Suffolk, texel, oxford down a dalsi masnaci extenzivni chov
Suffolk (SF)Uživatel s deaktivovaným účtem

Mam dotaz na chovatele masnych plemen extensivnim zpusobem, cili, zadny nebo naprosto minimalni prikrm jadrem nebo cimkoli. Seno voda liz.
Pozoruju na lonskym berankoj, ze zimu preckava hur nez jehnice. A kdyz si to dam dohromady tak i jeho predchudci, ktery jsem koupil na skok a kus jara, tak kdyz jsem je privez tak byli narostli tambori. Na zacatku jara mirne propadly boky, ale nic co by za par tydnu na trave nedohnali. K ovcim jsou vetsinou v pul roce a starsi. Stado do 10 ovci, spis min.
Rikam si ze to bude tim, ze z mlika a travy najednou jen seno a do toho jeste prichozi puberta a moznost vyskakat se? Na kvalitu predanych genu to podle me vliv nema.
Kdo chovate masnaky extensivne ale beranky zvlast, japak vypadaj po zime, da se na nich pozorovat podobnej stav? Fotku kdyz tak pridam zitra pro predstavu.
Berany úplně extenzivně nechovám, u mě jsou berani přes zimu na seně a na senáži a tu první zimu opravdu příliš výstavně nevypadají a to navíc s mladými berany připouštím jen pár ovcí, ale tyto berany zpravidla druhý rok hned na jaře střihám a poté se již výrazně zakulacují a na druhé zimě už jsou v plné kondici, i když mají za sebou již připouštění většího množství ovcí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zuby me nenapadly, je to i u jehnic stejne? Protoze ty i kdyz nejsou zapusteny ( ze by se jim zvetsovaly bricha ), tak jsou v daleko lepsi kondici ba co bych spis rek tak rostou. Co mate za plemeno? Zajimalo by me, jestli skromnejsi plemena jako treba se pise u vresovek ze vyzijou z horsi pastvy, jestli ma zima na berany podobnej vliv.
U jehniček to bude stejné, ale myslím, že ty jsou obecně žravější, takže to není tak znatelné, zrovna dnes jsem na zkoušku kouknul na mladého berana, který je na oko tak o třetinu horší než na podzim a přesně tak, nové zuby teprve vyrůstají, jink mám charollais, suffolk a romaňáka, je to skoro každý rok, že si říkám, co jsem to koupil za berana, ale druhým rokem to většinou doženou a jsou z nich pořádný kusy, i ten romaňák začíná vypadat jako beran a ani se mezi ostatními neztratí.

Masná intenzivní plemena jsou něco za něco, když jim k tomu člověk dá možnost v podobě kvalitní krmné dávky, tak je tam evekt. Pokud ovšem dostává jen nějakou průměrnou krmnou dávku, tak nejen že neprosperuje, ale začíná mít problémy s parazity a celkově chřadne. Mladá zvířata jsou všeobecně mnohem choulostivější, nebo dejme tomu náročnější na krmení. Nechci se nikoho dotknout, ale pokud je někdo přesvědčen, že ovce má být jen na senu a vodě, tak mu ten názor nevyvracím, ale musí sáhnout po méně náročném plemeni, jakým jsou všeobecně kříženky, romnáci, valašky atd. Karel.
koja
napsal(a):
Masná intenzivní plemena jsou něco za něco, když jim k tomu člověk dá možnost v podobě kvalitní krmné dávky, tak je tam evekt. Pokud ovšem dostává jen nějakou průměrnou krmnou dávku, tak nejen že neprosperuje, ale začíná mít problémy s parazity a celkově chřadne. Mladá zvířata jsou všeobecně mnohem choulostivější, nebo dejme tomu náročnější na krmení. Nechci se nikoho dotknout, ale pokud je někdo přesvědčen, že ovce má být jen na senu a vodě, tak mu ten názor nevyvracím, ale musí sáhnout po méně náročném plemeni, jakým jsou všeobecně kříženky, romnáci, valašky atd. Karel.
Ono už to neplatí ani u těch romanovek. V posledních letech se jejich chov posunul z extenzívního chovu do intezivního. Nebo si myslíte, že 40 kg na 100 dnech je jen z pastvy? Nechci být špatný prorok, ale dopadne to jako se suffolkama.

Ve stade mam uz 100% jen berana. Ale kdyz jsem mel jen suffolky, tak jehnice prez zimu rostly a nehubly. Cistou romney mam lonskou a taky nehubne, stejne tak 50ky romney, zwartbles a 75ku suffolk. Takze si myslim a potvrdil to v podstate i berynator, ze u beranku je tenhle trabl.

Zadny odcerovani se zatim konat nebude, vcera jsem ho napodruhy lapil, vicka rudy a bobky jak koralky. Akorat pri ty radosti ze jsem ho chytnul jsem se mu nepodival do tlamy...
To je ale prostě tím krmením, my jsme si přivezli teď nový dva berany a byli jak koule, vysenážovaný a vygranulovaný a pochopitelně jak vyrazí na pastvu a k ovcím, půjdou s váhou dolů. Ale to snad ani tolik neva, mají skákat a chodit a když budou moc tlustý a těžký, tak to nedají. Narostlí už jsou, tak už nemusí mít tolik. Ale šrot dostávají.
V podstatě jde o to, že pokud je mladej beran při koupi nebo když jde do stáda už narostlý, ví se co se dá čekat od potomstva. Jestli potom ubyde, tak to problém není, ale pokud prostě nedorostl, nedá se poznat, zda to je dědičně nebo krmením. a asi nemá cenu si ovce pouštět s chcípákem.
Pokud by beránek dostal trochu řepy, snadno se zpraví, chce to začít postupně, od malého množství (tak velikosti jablka) a trochu mu to nejdřív nakrájet a až se naučí, tak se jim prostě dá celá a oni to postupně ohryzávají a pře jim to dá práci, ani se nepřežerou.
Byli jsme se teď mrknout na beraní aukci v Německu a tam to ty výstavní kluci taky měli v korýtkách a spokojeně si to ohryzávali, než na ně přijde řada.
Jen z pastvy a sena se prostě masnej beran neudělá v prvním roce, ale pokud je pak dobrá pastva (fakt ale jetelotrávy atd.) tak se v druhém roce vylepší. Ale úplně nenaroste.

Kdepak zadny podstrojovani. Beran byl nejvetsi z celeho chovu odkad jsem ho bral a videl jsem oba rodice, beran er peknej velkej. Nevybiram naslepo.

Tak tak, ja jsem se chtel jen ujistit ze to pozoroval i nekdo dalsi u tehlech mladejch beranku. Ovce nevykrmuju, spasaj me strane. Ale i prez to me je kazdej chvali jak jsou pekny a veliky :)
Co ma ale stve, tak ze zacina potrkavat, takze to bude mit asi na podzim secteny.