Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.7.2017 15:22
canka

XXX.XXX.51.117

Byla jsem si u veta pro odcerveni pro kozy a zminil se mi o podavani pelynku jako prevence proti vnitrnim parazitum..neco jsem si o tom hned doma pocetla, ale nikde jsrm nenadla, jak ho davkovat..pelynku mame v okoli vic nez dost (vsimla jsem si toho az dnes, kdyz uz vim, jak pelynek vypada ), ale nevim, jak ho podavat.Veta jsem se samozrejme zeptat zapomela..Jestli ho ususit a primichavat do zradla, nebo mohu podavat celou cerstvou rostlinu, sle v jakem mnozstvi? Podavat treba jako tydenni kuru vecer k zradlu, nebo jen jednorazove vetsi mnozstvi? A mohou ho i kuzlata? Mate nekdo prosim zkusenost?

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.7.2017 15:32

Čerstvý i sušený, kolik sežerou. Samy si ho nadávkují . Kůzlata ho také mohou. Není to jedovaté, nemusíte se obávat, a chutná jim. Dávejte jim ho podle chuti.

4.7.2017 15:53
moonika

XXX.XXX.235.236

Písali sme o tom aj v Kontrola parazitov prírodnými prostriedkami

štúdia in vivo na ovciach, podávala sa palina ročná Artemisia annua, ktorá je známa vysokým obsahom artemisininu, ten má antihelmintický účinok (o.i. aj tujón) http://www.academicjournals.org/journal/JMPR/article-full-text-pdf/639A8F162816
Porovnávali sa skupina ktorej bol podaný levamisol, skupina ktorej bola podaná palina ročná: jednej skupine dávka 0,2perc. živej váhy a druhej 0,4perc. živej váhy ovce. Samozrejme u levamisolu bola účinnosť radikálnejšia oproti paline, ale keď si vezmete že u paliny šlo len o jednorázové podanie, napr na 60kg kus buď 120 alebo 240g paliny, tak ten výsledok vôbec nie je zlý.

Https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989329/figure/F3/ pekná tabuľka kde je porovnaný obsah artemisinínu v listoch, stonkách, kvetoch a koreni u 17 druhov palín.

Ešte o účinku etanolového extraktu paliny pravej (artemisia absinthium) voči vlasovke u oviec
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304401708006079.

4.7.2017 15:55
moonika

XXX.XXX.235.236

Ja som zasiala tú palinu ročnú ale sú to zatiaľ pidirastlinky, ale okrem nej má vysoký obsah artemisinu aj palina dračia-estragon, tak tú dávam. Palina obyčajná ho má veľmi málo, ale tiež je užitočná.
Dávam ako ma napadne ale aby to mali často, ony zjedia koľko potrebujú. Tujón v paline je jedovatý vo väčšom množstve ale kozy vedia koľko si majú dať, nikdy im nič nebolo.Niekedy proste o to už nemali záujem. Dávam čerstvé v zime aj sušené, celé stonky.

4.7.2017 16:09
canka

XXX.XXX.35.233

Dobře, zkusím dnes nasbírat a přidat večer ke kopřivám, co jim sekám..jen se ještě zeptám, jaký je rozdíl mezi pelyňkem černobýlem a pelyňkem pravým? Je to o obsahu Moonikou zmiňovaného artemisinunu? Který bude tedy lepší z tohoto hlediska? Máme tu hodně pelyňku černobýlu..

4.7.2017 16:14
canka

XXX.XXX.35.233

Aha, omlouvám se, už to čtu, černobýl má nižší obsah účinných látek..ale co obsah toxického thujónu?
Oreb Vy jste psala, že si ho kozy nadávkují sami, ale teď právě čtu, že by se neměl užívat dlouhodobě..a ty moje pipiny, jak je znám, by to do sebe rvaly, thujón nethujón Dokonce, že se dříve používal k vyvolání potratů? Takže pro březí kozu vhodný není? To je teda alchymie

4.7.2017 16:18
moonika

XXX.XXX.235.236

Černobýl je A.vulgaris, p.pravý je A.absinthium, estragon je P.drancunculus. V tabuľke vidíte aký je u nich veľký rozdiel v obsahu artemisinu.
Ale keď máte len černobýl to nevadí, nielen ten artemisin v ňom má účinok proti parazitom.

4.7.2017 16:19
moonika

XXX.XXX.235.236

Ja palinu dávam aj v brezosti ale nie vo veľkom množstve. Neobmedzene im ho ponúkam ked nie sú kotné.

Nubiru

5.7.2017 23:35
Nubiru

XXX.XXX.61.22

Moonika si jednotka Oreb1, aj Vy. Skláňam sa pred vašimi znalosťami rastlín a problematiky odčervovania. Keď čítam príspevky vás dvoch, vždy ma udiví, kolko toho viete.
Ba až ste ma nedávno inšpirovali ku kúpeniu knižky Liečenie zvierat podla bylinkára
Moonika, Ty máš prístup k zahraničným vedeckým článkom, odkial berieš všetky tie tabulky a grafy, alebo sú len tak volne dostupné na nete a stačí iba vedieť čo hladáš?

6.7.2017 00:16
moonika

XXX.XXX.130.137

Nubiru napsal(a):
Moonika si jednotka Oreb1, aj Vy. Skláňam sa pred vašimi znalosťami rastlín a problematiky odčervovania. Keď čítam príspevky vás dvoch, vždy ma udiví, kolko toho viete.
Ba až ste ma nedávno inšpirovali ku kúpeniu knižky Liečenie zvierat podla bylinkára
Moonika, Ty máš prístup k zahraničným vedeckým článkom, odkial berieš všetky tie tabulky a grafy, alebo sú len tak volne dostupné na nete a stačí iba vedieť čo hladáš?

Ďakujem ja som len zvedavá gúglička To je z volne dostupných stránok.
Knižku nepoznám, hodilo ma len na nejaké Liečenie zvierat od Kováčika, to je ono? ak hej tak je to trošku uletené
"Proti muchám a ovadom na dobytku. Pochválne známy technický spisovateľ, dr. Percy, odporúča tento jednoduchý prostriedok proti muchám a ovadom, dobytok ve teplej dobe roku znepokojujúcim: vložme trochu májového (lebo ono je najutlejšie) mladého masla do plytkého hrnčoka, a postavme ho tak, žeby naň slnko celý deň svietiť mohlo; nádobka nechá sa v pokoji stáť až do leta, čoho následkom maslo zkysne a potuchne. Týmto smradlavým maslom natrú sa potom štverne koňské, jako i všetký ty čiastky tela ktorýchkoľvek hoväd, kde najviac muchy sadajú; i budu zápachom masla toho iste odpudené a hovädá zostanu v pokoji."

Nubiru

6.7.2017 16:47
Nubiru

XXX.XXX.61.22

Hovädá zostanú v pokoji, tak to je krásne Tá moja sa presne volá Léčení zvířat podle bylináře Pavla, od Pavla Váňu.

7.7.2017 00:10
moonika

XXX.XXX.187.105

Nubiru napsal(a):
Hovädá zostanú v pokoji, tak to je krásne Tá moja sa presne volá Léčení zvířat podle bylináře Pavla, od Pavla Váňu.

To vyzerá lepšie:).

7.7.2017 11:32

canka napsal(a):
Aha, omlouvám se, už to čtu, černobýl má nižší obsah účinných látek..ale co obsah toxického thujónu?
Oreb Vy jste psala, že si ho kozy nadávkují sami, ale teď právě čtu, že by se neměl užívat dlouhodobě..a ty moje pipiny, jak je znám, by to do sebe rvaly, thujón nethujón Dokonce, že se dříve používal k vyvolání potratů? Takže pro březí kozu vhodný není? To je teda alchymie

Většinou všude u nás roste pelyněk černobýl. Věřím a mám vyzkoušené, že se sice někdy kozy něčeho přírodního přežerou, ale pak se toho dlouho nedotknou. Takže se toho nebojte. Měla jsem na jaře větší množství tují od souseda, celých stromů. Jak jim tohle chutnalo, to jsem tu ještě neměla. A ještě několik koz bylo březích, nezmetala žádná. A teď v létě většinou už kozy březí nejsou.

7.7.2017 14:53
canka

XXX.XXX.35.233

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Většinou všude u nás roste pelyněk černobýl. Věřím a mám vyzkoušené, že se sice někdy kozy něčeho přírodního přežerou, ale pak se toho dlouho nedotknou. Takže se toho nebojte. Měla jsem na jaře větší množství tují od souseda, celých stromů. Jak jim tohle chutnalo, to jsem tu ještě neměla. A ještě několik koz bylo březích, nezmetala žádná. A teď v létě většinou už kozy březí nejsou.

No v našem případě jedna koza rodila v květnu, druhá je právě aktuálně březí..termín má cca za měsíc..natrhala jsem černobýl, ze začátku nechtěla ani jedna koza, ani kůzlata..tak jsem chvíli zapochybovala, jestli jsem natrhala to pravé..jenže pak k tomu přišla kobyla a začala se tím ládovat jako o život..no a protože ty moje potvory kozí nenažraný nemůžou vidět, že kobyla něco žere a oni ne, tak se do toho všichni pustili taky, takže bylo vyhráno . A březí koza v pohodě, všechno ok..nedala jsem jim nějaké závratné množství..Jen kozel snědl asi dva stonky a neměl dále zájem..zkusím ještě po okolí teď přes víkend prohledat, jestli tu není ten pelyněk pravý, uvidíme..dostávají i listy ořešáku, ty milují..
A protože se tak vyznáte, tak jestli bych se mohla ještě dotázat . Jak je to s vrbou? Vrbové listí a kůra? Prý je to pro kozy jedovaté, ale veterinář mi říkal, že to pravda není..roste nám nad pozemkem celkem velká vrba, já jí právě z tohoto důvodu preventivně oplotila, aby jí kozy neožíraly..

7.7.2017 15:09

Vrby se nebojte, klidně ji nechte ožírat. Časem je to přestane bavit a zas po čase na ni dostanou chuť. Má ale účinky antilaktační ve větším množství. Jinak taky dobře působí na kozí zažívání, na záněty a dál mě nic nenapadá. Kůru u nás nežerou, listí někdy některé. Tudíž to nechávám na nich.
Nenuťte jim pelyněk, když mají ořešák. Třeba ho prostě nepotřebují.

Přidejte reakci

Přidat smajlík