ALe je fakt ze s plechem bych asi moh jezdit bez premejsleni.

Ve varinach se moc neorientuju, ale asi to bude ceskej dvoutakt jikov, jeslti to mate rovinky tak by si s tim mel poradit.

Ja kdybych mel vcas vsechnu tekniku pripravenou a odzkousenou, tak jsme meli vsechno davno doma

Na tyhle rychlo akce pred destem to chce mit aspon tu varinu s konskejma cajkama, jinak to je fakt adrenalinek a hubnouci kura :).

6.6.2017 14:58
janau.

XXX.XXX.162.61

Ručně mě čeká už jen posledních 1500 m, je to zahrada, na který jsou i stromy, tam nic jiného nezbývá.. Zbytek už doufám zvládne pak ten TON. No zkusíme doma něco narychlo vyrobit, aby se s ním dalo i shrnovat do řádků..
u vás asi roste zelený rychleji, tady je sklizeno zatím tak z poloviny, malochovatelé teprve se sečí teprve začínají.

6.6.2017 15:01

Vidite tady je to naopak. Malochovatele uz maj na pudach ale ty velky cekaj :).

7.6.2017 06:54
kosta

XXX.XXX.111.250

V pondělí jsme položili půl hektaru.Včera to vypadalo slibně, večer do toho nalilo.Je po radosti.

7.6.2017 08:49

Nevim jak bylo u vas v pondeli, ale urcite ne o moc vetsi hic nez tady, takze to jen zavadlo, vcera do toho nalilo, zadna velka skoda. Kdyz to dneska otocite a nebude lejt, tak z toho jeste bude hezky seno.

7.6.2017 12:20
janau.

XXX.XXX.162.61

Já jdu síct dneska, tak se obávám lehce pátku, kdy mají být přeháňky, ale když to skupím, tak to snad bude dobrý.. Zase budu jak na trní

7.6.2017 12:24

Me ukazuje aplikace dest az v sobotu, ale prez tejden nizky teploty, jestli mate travy hodne, tak to bude guma.

7.6.2017 12:44
janau.

XXX.XXX.162.61

Do neděle to bude muset nějak doschnout, popř. se dosuší na patře, pak se musíme pustit konečně na ty větší plochy s tím tonem To bude zase premiéra

7.6.2017 13:56

Hlavne aby neprselo zejtra...

7.6.2017 15:28
janau.

XXX.XXX.162.61

Hlavne aby neprselo zejtra...

Nebudeee

7.6.2017 16:15
kosta

XXX.XXX.111.250

Tak jsme to obrátili a je to pokropeny. Před chvíli byla přeháňka, ale už svítí.Neumíme poručit
větru dešti.

8.6.2017 07:12

Mrekjte na predpovedi sem, je to asi to nejlepsi cim se da ridit. U nas treba ty predpovedi platej dost casto tak ze maj denni zpozdeni, asi ze jsme v ty kotline.
https://yrno.cz/yr.no-pocasi/.

8.6.2017 08:02

Mrekjte na predpovedi sem, je to asi to nejlepsi cim se da ridit. U nas treba ty predpovedi platej dost casto tak ze maj denni zpozdeni, asi ze jsme v ty kotline.
https://yrno.cz/yr.no-pocasi/.

Mastnáčku, díky za "počasí", ukládám a jdeme prvně sekat novou sekačkou

8.6.2017 08:53
janau.

XXX.XXX.162.61

Možná ještě lepší stránky na předpověď počasí jsou originál ty norské stránky https://www.yr.no/, kde si po zadání přímo Vašeho bydliště do vyhledávače dáte předpověď na jednotlivé etapy dne, popř. dlouhodobou předpověď ve výběru vlevo (dá se nastavit vpravo nahoře jazyk angličtina). Donedávna jsem pracovala v letectví a naši navigátoři používali tyto stránky na předpovědi počasí při přípravě letových plánů.
Jinak my včera posekli, zítra na noc skupíme, přes noc se asi nějaký deštík přižene, snad to seno tedy přežije, byla by ho škoda, tráva je krásná a hooodně vysoká.
Problém je akorát se sekačkou, koupili jsme Bellu v Mounfieldu letos v lednu a po něakým používání cca hodinu začla chcípat. Stejný problém po včerejším sekání (naštěstí včera vše posečeno) a bude to třetí reklamace. myslím, že tam můj chlap dnes udělá pěknej bugr a bude chtít vrátit peníze. Prosím, doporučili byste mi nějakou bubnovou sekačku, která něco vydrží? Cena ideálně do 25000 kč.

8.6.2017 09:00

V tyhle relaci je to vsechno hobby naradi. I ta nase Vari Lucina, starej model si rekne svoje. Nekolikratera vymena lozisek na bubnu, ted odesel podruhy klinak na pojezd kvuli zadreny kladce. Klinak na seceni asi uz treti. Ale mame ji uz snad sedmej rok.
http://eshop.agrico-sro.cz/eshop-bubnova-sekacka-vari-bdr-620-lucina-max.html.

8.6.2017 09:22
janau.

XXX.XXX.162.61

Snad nám vrátí co nejdříve peníze, posekalo to sotva 6000 m a 3 reklamace
Máme tady v Třebíči prodejce VARI, tak ji asi koupíme, vypadá za ty peníze dobře.. Dokonce má 2 rychlosti?

8.6.2017 09:24
profesor1

XXX.XXX.192.98

Dneska o sušení rozhodne Medard
Taky koukám na YR.NO, na jaře se jim moc nedařilo, teď už jsou přesnější.

8.6.2017 10:03
janau.

XXX.XXX.162.61

profesor1 napsal(a):
Dneska o sušení rozhodne Medard
Taky koukám na YR.NO, na jaře se jim moc nedařilo, teď už jsou přesnější.

Medardova pranostika se nevyplní a to je rozhodopádně dobře

8.6.2017 11:58

janau. napsal(a):
Snad nám vrátí co nejdříve peníze, posekalo to sotva 6000 m a 3 reklamace
Máme tady v Třebíči prodejce VARI, tak ji asi koupíme, vypadá za ty peníze dobře.. Dokonce má 2 rychlosti?

2 rychlosti, zelva zajic ale zajic to je na ridkou travicku. Preahuzjou se ale klinakem. Rozhodne pokud bude na vyber tak berte model s motorem Honda GCV 190. Je to drzak motor, od zacatku jen dolejvame olej a to dost sporadicky, ani ale nebejva moc potreba, skoro ho nebere. Dva vzduchovy filtry za sezonu. Do benzinovy hadicky jsem dal prutokovej filtr. Kdyz jsou ostry noze, tak ji skoro nic nezastavi.

8.6.2017 12:28
janau.

XXX.XXX.162.61

2 rychlosti, zelva zajic ale zajic to je na ridkou travicku. Preahuzjou se ale klinakem. Rozhodne pokud bude na vyber tak berte model s motorem Honda GCV 190. Je to drzak motor, od zacatku jen dolejvame olej a to dost sporadicky, ani ale nebejva moc potreba, skoro ho nebere. Dva vzduchovy filtry za sezonu. Do benzinovy hadicky jsem dal prutokovej filtr. Kdyz jsou ostry noze, tak ji skoro nic nezastavi.

Díky za ten tip, to vypadá dobře, našla jsem ji za 24900 kč a mají ji skladem, tak příští týden bychom konečně mohli začít s těmi většími plochami, objednáno, v pondělí je doma.. Mountfield peníze vrátí, tak supeeeer! Díky.

8.6.2017 12:49
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mountfield obcházím obloukem. Neznám nikoho, kdo by na sekačky a různé frézy nenadával. Navíc ty jejich podvodné jakože akce
S tou hondou budete spokojeni. Jen si hlídat ten olej a jeho výměnu.

8.6.2017 13:01

U hondy ta vymena neni tak kriticka, zpracovani je na urovni. nerikam ale ze neorodlouzi motoru zivotnost o tom zadna. tyhle predepsany prvni vymeny jsou nutnost u kopii co delaj cinani nebo snad i polaci a u vsech ostatnich motoru. jeste bych duveroval brigs and stratton. ten mame na sekacce na travnik, na husqwarne a taky drzi patej nebo sestej rok.
janau: budete spokojena. a kdyz jeste budete poctive mazat co se mazat ma a napinat co ma bejt jak napnuty, tak mate na par let vystsrano. vemte si zrovna nahradni vzduchovy filtry a aspon jednu sadu nozu :) tez bych vzal zrovna nahradni remeny od kazdyho jeden, doma se to ( mozna ) neztrati :)
Vzal jsem si dovolenou a serizuju sekacku a kazfdou chvilej me ma prijet kamarad polozit hektar a neco...

8.6.2017 13:14
janau.

XXX.XXX.162.61

Jsem poučena a v Mountfieldu už mě nikdo neuvidí.. V pondělí bude sekačka doma, tak už se těším, až se pustím do těch velkých záhumenků, které nás teď se sekačkou a TONíkem čekají. Ještě se s tím Tonem naučit trochu pracovat (doufám, že ten objednaný kardan sedne ) a snad už to nějak půjde všechno rychleji a líp. Díky moc, Mastnacku a Profesore, všechny ty rady jsou pro mě opravdu moc cenné

8.6.2017 13:27
janau.

XXX.XXX.162.61

U hondy ta vymena neni tak kriticka, zpracovani je na urovni. nerikam ale ze neorodlouzi motoru zivotnost o tom zadna. tyhle predepsany prvni vymeny jsou nutnost u kopii co delaj cinani nebo snad i polaci a u vsech ostatnich motoru. jeste bych duveroval brigs and stratton. ten mame na sekacce na travnik, na husqwarne a taky drzi patej nebo sestej rok.
janau: budete spokojena. a kdyz jeste budete poctive mazat co se mazat ma a napinat co ma bejt jak napnuty, tak mate na par let vystsrano. vemte si zrovna nahradni vzduchovy filtry a aspon jednu sadu nozu :) tez bych vzal zrovna nahradni remeny od kazdyho jeden, doma se to ( mozna ) neztrati :)
Vzal jsem si dovolenou a serizuju sekacku a kazfdou chvilej me ma prijet kamarad polozit hektar a neco...

Jj, ten mountfield byl bohužel čína Stejně jako předloni skútr, taky šel za 2 měsíce na 3.reklamaci zpět do prodejny, budu se muset začít o původ věcí víc zajímat..
Brigs and stratton máme v té staré Tera Vari a fakt s tím nejsou problémy ( i když je to jen dvoutakt, tak pracuje pro naše potřeby opravdu skvěle), občas nějaká svíčka, hadička, apod., nikdy nic vážného za ta léta a kolem prodejny a servisu Vari jezdím skoro denně, takže to je taky fajn..
Dobré seřízení a poctivá údržba je základ, to je mi jasné Tak přeju úspěšnou sekačku a žádný déšť, mě čeká odpolední šichta + víkend s hraběma, snad už tedy naposledy.

8.6.2017 13:28
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj... souhlas.. ja mam Lucinu motor jak pise mastnacek... je to mlaticka... ale v nabidce jsem tam ten motor na Agatach nevidela... no a co se tyka konstrukce... tak bacha na kudly... jezdej v takovejch krouzkach... a ty kdyz se vymelou tak jsou kudly volne...takle jsem narazila na bezovej parez v trave a rozsekla jsem si kotouc... soused ma samsona a nemlich ten stejnej problem... jinak mi moc nesedi pevnost konstrukce... ale to je asi u jak ktereho modelu.

8.6.2017 17:02

Uplne novy modely maj jen 160ky, mozna kvuli EKO teroristum kdo vi. Rozhodne sahnete po tom starsim jestli ho nekde jeste maj s tou 190.
K tem krouzkum, driv nez se vymele krouzek tak odejde nuz, menim oboje naraz. Pri vymene krouzek striknu bilou vazelinou co je na retezy na motorky, drzi lip nez obycejna. Ono to chce znat teren kde sekam...
Konstrukce tehlech varin je o 100% lepsi nez konkurencni Dakr asi pred 6-7 rokama. Mozna se uz zlepsili to netusim ale nehodlam to ani testovat :)

Posekano, rozhazel jsem to konskym obracakem, je to lepsi nez nic, chlapik uz nemel cas to dneska rozhodit a ja jsem chtel vyuzit slunicka. Necela hodinka klapani.

