Očkování ovcí

Vřesová ovce (VR)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2018 21:33
mifoli

XXX.XXX.149.105

Dobrý den, chci se zeptat jak je to nyní s očkováním ovcí, nebo spíš jak to praktikujete Vy zkušení.
Podle odborných článků od Vet se očkovat má, někdo zase říká, že jen odčervovat, a nyní jsem se dočetla, že nejlepší je očkovat 2 týdny před porodem.Díky za vaše zkušené rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2018 02:38

Uplne nejlepsi je zacit chov se zdravejma zviratama na zdravy pastvine.
Samozrejme ze veterinar chce ockovat a odcervovat a nekolikrat rocne.
Maji vase zvirata nejakej problem?

4.3.2018 07:03
lilo

XXX.XXX.201.210

Neockuju... mam par ovecek... nevidim to jako potrebne... a povazuju to za byznis... kazdy kdo je iteresovany zajmem penez ktere se v tom toci vam bude tvrdit ockujte... ve sve podstate ho ale zdravi vasich zvirat vubec nezajma...

4.3.2018 08:01

ono to totiž vůbec není jednoznačný.

odčervování je problém, obrovský a těžko řešitelný problém, pokud má někdo zvířata na malé ploše, kterou pase pořád dokola. ono se to časem, během několika bezproblémových let, promoří a jehňata dostanou takovou dávku červů, že je to prostě zabije. větší problém s červy je u koz než u ovcí kvůli ovčí věkové rezistenci, to kozy nemají.

pokud je možnost rotovat pastviny na větší ploše, jeden rok mít něco na seno, druhý rok na tom pást, střídat to třeba i s pastvou koní, je to mnohem lepší a pak by to šlo i bez odčervovadel.

pokud na té ploše není tasemnice, to je vyloženě místní záležitost, někdo má, někdo nemá. kdo má, tak tomu pak chodí jehňata s červy a moc nerostou, takže ekonomická ztráta je jasná.

no a podobně je to s enterotoxémií. někdo má, někdo nemá. ono se to nepřenáší vzduchem, ale klostridie jsou ve střevech v podstatě bacilonosičů, kterým neškodí, a z nich se dostávají do půdy a hnoje. takže jsou chovy, kde prostě ty klostridie nejsou a tím pádem tam určitá klostridiální infekce nemůže vypuknout a nemusíte očkovat. ale pokud máte, tak třebas taky nemusíte bez očkování odchovat ani jehně. plus enterotoxémie k propuknutí potřebuje podmínky chovu, postihuje výborně živená, rychle rostoucí jehňata. takže se bavíme o vysoce užitkových chovech, především. nějaký hobby chov na chudé pastvě bez příkrmu, kde jehňata pomalu rostou a hustota ovcí je malá, tam nemusí být sebemenší problém ani když klostridie v prostředí přítomné jsou.

já osobně svá malá stáda á max 20 ovcí proti enterotoxémii neočkuji, pokud si to majitel výslovně nepřeje. Řeším ty červy, protože jsou to zahrádkové chovy, v několika je i tasemnice, v některých i kokcidie, to je každoroční boj s tím, jak to udělat, aby kozlata a jehňata vyrostla bez průjmu a aby rostla slušně a nekrmil se červ. Ale z klostridií mě občas trápí jen tetan.

4.3.2018 08:31
lilo

XXX.XXX.201.210

no koooonecne.. bodlinko... z pohledu meho lajckeho hezky vysvetleno.. a konecne mam pocit ze jste poodstoupila z toho ockovaciho lobby ktere vam x let tlacily sponzori vaseho studia do hlavy ... je dulezite uvedomit si jak chovam, jak krmim, co krmim kolik toho krmim a pro koho krmim... ekonomicka zavislost velkochovatelu je nuti k produkci rychleobratkoveho zbozi nehlede na dusledky jedinou uznanou velicinou je zisk... ve sve podstate za enterotoxemii muze nenazranost techto producentu... kterym je naprosto jedno ze takto vyrobene maso / neni urceno k chovu... jenze je pak rozdil prodat takovou typovou sic nabobtnanou jehnicku do chovu za 6 litru nebo do nemecka v cene masa... tak ty sracky ze svych velkochovu sirej dal... protoze oni jsou z obliga pokryjii si to ockovanim...
co se tyka tetanu... tady si take myslim ze jse spis o problem hlubokych uzavrenych ran... spatnych podminek chovnych na blate v omezenem prostoru.. celkove snizene imunity zvirete...

4.3.2018 08:48

s imunitou nemá tetan nic společnýho. pokud jsou spory v hnoji či v půdě, stačí jim prostě vhodné podmínky v množení ve zvířeti, ovce a koza jsou silně vnímavá zvířata, stačí málo. a ono takové poranění v zahrádkovém chovu není nic vzácnýho, koza si natrhne vemeno, koza proskočí skleněným oknem, ovce si pořídí ránu na noze a nikdo neví z čeho, plus riziko jsou vždycky třeba kastrace. nemá to celkem nic společného s ošetřením či neošetřením těch zranění.

někde na alpských pastvinách se to asi řešit nemusí, protože infekční tlak a šance na poranění jsou menší.

a očkovací lobby mi nic netlačila. na veterinární fakultě je to tak, že se ovce a kozy NEBEROU.

4.3.2018 13:31
mifoli

XXX.XXX.149.105

Začala jsem se 4 kamerunkami, které jsem zachránila s pastviny, kde majitel umřel v květnu, byly hodně malé a nerostly, celé léto byly vzorné sekačky, odčervovala jsem pouze a to podle očí, když jsou po odtažení víček růžové, není to prý třeba, když velmi světlé, tak jsem je odčervila, průjem nikdy neměli, v červenci jsem si pořídila 2 sufolky ovečky, původně jsem zamýšlela, že to přez zimu nedám a porazím, byli z bio pastviny, potom přibyli ještě 3 vřesovky a v listopadu beran sufolk, v prosinci 3 malé a moc nerostoucí kamerunky postupně uhynuli, zbytek stáda je asi březí na 90%, pasu na dlouho neudržovaných loukách, tak před 10 lety tam ovce byly a potom to ani nikdo nesekal.Můj záměr je, to mít na maso a kultivovat okolní louky.Původně jsem si řekloa, že nebudu zasahovat moc do přírody, ale nyní když jsou březí, tak už mi to zas tak jedno není, ale intuitativně jsem také proti očkování.Na co uhynuli ty 3 bohužel nevím, začali zaostávat za stádem, za týden ulehli a za 2 dny byl konec.Kromě kamerunek jsou zbylé z registrovaného chovu. Poslední ze 4 kamerunek je v pohodě, ale ta je snad i normální velikosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík