Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vedra

21.9.2017 11:09
Vedra

XXX.XXX.13.145

Nezávadnosti RoundUpu a podobných nevěřím, připomíná mi to dobu kdy si lidi vesele sypali DDT do vlasů proti vším.

http://www.roundup.cz/roundup-flex/pouziti

Do obilí 10-14 dní před sklizní, přeji dobrou chuť.

Otázka je jak to řešit? Plevat obilí ručně jak se dělalo dříve? Moji předci to dělali ale taky měli spoustu dětí které nechodily kromě malotřídky do školy ale dřely na poli.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.9.2017 11:47

Trochu fyzické práce na vzduchu by některým dětem jen prospělo , ani by nemusely zameškat školu. Nemít tak velké lány, více menších hospodářství, chovat zvířata a pást je na zarostlých strništích, i slepice, husy, možná i prasata... Míň plýtvat, využít všechny potraviny, nebýt líní... Jenže to je převrat současného způsobu života.

21.9.2017 13:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Může za ziskuchtivost, lhostejnost, bezohlednost... V každé době.

No jo, a kdo z nás se na tom nepodílí? Kdo z nás není potencionální masový vrah? Kupujeme, naftu-benzín, plasty, pronajímáme mu pole, jsme ziskuchtiví, ač si to neuvědomujeme i lhostejní a bezohlední, pohodlní.........
Když už, tak za mne - Za všechno může Babiš s naším přispěním

21.9.2017 14:09

profesor1 napsal(a):
No jo, a kdo z nás se na tom nepodílí? Kdo z nás není potencionální masový vrah? Kupujeme, naftu-benzín, plasty, pronajímáme mu pole, jsme ziskuchtiví, ač si to neuvědomujeme i lhostejní a bezohlední, pohodlní.........
Když už, tak za mne - Za všechno může Babiš s naším přispěním

Jasně, že za to můžeme nějakým způsobem všichni. Vždyť pořád říkám i píšu, že každý má udělat sám za sebe, co právě on může. A jasně, že Babiš s naším přispěním, to by tam jinak nebyl. Tohle je téma na rozsáhlou politickou diskusi. Na to si Vás tu příliš vážím, než abych se do něčeho takového pouštěla.

21.9.2017 14:24
profesor1

XXX.XXX.192.98

....potencionální.... to jsem napsal asi blbě že
Vím že nemá cenu tady, a ani o tom diskutovat. Každý má kus pravdy, vy určitě větší, ale mě to nedá, abych nezareagoval Ale vždyť vy mě určitě znáte

21.9.2017 14:44
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Dle hesla Mysli globálně, jednej lokálně(začni sám u sebe) jsem před pár lety zinteznivnila pěstování a chov jídla pro naši rodinu. Chováme pět ovcí a berana, králíky, vejce, mléko kupuji u sousedky, hovězí (chované na pastvině)zřídka taktéž. Na zahradě pěstujeme vše, v sadu také. Na zimu sklep, zavařuji, mrazím. Koupila jsem dva mrazáky, jeden na maso, druhý na zeleninu a ovoce. Jednou týdně peču žitný kváskový chleba z biomouky. Kefír z tibi používáme namísto jogurtu. Občas kozí produkty z místní farmičky. Snažím se produkovat co nejméně odpadu. Peru v eko, myju nádobí ručně v dřezu z ekopřípravkem. Toaletu máme separační(inovovaná kadibudka) šedá voda přes kořenovku na náš pozemek. Nepoužíváme žádné chemikálie na zeleninu ani ovoce. Seno sušíme sami.
Babiše jsem nevolila, Zemana taky ne. Při hlasování o vstupu do unie jsem hlasovala proti.

21.9.2017 14:57

Janinka Bosorka napsal(a):
Dle hesla Mysli globálně, jednej lokálně(začni sám u sebe) jsem před pár lety zinteznivnila pěstování a chov jídla pro naši rodinu. Chováme pět ovcí a berana, králíky, vejce, mléko kupuji u sousedky, hovězí (chované na pastvině)zřídka taktéž. Na zahradě pěstujeme vše, v sadu také. Na zimu sklep, zavařuji, mrazím. Koupila jsem dva mrazáky, jeden na maso, druhý na zeleninu a ovoce. Jednou týdně peču žitný kváskový chleba z biomouky. Kefír z tibi používáme namísto jogurtu. Občas kozí produkty z místní farmičky. Snažím se produkovat co nejméně odpadu. Peru v eko, myju nádobí ručně v dřezu z ekopřípravkem. Toaletu máme separační(inovovaná kadibudka) šedá voda přes kořenovku na náš pozemek. Nepoužíváme žádné chemikálie na zeleninu ani ovoce. Seno sušíme sami.
Babiše jsem nevolila, Zemana taky ne. Při hlasování o vstupu do unie jsem hlasovala proti.

21.9.2017 14:58

profesor1 napsal(a):
....potencionální.... to jsem napsal asi blbě že
Vím že nemá cenu tady, a ani o tom diskutovat. Každý má kus pravdy, vy určitě větší, ale mě to nedá, abych nezareagoval Ale vždyť vy mě určitě znáte

Známe, známe, bez Vás by to nemělo šťávu .

21.9.2017 15:06
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nekouřím 25 let, nepiju alkohol 4 roky, kávu mám ráda a peču sladkosti, to ráda. Na čaje suším co se dá. Letos jsem objevila i pravý heřmánek. Mám dvě hovawartky, krmíme je přirozenou stravou. V lednu jsem si přestala barvit vlasy. Co bych vám ještě napsala.

21.9.2017 15:40

Nekouřím 25 let, nepiju alkohol 4 roky, kávu mám ráda a peču sladkosti, to ráda. Na čaje suším co se dá. Letos jsem objevila i pravý heřmánek. Mám dvě hovawartky, krmíme je přirozenou stravou. V lednu jsem si přestala barvit vlasy. Co bych vám ještě napsala.

No vidíte, a já uvažuju, že bych si je asi měla barvit, ale nebaví mě to a můj muž námitky nemá, což rozhoduje. Ten pravý heřmánek jste našla v přírodě nebo jak to myslíte?

21.9.2017 15:43
profesor1

XXX.XXX.192.98

No co dodat?
Pro Oreb - Děkuji, ale přeháníte

Pro Janinku B. - ty sladkosti !? Alkohol je zdravější, to bych ještě být váma přehodnotil

21.9.2017 15:57

Bydlet na vesnici a mít na to čas, žila bych podobně. Teď vám tiše závidím, beru si inspiraci a budu se těšit na důchod.
Zatím bydlím ve městě. Nakupuji v supermarketech. Vozím se v MHD. Vlasy si barvím i když mě to nebaví.
Společné máme dvě poslední věty vašeho příspěvku.

21.9.2017 16:07
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Arus vím, že kdo nemá pozemek, má to těžké. Dostatek času je jen otázkou priorit. V důchodu nejsem.
Jistě máte nějaký nápad, podnět jak začít u sebe? Něco? Všechno se počítá.
Oreb1 heřmánek jsem našla na okraji louky, vedle uložených balíků senáže. Políčko tak deset na deset m.

21.9.2017 16:09

Profesor1: Ale Janinka napsala, že ty sladkosti ráda PEČE, ne že je jí . Třeba je peče pro manžela nebo kamarádky.
arus: Těšte se, to se musí. Ale třeba si jen myslíte, že teď ještě něco nemůžete. Zase příběh ze života: Jdu se svým 30hlavým stádem po cestě a zastaví mě vzdálená sousedka ze zahrady a praví: Já vám tak závidím ta krásná zvířata, že je můžete mít. A já na to: Tak nezáviďte a pořiďte si je taky, máte skoro stejné podmínky jako já. Ale nepořídila si je .

21.9.2017 16:17
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jestli sladkosti peče pro druhé, tak je téměř to samé jako Babiš - potenciální masový vrah
Nechcu vás Janinko podcenit, ani urazit, ale jste si jistá že je to heřmánek a není to rmen rolní? Ptám se jen proto, že se mě nikdy v životě nepodařilo najít volně rostoucí heřmánek pravý.

21.9.2017 16:24

Ono to ale fakt vypadá jako heřmánek, rmen je takový huňatější a nemá takové dlouhé slabé stonky. Budu Vám to věřit . To je teda skoro zázrak! Myslela jsem, že u nás to musíme sít, jinak to neroste.

21.9.2017 17:03

Arus vím, že kdo nemá pozemek, má to těžké. Dostatek času je jen otázkou priorit. V důchodu nejsem.
Jistě máte nějaký nápad, podnět jak začít u sebe? Něco? Všechno se počítá.
Oreb1 heřmánek jsem našla na okraji louky, vedle uložených balíků senáže. Políčko tak deset na deset m.

Už jsem začala před 2 roky. Chovám kamerunky ale nemám je u domu. Musím za nimi dojíždět. Spásají mi pozemek, který jsem zdědila. Maso tedy máme částečně svoje.

Ve městě, kde žiji jsem si vloni pořídila 3 slepice, letos mám možnost brát zbytky ze školy, tak přibyly další 3 slepice. Vajíčka mám svoje a občas máme i na rozdávání.

Máslo jsem zkusila dělat z kupované šlehačky, přestože je domácí výroba dražší než kupované máslo, rodina mě nutí, ať ho dělám dál. Hledám v okolí nějakou krávu, která by mě zásobovala smetanou. Zatím marně.
Možná by nebylo špatné, mít vlastní krávu, ale jak na to, když pozemek mám 15 km od bydliště?

21.9.2017 20:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

To profesor, zcela jistě heřmánek mezi rmenem a heřmánkem je jeden podstatný rozdí. Tedy dva. Heřmánek má duté lůžko a jeho vůně je nezaměnitelná.
Oreb, právě, taky to považuju za zázrak. Volně v přírodě. Suším si byliny už pětadvacet let, heřmánek jsem fakty našla poprvé. Suším šalvěj, řepík, měsíček, bezový květ, lipový květ, dobromysl, tymián. Přes léto dělám čaje z čerstvých bylin.
Sladké peču pro blízké, ale i pro sebe. Mám to ráda. Vím, že to není nejzdravější, ale nadváhu nemám.

21.9.2017 20:06
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Arus, super. Každá troška vlastního jídla je prima. Kráva je náročná, to bych nezvládla. Mléka je hodně, velké nároky na čistotu všeho. Zkoušela jsem trošku dojit naši ovci kříženku. Po jehněti. Mléka pro nás jen troška, ale moc nám chutnalo. Zvažuji koupit jednu východofrízskou ovenu. Přemýšlím o tom.

21.9.2017 21:11

To profesor, zcela jistě heřmánek mezi rmenem a heřmánkem je jeden podstatný rozdí. Tedy dva. Heřmánek má duté lůžko a jeho vůně je nezaměnitelná.
Oreb, právě, taky to považuju za zázrak. Volně v přírodě. Suším si byliny už pětadvacet let, heřmánek jsem fakty našla poprvé. Suším šalvěj, řepík, měsíček, bezový květ, lipový květ, dobromysl, tymián. Přes léto dělám čaje z čerstvých bylin.
Sladké peču pro blízké, ale i pro sebe. Mám to ráda. Vím, že to není nejzdravější, ale nadváhu nemám.

Bylinky na čaj si sbírám taky. Hlavně mateřidoušku, medůňku, petrklíče, mátu, podběl, jahodové a malinové listí, květ lípy a bezu a šípky.

21.9.2017 21:23

Arus, super. Každá troška vlastního jídla je prima. Kráva je náročná, to bych nezvládla. Mléka je hodně, velké nároky na čistotu všeho. Zkoušela jsem trošku dojit naši ovci kříženku. Po jehněti. Mléka pro nás jen troška, ale moc nám chutnalo. Zvažuji koupit jednu východofrízskou ovenu. Přemýšlím o tom.