9.6.2017 08:09
anobbona

XXX.XXX.84.98

Tak my už posečeno a konečně zbalíkováno. Sečem cca 8 ha - velké plochy Zetorem a menší plochy a pod stromy seču Mountfildem. Obracíme traktorem a tam kde traktor nevjede obracím slovenským Agzatem (super věcička, i když hned po koupi v plném nasazení se na mě stroj samozřejmě vykašlal a šel do servisu, při otavách to zopakoval a to už jsem na prodejce teda fakt řvala a vyhrožovala hromy blesky, takže se servismani opravdu snažily a stroj už drží)
Seno nám vyloženě nezmoklo, ale trvalo skoro týden než jsme ho zbalíkovaly - vždycky jak jsme chtěly balíkovat, tak se přihnaly mraky, zaprskalo jako když mouchy čůraj a bylo po balíkování...
Jsem teda ráda, že už je to zbalíkované, ještě to uložit do stohu a hotovo, ale trošku si postesknu - rok od roku je sena méně (rok 2015 - 145 balíků, rok 16 100 balíků a letos 92 balíků) i přesto, že hnojíme, bránujeme a doséváme

Jen tak pro info kdo tady pracuje se Zetorem na větších plochách - jaké používáte shrabovačky? Každoročně kupujeme novou, nemůžeme pořád najít tu vhodnou.

9.6.2017 08:26

Agzat je takova slovenska Vari, jsou to bytelny stroje.

Se shrabovackou vam neporadim konkretniho vyrobce nebo model, ale videl jsem to u znamyho a u strejce, jedno velky kolo, asi 8 ramen ( presnej pocet nevim ). Nejezdej s tim kdovi jak rychle ale ma to velkej zaber a ani to moc seno nepomlatilo.

http://www.agrico-sro.cz/eshop-shrnovac-pice-strojirny-rozmital-sb-1352.html

Me by se libily slunicka ze Starych hamru, neni potreba tolik vykonu, vymete to kazdou diru.
http://jzd-starehamry.webnode.cz/paprskovy-obracec/.

Jestli u vas malo prsi, tak si s nicim nepomuzete bohuzel.

9.6.2017 09:03

Mastnáčku, díky za "počasí", ukládám a jdeme prvně sekat novou sekačkou

Tuhle sekačku jsme na podzim v akci koupili a teď prvně vyzkoušeli. Manžel mě k sekání nepustil, že se na to celou zimu těší...a pochvaloval si ji, tak snad bude šlapat dobře. Zkosil možná 4000m
http://www.gardentech.cz/shop/dum-a-zahrada/bubnova-sekacka-ds-521bis-agatha-vari?g.

9.6.2017 10:21
janau.

XXX.XXX.162.61

Uplne novy modely maj jen 160ky, mozna kvuli EKO teroristum kdo vi. Rozhodne sahnete po tom starsim jestli ho nekde jeste maj s tou 190.
K tem krouzkum, driv nez se vymele krouzek tak odejde nuz, menim oboje naraz. Pri vymene krouzek striknu bilou vazelinou co je na retezy na motorky, drzi lip nez obycejna. Ono to chce znat teren kde sekam...
Konstrukce tehlech varin je o 100% lepsi nez konkurencni Dakr asi pred 6-7 rokama. Mozna se uz zlepsili to netusim ale nehodlam to ani testovat :)

Posekano, rozhazel jsem to konskym obracakem, je to lepsi nez nic, chlapik uz nemel cas to dneska rozhodit a ja jsem chtel vyuzit slunicka. Necela hodinka klapani.

To mě fakt štve Včera jsem objednala
http://www.milisterfershop.cz/products/bdr-620-lucina-max/
Táák jsem se těšila... Pan majitel firmy slíbil, že v pondělí ji budu mít doma.

... a dnes objednávku zrušila, Mountfield volal, že 3.reklamaci zamítá (pořád stejná závada), že zkoušeli sekačku a funguje.. Zmetci. Chtěla bych je vidět, jak s ní aspoň hodinu sekli.. Závada se projevuje vždy po nějaké delší době sečení, po vypnutí pak nejde už znovu nastartovat, resp. začne hned chcípat. Ani na 15.pokus se ji nepodaří pak už zprovoznit.
Ach jo. Už se vidím, jak v půlce sečení sekačka chcípne. A to nás teď čeká ta největší část, kterou potřebuji udělat už najednou. Velké ponaučení!

9.6.2017 10:22
janau.

XXX.XXX.162.61

9.6.2017 10:29

janau. napsal(a):

... a dnes objednávku zrušila, Mountfield volal, že 3.reklamaci zamítá (pořád stejná závada), že zkoušeli sekačku a funguje.. Zmetci. Chtěla bych je vidět, jak s ní aspoň hodinu sekli.. Závada se projevuje vždy po nějaké delší době sečení, po vypnutí pak nejde už znovu nastartovat, resp. začne hned chcípat. Ani na 15.pokus se ji nepodaří pak už zprovoznit.
Ach jo. Už se vidím, jak v půlce sečení sekačka chcípne. A to nás teď čeká ta největší část, kterou potřebuji udělat už najednou. Velké ponaučení!

Http://www.coi.cz/cz/spotrebitel/prava-spotrebitelu/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/

Jestli je vas pripad resiteljnej, pohroze manfildu ze podate stiznost na COI. To samozrejme udeljte i tak pokud se vejdete do veci ktery COI muze vyresit.

Sekacku bych jim tam nechal nebo si udelal cas a hodinu s nima sel nekam sekat.

Tip

9.6.2017 10:38
Tip

XXX.XXX.237.244

Má to nějakou klapku sytiče? Předpokládejme, že ano.

Když se motor zahřeje. Startujete pak znovu opravdu způsobem určeným pro teplý motor?

To by vysvětlovalo proč výrobce na závadu nepřišel a vy přesto nemáte funkční stroj. Jinak si z toho nic nedělejte, to se asi stane občas každému, když pořídí nový stroj. Každý totiž potřebuje vlastní přístup, mnohdy v rozporu s tím co používáte u těch dalších.

9.6.2017 10:38

Tohle nam delala MFka. Pomohla svicka na vyssi teploty, nevim jaka je v tomhle stroji. Vrsek motoru kudy si taha vzduch k lopatce ventilatoru je cistej? Trava ted uz dost sprasuje a nekde jsou treba jeste neopadany pampelisky.

Tip

9.6.2017 10:40
Tip

XXX.XXX.193.77

Má to nějakou klapku sytiče? Předpokládejme, že ano.

Když se motor zahřeje. Startujete pak znovu opravdu způsobem určeným pro teplý motor?

To by vysvětlovalo proč výrobce na závadu nepřišel a vy přesto nemáte funkční stroj. Jinak si z toho nic nedělejte, to se asi stane občas každému, když pořídí nový stroj. Každý totiž potřebuje vlastní přístup, mnohdy v rozporu s tím co používáte u těch dalších.

9.6.2017 11:13
profesor1

XXX.XXX.192.98

anobbona napsal(a):
Tak my už posečeno a konečně zbalíkováno. Sečem cca 8 ha - velké plochy Zetorem a menší plochy a pod stromy seču Mountfildem. Obracíme traktorem a tam kde traktor nevjede obracím slovenským Agzatem (super věcička, i když hned po koupi v plném nasazení se na mě stroj samozřejmě vykašlal a šel do servisu, při otavách to zopakoval a to už jsem na prodejce teda fakt řvala a vyhrožovala hromy blesky, takže se servismani opravdu snažily a stroj už drží)
Seno nám vyloženě nezmoklo, ale trvalo skoro týden než jsme ho zbalíkovaly - vždycky jak jsme chtěly balíkovat, tak se přihnaly mraky, zaprskalo jako když mouchy čůraj a bylo po balíkování...
Jsem teda ráda, že už je to zbalíkované, ještě to uložit do stohu a hotovo, ale trošku si postesknu - rok od roku je sena méně (rok 2015 - 145 balíků, rok 16 100 balíků a letos 92 balíků) i přesto, že hnojíme, bránujeme a doséváme

Jen tak pro info kdo tady pracuje se Zetorem na větších plochách - jaké používáte shrabovačky? Každoročně kupujeme novou, nemůžeme pořád najít tu vhodnou.

Shrnovač ve složeném stavu- záběr cca 3m po rozložení do toho jednorotorového pavouku.
Druhé je rozhazovač-obraceč, záběr cca 5m.4 rotory.
Obdělávám cca 10ha.

9.6.2017 12:40
anobbona

XXX.XXX.84.98

profesor1 napsal(a):
Shrnovač ve složeném stavu- záběr cca 3m po rozložení do toho jednorotorového pavouku.
Druhé je rozhazovač-obraceč, záběr cca 5m.4 rotory.
Obdělávám cca 10ha.

Díky za foto, to druhé jak shrabuje do řádků? nedělá to moc řídké řádky, kolik to udělá řádků na jeden průjezd?
My už vyzkoušely hrabačku Ton - super věcička, ale na obracení nic moc, háže to moc na jednu hromadu a špatně to sušilo, pak jsme měly pavouka Felu - při posledním řádku se nám urvalo rameno, takže se komplet rozsypala, takže jsme ji přes zimu daly dohromady a před měsícem prodaly, teď máme Haybob 300 - super obracení, ale shrabování je do tenkého řádku a řidič s balíkovačem nadával, že to máme moc blízko u sebe a řídce, zbytečně moc jezdil...teď docela litujem, že jsme prodaly tu Felu.

9.6.2017 12:49
anobbona

XXX.XXX.84.98

janau. napsal(a):

Tohle mi dělal ten Agzat taky. Jak se to vyplo, už to nešlo nastartovat, tak jsem to vezla zpátky do prodejny a prý "špatný benzín", že je naředěný a máme kupovat jinde, nejlépe od jejich benzínky co je u prodejny...tak jsem koupila u nich benzin a stroj fungoval asi půl hodiny a opět chcípl. Tak jsem to tam nas*aná vezla zpátky - opět prý benzín. Pak to chvíli fungovalo a při otavách to udělalo znovu. To už jsem tam jela s řevem, chtěla jsem vyměnit motor, že fakt jsem si nekoupila stroj za 100tis aby mi stál v garáži a když ho potřebuju, tak je v opravně...zkoušely zase že benzín, takže jsme se fakt dohádaly, já vyhrožovala Čoikou a policajtama, oni že mi nemůžou vyměnit stroj, že co by tady s tím použitým dělaly... po třech dnech mi stroj vrátily bez protokolu a vyjádření, ale od té doby jede...

9.6.2017 13:08
janau.

XXX.XXX.162.61

anobbona napsal(a):
Tohle mi dělal ten Agzat taky. Jak se to vyplo, už to nešlo nastartovat, tak jsem to vezla zpátky do prodejny a prý "špatný benzín", že je naředěný a máme kupovat jinde, nejlépe od jejich benzínky co je u prodejny...tak jsem koupila u nich benzin a stroj fungoval asi půl hodiny a opět chcípl. Tak jsem to tam nas*aná vezla zpátky - opět prý benzín. Pak to chvíli fungovalo a při otavách to udělalo znovu. To už jsem tam jela s řevem, chtěla jsem vyměnit motor, že fakt jsem si nekoupila stroj za 100tis aby mi stál v garáži a když ho potřebuju, tak je v opravně...zkoušely zase že benzín, takže jsme se fakt dohádaly, já vyhrožovala Čoikou a policajtama, oni že mi nemůžou vyměnit stroj, že co by tady s tím použitým dělaly... po třech dnech mi stroj vrátily bez protokolu a vyjádření, ale od té doby jede...

Já čekala, že to taky budou chtít hodit na benzín, ale kupodivu se nestalo.
Poprvé vyčistili vzduch filtr a vyměnili svíčku, podruhé už měnili nějakou větší věc a zase vyměnili svíčku a dnes bylo zdůvodnění takové, že se nesmí dotahovat na fest víčko od nádrže benzínu
Je to pech, člověk, když to nejvíc potřebuje, tak ho to nechá takhle ve štychu, no a při našem štěstí si půjčíme v případě nouze od sousedky jinou sekačku (Perlu) a ta se nám uprostřed sečení podělá taky

9.6.2017 13:10

No tak to bejt vasim manzelem, tak jim to hodim na palice, takovy rady jako nedotahovat vicko :) Kazdy vicko ma dirku na odvzdusneni. Nechat si zavolat vedouciho a toho sjet na dve doby. Prodejci jsou mrchy a jak koukam tak servisaci jeste vetsi. Ale vzdycky smrdi ryba od hlavy, takze vedouciho a jednat s nim.

9.6.2017 13:53
janau.

XXX.XXX.162.61

Myslím, že sekačka už je touto dobou doma, ale vzhledem k tomu, jakou jsem od Vás získala průpravu (a děkuji za ni!) + trochou toho samostudia na internetu, budu věřit, že sekačka dlouho nevydrží a tentokrát pojedu na poslední reklamaci i já
Prodávají čínský krámy v rádoby slevách a dělaj z lidí blbce

9.6.2017 14:02

To je taky dobrej napad, zenskej element do toho vlozit, emoce, slzy, narek :) Ale pred vedoucim.).

9.6.2017 14:45
janau.

XXX.XXX.162.61

No, za svých dávných mladých (spíš dětských) let jsem chodila do divadelního kroužku, ale tohle bych asi fakt nedala

9.6.2017 23:45
profesor1

XXX.XXX.192.98

anobbona napsal(a):
Díky za foto, to druhé jak shrabuje do řádků? nedělá to moc řídké řádky, kolik to udělá řádků na jeden průjezd?
My už vyzkoušely hrabačku Ton - super věcička, ale na obracení nic moc, háže to moc na jednu hromadu a špatně to sušilo, pak jsme měly pavouka Felu - při posledním řádku se nám urvalo rameno, takže se komplet rozsypala, takže jsme ji přes zimu daly dohromady a před měsícem prodaly, teď máme Haybob 300 - super obracení, ale shrabování je do tenkého řádku a řidič s balíkovačem nadával, že to máme moc blízko u sebe a řídce, zbytečně moc jezdil...teď docela litujem, že jsme prodaly tu Felu.

Ale to je na vás jak velký řádek si uděláte. Buď jedete z jedné strany a pak přihrnete z druhé strany - směr jízdy opačný a přihrnujete seno k již shrnutému řádku. Nebo jedete dvakrát stejným směrem a vytvoříte široký řádek díky dvojitému nahrnutí. Nevím jak to lípů vysvětlit
Přikládám fotky pavouka, řádků - shrnoval jsem jedním směrem a pak jízdou proti přihrnul druhou stranu.

10.6.2017 07:19

profesor1 napsal(a):
A ještě výsledek

Hezky se na to kouká, když vím, že když budu potřebovat, můžu si přijet

10.6.2017 07:26
anobbona

XXX.XXX.84.98

profesor1 napsal(a):
Ale to je na vás jak velký řádek si uděláte. Buď jedete z jedné strany a pak přihrnete z druhé strany - směr jízdy opačný a přihrnujete seno k již shrnutému řádku. Nebo jedete dvakrát stejným směrem a vytvoříte široký řádek díky dvojitému nahrnutí. Nevím jak to lípů vysvětlit
Přikládám fotky pavouka, řádků - shrnoval jsem jedním směrem a pak jízdou proti přihrnul druhou stranu.

Já myslela tu druhou hrabačku co máte na fotce, tu čtyřrotorovou jestli dobře vidím.

10.6.2017 07:35
kosta

XXX.XXX.111.250

To jsou pěkný lány a také sklizeň OK.Kdyby to nebylo tak daleko tak bych si od vás koupila a
nedřela se na starý kolena.Máme menší techniku ale v tom počasí jak je letos to je o nervy.
Ale dopadlo to dobře. Seno je OK. Jsme malochovatelé, nám půl hektaru stačí. Letos to bylo
řídký tak se to pěkně sušilo.

10.6.2017 08:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

anobbona napsal(a):
Já myslela tu druhou hrabačku co máte na fotce, tu čtyřrotorovou jestli dobře vidím.

Vždyť jsem psal že to druhé je jen na rozhazování-obracení. Neshrnuje to do řádků.
Dělaly se i čtyřrotorové shrnovače ale ty dělaly dané rozestupy mezi řádky.

10.6.2017 09:55
anobbona

XXX.XXX.84.98

profesor1 napsal(a):
Vždyť jsem psal že to druhé je jen na rozhazování-obracení. Neshrnuje to do řádků.
Dělaly se i čtyřrotorové shrnovače ale ty dělaly dané rozestupy mezi řádky.

Jo tak, já pochopila že je to skulovač.

10.6.2017 10:28

Tak do toho hezky zach...calo

10.6.2017 20:12
janau.

XXX.XXX.230.1

Tak do toho hezky zach...calo

Jsem si na Vás včera večer vzpomněla.. U nás taky zapršelo, někdy v noci, večer jsme dělali kupy a ještě přes špici hodili igelity, ráno jsme rozkupili a OK.. Sekli jsme dnes všechen zbytek, cca 1ha, ráno zakrátíme kardan, kterej nám poslali blbě (o 40 cm delší) a zítra zkusíme ten TON. No a budeme se modlit, aby nepršelo, žádné kupy už dělat nebudeme..

13.6.2017 08:20
janau.

XXX.XXX.162.61

V sobotu jsme posekli poslední pozemky, zítra snad vše sklidíme.. TONík funguje bezchybně, díky za ten tip, s nahrnováním do řádku to také půjde dobře.. Blbý je, že na traktoru začíná blbnout hydraulika Snad to ještě zvládne do zítřka.. Asi se poohlídnu po nějakém menším zetoru na značkách (30ka,25ka), neprodává někdo?

13.6.2017 09:18

3011 jsou predrazeny, tezko sezenete za rozumnej peniz v bezvadnym stavu, je to jen o neco novejsi nez ten vas supr a proslo to ruznejma rukama nedejboze statnim statkem kde to rajtoval kde kdo.
25 budete resit pripojovani naradi protoze kardan je mimo osu, takze co ma pripojeny soused za majorem nebo necem jinym vam nepujde pridelat jednoduse za 25ku.
Vsechno se da spravit a dily spis sezenete na supra nez na tu 25ku. Ta je navic uz vetsi veteran takze na papirech stejna suma skoro jako za tu 3011. Poptejte se v okoli po vyslouzilim opravaroj ze statku, bejvaj to uz dudchodci okolo 70 a vic ale maj zkusenosti, casto i kulnu plnou dilu a maj radost ze se muzou zase pohrabat ve strojich z jejich mladi. Supra bych nemenil pokud to neni zavada ktera bude stat desetitisice. Takhle byste mohla za par tejdnu pri otavach menit i ten novej stroj.

13.6.2017 09:45
profesor1

XXX.XXX.192.98

Předražené jsou opravdu oba typy. Šáhněte raději po nějaké 40cítce, nebo 50tce. Jestli máte širší využití než seno, třeba dovoz dříví, tak se vám to rychle vrátí a pohodlnost jízdy je někde jinde, než v Supru, nebo s 25cítkou.

13.6.2017 10:04
janau.

XXX.XXX.162.61

No, primární využií pro traktor je sušení a odvoz sena, odvoz dřeva z lesa a štěpkování (mám štěpkovač http://files.dabaki.cz/200000749-c48bec585b/DSC06403.JPG).
Já teda nevím, traktor jsme koupili na podzim z pozůstalosti po starém pánovi, který ho využíval hlavně na odvoz dřeva. Čili hydraulika nebyla bůhví jak dlouho využívána. Těžko říct, co tomu je, ale sranda to nebude, po 2denním používání z ní prosakuje olej a při zvýšení rychlosti při přejezdu po silnici (myslím na čtyřku) začlo pod sedačkou smrdět a lehce dokonce i kouřit.. A hydraulika začla padat, no špatný. Omlouvám se za to odbočení od tématu, ale jste hodní, že mi takhle tady rychle vždycky odpovíte. Zkusím nějak někoho sehnat, kdo by se byl ochotnej na to podívat.

13.6.2017 10:08

Nevim jak to je u supra ale urcite tam jsou taky tesnici manzety. Jestli za tim jen tahal vlek, tak ztvrdly a ted to povolilo. Olej tam mate dost a spravnej?

13.6.2017 11:26
janau.

XXX.XXX.162.61

Olej by měl být v poho a je ho dost, jsem teď akorát mluvila s manželem. V zimě prošel traktor kompletní prohlídkou a drobnými předsezonními opravami ale je pravda, že ta hydraulika se mohla vyzkoušet až teď naostro a asi po dost dlouhé době a tohle se stalo.

13.6.2017 13:54

Jestli je motorove, prevodovkove a jinak dobrej tak bych se ho nezbavoval. Na tom forum co jsem vam psal urcite jsou vlakna kde hydrauliku nekdo resil. Obracecky i nahrabovacky jsou i jen tazeny.

13.6.2017 14:09
janau.

XXX.XXX.162.61

Už se na tom foru hrabu Díky.

14.6.2017 14:02

Takhle pekne hrabe kolo co posilal profesor.

14.6.2017 14:02
15.6.2017 07:29
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Tuhle sekačku jsme na podzim v akci koupili a teď prvně vyzkoušeli. Manžel mě k sekání nepustil, že se na to celou zimu těší...a pochvaloval si ji, tak snad bude šlapat dobře. Zkosil možná 4000m
http://www.gardentech.cz/shop/dum-a-zahrada/bubnova-sekacka-ds-521bis-agatha-vari?g.

Ta je super, my máme již třetí rok Vari Lucinu, je výborná, kosíme 6000m, první seče i otavy. Naprostá spokojenost. Obracíme hráběmi, ted uvažujeme o obracáku, od Vari. Máte zkušenost?

15.6.2017 07:58
janau.

XXX.XXX.162.61

Takhle pekne hrabe kolo co posilal profesor.

Pěknééééééé My jsme si včera vzali volno na tu sklizeň, řádkování s TONem bezproblémové i bez toho postranního přihrnovače, stačilo jen upravit rychlost otáček a pojezdu, fakt bomba oproti ručnímu řádkování Akorát jsme museli měnit 4 vzpěry, které byly už dřív svařované, protože ruply.
Jen ten zetor budeme muset pořešit, pod sedačkou to šramotí kovově, hydraulika padá a zásah může být relativně i velký. Nejspíš ho dáme do prodeje a zkusím sehnat něco menšího, snad i na značkách a asi je pro naše účely opravdu zbytečně velký a silný..

15.6.2017 08:14
profesor1

XXX.XXX.192.98

Včera jsem si pozval balíkovat kamaráda, už se mě nechtělo mojim maličkým. Co já bych dělal celý den, to on sfouknul za hodinu a půl.
Tak dávám motivační foto na pořádného zetora

15.6.2017 08:36
janau.

XXX.XXX.162.61

profesor1 napsal(a):
Včera jsem si pozval balíkovat kamaráda, už se mě nechtělo mojim maličkým. Co já bych dělal celý den, to on sfouknul za hodinu a půl.
Tak dávám motivační foto na pořádného zetora

Haha, tak to chápu včera jsme skončili v 20 hod. večer a ještě jsme měli na ruční sklizeň připraveno dalším 4000m2. Naštěstí jel okolo večer balíkovač, zřádkováno jsme měli, takže za půl hoďky byly 3 balíky doma. To je jinej fofr Jinak traktor z fotky je parádní, jak teď všude jezděj, tak jsem tudle málem nabourala, jak po nich furt čučím :-D.

15.6.2017 11:35

6911 je prej idealni na castejsi prace. Me to ale prijde uz tezka mrcha v porovnani s 25kou. Ale dily na to budou jeste dost dlouho, vykonova rezerva na cokoli mozna i lis na kulaty baliky. Ale i do nej bude potreba neco vrazit.

Profesore ta louka je nejaka prazdna :) na to jakej to je lan.

15.6.2017 11:44
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tráva letos nízká a řídká. Skoro o polovinu míň než loni. Prodávat se asi nebude, snad zbyde aspoň na rozdávání

15.6.2017 19:17
kosta

XXX.XXX.111.250

Málo je asi všude, u nás je taky o třetinu méně.Máme ještě od loňska. Tak to snad vyjde.

16.6.2017 08:28

U nas prvni sec na to ze jsme sekali docela brzo oproti jinejm rokum, tak mame 3/4 pudy plny. A to jeste zbejva jeste pul hektaru ted uz prerostly louky. Tu si ale necham nejspis sbalikovat do kulatejch a necham je venku.

16.6.2017 11:27

JanaKostelec napsal(a):
Ta je super, my máme již třetí rok Vari Lucinu, je výborná, kosíme 6000m, první seče i otavy. Naprostá spokojenost. Obracíme hráběmi, ted uvažujeme o obracáku, od Vari. Máte zkušenost?

Zkušenost nemám, ale asi na něj taky dojde.

16.6.2017 11:35

profesor1 napsal(a):
Tráva letos nízká a řídká. Skoro o polovinu míň než loni. Prodávat se asi nebude, snad zbyde aspoň na rozdávání

Je to tak, profesore, tráva nic moc...musím snížit počet ovcí, abych vám nevybrala celou stodolu

26.6.2017 06:13

Vcera jsme dohazeli posledni dva horalky. Dnes jeste pohrabu znovu louku, bylo toho v radach moc ze to horal nepobral.
Pro ty kdo maj volne lozeny seno a potrebujou to obcas prekopat aby se veslo a pak kopat v zime... odjakziva jsme meli 4 zuby kopace. Jenze do utemovanyho sena to jde nekdy ztuha ( nejsou zrovna v kondici, obcas clovek trefi tram ). Dosla me trpelivost protoze jsem potreboval roztahat seno po cely pude at je misto i na otavu. Tak jsem postrachal v garazi a nasel jsem 3 zubej kopac. Nekdo asi zasel ke kovari a nechal si ohnout vidle. Ma i o neco delsi zuby. K tomu jsem si udelal 2 metrovou nasadu ze smrkovy hrazoviny. Tlustym koncem u kopace aby byl padnejsi. A rozdil velikej. Lehce se zapichne bez nejakyho rozmachovani a na delsi zuby se nabere daleko vic sena, ktery na nem i drzi, takze naberu a jeste v pohode hodim za sebe.
Nasel jsem i uplne novej na eshopu
https://www.driml-napajecky.cz/cz/staj-farma/vidle-naradi/kopac-3-zuby-kovany-top-14258.html
Tohle zlaty naradi je i fakt dobry, mame 4ky vidle i s nasadou a je s nima radost delat :).
https://www.driml-napajecky.cz/cz/staj-farma/vidle-naradi/vidle-na-hnuj-kovane-4-zuby-s-nasadou-erntekonig-13739.html.

26.6.2017 08:10

Mám napytlováno 130 rašlových pytlů. Od soboty mám posekanou poslední část a dnes zkusím něco napytlovat. Myslím si, že by tam mohlo být ještě 90-100 pytlů. Pokud mi bude počasí tento týden přát, budu mít na zimu snad sena dost.

26.6.2017 08:20
moonika

XXX.XXX.238.98

My sme pokosili posledné a snáď to dnes schováme, Ale vyzerá že otavy nebudú, je tu hrozne sucho.

26.6.2017 09:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

Konec června má být srážkově nadprůměrný, tak snad.
Ne jen otavy jsou v ohrožení, ale na pastvinách se tráva neobnovuje

26.6.2017 09:50

To je zle. Musim zaklepat na hlavu ze aspon pastviny obrustaj. Posledni louka co byla secena minuly pondeli je jak sahara. Sekana rotackou, dela to moc kratky strniste.

26.6.2017 11:26

Vcera jsme dohazeli posledni dva horalky. Dnes jeste pohrabu znovu louku, bylo toho v radach moc ze to horal nepobral.
Pro ty kdo maj volne lozeny seno a potrebujou to obcas prekopat aby se veslo a pak kopat v zime... odjakziva jsme meli 4 zuby kopace. Jenze do utemovanyho sena to jde nekdy ztuha ( nejsou zrovna v kondici, obcas clovek trefi tram ). Dosla me trpelivost protoze jsem potreboval roztahat seno po cely pude at je misto i na otavu. Tak jsem postrachal v garazi a nasel jsem 3 zubej kopac. Nekdo asi zasel ke kovari a nechal si ohnout vidle. Ma i o neco delsi zuby. K tomu jsem si udelal 2 metrovou nasadu ze smrkovy hrazoviny. Tlustym koncem u kopace aby byl padnejsi. A rozdil velikej. Lehce se zapichne bez nejakyho rozmachovani a na delsi zuby se nabere daleko vic sena, ktery na nem i drzi, takze naberu a jeste v pohode hodim za sebe.
https://www.driml-napajecky.cz/cz/staj-farma/vidle-naradi/kopac-3-zuby-kovany-top-14258.html
Tohle zlaty naradi je i fakt dobry, mame 4ky vidle i s nasadou a je s nima radost delat :).
https://www.driml-napajecky.cz/cz/staj-farma/vidle-naradi/vidle-na-hnuj-kovane-4-zuby-s-nasadou-erntekonig-13739.html.

Prima, já zrovna asi dva dny přemýšlím, jestli se tenhle kopáč někde prodává, kde ho seženu. Díky za tip.

26.6.2017 12:35
janau.

XXX.XXX.162.61

Sice je nemáme takhle zlaté či nové, ale poděděné bůhví po kom, na starých sukových násadách, ale na seno i na práci s hnojem jsou tyhle věcičky to nejlepší, s čím se dá pracovat smajlík Na otavu jsem tedy letos zvědavá, nebude asi za moc stát...
Jinak poslední dobou u nás nezaprší... Naše minivesnička leží na kopci pod vrcholem nejvyššího bodu Vysočiny - okr. Třebíč a všechny mraky ze kterých zaprší se nám většinou vyhýbají obloukem. Nemáme veřejný vodovod, z toho plyne jedno - sháním firmu na provedení vrtané studně a nejsem sama smajlík

26.6.2017 13:29
kosta

XXX.XXX.111.250

Mám napytlováno 130 rašlových pytlů. Od soboty mám posekanou poslední část a dnes zkusím něco napytlovat. Myslím si, že by tam mohlo být ještě 90-100 pytlů. Pokud mi bude počasí tento týden přát, budu mít na zimu snad sena dost.

Jak ty pytle plníte?

27.6.2017 05:03

Tady na videu je hezky videt, jak TON dokaze zaprášit.
https://www.youtube.com/watch?v=qVn_VcL1vic
Pak uz to chlapik zvolnil, ale zase ta pracovni rychlost sla do kytek. S konskym nahrabovakem sice nejsou tak krasny rady jedna jako druha, ale neprasi a da se jezdit pomerne rychle. Kdyz se k tomu jeste prida zanedbana jarni udrzba louky - vlaceni krtincu, tak je o "krasny" seno postarano.

27.6.2017 23:30
profesor1

XXX.XXX.192.98

Chlapík to zvolnil, protože děla řádek bez zástěny. Že někdo neumí toníka nastavit, případně že do sena najede strojem třikrát a ze stébel udělá sečku neznamená, že se s toníkem nedá udělat hezké a kvalitní seno, navíc pětkrát rychleji než nějakým heblem za koně, třeba taženým traktorem.

28.6.2017 05:33

Tak profesore 5x rychlejs silne pochybuju ze s tondou se da litat vic jak 5x5km v hodine... snad se nemusime prit o tom co je pro seno setrnejsi, jestli pohyb tonika nebo nahrabovani konskou hrabackou. Stejne tak obracecka, ta ma jedinou nevyhodu ze si hur poradi s prave polozenym radkem. Ale i to snad vyresim, premejslel jsem ze bych udelal na kola z pasoviny neco jako orebny navleky, jen misto pasoviny pro zaber bych dal pevnostni srouby zbrouseny do spice, protoze obcas to uklouzne i kdyz mam na obracaku 80kg zavazi.

28.6.2017 09:18
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tady nejde o to, jestli 5x trak rychleji, nebo třeba jen jednou tak rychleji. (mimichodem jednou ttak rychleji už bohatě stačí) Tady jde o vaše tvrzení, že s toníkem se nedá udělat kvalitní seno. Jestli někdo zařadí jedničku + plný plyn, tak je jasné že stéhlo dostává od těch prstú takovou prdu, že ze sena zůstane jen sečka. Kopnu na traktoru trojku, plynu jen tak minimálně a je to paráda. Jasně že záleží na množství hmoty, terénu.....
Za další toníků je v mabídce mnoho a jsou lehčeji opravitelné, než stoleté stroje za koně.

28.6.2017 09:39

Az si namontuju otackomer a tachometr tak vam sem hodim cisla :)
Zatim jsem opravoval jsen obracak, novy vidle a nic moc slozityho to nebylo. U hrabacky jsem jen porovnal loukote a obvaril ty ktery byly uvolneny. Mechanizmus zdvihani per jsem zatim nemusel rozdelavat.5x rychlejs ste psal vy. Nejsem traktorista, netusim jak rychle se s tonem da jet aby to nemlatil, za MFkou nebo spis pred Mfkou se da jezdit jen na jednicku. Moc velkej rozsah tam v nasem pripade kdy travy bylo vzdycky hodne, nebyl. At tak nebo tak, "moderni" nahrabovacky kde neco rotuje ( krome slunicek ), proste ten prach do sena dodaj lip nez stary verky za kone.

28.6.2017 09:58
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak se vraťme k ručnímu sušení sena. Je určitě šetrnější než koňská hrabačka!

28.6.2017 10:02

Neni, je to stejny, minimalni rozdil.

29.6.2017 08:53

kosta napsal(a):
Jak ty pytle plníte?

Pytle plním ručně. Za tři dny jsem napěchovala 98 pytlů. Brácha je odvezl traktorem 25 a začalo pršet. Je to dřina ale je to v suchu. Celkem mám asi 250 pytlů a možná ještě 50 pytlů přibude. Každý má kolem 4.5kg.
Zajímá mě, kolik sena v zimě potřebuje jedna kamerunka na den?

29.6.2017 10:19
janau.

XXX.XXX.162.61

Tady na videu je hezky videt, jak TON dokaze zaprášit.
https://www.youtube.com/watch?v=qVn_VcL1vic
Pak uz to chlapik zvolnil, ale zase ta pracovni rychlost sla do kytek. S konskym nahrabovakem sice nejsou tak krasny rady jedna jako druha, ale neprasi a da se jezdit pomerne rychle. Kdyz se k tomu jeste prida zanedbana jarni udrzba louky - vlaceni krtincu, tak je o "krasny" seno postarano.

Škoda, že jsem nenatočila, jak šlo letos s TONem seno nám, když jsme měli tu premiéru , mám jen pár fotek. Mohu však potvrdit, že se manželovi asi podařilo správně nastavení, nic neprášilo, seno zůstalo po sklizni téměř neponičené, řádkování šlo také krásně i bez použití zástěny a na pozemku nic nezůstalo, dohrabávala jsem akorát rohy u jednoho pozemku, protože byl oplocený a TON se tam blbě dostával... Zkusím natočit obracení a řádkování otavy, pokud tedy u nás nějaká bude, zatím jsme stále téměř bez vláhy, všechno je naprosto suché

29.6.2017 13:50
dadu

XXX.XXX.61.94

janau. napsal(a):
Škoda, že jsem nenatočila, jak šlo letos s TONem seno nám, když jsme měli tu premiéru , mám jen pár fotek. Mohu však potvrdit, že se manželovi asi podařilo správně nastavení, nic neprášilo, seno zůstalo po sklizni téměř neponičené, řádkování šlo také krásně i bez použití zástěny a na pozemku nic nezůstalo, dohrabávala jsem akorát rohy u jednoho pozemku, protože byl oplocený a TON se tam blbě dostával... Zkusím natočit obracení a řádkování otavy, pokud tedy u nás nějaká bude, zatím jsme stále téměř bez vláhy, všechno je naprosto suché

Pojďte k nám (Mladoboleslavsko), tady prší (se střídavou intenzitou) už od včera odpolko.

29.6.2017 15:11
janau.

XXX.XXX.162.61

dadu napsal(a):
Pojďte k nám (Mladoboleslavsko), tady prší (se střídavou intenzitou) už od včera odpolko.

