Dobry den skupino. Jsem tu nova, tak snad otazka nebude uplne hloupa..
Chci zacit s chovem ovecek Dorper. Nevim, s kolika zacit a u kolika skoncit. Ma nekdo jako malochovatel predstavu, kolik ovci me “uzivi?” Kdyz bych pocitala, ze ovecky prodam na maso a 1-2 by byly do rodiny na jidlo. Nebo zda je to dobre jen jako privydelek? Dekuji.
No podle poctu bych mela zvirata bud jen pro vlastni obzivu a pro mou radost, nebo i jako privydelek, mozna i pro normalni prumerny plat.. Takze proto se ptam. Pak si lepe spocitam, kolik stoji rocne vse kolem nich. Pokud napisete napr na jeden plat je treba mit 40ovci, tak je to jine jak kdyz napisete 10. A o uziveni ovci pak muzu premyslet, zda muzu mit 40ks nebo 10ks. Rozpocet jsem si zatim nestanovila. Dava ma otazka vice smyslu?..
Otazka janinky je celkem logicka. Vetsinou se s chovem zacina myslenkovym pochodem asi takto: "Mám statek s velkou stodolou,3hektary pastvin a 2 hektary luk a 6 hektaru pole. Kolik zvirat to uzivi aniz bych musel kupovat alespon ibjemove krmivo? PS: touzim po ovcich plemene Dorper."
Vetsinou se timhle zacina protoze v cr sehnat pastvinu je sakra problem a tedy to je to hlavni meritko v poctu chovanych zvirat. :( bohuzel pro vetsinu malochovatelu.
DaniM
napsal(a):
Ok to jsem nevedela, ze je takovy problem s pastvinou..:( Takze uz chapu vice otazku Janinky..
No je tam 10-15tis m2 a na tom ken celorocni trava.. sem tam strom ci ker...@le seno, zrno a takove s tim stejne pocitam, at se maji dobre a zdrave.
Ja shanim uz rok aspon 1ha pro hobby chov kravicky (jersey/dexter, prijde na to odkud by byla, z jakeho prostredi) a dalsich par let si o tom necham jenom zdat zjevne. A to ani nemluvim o tom ze bych ji milerada i plne dotovala. Jen jsem chtela aby mela dost prostoru ke stastnemu zivotu. S 15tis m. Se neuzivite. Leda ze byste tam postavila halu na chov zkrmove zvere (mysi, potkani) a jeste mela odber a od zacatku vychytany management. Ale i tak o tom pochybuji.
Hmmm.
Průměrný (dejme tomu před odvody) plat tak 20?
x 12 měsíců = 240 za rok
prodaný jehně za 3 (hahaha)
tak abyste zobchodovala 80 jehňat,
Pokud něco sežeret sami a něco necháte na obnovu sáda potřebujete odchov 100 jehňat ročně.
To je tak na 60 kvalitních bahnic. Spíš 70 - 80.
A kdepak se mi v tom počítání ztratily náklady .
Říká se, že na obživo přes maso to chce alespoň 200 ovcí.
Proto jsem psala, ze jsem tu poprve-tim padem jsem zacatecnik a tim padem netusim za kolik se prodavaji ovecky a co to stoji. Nasetreno mam dost na pekny start a ptala jsem se kvuli tomu, ze NEMAM PREDSTAVU kolik ovci je pro jaky ucel..tak budu rada, kdyz tu ty pipichovacny zpravy nebudete psat!
Me je naprosto jedno, zda budou jen pro rodinu. Chci je hlavne z osobniho duvodu. Otazka mozneho prodeje a mozneho vydelku byla ciste otazka, co kdyby..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Provokace :).
No, pokud nemáte o ovečkách žádnou povědomost, vyjma této https://www.youtube.com/watch?v=uexke088wh0, tak shlédněte např. toto https://www.veselepohadky.cz/ovecka-shaun/, pak si půjčte v knihovně publikace o chovu ovcí a prostudujte je. Následně pročtěte zde vlákna o chovu ovcí.
Pak uvidíte, zda máte dost na pěkný start, zda máte chuť, možnosti, dostatek elánu na chov. Pak si kupte zjara čtyři beránky na výpas(pozemek je třeba oplotit, pokud není oplocen) na podzim je poražte, přes zimu snězte a dále celou zimu přemýšlejte a kalkulujte, zda do toho půjdete. I tak vás bude celá léta mnoho věcí překvapovat. Ale to je i fajn.
Tady nějaký dokument k pastvě na volno:
https://www.youtube.com/watch?v=e2e9C_2xfhk&list=PL6AP2s3y3_KhxoQmwRE4J1uVKP1SJv7Mq.

Uživí... myslím si, že uživí i jedna, když to bude super vycvičená, extra fotogenická ovce s vlastním instagramem a youtube channelem.
Nebo neuživí ani stovky, když nebudete mít odbyt.
Beran musí být, alespon dva měsíce, npř. září říjen, s ovcemi. Jinak nejsou jehnata. Oploceno máme všechno, rozděleno na pět částí na různých místech, dochozích. Náklady na pět suffolek s beranem prodej šesti jehnat nezaplatí. A to ne každý rok má pět bahnic deset jehnat, to jsi v říši snů.
Náklady-pronájem pastvin, oplocení-ovčí pletivo, kůly, manžel schopný všecho, nákup jehnic a berana, odčervit, lizy, zajistit vodu, pitnou. Pokračování příště, musím pracovat.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Beran musí být, alespon dva měsíce, npř. září říjen, s ovcemi. Jinak nejsou jehnata. Oploceno máme všechno, rozděleno na pět částí na různých místech, dochozích. Náklady na pět suffolek s beranem prodej šesti jehnat nezaplatí. A to ne každý rok má pět bahnic deset jehnat, to jsi v říši snů.
Náklady-pronájem pastvin, oplocení-ovčí pletivo, kůly, manžel schopný všecho, nákup jehnic a berana, odčervit, lizy, zajistit vodu, pitnou. Pokračování příště, musím pracovat.
Presne tak. V drobnochove nemôže byt reč o zisku už len sa dostať na nulu ne veľké umenie a dokázať si veci zariadiť. Len takú prírodu nezariadime množstvo jahniat, bezproblémové pôrody, nemoci a zlý rok bez zrážok kedy to nerastie ako teraz ale pokial je čas lepšie behať okolo oviec a ostatných ako sedieť doma u FB
Janinka Bosorka
napsal(a):
Inak Janka koľko máte bahnic Suffolk?
Janinko a kdy budete pořizovat nového berana? Ptám se proto, že mám také 6 ovcí a asi bude i 6 jehňat, poslední se narodí tak v červnu, beran mi pošel na tetanus a teď řeším, jestli ho pořídit letos a nebo až příští rok, abych je nemusela oddělovat a ovce si trochu odpočinuli...A ještě se chci zeptat máte někdo zkušenosti s plemenem Dorper? Přemýšlím, že bych berana pořídila ne sufolka, ale Dorper.

No to jsem se zase pobavila...
Měli jsme 11 jehnat, jedna jehnička po těžkém asistovaném porodu do rána zemřela, ale myslím si, že kdybych více dohlédla na řádné napití a prohřátí mohla žít.
Vloni jsme měli od stejných ovcí osm jehnat. Neuhynulo žádné. Kříženka rodila poprvé a velmi mladá, při porodu jí byl rok. Ostatní tři měly dvojčata a jedna jedináčka.
Domnívám se, že vysokou oplodněnost jsme dosáhli tzv. flushingem, píše se:Cílevědomé zásahy jsou v chovech velmi často používány. Jde především o stimulaci pohlavní aktivity pomocí krmného šoku - flushingu (kdy ovci před začátkem plodného období nepatrně snížíme příjem živin, abychom jí následně před zapouštěcím obdobím tuto redukovanou dávku navýšili tak, aby došlo k podpoře ovulace co největšího množství vajíček a v neposlední řadě, aby projevy říje byly výraznější - 2 až 3 týdny před zapouštěním).
Naše bahnice společně s beranem po odstavu, v květnu cca, odejdou na letní pastvinu, tam jsou do konce srpna. Nejprve mají krásnou pastvu, zmátoří se z bahnění a kojení, pak je to čím dál chudší, dle počasí. Kolem pátého až desátého září přivedeme stádečko k nám do sadu, přijede stříhač, upraví srst i paznechty, ovce odčervíme. A pustíme je na pastvinu, kde jsme sušili první seč a otavu, takže tráva je krásně dorostlá, roste už cca šest týdnů i více, ovce se tam nepásly vlastně rok. Tam je stádečko až do sněhu. A tam dojde k připuštění. Bahnice vidí dostatek potravy a uvolní více vajíček.
I toto je dobrý článek. http://www.schok.cz/clanek/veterinar-radi-pripousteni-ovci-pro-rychle-obahneni-stada.
mifoli
napsal(a):
Janinko a kdy budete pořizovat nového berana? Ptám se proto, že mám také 6 ovcí a asi bude i 6 jehňat, poslední se narodí tak v červnu, beran mi pošel na tetanus a teď řeším, jestli ho pořídit letos a nebo až příští rok, abych je nemusela oddělovat a ovce si trochu odpočinuli...A ještě se chci zeptat máte někdo zkušenosti s plemenem Dorper? Přemýšlím, že bych berana pořídila ne sufolka, ale Dorper.
No, berana pořídíme v půlce až konci června, už ho máme dojednaného. Berana neoddělujme nikdy, tedy do jeho dvou, tří let, pak ho oddělíme definitivně do mrazáku. Nemyslím si, že by měly bahnice odpočívat. Odpočinou si přes léto. Beran bude zwartbles. Měli jsme ho už jednou a spokojenost, pak suffolka. Ale dorpera ne. Koukám na to plemeno a vypadá zajímavě, masná ovce do suchých oblastí. To bude brzy všude. Hmm, zajímavé.
Pokračování- náklady. Seno na zimu, tedy základní krmivo na šest měsíců v roce, nejméně. Buď vlastnoručně posekat, usušit, svézt, uklidit. Na to je třeba sekačka a něco na svážení. Nebo nakoupit seno. Balík stojí od pět set do tisíce. Dovoz také není zdarma. Na jednu ovci tři balíky? Seno musí být kvalitní, jinak nemůže stačit ke krmivu, zvláště v období březosti. Pak někteří dokrmují senáží, například, a jinou doplnkovou stravou. Okopaniny, mrkev, řepné řízky atd. Balík slámy se taky hodí. Na seno je třeba úložný prostor. Suchý. Na zimní bahnění postavit salaš. Střihač, úprava paznechtů. Nakoupit jádro. Uskladnit jádro. V zimě zajistit denně vodu.
Kapitola sama pro sebe jsou ovčí nemoci a parazité. Takže náklady na veta a léčiva. Proměnlivá, leckdy i vysoká, položka. Nervy sehnat veta, který ovcím rozumí a chce se s nimi zabývat.
Mnoho vlastního nasazení, času, práce.
Je nutno nastudovat vše o ovci jako bytosti. Nejvíce o trávení a jeho záludnostech. Pak o březosti a porodech.
Založit velký kompost na exkrementy a podestýlku.
No a pak přijde suchý rok a jsme všichni kde?

...a jsem vsichni na ifaune a placeme a rusime chovy, snizujeme stavy :).
Janinka Bosorka
napsal(a):
Pokračování- náklady. Seno na zimu, tedy základní krmivo na šest měsíců v roce, nejméně. Buď vlastnoručně posekat, usušit, svézt, uklidit. Na to je třeba sekačka a něco na svážení. Nebo nakoupit seno. Balík stojí od pět set do tisíce. Dovoz také není zdarma. Na jednu ovci tři balíky? Seno musí být kvalitní, jinak nemůže stačit ke krmivu, zvláště v období březosti. Pak někteří dokrmují senáží, například, a jinou doplnkovou stravou. Okopaniny, mrkev, řepné řízky atd. Balík slámy se taky hodí. Na seno je třeba úložný prostor. Suchý. Na zimní bahnění postavit salaš. Střihač, úprava paznechtů. Nakoupit jádro. Uskladnit jádro. V zimě zajistit denně vodu.
Kapitola sama pro sebe jsou ovčí nemoci a parazité. Takže náklady na veta a léčiva. Proměnlivá, leckdy i vysoká, položka. Nervy sehnat veta, který ovcím rozumí a chce se s nimi zabývat.
Mnoho vlastního nasazení, času, práce.
Je nutno nastudovat vše o ovci jako bytosti. Nejvíce o trávení a jeho záludnostech. Pak o březosti a porodech.
Založit velký kompost na exkrementy a podestýlku.
No a pak přijde suchý rok a jsme všichni kde?
v . Dufam že zly začiatok pastevnej sezony sa bude už len zlepšovat. Inak super postrehy.
Inak vypichnem toho veterinara, Ja osobne odčervujem na jar a podzim toto je všetko čo som za moje skromne 4 ročne chovanie spravil. Všelikde čiam o nemociach a pod ale nikdy som nemal podozrenie že by sa oveckam nedarilo po zdravotnej stranke.A čo sa týka balikov sena vykrmil som pre 9 ovci aj z Baranom 5ks cca350kg balikov,6 som načal ale ten už nepapaju no neviem čo teraz s nim...
napsal(a):
...a jsem vsichni na ifaune a placeme a rusime chovy, snizujeme stavy :).
Ano pane Havle, trefil jste hřebík na hlavičku. Uvidíme na podzim, že.
Našich pět holek a sedm zbývajících jehnat mají spaseno za 14 dní dvatisíce metrů. Není to na holo, ale spaseno je. Zítra bude prodej tří jehnat a přesun jinam.
Mario1986 to mi opravdu připadá na deset kusů, máte suffolk?, velmi málo. Půl balíku na zimu a ovci?
Dívám se ted na vaše příspěvky a ovce jste na zimovisko dostal až 2.2. Pokud jste seno krmil až od té doby, předtím se tedy ovce zřejmě pásly, tak se nedivím, že jste zkrmil tak málo. Nevím, kde bydlíte, někde se možná dá pást celou zimu.
My jsme měli ovce na seně tak pět a půl měsíce tuto sezonu.
Běžně se udává na seně 200 dní ročně, záchovná dávka sena na ovci je 2 kg.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Takže deset ovcí x3kg den x 180 dní=30kgx180=5400/350=15,5 balíku.
Také je třeba připočítat spotřebu jehnat, rodí se nám v únoru, seno ochutnávají už od deseti dní, takže březen a půl dubna na jehnata.
Záleží, kdy jste začal seno krmit a jak dlouho byly oveny na seně.
Tak začali sme krmit senom balikovym od konca roku 2017 dovtedy boli na pastve a sem tam sme im priviezli do jasli vlečku sena na prilepsenie. Inak maju cely pastevnu sezonu len pašu.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Mario1986 to mi opravdu připadá na deset kusů, máte suffolk?, velmi málo. Půl balíku na zimu a ovci?
Dívám se ted na vaše příspěvky a ovce jste na zimovisko dostal až 2.2. Pokud jste seno krmil až od té doby, předtím se tedy ovce zřejmě pásly, tak se nedivím, že jste zkrmil tak málo. Nevím, kde bydlíte, někde se možná dá pást celou zimu.
My jsme měli ovce na seně tak pět a půl měsíce tuto sezonu.
Běžně se udává na seně 200 dní ročně, záchovná dávka sena na ovci je 2 kg.
Jasne ze Suffolk 9 kusov :) tie datumi presne neviem a neznačim ale tak nejako to bolo dnes zrovna strihame tak priložim par foto na predstavu :) ale že sme skrmili tak malo teda je možne. Ale ovce nikdy nevyzrali že im niečo chyba :D.

Nejsem žádný odborník, každopádně říká se, že pastva mimo vegetační období, je velmi chudá na živiny. Nelze srovnávat se senem, které se seče, když je v trávě mnoho prospěšného a kvalitním usušením a uskladněním v ní mnoho zůstane. Tedy možný neúspěch při odchovech může být i z toho, že ovce neměly kvalitní krmení... pokud půlku březosti žraly jen balast, už to mohlo způsobit zárodek komplikací...
Tak niečo malo sľúbené. Strih, cast stáda a pripravená letná pastva ktorú tento týždeň oživime ovcami :) zimovisko pripravím.

Mario1986: stydte se, jakto, ze jste Vlastoj neposkytnul podlozku pod ovci a stinny misto chraneny pred vetrem?
Ta letni pastvina je uz dost prerostla, ovce toho vetsinu povalej a pak budou cumet.
Letní pastvina je nádherná, tráva už vyšší, a jistě vašim ovenám prospěje. Ovce jsou pěkně ostříhané sluší jim to.
Bodlinka sem někam dávala tabulku posouzení výživového stavu, BCS, má to pět stupnů. Nemohu to najít.
Našla jsem skvělý článek o výživě při připouštění, březosti, snad se přiloží.
napsal(a):
Mario1986: stydte se, jakto, ze jste Vlastoj neposkytnul podlozku pod ovci a stinny misto chraneny pred vetrem?
Ta letni pastvina je uz dost prerostla, ovce toho vetsinu povalej a pak budou cumet.
toš Vlastoj je skromný šikovný strihac. Stinne miesto nebolo čas riešiť a podložku nepýtal :) dokonca aj výborne vychladené nealko odmietal :).
Tiše závidím tu trávu. My tu díky suchu a velmi větrnému umístění máme nizoučkou řiďolinu. Vyháněli jsme poprvé 1.5. a to jsem si ještě říkala, že bychom měli počkat, aby nebyla pastvina hned zhuntovaná. Sice máme dalších 6 oplocenek, kam budeme přehánět, ale jak to takhle zjara vezmou moc u země, neprší, tak už tráva do podzima pořádně neobroste.

PVC: ano presne tak, vidim ten rodzil na 1,5ha louce, kde nebyly od podzima, trava ma nejakych 30cm. Vybeh, kam mely pristup cast zimy a jara tak trava do 10cm. Pocasi vetrno, obcas neco spadlo, srazky si nemerim vidim to vsude okolo ze to je malo. Prvni seno bude nic moc, druhy kdovi jestli. A to je tady oblast ktera neni tak vyrazne vyschla jako jinde. Byl clanecek na netu video od roku snad 2012 jak se sucho stridalo vsude mozne po republice. Holt je to prilezitost udelat poradnou selekci...
Janinka Bosorka
napsal(a):
http://www.schok.cz/schok/veterinarni-sekce/clanky/blizi-se-obdobi-bahneni
http://www.agronavigator.cz/ekozem/attachments/ovce_kozy.pdf
Tak snad.
Suoer ďakujem.
Janinko dobré odkazy, díky za ně, mě se osvědčily vojtěškové pelety, oves, slunečnice a lněné semínko/Animo/ jako příkrm od třetího měsíce a všechna jehňťa jsou zatím velmi vitální, porody bez problému, váha SF kolem 5- 6 kg, vřesovka x SF 4 kg selen jsem podávala do vody během březosti, z toho článku jsem se dozvěděla konečně co je probiotická pasta, tu tedy nedávám a jsem ráda za název vitamínů bez mědi.
mifoli děkuji. Stále je co zlepšovat, že jo.
A také nesmí jeden klesat na mysli. Prší nemnoho, ale trávy je dost. Od pěti bahnic deset jehnat, šest jsme prodali, tak je na nákup beránka a vet se zaplatil i příkrmy. A na zimu se uvidí, kolik sena se zadaří. Ted se ochladilo, sem tam prší. Život je krásný.
Janinka Bosorka
napsal(a):
mifoli děkuji. Stále je co zlepšovat, že jo.
A také nesmí jeden klesat na mysli. Prší nemnoho, ale trávy je dost. Od pěti bahnic deset jehnat, šest jsme prodali, tak je na nákup beránka a vet se zaplatil i příkrmy. A na zimu se uvidí, kolik sena se zadaří. Ted se ochladilo, sem tam prší. Život je krásný.
Čo myslite dajú tento prales do podzimu?

Daju tomu pekne na frak, ze to nepujde posekat ani rotackou.) Na vasem miste bych jim to prehradil a kazdej den posouval o kousek, jinak to bude rozcanena uvalena louka.
Máme to skorem stejný, každoročně, mají pět tisíc metrů, asi tak, ted jsou tam čtyři dospělé a čtyři jehnata. Do konce srpna je to vypasené. Co maj žrát, že jo.
Beránek půjde začátkem června k novému berrymu od Hhippie, pěkně k nám do sadu, budou spolu na dvouapůl tisících.
Čtyři bahnice zůstanou na pastvině u rybníka do začátku září rozhodně, kam půjdou tři malé oveny, to se uvidí.
Foceno 9.5.