Krávu jsme měli do mých 16. Moje dětství provázelo pasení a dojení, takže vím, co chov krávy obnáší. Chuť čerstvě nadojeného teplého mléka ještě s pěnou, si pamatuji dodnes. Stejně tak i chuť smetany a másla.

21.9.2017 23:39
profesor1

XXX.XXX.192.98

Z heřmánku tedy máte za jedna
(na čaji z heřmánku a medu jsem vyrostl ).

22.9.2017 15:33
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Https://jihlava.idnes.cz/brambory-pesticidy-chemie-zemedelstvi-kresice-pacov-vysocina-pole-vyzkum-1ts-/jihlava-zpravy.aspx?c=A170922_101252_jihlava-zpravy_mv.

Ani nevím, co na to napsat, neznám řešení. Vzbuzuje to ve mně smutek.
Pěstujeme si brambory pro sebe, hnojíme kompostem, půdu připravujeme pečlivě, takže brambory nemusíme nijak plít. Než plevel vyroste, brambory mají dostatečně vysokou nať. Vlastně tam ani moc žádný plevel neroste, jen po okrajích. Takže důkladná příprava půdy a střídání plodin by mohlo pomoci.
Z mandelinkou je to horší, je nutno ji denně a pečlivě sbírat. Děláme to do té doby, dokud se bramborami dá projít. Pak se nějaké larvy objeví, ale jejich počet už brambory neohrozí. Sousedka nesbírala, larvy nať brambor naprosto zlikvidovaly. Není nať, nejsou brambory.
Hryzce máme na pozemku také no, chytá je Mikeš, ale nestačí to. Nějaké brambory nám opravdu sežerou, hlavně uprostřed výsadby. Říkám tomu daň přírodě. Prostě se s nimi rozdělíme.

22.9.2017 15:50
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Ještě jsem chtěla napsat, že pěstovat cokoliv, i brambory, bez chemie lze. Ale bez ruční práce ne.

22.9.2017 19:24
profesor1

XXX.XXX.192.98

To myslím všichni víme, že to bez chemie v malém jde, ale zkuste takhle nakrmit víc než 7miliard lidí.

22.9.2017 19:49
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

profesor1 napsal(a):
To myslím všichni víme, že to bez chemie v malém jde, ale zkuste takhle nakrmit víc než 7miliard lidí.

Tak možná to je řešení. Když budeme ve výrobě jídla takto pokračovat, tak bude lidí rapidně ubývat. Pak to zas půjde v malém, bez chemie.

22.9.2017 23:38
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ano, je to řešení, řešení jak ubyde lidí mírovou cestou . Jakmile by přišel hlad, tak by vám nezbyla ani ta kořenovka.
Já vám opravdu fandím (až na tu politiku ), ale všude hospodařit bez chemie, to hned tak nepude.
"Nejlepší " na tom je, že další válka bude kvůli vodě, kterou si paradoxně prasíme proto, aby válka nebyla kvůli hladu

24.9.2017 00:22
peťak

XXX.XXX.159.147

profesor1 napsal(a):

Http://denikreferendum.cz/clanek/24832-osn-i-bez-pesticidu-muze-soucasne-zemedelstvi-nasytit-az-devet-miliard-lidi.

24.9.2017 00:26
peťak

XXX.XXX.159.147

Ještě mi přijde super tato kampaň, jen nevím, jestli na tom skutečně nějak více pracují nebo to bl jen volební výkřik loni při krajských volbách...: http://www.zeleniapiratijmk.cz/2016/07/22/konopi-misto-repky-proc/.

24.9.2017 08:05
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

peťak napsal(a):
Http://denikreferendum.cz/clanek/24832-osn-i-bez-pesticidu-muze-soucasne-zemedelstvi-nasytit-az-devet-miliard-lidi.

Pročetla jsem vaše webovky a máte moje obrovské sympatie. Jsme na stejné lodi, jsem moc ráda, že nás je čím dál tím víc.

24.9.2017 09:51
profesor1

XXX.XXX.192.98

S tím konopím jste mě předběhla. Nevím jestli je ve vašem odkazu psáno, ale konopí je možná nejvyužitelnějí rostlina, počínaje zdravotnicvím a konče palivem.
K těm pesticidům - ano, všechno jde když se chce, ale stejně to nejde Vidíte že s tím lobbingen nepohne nikdo, ať bude zvolený do vlády svatý nebo rohatý, nebo vy. Můžete se podívat třeba do zdravotnictví, jakou tam lobbing má moc, ač se jedná o nemocné lidi........ Ale nechci svalovat všechnu vinu jen na lobbing a nadnárodní a já nevím jaké společnosti. Každý znás (vy možná ne ) na tom nese vinu svou pohodlností a vlastně i hamižností.
Nechápejte mě tak, že to co se děje schvaluji, ale......
Osobně proti plevelu bojuji tím, že na všech svojich políčkách na podzim zaorávám hořčici na zeleno, kltertá mě velkou část plevele vydusí. Průmyslové hnojvo nepoužívám ani do muškátů. Stříkám jen zemáky, jednou proti plísni a mandelince. Na jaře ale začnu stříkat i broskev, která bez postřiku opravdu nezarodí. Vím že bych se bez broskve obešel, ale opět ale......
A protože se rád chlubím, tak se ještě pochlubím letošním vypěstovaným vínem bez postřiku
Myslím že na Valašsko hrozny krásné Asi proto, že roste vedle suchého záchodu, který ale nepoužíváme .

24.9.2017 13:13

profesor1 napsal(a):
S tím konopím jste mě předběhla. Nevím jestli je ve vašem odkazu psáno, ale konopí je možná nejvyužitelnějí rostlina, počínaje zdravotnicvím a konče palivem.
K těm pesticidům - ano, všechno jde když se chce, ale stejně to nejde Vidíte že s tím lobbingen nepohne nikdo, ať bude zvolený do vlády svatý nebo rohatý, nebo vy. Můžete se podívat třeba do zdravotnictví, jakou tam lobbing má moc, ač se jedná o nemocné lidi........ Ale nechci svalovat všechnu vinu jen na lobbing a nadnárodní a já nevím jaké společnosti. Každý znás (vy možná ne ) na tom nese vinu svou pohodlností a vlastně i hamižností.
Nechápejte mě tak, že to co se děje schvaluji, ale......
Osobně proti plevelu bojuji tím, že na všech svojich políčkách na podzim zaorávám hořčici na zeleno, kltertá mě velkou část plevele vydusí. Průmyslové hnojvo nepoužívám ani do muškátů. Stříkám jen zemáky, jednou proti plísni a mandelince. Na jaře ale začnu stříkat i broskev, která bez postřiku opravdu nezarodí. Vím že bych se bez broskve obešel, ale opět ale......
A protože se rád chlubím, tak se ještě pochlubím letošním vypěstovaným vínem bez postřiku
Myslím že na Valašsko hrozny krásné Asi proto, že roste vedle suchého záchodu, který ale nepoužíváme .

To víno, je fakt krásné! ...Jaké by asi bylo, kdybyste ten záchod používali.

24.9.2017 14:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Děkuji za uznání!
No já ještě zapomněl napsat, že to hrozno i nádherně voní, tak možná by ta vůně byla ta tam Ale nebojte, po předchozích majitelích je tam toho dost. No a já už jsem pohodlný. Teplé prkýnko je teplé prkýnko

29.9.2017 15:07

Pokud se k tomu odhodlám, foto udělám ...i s komentářem

Tak nakonec jsem seno letos ke kůlu nedávala. Přemluvili mě, že postavíme nový přístřešek pro ovce i se seníkem a opravdu jsme se do toho pustili. Tady je důkaz. Zatím stojí jenom konstrukce. file:///C:/Users/ZAMEST~1/AppData/Local/Temp/Photo0089.jpg.

29.9.2017 15:33

Tak nakonec jsem seno letos ke kůlu nedávala. Přemluvili mě, že postavíme nový přístřešek pro ovce i se seníkem a opravdu jsme se do toho pustili. Tady je důkaz. Zatím stojí jenom konstrukce. file:///C:/Users/ZAMEST~1/AppData/Local/Temp/Photo0089.jpg.

Tak až teď se mi to povedlo

29.9.2017 19:03
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Arus hezkyyyy. Taky máme novej ovčín.

29.9.2017 19:50

Arus hezkyyyy. Taky máme novej ovčín.

Ten váš ovčín se mi moc líbí a úplně by mi stačil, kdybych nepotřebovala uskladnit seno na zimu. Zatím seno pytluji a skladuji, kde se dá a když mi pochybí, zachraňuje mě profesor ze svých zásob. Příští rok už budu mít přístřešek i seník v jednom.

29.9.2017 22:32
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Arus chápu, my máme stodolu, že bych pytlovala seno pro šest ovcí a králíky si, věru, neumím představit.
Konstrukci má ovčín také bytelnou, seník by nahoře mít mohl, ale, jak říkám, máme stodolu.
Dříve, jinde a jindy, jsme měli to, co vy. Seník byl vysoký, v podlaze měl díru a tudy se seno sypalo rovnou do krmelce.

1.10.2017 18:14

Arus chápu, my máme stodolu, že bych pytlovala seno pro šest ovcí a králíky si, věru, neumím představit.
Konstrukci má ovčín také bytelnou, seník by nahoře mít mohl, ale, jak říkám, máme stodolu.
Dříve, jinde a jindy, jsme měli to, co vy. Seník byl vysoký, v podlaze měl díru a tudy se seno sypalo rovnou do krmelce.

Letos mám napytlováno 250 pytlů pro 7 kamerunek. Jsem zvědavá, jestli to bude stačit. Uvidíme. Díru v podlaze pro zhoz sena taky plánuji a dole by měl být i prostor pro jeden či dva balíky.
Pytlování je pomalé a docela dřina, to uznávám, jenže dosud to jinak nešlo. Stodola je holt stodola, jenže tu jsem nezdědila

1.10.2017 20:14
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Arus, tak to jste dobrá. Obdiv. Kam pak ukládáte ty pytle? My jsme zhotovili do nového ovčína krmelec dle nákresu Mastnáčka, chceme zamezit plýtvání. Chci vzít pytel a zvážit denní dávku pro 6 suffolek, má to být dejme tomu 2,5 kg na den a kus, tak jsem zvědava jak s tím vyjdou. Víc nedostanou.

1.10.2017 20:43

Arus, tak to jste dobrá. Obdiv. Kam pak ukládáte ty pytle? My jsme zhotovili do nového ovčína krmelec dle nákresu Mastnáčka, chceme zamezit plýtvání. Chci vzít pytel a zvážit denní dávku pro 6 suffolek, má to být dejme tomu 2,5 kg na den a kus, tak jsem zvědava jak s tím vyjdou. Víc nedostanou.

Pytle se senem skladuji v maringotce, v kůlně a hodně jich mám u bráchy na půdě. Jeden pytel má 4-4.5 kg. Jsou to rašlové pytle, spíš jsou asi na brambory. Mně vyhovuje právě to, že jsou menší, lépe si s nimi poradím
Taky zvažuji, jaké vytvořit krmiště, aby neplýtvaly senem. Zatím se mi líbí, vytvořit něco z palet, aby prostrčily hlavu a netrousily ven. Krmelec se mi moc neosvědčuje. Loňskou zimu jsem využila ovčí pletivo, ale možná tím, že jsem měla ve stádu i dva berany, tak mi ho trochu potrhali. Vydrželo tedy až do jara a letos to mám jako nouzovku, pokud by mě nic lepšího nenapadlo.

1.10.2017 23:01
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Není to klasický krmelec, je spešl. Vyfotím zítra. Nákres přiložen. Pro bezrohá plemena si myslím se hodí. Když člověk suší ručně tak ho plýtvání štve nějak víc.

2.10.2017 07:57
anobbona

XXX.XXX.115.36

Ja ma klasicky kruhovy krmelec s rovnyma spruslama a vytahaji z toho opravdu hodne. Kdyz jsme letos uklizely kolem krmelce, tak jsme to odhadovaly, ze vyhazujem min.6 velkych balíků sena. Letos jsem koupila sit na cely balík, takže budou dostavat seno do sítě, ktera bude v tom krmelci. Jen nevim jak s jehnaty aby se mi v siti nezamotaly.

2.10.2017 08:17

Nevim s tou sitej, ovce se chce nazrat plnou hubou, porochnat se v tom. Z tech kruhovejch to vytahaj to jste se uz presvecila. I ten kruhovej muzete upravit tak aby fungoval jako to na obrazku. Nadelat si z hlazenky Lka ale ne v pravym uhlu ale treba 45 stupnu. A navarit to tam, Nemusite delat dve Lka na diru, ale jedno velky aby vam vysel rozmer pro hlavy jako je na obrazku. Se zelezem je jeste rychlejsi a lepsi prace nez se drevem :).

2.10.2017 09:17
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Používáme kruh a plechovou kostku - obal od tisícilitrové nádrže. Proti kruhu úspora sena mnohem větší. Sice seno musím dávkovat, ale vymrní daleko míň. Nahoru plech proti dešti a vlhku, na kruh jsme si nechalu udělat pozinkovanou čepici. Kostka má čtvercové otvory, proleze tam i velká hlava s náušnicemi a navíc nádrž s kostkou seženete levně. Pod kostkou to chce plastovou paletu, některý kostky se dají koupit i s ní.

2.10.2017 09:23

ovcezkopce napsal(a):
Používáme kruh a plechovou kostku - obal od tisícilitrové nádrže. Proti kruhu úspora sena mnohem větší. Sice seno musím dávkovat, ale vymrní daleko míň. Nahoru plech proti dešti a vlhku, na kruh jsme si nechalu udělat pozinkovanou čepici. Kostka má čtvercové otvory, proleze tam i velká hlava s náušnicemi a navíc nádrž s kostkou seženete levně. Pod kostkou to chce plastovou paletu, některý kostky se dají koupit i s ní.

Ta kostka mě zaujala, můžete sem dát foto?

2.10.2017 10:42
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Odpoledne nafotím a dám.

2.10.2017 13:19
ovcezkopce

XXX.XXX.215.151

Foťák jsem pochopitelně zapomněla, takže vkládám aspoň pár let staré fotky z počítače.

2.10.2017 13:35

Jen dotaz: proč jim necháváte krmelec venku a není pod střechou? Naprší jim do toho a navíc z toho vytahaného sena nebudou mít ani podestýlku. Není to škoda?

2.10.2017 13:36

Na volne lozeny urcite nejrychlejsi reseni. Akorat na baliky se to nenarve, kubikovky maj mirne obdelnikovej tvar nejak 90*110 +-.

2.10.2017 17:14
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Jen dotaz: proč jim necháváte krmelec venku a není pod střechou? Naprší jim do toho a navíc z toho vytahaného sena nebudou mít ani podestýlku. Není to škoda?

Krmelce mají svoji vlastní střechu, jen není nasazená. V boudách jsou balíky a bydlí tam ovce.

2.10.2017 18:09

ovcezkopce napsal(a):
Foťák jsem pochopitelně zapomněla, takže vkládám aspoň pár let staré fotky z počítače.

Děkuji, už si tu kostku dovedu představit. Jenže, kde se dají takové kostky sehnat? Máte tip?

2.10.2017 18:49
Massaro

XXX.XXX.205.119

Hledejte klec na IBC nádrž/kontejner.

2.10.2017 20:48
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Vyfotila jsem krmelec dle Mastnácka. Jak bude fungovat to se uvidí. Zatím se ovce stále pasou. Je pro pět bahnic a berana plemene suffolk.
Seno se bude dávat "oknem", nebude se muset chodit do ovčína. Zimní pastvinu máme v sadu, který je u domu, takže mohu krmit i dvakrát denně. Letos je mým záměrem minimalizovat plýtvání senem.

2.10.2017 21:42

Vyfotila jsem krmelec dle Mastnácka. Jak bude fungovat to se uvidí. Zatím se ovce stále pasou. Je pro pět bahnic a berana plemene suffolk.
Seno se bude dávat "oknem", nebude se muset chodit do ovčína. Zimní pastvinu máme v sadu, který je u domu, takže mohu krmit i dvakrát denně. Letos je mým záměrem minimalizovat plýtvání senem.

Dovolila jsem si vaše fotky zkopírovat a předložím je rodinné radě na zvážení, protože se mi to zdá dost dobré. Děkuji.

2.10.2017 22:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Rádo se stalo, proto jsem je přidala. Jsem opravdu zvědavá, zda to bude fungovat.
Po porodech při laktaci přikrmujeme jádro. Vždy se o něj strhla rvačka. Plánuji vymyslet něco, co vložím ráno před senem do krmelce a dám do toho jádro. Nějaký žlábek, nebo 6 kyblíků.
Původně vymyslela krmelec hanka mkf diskuze zde
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/forum/r/detail/353841/krmna-mriz-zlab-a-jesle-pro-kozy-i-ovce
mastnáček to pěkně dotvořil. Můj šikovný manžel vyrobil toto. Tak uvidíme.
Mastnáček by nám mohl říci jaké jsou zkušenosti. Zda používá.

29.10.2017 09:54
profesor1

XXX.XXX.192.98

profesor1 napsal(a):
Nooooo, tady se musím ač nerad zemědělčení za komančů zastat, i když netvrdím že to bylo košér. Bylo to celkem vymakané a jezdili se na to dívat i imperialisti. Konkrétně na Čubu, ale to je zase kapitola sama pro sebe. Ba právě po převratu nikdo nic nehlídal a nekontroloval, navíc se začalo dotovat to co se dotuje, tak to vypadá jak to vypadá. Taky nejen lidi z města, ale už i na vesnici chcou mít všichni plnou lednici a špajzku potravinami z obchodu, za cenu že včerejší pečivo se vyhazuje a kupuje se nové.
Denně u nás údajně zmizí 15ha orné půdy!, tak že na metru čtverečním se musí díky chemii urodit víc a víc....
Kdyby se to vzalo z druhé strany, tak každý druhý nebo dejme tomu třetí den zanikne jeden potenciální soběstačný zemědělec, kterého by 30 až 60ha půdy uživilo

Jen tak pro zajimavost... dovoluji si to vložit sem a asi opravit můj předchozí údaj

https://www.novinky.cz/ekonomika/452444-denne-ubyva-25-hektaru-zemedelske-pudy.html.

1.11.2017 09:24
kachna

XXX.XXX.188.76

Děkuji, už si tu kostku dovedu představit. Jenže, kde se dají takové kostky sehnat? Máte tip?

Šly by udělat z karisítí, máme podobně ochráněné stromky,4mm karisíť se dá stočit i ručně.

1.11.2017 09:42

kachna napsal(a):
Šly by udělat z karisítí, máme podobně ochráněné stromky,4mm karisíť se dá stočit i ručně.

Kari sítě používám jako mobilní hrazení. Oka mají tuším 10x10cm takže tam ani kamerunka neprostrčí hlavu a to mi vadí. Letošní zimu mám provizorní krmiště z palet. Něco na způsob jako "bosorka". Vyřezala jsem některé "šprušle", aby tam hlavu dostaly.

1.11.2017 09:53
kachna

XXX.XXX.188.76

Kari sítě používám jako mobilní hrazení. Oka mají tuším 10x10cm takže tam ani kamerunka neprostrčí hlavu a to mi vadí. Letošní zimu mám provizorní krmiště z palet. Něco na způsob jako "bosorka". Vyřezala jsem některé "šprušle", aby tam hlavu dostaly.

Máme 20x20 cm, ale jestli tam prostrčí hlavu větší ovce nevím, zapomínám, o kolik jsou menší :o).

1.11.2017 09:59
dad

XXX.XXX.225.133

kachna napsal(a):

4ka nebude dostatečně držet tvar (pro oko 20 x 20)
používám 6 ku a větší průměr podle toho ke komu to mám
okem 20 x 20 protahnou hlavu i půlročci bez rohů, rohatí se můžou ze začátku zaháknout, ale učí se rychle(když je včas vyndáte),
dají se vyřezat různě velké a tvarované otvory pro hlavu podle velikosti ok, jen dobře zabrušte hrany.

11.1.2018 19:54

Nebudu menit nazev vlakna ale zeptam se...kdopak pripravujete techniku na sezonu? :)
Poridil jsem "novejsi" stroj, Zetor 4011 a ted shanim nekoho kdo me pritahne sberak

11.1.2018 21:10
dad

XXX.XXX.225.133

Příští týden jedu pro sluníčka, ruce k hrábím zestárli zase o rok

11.1.2018 21:15

Pro novy nebo stary? ja prave slunicka shanim, ale zameril jsem se na starej typ ze starejch hamru.) nebo nemecky ORION.

11.1.2018 21:29
dad

XXX.XXX.225.133

Pro nový z Malfarm made in PL, nemám vývodový hřídel a v hydru nebo origo Agria jsou pro mně neakceptovatelný ceny, budou muset stačit
S Orionem 6kou jsem jezdil jako malej kluk v Z 3011, do jeteliny i na louce neměl chybu, jezdilo se rychlejc než s koňákem a nenadělal takový rámus

11.1.2018 22:55

Mozna me setnete, ze jsem uplne mimo (techniku nemam, tedy ji nerozumim), ale vzpominam, jak manzel vysoutezil pres dotace pro firmu prekopavac z Polska a ten pracoval vzdy tak max 4 hodiny, bez se rozsypal. Pak 2 mesice cekali, nez ho opravej a tak porad dokola

12.1.2018 06:59
lilo

XXX.XXX.201.210

Vadnej kus

12.1.2018 07:47
kosta

XXX.XXX.111.250

Když už někdo začal tak budu pokračovat. Víte o někom kdo se zabývá malotraktory.
Potřebujeme přestavbu řízení na MT8 132.2.Psali jsme email servis šálek a neozývá se.
Chtěli bychom posilovač řízení.Jak píšete stárneme a není tolik síly. Potom budeme
hledat lepší sekačku.Chtěli bychom rotačku.Máme k Mt lištovku. Ale ta už nám nevyhovuje.

12.1.2018 08:25

kosta napsal(a):
Když už někdo začal tak budu pokračovat. Víte o někom kdo se zabývá malotraktory.
Potřebujeme přestavbu řízení na MT8 132.2.Psali jsme email servis šálek a neozývá se.
Chtěli bychom posilovač řízení.Jak píšete stárneme a není tolik síly. Potom budeme
hledat lepší sekačku.Chtěli bychom rotačku.Máme k Mt lištovku. Ale ta už nám nevyhovuje.

Muzu vam dat kontakt na pana od Pardubic, nevim jak to mate daleko a nejsem si 100% jistej jestli dela i MT, ale vim ze by to udelal asi az na jare, nema vytapenou dilnu. S rotackou si trosku usetrite casu na udrzbe i pri sekani to jo, ale nejsem si jistej jestli to zvladne treba ceskou ztr160. Ta vase listovka ma zaber myslim 152cm? Ja zrovna resim z jakyho materialu si necham vypalit novy pravitko k listovce. Kdzy sezenu za rozumnej peniz dobrej material tak na to poridim uz zrovna - pokud bude spraavna roztec prstu - bezprstovy seceni z Jakovu.

Hippie: myslim ze jsi se zopakovala :) ty polsky verky jsou o stesti a neni to na profi nasazeni. Tamhle neco privarit, zesilit, dat lepsi loziska ( pokud tam jsou ) atd. Zrovna u tech slunicek bych se bal o kvalitu tech slunicek, aby neskoncily v osmickach.

12.1.2018 09:08
Vedra

XXX.XXX.13.145

Nezvládne ani ZTR-140. Ta má skoro 400 kilo a v přepravní poloze je to strašná páka. Za 1800 kg traktorem mi to nadlehčuje přední kola jako hrom.

