Pěstování na ovčím hnoji

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2018 00:14
Ancacaj

XXX.XXX.76.164

Dobrý den, chci se zeptat jestli nemá někdo zkušenosti s pěstováním melounů a dýní rovnou na ovčím hnojišti? Někde jsem četla že ovčí hnůj je ten nejlepší. Děkuji Vám za odpověďi.Anca.

15.4.2018 06:28
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Ano, každoročně pěstuji na hnoji dýně. Není to čistý hnůj, prostě všechno, co zůstane na zami, takže převaha slámy a vymrněného sena. S výnosy jsem maximálně spokojena, navíc dýně pěkně přeměňují hromadu hnoje v pěknou zem a odpadá tak otázka "kam s ním" (s tím hnojem). Dýně s chutí na podzim sežerou ovce. Letos se chystám právě i na melouny a další. Sázím tak, že do dolíku dám trochu zeminy ke kořenům, jinak by se rostlinka nechytla - jinak žije v tom hnoji (slámě). Ke každé rostlince píchnu klacek, abych ji pak našla, přece jen máme hromadu 10 x 20 metrů, vysokou okolo 2 metrů. Nemusí se okopávat, zalévám hadicí. Hromadu postupně můžete "přesouvat" a vzniklou pěknou zem rozhrnout na pozemek. Před pár lety to vzniklo vlasně jako z nouze ctnost, jinak jsme vozili hnůj do bioplynky, kterou máme 1 km.

15.4.2018 07:31
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Taky takhle plánujem "rekultivovat zimoviště. Na volnou plochu (cca 600M2) dýně.
Z oblukový haly sundáme plachtu a na kostru (stočené karisítě) vyvážem rajčata.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2018 07:51
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neni na hnoji pro rajcata az moc dusiku? Abyste tome nebyly pak cerveny jak ty rajcata :). Jestli teda dorostvou a dozrajou.

15.4.2018 08:07
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Já měl za to, že naopak potřebujou docela dost živin. Ale jestli zčervenáme, tak to pak nebudem moc na dovču do Broumova, tak to radši zčeknu...

15.4.2018 08:09
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

I já to tak dělám, i tak zakládám záhony, nebo i renovuji. Navážím bud přímo na trávník, při zakládání, či např na odplozené jahodiště od podzimka vše, listí, různé hnoje se slámou, trávu atd. Je třeba trošku přivápnit. Pak na tom pěstuji cokoliv ze zeleniny první trati. Také udělám jamky a dám zeminu pro zakořenění. Příští podzim manžel poreje a je luxusní záhon.
Na fotce vlevo vidíte zavezené jahodište, letos tam budou okurky a cukety. Provázky kolem záhonů jsou proti psicím, jak se zazelenaj záhony dáme je pryč. Už tam nechoděj.

15.4.2018 08:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tome přivápni to, vloni jsem tak také pěstovala rajčata a musela jsem přivápnit roztokem, zálivkou na list.

15.4.2018 08:23
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

https://www.zahrada.cz/forum/choroby/nedostatek-vapniku-u-rajcat-307662/?stranka_oblast=0
Nedostatek vápníku při nadbytku dusíku způsobuje na plodech zespodu tmavou nekrozu takovou.

15.4.2018 11:28
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ano, na račatech poznáte nadbytek koncentrovaného hnoje podle té nekrozy-hniloby na špičkách plodů. S tím příliš "koncentrovaným" hnojem pozor i u těch dýní a ostatního.
Nepřehlídněte co napsala ovczkopce, že to nesází do čistého hnoje, ale ředěného "ohrabky".

Přidejte reakci

Přidat smajlík