Uživatel s deaktivovaným účtem

Katka 1
napsal(a):
Dobrý večer, zatím jsem se nikde nedohledala jestli převařovat čerstvé kozí mléko když ho chci dát dětem nebo né? Někdo říká že ano a někdo zase že né. Zajímá mě tedy Váš názor, jistě jsou tady odborníci v chovatelství.Děkuji.
z nákazového a hygienického hlediska určitě ano.
je toho dost, co můžete vy nebo vaše děti ze syrového mléka chytit, nejvýznamnější je klíšťová encefalitida a hemolytické e.coli.

Katka 1
napsal(a):
Hm a to stačí nechat přejít varem?
stačí 72 stupňů na 15 vteřin.

Není to tak jednoznačné, jak uvádí bodlinka. Na celém světě nemocní ročně klíšťovou encefalitidou asi 12.000 osob. V ČR onemocní ročně zhruba 600 lidí, jak který rok. Z toho 0,9 procenta je přenos nákazy alimentární cestou, přičemž naprosto jistě to prokázáno nebylo, ale předpokládá se to. Fatální průběh má zhruba 1 procento případů. Takže za rok onemocní touto cestou asi 5 osob v ČR. Někdy ani to ne. Při laboratorních zkouškách se nedařilo mléko infikovat boreliemi, jelikož má velmi silnou baktericidní ochranu. Nevymýšlím si, čerpám z přednášky Jiřího Saláta z VÚVeL v Brně, který se podílel na vývoji vakcíny proti klíšťové encefalitidě pro ovce a kozy.

napsal(a):
Není to tak jednoznačné, jak uvádí bodlinka. Na celém světě nemocní ročně klíšťovou encefalitidou asi 12.000 osob. V ČR onemocní ročně zhruba 600 lidí, jak který rok. Z toho 0,9 procenta je přenos nákazy alimentární cestou, přičemž naprosto jistě to prokázáno nebylo, ale předpokládá se to. Fatální průběh má zhruba 1 procento případů. Takže za rok onemocní touto cestou asi 5 osob v ČR. Někdy ani to ne. Při laboratorních zkouškách se nedařilo mléko infikovat boreliemi, jelikož má velmi silnou baktericidní ochranu. Nevymýšlím si, čerpám z přednášky Jiřího Saláta z VÚVeL v Brně, který se podílel na vývoji vakcíny proti klíšťové encefalitidě pro ovce a kozy.
Je to jednoznačné. Pití syrového mléka je riziko.
Není to samozřejmě tak, že onemocní každý.
A pokud vám je klíšťovka málo nebo malé riziko, tak pořád pozor na tu E.coli.
Co tam ještě je. Q horečka. Listerióza.
napsal(a):
Je to jednoznačné. Pití syrového mléka je riziko.
Není to samozřejmě tak, že onemocní každý.
A pokud vám je klíšťovka málo nebo malé riziko, tak pořád pozor na tu E.coli.
Co tam ještě je. Q horečka. Listerióza.
Dá se něco najít o těchto nemocech?
napsal(a):
Jako že to nemůžeme dostat?

Já jsem nenapsala, že to nemůžeme dostat. Ale mnohem větší riziko je, když chodíte ven a může Vás porazit auto. Takhle jsem to myslela. Riziko je vždy a všude, i tam, kde si myslíte, že není. Může tam být E.coli, listerie, Staphylococcus aureus a další a další. E. coli spíš dostanete taky odjinud než zrovna z kozího mléka, pokud ten chov není velmi zanedbaný a špinavý. Z takového asi mléko pít nebudete, nejdřív si zjistíte, jak to tam vypadá. Případně máte vlastní kozy a udržujete je v čistotě a zdraví. Já Vám nerozmlouvám pasteraci, ale pro mě osobně je větší přínos nepasterovaného mléka než riziko. Obzvlášť pro malé děti. Ale to je můj názor a moje zkušenost. Každý si musí najít svou cestu.

