Pasáček

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jak krmíte ovce... jestli někdo krmí senáží popř. v čem je je dobrá ji přidávat a jak ji kombinovat se senem. Jestli dávat pře zimu k senu každý den nebo je po obahnění nebo pře porodem atd... děkuji za odpovědi P. Pasáček.
Pasáček
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jak krmíte ovce... jestli někdo krmí senáží popř. v čem je je dobrá ji přidávat a jak ji kombinovat se senem. Jestli dávat pře zimu k senu každý den nebo je po obahnění nebo pře porodem atd... děkuji za odpovědi P. Pasáček.
Krmit senáží lze, dost je průser, že po rozbalení balík rychle plesniví. Sežeňte si krmné tabulkx a postavte si krmnou dávku.
jahodapavel
napsal(a):
Krmit senáží lze, dost je průser, že po rozbalení balík rychle plesniví. Sežeňte si krmné tabulkx a postavte si krmnou dávku.
Právě to plesnivění brání použití senáží v menších chovech. Pokoušel jsem se to spočítat podle tabulek a pokud by nelhaly, tak potřebujete minimálně 14 ovcí krmených pouze senáží, aby ten balík sežraly dřív než zplesniví. A to počítám balík 120 cm.
Jde to i v menších chovech. Máte štěstí, že jdu zrovna kolem
Balíček 60x60 cm, váha +/- 50kg.......
Uživatel s deaktivovaným účtem

To musi bejt kupa toho biliho sajrajtu z toho :).
Pasáček

XXX.XXX.89.231
Děkuji za odpověď... mám 5 ovcí a 1 berana mám možnost si vzít balík senáže je cca 120-150 přesně momentálně netuším. Ale myslel jsem že bych to kombinoval ze senem. Ale pokud lze krmit jen senáží krmil bych jen tím. Až zkrmím zásoby sena. Nebo jak Vy co krmíte jen senáží nebo jen senem? Popř. jak to kombinovat dát do pulky jeslí seno a do pulky senáž?
Uvědomte si, ovce je přežvýkavec. Ideální je krmit stále stejné krmivo (směsná krmná dávka). Když součásti krmné dávky nezamícháte, sežerou nejdřív to co jim nejvíc chutná (seno) a to horší zůstane pro méně dominantní kusy. Nepodceňujte plísně! Zkuste sehnat malé balíky( 60 cm ) Zvelkého víc jak 1/2 vyhodíte.
Pasáček

XXX.XXX.89.231
Nebo mě ještě napadlo že si od toho známého vezmu vždy do pytle nebo do nějaké nádoby na ten daný den, dva a až zkrmím znovu. On jak to načne tak to skrmí dobytkem. A nebo budu krmit zase jen senem, mrkví, řepou...
1 dospělý kus vám sežere cca 5 kg senáže, takže vašich 6 ovcí cca 30 kg, balík senáže má v průměru 6q, takže pro vás krmení na 3 týdny, což je nesmysl, pakliže je balík dobře udělán při otevření není sebemenší náznak nějaké plísně, tak takový balík vydrží v zimě 7, maximálně 10 dní, jakmile se oteplí, tak 3-4 dny a ještě musí být někde ve stínu.

Nevidim v tom nejakou velkou vyhodu v ty senazi. Dejte jim v zime pekny seno a proc vymejslet a resit neco dalsiho.... Min je nekdy vic. Vim o nekom kdo krmil nebo mozna jeste krmi jen senazej, protoze nedokazal ususit seno a mel tolik ovci, ze trava mela celej rok tak 2mm.

Ja vidim prinos treba u krav na mliko. Mozna ze dojenym ovcim nebo kozam taky, ale obecne pro kazdou ovci v tom prinos nevidim. Oves a jecmen jsou taky vyborny krmivo a neladujete je tim horem dolem. Vec nazoru.

napsal(a):
To musi bejt kupa toho biliho sajrajtu z toho :).
Mastňáčku: já s Tebou souhlasím a jsem z toho taky špatná. Taky mi to přijde, že je to zbytečná výroba masivního množství nevyužitelného obalu - odpadu.
V Irsku, když jsem tam byla u koní, s tím krmili a protože je tam děsně drahé odpadové hospodářství, kde každý soukromník musí platit nemalou částku, tak dávali všechno na jednu hromadu a jednou za čas pod tím škrtli... ve vzduchu létaly vrtulníky, které hlídaly černé sloupy dýmu a rovnou udělovaly pokuty... k tomu opravdu není co dodat...

Moderni doba... katastrofa, kterou zadnej z kolchozniku co je tak ve vate ze si muze dovolit takovej lis a balicku a nebo zaplatit vyrobu, nevidi. Jeho vovce si mlaskaj pripadne u krav je mlika habadej ( mimochodem chutna pak trosku jinak nez kdyz je krava na dobrym sene, nerku li susenym rucne nebo konskejma cajkama :).

Profesore klidek, schvalne jsem zminil prachy protoze jsem vedel ze vam nabehne zilka a zacnete prskat :) To ze z toho je more odpadu nepoprete ani kdybyste se na naklonenou rovinu postavil.
Komu tema senazema kolchoznici prospejou? Zkuste se zamyslet do vetsi hloubky...
Vemte si kolchoz stredni velikosti.
Driv: vyroba sena, vykupovani sena od soukromejch osob ( tady to tak fungovalo ), praci melo daleko vic lidi. Sekala se kdejaka mez a prikop. Odpad? Mozna tak olej co kapak nekomu ze zetora
Ted: senaze, na vyrobu krmiva staci par traktoristu, podle vymery co maj politat. Nevidel jsem zadnyho NewHollanda litat nekde po mezi u lesa. Obecne v zemedelstvi lidi uz skoro nejsou potreba. Odpad? Tuny, folie, site a nevim co jeste.
Tak do pr..dele profesore kde vidite ten progres? Ve svete se zavadi prumysl 4.0, robotizace tam, kde to driv nebylo myslitelny, o praci prijdou dalsi kvanta lidi. Zemedelstvi 4.0 tady je uz nejakou dobu a upgrade je na ceste. Tak co pro buh budou delat ty dalsi miliardy lidi co ted jeste behaj po houbach?
Fakt nevim ci nazory jsou vetsi katastrofa.
A z čeho dneska není moře odpadu? Se podívejte doma do odpadkového koše. Dneska v podstatě nemusíte ani třídit odpad, protože všechno je plast.
A kdo dneska chce v zemědělství makat ručně, případně s verglama za koně a za jakou mzdu?
Já netvrdím že je to správně!
Názor vašeho typu mě opět rozesmál, protože vaše názory a brečení znám, jinak by mě opravdu taková ubohost vytočila. Najděte si pořádnou práci kde vyděláte peníze. Nebudete sice moct každou minutu přispívat do téhle diskuse, ale budete si moct koupit lepší traktor a lepší stroje.

Ne, kazdych pet minut.
S vama je rec jak s poboznym, pomodlime se, rekneme si ze to stejne ten nahore nejak zaridi... ze jo? Mate nazor jak decko ze skolky, on to dela taky tak ja to budu delat taky ne li jeste vic :)
Abyste jednou sam nezaplakal kdyz me s tim krmite horem dolem. Bohuzel jste vedle jak ta jedle, neni lepsi traktor nez 25ka a neni lepsich stroju nez ty za kone - PRO MOJE POTREBY.

Ale pánové, to přeci není třeba. Nevyřešíte věčnou hádkou vůbec nic...
Profesore, to, že je senáž úplně jiný typ krmení s daleko výživnějšími parametry pro intenzivnější chov, přece nikdo nepopírá. Vy zas nemůžete popřít, že je to nesmyslný výmysl z hlediska odpadového hospodářství!
Za mě: obecně se snažím minimalizovat množství nakupovaného, resp. vyhazovaného odpadu. Tedy pokud mohu zvolit pro svoje zvířata krmivo, které je dostačující (seno, jádro) a navíc jeho krmením vzniká minimum umělého odpadu, pak zvolím to. Krmení senáží, vyjma produkčních chovů, je nadstandardní luxus a v mých očích neuvážené rozhodnutí krátkozrakých, do svých prospěchů zahleděných, lidí.
A vlastně na to taky reaguji podrážděně, když se někdo svévolně rozhodne vytvářet takto "zbytečně" takovéto množství nerecyklovatelného odpadu. Pochopím to např. u koňáka, který má dušného koně (respirační onemocnění, prach ze sena koně dráždí až do definitivních poškození dých.systému). Pochopím to u velkých mléčných chovů čehokoli. Ale nepochopím to u malochovatele, který si dělá pár desítek jehňat ročně pro "vlastní" potřebu...
Hipííí víš dobře jako já že je to zbytečná diskuse, přesto diskutuješ Z mého pohledu je chov dušného koně trestuhodný přepych kterým u mě(když už ji "obhajuješ" ) určitě výrobu senáže neobhájíš.
Víš jaká je to pro mne úleva na podzim v jeden den uklidit louku a nebát se že mě to zmokne?
A díky chovatelům (v 99% chovatelkám!) dušných koní se náklady krásně vrací!
U mne jste přinejlepším děsně krátkozrací, když to kritizujete tímhle způsobem, protože... stačí jedna otázka z mé strany, např. - Používáte, nebo používali jste vy kritici u dětí pemprsky? A proč? Tohle zase já nepochopím u mamin, které jsou doma.

No dyt to rikam, jako ve skolce. Kdyz ty tak ja just a jeste vic. Kvuli neci uleve na podzim si zasr at zemeguli, to je faaaakt uleva.

Já nad tím letos trochu laboroval a část stáda jsem měl jen na senu a části stáda jsem začal dávat 6 týdnů před porodem senáž. Nejdřív teda 2 týdny měly kombinaci sena a senáže a pak už byly jen na senáži a musím říct, že na jehňatech to je sakra znát. Takže pokud se zadaří, tak příští rok budou všichni před porodama na kvalitní štavnatý senáži.

Teda od "horala" bych cekal extensivnejsi reseni. No nic :) Koukam ze uz ani horalove natoz valachove :).
Podle mne jde o to, co je na Valašsku (u mne) levnější - udělat si senáž, nebo vypěstovat - koupit jádro? A co je k přírodě na kopcích šetrnější - zasít obilí = větší voda spláchne ornici, nebo louka, která vodu zadržuje?!
Tak že opakuji - uvažujete krátkozrace, dotyčný pán navíc uboze.

Spis bezBOZE. A kdyz uz profesorskej tak silny slova, tak hippie ma podobne ubohej nazor jak ja... Kdo to kdy videl balit travu do igelitek... ten vas nahore je fakt slepej a hluchej jinak by vam prismahnul trojzubcem zadel za to co tam na tech kopcich provadite.

Profesore, myslíš si, že bych tu "bojovala" za zmenšení produkce odpadů a sama ho produkovala po tunách?
Máchala jsem hov*na svých dětí růčo z bavlněných plen, tak jak to dělaly naše prababičky..
napsal(a):
Profesore, myslíš si, že bych tu "bojovala" za zmenšení produkce odpadů a sama ho produkovala po tunách?
Máchala jsem hov*na svých dětí růčo z bavlněných plen, tak jak to dělaly naše prababičky..
Jo Hipíííí, myslel jsem. Tak promiň nooo, ale určitě máš ještě rezervy
Mohla by jsi přesvědčit dotyčného pána aby i on přestal pempérsky kupovat a raději manželce pomohl s mácháním, no a potom může klidně vykřikovat.

Placate aniz byste znal realitu. Investovali jsem nemalej peniz do latkovejch... sly pak z domu protoze se to neosvedcilo. Dokonce jsem sahnul do kapsy i na susicku s tepelnym cerpadlem kvuli nim. Takze klidne budu dal vykrikovat.

Naucte se cist. Nebo spis, pokuste se chapat psanou vetu.

profesor1
napsal(a):
Jo Hipíííí, myslel jsem. Tak promiň nooo, ale určitě máš ještě rezervy
Mohla by jsi přesvědčit dotyčného pána aby i on přestal pempérsky kupovat a raději manželce pomohl s mácháním, no a potom může klidně vykřikovat.
Peace

Hippie: kdyz driv si ty kone nasusili pekny dlouhy seno. zadnej ton, zadnej kulatej balik. kun byl jak traktor, to nejlepsi se do nej cpalo. ja to uz nezazil, meli jsme dva na vsechno. pak kdyz jsem byl malej tak byl takovej polohucul a i ten vozil seno a parkrat sousky z lesa.
ted si "konaci" nakoupej kdovijaky seno od kolchozniku ve vate a divej se. vsechno je to sity horkou jehlou. vidim ten rozdil, staci nahrabovat rotacnim verkem a je to znat. prehrabuju seno na pude kopacem, takze mam velice blizkej kontakt. vidim taky co vsechno z fukaru lita. v balku vidis prd a jeste i za ten prd platis.

Hele minulej rok jsem si usušil 40 metráků sena tím stylem, že to bylo posekáno MFkou, otáčené hráběma a bylo to z přívěsu vidlema dáváno na půdu.90% jsem toho udělal sám bez jakékoliv pomoci a seno to bylo samozřejmě nádherné, ale přišel jsem o jednu stodolu a stejně teoretickou spotřebu sena mám za zimu asi 300 metráků a to bez velkejch balíků prostě nedám a než krmit jen velkejma balíkama sena, tak radši sáhnu po tý senáži. A Ovce na tom hezkym volně loženym senu stejně měly jehňata co prostě rostly pomalejc, než ty co měly matky na senáži.
Tiež som minulého roka začala kŕmiť senážou. Mám dojné kozy. Začala som cca mesiac pred pôrodmi (miešané so senom) a skončila som prikrmovať senážou keď už bolo dosť trávy na pasenie. Som s týmto kŕmením veľmi spokojná. Kozľatá boli krásne, kozy pekne nabehli na mlieko a výživová kondícia po pôrodoch ostala výborná. Toho roku chcem zvýšiť podiel senáže v kŕmnej dávke. Neviem ako u ovcí, ale u kôz sa nedoporučuje kŕmiť vyslovene senážou. Jednak kvôli nízkemu obsahu vlákniny a tiež riziku listeriózy. Na kvalitu senáže treba obzvlášť dbať. Aj preto si senáž dorábam sama. Robím malé guľaté balíky o hmotnosti cca 50 kg.13 kozám som jeden balík kŕmila 2 dni.
Senem se v dnešní době krmí králíci a pro ty co nejdou z dobou tak senáž se dá dělat i na zemi a ze všeho dávám tam trávu jetel žito slunečnici i kukuřici uděláš si velkej tunel podle svých potřeb a odkrýváš jen to co krmíš. a pokud je člověk šikovnej plachta na zakrytí se dá použít i vícekrát.

sanyhobby
napsal(a):
Tiež som minulého roka začala kŕmiť senážou. Mám dojné kozy. Začala som cca mesiac pred pôrodmi (miešané so senom) a skončila som prikrmovať senážou keď už bolo dosť trávy na pasenie. Som s týmto kŕmením veľmi spokojná. Kozľatá boli krásne, kozy pekne nabehli na mlieko a výživová kondícia po pôrodoch ostala výborná. Toho roku chcem zvýšiť podiel senáže v kŕmnej dávke. Neviem ako u ovcí, ale u kôz sa nedoporučuje kŕmiť vyslovene senážou. Jednak kvôli nízkemu obsahu vlákniny a tiež riziku listeriózy. Na kvalitu senáže treba obzvlášť dbať. Aj preto si senáž dorábam sama. Robím malé guľaté balíky o hmotnosti cca 50 kg.13 kozám som jeden balík kŕmila 2 dni.
Vypadá to, že otavy u nás už neusušíme, protože ještě ani pořádně nenarostly. Mám seno, ale letos jsou míň slisované balíky (asi obchodní taktika ), tudíž mi nestačí stejné množství jako vloni a chybí mi asi 1/5 celkového množství. Uvažuju o tom, že bych tu chybějící část nahradila senáží, tu bych dostala bez problémů a dobrou. Ale kozy dojím a mléko má ze sena a pastvy opravdu dobrou chuť. Už má pověst mezi lidmi a nechtěla bych to zkazit. Máte zkušenost s tím, jak se senáž projeví na mléce? Dělala jsem vlastní senáž před pár lety do kbelíku, ale měla jsem tehdy jen pár koz a nedojila je.
Bekkky

XXX.XXX.252.222
Jdete zde do sebe pořádně .. Myslím že malé balíky senáže se těžko shání a je také velký rozdíl pokud si někdo dělá senáž sám nebo ji kupuje. Každopádně riziko listeriózy z plesnivé senáže je u ovcí veliké a jen asi třetina zvířat ji přežije. Mléko zvířat krmených siláží má nižší pH a je to cítit hlavně u déle zrajících sýrů. U čerstvého sýra to není tak znát. U jogurtů mi přišlo, že tuk usazený na vrchu je více cítit po ovci. Je zde také riziko sporotvornych bakterií, které údajně mohou přežít i delší tepelnou úpravu mléka i masa.
Asi bych v malochovu do senáže moc nešla. Seno a příkrmy jsou po staletí osvědčené.
Zdravím.
Nemám senáž, ale kukuřičnou siláž. Na kozím mléce to nepoznám. Baští to pěkně jen v době když nemají na pastvině výběr z toho nejlepšího. Je to to první co jarní kůzlata oždibují než jdou do sena a zeleného. Jak začnou růst venku pampelišky tak se spotřeba siláže rapidně sníží a tak dokrmím sud a další nechám zase do podzimu. Bez sena, mačkaného obilí, sojových šlupek se zlomky a minerálních doplňků se to ale nedá.
David.
Včera jsem prochajdovala po kraji, balíky senáže krajinu nechutně hyzdí. Narazila jsem na obří hromadu, hnůj a staré zteřelé balíky, síťky a igelity nikdo předem neodstranil. Smutné. Hora balíků sena zakrytá igelitovými plachtami, trhají se z nich kousíčky a rozletují se po krajině. Ale jinak krásný den to byl.
Děti měly plenky, které jsem máchala, vyvářela v hrnci, později prala v pračce, sušila venku. V roce už běhaly bez plenek. Chodily na nočník.

Nejsem sice nadšená dalším odpadem, který nevyužiju a budu musit vléct do kontejneru. Zrovna u nosu ho nemám, ale zřejmě mi nezbyde nic jiného. Jelikož tedy píšete, co jsem očekávala, že mléko se změní, napadlo mě, že bych v době dojení už senáž nedávala, ale krmila bych jí po nějaké dva až dva a půl měsíce spolu se senem než začnou porody. Každý den mimoto, pokud neleží hromady sněhu, chodíme na pastvu. Nepotřebuju mít veliká kůzlata, ale jde mi o to, abych nějak nahradila seno, které se mi nechce nechat dovážet třeba z Jeseníků. V době dojení a v době, kdy bych měla malá kůzlata, by už byly zase na senu a pastvě. Navíc bych senáží krmila v době, kdy je zima, takže by snad nebylo tak velké nebezpečí, že se zkazí. Kolem 40 zvířat by snad mělo velký balík sežrat dřív, než se zkazí. Šlo by to takhle? Asi je potřeba přejít na senáž postupně, že? Můžete mi k tomu napsat ještě nějaká doporučení a názory. Mám stádo zdravotně stabilní a trochu se obávám, že to rozházím, proto se tak dokola ptám.

Neměly by k senáži stálý přístup. I seno jim dám do krmelce ráno, to postupně sežerou všechno a večer jdeme na pastvu. Přes noc mají prázdný krmelec, protože si přinesly v bachoru z pastvy. Takže nejspíš nejdřív ráno senáž a po sežrání seno. Večer pastva, pak zase ráno senáž atd.

Nenapadlo mě, že se víc nadřu , ale asi nezbyde nic jiného. DOvezou mně tolik balíků, kolik si objednám a pak už bude moje starost, co s nimi udělám. Máte nějaký zlepšovák, jak balík otevřít a uchovat co nejdéle? Asi se musí odbalit celý a taky nějak odmotávat jako u sena, protože jinak by se z toho nedalo nic odervat. Nebo se pletu?
Při vašem počtu zvířat počítám, že balík zkrmíte zhruba za týden, takže já osobně bych nedovážel více než 2 balíky, docela bych se obával, že by se začaly další kazit, jinak balík nejlépe umístit na nějaké chladné, stinné místo, přeci jen i v zimě je docela znát, když na balík svítí půl dne sluníčko, senáž se pak začne v horším případě kazit, v lepším případě vám jakoby seschne a zvířata takovou senáž už moc nemusí, balík je zapotřebí stejně jako u sena rozbalit celý, pokud je tráva lisem nařezána, balík se docela dobře rozpadá, nicméně i tak je zapotřebí odebírat po vrstvách, jakmile by jste začala vytahovat senáž jen z jednoho místa, tak je to teda neskutečná pakárna.

Děkuju za informace.
Je to stejné jako s každým novým krmivem. Hezky polehoučku a přidávat. Záleží kolik máte sena a podle toho přidávat tu senáž. Pokud jim dáte volno tak počítejte tři až pět kilo na hlavu a den ( jako zeleného) když budou doma. Jestli vyháníte na zimní pastvu tak něco ušetříte. Podle toho co si najdou.
V době když začínám přidávat siláž tak už jsou ty moje z pastvy doma a už toho moc nenadojí. A to co dají tak stihnem jako rodina vypít a sníst. Rozdíl nepoznám v mléce ani sýru. Na jaře jak si kousnou do zeleného tak ztratí o siláž rychle zájem. To je taky doba kdy se odstavuje.
Balíky se nekazí kvůli přepravě ale protože se vždy někde prorazí při manipulaci. Po porušení obalu v zimě max týden, deset dní na zkrmení. Nekrmit zmrzlou ! Jestli nemáte techniku která Vám s tím pomůže tak je to strašná dřina. Se 120 cm balíkem nehnete.
Nejlepší asi vozit po jednom na káře za autem. Zacouvat do stodoly. Tam načít, zkrmit a až budete mít na poslední den dva tak složit a hurá pro další. Jen jestli to bude bavit prodejce. A policajti už taky nejsou blbý. Na jednoosáku to nezkousnou.
DA.

Takže všechno by asi šlo, nevypadá to podle Vašich příspěvků zle, ale nedomyslela jsem, že senáž zmrzne. A my máme všechno krmení venku, ne ve stodole. Otevřu balík, část zkrmím, pak to zmrzne, rozmrzne, zmrzne a to by asi nebylo moc dobré. Ale ještě jsem neviděla, že by měl někdo senážové balíky uvnitř. Nebo je fakt uskladňujete ve stodole? A ve stodole Vám nemrzne? Ta moje kbelíková senáž, kterou jsem kdysi dělala, vydržela v pohodě až do podzimu příštího roku, zapomněla jsem na ni, zmrzla mockrát, ale otevřela jsem ji jen jednou a celou zkrmila.
Nečetla jsem předchozí příspěvky, takže jen má zkušenost se senáží. Senáž si vyrábíme sami, neděláme ji tak mokrou, jak je obvyklé (jednou jsem senáž kupovala a po rozříznutí fólie vytekla tekutina) - po rozdělání balíku hmota krásně voní senáží, ale "konzistenci" má jako navlhlé seno. Senáží začínáme přikrmovat, když přestane být pastva (začne mrznout, napadne sníh, nebo se prostě jenom zvířatům už nechce ven z teplého chléva). Balík máme cca na 14 dní, je venku. Nikdy se nám nezačal kazit, jak jsem někde četla - je zima, balík je utažený, odebíráme každý den. To samé se zamrzáním - nemáme senáž plnou vody, tudíž tam nemá co zamrzat (jedině, že by do rozdělaného balíku napršelo a pak začalo ukrutně mrznout) - seno taky nezamrzne v balíku v jednu hroudu. Senáží krmíme do jara, dokud nejdou zvířata ven na trávu. Změny v kvalitě mléka - ano, je ho víc než když krmím jen senem. Taktéž jsem pozorovala výrazně lepší stavy narozených jehňat a kůzlat (velikost, vitalita), jejihž matky byly přikrmovány senáží (o výživném stavu stáda nemluvě). Senáž samozřejmě nedávám samotnou, je pouze doplňkem sena (cca 1/3 senáž), ale pokud dám senáž a na ni seno do jeslí, zvířata vždy nejprve vyberou senáž.
Za mě tedy senáž super, ale pozor na kvalitu a rozhodně hlavním zdrojem krmení by mělo být seno.
Vedra

XXX.XXX.13.145
Vždyť to je hlavní výhoda že to může být venku, Dva chlapi ten balík odkoulí a za pomoci dvou trubek i převrátí.
Traktor s vidlema je samozřejmě ideál ale když je sníh tak se dá balík obtočit řetězem a na místo odtáhnout za menším traktorkem nebo nějakým 4x4 autem.
Nesypat jim zmrzlou senáž do krmítka, když mají k dispozici celý balík tak se zmrzlé části vyhnou. Ono tam zas tolik té vody není, někdy je to skoro úplně suché jindy max 10-20% vespod mokré. Záleží jaká se tam zabalí tráva.
leopold k.

XXX.XXX.224.243
Přestože balíky senáže nejsou nijak citlivé na působení okolních povětrnostních vlivů, je třeba je chránit před propíchnutím. Musí se položit na hladkou tvrdou podlahu, musí být chráněné před hlodavci i ptáky a také před různými ostrými předměty. Většinou se proto zavírají do seníků nebo se aspoň chrání plachtami, mohou se i stavět do pater. Staví se na svoji rovnou stranu (je zde více vrstev fólie) a obvykle se doporučuje neskládat je na sebe; opět proto, aby nedošlo při této manipulaci k poškození jejich obalu.
Skládat se mohou, ale nedoporučuje se to právě kvůli možnosti proražení obalu. Ono taky traktor s čelňákem a kleštěma není žádný šikula, manipulátor je lepší. Dva chlapi s trubkou a čtyřkolkou to taky na sebe nenaskládají . A když Vám to spadne tak je většinou po balíku.
Proto je to tak dlouho na louce. Co se při svozu prorazí jde hned na krmení. Jestli se nepletu tak doba zrání je cca šest týdnů.
Je to šťavnaté (vlhké) krmeni. Co je vlhké může zmrznout. Co je zmrzlé tím se nekrmí. Po týdenním mrazu samostatně stojící balík promrzá tak čtyřicet cm po obvodu. Stačí pak odsekat krumpáčem krmnou dávku a zavézt to někam kde nemrzne ať to povolí. Kdo nikdy nesnědl zmrzlé jídlo ať to zkusí. To je řádný kopanec do žaludku ! Tohle je jediná nevýhoda dobré balené siláže / senáže. Jinak samá pozitiva.
DA.
Bekkky

XXX.XXX.254.213
Zdá se, že jsou zde hlavně chovatelé koz a tak se ptám, jak to je s listeriózou u koz, zda jsou stejně náchylné jako ovce a zda má onemocnění také tak fatální průběh. Vzhledem k tomu, že plesnivé balíky senáže a sena jsou hlavním zdrojem nákazy. Mám zkušenost pouze s ovcemi.
Bekkky

XXX.XXX.254.213
Vědomě určitě ne, ale taky vím, že ne vždy je vše optimální. To co krávy bez problémů spasou je pro ovce nebezpečné a dost často plíseň ještě vidět není, nebo se jedná o spodek balíku atd. Vzhledem k tomu, že tohle je otevřená diskuse, kterou čtou i ti, kteří s chovem začínají, tak mi přijde fér mluvit i o případných nebezpečích, které mohou nastat při nedbalosti, nezkušenosti atd. Je na každém, aby našel svůj systém, ale když ví, na co dát pozor, je to jednodušší. Listerióza je nebezpečná, se spoustou různých příznaků u ovcí. Pokud vím, i u koz, ale tu jsem na vlastní oči neviděla.
Listerióza je pre kozy rovnako nebezpečná ako pre ovce. Preto treba obzvlášť dbať na kvalitu senáže a prípadné plesnivé miesta dôkladne vytriediť. A tiež neskrmovať neobmedzene ale vždy spolu so senom.
Pridávam sa k príspevku vyššie, tiež nebalíkujem úplne mokrú trávu, ale dosť zavädnutú. Balíky nie sú v žiadnom prípade vodnaté, nič z nich po rozbalení nevyteká. Skutočne konzistencia je ako vlhké seno. Keďže robím malé balíky, skladujem ich v stodole a ešte na nich hádžem voľné seno. Zmrznú až pri veľkých mrazoch, cca -20 a viac a to trvá obvykle len pár dní.
Bekkky
napsal(a):
Vědomě určitě ne, ale taky vím, že ne vždy je vše optimální. To co krávy bez problémů spasou je pro ovce nebezpečné a dost často plíseň ještě vidět není, nebo se jedná o spodek balíku atd. Vzhledem k tomu, že tohle je otevřená diskuse, kterou čtou i ti, kteří s chovem začínají, tak mi přijde fér mluvit i o případných nebezpečích, které mohou nastat při nedbalosti, nezkušenosti atd. Je na každém, aby našel svůj systém, ale když ví, na co dát pozor, je to jednodušší. Listerióza je nebezpečná, se spoustou různých příznaků u ovcí. Pokud vím, i u koz, ale tu jsem na vlastní oči neviděla.
Proto chovatelé koz velké balíky rozebírají a nosí to holkám do žlabu na vidlích. Všechno máme v rukách. I to seno. Kozičkáři taky nemají to technické vybavení co dobytkáři ( většinou). Kdyby byl stejný zájem o kůzlečí jako o hovězí maso za podobné peníze tak si koupím lis s baličkou od Caebu a jsem vysmátý. Co nezkrmím tak si rozeberou drobnochovatelé ještě menší než jsem já a ještě by se našla práce na formanku. A pak bych si pořídil krávu !
DA.
leopold k.
napsal(a):
Přestože balíky senáže nejsou nijak citlivé na působení okolních povětrnostních vlivů, je třeba je chránit před propíchnutím. Musí se položit na hladkou tvrdou podlahu, musí být chráněné před hlodavci i ptáky a také před různými ostrými předměty. Většinou se proto zavírají do seníků nebo se aspoň chrání plachtami, mohou se i stavět do pater. Staví se na svoji rovnou stranu (je zde více vrstev fólie) a obvykle se doporučuje neskládat je na sebe; opět proto, aby nedošlo při této manipulaci k poškození jejich obalu.
Skládám takhle a nemám problém.
Např. loni byly mrazy velké a dlouho. Oveny a kozy žraly senáž zmrzlou - byly vidět krystalky vody, případná plíseň nebyla rozeznatelná, ani čichem. Tyhle malé balíky promrznou rychle. Vodu taky pily ledovou. Ovce s kozama mám ustájeny na vysoké podestýlce. Můj názor je, že pokud u ovcí a koz seno tvoří min.40% denní dávky krmiva, tak jim zmrzlá senáž neublíží. Bavím se o zvířatech v kondici.
dad
napsal(a):
Proto chovatelé koz velké balíky rozebírají a nosí to holkám do žlabu na vidlích. Všechno máme v rukách. I to seno. Kozičkáři taky nemají to technické vybavení co dobytkáři ( většinou). Kdyby byl stejný zájem o kůzlečí jako o hovězí maso za podobné peníze tak si koupím lis s baličkou od Caebu a jsem vysmátý. Co nezkrmím tak si rozeberou drobnochovatelé ještě menší než jsem já a ještě by se našla práce na formanku. A pak bych si pořídil krávu !
DA.
.... Pořídil by jste si krávu a byl by jste dobytkář, vysmátý kozodobytkář
Řekl bych že o kůzlečí je stejný zájem jako o hovězí, jen to musíte umět prodat. Ano - všechno máte rukou. Stačí jen zainvestovat, co nezkrmíte prodáte drobnochovatelům, ve volném čase formanka.... Jak jednoduché Máte know-how tak hurá do toho, NO KDO Z VÁS TO MÁ?
(Jednodužší je ale neinvestovat a házet vidlema )
(Mimochodem, dnes je deset let od slavného výroku Kdo z vás to má! )
https://www.youtube.com/watch?v=CH6o4j07-qs.
profesor1
napsal(a):
.... Pořídil by jste si krávu a byl by jste dobytkář, vysmátý kozodobytkář
Řekl bych že o kůzlečí je stejný zájem jako o hovězí, jen to musíte umět prodat. Ano - všechno máte rukou. Stačí jen zainvestovat, co nezkrmíte prodáte drobnochovatelům, ve volném čase formanka.... Jak jednoduché Máte know-how tak hurá do toho, NO KDO Z VÁS TO MÁ?
(Jednodužší je ale neinvestovat a házet vidlema )
(Mimochodem, dnes je deset let od slavného výroku Kdo z vás to má! )
https://www.youtube.com/watch?v=CH6o4j07-qs.
Ano, vysmátý jsem když se daří.
Prodat asi neumím. Tady by žrali jen kuře, vepřové, hovězí, ale jen levně ! Hlavně levně !
Investuju, investuju, ale jde to pomalu. Ty malé stroječky co nadělají spousty práce a lezou po svazích jako kozy nebo se otočí na pětníku nebyli zadarmo, ten větší už toho tolik nevyšplhá a sehnat (pronajmou) volné TTP nebo ornou půdu na rovině tady nejde. Začal jsem pozdě.
Ta formanka mi už osm let pomáhá si přivydělat na další pomocníky( krmení a servis chovatelského dorostu ).
Už jste pokročilejší v mechanizaci. Jaký máte lis a baličku a jaká je zatím spokojenost s provozem ? Jestli se stanu kozodobytkářem tak mi těch pár sudů na siláž / senáž nebude stačit. Tady sice mají malý lis, ale nemají čas. S větším lisem se na tom co sekám buď ani neotočí, nebo se otočí, ale přes boudu až do potoka . Svážím to na volno nebo v bigu.
To youtubko jsem neznal . Já to nemám ani dnes .
A vidle mně asi nikdy neopustí .
DA.
Bekkky

XXX.XXX.139.101
Dělali jsme vojtěško-ovesnou a ovce se mohly zbláznit. Jen byl velký problém to rozebrat, v té době nebyla ještě řezačka. Jehňata byla krásná a ovce na jaře v kondici. Tak taky v rukách...
Robím senáž z trávy aj z ďateliny. Lucerka v našich podmienkach rastie veľmi slabo. Lepšie sa darí ďateline. Kozy jednoznačne lepšie žerú ďatelinovú senáž. Kvôli senážovaniu som ale siala ďatelinu s mätonohom v pomere 1:1. Ďatelina má vysoký obsah bielkovín a nízky obsah sacharidov. Preto sa ťažko senážuje - silážuje. Mätonoh naopak je vysoký v sacharidoch. Takže sa to vyvažuje.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Investujte, investujte, hlavní je stálý růst. A tak se z malého k přírodě vstřícného hospodáře, které bychom potřebovali, člověka, se zdravým rozumem stává Agrofert.
Tak jsem rád, že jsem se mezi Vás přispívající vetřel. Tady se nenudím a to občasné špičkování je na úrovni.
Investuji do trvale udržitelného rozvoje tak abych přežil. Růst už není kam. Za poslední roky jsem se posunul z kraje obce od větrolamu do středu satelitu. Místo do stromů s podrostem a polem za ním koukám na černý sklad drogerie a noví sousedé mně mají za exota co chová ty nebezpečný a divoký zvířata . Z nás mají snad radost jen ti nejmenší co s nimi nemusí babičky do ZOO. Dřív se plotilo aby holky neutekli, dnes aby se k nim nikdo nedostal.
Doma nemám Čapí hnízdo, zato ježky, sovy, bažanty a spoustu zpěvné drobotě co hledá úkryt v křoví a možnost posadit se na poslední stromy v okolí.
DA.
dad
napsal(a):
Tak jsem rád, že jsem se mezi Vás přispívající vetřel. Tady se nenudím a to občasné špičkování je na úrovni.
Investuji do trvale udržitelného rozvoje tak abych přežil. Růst už není kam. Za poslední roky jsem se posunul z kraje obce od větrolamu do středu satelitu. Místo do stromů s podrostem a polem za ním koukám na černý sklad drogerie a noví sousedé mně mají za exota co chová ty nebezpečný a divoký zvířata . Z nás mají snad radost jen ti nejmenší co s nimi nemusí babičky do ZOO. Dřív se plotilo aby holky neutekli, dnes aby se k nim nikdo nedostal.
Doma nemám Čapí hnízdo, zato ježky, sovy, bažanty a spoustu zpěvné drobotě co hledá úkryt v křoví a možnost posadit se na poslední stromy v okolí.
DA.
To je prima, že i ve ztížených podmínkách jste si zachoval svoje. A nedáte se odradit. Když se dívám na letecké mapy, na mrtvé zahrady u vil, je mi smutno.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Investujte, investujte, hlavní je stálý růst. A tak se z malého k přírodě vstřícného hospodáře, které bychom potřebovali, člověka, se zdravým rozumem stává Agrofert.
A znáte i tu o tom malém k přírodě vstřícném hospodáři, kterého bychom potřebovali, člověka, se zdravým rozumem a od vidlí podlomeným zdravím, jak se nejen ze zdravotních, ale i konkurenčních důvodů musel všeho vzdát, protože z práce nebyl vysmátý a jen nervní, nestíhal a tak to zabalil? No a v závěru zjistil, že za všechno může Babiš

Jeeeje, predvolebni agitacka? K vidlim je potreba umrene zverstva, luk a polstva. To da rozum. Pak neni ani podlomeny zdravi ani nervy. Ale to je spis o tom ze ma nekdo velky voci :).
dad
napsal(a):
Ano, vysmátý jsem když se daří.
Prodat asi neumím. Tady by žrali jen kuře, vepřové, hovězí, ale jen levně ! Hlavně levně !
Investuju, investuju, ale jde to pomalu. Ty malé stroječky co nadělají spousty práce a lezou po svazích jako kozy nebo se otočí na pětníku nebyli zadarmo, ten větší už toho tolik nevyšplhá a sehnat (pronajmou) volné TTP nebo ornou půdu na rovině tady nejde. Začal jsem pozdě.
Ta formanka mi už osm let pomáhá si přivydělat na další pomocníky( krmení a servis chovatelského dorostu ).
Už jste pokročilejší v mechanizaci. Jaký máte lis a baličku a jaká je zatím spokojenost s provozem ? Jestli se stanu kozodobytkářem tak mi těch pár sudů na siláž / senáž nebude stačit. Tady sice mají malý lis, ale nemají čas. S větším lisem se na tom co sekám buď ani neotočí, nebo se otočí, ale přes boudu až do potoka . Svážím to na volno nebo v bigu.
To youtubko jsem neznal . Já to nemám ani dnes .
A vidle mně asi nikdy neopustí .
DA.
Kde se nedostane mechanizace, tam já pasu.
Do mechanizace jsem investoval za cenu skororozvodu Prostě stavebka nešli do baráku, ale do traktoru, hrabačky, shrnovačky pak balíkovače s baličkou ( Wolagri) Nikdy se mě to nevrátí finančně, ale ten pocit že si vše uděláte sám..... Ale není všechno zlaté co se třpití.... příjdou závady, údržba.......
Kdyby soukromníci okolo měli čas, tak si seno a senáž nechám raději udělat, ale čas a ochotu má málokdo.

Sorry ze se do toho pletu...ale nerikal jste profesore, jak jste tam u vas vsichni jedna rodina a za zranici si se vsim pomuzete? A ted pisete ze neni ochota a cas tak me to nestimuje. Jinak s tim samozrejme souhlasim, me zbejva vetsina vercajku koupit co pisete ale az tak to hrotit nebudu, zatim jeste u nas jsou ochotny i bez zranice pomoct.
Milej zlatej, já psal o pomoci od sousedů, skorosousedů..., kteří jsou vybaveni rukama, traktorem, vlečkou, bagrem... Nepsal jsem o "konkurenci", která je vybavena sekačkama, hrabačkama, balíkovačema...
Ale musím se pochválit, že pracuji i na konkurenci. Pokud jim mám já co nabídnout, tak nabízí i oni mě. Navíc stále do nich hustím výhody společného hospodaření = minimálně poloviční investice do mechanizací. Ale to je běh na hodně dlouhou trať, protože závist je prevít.
(bavím se o zemědělcích hospodařících na max.50 ha. )
A vy náhodou kandidovat nechcete? Vydíte celkem do všeho, tak že ANO, měl by jste muj hlas!

Nojo tak ja mel za to ze tam to je sakum prdum a neco jako "zakerna" konkurence u vas neni...
Jako vtip dobry.) Ani nahodou, musel bych to tam hned pri prvnim zasedani posekat, rozhazet, obratit, nahrnout a zlisovat.
Tak to máte štěstí, že máte okolo takové zemědělce, to já mám samé větší (100-200ha), všichni nově vybaveni, když mají čas, tak pro ně není problém dorazit a těch mých pár hektarů mají za chvilku hotový, nicméně poslední dobou toho času mají čím dál tím méně (zvláště když do toho vlítnou ještě nějaké zdravotní problémy), takže bohužel jak přijdou žně, tak jde kamarádství stranou a málokoho seženu (na druhou stranu je docela chápu), takže po letošní zkušenosti, když jsem na lisování sehnal vždy někoho až tak na pátý či šestý pokus, tak stále více přemýšlím o pořízení lisu, je to docela přepych na těch pár desítek balíků, ale pokud bych se tím zbavil toho domlouvání a nervů, tak by to bylo k nezaplacení.

Ono to bohuzel vypada, ze casem prejdou vsichni kompletne na senaze. Kdo by se ve velkym s...l se senem.
profesor1
napsal(a):
Kde se nedostane mechanizace, tam já pasu.
Do mechanizace jsem investoval za cenu skororozvodu Prostě stavebka nešli do baráku, ale do traktoru, hrabačky, shrnovačky pak balíkovače s baličkou ( Wolagri) Nikdy se mě to nevrátí finančně, ale ten pocit že si vše uděláte sám..... Ale není všechno zlaté co se třpití.... příjdou závady, údržba.......
Kdyby soukromníci okolo měli čas, tak si seno a senáž nechám raději udělat, ale čas a ochotu má málokdo.
Mi tu můžeme pást jen co máme na dohled a po letošní zkušenosti jen za 150 cm pletivem a s dovnitř posazenou elektrikou. Výstražné cedulky mám, ale lidi nečtou, nekoukaj a hafani jsou jak utržený z řetězu. Síť je proti velkým psům málo a čtyřma řadama drátu se ty malý uštěkaný potvory taky dostanou. U kozy to spravilo jen pár stehů od veta, hromada křiku pulzem zasažených pejskařů a vytí trefených psů. Kozí rohy mají něco do sebe, ale jsou tam jenom jedny. Za to je to přebornice. Jen ven se čoklům přes ohradník moc nechtělo. A to dohadování se kdo za to může.
Mně leze sekačka do 60° svahu, boční náklon max 45°. Jsem rád že se můžu držet . Jen ten budoucí lis tam asi neudržím . Jestli mi projde doma kravka tak i ta balička bude muset být. No, manželka už ví, že jí auto bude muset vydržet ještě šest let. Zatím to dává .
Tady v okolí je v dosahu jen pár velkých lisů velkých sdružení (nad 2000 ha), soukromník jen jeden. Baličku mají tak 20 km od nás. Živočišná tu prostě není, nebo to cpou do jam a rukávů.
DA.
Bekkky

XXX.XXX.137.91
napsal(a):
Ono to bohuzel vypada, ze casem prejdou vsichni kompletne na senaze. Kdo by se ve velkym s...l se senem.
Ve velkém je dělat senáž levnější, nemusí se obracet tolikrát a taky to skladování, jenže mě přijde, že zvířata byla bez senáže docela zdravá. Připadá mi, že teď mají více různých zánětlivých procesů na kloubech, čelistních, atd. Jehňata jsou samozřejmě rychleji hotová, ale pořád si říkám že seno se používá stovky (tisíce?) let.

Je spousta věcí, která se dělala stovky let, ale už se nedělá, protože se našly efektivnější materiály a postupy... tím neříkám, že se přestane sušit seno, ale taky vidím, "kam ten svět spěje"
Pro mě: dokud budu moct kupovat seno, budu kupovat to. Prostě nechci přispívat svým zabedněným chováním k produkci tak obrovského množství odpadu, když se to dá dělat i jinak.
Apropo : Profesore, víte, že tyhle fólie jsou velmi ceněnou druhotnou surovinou? Pokud byste měl zájem, myslím, že je možné sehnat informace, kde by se to dalo nechat vykoupit...
Massaro
napsal(a):
Kvašení je čistě přírodní a přirozený proces. Dokonce existují i teorie, že zkvašené potraviny jsou zdravější než neupravené. Kysané zelí jíte? S těmi záněty máte osobní zkušenost?
Ja věřim že kysane zelí je zdrave ale nejsem přesvědčeny jestli bych to o kysanem zelí tvrdil kdybych ho jedl jako hlaví složku stavy každy den.
Bekkky

XXX.XXX.79.173
Massaro
napsal(a):
Kvašení je čistě přírodní a přirozený proces. Dokonce existují i teorie, že zkvašené potraviny jsou zdravější než neupravené. Kysané zelí jíte? S těmi záněty máte osobní zkušenost?
Zažila jsem situaci, kdy větší stádo ovcí přešlo ze sena na senáž (obojí v průměrné kvalitě) a náhle se vyrojily tyhle problémy, které předtím byly jen v malém počtu (čelistní abscesy, záněty kloubů, sem tam zánět mízních uzlin). Tak zhruba čtyř až pětinásobek. Vzhledem k tomu, že jinak se nic nezměnilo, přičítám to senáži. Časem se to zmírnilo, ale stejně je to o něco častější.
Zaznamenala jsem to i například s přechodem na podzim z trávy na seno a pak když se přidá senáž, objeví se opět více případů. Určitě to bude trochu složitější, je to pro ovečky vždy změna celého režimu, ale nastává to až po přidání senáže do krmné dávky. Pak se to opět zmírní tak po měsíci a půl.
Myslím, že přechod na siláž je větší šok pro trávení ovcí a koz, než pouze na seno. Tohle je jen má osobní zkušenost, ne zrovna statisticky podložená, nikde jsem se o tom nedočetla... A určitě to bude pozorovatelné jen na větším počtu zvířat. Neodpověděl mi na to ani veterinář... Přeci jen si říkám, že naše a ovčí (kozí) trávení je dost jiný systém, viz. to kyselé zelí. ...uvidíme za 100 let
Taky každému říkám že senáž je obdoba kysaného zelí. Nepíšete jakou dávku senáže dáváte. Já zopakuji co už jsem psal - pokud seno tvoří minimálně 40% denní dávky krmiva, neměl by u zdravého zvířete nastat problém.
Když zvířata přiženu v zimě z pastvy, okamžitě začínám krmit senáží - první dva -tři dny tak 1kg/ks a den, pak už dávám 2-3kg/ks a den. Díky malým balíkům mám možnost celkem přesného dávkování.
profesor1
napsal(a):
Taky každému říkám že senáž je obdoba kysaného zelí. Nepíšete jakou dávku senáže dáváte. Já zopakuji co už jsem psal - pokud seno tvoří minimálně 40% denní dávky krmiva, neměl by u zdravého zvířete nastat problém.
Když zvířata přiženu v zimě z pastvy, okamžitě začínám krmit senáží - první dva -tři dny tak 1kg/ks a den, pak už dávám 2-3kg/ks a den. Díky malým balíkům mám možnost celkem přesného dávkování.
Máte tedy velké zkušenosti, jaký je zdravotní stav vašich zvířat, prosím? Porody, počet, úmrtnost jehňat? Jak a kolikrát ročně odčervujete? A jaké jiné vet zásahy děláte? Děkuji.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Máte tedy velké zkušenosti, jaký je zdravotní stav vašich zvířat, prosím? Porody, počet, úmrtnost jehňat? Jak a kolikrát ročně odčervujete? A jaké jiné vet zásahy děláte? Děkuji.
Není to sice na mně, ale taky odpovím.
Přikrmuji kukuřičnou siláží.
Zdravotní stav a vývin koz je dobrý (super). Hladká lesklá srst, krásné korálky, mléka plná miska, mrazák plný masa
Porody zatím v pořádku, počet kůzlat na porod 2,45.
Umrtnost za osm let 2 ks (jedno moc malé / v deseti letech matky při trojčatech, jedno zůstalo v porodním obalu.
Odčerveno plošně chemií před třemi roky ( přivezli jsme si strongyly se třikrát chem. odčerveným šestiměsíčním kůzletem). Bylinky to jinak dlouhodobě zvládají. Letos jsme si dovezli vlasovku ( z plemenného chovu s KU, POP, odčerveno třikrát jedním preparátem do čtyřech měsíců), i druhá koprolka je na jeden x tak snad to udržíme.
Vet letos šil potrhanou kozu od psů, jednomu kozlíku jsme řezali po ráně rohem bouli na čelisti. Na jaře pár vitamínových injekcí s jodem. Jinak tu dva roky nebyl.
Kozička ve třech měsících při prodeji 25 Kg.ž.v., kozlíci letos v JUT v šesti a půl měsících 17,5 a 21,7 Kg. Kozičku do chovu budu teprve vážit, dopíšu.
Za mně dobrý.
DA.
Vedra

XXX.XXX.13.145
Když jsem měl ještě ovce tak jsem je krmil v zimě 100% senáží a nikdy žádný problém. Pouze u krávy jednou problém s přerostlým teletem. Takže teď plánuju telení na léto.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Odčervuji na jaře a v zimě (aldifal, helmigal, panacur... ), případně na pastvě indivindi dle potřeby, ale max jednoho, dva ks. KOzy odčervuji minimálně, většinou jen na jaře. U koz myslím že mám ideálni pastviny plné stromů, keřů a různých druhů rostlin, tak že se buď odčervují samy, nebo se nezačerví z nutnosti žrát trávu u země. To usuzuji z toho, že mě neožírají kůru ani z mladých stromků. Nechci to ale zakřiknout! Veterinární zásah je pro mne nůž. Chovám převážně VF, tak že porody v pohodě.
Krmení senáží je znát. Nedávám žádný jiný příkrm.
Jen tak pro zajimavost - senáž s chutí žerou i slepice a králíci.
meivis

XXX.XXX.54.24
Taky krmím jen senáž a siláž seno dávám jen když mám něco na dietě akorát je třeba podotknout že na snížení kyselosti se krmí vápenec.
Čtvrtý den co jsem si všiml, že se mě jedna ovce při krmení nažere senáže a během 15 minut si lehne jako by tlačila při porodu, natahuje krk a zvedá hlavu. První jsem si myslel že se jen brání jenatům aby ji stále necucaly, ale včera už jsem pozoroval ty jakože porodní tlaky. Mléko má, jehňata celkem prospívají. Do dalšího krmení je pak úplně vpohodě. Nevím proč ji to tak během chvilky nadouvá. No uvidím jestli to dá nebo ne. Už je to starší ovce, na senáž zvyklá. Začalo to až tak týden po porodu.

Jakou máš sušinu?
Co že? Neblázni, jeden balík (ze stínu ) je mokřejší, druhý ze slunného místa je přeschlý. Já nemám šíré lány bez okraje lesa, stromů a pod. Navíc dělám malé balíky cca 50 kg, tak že mokré z okraje se nepromíchá se suchým z prostředa. Ale dneska ráno už byla ovena celkem v pohodě. Jen bylo vidět, že si chvilku postála a "přemýšlela" jestli ještě žrát nebo už raději ne. Než si to rozmyslele, tak už byla senáž sežraná a bylo jen seno. Tak snad se jí to trávení srovná.