12.1.2018 13:49
dad

XXX.XXX.225.133

Ono je jedno kde se to vyrobí ČR, PL, PRC, NDR, FR, IT, F atd. Jde jen o to jak se to vyrobí a z čeho. Dost taky záleží na správném výběru a obsluze.
K MT bych to viděl tak na 120 cm záběr, jsou i 100 cm. Jestli máte přední závěs a hřídel můžete mít rotačku i v předu.
Budu si brát 4 sluníčkový stroj. Nestojí 10 000, - a tudíž nečekám žádné zázraky. Celkově bych mohl sušit na 1,2 ha v šesti kusech. Se zárukou dva roky se to dá koupit. A hlavně se to dá složit do kufru od Scenika. Origo aktivní obraceče a shrnovače na to co mám doma se v podobném záběru nevejdou pod 65 tisíc a další pohonnou jednotku už fakt nechci.

12.1.2018 14:02

120cm je zalostny na to o kolik KW si to rekne na vyvodaku. Mozna kdyby to uz melo aspon rozhoz tak bych bral. Rotacka ve predu muze bejt dobra ale v provozu jsem to nikdy nevidel. Ja jsem velkej fanda listovyho seceni, ale na busatisku tolik penez nemam a posledni dobou neni ani zadna k mani na inzerci.

12.1.2018 14:04

Vybiram stroje i podle toho aby je pripadne utahla i 25ka kdyby 40ka klekla. Sice jsem byl ujistovanej jak ne na ni vsecko udelany, ale na silvestra jsem rozhodil pumpu a co by clovek nerek, prasklej mech. Takze jsem poshanel dily, zrepasoval a hodil do slonovy kosti :).

12.1.2018 17:09
dad

XXX.XXX.225.133

Nikdo není hloupej a dobrou Busatis-ku neprodá, jen aby si koupil horší novinku
sám mám lištu ESM a taky spokojenost
rozhoz za bubnovku se dá udělat i doma na hydro, když si to nechcete koupit nový,
dneska není problém sehnat co se Vám líbí - jen na to mít.

12.1.2018 19:56

Tak to vam zavidim tu listu, na varine?
Kosta: mtcko ted me toslo ze se delala varianta jako horska sekacka, takze by i na vase mela jit naroubovat predni protibezka, ta ma zaber dva metry mozna dva deset, to by se me libilo vepredu!
https://www.sbazar.cz/PUMLAS/detail/18004172-horska-sekacka-mt8-046.

13.1.2018 07:55
kosta

XXX.XXX.111.250

Prošli jsme nabídky a ceny a zjistili, že ani nevíme co doma máme.My objedeme louku dokola
Mf tím si uděláme cestu a potom jede mtčko s lištovkou a ta má záběr 150.Máme jedno místo
které je trochu na svahu a ta posečená tráva padá do trávy tak se to musí vybrat a to je ten problém. Tak jsme si mysleli, že rotačka by to vyřešila. K rotačce musí být navíc nějaké
vybavení a to my nemáme takže navíc peníze a to je škoda. tak jsme včera řekli nic.

13.1.2018 08:08
dad

XXX.XXX.225.133

Mastnacek - kdepak Vari - tady jsem utrácel a mám to do služeb, jinak by to muselo zůstat původnímu majiteli

13.1.2018 08:10
dad

XXX.XXX.225.133

13.1.2018 18:48

Dad: ajo vlastne myslim ze uz jste se nekdy pochlubil, takovej stroj bych taky bral.

Kosta: a urcite mate MT08? Nemate treba MINI? Zrovna vcera jsem narazil na bazosi na dve ty protibezky do predni hydrauliky a za pohadkovou cenu, jen to jsou Karlovy Vary coz mam prez skoro celou republiku.

14.1.2018 07:37
kosta

XXX.XXX.111.250

Máme MT 8 132.2 koupený v roce 1996 nový za 170 tisíc.

27.1.2018 08:50

Rádo se stalo, proto jsem je přidala. Jsem opravdu zvědavá, zda to bude fungovat.
Po porodech při laktaci přikrmujeme jádro. Vždy se o něj strhla rvačka. Plánuji vymyslet něco, co vložím ráno před senem do krmelce a dám do toho jádro. Nějaký žlábek, nebo 6 kyblíků.
Původně vymyslela krmelec hanka mkf diskuze zde
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/forum/r/detail/353841/krmna-mriz-zlab-a-jesle-pro-kozy-i-ovce
mastnáček to pěkně dotvořil. Můj šikovný manžel vyrobil toto. Tak uvidíme.
Mastnáček by nám mohl říci jaké jsou zkušenosti. Zda používá.

Puzivam, ale musim to jeste predelat. Mel jsem to puvodne pro kulatej balik, ma to asi 1,2 metru na sirku. Vloni jsem baliky rozbaloval a hazel volny seno, tak jsem na dno udelal dno do jehlanu, ale seno misto aby klouzalo dolu tak se drzelo na vrsku, takze budu predelavat a doprostred dam jeste delici stenu, takze bude na dve pulky. A japak vam z toho zerou? Jednou za 14dni vyhazim seno ze dna, je plny strusky a tvrdejch stebel ktery stejne nezerou.

27.1.2018 09:17
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Žerou z toho moc pěkně.
My máme seno volně ložené, takže doplňujeme každý den, někdy jen jednou ráno, hodně, jindy dvakrát denně menší dávku. Pro lepší využitelnost mi přijde dát méně, vícekrát denně.
Také musíme občas vyházet tvrdá stébla, jsou to čuriny, vybírají si , semínka co se shromaždují dole, tak to milují. Občas jim tam zalovím a posypu vršek sena, hned to zbaští, nebo hodit slepicím, ty to taky moc rády.
Ovce mají na krkách proužky vytrhané vlny, jak tam dolů cpou hlavy, ale to je jen estetická vada.
Také nám moc vyhovuje řešení doplňování sena, zvenčí salaše i ohrady, oknem u krmelce. Nemusíme chodit dovnitř.
Po doplnění se oveny pěkně seřadí každá k jedné díře a pustěj se do toho. Žádný problém.
Jsme s krmelcem moc spokojeni. Lepší jsme neměli. Ještě jednou vám děkuji.
Dnes vyfotím současný stav krmelce i ovcí.

27.1.2018 10:03

Nosim jim jednou denne 2-3 karky, ale uz me to trosku irituje. Mam to nejakych 40m, to zase tak nevadi, ale k ovcim to mam skrz dvoje dvere jedny 80ky a druhy 60ky. Karka velka, takze to nosim na vidlich a obcas to spadne za poslednima dverma a to si zanadavam.) Letos uz asi volny seno nebude, kulaty baliky pujdou na pudu a vysokozdvizkou za traktorem si akorat privezu vzdycky kdyz bude potreba. Nejsem na to pysnej, ale bude to nejlacnejsi reseni ohledne nakupu "novy" techniky. Sbalikuje me kamarad, takze poridim uz "jen" shrabovak a obracak.

27.1.2018 18:33

Prepazil jsem krmitko tak jsem zvedavej jak hezky to bude rano vyzrany. Do kazdy sekce se vejde jedna karka. Fotka je nic moc a ani provedeni krmelce neni tak pekny jako od pana bosorky.) Delam ucelove a snazim se zkratit cas potrebnej na realizaci A vzdycky si rikam ze to nekdy predelam a udelam i hezky na voko.

27.1.2018 18:58
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pan Bosorka! To je dokonalé! To se bude manželovi líbit.
Vypadá to super. Máte přístup z obou stran, tak ta přepážka je fakt dobrej nápad. Já dodám fotky zítra, i jak nosíme seno, máme na to pytel od člunu, lehoučkej. Dnes odpoledne bylo hnusně zataženo, tak se mi fotit nechtělo. Ale zítra už bude dobře, tak to vyblejsknu.

27.1.2018 19:24

No potreboval bych jeste jednu az dve diry, takhle je vzdycky jedna cekatelka a chci jeste jednu zwarblesku tak budou potreba diry dve. Pytlovani by vyresilo pruchod prez ty 60ky futra, ale me staci ze seno musim nakopat, shodit z pudy dirou. Pytlovat a pak tahat z pytle to uz je prilis :) Jak jste psala ze vam ovce jedou po strusce. Voni maj asi za to ze to je neco jako jadro nebo srot. Ale podle mejch odhadu je v tom tak 1/4 prachu a bordela, mozna vic. Slipky jo, ty si to preberou. Zjara to vyhrnu pod krmelcem a nahazim do blatiste pred vchodem do chlivka.

28.1.2018 09:52
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pytel od člunu, v kterém nosíme seno. Pan Bosorka ho naplní na celý den, tak krmí jen ráno, já ho tak neunesu, takže já krmím dvakrát denně. Máme pět oven, beránek dorazí kolem června, počítám, takže šest otvorů.
Na té poslední fotce vidíte, jak čekaj, čuriny, až jim dám nové seno, to klackovité jim nejede. Ale ona přijde nouze a budou litovat. Až dojde na koupený balík.

28.1.2018 19:00

Maj to moc pekny a je videt ze jsou poradne rozmlsany!.).

17.2.2018 09:42

Na tuhle potvoru mam spadeno, ale je az Frydku Mistku a momentalne jsem zneschopnenej
Cena pomerne lidova, chybi tam jeden drzak listy, ale to je detail.

Takovouhle to dela krasnou praci kdyz se nabrousi a sesteluje. A dvoumetrovej zaber, je paradni.
https://www.youtube.com/watch?v=HFgXDVNeqR0

https://www.youtube.com/watch?v=czOdojenSkM

https://www.youtube.com/watch?v=lHo1WcFUDfU.

19.2.2018 09:05
dad

XXX.XXX.225.133

To bude při sekání fičák , jen bacha na sousedovo.

19.2.2018 10:52

Snad dopadne, je az od Frydku

19.2.2018 13:22

Jakýpak až od Frýdku, máš to asi 250km za 3 hodiny seš tam, ok s přívěsem za 4. ČR je malinká zemička, do Ruska bych tě poslal na zkušenou.
Ale sekačka pěkná, jen co je pravda

19.2.2018 13:36

Jakypak copak, autem jsem byl na ukrajine. Tak pocitej, spotreba s karou bude okolo 11-12...kosa za 10000. Snazim se za vecma jezdit co nejbliz.

19.2.2018 19:38
dad

XXX.XXX.225.133

Proboha , čím to jezdíte ?
pro stroje jsem si byl v severním Polsku, Berlíně, Frankfurtu, Stuttgartu, i do Dánska jsem jel,
je pravda, že je mám na práci za peníze a ne jen pro svoje hobby
výjezdem za čáru jsem si je mohl dovolit
znova jsem na jaro chtěl něco na hraní, doma (v CR) mně na půl slova obchoďák odbyl, že prodává jen na dotace za 360.000, -, u výrobce 7,900 EUR - už se začínám učit italsky

4.3.2018 20:04
profesor1

XXX.XXX.202.14

Na tuhle potvoru mam spadeno, ale je az Frydku Mistku a momentalne jsem zneschopnenej
Cena pomerne lidova, chybi tam jeden drzak listy, ale to je detail.

Takovouhle to dela krasnou praci kdyz se nabrousi a sesteluje. A dvoumetrovej zaber, je paradni.
https://www.youtube.com/watch?v=HFgXDVNeqR0

https://www.youtube.com/watch?v=czOdojenSkM

https://www.youtube.com/watch?v=lHo1WcFUDfU.

Tohle máte blíž -
https://www.ifauna.cz/ruzne/inzerce/r/detail/3162397/prodam-zaci-stroj-traktorovy-183/.

19.5.2018 19:36

termin se blizi.) koukam ze vloni jsme uz touhle dobou susili...
dnes jsem pritah "novyho" pomocnika, obracak Deutz Fahr KH40. Ted to chce jeste nahrabovak a sberak!

19.5.2018 20:00

Gratuluju, ale neblázni ještě, vždyť louky jsou ještě plné pampelišek!

19.5.2018 20:24
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Možná u vás na horách. Tady dole jsou louky plné kopretin a kohoutků a zvonků a tráva už taky kvete. Podle starých hospodářů se má louka posekat, když je nejhezčí.

19.5.2018 20:30

Presne tak, jsou mista kde je uz prvni trava slisovana. Tady to bude chtit do maximalne 14dni polozit a podle predpovedi to vypada ze na to snad i budou podminky. Pampelisky jsou uz odkvetly a jak pise prezdivka, zvonky a kopretiny v plnym proudu.

19.5.2018 22:34
janau.

XXX.XXX.230.1

My dnes posekli další menší část, večer to prošla buřina, tak doufám, že další aspoň 3 dny bude aspoň kolem těch 18°C a větřík, jak slibuje předpověď.

20.5.2018 06:52
kosta

XXX.XXX.48.6

U nás byla ráno jinovatka.Předpovědi nic moc 19 stupňů není na sušení sena. Tráva není jak
má být.Poznáme to když sekáme na krmení.

20.5.2018 20:35
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Manžel dneska taky kousek posekal. Loni tam toho bylo asi půl horalu. Letos to na voze asi nebude vůbec vidět. Je to strašně řídký.

20.5.2018 21:17
janau.

XXX.XXX.230.1

u nás jak kde, ale tento kus jsme zrovna museli udělat z důvodu, že to už lehalo... No a jako nejvhodnější termín se zdál vzhledem k předpovědi tento víkend.

24.5.2018 18:22
kosta

XXX.XXX.17.3

Tak naše louka už leží. Trávy je málo. Méně jako v loni.Ale snad to bude stačit.

24.5.2018 21:59
janau.

XXX.XXX.230.1

zítra začínáme s hlavní sečí letoška, plán je mít vše pod střechu do středy, ovšem těžko říct, zda nám půjde počásko na ruku tak, jak se tváří předpověď...

24.5.2018 22:02
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

janau máme to stejné , tedy skorem, chtěli jsme síknou zítra odpolko, ale zatím to vypadá na sobotu dopolko. Pod střechu bychom to nejraději nejpozději v úterý. Poblíž Borotína u Tábora,580 metrů nad mořem.

24.5.2018 22:16
janau.

XXX.XXX.230.1

Janinka Bosorka: vzpomenu si na Vás, tak ať se daří a práce jde od ruky nebo spíš, ať technika poslouchá jak má smajlík Nemáte tam ty šílené buřiny? U nás na Vysočině vůbec nic. Já mám budík na zítra na 5:00 hod., vždy sečeme s manželem brzy ráno, další várka v sobotu a poslední možná v neděli, pokud nestihneme v sobotu. Jinak jsme 664 m.n.m. a skoro vůbec nepršelo, ale travina je letos krásná, mnohem lepší než loni, nevím, jak je to možné. Tak snad čert bude spát a nepošle nám deštík mezi po-středou.
Hodně štěstí a krásné seno!

25.5.2018 00:02
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Děkuji velice, i já na vás budu myslet, my budeme sekat naši louku o velikosti 4000 m, takže najednou. Dnes prší od tří odpolko a to stále. takže už devět hodin. Dnes napršelo 17,7mm na metr. Za jeden den tolik, co za celý duben. A chčije a chčije.
Zítra sekat nebudeme, bude moc mokro, počkáme do soboty.
I já vám přeju krásné počásko na sušení.

25.5.2018 08:16

Zatim si jen maminka dela kraje a kousky. Ja navazim techniku, jako vzdycky za tri vteriny 12 :) Dneska jedu okouknout tri horaly a zejtra jedu pro slunicka k Prostejovu. U nas zacali vcera kluci klatit louky na senaze.

25.5.2018 09:05
janau.

XXX.XXX.230.1

my dnes zatím první půlhektar, začlo pršet, zbytek tedy až zítra, popř. pozítří... Aspoň bude kooonečně zalito.

25.5.2018 10:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Až se seno zeptá, co jsem dělal v zimě.......
Já zatím opravuji - plovocí čep třetího bodu s objímkama v prčicách, kříž s ložiskama ve spojovací hřídeli odklopného ramene v.... ještě dál. Ale náhrady vyrobeny, už jen složit.

25.5.2018 10:06
profesor1

XXX.XXX.192.98

25.5.2018 10:07

profesor1: tak ja jsem zacal hezky, na novej rok jak bylo teplicko tak cisteni chladiciho systemu... ale pak zaclo mrznout a zalez jsem az do jara a pak byly jiny starosti atd atd a najednou trava hup a ma metr!

25.5.2018 10:10
profesor1

XXX.XXX.192.98

Sluníčka bych asi nebral - pomalé a chce to rovnější terén, což tady u nás není, proto taky tak trpí ty čepy strojů, které mám napevno ve třech bodech hydrauliky.

25.5.2018 10:21

Slunicka mam na nahrabovani, na obraceni mam Fahr KH4 ctyrrotor co jsem dotah minulej tejden. Prave ze slunicka potrebujou rychlost ( prej ) a teren mam dobrej, velka louka dlouha skoro 400m. Pul a neco hektar co usime, tak letos necham pro strejcka prihodu a az se zasusi kravka, tak pujde k ovcim ven. Budu jim to ale muset potvoram davkovat, posouvat aby to vyzraly a ne jen povaleli.

27.5.2018 23:58

Já dneska MFkou položil 4000m.
Odneslo to ale jedno malinkaté srnče a pak po 50m málem druhé, to jsem sunul před lištou tak půl metr, než jsem stihnul zareagovat a zastavit. Naštěstí to druhé to fakt zvládlo bez zranění. Stejně jsem měl ale chuť sekačku zahodit do potoka a na nějaké sekání se uplně vykašlat. A to jsme tam měli 2 psy, ale ani oni, ani já s přítelkyní jsme si srnčat prostě nevšimli a to jsme po nich fakt koukali. Podle mě jim nebylo víc jak 2 dny.
Co vy, jak to děláte, abyste svým sekáním neredukovali malou vysokou?

28.5.2018 07:59
hodek

XXX.XXX.215.194

Procházíme louky s pesanama den před plánovaným sekáním, srna ucítí pach a srnče přes noc odvede-praví teorie a potvrzuji v praxi, za 5 let sekání větších ploch jsme posekali jedno srnče, srn je tu spousta, i tak je to líto...

28.5.2018 08:10
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kdysi jsem upozornil myslivce že půjdu sekat rotačkou. Koukal na mě jako na pitomce. Teď už vím, že srnčí je přemnožené. Takový koloušek na grilu je určitě delikatesa
Ač si myslím že z traktoru je celkem výhled, koloušek se lehce přehlídne. Většinou se posunuje směrem ke středu sekaného pole, kde už si dávám jooo pozor. Za nějakých cca 15 let se mě nehoda s kolouchem stala jen jednou. Rozhodně bych kvůli tomu rotačku do potoka neházel. Zajistil bych mu poslední rozloučení na úrovni

28.5.2018 08:16

Když tu družstvo srnčí poseká velkejma traktorama se záběrem 10m při rychlostech 40km/h je ale pořád něco jiného, než když do toho někdo vjede pomalou MFkou. Je to takové mnohem osobnější. Nehledě na to, místní družstvo je plné myslivců, ale že by se tu před sečí chodilo procházet louky, jsem si v životě nevšimnul. Můžu se ale uklidňovat tím, že srnek je prej dost.

28.5.2018 10:36

Jak vidno, začala nám letošní "senná sezóna"...tak jdu na to taky! Tak snad nezaprší...

28.5.2018 10:57

A ja nemuzu sehnat nikoho kdo me to polozi, asi odolam senne hysterii a pockam

28.5.2018 12:07

A ja nemuzu sehnat nikoho kdo me to polozi, asi odolam senne hysterii a pockam

Mastnáčku, kdo si počká, ten se dočká...v čechách mají být silné bouřky. Taky stojíme, sotva jsme začali. Asi jsme píchli, či co.

28.5.2018 12:20

Uz jsem sehnal ale premejslim ze necham polozit jen hektar co je uz prerostly. Zbytek je nizsi ridkej tak to se dosusi kdykoli. Je to dycky zapas s tim senem!

28.5.2018 14:51
přezdívka

XXX.XXX.105.195

My máme první na půdě a jestli nezačne dřív bouřka, tak navečer přijede balíkovač. Je toho posekané necelé 3 ha, tak jsem zvědavá kolik balíků z toho bude.

28.5.2018 18:14
janau.

XXX.XXX.230.1

my máme posečeno od pátku - soboty, usušeno bude zítra, seno je krásné, schlo pomalu, páč je to všehochuť různorodá, balíkovač je objednaný zítra na 16 hod. a jestli začne zítra pršet, tak mě z toho jebne
Každý rok mi to přijde jako větší a větší adrenalin, já vím, moc si to beru, ale dst jsem se na to nadřela, bylo by mi líto tak krásného sena.
Pak už zbývá jen cca půl hektar, tak snad třeba příští týden...

28.5.2018 20:37

Posekano, rozhozeno. Fahr slape pekne, premiera dopafla dobre. Na trojku na 1000otacek a nenamotal ani jednou.

28.5.2018 21:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Ze čtyřtisíc metrů uklizeno ve stodole, krásné seno, vydatné, jen tři kopky tam zbyly na dosušení. Jsou přikryté. Od tří do šesti to vypadalo, že bude děsivá buřina, hřmělo, blesky, černá mračna. Byli jsme na prášky, že to nestihnem. Jen jsme to sklidili a zakryli, vše se rozešlo, udělalo se pěkně. Sekáme bubnovkou, obracíme hráběma, odvážíme na vari.
Dále nás čeká tisíc metrů, z jara přepasených, ale už vcelku dorostlých, ale ty počkaj na lepší počásko, za týden např? pak dvatisíce, také přepaseno, tam tak za dva tři týdny, je tam dosti sucho. A pak na čtyřech tisících otava, ale to až v červenci.
Ovce se pasou na letní pastvině, jsou v naprosté pohodindě, klídek, spokojenost. Vědi, že maj dobré zaměstnance, kteří jim na zimu nasušej to nejlepší.
Opálená jsem jak z Řecka.

28.5.2018 22:27
profesor1

XXX.XXX.192.98

Posekano, rozhozeno. Fahr slape pekne, premiera dopafla dobre. Na trojku na 1000otacek a nenamotal ani jednou.

Tisíc otáček? A to nevzlétlo?

28.5.2018 22:43
dad

XXX.XXX.225.133

tak jsem taky vytáhnul lištu a první parcela padla, zítra před prací další dvě,.

28.5.2018 23:01

Profesor: 1000 na motoru, ne na hrideli :) poradil me to ouvodni majitel pavouka a bylo to akorat. U suchyho uz pak uveru at to jen cechra.

28.5.2018 23:06
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak to jo, už jsem přemýšlel co ta vaše 25 nebo co to teď máte má za převodovku.

29.5.2018 05:42

profesor1: 25ka spi a ceka na oziveni, kteryho se ji dostane nejspis za par let az bude synek vetsi, ted je pracovni stroj 4011. Na prvni rozhoz me prislo jezdeni na dvojku pomaly, trojka byla akorat abych ty trave ujel.

29.5.2018 09:18
profesor1

XXX.XXX.192.98

No já když přešel z toníka na DF - KH400 (nástupce toho co máte vy, akorát nesená) tak jsem prožíval při obracení orgazmus Mohl jsem jezdit snad i na pětku, kolem dokola..... a pořád to nádherně rozhazovalo a rozprostíralo....

