Chov kozla - náklady, poradíte?

Koza burská (BU)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.6.2018 08:29
jasněnka

XXX.XXX.86.2

Dobrý den,
prosím o radu. Chováme nyní doma jen pro naši potřebu jednu kozu (kůzlata na maso), nyní zvažujeme pořízení druhé, ale ke dvěma už bychom asi rádi pořídili i kvalitního kozla, protože jezdit za ním by se dvěma kozami bylo asi poněkud náročné. Víte někdo jaké jsou náklady na držení kozla za rok? Nebo je v ČR možná inseminace?
díky za rady.

11.6.2018 12:54
dad

XXX.XXX.225.133

kozel když má možnost tak sežere jednou tolik než koza, nároky na ustajovací prostor a výběhy jsou také potřeba udělat bytelnější než kozám, na dotace jsou potřeba vyplnit papíry, když budete mít smůlu může řádně feromonit ,
sám mám kluka ke třem, ale pracovně jsem rozlítaný v časově náročné práci a tak jezdit honem domů a 35 km jednu cestu za kozlem se mi nechtělo, jinak se to bez dotace ke dvoum asi určitě nevyplatí.

11.6.2018 13:03
jasněnka

XXX.XXX.86.2

díky moc za odpověď. My máme nejbližšího kozla skoro 60 km daleko, takže asi nás to nemine..nevíte, jestli je složité podání té žádosti o dotaci? teď jsem mluvila s pánem z plemenné knihy koz a ovcí z Prahy a říkal, že dávají dotace okolo 20 kč na den, což by na žrádlo za rok asi stačilo...samozřejmě nepočítám pořízení, práci atdatd... Žádost prý stačí zaslat jim do Prahy a oni už veškerou administrativu vyřídí, tak takhle by to snad šlo...
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.6.2018 13:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nic sloziteho to neni. Ale samozrejme se bavime o plemennem kozlovi. Takze vyssi naklady na porizeni.. Na neplemenneho kozla dotace nejsou..
Nevim, jak to mate, ale zakladem je mit vedene hospodarstvi a zvirata radne zapsana ve stajovem denikun pak koupit plemenika a muzete zazadat. Dotace na krmne dny se uzaviraji myslim k zari (zkusenejsi me opravi) a pred Vanoci vetsinou chodi castka. Podle toho, kolik dni v roce (zpetne) jste kozla meli v drzeni, tolik penez dostanete.
Jeste byvaly nejake prispevky na drzeni "domacich" plemen, ale to by Vam asi zodpovedel nejaky kozar, co bile nebo hnede ma.

Přidejte reakci

Přidat smajlík