Dobrý den,
prosím o radu. Chováme nyní doma jen pro naši potřebu jednu kozu (kůzlata na maso), nyní zvažujeme pořízení druhé, ale ke dvěma už bychom asi rádi pořídili i kvalitního kozla, protože jezdit za ním by se dvěma kozami bylo asi poněkud náročné. Víte někdo jaké jsou náklady na držení kozla za rok? Nebo je v ČR možná inseminace?
díky za rady.
kozel když má možnost tak sežere jednou tolik než koza, nároky na ustajovací prostor a výběhy jsou také potřeba udělat bytelnější než kozám, na dotace jsou potřeba vyplnit papíry, když budete mít smůlu může řádně feromonit ,
sám mám kluka ke třem, ale pracovně jsem rozlítaný v časově náročné práci a tak jezdit honem domů a 35 km jednu cestu za kozlem se mi nechtělo, jinak se to bez dotace ke dvoum asi určitě nevyplatí.
díky moc za odpověď. My máme nejbližšího kozla skoro 60 km daleko, takže asi nás to nemine..nevíte, jestli je složité podání té žádosti o dotaci? teď jsem mluvila s pánem z plemenné knihy koz a ovcí z Prahy a říkal, že dávají dotace okolo 20 kč na den, což by na žrádlo za rok asi stačilo...samozřejmě nepočítám pořízení, práci atdatd... Žádost prý stačí zaslat jim do Prahy a oni už veškerou administrativu vyřídí, tak takhle by to snad šlo...
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nic sloziteho to neni. Ale samozrejme se bavime o plemennem kozlovi. Takze vyssi naklady na porizeni.. Na neplemenneho kozla dotace nejsou..
Nevim, jak to mate, ale zakladem je mit vedene hospodarstvi a zvirata radne zapsana ve stajovem denikun pak koupit plemenika a muzete zazadat. Dotace na krmne dny se uzaviraji myslim k zari (zkusenejsi me opravi) a pred Vanoci vetsinou chodi castka. Podle toho, kolik dni v roce (zpetne) jste kozla meli v drzeni, tolik penez dostanete.
Jeste byvaly nejake prispevky na drzeni "domacich" plemen, ale to by Vam asi zodpovedel nejaky kozar, co bile nebo hnede ma.