Jak já vám závidím! Pořád koukám na radar, až se k nám déšť trochu dostane, ale ani ň. Dokonce jsme museli začít přisíkat ovcím trávu, což by za normálních okolností vůbec nebylo třeba.. No, tak budu doufat dál, ale nevypadá to dobře... Za posledních 10 dní jen 2mm srážek. Jsme na kopci a všude okolo nás docela tento týden aspoň chvíli zapršelo, jen u nás nic..

29.6.2017 15:39
dadu

XXX.XXX.61.94

No, já včera dolko vymyla a napustila sud na dešťovku vodou z vodovodu, abych měla co dávat zvířatům, tak proto tady teď tak prší... Zkuste taky doplnit zdroje vody tou placenou a pak bud nejspíš pršet i u vás... U mě to funguje na 100%

Vedra

29.6.2017 17:10
Vedra

XXX.XXX.13.145

Já mu říkam pomsta na tři :D Letos jde z domu už na to nemám nervy, kupuju rotorový obracák.
Ona je to taková znouzectnost, je to levné, konstrukčně jednoduché ale z té konstrukce vychází spousta problémů.

Protože odhazuje i při obracení do strany, tak jediný způsob jak nemít dvojitou vrstvu a tedy dvojnásobný čas sušení je odhodit kraj do strouhy a pak jezdit do kola od kraje ke středu. Obracet jednu vrstvu v pásech prostě z principu nelze, leda couvat smajlík. A pokud se obrací normální tráva a ne 15 cm ministébla jako v tom videu tak je ho třeba točit na 540 ot na hřídeli jak udává výrobce, Na nízké otáčky to zacuchává s každým obrácením do vyšších a vyšších pásů které pak už nejdou rozhodit a vevnitř pořádně neschnou. Pokud vyjde počasí tak to až tak nevadí ale jak zaprší tak je problém.

29.6.2017 17:51
dadu

XXX.XXX.61.94

dadu napsal(a):
No, já včera dolko vymyla a napustila sud na dešťovku vodou z vodovodu, abych měla co dávat zvířatům, tak proto tady teď tak prší... Zkuste taky doplnit zdroje vody tou placenou a pak bud nejspíš pršet i u vás... U mě to funguje na 100%

Vypadl mi internet, takže opožděná oprava - dopolko

30.6.2017 04:45

Vedra napsal(a):
Já mu říkam pomsta na tři :D Letos jde z domu už na to nemám nervy, kupuju rotorový obracák.
Ona je to taková znouzectnost, je to levné, konstrukčně jednoduché ale z té konstrukce vychází spousta problémů.

Protože odhazuje i při obracení do strany, tak jediný způsob jak nemít dvojitou vrstvu a tedy dvojnásobný čas sušení je odhodit kraj do strouhy a pak jezdit do kola od kraje ke středu. Obracet jednu vrstvu v pásech prostě z principu nelze, leda couvat smajlík. A pokud se obrací normální tráva a ne 15 cm ministébla jako v tom videu tak je ho třeba točit na 540 ot na hřídeli jak udává výrobce, Na nízké otáčky to zacuchává s každým obrácením do vyšších a vyšších pásů které pak už nejdou rozhodit a vevnitř pořádně neschnou. Pokud vyjde počasí tak to až tak nevadí ale jak zaprší tak je problém.

To mate tak, tyhle UNI stroje co "umej" nahrabovat i obracet, tak vetsinou umej dobre jen jedno a vetsinou to je to nahrabovani. Koukam po tech masinach furt, protoze ty konsky cajky maj svoje limity, treba rozhozeni po posekani rotackou. Hrabacka zase kdyz mam pozemek ve tvaru dlooouho obdelniku a chci nahrabovat pro sberak nebo lis, tak musim jezdit na storc a tim otacenim a couvanim projezdim vic nafty a stravim vic casu na tom. Louky mame pri prvni seci bohaty, takze tondu jsem zavrhnul hned.

30.6.2017 09:13
janau.

XXX.XXX.162.61

dadu napsal(a):

No, u nás nejde ani o placenou vodu jako o vodu celkově. Nemáme veřejný vodovod a kanalizaci, každý jsme závislý na vlastním zdroji vody. Letos jsou už u nás od zač. června 3 stavení bez vody, voda ve studni stále klesá a déšť nikde. Dnes přijede proutkař a nezbývá než jít do hloubkového vrtu..

11.7.2017 10:48
11.7.2017 11:53
kosta

XXX.XXX.111.250

To není pro nás pro chudáky.

11.7.2017 12:04

Tak ono by to slo polepit, celni protibezky se delaly pro MTcka, zaber okolo 2m. Honit to hydromotorem a dozadu jeste capa nebo busatisku a mate 2/3 zaberu jako ten tyrolak na videu. Chce to ale louku bez kameni, kusu zelez atd.

18.7.2017 09:58
18.7.2017 10:45
janau.

XXX.XXX.162.61

Zrovna včera jsme narychlo rozdělávali ve stodole 2 balíky, které byly uvnitř úplně horké... A to jsme si říkali, jak je seno před sbalením krásně proschlé..No při představě, že by chytla stodola se vším, co je uvnitř+ pokračování u souseda, se mi udělalo mdlo..
Zažil někdo někdy, že by se balík opravdu samovznítil?

toto

18.7.2017 11:48
toto

XXX.XXX.74.58

Viděl jsem to na Šumavě u "jednoho soukromníka", ale měl kovové konstrukce podél zdí stodoly a pod každou tou konstrukcí velký ventilátor. Bylo to ale jen na jeden balík. Dosoušel balíky z luk. Elektriku bral z bioplynky.

18.7.2017 13:32
přezdívka

XXX.XXX.105.195

janau. napsal(a):
Zrovna včera jsme narychlo rozdělávali ve stodole 2 balíky, které byly uvnitř úplně horké... A to jsme si říkali, jak je seno před sbalením krásně proschlé..No při představě, že by chytla stodola se vším, co je uvnitř+ pokračování u souseda, se mi udělalo mdlo..
Zažil někdo někdy, že by se balík opravdu samovznítil?

Viděla jsem na poli hořet balík slámy. Jestli teploměr dobře ukazoval, tak teplota sena na posledním loňském horalu byla 60 stupňů. To už jsme nechali na voze pod kůlnou a potom brali přímo z vozu.

18.7.2017 15:15
lilo

XXX.XXX.201.210

Hnojili jste tu louku?

3.8.2017 14:22

Vcera a predevcirem prvni otavicka doma. Je paradni. Zatim jen crcacky okolo a meze co se sekalo jako prvni. Jsem zvedavej jestli ty vetsi kusy stihnou dorust.

3.8.2017 14:25
janau.

XXX.XXX.162.61

Vcera a predevcirem prvni otavicka doma. Je paradni. Zatim jen crcacky okolo a meze co se sekalo jako prvni. Jsem zvedavej jestli ty vetsi kusy stihnou dorust.

Hmm, závidím, u nás pršelo tohle léto pořádně jen jednou, minulý týden jednu noc + dopoledne, takže je všechno komplet suché, otava nejspíš ani nebude

3.8.2017 14:30

Jestli to mate takhle tak to uz asi nestihne. To jste nekde v kopcich? Jestli mate pozemky svoje, mozna je na case zacit se zajimat intezivne o zpusobech jak si tam vodu podrzet a vyuzit aspon ty privalovy lejavce. Nektery ty permakulturni veci nejsou uplne bezduchy.

3.8.2017 15:18
janau.

XXX.XXX.162.61

Jestli to mate takhle tak to uz asi nestihne. To jste nekde v kopcich? Jestli mate pozemky svoje, mozna je na case zacit se zajimat intezivne o zpusobech jak si tam vodu podrzet a vyuzit aspon ty privalovy lejavce. Nektery ty permakulturni veci nejsou uplne bezduchy.

Právě pozemky na seno svoje nemáme, doma máme jen klasické 1000l barely na zalévání zahrady a napájení zvířat a ty jsou letos taky skoro pořád prázdné.. Jsem na jižní Vysočině na kopci (664 m n.m.), nebezpečně blízko jižní Moravě, letos je to fakt bída..
Obecně studny postupně vysychají (nemáme veřejný vodovod), v pondělí bude konečně vrt no a zkusíme za dotace zažádat o dotaci na podzemní nádrž...
Seno už jsem radši nějaké objednala, na zimu tady bude po okolí nouze jako předloni...

3.8.2017 15:59

Není to nějaká ranná otava? Tak za měsíc bych si myslela... U nás i v půlce září.

3.8.2017 18:05

25.5. Bylo prvni seno, takze nejaky 2 mesice a 8 dni? Tady to tak roste, nechavat to dyl nema smysl. Byly roky kdy jsme meli i tri sece. Poslesni jeste v zari. Ale to je uz davno, kdy se meze sekaly kosou a zbytek emefkou. Listovka a kosa je znat v tom jal to pak rychlejs obrusta. Taky jsme po loulach nelitali tezkyma trakztooorama ale polohucul a pak trakturek domadel s lehkou karkou. Zrovna vcera jsem si rikal jak se i ta 25ka bori. A to byly ted hice. Ale trava husta, ze naboso clovek cejti dole vlahu. A ted zrovna to venku zlehka zalejva. Ale treti sec uz nechci, uz by se nevesla.

3.8.2017 20:42

Mně tu otavy už docela přerůstaj, kéž by ty zvířata žraly trochu rychlejc, sušit se mi nechtěj. Pořád se střídaj deště s teplem a tak to letos roste jak o závod.

3.8.2017 21:05

No, je sranda, jak v takhle malym území jsou tak diametrálně jiné podmínky.
Kamarád z Novohradských hor hlásí, že je úplně v pohodě a i otavy nejspíš budou.
Já mám na čem pást, ale žádná sláva (nesuším nic - nemám ani techniku ani plochy).
Známá velkochovatelka od Českých Budějovic prý od doby, co udělali sena, mají 100hlavé stádo s odchovem zavřené ve stodole a to seno zkrmují, protože nepovyrostla tráva skoro o nic...

Je to fakt čím dál drsnější, to počasí...

Mastňáčku... jaká opatření máš konkrétně na mysli, prosím?

3.8.2017 21:49

Jeje to tady nebudu rozepisovat ja jsem k tomu cuchnul jen okrajove. Mozna budouci permakulturista Kuba uz je dal? Zalezi na krajine na terenu, podlozi, ucelu...delaj se ruzny kanaly, zachytny rybniky, rozoravky atd atd. Ale cesky sahare nepomuze uz nic. Mamon to tam zhuntoval nadobro. Plusteda prirodni pomery tam dole, jedno s druhym.
Nedavno pri prutrzi jsem vzal krumpac abych udelal par struh a sved vodu z vesty do louky. By clovek nerek, kolik vody se posbira na par metrech. Takze tech struh jsem musel vykopat vic, skoda aby voda pokracovala az do reky...a dal k bardzum. Sudetaci meli u kaudyho ststku nekolik zachytnejch rybniku a mezi polema meze a strouhy. Statni ststky to samozrejme zavezli kde se dalo. Drzelo to vodu pro louky, na zalejvani ale nejspis i idrzovalo spodni vodu.

4.8.2017 06:02

O tomhle konkretnim jsem premejslel ze bych zkusil nejdriv tam kde pasu, ale obavam se ze by se pak drzelo moc vody - kulhani.

https://www.google.cz/search?q=keyline+plow+pasture&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi86P_N2LzVAhVhBcAKHchrAKAQsAQILw&biw=1315&bih=827.

4.8.2017 08:22

Mastnacku, je poznat, že Vám na té půdě záleží. Díky Bohu aspoň někomu. Myslím, že v ČR je hodně poznat, aspoň kolem velkých měst, že má většina vlastníků tisíc nebo dva tisíce m2 a pronajímá je. Prodat nechtějí a pronajímají třeba taky jen na rok. Ale co s tím, to teda nevím. Půda a krajina jde do háje.

4.8.2017 08:50

Jedno me to neni, ale kdyby me just zalezelo, tak si vezmu zpatky 13ha pole a 2 ha louky takova stran jizni svah a neco s tim provedu. Ale nejsou prostredy. To co popisujete tam je to asi neresitelny, ale na druhou stranu, kupa tech permakulturniku co procitla je spis z mest nez vesnic.... Od podobnych pokusu s vodou me odrazuje jeste jeden fakt a to ze bych si na louky prived more vody splaveny z poli ktery jsou praskovany, hnojeny... leda bych udelal nejaky kanaly abych odved vodu z poli na cestu a z ni uz to pak frci az do reky. A pak upravil moje pozemky aby zadrzovaly vodu jen tu ktera naprsi, taky by to mohlo stacit. Takhle cast vody z poli jede na louku ale to je odhadem tak 5% a zbytek vali pryc.

4.8.2017 10:11
lilo

XXX.XXX.201.210

Jedno me to neni, ale kdyby me just zalezelo, tak si vezmu zpatky 13ha pole a 2 ha louky takova stran jizni svah a neco s tim provedu. Ale nejsou prostredy. To co popisujete tam je to asi neresitelny, ale na druhou stranu, kupa tech permakulturniku co procitla je spis z mest nez vesnic.... Od podobnych pokusu s vodou me odrazuje jeste jeden fakt a to ze bych si na louky prived more vody splaveny z poli ktery jsou praskovany, hnojeny... leda bych udelal nejaky kanaly abych odved vodu z poli na cestu a z ni uz to pak frci az do reky. A pak upravil moje pozemky aby zadrzovaly vodu jen tu ktera naprsi, taky by to mohlo stacit. Takhle cast vody z poli jede na louku ale to je odhadem tak 5% a zbytek vali pryc.

Mastrnacku jses mladej a zivot je dlouhej... spis si myslim ze by clovek mel dat do smlouvy o pronajmu take to jak se o tu pudu budou starat... ne ze ji budou jen plundrovat a sypat do ni jed...

4.8.2017 10:13
lilo

XXX.XXX.201.210

Jo a co se tyka jedovaty vody... tak kdyz bys vytvoril retencni nadrz s filtracnim porostem tak verim tomu ze do poli by se ti dostala voda uz precistena...

4.8.2017 10:27

Smlouvy jsou dany, az dobehne digitalizace budou se delat novy. Pred x rokama me to netankovalo.

K ty filtraci porostem: vodni rostliny zlikvidujou biologicy sra...ky, ale dost pochybuju ze vstrebaj a dal nepustej ty ruzny randapy, dozravaci sragory a ja nevim co jeste. To neni konopi ktery PREJ taha ze zeme skodlivy latky a cisti tak pudu.

6.8.2017 11:58

Nemá někdo v okolí Zlína jeden balík na prodej?

7.8.2017 12:47

Kdyz uz o ty vode..
Blamaz a tunel jako vsechny dotacni programy ktery vymejsli ministerstvo pod tim de bilem Brabcem.
https://www.novinky.cz/domaci/445589-cesko-dramaticky-vysycha-ministerstvo-posila-dalsi-ctvrtmiliardu-na-destovku.html.

7.8.2017 13:12

Každý normální člověk mající problém s vodou si dešťovku na zalévání záhonku doma chytá a teď to kdejakému vykukovi, který si vyběhá dotaci chtěj dotovat z našich daní? Proč proboha? To je zas hovadina. Nojo Brabec z hnutí ANO.To je banda blbců, fakt. Babiš teď bude chytat vodu na každý svý fabrice a ještě mu za to budem platit A až se tu ze zoufalství začnem věšet, tak on rychle koupí i továrnu na provazy... ...

7.8.2017 13:20

Tak destovka je uz tady nejakej patek, ale ted to zase hrotej ze par dni byl hic a uvolnujou dalsi kacky :) Ja bych taky rad sbiral ze strechy, ale mame na ni eternitovy sablony a to si k zelenine lejt nechci. Takze jsem trochu nenormalni ale nestydim se za to. Ptal jsem se chlapika se kterym jsme kdysi hodne resili permakulturu, jak je na tom cr s realizacej keyline uprav terenu... nic moc samozrejme. A pritom to vymyslel snad Australan kde ta voda je na uplne jinym levelu nez tady.

7.8.2017 13:30

Každý člověk má na zahradě už dávno a dávno sudy, vany atd. a chytá dešťovou vodu. Někdo to i dovedl k dokonalosti a má z toho celé rozvody na zahradě a ke zvířatům. A teď z toho dělají objev. Nejspíš bude "potřeba" podpořit výrobce nádrží a dalších dotovaných zařízení. Nikdy to není jen tak pro dobro věci, ale je tam někdo namočenej finančně. Podobně jsou plastové kompostéry od obcí zdarma. Lidi si ho vezmou už jen kvůli tomu, že je zadara. A hlavně z plastu, dřevěná ohrádka nestačí. A tohle je stejné.

7.8.2017 13:50
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Každý člověk má na zahradě už dávno a dávno sudy, vany atd. a chytá dešťovou vodu. Někdo to i dovedl k dokonalosti a má z toho celé rozvody na zahradě a ke zvířatům. A teď z toho dělají objev. Nejspíš bude "potřeba" podpořit výrobce nádrží a dalších dotovaných zařízení. Nikdy to není jen tak pro dobro věci, ale je tam někdo namočenej finančně. Podobně jsou plastové kompostéry od obcí zdarma. Lidi si ho vezmou už jen kvůli tomu, že je zadara. A hlavně z plastu, dřevěná ohrádka nestačí. A tohle je stejné.

S těmi kompostéry máte pravdu, taky mne to nadzdvihlo. V naší vísce dosud měl každý kompost. A teď vedle něj stojí plastiková obluda, prázdná. Byla "zadara". Snad my jediní jsme si jí nevzali. Je to stejné jako z Deštovkou, ale ta je o řád i více dražší. Nádrž jsme koupili dávno, bytelnou zelenou za tři litry, několik sudů máme a vanu. Plánujeme přikoupit. Za své.

7.8.2017 15:08
profesor1

XXX.XXX.199.251

Z části máte pravdu a z části nemáte. Já se možná mýlím zcela, ale můj pohled na tohle je, že nejde ani tak o zalévíání zahrádky, ale vybudování systému, aby se v domácnosti nevyužívala pitná voda např. na splachování v záchodě.
Honza píše o pralesích, osobně bych nechodil tak daleko. Nejvíce si myslím že za úbytek vody může odkanalizování vesnic a napojení na čističku. Alespoň teda u nás s kanalizací nastal pokles spodních vod, protože vedle kanalizace(která byla někde pokládána i 4m hluboko), se pokládal vedle husí krk, asi na odvod vody, která by mohla vymílat okolí kanalizace a hrozily by propady půdy. Tím spodní vody u nás klesla min. o metr někde i o víc. A když si vezmu rozlohu vesnice, tak už je to pěkně velké jezero, které odteklo a stále odtíká bez užitlku. K tomu samozřejmě betonové plochy, anglické trávníky...... Na druhou stranu ten humus co každý z nás vypouští z pračky, z myčky, z dřezu.... potoky a říčky už začínaly být mrtvé stoky. Tak kudy stoho ven?

7.8.2017 16:23

Profesore, tenhle názor je možná blízko pravdě, ne jediný, ale nikde jinde jsem nic takového neslyšela. Proč? Nikdo to neví nebo to nikdo nechce řešit? O poklesu spodních vod v souvislosti s kanalizací území by se mluvit mělo, pokud je to, jak píšete. Možná jsou cesty, jak to vyřešit, třeba kořenovky pro celou vesnici apod., nerozumím tomu. Ale chce to i trochu uvědomění a nepoužívat zrovna všechno, co se v drogerii prodává.

7.8.2017 17:21
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Nemáme myčku, nádobí myjeme ekologickými prostředky, pračku máme, pereme eko prostředky. Máme separační wc, pevné se kompostuje, tekutým, zředěným se zalévá. Přípravky na hygienu též eko. Máme staré zem.stavení, pozemek 2700m. Šedá voda, trativod na náš pozemek. Zvykli jsme si bez problémů. Snažíme se, aby plastový odpad u nás nevznikal. Myslím, že každý by měl začít u sebe.
Nekupujeme zbytečnosti, nemáme mikrovlnku, friták, ted už ani televizi. Máme rádio a internet a notasy.
V obchodě si neberu sáčky, jak jen to jde. Přivítala bych rozšíření obchodů Bez obalu.
Chápu, že lidé v panelákách si toto dovolit nemohou. To mne mrzí.

7.8.2017 17:25

profesor1 napsal(a):
Z části máte pravdu a z části nemáte. Já se možná mýlím zcela, ale můj pohled na tohle je, že nejde ani tak o zalévíání zahrádky, ale vybudování systému, aby se v domácnosti nevyužívala pitná voda např. na splachování v záchodě.
Honza píše o pralesích, osobně bych nechodil tak daleko. Nejvíce si myslím že za úbytek vody může odkanalizování vesnic a napojení na čističku. Alespoň teda u nás s kanalizací nastal pokles spodních vod, protože vedle kanalizace(která byla někde pokládána i 4m hluboko), se pokládal vedle husí krk, asi na odvod vody, která by mohla vymílat okolí kanalizace a hrozily by propady půdy. Tím spodní vody u nás klesla min. o metr někde i o víc. A když si vezmu rozlohu vesnice, tak už je to pěkně velké jezero, které odteklo a stále odtíká bez užitlku. K tomu samozřejmě betonové plochy, anglické trávníky...... Na druhou stranu ten humus co každý z nás vypouští z pračky, z myčky, z dřezu.... potoky a říčky už začínaly být mrtvé stoky. Tak kudy stoho ven?

A já si myslím, že problém je ten, že se prostě všechny "zásahy" do přírody posčítaly. Samotné odkanalizování vesnic by to neudělalo, ale když se přičte špatný management na polích, rozorané mezičky, zrušené remízky, narovnané koryta vodních toků, uježděné cesty v lesích, a kdoví co ještě tak ta voda prostě rychle odteče a ztrácí se jak pitná, tak užitková voda. S tou pitnou šetřit a nesplachovat s ní je sice hezké, ale je to jen vytloukání klínu klínem. Kdyby se podzemní voda neztrácela, tak je i té pitné vody dost. Chce to hlavně zadržovat vodu v krajině a ne v plastovejch sudech pod okapem.
A mimochodem, já nesplachuju. Dokonce ani když vykáknu bobek tak nesplachuju...
Na pavlači splachovat suchej záchod totiž fakt nemá cenu

7.8.2017 17:31

A já si myslím, že problém je ten, že se prostě všechny "zásahy" do přírody posčítaly. Samotné odkanalizování vesnic by to neudělalo, ale když se přičte špatný management na polích, rozorané mezičky, zrušené remízky, narovnané koryta vodních toků, uježděné cesty v lesích, a kdoví co ještě tak ta voda prostě rychle odteče a ztrácí se jak pitná, tak užitková voda. S tou pitnou šetřit a nesplachovat s ní je sice hezké, ale je to jen vytloukání klínu klínem. Kdyby se podzemní voda neztrácela, tak je i té pitné vody dost. Chce to hlavně zadržovat vodu v krajině a ne v plastovejch sudech pod okapem.
A mimochodem, já nesplachuju. Dokonce ani když vykáknu bobek tak nesplachuju...
Na pavlači splachovat suchej záchod totiž fakt nemá cenu

Naprosto souhlasím, je to ve všech oblastech, ale hlavně v hlavách lidí. Chce to nebrat všechno, co vidím, ale jen to, co nutně potřebuju. A nepotřebovat všechno na světě.
JanaKostelec: U nás to samé, prakticky nic nepřijde nazmar a nic není nerozložitelné, wc jako u vás. A jde to bez potíží.

7.8.2017 22:22
profesor1

XXX.XXX.199.251

Kubo, když jsem psal anglictrávník, myslel jsem taky ty pole. Betonové plochy -tak to zase ten rychlý odtok vody z krajiny, tak že přesně jak ty píšeš - když se to nasčítá..........
Suché záchody, případně separační wc..... tak to bych se na to mohl vys*....
Před 40 lety jsem nechápal jak někdo může platit za pitrnou vodu, za dalších 40 let se možná sejdeme u té kadibudky

8.8.2017 07:37
janau.

XXX.XXX.162.61

A může mi někdo z vás říct, jak jste na tom doopravdy v množstvím vody?
u nás není veřejný vodovod, každý je závislý na své vlastní studni nebo vrtu, už 3. rok pravidelně na zač. léta je půl vesnice bez vody, my byli 2x taktak na suchu, pitnou vodu nemáme. Neprší (oblast jižní Vysočiny, okr. Třebíč,664 m n.m.).
Když jsme se nastěhovali, na obě stodoly i obytný barák jsme v první řadě dávali okapy, střechy máme opravdu obrovské, abychom všechnu vodu stahovali do kubíkových barelů, sudů a všeho možného. Je to pořád málo.
Nezbývá, než jít do hloubkového vrtu a pevně věřit, že v něm bude pitná voda (zatím je to tady u nás ve vsi 1:4, další vrty v 6 rodinách se dělaj tento týden, včetně nás. Pořádná podzemní nádrž na zadržení aspoň 20-25 kubíků dešťové vody by se opravdu hodila, ale kde na to mám brát?
A to se jeďte podívat, jak to vypadá na Jižní Moravě, pokud jste tam letos byli, tak víte...
Samozřejmě se také snažíme žít ekologicky, televizi také nemám, záchod ale tedy splachovací mám
Mimochodem, o nějaké otavě se mi může letos opět jenom zdát...

8.8.2017 07:50

Co myslite doopravdy? To asi nikdo nezmeri. Studna je ale dobrej barometr. Mame kopanou necelych 18m hlubokou. Co je v ni letos netusim protoze ja zarovnana drevem na zimu. Srazky letos dobry, ve srovnani s lonskem a predlonskem hodne dobry. Ale pristi rok muze bejt zase jinak.
Kdovi jakou zivotnost ty plastovy nebo laminatovy jimky maj. Tady jsme oproti vam v nizine, sice kopce okolo ale pak kotlina, barak mame nejakych 350mnm. Za deste se okolo vali doslova reky vody. Pri posledni prutrzi se mezi nasim a sousedovic pozemkem udelala reka, ze kdyz jsem sel ven protahovat strouhy na cestu, tak to hucelo jak reka pod kopcem-ta skutecna. A to bylo jen v tesnym sousedstvi. Kolik vody takhle z tech poli a luk vyfrci jen u nas to musi bejt slusnej rybnik.

8.8.2017 08:01
janau.

XXX.XXX.162.61

Co myslite doopravdy? To asi nikdo nezmeri. Studna je ale dobrej barometr. Mame kopanou necelych 18m hlubokou. Co je v ni letos netusim protoze ja zarovnana drevem na zimu. Srazky letos dobry, ve srovnani s lonskem a predlonskem hodne dobry. Ale pristi rok muze bejt zase jinak.
Kdovi jakou zivotnost ty plastovy nebo laminatovy jimky maj. Tady jsme oproti vam v nizine, sice kopce okolo ale pak kotlina, barak mame nejakych 350mnm. Za deste se okolo vali doslova reky vody. Pri posledni prutrzi se mezi nasim a sousedovic pozemkem udelala reka, ze kdyz jsem sel ven protahovat strouhy na cestu, tak to hucelo jak reka pod kopcem-ta skutecna. A to bylo jen v tesnym sousedstvi. Kolik vody takhle z tech poli a luk vyfrci jen u nas to musi bejt slusnej rybnik.

No, tím "doopravdy" bylo myšleno, zda jste závislí na svém vlastním zdroji a zda s ním vystačíte celoročně a nebo máte veřejné vodovody?
Můžu říct, že dostatek vody pro nás za ty poslední 3 roky není žádná samozřejmost, žijeme v domácnosti jen 2, jsme zvyklý vodou šetřit a stejně to nestačí..
Navíc vesnička je úplně na kopci na nejvyšším bodě, všechno stéká dolů do sousedních vesnic, čili pomůže jen lokální řešení každé domácnosti.

8.8.2017 13:22
kosta

XXX.XXX.111.250

Toto téma se zajímavě rozvinulo.Začalo to sušením sena a končí jaké má kdo wc. Nejde to nějak
dohromady.

8.8.2017 13:27

Naopak. Kostej nesplachuje! Ne ze byl byl cunas, ale jeho wc nespotrebovava vodu. Takze setri zdroje. A pro suseni sena je zase potreba aby byla voda, jinak trava neporoste. Takze vzdalene to souvisi.Jsou horsi offtopiky :).

8.8.2017 13:27

No na horách dřív se vypouštěl záchod samospádem na louku, aby se pohnojila. A pak byla krásná tráva a seno. Tak tam bude ta souvislost .

8.8.2017 13:35
kosta

XXX.XXX.111.250

U nás prší pravidelně každý týden v pátek nebo ve čtvrtek vody je zatím dost.Studánka ve
sklepě má pořád stejnou hladinu vody.

8.8.2017 13:37
janau.

XXX.XXX.162.61

No na horách dřív se vypouštěl záchod samospádem na louku, aby se pohnojila. A pak byla krásná tráva a seno. Tak tam bude ta souvislost .

U nás to funguje i dnes

8.8.2017 22:57
pajca

XXX.XXX.142.246

Mě to hlava nějak nebere, jak Kostej vypouští suchý záchod samospádem na louku.

9.8.2017 09:18

Pod barakem je cesta a pak stráň a potok. Nic nikam nevypouštim.

10.8.2017 14:32

Slovensky bratia maji nekolik zajimavych osob...
jedna z nich
https://www.youtube.com/watch?v=GTyJHt8H3Ag.

18.8.2017 14:21

janau. napsal(a):
No, tím "doopravdy" bylo myšleno, zda jste závislí na svém vlastním zdroji a zda s ním vystačíte celoročně a nebo máte veřejné vodovody?
Můžu říct, že dostatek vody pro nás za ty poslední 3 roky není žádná samozřejmost, žijeme v domácnosti jen 2, jsme zvyklý vodou šetřit a stejně to nestačí..
Navíc vesnička je úplně na kopci na nejvyšším bodě, všechno stéká dolů do sousedních vesnic, čili pomůže jen lokální řešení každé domácnosti.

Mozna dobre mit studnu a bejt nekde na kopci pod lesem...
https://domaci.ihned.cz/c1-65848450-pesticidy-nici-ceskou-vodu-dokazuje-rozsahla-studie-muze-za-to-pestovani-repky-naprava-prijde-na-miliardy

Moc by me zajimalo jak je na tom ta nase zdejsi kojenecka voda z teplickejch skal.

Mára1

20.8.2017 16:14
Mára1

XXX.XXX.45.14

Taky se řídíme tou norskou předpovědí počasí. Nejlepší je originál https://www.yr.no/ a je i česká verze. Jsou k tomu i různé návody https://www.hardyn.cz/norske-pocasi-yr-no-predpoved-yr-no-ceskou-republiku/ - mám vysledováno, že u nás není nic lepšího než tahle norská předpověď. Mně se nejvíce líbí, že tam na tom norském webu mám i předpověď pro jednotlivé části dne a taky dost přesnou dlouhodobou předpověd...

21.8.2017 07:37
lilo

XXX.XXX.201.210

https://domaci.ihned.cz/c1-65848450-pesticidy-nici-ceskou-vodu-dokazuje-rozsahla-studie-muze-za-to-pestovani-repky-naprava-prijde-na-miliardy

Moc by me zajimalo jak je na tom ta nase zdejsi kojenecka voda z teplickejch skal.

Z tohodle mi je fakt do place...

21.8.2017 08:08
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hlavně že mě každý rok kontrolují, jestli mojich +/- 60 oven nekadí na pastvině o den déle nebo méně, než je to dáno v té jejich brožuře.

21.8.2017 08:21

Jak se rika plac nic nespravi. Copak tohle. Ale takovy morsky ryby... jak by se meli jist. Jenze, kam ty reky vsechny tecou, co sbiraj chutovky z nasich poli? A primorsky staty ktery si delaj z more skladky... no a z ceho jsou ziveny rybniky v jiznich cechach? Kojeneckou spodni vodou? :) Ne e. Okamzite bych zatrhnul repku a kukurici pro bioblinky. Razem by ubylo 80% "zemedelcu". Me z toho neni do place, me to se re. Na nejaky zachytavani vody se tady u nas vykaslu, protoze bych si akorat zas ral louky. At to radsi zene primo do reky bardzum. Takze jeste spis udela kanaly okolo at z poli neprijde ani kapka.
Proto obcas zareaguju nekde v diskuzich na EKO BIO zemedelce a ptam se jestli fakt maj vsecko tak bio nezavadny, kdyz vsecko okolo je necim zasazeny. To EKO BIO je jen to, ze dodrzej nekolik desitek vymyslenejch smernic. Ale vstupy, voda, krmivo...? Jen naivka by si moh myslet ze je to nezavadny. Ele prodava to...takovy BIO jehne to je vec.

22.8.2017 02:53
lukasel

XXX.XXX.31.45

Velký, eko"podniky jsou jen jedna velká díra na dotace v jednom takovem sem dělal a to byla fraska na eko. To co tam dotyční předváděli. Nejsmutnější na tom je to že když přijde kontrola vše jim projde. Zvířata od sra.cek až po uši plesnivý krmení na krmnym stole o teleni a péče o telata ani nemluvim kafilerka tam jezdila jak linka autobusu... No hnus a podle kontrol vše v pořádku. Člověk doma lita kolem dobytka, aby měl vše co potřebuje a bez nejakejch dotací a tihle tě nazvou zlodejskym soukromnikem. Ať jdo do...

Podle mě eko přístup může fungovat jen tam, kde je o tom dotycnej presvedcenej a ne jen kvůli tomu že je to ted zpropagovany a může se na tom vydělat.

22.8.2017 06:24

Lukasel: Musim se smat, pardon. Jak by jim to neprochazelo, prece sra cka je prirodni, plisen je prirodni. Smrt k zivotu patri.. Lepsi dotace EKO zemedelcum bych zrusil. Lepsi dotace na louky v horskych oblastech bych taky zrusil. No nemusej bejt ani horsky jsem se nedavno dozvedel. Ty castky na hektar jsou, pro me, ohromujici. Kdyz se nad tim zamyslim tak tyhle dotacema zvyhodneny louky jsou na tom vlaste jeste lip, protoze malo kdy je okolo zlutej sajrat atd. Jeste to seno prodaj draz protoze na nej dostanou EKO BIO certifikat :) Kdo je v nizine, tak se mu splavujou kdyz ne na, tak okolo srac ky z okolnich poli, castka na hektar polovicni. Co jako ze ty travy je tam vic? Jede se na kvantitu ne na kvalitu. A kdyz to vtahnu na muj kraj, tak CHKO Broumovsko. Nechapu ty vzdechy ochranaru a treba pamatkaru. Clovek si nemuze vybrat poradne ani barvu fasady, ale kolchoz vesele seje repku, rozsirujou se silnice, psonkove tezej za hranicema kde co. Nechtel bych bejt ditko nimroda, co musi kolovat v zilach divoky zveri, ktera se brodi repkou, nastrikanou psenkou...

22.8.2017 22:34

Mastnacek: LFA oblasti co berou vyšší dotace bych nerušil, ale dost bych je umenšil. Jen si zkuste hospodařit na loukách o svažitosti třeba 30°. Já jsem v H3 a kamarád je o 100m výš v oblasti H2 ale na rovné náhorní plošině, stále na slunci ale s dostatkem srážek. Když on začíná na jaře pást, tak já mívám na pastvinách ještě 40cm sněhu a když mě krmný den u zvířat stojí 300kč, tak celkový účet za krmení v zimě je o dost větší. Bratránek z polabí už suší když já se raduju z prvních zelenejch stéběl co se po zimě objevují na šedivých loukách.

Ale jinak bych dotace zrušil uplně. Trh by si poradil.

25.8.2017 08:35
janau.

XXX.XXX.162.61

Hmm, no to je fakt šílený
na kopci sice jsem, lesy jsou všude okolo, ale bohužel mezi vesničkou a lesy je ještě ze všech stran kus pole, na kterým je každý druhý rok pravidelně řepka.. Každý rok najdu na konci zimy někde za barákem chcíplou srnu..
To jsem zvědavá, co napoví výsledky rozboru vody, ve vrtu jsme na ni narazili až ve 27 m hloubky.

25.8.2017 09:15

Tak mozna to pujde odhadnout kde je hladina spodni vody pro vasi studnu a kde jsou pole.27m to je slusna hloubka.
Srnka mohla chcipnout i prirozene, ale spis pozrala vojtesku, je pro ne snad nejaka toxicka uz sama o sobe.

29.8.2017 06:25

Kratky video s konskym obracakem. Ceka ho vymena zbytku vidli, jsou uz pred smrti.
https://www.youtube.com/watch?v=Xd-orzAGZf8&feature=youtu.be.

29.8.2017 09:02
profesor1

XXX.XXX.192.98

U nás do otavy letos nikdo mlátit nemusel. První den posekat druhý den shrnout do řad a hned, nebo další den domů.

29.8.2017 09:08

Mel bych to uz davno doma, ale odpadnul me chlapik s obracakem na rozhoz. Konak me tu nizkou otavu nepobral, takze bylo zeleny prilepeny no a pak ty deste... Mam jeste jednu louku 0,5ha a tam je krasnej hustej jetel, tak jsem na vazkach jestli ho taky posusit nebo spast. Ovci mam na to malo, tak to budu muset spasat po pruzich at to zbytecne nepovalej.

19.9.2017 18:17
dadu

XXX.XXX.61.94

Když ta řepka ale tolik vydělává... (co na tom, že jen někomu... ).

19.9.2017 20:32

Jo kdyby tak slo jednohlasne -hlas lidu- dat najevo tem parchan tum nahore, ze zvolime jen toho, kdo zastavi to zluty ( a dalsi ) silenstvi, jinak utrum.

20.9.2017 10:09
kosta

XXX.XXX.111.250

Máte pravdu s tou řepkou naše vesnice je na jaře celá žlutá, všude samá řepka a okolí to samé.
Na jednu stranu mají naše včely bohatou snůšku a máme hodně medu.Za ty peníze se nám
to líbí.Druhá snůška nic moc. Díky řepce si na sebe včely vydělají a nám taky nějaká koruna
zůstane k dobru.

20.9.2017 10:28

No... ja teda repkovej med neberu. Jak o nekom vim nebo se prorekne ze to je repkovej med, tak davam ruce pryc.

20.9.2017 10:46

Včera jsem ten Váš odkaz viděla a ani jsem nebyla schopná něco napsat. Pak jsem na to myslela celý den. Když odcházeli po válce Němci, lidi se báli, že otráví vodu. Jestli to někde udělali nevím, nezažila jsem to. Mám známé, kteří uprchli z Iráku. Ptala jsem se, co byla chvíle, kdy se rozhodli k odchodu. Prý když hlásili, že voda ve vodovodu je otrávená a nesmí se pít. Mají tři děti. Jenže tam taky byla válka. A my máme otrávenou vodu, aniž by tu byla válka, pomalu, plíživě, aby nikdo nic nevěděl. Odkaz příštím generacím. Strašné.
V tom videu se mluví o tom, že obilniny se stříkají něčím jiným. Neškodí to spodním vodám, ale my jíme to zrní. To taky není jen tak na mávnutí rukou.

20.9.2017 10:53

Obili se strika randapem pred skliznej... prej proto ze jak rostrlina cejti ze umira, tak se "vysponuje" a da zbytek zivin a energie do zrna. Takze zvyseni vynosu. Nekdo nekde jinde psal, ze kdyz ve vykupu zjistej moc velky zbytky randapu, tak si to kolchoznik odveze domu, strikne to necim jinym co "neutralizuje" randap a odveze s nejakou casovou prodlevou zpatky do vykupu... ja jen doufam, ze teplicka voda tady je nezasazena.

20.9.2017 11:39
profesor1

XXX.XXX.192.98

No nevím......., ale s tím randapem a antirandapem mě to příjde spíše jako šíření poplašné zprávy.
Řepka se před sklizní stříkne nějakým bordelem, který zajistí že rostlina rychl odumře a všechna semena jsou zralá.
Že se tohle dělá u obilí s výše zmíněným efektem pochybuji. Ale možná se to dělá u nějakého pivovarnického ječmene, případně pšenice-žita na mouku. Ono i ty postřiky nejsou zadarmo a cena obilí je zatím naštěstí nízká.
Viděl snad někdo jezdit postřikovače po poli před sklizní obilí?

20.9.2017 11:44

Cituju z jinyho fora

To je podobná prasárna, jako když nevychází rozbor na potravinářskou pšenici. Odveze se domů, tam se stříkne damem a za týden už to je v pořádku.

20.9.2017 11:48
janau.

XXX.XXX.162.61

Loni se sklízela za naším pozemkem řepka a po sklizni se jelo roundupem a vzali i cca 1,5 naší trávy sousedící s polem, já zrovna náhodou byly na zahradě a stála asi 10 m od kolchozníka a vůbec mu to nepřišlo blbý... po pár dnech, až to zaschlo (byla to tráva na seno) udělal manžel pěkný točo a kolchozník nám seno nahradil, ale nas.al nás, v blízkosti jsou naše zvířata (ovce a kozy) a taky moje užitková zahrada. Vítr nevítr, já na něho koukala a on si vklidu pokračoval..
Včera jsme u nás na vsi s chlapem začli v naší hospůdce "osvětu" na téma otrávená voda, lidem ta řepka tady začíná vadit a jsou to oni, kdo vlastní pozemky okolo vsi. Tak uvidíme..
Budeme si dělat rozbory vody z nového vrtu, zahrneme i rozbor na pesticidy, byť je dto drahé, chci to vědět..
Ach jo.

20.9.2017 11:48
profesor1

XXX.XXX.192.98

No to je přesvědčivé jako když taky budu citovat z jednoho fóra -

... za všechno může Babiš....

20.9.2017 12:03

profesor1 napsal(a):
No to je přesvědčivé jako když taky budu citovat z jednoho fóra -

... za všechno může Babiš....

Sorry, jako a snad nééé

20.9.2017 12:17

Tak me nezajima vas presvedcovat, pro me staci co vidim. Nevim jestli jsem to tady psal nebo nepsal, mam velky podezreni, ze diky repce - praskovani se stala hodne smutna vec v nasi rodine. A kdyz se clovek zajima, tak dohleda stejny pripady i odjinud. A v konecnym dusledku ANO, muze za to Babis.

20.9.2017 12:55

Neviděla jsem stříkat obilí těsně před sklizní. Ale stříká se pole, aby tam nerostl plevel (Roundup asi nebo něco takového), dvakrát obvykle. Pak se stříká vzešlé obilí a pak takové už větší. Vím jistě, protože to vidím, že určitě 4x se na to pole něco stříká. Klidně to může být i voda, co já vím? Ale pravděpodobné to není . Ptala jsem se jednoho známého, který si libuje, jak přírodně chová krávy a telata na maso - jsou jen na pastvě, přidává jim jen trochu jádra. Otázka byla jen žertem, jestli to jádro pěstuje taky tak přírodně. Že prý chtěl, ale nejde to, protože se mu do toho dali nějací broučci a bez postřiku by mu to pár dní všechno sežrali. Že dnešní odrůdy nejsou tak odolné jako ty dřívější a pěstuje se na větších polích, která jsou pro škůdce dobrá k rozmnožování. Zkuste nějaký kus země třeba na zahradě takhle stříkat 2x za rok Roundupem. Neroste tam pak dost dlouho nic kromě kopřiv, blínu a dalších podobných plevelů. Ale obilí tam roste! Není to trochu divné? Jablka si nestříkáme proti škůdcům, abychom omezili jedy v potravě, a obilí nám stříkají o stošest. Aby mohlo být levné. To je blbé.

20.9.2017 14:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Obilí se stříká proti plevelu, i dvakrát. Pak se může stříkat proti vzrůstu - aby stéblo zůstalo nízké. Mezi tím se může stříkat většinou dusíkaté hnojvo.

Nechci se nějak zastávat Babiše, ač se ho zastávat musím . Spíše mě jde o vaši krátkozrakost. Jediný rozdíl mezi ostatními je ten, že toho má hodně. Jinak ti měnší pěstitelé dělají to samé, tak že rozdíl tam nevidím, proto heslo že za vše může Babiš je dle mne nejen úsměvné.
Já dávám vinu vládám, které to umožnily a podpořily!

S tím obilím a řepkou přesně nevím, protože u nás to naštěstí není.

20.9.2017 16:22

To dělá drtivá většina zemědělců, to je jasné. A dělají to proto, že právě takhle je to naučili praxí jejich kolchozní předkové nebo je to naučili ve škole (máme u nás přesně takhle hospodařícího soukromého zemědělce, který vystudoval VŠ zem. a je mladou hospodařící generací na pronajatých pozemcích) a protože je to pro ně výhodnější. Zemědělská politika je v naší zemi pořád hodně zasažená družstevním vzorem, hodně tam jsou známosti a nikomu se nechce do toho rejpat. Od revoluce pořád stejně, ať je tam kdo chce.

20.9.2017 18:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nooooo, tady se musím ač nerad zemědělčení za komančů zastat, i když netvrdím že to bylo košér. Bylo to celkem vymakané a jezdili se na to dívat i imperialisti. Konkrétně na Čubu, ale to je zase kapitola sama pro sebe. Ba právě po převratu nikdo nic nehlídal a nekontroloval, navíc se začalo dotovat to co se dotuje, tak to vypadá jak to vypadá. Taky nejen lidi z města, ale už i na vesnici chcou mít všichni plnou lednici a špajzku potravinami z obchodu, za cenu že včerejší pečivo se vyhazuje a kupuje se nové.
Denně u nás údajně zmizí 15ha orné půdy!, tak že na metru čtverečním se musí díky chemii urodit víc a víc....
Kdyby se to vzalo z druhé strany, tak každý druhý nebo dejme tomu třetí den zanikne jeden potenciální soběstačný zemědělec, kterého by 30 až 60ha půdy uživilo

20.9.2017 23:26
pajca

XXX.XXX.162.121

Je to vážně úsměvné, jak kampaň proti Babišovi pokračuje, jak se na něho hází
všechno, i za co nemůže. Ve videu byla řeč o řepce, kukuřici a cukrovce.
Pěstování řepky bylo nařízeno, nebo doporučeno z EU na výrobu biopaliv.
To nevymyslel Babiš. Že Agrofert vyrábí a dodává zemědělcům postřiky?
Když ne on, bude je dodávat jiný. Je jich snad málo, které se dovážejí ?
Již za minulého režimu se při pěstování kukuřice používal totální herbicid Zeazin.
Když se po dlouhých letech používání zjistilo, že se již dostal do spodních vod,
bylo užívání zakázáno. Při pěstování jetele na semeno se používal přípravek
Reglone na ukončení růstu (dozrání, zaschnutí rostlin) Dnes se používá Roundup.
Při použití přípravku Reglone se jetelová sláma musela stohovat myslím dva roky,
než se mohla zaorat. Nesměla se použít na stlaní ani krmení.
Jaký herbicid se používá do cukrovky nevím, ale, Frantíci" pěstování cukrovky u nás
po revoluci dost omezili tím, že koupili a zbourali cukrovary.
Tak vážně myslíte a věříte tomu, že za znečištěné spodní vody může Babiš ?

21.9.2017 05:55

Ale samozrejme ze za to muze. Jeslti to je jak rikate, tak dobre vi, ze voda pujde do kopru. Ale stejne na jeho nebo jim pronajimanych polich se pestuje, vesele praskuje, on vesele dodava chemii. Proste se na tom pakuje. On je v podstate masovej vrah na mnoha frontach a ti mamlasi co nam ostatnim praskujou za prd elej jsou lokalni vrazi. Nebojme se to nazyvat pravyma jmenama. Co za vyznam ma pro nas danovy poplatniky repka, kukurice atd. To co skonci v nafte a benzinu a v byoplinkach? Nic! Nevim jakou merou jsou dotace z unie a z nasich dani, ale urcite to jde z obojiho.
https://zpravy.tiscali.cz/zluta-je-barva-nase-ceska-republika-je-celoevropsky-na-spici-v-pestovani-repky-298238

A jeste jedna vec, jdete na mapy.cz na nasi jizni hranici s rakusakama, hodne do detailu a jedte tak abyste videli rozlohy poli u nas a u rakusaku. Je to velkej rozdil. Zajimavy by tez bylo, kdyby se letecky nebo druzicovy snimky porizovali v dobe kvetu repky. TO musim svitit do vesmiru i za tmy.

21.9.2017 10:20

Může za ziskuchtivost, lhostejnost, bezohlednost... V každé době.

Přidejte reakci

Přidat smajlík