29.5.2018 09:31

Zatr sakr, ja nemam vubec poradne v hlave a nastudovany jak to je s otackama na jednotlivy rychloste atd. Ted z hlavy vube nevim, jestli kdyz pofrcim na vetsi kvalt, jak umerne se tim menej otacky na vyvodaku. Ale stejne vic jak na 4ku bych po louce nelital. Upadaly by me kolecka z obracaku :) Ta trojcicka me prijde optimalni. Bal jsem se toho ze to bude centrifuga. Rozhoz dobrej ted jeste jak to doklepe suchy. Budu muset kontaktovat Heinze co ma sbirku manualu v pdf na vsemozny stroje. Na ten muj starej jsem totiz na netu nic nenasel, jen na ty novejsi otocny dozadu a s vic ramenama.

29.5.2018 09:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Na vývodáku jsou podle mne(nejsem nějaký znalý technik) dané maximální otáčky, které kolísají v závislosti na plynu. Ještě tam mám polohu i na kvalty ale to používám jen do štěpkovače nebo do kuželové štípačky, kdy na redukcích mám neutrál. Nevím co vše má 40cítka.
Já obracím na dvojku, trojka už je na mé hrbolaté louky rychlá, to by mě vyhodilo ze sedáku, ale mám 30tky zadní kola a taky je tam rychlejší převodovka (6245).

29.5.2018 10:46

Ta bezprstá lišta nevypadá zle, popřemejšlím o ní, ale pořád jsem za tuhle prstovou 140 lištovku rád, protože jinak bych to musel sekat bubnovkou s teoretickym maximálnim záběrem nějakých 56cm a to bych se uchodil.

29.5.2018 10:52

kostey: uchodil, ale nazenes to rychlosti a tim ze se nezastavujes kvuli odhrabovani, vraceni se a bere to vsechno. Mame bubnovku ale 65cm zaber.

29.5.2018 12:08
janau.

XXX.XXX.164.84

my sečeme také s bubnovkou,62 cm a 64 cm záběr (nějaká z Mountfieldu + Vari) a jde to jako po másle, obzvlášť když je tráva tak strašně hustá jako letos + vysoká skoro jako já smajlík
Jde to pomaleji, ale ve dvou je to v cajku a je to vlastně relax, vždyť je to většinou jen jednou do roka...

29.5.2018 13:00

janau. : tyhle bubnovky jsou stroje pro zensky, zadna velka namaha to neni. Mfka kdyz se vjede do diry, tak je stice stabilni diky dlouhy liste, ale zbytek stroje se zhoupne a z chlapa muze udelat eunucha. Jezdil jsem bez zavazi na riditkach protoze jsem sekal strane a zbytecne me to v kopci zvedalo listu. Na rovinkach to bylo bez neho trosku tezsi na zvedani, ale co, mladej kulturista si s tim poradil :) Mfka ma vyhodu ze dela dva sirsi radky, takze neni potreba rozhazovat. Tady se sece pravidelne i otava. Ale pryc jsou doby, kdy se sekalo i trikrat! Kdyz se nad tim zamyslim tak myslim ze to bylo proto, ze tata s babickou byli dobry sekaci s kosou a sekali rucne. Takze trava rychlejs zregenerovala a celkove drn neproschnul jako pri rotacce. I kdyz teda babicka sla taky az na hlinu jak byla pecliva :).

29.5.2018 13:22

Povězte mi, když s TONem udělám večer řádky a pak to chci ráno rozhodit zas do plochy, tak jak na to?
Nakonec jsem si to rozházel jen tak růčo a hráběma, protože s obracákem jsem to nebyl schopnej rozhodit, ale jen udělat řádek o 2m vedle

29.5.2018 13:25
janau.

XXX.XXX.164.84

jj, přesně tak, jeto pro ženský, mě to baví (i když taky už jsem taky občas solidně rozklepaná :-D) a když jsou teď dvě, tak to s chlapem máme raz dva... No a k obracení a shrnování máme ten TON za traktor z loňska a k Vari ten samej obracák / shrnovač, ale jen 1,2 m, menší plochy a zahrady se dělajk s tím menším, kam se nedostane traktor a větší plochy jezdí se Suprem..
Brr, furt sleduju to dnešní počasí, jestli to klapne a vydržíme do večera bez deště, abychom sbalíkovali, je to fakt napínavýýýý.

29.5.2018 13:33

kostey: to muzes jen cely prekulit nebo to udelat na 2x ze vjedes do pulky, tu prekulis a vedle ni opatrne prekulis druhou. Ja uz nahrabany rady "prekopaval" konakem. Pekne to nacechra.

29.5.2018 13:39

kostey: mas sundanou tu plachetku? kdyz to poradne poturujes tak by to mohlo rozhodit dal, uz si to skoro nepamatuju.

29.5.2018 13:41
janau.

XXX.XXX.164.84

my jsme ručně rozhrabovali jenom první - prostřední lajnu, která nám zůstala nejvíce nakupená (sečeme od středu směrem ven), pak už vznikaly přirozeně meziřádky, obrací se samozřejmě více řádků najednou (pokud se tedy seče bubnovkou za chůze jako u nás). Další den se pak otáčí seno do prostor, kde vznikly mezery po otočení z předchozího dne..
Nakonec se to zřádkuje ze stran a sbalíkuje.. Nedodělávky dodělám já hraběma, to jsou většinou jen okraje pozemků, kde je třeba pletivo, nebo v sadu mezi stromy.

29.5.2018 13:42

janau.: presne tak, z okna vidim nizkou oblacnost a tlacim to vocima za kopec!

29.5.2018 13:54

Jasný plachetku jsem tam měl jen když jsem to večer dával do řádků.
Pokud se snažím najet jen do půlky řádku, tak seno hrnu levym kolem před obracákem a pak to buď skočí doprava a obracák to rozhodí pokud stihnu včas přidat, nebo ho to zahltí a chcípne mi to, nebo to od kola uhne doleva a dělá to pak hromady. A když pak rozhazuju je, tak to chce potůrovat motor než do toho zajedu a pak zas ubrat jen co z toho vyjedu a pak zas přidat než najedu do další hromady. No, asi bude lehčí jen otáčet celé řádky. Sice to bude schnout dýl, ale uschne to i tak.
Já si myslím že tady nezaprší a do večera to bude suché.
Tobě se teď mastňáčku podle radaru vyhla hezká sprška

29.5.2018 13:57

Vsak me to dalo praci to odtlacit!
Ja si vzpominam ze kdyz se rozhazovalo z rad tak jen rucne, hrabema roztahat. Nebud labut dej to do kup :).

29.5.2018 14:53
kosta

XXX.XXX.21.33

Tak už máme usušeno uklizeno na poslední chvíli.Už prší.Prohnalo nás to pěkně.

29.5.2018 19:22
apismaja

XXX.XXX.69.182

Kostey: řádek rozhodit tonem jde, ale musíš vzít jen vršek řádku - horní polovinu, zbytek vezmeš zpáteční jízdou a hodíš to na druhou stranu, hlavně jezdit tak, aby ti to neházalo až k dalšímu řádku, abys tam moh hodit zase půlku toho dalšího řádku. Jde to blbě, ale jde to.

29.5.2018 21:11

apismaja: ok dík, budu to zkoušet a snad se to naučim

ALE

poslušně hlásím, že seno je uklizeno a když jsem se pak ještě prošel, abych domů dovezl obracák, tak jak jsem přijížděl domů, tak na něj stihlo spadnout tak 20 kapek než jsem ho uklidil a teď se to tu hezky zalejvá. To by mě zajímalo, kdo to tak krásně načasoval

29.5.2018 22:36
janau.

XXX.XXX.230.1

u nás vše také uklizeno pod střechou, téměř 200 malých balíků + nějaké volně ložené seno. Vše bez jediné kapky deště, jupíííí. Druhou část však nevím, jak načasovat, předpověď počasí celkem naprd, i když se jí vůbec nedá věřit, dnes u nás mělo pršet v poledne i navečer, přitom nespadla jediná kapka, jako vždy.. Dnes se to ovšem fakt hodilo.. Jsem to aj trochu oslavila :-D.

30.5.2018 05:42

janau.: parada :) na jakou predpoved koukate?
Vcera jsem cestoval ze severu na jih Broumov-Kraliky-Prostejov a mezi Zabrehem a Olomoucej to pekne padalo.
Takhle to vypadalo kdyz jsem doobracel. Pak jsem vyrazil na cestu a za 15km v Polsku dest. Tak volam domu a tam nic az do dneska, tak doufam ze tohle seno nezmokne taky ani jednou.

30.5.2018 06:30
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Krásnej česnek, máme taky luxusní, letos bude ke sklizni zřejmě dříve než jindy. Jako všechno. Držím palce se senem.

30.5.2018 07:33

Dekuju za pochvalu, censek to je prace mamincina. Ja ji jen poridil pulku sadby a pomahali jsme se sazenim.

30.5.2018 07:42
janau.

XXX.XXX.164.84

já koukám většinou na www.yr.no a na https://www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/vysocina/predin-6170/ (to je nejbližší identifikovatelná vesnice od nás z Lesné) a samozřejmě aktuálně na www.radar.bourky.cz
Na těch českejch stránkách jsou dešťově moc pesimističtí a několikrát za den se tam předpověď nekdy i dost výrazně mění a na norech zase moc optimističtí, co se týká srážek. Nicméně včera i na norech byl hlášený désť a nespadla ani kapka.
Je to jak hádání z křišťálové koule, takže je to vlastně především o štěstí, že..
Mastnacku, přeju šťastnou sklizeň všeho co je na té fotce vidět, to vypadá na slušnou úrodu různého druhu smajlík

30.5.2018 08:01

janau.: tak to delate dobre, tyhle predpovedi jsou tak nejak aspon trochu pouzitelny. Na tomhle poli jsou jen brambory a cesnek, zbytek je na spodnim :)

Tohle je paradni ukazka jak usetrit prejezdy po louce
https://www.youtube.com/watch?v=I81WlJ88UO4.

30.5.2018 08:21
janau.

XXX.XXX.164.84

parádní organizace práce! Když si vzpomenu na včerejší dřinu, tak jsem ráda, že toto video vidím až dnes
Ale co, je to max.2x za rok, že..
Jinak plán na seno č.2 vypadá na tento víkend / příští týden. Zbývá 1 plocha 4000 m,2 zahrady cca 2000 m a nějaké drobné plochy okolo sousedovic baráku.
No letos by to mohlo klapnout i s otavou, když byla první seč takhle brzy, co?

30.5.2018 09:46
Tedysek

XXX.XXX.55.32

No tak ja asi nikdy neposecu. Nejdriv nebyla trava dost narostla, pak zacali vyhrozovat s destem a kdyz trava narostla tak nam zase furt prsi. Staci 1h dest a mame vyplaveny kraj. Vcera 1,5h prselo a byla bourka. Zmizely silnice, mesto komplet pod vodou, utopena auta a vsude hasici. O padlych stromech ani nemluve. a to to bude aspon tyden schnout aby se dalo posekat a ne se brodit v blate. smajlík ale az bude hezky, budu susit celou dzungli. :D.

30.5.2018 10:15

Tedysku, nemáte doma vodu, doufám. Vždycky jsem vyhledávala místa k bydlení, která jsou na kopci, protože moc dobře vím, co dokáže třeba Orlice. V dětství jsem měla povodňové sny. Takže jestli je kraj pod vodou a Vy ne, jste šťastlivci a děkuj Bohu za to.
A tu džungli určitě s Tvým odhodláním usušíš .

30.5.2018 10:52

Ano ano, kopec to jisti. V 97 nebo kdy to byla ta velka voda tak se Stenava dostala az k nam pod kopec. To ale znamenalo, ze soused zpodkopce mel metr ne li vic vody v obyvaku. Nevyhoda, ze voda stece z kopce. A taky furt neco tahat do kopce :).

30.5.2018 11:22
Tedysek

XXX.XXX.55.32

Tedysku, nemáte doma vodu, doufám. Vždycky jsem vyhledávala místa k bydlení, která jsou na kopci, protože moc dobře vím, co dokáže třeba Orlice. V dětství jsem měla povodňové sny. Takže jestli je kraj pod vodou a Vy ne, jste šťastlivci a děkuj Bohu za to.
A tu džungli určitě s Tvým odhodláním usušíš .

My mame uzasne reseny pozemek. Voda ze zahumenky se splavuje do kanalku pod stodolou az na zahradu. Ta je sikmo svazita takze pomalu se voda splavi pres zahradu a dvur az mezi baraky do kanalu. Barak je suchy a cely pozemek je bravurne zality. :).

30.5.2018 21:35
berrynator

XXX.XXX.139.247

tak včera slisována první louka, dneska mě při odvozu druhé fůry balíků stihlo pák kapek, sotva co jsem zaparkoval pod střechou, tak spadlo nějakých 16 mm, příští týden seknu zbytek a už budu vyhlížet otavy, jestli nakonec nebudou lepší než první seč, za duben nám napršelo nějakých 15 mm, za květen už skoro 80, zatím nějakých 8 balíků po hektaru, takže to ve finále zas taková bída není.

31.5.2018 15:40
dad

XXX.XXX.225.133

berrynator - a jaké byly výnosy tak před pěti lety ? od té doby je vody míň a míň,
lisovat snad budu zítra dopoledne,
porosty při sekání nepřesáhli metr výšky a je to řidší, jsou tam i místa kde nebylo vidět, že projela sekačka, počítám s polovičním až 2/3 výnosem.

1.6.2018 12:53

Ja vam nevim panove, Mel jsem z cca 0,6ha dva horaly, marne hledam podle typu jakej ma obsah. Ale ani je znamej moc nenabouchal protoze nez nasbiral druhej, tak jsem mel slozeno ( a nebylo to tim, ze bych mel diky strihani ovci lepsi fyzicku ). Z dalsich 0,8ha toho nebude o moc vic, sice to je vetsi ale polovinu vymery jsou chlupy. Jestli nenaroste otava tak to bude zajimavy,...bude hodne klobas :).

1.6.2018 13:55
dad

XXX.XXX.225.133

nalisováno, ze třech a půl tis. m 2 48 kusů b. z lisu Caeb Mountain, lisováno jen lehce aby vydýchaly, váha cca 15 / 18 kg, ještě mně čeká 2500 m2, pak až otava, zatím jsem na třetině potřebného množství, ještě, že mám možnosti i jiného krmení.

1.6.2018 22:09
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

dad gratulka hezký malý balíky, já vždy viděla malý jen hranatý. Takže ze čtyř tisíc to vychází tak na tři velké balíky? No, to ještě musíme dost přisušit.

2.6.2018 22:31
dad

XXX.XXX.225.133

tohle kácím obci, kluci budou mít radost až dostanou v pondělí do ruky hrábě , dole to je pěkně hustý, ale jak jedu po svahu nahoru tak to hodně řídne a je to nižší a nižší.

8.6.2018 08:12

Kdo si mysli ze je nase zemedelstvi konkurenceschopny? :)
https://www.youtube.com/watch?v=CYTh7Zu6xFE.

8.6.2018 13:27
dad

XXX.XXX.225.133

TOMU SE ŘÍKÁ SPECIALIZACE, dnes jsem se byl podívat na stroj, který jsem chtěl koupit, podnik s pěti zaměstnanci a 1200 ha, roční dotace cca 100.000.000, - a prej nemůžou vyžít , dal bych jim podmínky drobnochovatelů a zemědělců do 10 ha, to jsou hrdinové téhle doby

8.6.2018 13:37
dad

XXX.XXX.225.133

jinak se včera lisovalo u táty, na běžně podmáčených loukách se letos sušilo dobře, z 1,7 ha 35 balíků z lisu Pottinger 3200 což je paráda, tohle nikdo nečekal.

8.6.2018 14:41
hodek

XXX.XXX.215.194

dad napsal(a):
TOMU SE ŘÍKÁ SPECIALIZACE, dnes jsem se byl podívat na stroj, který jsem chtěl koupit, podnik s pěti zaměstnanci a 1200 ha, roční dotace cca 100.000.000, - a prej nemůžou vyžít , dal bych jim podmínky drobnochovatelů a zemědělců do 10 ha, to jsou hrdinové téhle doby

Nechci se velkopodniků zastávat, taky mě to jejich "hospodaření" štve, ale neupsal jste se v těch nulách? Dotaci 10 mil věřím, ale 100 mil je nejspíš s touhle výměrou blbost...

8.6.2018 19:31

Taky se mi zdá, že tam je o nulu víc

8.6.2018 22:32
dad

XXX.XXX.225.133

Není, nejsou to jen peníze za plochu, postavily nejmodernější typ kravína + dojící automat a linku na zpracování mléka, plně automatická krmná linka, tu plní jednou za tři dny spec. nástavbou na manipolátoru, obsluha je jeden člověk s mobilem, nahradily tím starý čtyřřaďák
omlouvám se, už to vidím, já nenapsal že to dostali v loňském roce a na co,
za to chtějí za 11 let starou mašinu z třetí ruky 75 % ceny nového stroje, nedokázali ji ani rozjet

9.6.2018 21:49
hodek

XXX.XXX.229.142

No pak dejme tomu, že ta částka odpovídá, ale v tom případě i věřím, že se pomalu neuživěj, dotace na investice je kolem 35%, to znamená, že zbytek platí ze svého, nejspíš z úvěru a ten se musí splácet včetně úroků. Ušetří na lidech, ale ty splátky budou pekelný. A navíc pokud se jim na těch automatech něco rozbije, člověka k tomu stejně potřebujou, bude to nějaký specialista a ten nebude dělat za hodinovou sazbu traktoristy...Tak mi to vychází, že není co závidět

25.7.2018 07:34

Kdo nevedel nebo jen tusil :) Jak ovlivnuje doba senosece mnozstvi, ale hlavne kvalitu sena. To porad rikam ze je to velkej hazard sverit pripravu krmiva nekomu jinymu nez sam sobe. A ani to nekdy nepomuze, kdyz pocasi nespolupracuje.

25.7.2018 09:45

mastnacku, když jsme u toho, můžete mi vysvětlit, prosím, jak vypadá, když tráva metá a jak když kvete? Nějak v tom nemám jasno.

25.7.2018 09:53

Ja taky ne :) susime jak prinde pocasi, jak odkvetou pampelisky. Ono se to asi neda trefit pro vsechny druhy trav co jsou na louce, asi se to bere podle toho ceho je tam vic. Rad bych tyhle veci ovladal a nemusel to vycitat z knizek. Ty pampelisky mam vzity od detstvi, protoze to chmejrsi za siralo vzduch filtr na emefce a saci kos. Dalsi znameni bylo ze vykvetly kopretiny. Porad je co se ucit. Tohle mam z pekny knizky kterou snad nekdy oskenuju. Je to rok 1960 a hned ze zacatku tam popisujou treba podrejvani.

25.7.2018 10:15

Kdybyste se k tomu skenování dostal, určitě by to přivítalo víc lidí. V některých směrech trochu závidím těm, co chodili na zemědělku, že se tam naučili spoustu věcí, které teď musím pracně shánět. Na druhou stranu někteří z nich mají občas věci zažité tak konzervativně, že jsem ráda, že jsem tam nechodila . Tak budeme čekat, až Vám zbyde čas na skenování .

25.7.2018 11:16
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Kdybyste se k tomu skenování dostal, určitě by to přivítalo víc lidí. V některých směrech trochu závidím těm, co chodili na zemědělku, že se tam naučili spoustu věcí, které teď musím pracně shánět. Na druhou stranu někteří z nich mají občas věci zažité tak konzervativně, že jsem ráda, že jsem tam nechodila . Tak budeme čekat, až Vám zbyde čas na skenování .

Jestli si chcete doplnit zemědělské vzdělání, není problém v antikvariátech nalézt staré (i nové) učebnice na zemědělky za pár šupů. Ta škola jako taková není třeba.

25.7.2018 11:37
hodek

XXX.XXX.215.194

Metání = fáze, kdy se objevuje na vrcholu trávy květenství
Kvetení se pozná podle uvolňování pylu z květenství, z trávy se "práší".

25.7.2018 11:42

oreb: s tim skenovanim konkretne tyhle knizky nevim, casove to vyjde tak na dve tri hodinky, ale spis lituju tuhle knizku rozriznout ve hrbete a skenovat jednotlivy listy, aby to nejak vypadalo. Schvalne jsem ted kouknul po internetu jestli ji nekde jeste maj v antikvariatech a nic jsem nenasel. Sice by pak byla uz vecna, ale obcas si i rad prolistuju tyhle stary zazloutly knizky.

25.7.2018 11:42

Varaxi, já vím, že není třeba škola, ale myslela jsem to tak, že těm, kteří tam chodili, něco v hlavě utkvělo a nemusí se to dnes pracně učit v době, kdy mají málo času. Mně taky v hlavě něco utkvělo a hodí se mi to dosud . Jinak s tím antikvariátem máte samozřejmě pravdu.

25.7.2018 11:45

hodek: Díky, čili jsem dosud zaměňovala kvetení za metání. Tak už jsem chytřejší. Ale trochu mi to nepasuje časově k těm kvetoucím kopretinám, řekla bych, že v tu dobu už kvetou taky trávy.

27.7.2018 06:49

Ofotil jsem obsah kapitol o priprave krmiva a peci o louky a kapitolu o ovcich. Kozy tam nejsou a dobytek sem cpat nebudu :)

Jestli bude zajem, ofotim nejak hezky ( nebudu skenovat ) aspon tyhle dve kapitoly.
Na tyhle knizce je dobry coz popisujou i v uvodu, ze nejdou do hloubky, ale lehce popisou problem nebo postup a odkazou na zdroj dalsi literatury.

27.7.2018 07:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pane Havle, za mne výborné! Ráda bych si přečetla celou knihu. Ovce mne zajímaj eminetně. Děkuji.

27.7.2018 08:12

Celou fotit nebudu je to 433 stran a vetsina je o pestovani. Ty dve kapitoly udelam fotakem. Treba i len cheml. Co je tam jeste zajimnavy tak rok rozepsanej po mesicich a podkapitoly jako skot, prasata, ovce, drubez, atd co se dela v tom mesici, vcetne kapitol ruzne dalsi.

27.7.2018 09:09
dad

XXX.XXX.225.133

a zrovna mně by zajímaly kozy a dobytek.

27.7.2018 09:12

Nojo, ale kozy tam nejsou a o dobytku je tam toho moc :).

27.7.2018 09:21
dad

XXX.XXX.225.133

já vím , na celou knížku by to chtělo už ten automat, ten umí sám listovat a nemusí se rozebrat vazba, jenom kde ho sebrat

27.7.2018 09:24

Automat netreba, je hodne zpusobu jak tonaskenovat bez rezani, ale neni cas to vyrobit. Sklo z velkyho A3 skeneru uuz doma mam. Ale jako milion dalsich "projektu" :) A tech knizek podobnyho zamereni uz jsem taky nasyslil pomerne dost.

27.7.2018 10:55

Vypadá to hodně zajímavě, ty porosty a plodiny třeba.

27.7.2018 11:49

30.7.2018 10:05

Řekněte mi někdo, jak se má pěstovat louka, aby na ní zůstaly kvetoucí rostliny. Kopretiny, chrastavce, zvonky atd. Co okolo vidím, když se louka pravidelně seká, kytky mizí a zůstávají jen trávy. Během 5 let vymizí skoro všechny kytky. Vidím to i na senu, které mám ze stejného místa od stejného zemědělce pěkné, ale rok od roku koňštější, myslím tím, že tam je víc a víc trávy a míň a míň kytek, které jsou pro kozy lepší než ta tráva. Napadlo mě, že je asi rozpor v tom, jestli louku posekáme před odkvetením nebo po něm. Myslím, že když se seká v době metání, nestačí kytky vykvést a odkvést a vysemenit se a za pár let je po nich, protože nemají tak dlouhý život.

30.7.2018 11:00
marion108

XXX.XXX.72.163

Zas taková sláva to není... Z 1,5ha 40 m3 sena...smajlík

30.7.2018 11:12
marion108

XXX.XXX.72.163

Vcera jsme jeli pres Rymarov, Bruntál a tam je mraky, mraky, tisice oprselych baliku sena... Brecet se mi chtelo, tady nevedi cim krmit a tam tim tak mrhaji, louky zelene a jeste jsme potkali v kopcich poradny slejvak...

30.7.2018 18:44
dad

XXX.XXX.225.133

Oreb1 - ano je to v tom způsobu sečí a případném hnojení, na výnos a sušení jsou však trávy lepší.

30.7.2018 19:20
kouták

XXX.XXX.168.33

Oreb1-u nás jeden zemědělec nechává v loukách stát kus o délce asi 100 metrů a šíři 10 metrů vysemenit.Poseká je vždy až při otavách.Dělá to asi už tři roky na každé louce a už to jsou zase louky plné lučních květů.Hospodaří sice na stovkách hektarů, ale určitě by to šlo i na menších rozlohách.Jeho jogurty a sýry jsou výborné z jeho vlastní mlékárny.

30.7.2018 22:55

dad: Když vezmete ty hodnoty, které jsou někde v tabulkách, je výnos větší a tráva výživnější, ale tyhle kytky mají v sobě výživu, kterou pak je potřeba dávat zase ve formě minerálů, pracně upravovat stravitelnost a tak. Ty kytky jsou léky v krmivu bez vedlejších účinků na zdraví. Třeba ty kopretiny mají v sobě zapomněla jsem název té látky, která odpuzuje hmyz. A je toho víc.
kouták: Konečně si to někdo uvědomil, že ty kytky nejsou zbytečné.

31.7.2018 08:39
dad

XXX.XXX.225.133

Oreb1 - pro prodejce sena je lepší výnos větším příjmem, a poslední dobou se prodá vše
kouták - způsob těchto sečí se používá při výskytu chřástala, je to za dost peněz na dotaci, možná je však hospodář uvědomělý nebo na tomto způsobu hospodaření má vlastní zájem,.

31.7.2018 09:08
PavelIV

XXX.XXX.132.149

No, ono se snad musí u některých dotačních titulů nechat část louky tuším do konce srpna (jestli si to dobře pamatuju tak 5-15%) u DPB nad 12 ha. Takže to možná dělá, protože musí, ale asi je to dobrý opatření.

31.7.2018 09:09

dad: taky bych to tak s tema pasama videl ze v tom budou penize, ale treba se rad budu plist.

31.7.2018 10:02
hodek

XXX.XXX.215.194

Souhlas s Pavel IIV, nad 12 ha je nutno nechat část neposekanou, je to součást podmínek pro greening, pak je taky titul ochrana modráska, kde je omezený termín seče.

31.7.2018 11:59

Škoda, že nad 12 ha asi moc luk není, protože kytky mizí.

1.8.2018 19:54
Veterinář

XXX.XXX.159.116

Kytky ubývají.Divim se, že se diví právě oreb1. Přitom má v profilu fotky stáda které se pase na jarní kvetoucí louce.

2.8.2018 07:41
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Ještě si vzpomínám, že i na menších DPB se to může udělat dobrovolně, ale musí se to tuším nějak SZIFu nahlásit. Já mám tedy kytiček a jiných "bylinek" zatím mnohem víc, než by se mi líbilo - čistil jsem náletovou džungli, kde už byly i 4m stromy + šípky atd.

2.8.2018 10:35
dad

XXX.XXX.225.133

máte někdo tušení do jaké hloubky se na středních a vysokých veterinárních školách probírá enviromentální vývoj zájmových objektů zeleně ? biodiverzita ? biologie rostlin ?

2.8.2018 13:47
Bekkky

XXX.XXX.70.79

Oreb:
Zdá á se mi, že sem opět infiltroval ten Váš zakuklenej soused, to je muž mnoha tváří….

2.8.2018 13:49
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Veterinář jo, nic ani nechová a kdoví, co si tady léčí.

2.8.2018 13:55

Jojo taky jsem si rikal, veterinar jeden! Ale nechtel jsem bejt za schyzofrenika.).

2.8.2018 13:59
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pane Havle, kde je kniha? Při siestě bych si tady z ní brala poučení. Děkuji.

2.8.2018 14:13

Na stole, ale bude, udelal jsem rozhodnuti, ze i ty pekne zachovly knizky rozrezu a podelim se. Pak to zabalim a ulozim na suchy misto pro pristi generace. Treba uz vecer neco bude.

2.8.2018 14:36
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak to jsem vám fakt vděčná.

2.8.2018 15:59
Veterinář

XXX.XXX.88.16

Veterinář jo, nic ani nechová a kdoví, co si tady léčí.

Podle veřejně dostupné fotodokumentace a článků (idnes, deník, kominsky zpravodaj, YouTube, Facebook a dalších webů) soused nepotřebuje nic chovat.Stači to stádo kozlů co má dva metry pod okny.
Hezký den všem !

2.8.2018 16:00

P o s a h a n e c :).

2.8.2018 16:02
dad

XXX.XXX.225.133

a je to tady , je to držák

2.8.2018 16:08
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Veterinář budte rád. Pohled na zvířata uklidňuje, zdravé mléko na dosah a bez starostí.
Představte si, kdyby vám pod okny jezdila tramvaj, vlak, vedla dálnice, byla vedle vás hospoda, kde by venku kuřáci stále diskutovali, techno párty, diskotéka, autoservis, truhlárna... Rozhodli by se tam postavit jaderné úložiště. Mám pokračovat?

2.8.2018 16:12

Jeden mladý pán mi po setkání s onou osobou řekl: Nechte ho, on se znemožní sám, už je v tom dost daleko.

2.8.2018 20:33

Bosorka: tak uz se skenuje

veterinar: aspon ma vase zena pohled na poradnyho samce ( kozla ), kdyz ma doma takovyho zalovnicka...

2.8.2018 20:56
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Prima už se těším.
Nehodila by se pak např. úložna? Nebo tak něco.

3.8.2018 08:42

bosorka: vcera jsem zvladnul 104 stran cili 52 listu. Je to pomala prace, skenuju na kvalitu v barve. Po rozriznuti hrbetu jsem odrezal stehy no a pak natrhat spojeny dvojlisty. Neco prez hodinu :) Takze to vidim ze to bude cely hotovy nekdy zacatkem pristiho tejdne. Vcera jsem se do toho pustil misto uklidu garaze. Mel jsem odpoledne tak uvarenej mozek, ze bych nedokazal rozeznat snad ani klic od sroubovaku a umistit na spravny misto. Tohle krome nastaveni skenru byla idealni hlavorucni prace do toho hnusu co panuje venku.

3.8.2018 10:44
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jo hnus to je fakt. nikdy jsem nechtěla žít v Africe.
Já zas včera odpoledne uklidila dům. Venku se nic dělat nedá.

3.8.2018 10:56

Se ru na to a jdu na zmrzku :) jestli se me sandale na chodniku neroztecou. Pomalu z toho vedra zacinam bejt nervni.

5.8.2018 08:36

Bosorka: jsem na strane 200, jeste 247. Prokosal jsem se kapitolama, ktery tady nikoho asi zajimat nebudou, pestovani lnu, chmele...

Ale co by se vam jiste lip cetlo nez knizka z 60tyho tak knizka z 47 :) Zemedelska abeceda. Je to jina doba vam jiste blizsi. Zrovna jsem se tam docet o dvojcatech u skotu, nic moc povzbudive pro me.

5.8.2018 08:38
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Už se těším. Čtení na siestu v dlouhých horkých dnech.

5.8.2018 11:49

Taky se těším. Jste fakt dobrý, že se tak obětujete.

15.8.2018 10:51
15.8.2018 10:54
marion108

XXX.XXX.72.163

Zna nekdo "hnede seno"?

Jednou jsem mela balik zfermentovaneho. Vonelo po tabaku. Bylo hnede. Kone i kozy se po nem mohli utlouct.

15.8.2018 11:52

marion: Taky jsem měla takový balík, ale voněl spíš jako senáž. Žraly ho dobře.
To hnědé seno je vlastně senáž, ne? Akorát na to neměli ty igelity .

17.8.2018 13:44

marion, oreb: nejspis :) ja to neznam. Ale takovejch rozumu je v tech knizkach starejch jeden vedle druhyho.

Suseni jetele za destivyho pocasi:

Než na mokré počasí jest ještě jiný, ne méně uži
tečný způsob, při němž žádných tyček aniž jakých zvlášt
ních výloh zapotřebí není. Způsob jest tento: Když jetel
posekán, tož druhého dne se skopí, a udělají se hned
velké kulaté kupy, v nichž jetel z tuha se utlape. Při
skopeném netrvá to než několik hodin, a začne se pařiti.
A teď třeba poz0r míti. Když jetel tak dalece se zapařil,
že vstrčenou do vnitř ruku pro horko vydržeti nelze, tehdy
bez meškání kupa se rozhází a jetel roztřese. A teď ne
potřebuje než několik hodin slunce neb větru, a je doko
nale suchý, že domu svézti se může. A při jeteli takto
usušeném je všecko, květ i lupení, zachovalé, nic z toho na
zmar nepřide.

17.8.2018 13:54
marion108

XXX.XXX.72.163

marion, oreb: nejspis :) ja to neznam. Ale takovejch rozumu je v tech knizkach starejch jeden vedle druhyho.

Suseni jetele za destivyho pocasi:

Než na mokré počasí jest ještě jiný, ne méně uži
tečný způsob, při němž žádných tyček aniž jakých zvlášt
ních výloh zapotřebí není. Způsob jest tento: Když jetel
posekán, tož druhého dne se skopí, a udělají se hned
velké kulaté kupy, v nichž jetel z tuha se utlape. Při
skopeném netrvá to než několik hodin, a začne se pařiti.
A teď třeba poz0r míti. Když jetel tak dalece se zapařil,
že vstrčenou do vnitř ruku pro horko vydržeti nelze, tehdy
bez meškání kupa se rozhází a jetel roztřese. A teď ne
potřebuje než několik hodin slunce neb větru, a je doko
nale suchý, že domu svézti se může. A při jeteli takto
usušeném je všecko, květ i lupení, zachovalé, nic z toho na
zmar nepřide.

Zajimave... Kdybych mela cas, tak si ty knihy i prectu, ale ceka me mnoho knih nove koupenych a jeste vic starsich v nasi knihovne, otec je knihovnik... dnes mi zrovna privezl Geis dalsi ctyri... Ridic: to budou zase knizky, co? Uz si vas pamatuju...

17.8.2018 13:57

No to je věc, vlastně ten jetel nechali zahřát a pak jen vystoupat páru. A není to suché na troud, nedrolí se...

25.2.2020 10:09

kouták napsal(a):
Oreb1-u nás jeden zemědělec nechává v loukách stát kus o délce asi 100 metrů a šíři 10 metrů vysemenit.Poseká je vždy až při otavách.Dělá to asi už tři roky na každé louce a už to jsou zase louky plné lučních květů.Hospodaří sice na stovkách hektarů, ale určitě by to šlo i na menších rozlohách.Jeho jogurty a sýry jsou výborné z jeho vlastní mlékárny.

Koutaku, letos necham pruh uprostred 2ha louky. Sice mam z jedny strany pas s topolama, pod kteryma uz nesekam nekolik let a na druhy strane soused ten seka prvni sec az hooodne pozde, ale za pokus to stoji. Metr by moh stacit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík