Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2017 20:26
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Zdravím všechny diskutující... Mám dotaz: Vím, že pro mnoho diskutujích je to k s smíchu, ale s ovcemi začínám a jsem vděčná za všechny konstruktivní připomínky... Ano, literatury jsem přečetla snad ne málo, ale tuto informaci jsem zatím nedohledala. Proto se POKORNĚ táži...

Mám možnost vpustit ovečky do výběhu, kde jsou kvanta nádherné trávy... Ale též rostliny jedovaté... Tis, lýkovec, třemdava...

Můj dotaz tedy zní: Pustí se ovce do těchto bylin, pokud budou mít dostatek jiné, kvalitní pastvy? Hrozí jim nějaké nebezpečí?

Děkuji moc za veškeré odpovědi...

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2017 21:36

Pokud budou mít dostatek jiné pastvy, spíš to nechají na pokoji.

třemdavu žrát určitě nebudou, z té ty silice úplně stříkají. lýkovci by se taky měly vyhnout, ale pokud se pokusí okousat kůru, bude to blbý.

tis jedí. hlavně v zimě, když nevidí nic jiného zeleného, nebo když mají vypaseno.

26.5.2017 22:19

Tisu bych se bála, voní jim a chutná, ale je to pak zlé. Ostatní nevím.

27.5.2017 11:51
moonika

XXX.XXX.169.254

Netrúfla by som si ich tam pustiť.

28.5.2017 20:01
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Děkuji všem za odpovědi...!
Vše díky Vaším radám zvážím, a zařídím se dle toho... (Samozřejmě mohu ovce chovat v takřka vypaseném výběhu, jak to dělá spousta jiných, ale když mám možnost pustit je na krásnou travičku, zvažuji i jiné možnosti...).

29.5.2017 08:51
honzapm

XXX.XXX.182.25

U třemdavy stačí, aby se jí v horkém dni dotkla holá pokožka, jen letmo,
ta se následně vystavila slunci a za dva dny jsou z toho pořádné puchýře.
Ovce sice chrání vlna, ale nohy a čumáky mají obnažené.

5.9.2018 21:42

Dobrý den, kamarádi.
Ráda bych vás - hlavně těch zkušených botaniků :) - požádala o pomoc s identifikováním rostlin, které mám na pastvině. Něco mi způsobilo problémy u koní, u přežvýkavců nic nepozoruji, tak to buď nespásají, nebo na to nereagují... ale i tak, alespoň se zase přivzdělám...
Předem děkuji.

První mě zajímá asi nejvíce - tu podezřívám - bíle kvetoucí bylinka, nízká cca do 40 cm
Dál žlutě kvetoucí - květy vypadají jako malé pampelišky, její stvol je ale řídký, téměř bez listů a vysoký třeba i 60 cm
Pak jeden strom - ten koně rádi okusují z kůry v zimě...
A poslední vkládám ten bolák, na který posední dva roky nadávám, že se tu nezřízeně množí i přes naší snahu ho likvidovat (dosud fyzicky...)

Co znám a vím, že se vyskytuje na pastvinách, je třezalka - vím, má fotosensitivní účinky, ale to by se nejdřív projevilo na nepigmentovaných místech a tak to nebylo... takže tu nepodezřívám. Navíc jsem nikdy neviděla, že by jí žrali.
Pak mám vratič - ten žerou. Ale zas ho tam nebude velké množství.
Pak mám trochu přesličky, ale k té se dostanou tak k pár rostlinám, takže tam asi taky podezření padá...

A víc mě nenapadá, z čeho by to mohlo být...

5.9.2018 22:08

Turan, jestřábník zední, javor babyka a pcháč obecný. Nezdá se mi, že by něco z toho působilo jedovatě. Turan léčí ledviny, ale není silný, většinou zvířatům nechutná, jestřábník je chutný bež vedlejších účinků, javor babyka - tam by možná mohl být zádrhel, ale problémy u koní jsou spíš s jiným javorem. A tenhle bodlák nechce žrát nikdo, žejo? Kozy z něho žerou jen mladé listy a květy, ovce asi nic a chápu, že ho likvidujete, když ho máte moc. Na druhou stranu byly teď bodláky skoro jediná pastva pro včely, když všechno uschlo.

5.9.2018 22:17

Ještě k tou bodláku mě napadá, že pokud ho máte jen na Vašich pozemcích a podařilo by se ho posekat před květem, aby se nevysemenil, čase, byste se ho měla zbavit, nevydrží dlouho, i když to není jednoletá rostlina. Roste dva tři roky, prostě moc dlouho ne. Ale když vykvete, máte tam milion rostlin nových na další tři roky .

6.9.2018 06:53
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Tak ten bodlák se mi taky letos nějak rozmnožil. Zajímal by mě víc ten javor, taky ho mám kolem pastvin a vůbec by mě zajímalo, jak je to s javory a koňmi, protože si jednou snad koníky taky pořídíme. Že se z javoru můžou koně otrávit už jsem slyšel, takže prosím z kterýho, a listy nebo kůra?
Jo, mám krávy, mladý nálety zbavujou listů (i javory) a žádný problém.
Díky.

6.9.2018 08:00

Oreb, dekuji velice.
Pavel: z javoru, co vim, maji kone veskrze problem hlavne v letech, kdy se rozmnozuje. Protoze semenacky (takove ty vrtulniky, nebo "nosy", jestli mate deti...:) jsou pro kone toxicke...ale jakeho javoru se to tyka, nevim.

6.9.2018 09:25
marion108

XXX.XXX.72.163

PavelIV napsal(a):
Tak ten bodlák se mi taky letos nějak rozmnožil. Zajímal by mě víc ten javor, taky ho mám kolem pastvin a vůbec by mě zajímalo, jak je to s javory a koňmi, protože si jednou snad koníky taky pořídíme. Že se z javoru můžou koně otrávit už jsem slyšel, takže prosím z kterýho, a listy nebo kůra?
Jo, mám krávy, mladý nálety zbavujou listů (i javory) a žádný problém.
Díky.

U javoru je to jakysi skudce toho stromu, co je pro kone skodlivy.

6.9.2018 13:29
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Díky oběma.

4.11.2018 21:40
Ppiissttaa

XXX.XXX.3.150

Doporučuji apku, která vám určí druh rostliny: http://ostrovnapadu.cz/plantnet-aplikace-urcovani-rostlin/

13.5.2019 18:57
TyVed

XXX.XXX.30.88

Prosím, nevíte někdo, zda žerou kozy pryskyřník? Máme na louce dva druhy pryskyřníku a je ho tam hodně. Chtěli bychom tam v budoucnu pořídit několik koz na výpas.

13.5.2019 20:05
ančovička1

XXX.XXX.220.127

TyVed napsal(a):
Prosím, nevíte někdo, zda žerou kozy pryskyřník? Máme na louce dva druhy pryskyřníku a je ho tam hodně. Chtěli bychom tam v budoucnu pořídit několik koz na výpas.

Naše kozy pryskyřnik nezerou..zůstává netknuty..

13.5.2019 20:14
TyVed

XXX.XXX.30.88

ančovička1 napsal(a):
Naše kozy pryskyřnik nezerou..zůstává netknuty..

Super, děkuju. Tak snad to není otázka učení a budou to umět i jiné kozy. Máme tam i trochu třezalky, ale té je maličko, kdežto ten prykyřník je všude a opravdu by se mu musely vyhýbat. Nebo by se to mohly případně naučit od psů, ti když žerou trávu tak ho taky nežerou.

14.5.2019 13:11
roklanka

XXX.XXX.46.124

Znám případy otravy koz pryskyřníkem,není tak docela pravda,že se mu vyhnou. Moje kozy na volné pastvě do něj taky občas kousnou,zatím jsem problémy neměla,ale nespolehala bych se ,že se to stát nemůže

14.5.2019 13:34
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pryskyřník jedině jako seno. V suchém stavu jedovatost ztrácí.

14.5.2019 15:13
ančovička1

XXX.XXX.220.127

přezdívka napsal(a):
Pryskyřník jedině jako seno. V suchém stavu jedovatost ztrácí.

Ano,na zahradě pryskyrniky máme,ale tam všechno susime,pro kozy i pro kraliky,žádné problémy..ve výběru pro kozy pryskyrniky take rostou,ale kozy si jich nevsimaji.koza projde,sem tam neco utrhne,ale pryskyrnik zůstane stát..sleduji to,jinak bychom to museli posekat..

Přidejte reakci

Přidat smajlík