Me uz tyhle doktorsky reci nebavej :) Nic proti bodlinko. Deti mate oockovany na vsecko?

napsal(a):
Já jsem nenapsala, že to nemůžeme dostat. Ale mnohem větší riziko je, když chodíte ven a může Vás porazit auto. Takhle jsem to myslela. Riziko je vždy a všude, i tam, kde si myslíte, že není. Může tam být E.coli, listerie, Staphylococcus aureus a další a další. E. coli spíš dostanete taky odjinud než zrovna z kozího mléka, pokud ten chov není velmi zanedbaný a špinavý. Z takového asi mléko pít nebudete, nejdřív si zjistíte, jak to tam vypadá. Případně máte vlastní kozy a udržujete je v čistotě a zdraví. Já Vám nerozmlouvám pasteraci, ale pro mě osobně je větší přínos nepasterovaného mléka než riziko. Obzvlášť pro malé děti. Ale to je můj názor a moje zkušenost. Každý si musí najít svou cestu.
Právě že tak jednoduché to není.
E.coli tvoří spoustu kmenů a zrovna hemolytické kmeny, které u lidí dělají ne nějaký průjmík, ale těžké krvavé průjmy s rizikem selhání ledvin, jsou zároveň takové, které u skotu a ovcí nedělají žádné problémy, ta zvířata jsou bezpříznakovými bacilonosiči.
Tyhle nemoci nejsou nemoci zvířat, je to obrovský problém co se kontaminace živočišných produktů týče.
Těžko v tomhle případě někomu radit, kór když člověk zná všechny možné i nemožné "breberky" co se v mléce můžou vyskytnout(Bodlinka). Nedovolil bych si asi někomu radit - nepřevařovat, nic se nemůže stát. Můžu jen napsat, že já nepřevařuji, nepasterizuji od svojich zvířat nic. Klidně si dám i surové vajíčko. Mléko kravské beru od soukromníka, kterého znám. Znal jsem ale taky "producenta" kravského mléka, od kterého bych si nedal ani mléko sušené.
Dneska už konečně začínají doktoři přemýšlet jinak a za chvíli budou novorozencům předepisovat denně hodinový pobyt ve chlévě a koupání bude povoleno opět jen v sobotu

profesor1
napsal(a):
Těžko v tomhle případě někomu radit, kór když člověk zná všechny možné i nemožné "breberky" co se v mléce můžou vyskytnout(Bodlinka). Nedovolil bych si asi někomu radit - nepřevařovat, nic se nemůže stát. Můžu jen napsat, že já nepřevařuji, nepasterizuji od svojich zvířat nic. Klidně si dám i surové vajíčko. Mléko kravské beru od soukromníka, kterého znám. Znal jsem ale taky "producenta" kravského mléka, od kterého bych si nedal ani mléko sušené.
Dneska už konečně začínají doktoři přemýšlet jinak a za chvíli budou novorozencům předepisovat denně hodinový pobyt ve chlévě a koupání bude povoleno opět jen v sobotu
Syrové vajíčko si já dám taky:D
Ale to protože proti salmonele mám slepičky naočkované

Naockovane slepicky? Ajtakrajta :) takovy trosku chemicalhomestead :).

napsal(a):
Naockovane slepicky? Ajtakrajta :) takovy trosku chemicalhomestead :).
lol.
co je na očkování chemickýho?
lepší, než je mít krásně domácí podesrané salmonelové. nejlépe ještě s vápenkou, pěkně postaru.

Co? No vsecko :) nebo je to vytazek z bylin?
Ockujeme jen prase proti cervince a mozna jeste necemu. Krava nic, zajce si ted poprve chce mamka nechat jen chovny oockovat a ovce se snazim odcervovat co nejmin. No.
Nidy za celej muj zivot jsem z nasich vajec nic nechytnul a to je babicka skladovala kdovi jak dlouho zahrabany v bedne s psenicej apod :).

napsal(a):
Co? No vsecko :) nebo je to vytazek z bylin?
Ockujeme jen prase proti cervince a mozna jeste necemu. Krava nic, zajce si ted poprve chce mamka nechat jen chovny oockovat a ovce se snazim odcervovat co nejmin. No.
Nidy za celej muj zivot jsem z nasich vajec nic nechytnul a to je babicka skladovala kdovi jak dlouho zahrabany v bedne s psenicej apod :).
ta vakcína jsou sušený oslabený salmonely a ha dvě ooo.chemka jak prase, že?
lol.

A co ten onen AL? :) neni ta vakcina nicim "konzervovana"? Ze by pak slipky trpely autizmem atd?

napsal(a):
A co ten onen AL? :) neni ta vakcina nicim "konzervovana"? Ze by pak slipky trpely autizmem atd?
Ne, je to živá vakcína. Lyofylizovaná. To znamená, že byla vysušená mrazem. Je konzervovaná tím, že je sušená.
To je případ všech živých vakcín, které se prodávají jako "prášek" a ředí se těsně před použitím. Vodou pro injekci když je to píchací, Salgen se dává do zobáku nebo do vody, takže se ředí normální pitnou vodou.
Ten onen hliník, to se týká vakcín inaktivovaných nebo toxoidových, které se prodávají už jako "vodička" bývají konzervované thiomersalem. Hliník, teda hydroxid hlinitý, je adjuvant, který nutí tělo všímat si místa vpichu. Protože samotné antigeny v takové vakcíně jsou "mrtvé", prostě nic nedělají a samy o sobě tělo moc nedráždí. Nepotřebuju žádný hliník, když kuře normálně sežere normální živou bakterii salmonely, akorát je to mrzáček, takže nezpůsobí zjevnou chorobu. Všechny ostatní procesy ale proběhnou jak při skutečné infekci.

Ornipest, stejný princip. Živák, konzervovaný sušením v mrazu, hliník nepotřebuju, protože je to živá vakcína.
Kočka se dá komplet naočkovat bezadjuvantními vakcínami, což je super, adjuvanty u nich způsobují nádorové bujení v místě vpichu. Co s tím? Dám živák lyofylizovaný. Dělá se i speciální vakcína proti vzteklině pro kočky, která se od "normální" liší tím, že není inaktivovaná s hliníkem, ale subjednotková živá.
Prostě není vakcína jako vakcína, ty chemie

Pr dele, tak pro havet to jde bez hliniku a do mimin to chtej hrnout horem dolem. Humac.

napsal(a):
Pr dele, tak pro havet to jde bez hliniku a do mimin to chtej hrnout horem dolem. Humac.
Očkuje se tetanus, to je toxoidová vakcína a potřebuje to hliník, aby si vůbec tělo všimlo, že se něco děje. A různý ty spalničky a tak, teď jsem na to koukala, mopavac spalničky a příušnice je normálně lyofylizovaný živák, takže stejný princip jako u kočiček, bez adjuvantů.

Podobnej princip u králíka. Vakcína proti myxomatóze je živák lyofilizovaný, prášek. Bez hliníku a rtuti. Vakcína proti moru je mrtvej virus, protože živák by králíka zabil. A jakmile je to mrtvý, je to vodička s thiomersalem a hydroxidem hlinitým.
Jenže ono nemít naočkovanýho králíka proti moru je jaksi, no. Když člověk jednou vidí ty hromady mrtvol, co včera ještě žraly, už očkovat chce.

Paane boze!
ne protoze bodlinka pise ze "Hliník, teda hydroxid hlinitý, je adjuvant, který nutí tělo všímat si místa vpichu. Protože samotné antigeny v takové vakcíně jsou "mrtvé", prostě nic nedělají a samy o sobě tělo moc nedráždí. " takze antigeny jsou takova homeopatie namichana v koktejlku jedu kterej nuti imunitni system vyvolat reakci.. jenze ta reakce muze byt v zasade proti jakekoliv cizorode bilkovine... nebo se pletu?

lilo
napsal(a):
ne protoze bodlinka pise ze "Hliník, teda hydroxid hlinitý, je adjuvant, který nutí tělo všímat si místa vpichu. Protože samotné antigeny v takové vakcíně jsou "mrtvé", prostě nic nedělají a samy o sobě tělo moc nedráždí. " takze antigeny jsou takova homeopatie namichana v koktejlku jedu kterej nuti imunitni system vyvolat reakci.. jenze ta reakce muze byt v zasade proti jakekoliv cizorode bilkovine... nebo se pletu?
reakce je proti jakékoliv cizorodé bílkovině, z podstaty. imunitní systém pořád ohmatává všechno, co pronikne slizniční nebo kožní bariérou a jakmile potká epitop, který nepoznává, prostě i třeba jen kousek cizí bílkoviny, hned to řeší. ničí. a případně si udělá protilátky, kdyby se invaze opakovala, aby to dokázal zničit dřív.
vtip je v tom, že mrtvý bílkoviny ho zas až tak nezajímají, protože šance, že na ně narazí bílá krvinka, je dost malá. proto ten hydroxid. dráždí, způsobí zánět v místě vpichu, zánět přiláká bílý krvinky, ty na místě najdou antigen z očkovací látky a myslí si, že to je to, co poškodilo tu tkáň, tím pádem je to nepřítel a je potřeba nadělat protilátky.
bez toho hydroxidu by to tělo jen uklidilo jako nějaký bordel zvenčí a hotovo.

ale není to žádná homeopatie, těch antigenů je ve vakcíně fyzicky docela dost, není to žádný otisk do vody nebo tak.
k prvotní otázce : máme vlastní mléko, kozí, ovčí. Naše děti ho pijí nepřevařené,
nejradši čerstvě nadojené i se vším tím bordelem co tam napadá při dojení
Některé už to dopilovaly až tak, že si lehnou pod kozu a obslouží se samy
Co začaly dostávat příkrmy( cca od půl roku), dávala jsem jim nepasterizované mléko
a výrobky z něj. Po tom co jsem přestala kojit, plynule přešly na kozí mléko,
většinou ještě teplé z dojení jsem jim ho dala do flašky.
Nebojím se infekčních nákaz, jak už bylo zmíněno pravděpodobnost onemocnění je mizivá.
Je mi líto udělat z čerstvého mléka, plného protilátek, minerálů, vitamínů atd,
jen bílou tekutinu, která zasytí, ale to je vše. Vše hodnotné varem odstraníme,
a myslím si, že potom je mléko i hůře stravitelné.
mám tři zdravé děti - neočkované
slunecnivrch
napsal(a):
k prvotní otázce : máme vlastní mléko, kozí, ovčí. Naše děti ho pijí nepřevařené,
nejradši čerstvě nadojené i se vším tím bordelem co tam napadá při dojení
Některé už to dopilovaly až tak, že si lehnou pod kozu a obslouží se samy
Co začaly dostávat příkrmy( cca od půl roku), dávala jsem jim nepasterizované mléko
a výrobky z něj. Po tom co jsem přestala kojit, plynule přešly na kozí mléko,
většinou ještě teplé z dojení jsem jim ho dala do flašky.
Nebojím se infekčních nákaz, jak už bylo zmíněno pravděpodobnost onemocnění je mizivá.
Je mi líto udělat z čerstvého mléka, plného protilátek, minerálů, vitamínů atd,
jen bílou tekutinu, která zasytí, ale to je vše. Vše hodnotné varem odstraníme,
a myslím si, že potom je mléko i hůře stravitelné.
mám tři zdravé děti - neočkované
Tak já také právě dávám čerstvé neupravené...ale ještě dcera nedělá to co vaše dětičky.. aby si lehla pod kozu také mám právě domácí a v čistém prostředí..

Teply mliko od kravy na to se musi zvyknout :) jako decko do plechacku od babicky to me jelo :) ale nelehnul bych si pod ni
Myslím, že je velký rozdíl mezi odolností lidí a dětí vyrůstajících ve městech a těch kteří žijí na venkově a živí se vlastními potravinami.
Pohybuju se prakticky pořád venku nebo ve stáji a část potravin (maso, mléko, vejce, ovoce a nějakou zeleninu) máme vlastní nebo vyměňujeme s jinými farmáři. Vlastní mléko jsem nikdy nepasterovala, ale kravské z kravína, tak to ano.
Moje děti vyrostly na statku a nyní v dospělosti žijí ve městě. Jsou zdravé hlavně ve srovnání se svými vrstevníky, nemají žádné alergie, nejsou často nemocné.
My jsme také celkem zdraví, nepočítám-li rozhrkaná záda, občas zlobící nějaký dříve naražený kloub atd. a tak dvakrát ročně nějaká rýma.
Když ale navštívíme příbuzné ve městě, od jejich dětí, které chodí do školky a školy často něco chytnem, přičemž oni jsou zdraví nebo jen minimální příznaky a my jsme zcela K.O.
Naopak ale když přijedou k nám, děti hnedle chytí nějaký průjem, když si pořádně nemyjí ruce, a řada domácích potravin jim vůbec nechutná.
Myslím, že potenciálně více ohrožení jsou tedy ti, kteří přijdou do jiného prostředí a nárazově změní stravování. My do města (mám takovou úchylku, miluju křidýlka z KFC a je mi pak vždycky děsně) a měšťané na venkov (pos...ou se z nepasterovaného mléka). Prostě náhlá změna krmné dávky se nevyplácí
bekky uzasne napsane... a pripomina mi to jak jsme nasemu beloruskymu tatinkovi privezli ceskej fernet... tak ho vypil samozrejme celej... a desne ho to semlelo... lital celou noc... do normalu se vse dostalo az po te co vypil lahev vodky... ani zmena pitnych navyku se take nevyplaci...
Souhlasím s tím, že BEKKKY to napsala úžasně Mléko od své kozy jsem nikdy nepřevařovala). Kravské mléko od soukromníků (časem jsem "vystřídala" asi 3) jsem též nepřevařovala a nikdy nám nic nebylo. Dokonce můj bývalý tenkrát zbaštil plný hrníček smetany sebraný z mléka a nic mu nebylo (a to má "pochroumané" zažívání a střeva po prodělané těžké salmoneloze). Zato když jsem si přinesla mléko z kravína, tak bylo cítit siláží a "řádně mi protáhlo střeva"
A mimochodem k příspěvku od PROFESOR1 - ano - děti se dnes již nemají koupat každý den, ale jednou za 3 dny...
Chodím si roky pro mlíko do kravína, kromě toho mi partner, který dělá služby pro zemědělce právě v kravínech, vždycky nějaké to mlíko z cest doveze. U nás ho piju tedy jen já, ale v množství větším než malém a nepřevařovala jsem nikdy a nikdy se mi taky nic nestalo. Zrovna včera dovezl od kříženek jersey, to byla lahoda.
Bekkky
napsal(a):
Myslím, že je velký rozdíl mezi odolností lidí a dětí vyrůstajících ve městech a těch kteří žijí na venkově a živí se vlastními potravinami.
Pohybuju se prakticky pořád venku nebo ve stáji a část potravin (maso, mléko, vejce, ovoce a nějakou zeleninu) máme vlastní nebo vyměňujeme s jinými farmáři. Vlastní mléko jsem nikdy nepasterovala, ale kravské z kravína, tak to ano.
Moje děti vyrostly na statku a nyní v dospělosti žijí ve městě. Jsou zdravé hlavně ve srovnání se svými vrstevníky, nemají žádné alergie, nejsou často nemocné.
My jsme také celkem zdraví, nepočítám-li rozhrkaná záda, občas zlobící nějaký dříve naražený kloub atd. a tak dvakrát ročně nějaká rýma.
Když ale navštívíme příbuzné ve městě, od jejich dětí, které chodí do školky a školy často něco chytnem, přičemž oni jsou zdraví nebo jen minimální příznaky a my jsme zcela K.O.
Naopak ale když přijedou k nám, děti hnedle chytí nějaký průjem, když si pořádně nemyjí ruce, a řada domácích potravin jim vůbec nechutná.
Myslím, že potenciálně více ohrožení jsou tedy ti, kteří přijdou do jiného prostředí a nárazově změní stravování. My do města (mám takovou úchylku, miluju křidýlka z KFC a je mi pak vždycky děsně) a měšťané na venkov (pos...ou se z nepasterovaného mléka). Prostě náhlá změna krmné dávky se nevyplácí
tak to mám brát jako tak, že co najde malá tak nějak u králíků či jiných zvířat tak je to vlastně ku prospěchu ale ano rozumím o čem píšete. Máme také plno vlastních výrobků a někteří ohrnují nos...nevadí, alespoň neubude