Žlutě kvetoucí rostlina

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.4.2018 21:31
Ondra7011

XXX.XXX.130.207

Dokázal by mi někdo poradit co je toto za rostlinu, a jestli je jedovatá nebo nějak škodná pro ovce a králíky. Předem děkuji za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.4.2018 21:40

Fotku taky přidáte?

30.4.2018 21:56
Ondra7011

XXX.XXX.130.207

Z nějakýho důvodu mi to přidat k příspěvku nejde.

30.4.2018 21:57
Ondra7011

XXX.XXX.130.207

Ondra7011 napsal(a):
Z nějakýho důvodu mi to přidat k příspěvku nejde.

Aha tak se povedlo.

30.4.2018 22:18
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Jeee ac nevim co to je, moje jedna koza to vyslovene vyhledava a zere ve velkem... tedy co se ji do tlamy vejde.

30.4.2018 22:30
dad

XXX.XXX.225.133

je to vlaštovičník, vytéká z něj po poranění žlutá tekutina s kterou se vypalovali bradavice, když ho rozsekám strunovkou tak mně pak pálí v hrtahu.

30.4.2018 22:32

Nevím, jestli to vidím dobře. Vlaštovičník. Má to žluté mléko. Je jedovatá, ale kozy ji žerou, jak která a jak kdy. Ovce nevím a králíkům bych si to dát netroufla. Ale jestli to nemá žluté mléko, vidím blbě a je to něco jiného.

30.4.2018 22:40
dad

XXX.XXX.225.133

květ, list, obrvení - za mně je to vlaštovičník, za sebe bych se tím neživil, ale u koz nikdo neví , tulipán je chutnější.

30.4.2018 23:05

to lidi dneska už ani nepoznají vlaštovičník?

1.5.2018 08:27
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

http://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/264-chelidonium-majus-vlastovicnik-vetsi
Domnívám se, že každý obyvatel vesnice, chovatel zvířat atd. by se měl seznámit s rostlinami, které ho obklopují. Pro dobro své i své zvířeny. Nejlepší jsou knihy, je možno i zajít do knihovny.
Pro začátek se poradit s google.
Traduje se, že zvířata to, co je pro ně škodlivé, nežerou. Ale zcela bych na to nespoléhala. Vím, že někdy co je pro člověka jedovaté pro zvíře ne. Ale je lepší vědět.
https://www.ireceptar.cz/zahrada/okrasna-zahrada/jedovate-i-lecive-rostliny-lupina-pivonka-a-prvosenka/
Lupina.

1.5.2018 08:35

Já se klidně přiznám, že bych tu rostlinu jako vlaštovičník z hlavy nepojmenoval. Ano vím že je jedovatá, ale tím to hasne.
Rostliny se pomalinku učím, každý rok se naučím tak 2
Ale víceméně proč je nutně znát? pokud maj zvířata dostatečně velkou plochu na spásání tak ony si vyberou co sežerou. Klidně pustím kozy na louku plnou pryskyřníku a vůbec se nebojím že by se otrávily.

1.5.2018 08:40
Tedysek

XXX.XXX.21.32

Jani tak ted jsem vydesena. Buď bude po vlastovicniku koza jak superkoza a nebo pojde v krecich a udusi se. Uprimne ja z fotek nerozeznam ani houby, natoz kytky. :-/ v mladi me nikdo okolo kytek neucil a v praze kde jsem vyrustala byl max. Topol, kastan a šipek. Ty poznam bezpecne. Trochu spoleham na Lízu, že ví co žere a sama od sebe nespacha harakiri. A kralikum jen travu, trosinku snytliku a pampelisku. :).

1.5.2018 08:42

No nevím, některé věci považuju za základní vzdělání, prostě takový všeobecný přehled o světě kolem, a schopnost pojmenovat běžně vyskytující se kvítka venku, jako třeba vlaštovičník, který fakt roste všude a s ničím se nedá poplést, je mezi nimi.

vlaštovičník znám asi tak od první třídy. možná od druhé.

1.5.2018 08:45
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

No, komentovat, proč je něco dobré vědět, proč je prima se učit v průběhu života nové věci, nevím, co napsat.
Já mám ráda široké obzory a přehled. Když něco nevím, tak se zeptám a přiučím. Žádný učený z nebe nespadl, to je jasné. Učím se nové věci, čtu knížky, hledám a sbírám info tu i tuhle, vyhodnocuju, abych pak na konci života mohla říct s klasikem: Vím, že nic nevím.
Já už jsem taková, zvídavá.
Jejda, Bodlinko, psaly jsme ve stejný čas.

1.5.2018 08:47
Tedysek

XXX.XXX.21.32

No jo a ja blahova se v dobe prvi a druhe tridy ucila latinske nazvy zvirat z encyklopedie. :) ac mi to je na prd, strasne me to bavilo. Lepsi nez detske pohadky a pod.

1.5.2018 08:48
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nikdy není pozdě na nic, Eli, však i tady se člověk dozví spoustu nových věcí.

1.5.2018 08:48
profesor1

XXX.XXX.192.98

Taky si myslím že vlaštovičník je jedna ze známých rostlin. Ale jasně že to každý nezná, proč taky (přesně jak píše Kuba). Když někdo zvířatům trávu seká a krmí zeleným, tak už by trošku přehled měl mít.
Pro mě je horší, když někdo si pořídí ovce a pak se ptá jak se pozná beránek a jak ovečka

1.5.2018 08:52
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Profesore tak dneska si jeden nemůže bejt ničím jistej. Narodí se ti děcko, myslíš si, kluk, holka. Zdá se ti to jasné. A ejhle, může to být zapeklité. třeba se to týká i ovcí.

1.5.2018 08:53
Tedysek

XXX.XXX.21.32

Jani vsak jo. Vsak se ucim taky furt neco. :) A dneska hned z rana jsem se naucila vlastovicnik. pleveli se mi u jezirka a ja ho davala Líze (Maličká ho nezere). Tak ted uz ho budu hazet na hnuj a at si da jen z vlastni vule na pastve. :).

1.5.2018 08:55

Pokud někdo seká zelené tak to je věc trochu jiná, tam by opravdu měl vědět co seká, ale na pastvinách je větší pravděpodobnost, že zvířata otráví kolemjdoucí, než že by se otrávily samy tím co spasou.
Jediné co jsem kdy řešil byl kozlík co sežral moc třezalky.

1.5.2018 08:56
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Lupina mnoholistá mi dělá větší hlavu. Chceme oplotit další díl pronajaté pastviny a tam je ve velkém množství. Zdyde asi jen ji vyrýpat kus po kuse, sebrat, odnést. Před čtyřmi lety jsem ji cíleně hubila roundapem, pak posekala, jak tráva obrostla pustili jsme ovce, už lupina nevyrostla. Tak do toho už nejdu.

1.5.2018 08:57
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Vcelku všechny byliny jsou v malém množství léčivé a ve velkém jedovaté, ale to se týká i jiných věcí.

1.5.2018 09:47

profesor1 napsal(a):
Taky si myslím že vlaštovičník je jedna ze známých rostlin. Ale jasně že to každý nezná, proč taky (přesně jak píše Kuba). Když někdo zvířatům trávu seká a krmí zeleným, tak už by trošku přehled měl mít.
Pro mě je horší, když někdo si pořídí ovce a pak se ptá jak se pozná beránek a jak ovečka

Před třemi roky jsem beránka od ovečky taky nepoznala, dnes už jo, učím se rychle ...s těmi bylinami, to mám horší, až po výpase poznám, co jim nechutnalo. Např. mateřidoušku mi vypasou až k zemi, což předchozí vlnité ovce nedělaly. Když si chci trochu nasušit, musím být rychlejší, než ony.

1.5.2018 11:16

Každý má vlohy k něčemu jinému. Mě bavily kytky od malička, ale třeba fyziku nesnáším dodnes, i když to není rozumné a leckdy by se mi hodila . A někdo to třeba má obráceně.
Janinka: Ty tři, prvosenka, pivoňka a lupina nejsou tak jedovaté, aby v normálním množství někoho otrávily. To jsou spíš poplašné zprávy. Skoro všechny jedovaté rostliny jsou v malém množství léčivé. Pivoňku dávám do čaje, ale netušila jsem, že vařím nápoj lásky .
Tedysek: Nech kozy, ať si žerou, co chtějí a nenervuj se tím. Poradí si samy. Nafouknou se spíš po obilí než po vlaštovičníku .

1.5.2018 11:25
honzapm

XXX.XXX.182.25

Již jako malý Honzík jsem pomáhal mamince do obrovského kopce tahat košíky s plody z naší zahrádky.
Bydleli jsme v klasickém komunistickém 2+1 a měli jsme alespoň zahrádku v kolonii.
To přes týden. A víkendu latifundie u babičky.
No a v tom kopci ze zdi rostl on - vlaštovičník. A jelikož měl bratřík z fotbalu nohy samou bolístku,
trhávali jsme mu vlaštovičník, který čerstvě utržený a mléko ronící přikládal se na rány. Urychlovalo to hojení, alespoň jsme v to věřili. Ono v osumdesátkách lidem nic moc jiného, než víra, často nezbývalo.

1.5.2018 12:37

honzapm: Já ho znám na bradavice, kde opravdu účinkuje.
Dřív lidi věřili bylinám, dnes doktorům.
Hezky jste to napsal. ze zdi rostl on...

1.5.2018 12:49
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Zajímám se o byliny a léčitelství už od kristových let, samoléčitelství. Často se mi to hodilo. I mým lékařům věřím. Nejlepší je kombinace všeho.
Léta si suším vlastní byliny. Zajímám se o duši a stravu. O přírodu a zvířata. A tak vůbec.

1.5.2018 13:19
Bekkky

XXX.XXX.107.7

Naše ovce lupiny milujou... a nikdy jim nic nebylo. Ani s játrama potíže nemají. Je fakt, že to nemáme tak, že by byly na jedné pastvině dlouho a pásly se na tom třeba měsíc, ale taky se nám vyskytuje a po průchodu stáda jsou všechny lupiny sežraný.

1.5.2018 13:26
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Opravdu Bekkky? Lupina mnoholistá? To by mne těšilo.
Toto se píše:Obsah alkaloidů v rostlině může v některých případech dosáhnout až 2,5%. Otravy dobytka po krmení lupinou byly pozorovány již dávno, byly však přičítány jedovaté látce produkované mikroorganismy žijícími na lupině. Otrava byla označována jako lupinóza. Až později bylo zjištěno že je způsobena alkaloidy obsaženými přímo v lupině. Jedovatá dávka pro ovci je 500g natě nebo 100g semen. Otrava způsobuje poškození jater a nervového systému, srdce a ledvin. Projevuje se těžkým dechem, poruchami srdce a trávení, žloutenkou, krví v moči a celkovou netečností. Prognóza je vždy velmi nepříznivá. U člověka nebyla otrava zaznamenána.
Asi ji radši vyrejpu.

1.5.2018 14:01
Bekkky

XXX.XXX.107.7

No, nevím, jestli nějaká ovce sežrala půl kila naráz... nikdy jsem to neřešila, každopádně jsem po lupinách nezažila, že by měly problémy. Asi radši začnu... teď jsem to četla, vypadá to nebezpečně. A taky se lupiny v poslední době šíří.

1.5.2018 18:51

Mno...když jsme u těch bylin. Všechny neobhospodařovávané pozemky široko daleko jsou zarostlé zlatobýlem. Je to taky bylina. Ovce i kozy ho milují. Jak je to se spásáním nadměrného množství u této byliny? Protože jsem je zrovna přepustila na jednu pastvinu, kde je tak 70% této byliny. Každopádně už to bude druhým rokem, a ovce nevykazovaly nějaký diskomfort... jen by mě zajímalo, jestli jim něco hrozí?

1.5.2018 21:56
honzapm

XXX.XXX.182.25

Lupina je hořká. Zdravá a dobře živená zvířata by ji spásat neměla.
To máte jako vojtěška - taky bobovité - ta je pro změnu vy vyšší dávce
antikoncepční, potratová - a taky se z ní dělají dokonce i krmné granule.
Je to celý nějak v krbu.

Jinak tedy ten Vlaštovičník - je znakem chudých, neúživných půd.
Takové by pastviny neměly být. Hnojte.

2.5.2018 06:56
Bekkky

XXX.XXX.107.157

hhippie:
Naše ovce ho žerou než vykvete, pak už moc ne. Ale nemáme pastviny s velkou koncentrací. Máme pastvinu, kde je velká koncentrace rdesna a tam chodíme co nejdřív z jara a na podzim. Dělám to tak, že jsem půl dne na té pastvině a pak jdu na sousední, aby nežraly celý den jednu bylinu. Rdesno způsobuje fotosenzibilitu.

2.5.2018 11:51

hhippie: Naše kozy ho žerou v každé podobě s nadšením a daří se jim po něm dobře. Někde je úplně žluto od zlatobýlu a žerou ho klidně pořád.

2.5.2018 22:24

Bekky, Oreb: moje zvířata ho taky žerou kdykoli. Nejdřív ukousají horní mladé výhonky a postupně obírají starší listy. Pokud se na to dostanou na podzim, oberou listy kam dosáhnou. Koně pak přes zimu sežerou uschlé květy a stvoly sešlapají... docela dobrá spolupráce smíšeného stáda

2.5.2018 22:39
moonika

XXX.XXX.219.84

keď píšeme o žltých kvetoch... Pekná potvora je vlkovec aristolochia clematitis, oplatí sa ho poznať, lebo spôsobuje potraty a poškodzuje obličky a pečeň. My sme seno z tej lúky šli skrmovať začiatkom jari keď ešte boli kozy kotné, keď som zistila čo to v tom sene je, a nebolo ho málo, tak som mala peknú papračku pred každým dopĺňaním sena.

2.5.2018 22:49
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Tak tato rostlina u nás, naštěstí, neroste. https://cs.wikipedia.org/wiki/Podra%C5%BEec_k%C5%99ovi%C5%A1tn%C3%AD.

3.5.2018 09:29
moonika

XXX.XXX.129.8

Janinka Bosorka napsal(a):
Tak tato rostlina u nás, naštěstí, neroste. https://cs.wikipedia.org/wiki/Podra%C5%BEec_k%C5%99ovi%C5%A1tn%C3%AD.

tu u nás naokolí sa občas vyskytuje, a na tom poli odkiaľ bolo to seno jej je fakt dosť.

3.5.2018 10:54
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Janinka Bosorka napsal(a):

Nevím, jestli „u nás“ jako u Vás v okolí, nebo „u nás“ jako v ČR, ale v ČR dle odkazu roste:
Podražec křovištní (Aristolochia clematitis) vytrvalá rostlina, jediný druh rodu podražec, který v české přírodě roste.

3.5.2018 11:12

V tom seně by to asi nebylo tak účinné jako u čerstvé rostliny. Tady taky není, ale je tu vratič, který v čerstvém stavu může způsobit zmetání. Čerstvé mladé lístky kozy v menším množství žerou bez následků a sušený mají dokonce rády. Čili asi je většinou nejvíc účinných látek v dospělé rostlině těsně po rozkvětu a nejméně v sušené. Ale možná je rožec zákeřnější a působí úplně jinak.

3.5.2018 12:26
moonika

XXX.XXX.129.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V tom seně by to asi nebylo tak účinné jako u čerstvé rostliny. Tady taky není, ale je tu vratič, který v čerstvém stavu může způsobit zmetání. Čerstvé mladé lístky kozy v menším množství žerou bez následků a sušený mají dokonce rády. Čili asi je většinou nejvíc účinných látek v dospělé rostlině těsně po rozkvětu a nejméně v sušené. Ale možná je rožec zákeřnější a působí úplně jinak.

Sušením vraj nestráca na toxicite. Je ale dobrý na vonkajšie použitie na niektoré rany. Tu na Wendys pod tým článkom sú zaujímavé komentáre http://botanika.wendys.cz/index.php/14-herbar-rostlin/560-aristolochia-clematitis-podrazec-krovistni.

3.5.2018 12:54

To byla jen má všeobecná úvaha o jedovatosti. Taková neurčitá, jen co si myslím .

3.5.2018 14:27
moonika

XXX.XXX.129.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To byla jen má všeobecná úvaha o jedovatosti. Taková neurčitá, jen co si myslím .

jj však u niektorých to tak aj funguje, napr u iskerníka(Ranunculus acris):) Škoda že sa to sušením nestráca aj u jesienky(ocún), ten máme občas v sene z niektorých plôch a to mám vždy stres aby som niečo neprehliadla, najmä keď to mlieko brávajú aj pre deti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík