Co vám dnes udělalo radost IV (červenec)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.6.2018 16:22
Bekkky

XXX.XXX.249.130

Tak jsem si dovolila založit další červencový šuplík.
A udělalo mi radost, že když se na pastvinu vyvalil houf malých skautů- vlčat, přestože jsme se pejsci, já i ovce vyděsili, byli pejsci hodní, nepokoušeli se sehnat děti do houfu a nechali se pohladit a ovce neprchly na další louku. Definitivně se potvrdilo, že začaly prázdniny.

30.6.2018 18:06
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Díky za nové vlákno Právě mi udělala radost naše čtyřměsíční trojčata, naprosto bez problémů se nechala chytit, ošetřit paznehty a odčervit. V klídku jedno po druhém. Chuck (berry) hhippie to pozoroval z povzdálí, odčervený je, paznehty má v pořádku, co vidím, tak má ještě zvykačku na kukačku. Nechali jsme mu kvalitní psí obojek, protože mu velmi sluší, tak je jeho. Bude se líp chytat.

30.6.2018 18:07
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tahle vlčata na pastvině se daj vydržet, viď, Bekkky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.6.2018 18:13

Teda ale bud jsem o den pozadu nebo je teprva 30.6?.)
Dnes dalsich 9 zarezu. Potesilo me ze to byli lidi tady z okolnich vesnic ale nepotesilo me ze jsem cestou potkal hodne stadecek neostrihanych a ja bych strihal az do umoru!

30.6.2018 18:33
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Rozneste letáky, pane Havle, vyvěste na nástěnky, nechte vyhlásit místním rozhlasem a zveřejnit v místních plátcích.

30.6.2018 18:36

:) letaky mam jen na trech mistech, spis na dvou. V mistnim cancalku jsem byl loni. Mam spis ten nazor, ze dobry zbozi se prodava samo :) to jsem si zase nabeh.

30.6.2018 19:51
Bekkky

XXX.XXX.212.218

mastnáček:
no jo, je teprva 30.6... mě zmátly ty děti zcela průkazně už na prázdninách
Janinka:
... taková vlčata ještě jdou, i když musím říct, že děti dovedou udělat řádný chaos ve stádu. Mám v paměti dva brášky, kteří mermomocí toužili hladit beránky tak dlouho, až beránci udělali díru v síti a to bylo rodeo. Byli odstavení bez ovcí a to je jak pytel blech...3 hodiny jsme je sháněli.

30.6.2018 20:14

Taky jsem musela překontrolovat kalendář, že jsem už fakt úplně mimo (a nejsem)

Mě udělalo radost, že se mi dnes podařilo křoviňákem projít jeden (náhradní) výběh a vysekat ty hnusné bodláky, co nevím, co jsou zač. Dřív, než vykvetou. V pondělí mám objednaný traktor na posekání druhého (sousedního) výběhu, tak to je cca 6tis. (to se mi fakt nechtělo sekat Teruškou), tak pak doseknu jen jeho druhou část, kam se traktor skrze nálety nedostane - tam je těch bodláků taky hodně. A budu doufat, že se mi to letos nepomnoží. Jinak už uvažuju o Rundapu. Protože tohle je boj dost nevyrovnaný... A taky doufám, že se mi to podaří usušit a dostat pod střechu v dobré kondici. Mezi tím pořád vymýšlím, jak sestrojit přítlak na tu popelnici, aby se dalo seno lisovat do malých balíků. Našla jsem v garáži velkou popelnici na kolečkách, takže základ mám...teď ještě dodělat to stlačování. Protože bez něj to nemá cenu. Předpokládám, že v mírně stlačených malých balících ne úplně přesušené seno nevadí - že se to dotáhne, dovyvětrá, pod suchou střechou...?

30.6.2018 20:57
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Máme v Radotíně kompostejner. Vloni nám ho zjara dovezli a letos zjara druhý. Tam by se to stlačovalo ještě lépe, má otvory na únik vzduchu. Napadá mne jedine to sešlapávat jako zelí. Dát tam dva provázky křížem předem a přidávat a šlapat.

30.6.2018 21:52

Jani: vidis, to uz tu chlapi navrhovali. Tak to asi zkusim, no... Mozna se necham natocit vam pro pobaveni

Jinak me dnes potesila zasobicka rybizove stavy. Kez letos pocka na to, az ji vypijeme, nez aby se kazila driv, nezna ni sahneme..

30.6.2018 22:03
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nádhera. Pokud máš zavařeno, kazit by se neměla.
Zítra zkusím sbalit jeden balík v plastovém maltovníku a pak ho zvážím.
Na těchto dvou videjkách je dokument o kosení a usušení sena za jeden den, bez jakékoliv mechanizace.
https://www.youtube.com/watch?v=_sYyGwc9sas
https://www.youtube.com/watch?v=46Zn7pfNVCo.

30.6.2018 22:58

Nemůžu říct, že mě to potěšilo, ale potřebuju někam napsat zážitek z dnešní pastvy. Procházeli jsme po úzké cestičce vedle řepkového pole (140 cm výška) a najednou byl v tom poli pohyb asi 5 m ode mě na víc místech a řepka jen šustila. Kozy se vedle cestičky pásly na trávě, ale začaly se houfovat a pes seděl před námi a koukal tam pozorně. Tak jsem začala volat kozy, že jdeme dál, a najednou se kousíček ode mě ozvalo chrochtání a šlo ke mně. Velmi rychle jsem s celým stádem vypadla. Dokud jsem nemluvila lidským hlasem, bylo to asi v pořádku, kozy ani pes asi nepřipadali praseti nebezpeční, ale hlas mě prozradil. Korunu tomu dala paní, která šla se psem proti nám a kterou jsem varovala, že tam jsou prasata. Povídá, jejkote kulíšci malinký, to jsem ráda, půjdu se na ně podívat.

30.6.2018 23:55

Mě dneska udělalo radost, že mám konečně zmulčované 2 výběhy (ze4). Teď jen doufat, že bude pršet a krásně to obroste.
A ještě mi udělalo raost, že už jsou konečně prázdniny:-D.

1.7.2018 09:33

Mně udělala radost včerejší svatba kamarádky farmářky

1.7.2018 13:28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mně udělala radost včerejší svatba kamarádky farmářky

Kostey, nějak se ty svatby kolem vás srocujou

Já mám každý den plno malých radostí. Dnes tu, že se mi ozvala dcera z Paříže, tak vím, že je v pořádku. Včera odjel manžel s malými kluky na týdenní chlapskou jízdu, tak mám pohodu

1.7.2018 13:38

Tak uplne nevim, jestli z toho mam radost, kazdopadne stlacovani sena vlastni vahou mozne je. Balikovani timto zpusobem, navic v jednom cloveku, je velmi zdlouhave. A ja nema rada neefektivni veci. Je zas fakt, ze kdyz neni mechanizace, cloveku moc nic jineho nezbyva
Nejradsi bych sklizela do tech bagu. Ale proste "uplne suche" seno je podle me sci-fi a nez se s tim takhle morit a v zari zjistit, ze je to v bagach plesnive, to by me kleplo Tak furt nevim, co s tim. Na volne prostory nemam - az mi privezou baliky, musim mit volny senik..
Kazdopadne dobra zprava je alespon ta ze jsou balicky vcelku soudrzne...

1.7.2018 13:50

hhippie: Na zimu budu potřebovat 100 kuletejch balíků a taky je nemám kam dát, takže prostě jako minulej rok hodim balíky na paletu ať nejsou na zemi, na ně hodim za pomoci svalů a nakloněné roviny další ať mám pyramidu, pak přes to hodim plachtu a pokud to je možné, tak jí zatížim balíkama senáže, aby mi to sebevětší vítr neodfoukl. Ale jako mít velkou halu a v ní traktor s čelákem, to by se mi líbilo trochu víc.

1.7.2018 15:18
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

13 kilo hřibů! V lese pod zahradou. Tak to mi udělalo mooooc velikou radost, ale to čištění. No, když na to máte lidi, tak to jde. (Kecám, nakrájel jednu sušičku a jel na kolo) Tři hodiny v lese, s psicema, to je ta pravá radost.
Hhippie ty máš ale moře přístřešků, seno se hodně slehne, udělej dvě strany kryté a našlap to tam.

1.7.2018 16:19
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Závidím. Kdyby rostly v nějakém schůdném terénu, hned bych šla taky. Ale tady je v lese strašný nepořádek. Už to není jak za mých mladých let, že les byl skoro zametený. Dneska už se pro spadlou větev nikdo neohne, natož aby ji táhl domů a tam ji musel pokrátit na polínka a potom ještě s nimi přikládat do kamen. To je přece hrozné pomyšlení.

1.7.2018 16:43
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Přezdívka: to jsem dělala kdyz jsem mela kozy. Kazdy den par vetvi z lesa domu. Holky oholily a my naporcovali a poskladali k topení. A meli jsme už kraj lesa hezky poklizeny. A to jsem si ještě prisla jako zlodej. Ale dneska to uz nikoho ani nenapadne. Skoda.

1.7.2018 16:45
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Naše sousedka,75 let, celý rok shání po lese dřevo. Nekupuje. Sbírá každý den chvilku a trošku a má vystaráno. My na venkovní oheň taky. Jinak kupujeme tvrdé, tři roky schnout a pak topit. Luxus. Vytápíme(vaříme) 80m čtverečních sporákem od La nordiky. Jen když je převeliká zima, zatopíme ještě ve stáložárkách.
Les máme pod zahradou.

1.7.2018 17:30
kouták

XXX.XXX.168.33

Janinko, to je to nejkrásnější topení když v kamnech zapraská dřevo.O těch houbách ani psát nemohu, protože kdybych věděl, že tak rostou, tak jsem ten Soběslavský trh také vynechal.Hezky píšete o mém vlákně na drůbeži-díky.

1.7.2018 20:49

Ono je to s tím sběrem asi jak kde.
Tady u nás je to v okolí jak vymetené. A to jsou sakra krpály! Jenže...pražští důchodci nemají celé dny co dělat (kolem chatiček nejsou skoro žádnép pozemky, takže se nemůžou vrtat v zahrádkách), tak chodí sbírat dřevo. Když mnohdy vidím, co jsou schopni ručními pilami naporcovat a pak na dvoukoláčku dovézt, chytají mě mdloby. A to jsem myslím v dost plné fyzické síle. Ani by mě nehlo!
(ale tak...každý plýtvá své síly a čas na něco jiného. Já na šlapání balíků v popelnici, oni na přibližování větví z Brd... ).

1.7.2018 21:45

Opravdu mi udělalo radost, že po tom, co voda vymlela koleje pro auto na cestě a lidi mi začali vyjíždět další kolej po pastvině, tak poté, co jsem pastvinu oplotil ohradníkem tak, že už museli zas jezdit vyjetejma vyplavenejma kolejema, tak někdo aktivně zaházel nejhorší místa štěrkem. Já spíš čekal polámanej a potrhanej ohradník, ale ne toto.

2.7.2018 11:59

Divoké prase jsme včera na stejném místě potkali zase. Dokonce šlo zhruba kilometr s námi, my po cestě a po mýtinkách okolo ní, prase v houští vedle cesty. Tentokrát jsem se donutila zůstat úplně klidná a dokonce jsme se na sebe 3x za tu dobu dívali(nebo -ly, nevím, co to bylo) a prase bylo úplně klidné, spíš bylo zvědavé, co jsme zač. Už mu nevadil ani můj hlas, když jsem volala na kozy.

2.7.2018 12:05

Janinko, koutáku, kamny topím a vařím na nich taky. Mám to ráda, výtečně to dezinfikuje vzduch v místnosti, oheň pěkně praská a hučí, pohoda. Dokud nezačnou kouřit, nevysypete popel při vynášení apod. Vůbec se nedivím, že na zámcích topili z chodby. Bohužel mají kamna i tuhle druhou nevýhodnou stránku. A komín se ucpe zaručeně v největších mrazech, i kdybyste měli všechno na zimu sebelíp připravené . Přesto bych neměnila.

2.7.2018 12:44
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

oreb tak takové zkušenosti nemáme, asi je to tím, že topíme jen vyschlým tvrdým dřevem, popela je minimálně a hodí se na záhony či ke slepičkám. Komín čistíme jednou ročně.

2.7.2018 13:25

Janinko, v létě topím jen "rychlým" dřevem, tj. tím, co rychle udělá žár a rychle zhasne, tedy tvrdým ne. A topím tím, co kozy okoušou, pak to nařežu a nechám vyschnout. Je toho spousta. Minulý rok mi jeden známý dovezl dřevo z bouračky. Také suché. Dubová nebo buková polena mám na největší mrazy, když potřebuju, aby oheň vydržel. A pamatuju, že obě moje babičky i mí rodiče, když zatápěli, měli někdy kouř v místnosti a muselo se pak pořádně vyvětrat, pamatuju saze všude, které byly po kominíkovi, a jak babička opatrně nosila popel ven, protože je z něho prach všude atd. Takže tak ideální to zase nebývá, ale možná u Vás ano . Ale jak jsem už napsala, ani tak bych neměnila.

2.7.2018 13:50

Přestože bychom nemuseli, přes zimu se snažíme topit krbovkami. Je fakt, že občas si usypeme popel, když ho vynášíme (na balkoně do kýble) a že je v místnosti díky topení daleko více prachu než v mimotopní sezoně..

2.7.2018 14:01
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak my topíme od podzima do jara. Přes léto vařím v letní kuchyni na el sporáku. V domě nevařím, a nemáme tam pak díky tomu mouchy. Popel vynášíme každý den, je ho trochu, takže fakt neusypem. Topíme takhle už sedm let. Máme elektrickou podlahovku, ale tu zapínáme sporadicky. Několikrát ročně. V zimě pouštíme domu i psy, kocoura, všude je na podlaze dlažba, tak prach nevidim. Nebo dělám, že nevidim?

2.7.2018 14:07

Já někdy taky v létě vařím venku, ale trochu primitivněji - mám jen na kamenech položenou litinovou plotnu a pod ní ohniště. Ale letos mi těsně vedle vyrostla obrovská divizna, kterou nechci spálit, a tím mi narušila venkovní vaření. Ale pokud nejsou vyloženě teploty 35, vařím doma na kamnech - používám rychlé dřevo (to je termín mého muže ).

2.7.2018 16:23
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Oreb ja nevim jak zvladas usypat komin. Ale jestli topis od podzima do jara a topis suchym drevem, tak mas neco na komine spatne. Pokud se topi dobre a dobrym drevem tak je na jare komin takrka cisty a lze ho cistit treba 1x za dva az tri roky.

2.7.2018 18:21

Tedysku, kdybych nezavírala vzduch do kamen, když odcházím, ten problém by asi odpadl. Ale když jsem několik hodin venku a chci udržet oheň, musím přívod vzduchu zavřít. Nechce se mi zatápět čtyřikrát za den. Topím celý rok, nejen od podzima do jara, na ohni i vařím a peču buchty. A vymetat teda fakt musím každý rok před zimou, někdy i v zimě. Ale máš pravdu v tom, že třeba jiná konstrukce komína by byla lepší, ovšem naprosto nemám chuť to předělávat. A taky nemám chuť vyhazovat dřevo, které mám od koz, a místo toho kupovat jiné. Ale že kamna nepráší, že nekouří, že nejsou saze - to mě tedy nepřesvědčíte .

2.7.2018 18:22

To zalezi na kominu. Stary baraky nemely zatepleny kominy.. Treba u nas na statku je prulezak do ktery z kazdy mistnosti vede zahadnej 140mm kourovod. Kamna prej nikdy moc netahly. Ja dal do prulezaku samotovy tvarovky a obalil vatou. Komin v komine ale revize...tu me na to nikdo neda. Leda na vlouku za minimalne 30tis.

2.7.2018 20:30
Tedysek

XXX.XXX.57.184

Oreb, jasne ze je prach. Ale saze neee. A aby to hulilo do mistnosti to taky neznam. Apriskrtit vzduch taky jde, ale az kdyz je poradne roztopeno a pak to funguje. Pokud ti netahne pri roztapeni komin, zkus vzit popelnik z kamen, dat ho do vybiracich dvirek na dno kominu a zapalit v tom noviny a nejakych par trisek. Ne aby byl ohen, ale aby se komin zahral trosku. Pak ti to potahne. Taky je otazkou jestli by problem s tahem nevyresil jen nastavec kominu. Plechova trubka obalena izolaci a pres to zase plechova trubka. Nebo jestli nemas takovou tu cepicku na komine co by branila tahu. Posli mi do sz fotky kominu a kamen a poradim co s tim. smajlík skoda ze jsi tak daleko. Bych sbalila pritule a prijeli bysme na to mrknout.

2.7.2018 20:34
Tedysek

XXX.XXX.57.184

Mastnacku kolik kominiku ti na to koukalo? A potrebujes kulaty razitko? Zpravu o kontrole a cisteni jsou nekteri kominici dat skoro na vsechno. A na zaklade tohodle papiru muzes presvedcovat nekoho o revizi jako takove. Dost to pomaha kdyz mas ty zpravy treba 4 a pak chces revizi treba kvuli kolaudaci. Jestli chces muzu poprosit nekoho jestli by ti tu revizi nenapsali. Kdyztak pisni taky sz. :).

2.7.2018 20:51
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.55.213

Mě udělalo radost pepino, které uzrálo ve skleníku. A kozička Amálka, že už nemá průjem.

2.7.2018 20:58
Tedysek

XXX.XXX.57.184

Na ovcarne: co to je za rostlinu? to vidim asi prvne.

2.7.2018 21:02
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.55.213

Jmenuje se to pepino, tropická rostlina s chutí mezi melounem a hruškou(?). Roste u nás prý i venku přes léto, ale skleník je jistota. Lze běžně zakoupit sazenice.
Více strýček google.

2.7.2018 21:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Krásná kozenka.
Tedýsek je znalec.
Nám kouří do místnosti jen v případě, že bych zatápěla pokud svítí slunce do komína. V létě by byl problém topit ve sporáku. A bylo by tu horko jak v peci.

2.7.2018 21:08
Tedysek

XXX.XXX.57.184

Na ovcarne: fakt?vvgooglim, diky. smajlík
Jani: jo, jsem takevej znalec ze uz 4 roky vlozkujeme ten nas komin.. :D usypany je 5m pod sopouchem a nikomu se nechce to nosit ze sklepa ven. Na podzim asi zavolam nejakyho kominika i k nam. :D to bude na vsi ostuda. :D.

2.7.2018 21:13
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.55.213

Chatičku 6 x 4 m výtápíme již šestým rokem těmito kamny. Komín ( kominíci nečtěte ) je roura skrz zeď, koleno a 1,5 m svislé roury. Hoří bez problémů. Jedenkrát za 14 dní protáhnu roury štětkou.
V létě vaříme venku na starém sporáku.

2.7.2018 21:14

Tedysek: razitko netreba, ono to neni jen o tom kominu ale i napojeni ktery jsem si delam sam :) ja bejt kominikem tak taky nedam muj podpis pod neco co jsem sam neudelal. A tak na to hazim z vysoka, uz to tak je asi pet let. Ale diky za naaaabidku :).

2.7.2018 21:16
Tedysek

XXX.XXX.57.184

Na ovcarne: nahodou vedle ve vsi ma nekdo podobny komin. A jeste dratem pridelany k okapu. Pritel rika ze je jeho oblibeny. smajlík pokaudy kdyz jedeme kolem tak koukame jestli tam furt je. A funguje jim to leta dobre. smajlík ovsem kdyby jim od toho capla strecha tak je pojistovna posle k sipku smajlík

2.7.2018 21:18
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.55.213

Tak to my bychom byli po kremaci

2.7.2018 21:19
Tedysek

XXX.XXX.57.184

Mastnacku ono i to ze sis to udelal sam neni takovy problem. Do komina se pusti kamera a videlo by se jestli jsi to postavil dobre. Kourovod se da resit v pohode a vetsinou se na nej moc nekouka protoze se stejne jednou za cas meni (pokud to jsou plechovky). smajlík je to z veeeeelke casti o lidech. :).

2.7.2018 21:52

Mně dnes udělalo radost, že:
1) kamarádova jehnice kterou tahám hrobníkovi z lopaty zatímco on je na dovolené, je na tom o něco líp.
2) volal mi jeden chlápek, že mi ve čtvrtek začne navážet 50 balíků sena které pro mě má
3) půjčil jsem si půltunovou vibrační desku abych zhutnil nějakou hlínu a makadam na terénu co srovnávám a po tom co jsem jí zdárně sundal bez jeřábu z přívěsu, tak jsem s ní nejen zhutnil to co jsem potřeboval, ale srovnal jsem i příjezdovou cestu, tak mi kamarádi nebudou nadávat, že si tu u mě škrábou auta zespodu
4) večer mi udělal radost nedaleký soused, který mi zavolal, že narazil sud piva
5) mám radost, že dnes mě už žádná práce nečeká a že mi tu teď od maminky u počítače přistál talíř plný chlupatých knedlíků posypaných cibulkou dozlatova opečenou

2.7.2018 23:23

Tedysku, vidím, že jsi odborník na komíny. Vážně. Ale když venku mrholí, když fučí vítr apod. a zatápíš, nehulí to dovnitř, ale trochu kouře tam prostě je. Ta rada s vyndaným popelníkem a zapálením papíru bude dobrá, pokud si na to při zatápění vzpomenu , díky za ni. Komín by klidně mohl být úplně jiný, ale vysoký je nad střechu a nic s ním dělat nechci. Zavřít přívod vzduchu, když je to rozhořené, je jasné, ale když ho máš zavřený tři hodiny, už to rozhořené není, je tam jen velmi utlumený oheň, který můžu po příchodu rozdmýchat.

2.7.2018 23:23

Jak to pepino chutná?

3.7.2018 00:26
Tedysek

XXX.XXX.57.184

Oreb ja ti napisu at tu nespamujeme. :D a mastnacek neni smutny z dlouhyho vlakna.

3.7.2018 13:34
profesor1

XXX.XXX.192.98

V Krušných horách prý bylo v noci -7°C a Kuba prý přimrzl k té bečce s pivem. To by mě udělalo radost, protože mu něco dlužím a on se o to nehlásí

3.7.2018 13:57
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.61.102

oreb 1 - zdravím, pepino je velikostí asi jako menší broskev, vodnaté jako meloun. Mísí se chutě hrušky, manga, žlut. melouna -snažili jsme se v tom nějakou tu chuť najít, ale moc nám to nešlo. Prostě to chce okoštovat.

3.7.2018 18:34
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

www.na-ovcarne.cz: máte moc milý a příjemný web, ať se vám nadále daří smajlík

3.7.2018 18:47
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.61.102

ovcezkopce: Děkuji za pochvalu a jsem moc rád, že se moje psaní i foto líbí.
Ať se daří nejen Vám, ale všem lidičkám, co mají rádi zvířata a přírodu.

3.7.2018 19:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak jsem si udělal radost........

3.7.2018 20:23

Tady u nás stačilo jen málo a měl bych na senu v kupkách jinovatku To se mi ještě nikdy nestalo. K ničemu jsem profesore nepřimrzl, včera jsem si dal jen jedno a dnes zatím žádné. Jen do sebe hodim nějaké jídlo a jdu si dát aspoň 4 za tu dnešní dřinu si to zasloužím.

4.7.2018 15:41
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.32.242

Hezký den všem. Dělá mi radost úroda na zahrádce. Takhle brzy to nepamatuji. A to jsme 500 mnm.
Ale usychají brambory. Sice tak nějak stačily narůst, ale mohly by být větší.

5.7.2018 06:28

Ovčárno, to je můj sen vypěstovat něco takového. Já zatím jedu jen v živočišný výrobě, na tu rostlinnou prostě nějak zatím nemám ani znalosti, ani místo, ani čas

5.7.2018 06:36
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.62.218

kostey: My žádnou výrobu nemáme, v podstatě jsme větší zahrádkáři a malincí drobnochovatelé se snahou mít co nejvíce vlastního jídla. Nikoliv abychom ušetřili ale kvůli kvalitě. A také máme v důchodu činnost, která nás baví.
I Vy jistě jednou vypěstujete ještě lepší zeleninu. My Vám to přejeme.

5.7.2018 08:21
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Děláme to stejně. Máte to moc pěkné pane n.o.

5.7.2018 08:41

Koukám, že nás je víc, co se snažíme být samostatní ohledně vlastního jídla, což mi dělá radost

5.7.2018 10:27

Tahle potvora me naopak neudelala radost. Dostala po hrbete strunou kdyz jsem podsekaval ohradnik. Vyhrejvala se 100m od baraku.

5.7.2018 11:36
kouták

XXX.XXX.168.33

Tahle potvora me naopak neudelala radost. Dostala po hrbete strunou kdyz jsem podsekaval ohradnik. Vyhrejvala se 100m od baraku.

Pořádná potvora.Je jich letos nějak hodně.U mě se vyhřívala přímo v zahradě na kamenech, ale jak mě uviděla, prchala.

5.7.2018 12:13
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.62.218

Janinka Bosorka + Mine: Aby ne, když to kupované nejde jíst. Čím déle se živíme vlastním, tím méně nám chutná to kupované. Po pravdě, nechutná nám vůbec. Už kupujeme jen mouku, droždí, rýži a cukr. A přesto si žereme přímo královsky. Ušetřené peníze vrážíme do krmení, ohrad, králíkáren a pod.
Dnes jsme si přivezli 20 litrů mléka od kravičky. A pan sedlák nám ještě věnoval 4 litry husté smetany a tak máme kilo báječného másla. K tomu nám ještě dal 60 kilo loňských brambor na krmení. Za to jsme mu odklíčkovali 6 beden pro něho. Ten člověk je fakt zlatej.
Takže dnes radost převeliká.

5.7.2018 13:29
Bekkky

XXX.XXX.174.121

na ovcarne: gratuluju ke sklizni

A mě udělalo radost, že jsem si nakrátko odskočila zapást k sousedům a strávila pár dní s míchaným stádem koz a ovec. Jsou to holky vychovaný a hodný a kozy dávají tomu pasení se svou vynalézavostí trochu šťávu... I pejsci si to užili a dobře si zapásli. Jen je momentálně zlobí v kožichu různá travní semínka a vypadají, že brzo obrostou zelení.
Poslední den jsem v Německu strávila na regionální ceně v pasení. To je vždycky příležitost potkat známé a probrat vše od začátku do konce a zároveň se podívat na kolegy, jak jim to pase. A tak přikládám několi fotek. Počasí přálo a dobře jsme se bavili...

5.7.2018 14:30
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.62.218

No tak tohle Bekkky je nádherný. Velmi pěkně jste to popsala a i parádně si to užila. Tady je nyní takové horko, že z naší jeskyně vylezeme tak kolem deváté večer. Teda dřevěný jeskyněsmajlík

5.7.2018 18:32

U nás jsou zase nová miminka - tentokrát ježčí, z čehož mám fakt radost. Našla jsem je u palety se senem, jsou tři, asi dnešní, slepí. Asi po 3 hodinách už byli zase uklizení, mamka si je dala do bezpečí.

5.7.2018 20:37

To je pěkné, že tu máme nové příjemné přispěvatele.
Stejně jako Kuba tak trochu závidím ten výnos zahrádky. Jsem na to taky marná. Něco sice osázeno a oseto mám, ale absolutně se to nedá srovnávat. Ale člověk je rád i za to málo, co z ní může sklidit. Zrovna jsem přinesla čerstvé mrkvičky, tak jdu chroupat!

Mě tedy za posledních pár dní udělalo největší radost, že jsem zvládla sklidit seno (viz vedlejší vlákno o sušení). Je to ušetřených pár stovek - byť za vlastní práci - a nějaká jistota v seníku. Což se počítá Ale jak se tak porozhlížím po ostatních výrobcích sena, tak vypadá, že to zas taková bída není, jak předesílali v květnu. Blbý je, že se toho chopil kdejaký vyčůrá-nek a ceny markantně vzrostly. Byť ne adekvátně (ne)dostatku komodity. Tak doufám, že narazím na někoho normálního a seženu za slušné ceny. Je to trochu peklíčko, být závislý zrovna v krmení pro zvířata... ale když nechceme investovat do techniky a nemáme kde vyrábět, nic jiného nám nezbývá...

5.7.2018 21:05
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.62.218

hhippie: Také všechno krmení kupujeme. A jsme rádi za milé přivítání do vaší komunity.
Vloni jsme kupovali velký kulatý balík za 500, -, letos ještě nevíme. Ale pšenici a ječmen máme za 400, - /q.
A zahrádka... neoráme ani neryjeme. Vše zvládne rotovátor na elektriku. Máme 10 arů záhonů a on to zvládá v pohodě, s námi je to už někdy horší. Motyce a pletí se stejně nevyhneme. Vše sníme, něco málo rozdáme. Na práci je to až až. Zpracujeme úplně vše, nevyhodíme nic. On si to totiž člověk rozmyslí, když se na tom nadře. A vyhodit maso, to by byl megahřích. Krmit třeba králíky, pak ho zabít a vyhodit... to by byla neúcta k životu.

5.7.2018 21:31
honzapm

XXX.XXX.182.25

Kouťáku, u vás pršelo?
Déšť by mi opravdu udělal dnes radost.
I zítra.

5.7.2018 22:30
kouták

XXX.XXX.168.33

honzapm napsal(a):
Kouťáku, u vás pršelo?
Déšť by mi opravdu udělal dnes radost.
I zítra.

Honzo nepršelo už asi 10 dnů.Dneska navečer se to trochu zamračilo ve směru nad Táborem a nic.V rybníku vody stále méně a nejhorší je, že i ve studni.Ještě 20 cm a sací koš bude nad hladinou.Zítra rosničkáři slibují, ale na předpovědní mapě se nám to asi vyhne.Snad někdy zaprší.

5.7.2018 22:38
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Ano ve směru Tábor hlásím déšt, napršelo tedy 0,9mm, ale jsem vděčná i za to. Dnes je čtvrtek a naposledy pršelo minulý čtvrtek. Horko je bylo tedy jako v pekle,32 stupnů a ted je 20.

5.7.2018 22:54

Já dneska našla ve výběhu malého zajíčka, byl tak max15cm, bohužel uhynulý. To mi radost sice neudělalo, ale jinak nám zajíci cupitají pod oknem a mám radost, že se tu objevují jak dospělci, tak mláďata.
Zatím jsme samostatní jen částečně, v sezoně vypěstuji, co jde, to zamrazím, zavařím a podobně. Maso vlastní máme jen skopové a max slepici, ale jednou bych si přála mít čas i na výrobu mléčných produktů...snad se toho dočkám dřív než v důchodu
A radost mi udělal malý deštík, žádná sláva ve velkém, ale jsem vděčná i za pár kapek.

7.7.2018 00:45

Mně udělalo radost, že jsem právě (po pár pivech) obehnal nějaká blbě zaparkovaná auta na mnou propachtované louce ohradníkem

7.7.2018 01:17
honzapm

XXX.XXX.182.25

Mě udělalo radost, že podruhé v životě slyším (vidím, tedy čtu)
slovo pacht, pachtýř, propachtovatel, propachtovaná.
Poprvé to bylo nedávno, když jsem pronajímal humna místnímu mladému zemědělci.

7.7.2018 06:06
Tedysek

XXX.XXX.61.8

Kostey, takovou lumparnu bych necekala. :D.

7.7.2018 06:08
Tedysek

XXX.XXX.61.8

A ja mam radost ze se naší Březulce (kralik) narodilo znovu 11 miminek. smajlík a Hnědulce zbylo z 8 narozenych 6 zivych. smajlík Březulka má pro letošek "splněno". :).

7.7.2018 07:14
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.238.17

Vyšla mi knížka, dá - li se to nazvat knihou
Vlastním nákladem a jeden kus

7.7.2018 07:20

Kostey: dobreeee! Kolika joulovej jsi na to pripojil? :).

7.7.2018 08:44

dobrý vtip, jen aby Vám to autem neservali Nebo ty opovážlivce znáte?

7.7.2018 09:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

7.7.2018 13:06
honzapm

XXX.XXX.182.25

My jsme biologii nikdy neměli.

7.7.2018 13:25
Bekkky

XXX.XXX.185.185

profesor:
že by "jaký pán, takový krám"?

7.7.2018 13:39

Profesore, už jsem dlouho ze školy, tedy biologie, ale jakže strom přijde k plodům... je opylen nebo oplodněn?

Manžel to komentoval:... to jsou ti objímači stromů...

7.7.2018 17:39
gajdovka

XXX.XXX.221.172

A mě teď dělá radost mlíčko od ovenky, z toho sýry a to, že snad se smůla protrhne a budeme mít od jedné kozenky mimino.Bříško roste, plní se vemínko, ale nechci to zakřiknou.Podle propočtů by měla rodit někdy od příštího týdne a nebo až v srpnu.Nemyslím na to, že bych zase mohla být v práci.

7.7.2018 18:14

Věřím, že už budou jen samé radosti se zvířátky. Máte pro letošek (možná i na příští roky) vybráno!
Takže držíme palce pro bezproblémový porod!

7.7.2018 18:21
gajdovka

XXX.XXX.221.172

Věřím, že už budou jen samé radosti se zvířátky. Máte pro letošek (možná i na příští roky) vybráno!
Takže držíme palce pro bezproblémový porod!

a vám všem děkuji za zázemí.

7.7.2018 19:30
Bekkky

XXX.XXX.185.185

gajdovka:
to dáte, a hlavně nesmíte kolem kozy chodit se strachem a přenášet to na ní. Jsou to stádní zvířata a vaše pocity přímo nasávají. Někdy nerozumí co říkáte, ale jak se cítíte to poznají okamžitě. Na tomhle principu funguje totiž stádo. Jakmile jedna ovce(koza) pocítí strach, ve zlomku vteřiny se bojí celé stádo. A vy jste pro ně vůdce stáda. Takže se řídí podle vás. A když máte obavu, že porod neklapne, přenestete to na ně a pak to fakt neklapne.
Takže zdar a sílu vám i rodičce.

7.7.2018 21:42

Kostey: dobreeee! Kolika joulovej jsi na to pripojil? :).

Šlo to z baráku, takže 25J a 15kV, ale reálně tam bylo tak 11kV a stálo mě to jednu zlomenou tyčku v hodnotě 42kč, ale za tu srandu to stálo

7.7.2018 22:54

Bekky, to jste napsala moc pěkně.
Gajdovko, držím palce. To určitě tentokrát bude v pořádku, i kdybyste tam nebyla.

7.7.2018 23:11
profesor1

XXX.XXX.192.98

Radost mě udělal kamarád, že konečně chytil sumce. Za dvě hodiny se má vrátit, tak uvidíme jestli nekecal. Čekal jsem na to 3 roky

8.7.2018 08:28

profesor1 napsal(a):
Radost mě udělal kamarád, že konečně chytil sumce. Za dvě hodiny se má vrátit, tak uvidíme jestli nekecal. Čekal jsem na to 3 roky

Jste si pozval Jakuba Vágnera?

8.7.2018 10:50

Mně udělaly radost naše dvě mladé hnědule.Jedna porodila před 14 dny kozlíka a druhá v pátek dva kozlíky.Obě samy, bez problémů a ještě po mámě mají krásně měkké a dlouhé struky, takže se pěkně dojí.

8.7.2018 12:47
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

jíva veliká gratulka, at prckové rostou.

8.7.2018 13:37

Janinka Bosorka napsal(a):
jíva veliká gratulka, at prckové rostou.

Díky Vloni se nám také moc nedařilo.Jedna koza při porodu čtyřčat zašla, jednu jsme museli zabít, porodila o měsíc dříve mrtvá kůzlata, ale už podruhé.Třetí 12ti letá měla trojčata a od ní jsou tyto dvě kozičky.Starou už jsme nepřipouštěli, ale stále ji dojíme.Tak se snad holky pomamily a budou také bez problémů.Maminka rodila vždy bez problémů, většinou trojčata, vzorně se starala.Nejlepší bylo pozorovat jak trojčata rovná aby se všichni napili.Vždy jedno vzala za ucho a vyhodila aby mohlo být další.Tahle zatím, jak na ní koukám, když jde jedno pít, volá to druhé aby pila spolu.

8.7.2018 13:56

Jiva: a v tom mi prijdou ty kozy daleko vic super, nez ovce. Ale treba mam jen blbej vzorek. Kazdopadne neznam, ze by se ovce extra starala ohledne managementu jehnat. Maximalne postoji, kdyz se po odpocinku zvedne. Ale ze by si nejak opecovavala mlada nebo je dokonce organizovala, o tom se mi muze jen zdat...

8.7.2018 14:05

Jiva: a v tom mi prijdou ty kozy daleko vic super, nez ovce. Ale treba mam jen blbej vzorek. Kazdopadne neznam, ze by se ovce extra starala ohledne managementu jehnat. Maximalne postoji, kdyz se po odpocinku zvedne. Ale ze by si nejak opecovavala mlada nebo je dokonce organizovala, o tom se mi muze jen zdat...

Asi jak která.Já to viděla jen u téhle a její sestry.Ale dcera sestry této, to nejen nedělala, ale většinou si vybrala jedno kůzle, to nejsilnější, a druhé, nebo další dvě odstrkovala, ale tam možná něco bylo.Jelikož ve čtyřech letech porodila předčasně mrtvá kůzlata a další rok opět.I veterinář říkal, že tam asi něco je špatně, tak jsme ji museli zabít.

8.7.2018 15:43

hhippie...jednou jsem to zažila u (v té době) asi 12 ti leté ovce. Hned po porodu si je doslova strkala k vemínku. Když druhé chtělo jít na opačnou stranu, hlavou ho nepustila a zase mu natočila tu správnou a do zadečku šťouchala a směrovala. Ale běžně spíš vidím, že ovce stojí, či nadzvedne nohu a trpělivě čeká. Ale takovou krásnou oraginaci jako u kozy Jivy jsem teda neviděla zatím nikde.
Jiva...musí se na to hezky koukat.

8.7.2018 16:07
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Kozy jsou patrně chytřejší než ovce. A právě proto je nechci. Plot mezi sadem a zeleninovou zahradou by překonaly v řádu vteřin a neštěstí by bylo hotovo, také se stromy v sadu by byl konec. Různě by zdrhaly. Kdysi jsme měli kozlíka z druhého konce vsi, stále se vracel za mámou.
Naše suffolky jsou trpělivé matky, postojí. Povšimla jsem si, že když jsou jehnata starší, tak ovce už jim dává napít, když ona chce. Jehnata třebas žerou seno, ovce je opodál, najednou krátce zabečí, ona nechají všeho a hned k ní a každé z jedné strany pijí.
Také jsem viděla ovci, jak malé jehně pár dní po porodu, co se jí zřejmě zdálo, že to pití fláká a moc spí, budí. Nožkou na něj hrabala až vstalo a šlo pít. Také jsou ovce při porodu a po něm, když jsou nějaké problémy, takové jako ochočené, nechají ssebou manipulovat, nechají se oddojit atd. Připadá mi, že ví, že jsou problémy a že já je vyřeším.

8.7.2018 16:23

hhippie...jednou jsem to zažila u (v té době) asi 12 ti leté ovce. Hned po porodu si je doslova strkala k vemínku. Když druhé chtělo jít na opačnou stranu, hlavou ho nepustila a zase mu natočila tu správnou a do zadečku šťouchala a směrovala. Ale běžně spíš vidím, že ovce stojí, či nadzvedne nohu a trpělivě čeká. Ale takovou krásnou oraginaci jako u kozy Jivy jsem teda neviděla zatím nikde.
Jiva...musí se na to hezky koukat.

Ono to zpočátku vypadalo, že jim ani nechce dát pít, když chytla kůzle za ucho a odhodila stranou.Až časem jsme vypozorovali, že je vlastně rovná a vyhazuje většinou to největší aby se to nejmenší mohlo napít.Občas to vypadolo i dost drsně.

8.7.2018 18:30
Bekkky

XXX.XXX.185.185

U oveček dost záleží na plemeni. Zrovna suffolk jsou na ohlídání, zda jehňata pijí dost pečlivé a zvedají je a strkají k vemeni. U takových těch primitivnějších plemen spíše jehně vyhledává mámu. Ale také jsou tato jehňata rychleji po porodu mobilní oproti masňákům a dříve dokážou běžet za stádem.
Dost často přemýšlím nad příspěvky zde na fauně a vidím, jak velký vliv na kvalitu mateřského pudu má když se ovce volně pasou ve větším stádu. Případy, kdy se ovce nestará (nechce) máme dost zřídka. Ve větším stádu totiž mají jehničky možnost se učit od starších ovcí, často vlastních matek a zároveň si ovčí mámy musí svá jehňata dobře hlídat. Přirozeně se tedy stane, že zůstávají hlavně jehňata dobrých matek.
Asi bych těm, kteří si pořizují jen několik oveček a chtějí chovat doporučila si koupit ten počáteční základ z většího kvalitního stáda, pokud nemají možnost získat zvířata z malochovu o kterém ví, že se zde kouká i na kvalitu matky.

8.7.2018 19:45

Neudelal me radost mrtvej nejstarsi beranek. Nasel jsem ho pokadenyho a s penou od hiby. Vcera lital jak camrda. Nejspis se nachlastal zkazeny vody z brodici vany. Krava probourala vchod. To jsem nasr anej. Ale moje blbost, mel jsem to uz davno zlikvidovat.

8.7.2018 20:27

Mastňáčku, úplně vím, o čem mluvíš. Prostě holt nemůžeme být na x místech a dělat 26 hodin denně. A priority jsou různé. Věci, které nedělají problém, se odsouvají na neurčito. A jednou nás stejně doženou (viz moje "oběšená" ovce na nepoužívaném lanku ohradníku, kdy si přeškrtila nohu tak, že si jí prakticky amputovala a musela jsem jí porazit... ).

Je to smutné, ale asi to holt k tomu taky patří. A není to o naší nedokonalosti. Jen o tom, že toho je fakt hodně...

8.7.2018 20:28
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

To je mi moc líto. Souseda říká: Neříkej hop, dokud není maso v mrazáku, zelenina, brambory a jablka ve sklepě, ovoce ve sklenicích a slivovice v demižonu. Jo, má pravdu.

8.7.2018 20:46

hhippie: jestli to neni tim ze jsem si prestal psat blbnicek nekde okolo 500ukolu!.) Krava je dobrej tester, ohradu me taky uz na dvou mistech proverila, takze kuly podepreny laminatovejma tyckama. Mam nejakej pochroumanej loket a beranidlo ted zvedat nemuzu.
Ale aspon teda radost mam ze jsem si vzal dalsi tri dny dovoleny abych dorazil detskej pokoj, pak se vrhnu na loznici a pokoj pro babicku, malovani, podlahy, stehovani atd. Doufam ze to pracka vydrzi. A pak hura na traktor, tam jsem musel rozdelat hydrauliku a pri ty prilezitosti jsem nakouk do portalu...to jsem nemel delat, balicek v hodnote 4500 s novejma loziskama atd je na ceste.

Jen takova poznamka pro pani co chce koupit Supra :) nedelal bych to, nedelal bych to, nedelal bych to... ja jsem rad, ze jsem rad, ze na 4011 jeste neco sezenu, jsou to hodiny prosezeny na internetu nebo psanim mejlu a volani do prodejen a shaneni originalnich ceskych dilu. Trh je zaplevelenej dilama z indie polska a turecka a nektery se nestitej vydavat tyhle veci za cesky. To jen tak mimo rec.).

8.7.2018 20:48

Janinka Bosorka: je to tak, konec sezony je jeste daleko i kdyz to utece. Az na tu slivovici. Uz par let se chystam spis na cider ale kdyz na to dojde tak nejak polevim.).

8.7.2018 20:52
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

musela jsem jí porazit...
Veru, porážíš ovce sama?

8.7.2018 21:08

Bekky, opět souhlasím, i když to můžu vztáhnout jen na zkušenosti s kozami.
Druhým řešením je koupit si jednu starou zkušenou, která dá mladé a ty dobře odchová a naučí leccos, co jen samotné mladé umět nebudou. A za dva tři roky je pěkné poslušné stádo, pokud se zadaří a nejsou všechna mláďata kluci.

8.7.2018 21:24

Jani: mno...ovce poráží manžel. Když to jde, tak i stáhne a vyvrhne. Já bourám, balím, vykošťuji, upravuji.
Ale jinak bych krom zastřelení zvládla obstarat sama vše. Jen je mi to takhle pohodlnější
A když by nebylo zbytí, tak i to poražení. Ale to jsem zatím musela jen jednou, když nikdo nebyl po ruce a umíralo mi malé 2měsíční jehně... na to jsem se odmítala koukat

8.7.2018 21:40
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Veru tak to obdiv. Poráží, stahuje, vyvrhuje manžel. Domnívám se, že bych to nedokázala. Ani králíka neporazím. Porcuji, vykoštuji, balím, kuchynsky upravuji. Zřejmě, kdyby šlo o ukončení velikého utrpení, tak bych to zvládla, ale v této situaci jsem ještě nebyla, tak nemohu říci. Porovnání polohy jehnat při porodu v děloze, následné vybavení jehnete, to jsem letos dělala poprvé, zvládla jsem. Vracení pochvy u ovce na místo, pomoc při porodu kočce.

8.7.2018 22:34

mastnacek...tak to mě mrzí, ale jste si jist, že se ovce - byť jehně napije zkažené vody?

Janinko...přesně.."dokud není maso v mrazáku"...sem se taky radovala, že se vydařily porody, pak sice boj s počasím, ale to letos bojuje skoro každý a nakonec mi asi někdo nakrmil ovce, takže jsem přišla o 2 bahnice a 4 jehňata. To si ani člově nemůže rvát vlasy, tomu nemohl předcházet, do toho zaplatit kafinu a pak se koukat na inzerenty, které v naší oblasti jsou pod naší cenou.

Pak mrknu sem na vlákno, abych si udělala radost alespoň radostí tady ostatních a zjistím, že nejsem jediná, kdo má úhyn.
Teda ne, aby jste si vyložili, že z toho mám radost. Spíš mě udělá radost, že mě to nakopne, abych se vzchopila a nekňourala.

8.7.2018 23:00
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Neudelal me radost mrtvej nejstarsi beranek. Nasel jsem ho pokadenyho a s penou od hiby. Vcera lital jak camrda. Nejspis se nachlastal zkazeny vody z brodici vany. Krava probourala vchod. To jsem nasr anej. Ale moje blbost, mel jsem to uz davno zlikvidovat.

To bych spíš typovala na enterotoxemii. Tam to jde takhle rychle. Neměl náhodou přístup k nějakému šrotu? Nebo nějaký stres. Třeba cizí pes u ohrady...

8.7.2018 23:10

prezdivka: srot vubec neznaj, stres jedine auta co jezdej okolo ale ohrada je to skoro 3/4 hektaru a od cesty se muze vzdalit cca 50m. Psa nevidno, ale tam je to stejny jako s autem, odbehne si a je v klidu. Napadla me i zmije ty se tady zacaly mnozit. Pripadne ho mohla prohnat krava ale ta se s nima zatim jeste moc nekamaradi. Je ale fakt ze lezel natazenej a vypadal jako houpaci konik.

9.7.2018 07:30
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

mine to mne mrzí. Já přijít o dvě ovce a čtyři jehnata, tak to je málem půlka stáda. To je moje noční můra, lidi, kteří sebou tahaj mraky pečiva. Znám, co dokáže dietní chyba s králíkem. Přes rok naštěstí kolem našich pastvin nikdo nechodí. Uvidíme ted o prázdninách. My tedy ovcím na letní pastvině letos obden dáváme sušený chleba a hrstku mačkaného ovsa s ječmenem. Je opravdu sucho. Také vše co v zeleninové zahradě přebyde. I plevely, manžel nyní stříhá vlky z jabloní, co od jara vyrostly. To maj moc rády. Taháme se s tím na letní pastvinu, ale to neva. Ovce vypadaj dobře.
Mám dilema. Máme čtyři bahnice a jednu naši vlastní moc pěknou letošní jehnici. Máma (taky už naše) je celá černá suffolkxzwartbles, táta suffolk. Jehnice je pěkně stavěná, zmasilá, vypadá jako suffolk, jen na zádech má kakaovou skvrnu(ve velikosti mexického dolaru) Tatka skončil v mrazáku, letos máme nového, zwartbla Chucka (Berryho). Je sucho, málo krmiva, máme tři balíky koupené a první seč ze 4000m, z dalších 3500 m zpřepaseného. Pokusím se koupit něco z otav, alespon dva balíky ještě. Tak váhám, zda jehnici porazit či nechat, ale asi zůstane. Přecit jen je lepší omlazovat z vlastních zdrojů. S ohledem na zdravotní stav atd. Uvidíme.

9.7.2018 07:41

Mine: to je tedy k xxxxxx
Tak ať se už nic takového neopakuje!
Já mám ohrady úplně "mezi lidmi". Naštěstí se naučili dávat třeba tašku s pečivem na ohradu. Někteří osadníci mi to přinesou rovnou do seníku, kde mám kýbl na to určený (ale to kolemjdoucí nemohou vědět). To mi vyhovuje nejvíc. Dřív jsem měla nádobu na přebytek chleba u výběhu, ale to nebylo k ničemu. Jak na to svítí slunce, paří se to a bylo to hned na vyhození, což byla škoda.
Nejhorší jsou třeba jablka v pytlíku na okraji výběhu, na který dosáhnou koně... ale to jsou prostě věci, kterým člověk nepředejde. Jak říkáte.. je to o štěstí a o inteligenci kolemjdoucích. Takže sázka do loterie...

9.7.2018 07:49

Mně včera udělalo radost, že jsem s kamarády postavil na nejvzdálenějším místě od baráku hektarovou pastvinu v místě, kam se ani traktor nedostane a že jsme tam přehnali 29 kousků. Mám tam trochu obavy z množství třezalky, ale snad to ovce zvládnou. Taky mi udělala radost ovce, u které jsem se bál, že mi zůstala jalová, má už nalité vemeno a během pár dní by měla odrodit.

9.7.2018 08:00

Jani, pokud se Ti ovce líbí, jak je narostlá a nepotřebujete nutně něco na stůl, pak si jí nech. Nikdy nevíš...viz příběh Mine... a aby bylo dost bahnic na jehňata...

Jinak včera ohlásil manžel ztrátu prvního ze dvou pozdě narozených neplánovaných malinkých beránků. Což mě překvapuje, že dorostli až do dneška. Jsou měsíční a pořád vypadají jak týdenní... přestože matka (a pro jednoho je to náhradní matka) je kojí, vůbec nerostou. Já naopak bych fakt nechtěla rodit (ovce) až takhle do léta. Tohle je tedy úplný úkaz pro mě. Ale třeba je to tím, že je to prostě prvnička a mléka nemá tolik. Nevím. Pastvy mají dost - přesouváme, jsou pořád na zeleném - a ostatní jehńata rozená normálně v dubnu, prospívají v pořádku.

9.7.2018 08:20
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Veru ach jo. Smutné. Dnes je nákej smutnej den, koukám. A slunce zase svítí, voda nikde. Chjo chjo. Jdu zalejvat.

9.7.2018 09:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Dneska mě udělalo radost tohle -
(ALE JE TO JEN PRO SILNÉ POVAHY!)

Paní učitelka na základní škole probírá s žáky občanskou výchovu a
vysvětluje, co to jsou národnosti a co to znamená být Čechem.
Poté žáky vyzve, ať zvednou ruce, jestli jsou také Češi.
Děti, I když tomu příliš nerozumějí, všechny zvednou poslušně ruce.
Jen holčička v poslední řadě neudělá nic.
"Copak je, Alenko, proč jsi nezvedla ruku?" ptá se učitelka.
"Protože nejsu Češka, " odpoví samozřejmě holčička.
"A co tedy jsi?"
"Su hrdá Moravanka."
Učitelka se zatváří nazlobeně, že jí někdo odporuje, a zeptá se:
"Proč si o sobě myslíš, že jsi Moravanka a NE
Češka."
"No moja maminka je Moravanka I můj tatínek je Moravan. Tak su I já
Moravanka."
To učitelku dopálí.
"To přece není důvod! Co kdyby tvůj tatínek byl vůl a tvá maminka byla
kráva, pak bys byla co?"
Holčička se zamyslí a usměje se. "Potom bych byla Češka."

Všem nesilným povahám se omlouvám

9.7.2018 09:40

Proc je ten vtip napsanej cesky? Zas nejakej vul strili do vlastnich rad

9.7.2018 09:43
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.1.123

Veru ach jo. Smutné. Dnes je nákej smutnej den, koukám. A slunce zase svítí, voda nikde. Chjo chjo. Jdu zalejvat.

Nebuďte smutná, buďte ráda, že máte zalévat čím.

9.7.2018 11:08
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

na o. ale jo to mám. Vybavili jsme se nádobami pod okapy už na 3500l, budeme ještě přikupovat. Avšak pastviny nezaleju.

9.7.2018 11:13
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Proč přesně máte z takového vtipu radost?
Vůl a kráva mohou zplodit nějaké potomstvo? To jsem nevěděla. Optám se mé staré matky.

9.7.2018 11:15

Taky dávám plevely kozám. Lebedu, laskavec apod. I jsem je sušila, jako seno jsou moc dobré (říkaly kozy ), ale usuší se jen v takovém roce jako je letos. Pořád mi vrtá hlavou, že bychom měli spíš pěstovat právě tyhle plevely, protože rostou všude, narostou do velké výšky, zvířatům chutnají a nepotřebují tolik vody jako trávy. Jenže jsou jednoleté, tudíž by se musely asi osít každý rok znovu. Teoreticky je to velké množství zdravého krmiva v suchém roce. Ale praktický postup pro jeho získávání nevím, nejsem agronom a obávám se, že by si takový člověk myslel, že mluvím z cesty, kdybych mu řekla, že chci pěstovat lebedu .

9.7.2018 11:18

Profesor, Janinka: Jako vtip je to dobré. Jsem Češka, žiju v Brně a líbí se mi tu, ale neuráží mě tenhle vtip, ani nemám pocit, že by tam nebo tam byli lepší lidi. Beru to jako pošťuchování. Víte, kolik blbců je na Moravě a kolik je jich v Čechách? Jsou v populaci zastoupeni všude ve stejném poměru.

9.7.2018 11:26
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak vás to neuráží, ale mě jo. Přijde mi to ubohé. Česká republika je jedna, zatím. Moravané jsou, Češi jsou i jiné krajové názvy tu jsou. Ať se každý nazývá jakkoliv chce. Narodila jsem se v Praze, léta žila ve středních Čechách, nyní v jižních Čechách. Ale moje máma není kráva a můj táta nebyl vůl.
Pokud si pán myslí, že mám slabou povahu, jeho věc. Někoho úmyslně cílevědomě urazit a pak se omluvit. To tedy také moc nechápu.

9.7.2018 11:26
Bekkky

XXX.XXX.68.50

Mastnacek:
nevím, jaký máte počasí, jestli vám pršelo a případně narostllo něco trávy, ale pokud ano, mohla to být pastevní tetanie, to jde rychle a vypadá podobně. Pokud vedle ovcí nestojíte celý den nic s tím neuděláte bohužel... pomáhá jen prevence v podobě lizu bohatého na hořčík a selen.
Oreb:
děkuju za uznání máme prostě podobné zkušenosti...
Janinka:
jehničku si nechte, jestli máte dostatek krmení, máma jí pak zaškolí s péčí o mimina. Berana stejně střídáte.
kostey:
s třezalkou mám nedobré zkušenosti, každoročně jsme měli několik případů fotosenzitivity a pokud se jim do toho dostanou mouchy, je to na porážku... jakmile na nějakou třezalku narazím, trhám to i s kořeny, máme jí tak pořád méně... pokud už to mají, je na to vyvinutý nějaký lotion, ale já ho neměla.
mine:
to je mi líto, taky jsem vždycky z podobných situací špatná
hippie:
já letos vypiplala takhle 3 jehňata a jedno to při přechodu na pastvu nedalo... tak líp když to je bez piplání.
A radost mi dělají štěňata, rostou a už štěkají

9.7.2018 11:28
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.36.134

oreb1: my krmíme králíky m.j. i kopřivama. Když si na to zvyknou, žerou je jako diví. Jenže letos už schnou, ( kopřivy, králíci natím ne ) tak na ně chodíme kde je ještě vlhčeji.

9.7.2018 11:30
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

A právě na štěnata jsem se chtěla optat, Bekkky. A je to tady.
Nějaké fotky by nebyly? A t se potěšíme.

9.7.2018 11:51
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.36.134

Udělala mi radost úroda majoránky. Doufám, že budou tři sklizně jako vloni.

9.7.2018 11:54

na ovcarne: Jo, kozy se taky postupně naučily žrát kopřivy. Začne jeden kozel, naučí to další a dnes už ukusují podél cesty vršky kopřivám skoro všechny mimo mladé. Tady je sucho, ale kopřivy zatím neschnou, u Vás je asi větší. Hezky jste to napsal, že králíci neschnou .
Janinko, víte, kolik je vtipů, kde se poměřují Češi, Rusáci a Američani? A vždycky to vyhraje Čech. Ještě jsem neslyšela, že by někomu vadilo, že tím tedy vlastně urážíme Rusáky nebo Američany. Jednou je to tenhle národ, podruhé jiný. Pokud se jedná o nadávání typu náš národ nestojí za nic, to mi vadí, ale vtipné poznámky nikoliv. Každý to bereme jinak, ale seno musíme shánět nebo sušit všichni .

9.7.2018 11:56

Ja zas slysel ze cim vic na vychod - morava, tak jsou lidi prej nejaky zlejsi, zakernejsi, zkorumpovanejsi...a hodne na prachy, coz se me i potvrzuje. Ze i ty dotace tam tak nejak tecou a mizej...nevim no. Ale jo vtip dobrej. Ja mam doma moravnku s pak dva maly 50% :).

9.7.2018 11:59
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.36.134

oreb1: Králíky usilovně zaléváme a na kopřivy budem chodit do tunelu Blanka - pořád je vlhká a furt není hotová

9.7.2018 12:55

Ja zas slysel ze cim vic na vychod - morava, tak jsou lidi prej nejaky zlejsi, zakernejsi, zkorumpovanejsi...a hodne na prachy, coz se me i potvrzuje. Ze i ty dotace tam tak nejak tecou a mizej...nevim no. Ale jo vtip dobrej. Ja mam doma moravnku s pak dva maly 50% :).

Mastnáčku, tak to mám blbé, bydlím na východní moravě, kousek od Slovenských hranic
A beru dotace.
Ale jinak si připadám milá, nezkorumpovaná, nezákeřná.. ale na prachy asi jsem, protože mám v pěstounské péči dva kluky a to se dělá prý kvůli penězům

9.7.2018 13:00

arus taky napsala perly . Dneska se tu fakt bavím.

9.7.2018 14:27

Jestli Čech, nebo Moravák, je víceméně jedno, je to hlavně o lidech, kretény i super lidi najdeme všude.

9.7.2018 14:27
profesor1

XXX.XXX.192.98

A stejně nejlíp mě uměla sprdnout Lilo! Asi i kvůli ní jsem našel odvahu to tu dát, protože když jsem to četl, tak hned se mě vybavilo její rýpnutí do moraváků Ona má ale zřejmě jiné starosti, než řešit kde jakou * * * * * *. Každopádně je jedna z těch, které mě tu chybí (narozdíl......... )
A taky jsem zjistil, že už mě ani není líto těch, kteří si ze sebe neumějí udělat srandu - dobře jim tag
Jak by řekl klasik - "Asi jsem teď v blbým věku a pluju proti proudu, vstříc poslednímu soudu a jsem radši vám všem pro smích, než abych byl sobě k breku..."

A zajímalo by mě, kde bere pán výše, info o maravácích? Asi tam kde Babiš, který z důvodu strachu z moravské konkurence, zahnízdil raději v čechách

9.7.2018 14:45

Víte co by mi udělalo radost?
poraďte mi někdo jakou kosu 140cm na MFku vybrat?
http://www.jakov-seceni.cz/13-kosy-a-zaci-listy?n=60&id_category=13.

9.7.2018 14:55

Kostey: podle toho jak moc se chces nachodit od 1200 do 1400
http://www.jakov-seceni.cz/zaci-ustroji/436-zaci-ustroji-zu-1423-k.html
to mas cely ustroji, jen chybi stredovej cep, ten muzes pouzit ze stavajici kosy jestli je OK.

Profesor: vlastni zkusenosti a par referenci z okoli. Posledne o nejmenovane VS v Olomooooci.

9.7.2018 15:35

Profesore, bohužel Babiš nezahnízdil jen v Čechách, ale i na Moravě. A kukaččími způsoby jako obvykle, viz Velké Němčice. A nejspíš i jinde.

9.7.2018 15:43
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak však pan profesor si ho volil, pana Babiše, tak to je určitě rád.

9.7.2018 22:42
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ano, pan profesor je rád! A taky jsem rád že jsem moravák (např. díky konkrétně váááám!).

9.7.2018 22:49
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tahle úroda mě dnes udělala radost. Měl jsem obavu podle natí, že to bude horší.

9.7.2018 22:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

No a teď se mohou dělat klobásy, už je čím ochutit.

9.7.2018 23:02
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.36.134

profesor1 napsal(a):
Tahle úroda mě dnes udělala radost. Měl jsem obavu podle natí, že to bude horší.

Ty jooo, kam se hrabeme. paráda

9.7.2018 23:35
profesor1

XXX.XXX.192.98

Přezdívko, je to k nevíře, ale to je přesně ono, na co právě v tuto pozdní noční dobu myslím

9.7.2018 23:42

Cozeee? Cesnek uz venku?

9.7.2018 23:58

Devcica moravska to dlouho nevydrzela, to me ale opravdu udelalo radost!
Zrovna jsem o tom dneska debatovali ze jo? :) Takovy moravsky vykvet, holka cilevedoma. Snazila se hodne, ale lhat se musi jeste poradne naucit. On ji Andrej zaskoli.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ministryne-mala-svolala-novinare-kvuli-pochybnostem-o-jejim-vzdelani-51142

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ta%C5%A5%C3%A1na_Mal%C3%A1.

10.7.2018 01:33
honzapm

XXX.XXX.182.25

Také už sušíme česnek pěkně pod krovem seníku, krásně to tam voní i schne.

Radost mi dělají třešně, je jich nakonec tak akorát, teda hodně.
Tady na horách právě zraje Sladká raná - ´Sweet Early´.
Moc dobrá, samosprašná, strom není žádný bujný janek, r
na který pan nikdo nedosáhne, prostě ideál.

10.7.2018 06:38
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Převelikou radost mi udělal dnešní noční déšť. Včera jsme s panem Bosorkou posekali a pohrabali nedopasky na jedné pastvině. Doseli jsme travní směs. A v noci spadlo krásných 3,3mm.
Česnek už máme také venku. Není to ale předčasné, kupodivu. Jedná se o Vekan. Tam je sklizeň do desátého července.

10.7.2018 09:31
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Mě udělala radost moje první paprička.
Sousedka rikala, že u nás nikdy papriky nedozrajou a malokomu se podaří je vůbec vypěstovat aspoň do zelené fáze.
A mě dozrávají díky Janince! Díky moc za rady. smajlík

10.7.2018 10:58
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Děkuji to se červenám jak ta paprička. Rady jsou rady, tys záhon pěkně upravila a letos je na papriky výborné počásko.

10.7.2018 11:01
Tedysek

XXX.XXX.48.19

No, bez tvych rad bych mela prdlacky. :D.

10.7.2018 11:21
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.19.54

Konečně prší , mohlo by aspoň do rána.

10.7.2018 12:14
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Chuck(berry) mi dělá radost. Vyroste z něj statný beran.

10.7.2018 12:18
gajdovka

XXX.XXX.40.127

Chuck(berry) mi dělá radost. Vyroste z něj statný beran.

krásná travička.

10.7.2018 12:25
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

No taky bych řekla, ale ty malé potvory(trojčata i Chuck maj čtyři měsíce) jí nechtěj. Letos je přikrmujem jádrem i přes léto, kvůli suchu. Takhle pěkně vypadá hlavně u ovčína, jinak je v sadu horší. Vedle na tisíci metrech už jim dorůstá lepší. Pan Bosorka řekl, že až po neděli tam můžou, je přísnej.

10.7.2018 18:36
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak dnes musím napsat, protože mám radost.Jel jsem od Domanína na Třeboň a na louce se procházel JEŘÁB.Viděl jsem ho v přírodě u nás poprvé a to už hodně pamatuji.Kouťák.

10.7.2018 18:43
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Krása střídá nádheru! Báječné! Více fotek by nebylo? Děkuji.

10.7.2018 18:54
kouták

XXX.XXX.168.33

Krása střídá nádheru! Báječné! Více fotek by nebylo? Děkuji.

Janinko, více fotek udělat nešlo.Já jsem chvátal, on se bál, ruka se třásla, což při přizumování nelze a tak další fotky rozmazané, než krásně uletěl.
Máte krásné ovečky.Nechcete je přihnat na mou zahradu?

10.7.2018 19:31

Udělal mi radost déšť a né proto že zkrátka zapršelo, ale proto, že mě to vyhnalo od stříhání na jednom hospodářství.
Minimálně 3 roky neostříhané vyhublé Zwartbly + nějaké kříženky, dohromady 12 kusů, které na sobě mají jednu velkou plsť vedle druhé a za hodinu jsem stihnul 3 a pak naštěstí začalo pršet, tak jsem jel domů.
A popravdě vůbec se mi nechce to tam jezdit dostříhat, ale už kvůli těm ovcím tam zas zkrátka musím.

10.7.2018 20:23
přezdívka

XXX.XXX.105.195

To, že je ovce vyhublá není pod tou dekou vidět. Chovatel si myslí, jaké má pěkné ovečky a ono prdlajs.

10.7.2018 21:44
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pane Kouťáku, to jsou naše jehňata, dorost. Čtyři bahnice s jednou jehnicí jsou jinde. A ty bych k vám ráda přihnala na pastvu, máte krásnou velikou zahradu a tráva přijde vniveč. To by si holky u vás smlsly. Naše letní pastvina vypadá jak step v létě.
Pozorování jeřába byste mohl vložit semhle http://birds.cz/avif/obs_new.php ornitologové by vám byli povděčni. Je to opravdu raritka.

10.7.2018 21:50

Mam velkou radost, ze se nam dnes konecne podarilo zkoordinovat cinnosti tak, abych dojela k predsedovi a nafotila vsechny znaky zwartblu a vady ve zbarveni, abychom z toho nasledne mohli vytvorit edukacni obrazovy material o standardu plemene.
Ted jsem ale uplne mrtva.2,5h po D1 tam, pak 3 hodiny lezla po zemi a drepovala kolem jehnat a pak skoro 4,5 h zpatky... Nektere dny jsou vazne dlouhe... :) Snad bude vysledek stat za to a bude dlouho dobre slouzit

10.7.2018 22:08
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Veru až si oddáchneš tak výše jsem vyblejskla Chucka. Snad má znaky v pořádku.

11.7.2018 07:53

Jani, jasne, ze ma. Zrovna toho odtipl slechtitel, ze kdybych delala plemenne berany, tak se by do aukce urcite mohl jit

11.7.2018 21:44

hhippie...tak na to se těším, kdy je v plánu, že to vyjde?
Chuck vypadá krásně na 4 měs. beránka. Kolik měl při vážení?

11.7.2018 22:20

Nevim jestil mam radost. Ta nejvetsi blbka co nezabrezla prvni ani druhej rok je nejspis brezi. Udelal jsem ted vecer hromadny odcerveni viz potize ve vlakne kdyz se dari. Doma zustala ta spatna ovecka s jehnicej a blbku jsem chytil ze ji zejtra porazim. Ale stejne jsem ji posadil ze se mrknu na veminku. Od minula se zvetsilo odsriknul jsem hodne ridky mliko, takovy vodovy. Tak zustala taky doma a pockam jestli me nekdo zkusenej poradi jestli to neni nejaky to panensky mliko nebo co.) protoze jinak ji chci ritualne porazit pred ostatnima jako odstrasujici pripad ( vtip ).

11.7.2018 22:41

Ten byl v nějakém průměru mých vah. Sice chtěla Janinka toho největšího, ale já si vzpomněla na to, jak jsem jeden rok přišla během chvíle o dva nejsilnější beránky skrze enterotoxemii a tak mi tam toho velkého radši nechala a vzala si prostředního klučinu. Tihle bráškové měli kolem 28 kg. Největší beránek 34 kg, největší jehnice 37 kg.

Ty materiály ani nevím. Do konce července myslím má být předložen nějaký návrh prezentačního letáku pro zw a tenhle edukativní materiál má asi víc času na výrobu. Na to nikdo netlačí. Spíš je to taková iniciativa Klubu, aby se měli jak šlechtitelé, tak i chovatelé nebo zájemci o plemeno o co opřít... sice je Standard slovně popsaný, ale některé definice je asi lepší obrazem... (např. původní popis odchylky zbarvení jehnice, které snižuje o třídu hodnocení exterieru znělo: "přední a zadní končetiny ne méně než ze dvou třetin bílé pod kolenem"... Sice už jsme to nějak upravili do češtiny, každopádně obrázek bude pochopitelnější)

Jen příklad (nejsem šlechtitel, ani velezkušený chovatel):

Na první fotce je na hranici 2/3 holení kresba zadních nohou, aby nebyla snížena exterierová třída, druhá fotka je vyřazovací vada (moc bílé, zasahuje až na kloub)... je to slovíčkaření... jako každé posuzování čehokoli.

11.7.2018 23:42
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Chuck je moc pěknej a má takovej inteligentní kukuč. Jinej než suffolky. A jak si rychle zvykl na dokrm. Jako by ho dostával od malinka. Mám je v sadu při domě, trojčata a Chucka. Jak je letos sucho, tak jim přilepšuju trochou mačkaného ovsa a malinko ječmene. Jak vlezu do sadu tak se na mne vrhnou, že mám strach, že sežerou i mne. Krom toho je na stromech letos veliké množství jablek a švestek, plůdky propadávají, jehnata je likvidují do posledního kousku. A bobíky maj zatím naprosto ukázkové. Sype se to z nich jako hrášky. Chuck byl odčervenej u Veroniky a trojčata jsem tuhle taky odčervila tekutým Helmigalem.

12.7.2018 13:47

mastnacku, to počkejte, no tak zabřezla později, no. Nezdá se mi, že by se jen tak zvětšovalo vemínko tříleté ovci. Beru to podle koz, ale tam jsem to zažila jen u úplně mladých, pak už ne. Takže neporážejte a berte to tak, že Vám asi chtěla udělat radost, jen jí to nevyšlo dřív. Porazit ji můžete i později, ne? Pro případ, že bych tedy neměla pravdu .

12.7.2018 22:09

Posunuji vlákno pozitivních příspěvků. Vzhledem k tomu, co jsme za národ, bylo jasné, že jakmile se založí něco negativního, bude "frčet" víc..

Mám radost, že se mi podařilo dnes dotáhnout střechu nad novým dřevníkem školky a s pomocí pod ní dostat první fůru navezeného nového dřeva.
Taky že jsme navečer převezli stádo do narostlého výběhu. Jsem už z toho na šišku. Mám pár ovcí a přijde mi, že pořád přemísťuji...že mám pocit, že nemají za chvíli co žrát. Ale nevypadají podle toho. Tak jsem odstavila všechna jehňata krom dvou později rozených. Tak uvidíme, zda se matky konečně zvetí. Je fakt, třeba skoro 40kilová jehnice už fakt nemusí pít od mámy. A že pak máma podle toho vypadá...

Naopak jsem doufala, že když už se tolik dní honí mraky, že bude pršet. Ale ono stále neprší..

12.7.2018 22:37
Tedysek

XXX.XXX.58.132

Me udelal velkou radost miminek. Ten mi vlastně dělá radost každý den. Je vzorný šprtík, mazlinkuje se a vubec je to uzasnak. Uz vi ze do kralikarny se neleze, ale obcas kapne nejaky mrtvy kralicatko a vyplati se pockat. smajlík a jako bonus se vuuubec neboji sprchy. Se zahradní hadicí blbneme a jeho bavi uplne vsechno. I kdyz bych ho vesela za zadni nohy on by byl nadseny uz jen z podstaty veci ze je na světě. smajlík
A mam plny zahon cervenych rajcat odrudy JaninkaBosorka :D
A asi prestali chcipat kralicatka. :) takze jsme na 15 mladych.
Tak tady je moje naloz pozitivna. smajlík

13.7.2018 06:48
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Eliško ty jsi úžasnáková. Vždycky je všechno o úhlu pohledu, viď.
Veru u vás nepršelo? Cítím s tebou. Pravda je, že když jsem ve středu přijela do Radotína, tak sic byla hlína mokrá, ale sud pod okapem nebyl ani plný. U nás v Kostelci pršelo út st a celkem 10,2mm.
Pro bahnice a jednu jehnici, které je pět měsíců a už je skorem dorostla, musíme čekat až zaroste upravená část pastviny. Na té jejich je pustina. Takže jsem včera začala sekat u sousedky a pěkně na kárce dvakrát denně žok trávy cca pětset metrů terénem, přes kraví pastvinu a potok. To je prima posilovna což? Kdo to má, zdravý rozmanitý pohyb, kolem všude kyslík, ticho. Museli jsme také opravit ohrady, ovce se dobývaly ven. Kolem je plno náletů olší a osik, takže pan Bosorka každý den pět složí a šup do výběhu, ovce je ožerou a máme kmeny na úpravy ohrad atd.
Pro trojčata a Chucka je narostlá pastvina vedle sadu, dnes odpolko je tam pustíme.
Dělá mi radost, že přes srážkově a teplotně chovu a zahradě nepříznivý rok jsme schopni přijmout potřebná opatření, zvládáme to. Zachytáváme už 4000l srážkové vody na zálivku.
Přesto jsme se rozhodli snížit stav bahnic. Ponecháme mladou jehnici, její černou matku a suffolku, vůdkyni. A Chucka pochopitelně. Dvě suffolky porazíme. Jedna z nich je naše první bahnice máme ji od 2012. Letos měla trojčata, pětkrát dvojčata. Není to pro mne lehké, člověk přilne, je s námi léta. Ale zjistila jsem, že trojčata jsou jen pro zlost. Když jsou na mléce, musí se pár týdnů dokrmit, a hlavně, jsou menší a pomaleji rostou než jedináčci či dvojčata. Beránek je vcelku oki, ale jehničky jsou malé. Když porovnám jehnici, která je z bahnicemi, a trojčata je to opravdu velký rozdíl. Nechali bychom pět bahnic klidně dožít, máme je rádi, ale klimatické podmínky tomu nenahrávají. Máme celkem asi jeden a půl hektaru na pasení a sušení. Letos mělo pět bahnic deset jehnat a to už je slušné stádo masných ovcí. Také chovám králíky, ne sice mnoho, ale sežerou dosti. I když krmím zelené, tak seno musím přidat i přes léto. Nyní máme samce, tři samice a aktuelně 19 dvou až tříměsíčních mládat. Pokud se dožijí pěti měsíců, tak je to 38 kilo masa. Králičí a jehněčí maso je rozdílné, oboje máme moc rádi, ale králík vychází nesrovnatelně lépe, co se vkladu práce a krmiva týče, mi připadá. Jeho pozitivum je i v tom, že zabírá mnohem méně místa a mlčí.
Všechna naše zvířata mi ve výsledku dělají radost, stejně tak i zeleninová a ovocná zahrada. Česnek je sklizený, pěkný, zvážím až vyschne. Džemy 45 sklenic černý rybíz,20 třešňová, jahody jsme snědli čerstvé. Pokud brambory nesežerou hryzci, tak vypadají také moc pěkně. Zamražen špenát, černý rybíz, angrešt. Hřiby. Zásoby v mrazáku i skříni na zimu narůstají a život je vlastně krásný.
Mnohem víc je věcí, které mi dělají radost, než tech druhých.
A musím, chci, napsat, že převelikou radost mi už dlouho děláte vy, přátelé z ifauny, kteří tu vždy jsou z dobrou radou, pochopením, pokecem, názorem. Prostě jste přítomni tady a teď, se společnými zájmy, radostmi i starostmi. Srdíčko tu není.

13.7.2018 07:09
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Srdíčko smajlík, tu není, přidala bych ho. Vaše srdce tu jsou.

13.7.2018 07:13

Janinko, já právě kdysi zrušil králíky, protože to bylo mnoho starosti za málo masa. Malý přežvýkavci mi v tomto pohledu vycházeli mnohem líp.

13.7.2018 07:37
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Bahnice=jedno jehně=25 kg masa, práce celý rok. Dvě jehňata=50kg. Nutný beran, pastvina, vet, seno, příkrm. V suchém počasí dneška starostí mraky. Když se podává příkrm, ovce nesnesitelně bečí, ledva nás zahlédnou. Oplocení, ohradník, nebo pes a pasák? Pokud se nezadaří porod či odchov tak jsou další jehnata až další rok.
Králík=samice+samec=dva kotce.Seno, tráva, zbytky zeleniny, různý plevel, oves, ječmen, vet,3xročně mladé=24 kusů=48kg masa. Nikam neutíkají, mlčí. Vzniká mnoho kompostu pro zeleninu. Maso je častěji čerstvé, nezamražené. Krmím dvakrát denně, se senem jde i jednou. Snadnější obrátkovost.

13.7.2018 07:47

Tak tak, kralik ma jen vyhody. Akorat nespase kopce. Pro nekoho kdo to nepotrebuje tak jasna volba. A cesi radsi sezerou kralika nez jehne - takze lepsi zpenezitelnost.
Jen nesmi prijit mor.

13.7.2018 07:51

Holt každý to máme nastaveno jinak.
Ovce ničím nepřikrmuju, když jsou na pastvě, tak si jich vůbec nemusím všímat a maso tam roste bez práce. V zimě jim tam ob den dám kulatej balík sena a jinak nic neřeším.
Ke králíkům aby člověk pořád běhal a pořád jim tam něco dával.
Tady u nás vždycky všichni říkali, že králík je na práci nejdražší maso.
Ale chápu, že pokud jsou okolo ještě záhony a člověk tam ten čas stejně tráví, tak tam králíkům něco hodit není moc práce navíc.

13.7.2018 08:10
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Kostey, ja jsem si moc prala, aby jsme meli vlastni maso a mleko. Aby se pritel zabavil az pujde do duchodu a ne ze bude jen lamentovat jak je stary a jak nejsem furt doma (jasne kdyz chodim do prace). S kozama se naucil vyjit a to nedopadlo. Na kravu muzu zapomenout a stejne tak na ovce.
Ale kralik jde. Kralik je tichy zvire, nikomu nevadi, nikomu nesmrdi, prace kolem nej je tak akorat a zabit ho muze jen pritel (ja na to proste nemam).
Navic mam suroviny na hnuj a pritel rad dela na zahradce. Ac se to oba furt ucime ale je to radost. Jo jednou denne za nima dojdu ja a po druhe pritel dava zelene odpoledne. :) Kralik je fajn. Na smetane, na houbach je super. (Vic jsem nezkusila jeste.) A kdyz uz dokopu veta aby prijel a naockoval je tak je to jeste lepsi. :D.

13.7.2018 08:37
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Přesně jsi to popsala. To, co vyýše píše Jakub, je ideální stav, kterému se, bohužel, v suchých letech ani nepřibližuji. A v zimě, nemaje traktor a balíky, ovce musíme krmit dvakrát denně senem a vodu nosit, at není zamrzlá. Jen množství, které musíme dovalit je rozdílné, ovce králík.
Ideální byl první ovčí rok. Do sadu jsme dali v dubnu dva koupené beránky, spásali bez problémů do října, pak porážka. Žádné starosti. Ale. Jehně koupíte malé za 1500 a velké za dva tisíce.
Navíc mám chov ovcí ráda, jsem schopna dost obětovat. Tři bahnice a beran bude ideál.

13.7.2018 09:20
Tedysek

XXX.XXX.49.14

No a zeptav se vas co mate kraliky... jak jste vysvetlilk kralicim ze pouziti koziste neni stresujici a muze jim akorat tak pomoct? Zjistila jsem ze v tomhle bode musim s myme holkama zapracovat. Nybrz ja jsem pricinou umrti 3 miminek od Hnědulky. Je mi to lito, ale jak jsem rikala uz na zacatku pred jejich chovem: "Nejdřív se musím naučit je udržet na živu, pak řešit plemena a pak teprv ekonomiku chovu." Takze jsem po pul roce na prvnim bode stale. :(
Neco na zpusob kotiste jsem zkousela u Březulky, ale ta z nej byla akorat ve stresu. A to je to posledni co chci u nasich zvířat. :)
Jinak mam radost dneska, ze i nejmenší králíčátko (už dostalo jméno Cvrček) stále žiije. Je poloviční než ostatní, ale má asi zvlněný kožíšek. :) je to malý bojovník.

13.7.2018 10:07
canka

XXX.XXX.249.200

Me udelalo radost behem tohoto tydne narozeni krasnych zakrslych mrnousku od nasich holek..naprosto bezproblemove oba porody, mamy se perfektne staraji, maji kazda jen dva prcky, takze clovek nemusi resit nejaky dokrmovani, co vic si prat..
A pak mi taky udelal radost soused vedle na pozemku, ze poprve za 5 let, co tu vedle nas ma tak velky pozemek, ktery vzdy, kdyz posekal, tak to tam vzdycky nechal shnit, tak ho pro nas letos posekal, nasusil, nakupil a zadarmo venoval pro zviratka..stacilo si to jen odvozit..

13.7.2018 10:14

bosorka: nebo zmenit plemeno na neco puvodniho, extensivniho? Libej se me shetlandi a pak ty nase sumavky. Shetlandky vetsiho ramce se preej krizej s masnakama na hezky jehnata. A ta vlna... Ted jsou zrovna v inzerci. Mit penize navic, tak jednu dve zkusim.

Tedysek: nikdy jsme nemeli kotiste a odchovy jsou ok. Tetsinou si vyberou pravej zadni roh a tam udelaj hnizdo.

13.7.2018 11:26
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Tak udelam dreveny L do rohu a do toho dam zachudek a uz tam nebudou utikat. :) tak mam zase radost. :D.

13.7.2018 12:56

To jsou ale krásné zprávy.
Jasně, Jani, rozumím Ti s tím snižováním stavů. Taky jsem zrovna nalomená... Že bych ve školce nechala jen walliserky (mám tam ještě Pandu - je to uřvaná kříženka zw, ale velmi dobrá matka, jejíž jehňata dobře narůstají...škoda jí...). A pak černé stádo. To nějak uživím, ale když potřebuji odstavit jehňata, už je to horší. Teď jsem zrovna rozhazovala odchov po pastvinách. Nekastrovali jsme letos, aby sis mohla vybrat, tak je to trochu složitější na koordinaci, protože musíme beránky držet mimo samice - třeba walliserky by mi mohli připustit (jsou asezonní) a to by mě jeblo!
Tak uvidím. Jestli nechám, co mám, nebo zredukuji.

13.7.2018 14:52
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Veru tak sakra to mne mrzí, že máš kvůli nám problém. Omluvy.
Pane Havle máte pravdu, zamyslím se nad tím. Ale masíčko masnaček je luxusní.
Eli kotiště nepoužívám, nemám.

13.7.2018 21:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě dneska udělal radost Kuba, protože se s ním dopuntíku shodnu v tom, že králík je nejdražší maso.
Už dlouho přemýšlím nad nutriemi. Nasype se jim do jednoho společného "kotce" vše co se najde na zahrádce a žádná kokcidióza, žádný mor......

13.7.2018 22:06
honzapm

XXX.XXX.182.25

Veroniko, jak "co jsme za národ"?
Že by další nehrdá češka? To snad ne.
Ale tak jste mladá, velmi nezkušená, ono vás to přejde.

Já, hrdý Čech, spokojený se fším ve své krásné vlasti, hlásím,
že mi dnes udělal radost celý den. Papkání třešní, kastrace dvou koček,
parádní pokec s veterinářem, potkal jsem tam i naše bývalé sousedy,
které jsem přesně 20 let neviděl, byla sranda, jak Honzík (kocour) přijde
o kulky (chudáček), sousedka ho litovala i si ho pochovala.

Naštěstí doktor fiknul správné kulky správného Honzíka,
a tak se dnes, v pátek 13., vůbec nic ošklivého nestalo.
A když Bůh dá, a já zvládnu ještě poslední plánovanou cestu
na průzkum do lednice, tak se ani nic nestane. Howgh.

Má úcta.

13.7.2018 22:21

Mně udělala radost před hodinou nalezená, dnes narozená jehnička. Při porodech jsem si všímal že jedný ročce neroste vemeno a považoval jsem jí za jalovou s otazníkem, že třeba zabřezla pozdějc, ale moc jsem tomu nevěřil. Před měsícem se jí začalo nalévat vemínko a poslední 2 dny jsem zvýšil četnost kontroly stáda, protože jsem předpokládal že už bude rodit a teď jsem jí tam našel hezky napitou, olízanou... Navíc je to ovce ER s vysokym CPH což přesněji znamená že je geneticky v 6% nejlepší populace, tak jsem na ní zvědavej. Porod zatím zvládla, stará se, tak teď ještě odškrtnout další kritéria aby nešla do klobás.

13.7.2018 22:22

Jo a ještě doufám, že ovce zvládnou tu přemnoženou třezalku na téhle pastvině. Nevíte jak se jí zbavit?

13.7.2018 23:17

hhippie...já už vůbec nejsem profík, teprve se zaučuji, ale koukali jsme s plemenářem právě na ten slovní popis, abychom vybrali opravdu ty nejlepší co do barvy a pronesl něco o tom eduk. mat." mě to znělo moc odborně a jen jsem vytušila o co jde, tak bylo milé to "slyšet že se na tom pracuje" Vážím si toho, protože to pomůže i mě jako neklubákovi, děkuji

Též vás chápu co do snižování stavu. Jsou to moje "startovní holky", všechny je poznám, víc jak polovina mají jméno, u většiny dokážu i říct, jaké má číslo ušní známky, ale letos jsem musela. Pastvina není nafukovací a k tomu to letošní sucho. Snižuji víc než bych chtěla, ale věřím, že to prospěje, jak pastvině, tak těm zůstavajícím. Ale budou mi holky chybět

Udělalo mi radost, že si na mě vzpomněli v práci a teď v době dovolených mě požádali o dočasnou výpomoc. Jsem druhým rokem na MD a je to pro mě relax

13.7.2018 23:23

kostey...proč vadí třezalka na pastvině? Ta by neměla být jedovatá, nebo záleží o který druh se jedná?

13.7.2018 23:36

fotosenzitivita. když jí žerou a svítí na ně, tak se jim pak na méně oststěnějch částech těla dělá vyrážka, která praská a krvácí to. Světlá zvířata jsou na to citlivější než ta tmavá.

13.7.2018 23:45

cože?Tak to teda valím oči. Tohle fakt způsobí požírání třezalky!? Kdybych tohle viděla na svých ovcích, tak tahle příčina by mě nenapadla ani ve snu. Nevypadá to teda vůbec hezky.

Ale udělal jste mi radost. Jsem o zkušenost bohatší

14.7.2018 07:52

Kubo: nejen svetla zvirata. Obecne vsechna malo pigmentovana mista. (tedy napr.zwartbli lysinky).
Bohuzel jak.se zbavovat ruznych nechtenych rostlin nevim. Take tu takove mam. A strikat to plosne proti dvoudeloznim, se mi fakt nechce.
Jinak takovouhle louku jsem videla v okoli naposled minuly rok na jare. Letos to takhle ani nenarostlo. Pro extremne suche jaro vubec nenarostl podrost a pak rovnou vyjely kvety a louky jimi zezloutly..

Jani: neblazni, jakapak omluva? To je preci muj problem, ze nemam takove moznosti, jake bych potrebovala, kdyz uz neco chovam

14.7.2018 08:11
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Třezalky nemáme mnoho, avšak také máme problém. Chceme rozšířit letní pastvinu o další oplůtek. Máme pronajato, ale nechali jsme zatím ladem, protože je tam obrovské množství lupiny mnoholisté. Chystáme se pozemek nyní důkladně na nízko posekat, vyhrabat. Pak třeba ještě jednou, ale co dál. Lupina je pro ovce velmi nebezpečná.
Mimochodem třezalka je stejně jako pro ovce nebezpečná pro lidi, kteří se pohybují na slunci. Třezalka tečkovaná je významná léčivá rostlina. V současné medicíně je využívána zejména při léčení deprese a úzkosti a také pro její antivirotické účinky. Každoročně z květů a oleje vyrábím svatojánský třezalkový olej. Zde o třezalce více http://www.rehabilitace.info/bylinky/trezalkovy-olej-a-trezalka-ma-primo-magiske-vlastnosti/
Gramatické chybky prosím přehlédněte.

14.7.2018 08:53
kouták

XXX.XXX.168.33

Poradím.Měl jsem na pozemku 4600metrů sladký lupen(šťovík tupolistý)stovky rostlin.Nechtěl jsem použít chemii a tak jsem vzal horkovzdušnou pistoli a vše poctivě vypálil.Sice se musí za sebou tahat kabel, ale jde to rychle a není to těžká práce.Nejlépe je to udělat na podzim a na jaře už nic nebude.Je to můj nejlevnější Randap.Mezi dlažbou na terase ideální.

14.7.2018 09:44
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pane Zdeňku vidím, že jste hlava otevřená! Na pastvině na lupinu to použít nemohu, je to 500m od elektřiny. ALE! Při domě lítám s horkou vodou z brambor nebo těstovin a zalévám mezi kameny atd. Takže ode dneška používám vaši radu. Děkuji.

14.7.2018 10:10
Tedysek

XXX.XXX.49.14

A ja mam zase velkou radost. Kluci se naucili oznacovat jeden na druhem klistata. Ukou mi je takhle a ja je muzu vyndat. smajlík Je krasne videt jak mezi sebou zviratka komunikuji a spolupracuji. smajlík mam z nich obrovskou radost kazdy den. :).

14.7.2018 10:23

Ta moje louka má hektar, třezalek tam nejsou stovky, ale tisíce a vedou k ní 3 cesty. Jedna z vrchu je zabarikádovaná desítkama popadanejch stromů, které nikdo asi neuklidí, protože tam leží už hezkejch pár let. Lakatoš ani svolení na úklid stromů nemám. Cestu vlastní asi 20 majitelů, takže tudy cesta nevede.2. cesta je úzká někde sice 2m ale někde jen metr a pod ní je sráz dolů k potoku. Tudy se tam taky ničím nedostanu.3 cesta je širší, ale musel bych postavit visutý most přes potok. Od elektřiny je to kilometr. Ale jo, teď mě napadlo že po té úzké cestě bych byl schopnej tam dojet s terou a na vozejk bych mohl dát elektrocentrálu, ale spálit všechnu třezalku by mi trvalo tak týden, pokud bych makal od nevidim do nevidim. Nejaký jiný tip by nebyl? Jo a ještě aby se to shodovalo s ekologickym způsobem hospodaření.

14.7.2018 11:52
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Posekat, vyhrabat a pak nízké přepásat?

14.7.2018 12:36
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já si udělal radost tím, že jsem konečně vyměnil starou za novou Teda staré za nové a teď můžu v klidu vzhůru do kopců a z kopců

Kubo, třezalka je výborná hlavně na ženské problémy, tak že si můžeš otevřít i apatyku.
(Jako svobodný by jsi to měl bez rizika smajlík ).

14.7.2018 16:08

Moc hezká pneu, ale proč jí máš obráceně?
a jaké konkrétní ženské problémy třezalka léčí? Předpokládám že to budou problémy tam někde, kam slunce nesvítí

15.7.2018 00:35
profesor1

XXX.XXX.192.98

Proč ji mám obráceně? Tak na to mě nikdo přesně nedokázal odpovědět, jen já sám Pamatuji si ze střední, kde nám učitel zeměď. strojů a zařízení říkal, že někdo ji jednou dal na předek traktoru omylem obráceně, nechtělo se mu je znovu měnit a následně se zjistilo se, že se míň odírají. Ale znova mě to nikdo nepotvrdil, ani věrohodně nevyvrátil. Někdo tvrdí že líp zabírají při couvání ve svahu, jiný netvrdí nic. Já je dávám takhle
Jj, prý mírní bolesti při těch dnech, které my chlapi řešíme fernetem
Ale nejdůležitější věc na dnešek - na neděli je ta, že jestli vše dopadne jak má, tak dneska si udělám grooose radost a konečně se snad po 14 dnech vyspím
(upřesním později!).

15.7.2018 08:43
moonika

XXX.XXX.169.141

Trezalka má skôr pozitívny vplyv na psychiku(antidepr.účinok), pri dlhšom užívaní, lenže ovplyňuje účinok niektorých liekov takže okrem fotosenzitivity ďalšie úskalie:).

15.7.2018 13:22
chypi

XXX.XXX.239.33

Takze bych mohla nasadit trezalku na manzelovo dusevni menstruaci? ma ji temer denne..ze bych mu to sypala do salatu treba?

15.7.2018 13:57
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Ale pak ho nevystavujte slunečním paprskům, jinak se jeho tělo pokryje ošklivými mapami, viz výše. Pokud vám třezalka v tomto směru bude co platná, dejte vědět. Použiji ji také, mám manžela stejného ražení.

15.7.2018 14:31
Bekkky

XXX.XXX.180.209

Takže nakonec se ukazuje, že třezalka je vhodná pro ženy aby jí mohly podávat mužům. A já blbka jí léta klučím z pastvin pryč. .
Kostey: už sušíte a sáčkujete?

15.7.2018 14:51

Ja tomu nerozumim.

15.7.2018 15:06

Když je tu pořád řeč o třezalce, tak si vzpomínám, že jako malá holka jsem ji nosila domů na sušení pro tatínka, protože měl ledvinové kameny a třezalka mu ty menší pomáhala rozpustit a vyplavit. Je močopudná.

15.7.2018 15:28
chypi

XXX.XXX.239.33

Jenom jestli to nebyla kamuflaz od maminky a nepodavala ji tatinkovi z duvodu viz vyse

15.7.2018 17:26

Profesore a to se ta třezalka žvejká, nebo přikládá, nebo se dělaj odvary, čaje... ?
Mně na to pomáhá svařit majoránku.

15.7.2018 18:02
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kubo to je zase jiná vesnice to co ty popisuješ. Osobně se manželům od žen(některérých) výše nedivím že mají rozpoložení jaké mají. Mě stačí častokrát od nich něco jen číst, ne tak slyšet
A tvůj majoránkový roztok bych momentálně potřeboval pro mou ženu, protože jsem si jak jsem sliboval udělal radost darem od ďádi Borise a žena to jaksi nemůže rozdýchat
Tak mám traktůrek s "vidličkou"

15.7.2018 18:46
chypi

XXX.XXX.239.33

Tak abyste vedeli, tak ja ji dneska nalozila do oleje, treba to bude mit dvojnasobnou ucinnost kdyz mu ji budu mazat na zada

15.7.2018 19:12

Profesor: fungl?

15.7.2018 19:14
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Nakládám třezalku každoročně na svatého Jana. Má kouzelné účinky. Maceruji ji dva měsíce na slunci za oknem.

15.7.2018 20:56

Jani, na co?

15.7.2018 22:24
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Veru, na popáleniny, odřeniny a zde podrobně. http://jobe.cz/byliny/receptar/krevsvatehojana/krevsvatehojanaindex.htm.

15.7.2018 22:38
profesor1

XXX.XXX.192.98

Profesor: fungl?

Rok výroby 2015,400 Mh. Belarus 422.

15.7.2018 22:42

profesor1: tak to je tak akorat po zaruce a po vyrojeni much? nejaky vetsi zakroky ma uz za sebou? Jinak gratulace :) To jste tejden po nocich "napracovaval" a stejne nepomohlo? Bude i nova zena? Takze jestli dobre pocitam, treti traktor? :).

15.7.2018 22:45
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pátý
Dvakrát Varri zůstane a TK 14 pujde pryč.

15.7.2018 23:05

Gratuluju profesore!

16.7.2018 07:48
profesor1

XXX.XXX.192.98

Dík, ale asi mě už nezbylo na to, abych ti splatil pohledávku

16.7.2018 08:02

profesor1: jednoosaky nepocitam :) Takze potom 2? To zme na tom stejne Vlastne i s tema jednoosakam, MFka a Varina. Od ted teda uz nemuzu do vas rejt ohledne techniky

Blbe to je na fotce videt, to je bez predku?

16.7.2018 10:37
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.33.15

Bahnice=jedno jehně=25 kg masa, práce celý rok. Dvě jehňata=50kg. Nutný beran, pastvina, vet, seno, příkrm. V suchém počasí dneška starostí mraky. Když se podává příkrm, ovce nesnesitelně bečí, ledva nás zahlédnou. Oplocení, ohradník, nebo pes a pasák? Pokud se nezadaří porod či odchov tak jsou další jehnata až další rok.
Králík=samice+samec=dva kotce.Seno, tráva, zbytky zeleniny, různý plevel, oves, ječmen, vet,3xročně mladé=24 kusů=48kg masa. Nikam neutíkají, mlčí. Vzniká mnoho kompostu pro zeleninu. Maso je častěji čerstvé, nezamražené. Krmím dvakrát denně, se senem jde i jednou. Snadnější obrátkovost.

Hezký den všem, naprostý souhlas. Také jsem říkal, že králík je nejdražší maso, ale změnil jsem názor. Alespoň mě vycházejí nejekomoničtěji. Plemeno neřeším, pouliční směs je dle mého nejodolnější. Kdysi dávno, jak jsem si pořídil čistokrevné, do roka mi vychcípali. Jen ta pouliční směs zůstala.
A masíčko považuji za nejchutnější.

16.7.2018 10:44

Když já choval králíky tak během toho jsem si pořídil 2 telata. A po zjištění, že telatům stačí louka za barákem a jedno lanko ohradníku a maj přírůstky 1kg/den každé, což odpovídá na obou dohromady přibližně kilo masa denně a téměř bez práce a do toho mi začali chcípat králíci tak jsem zbytek králíků pobil a zůstal u chovu přežvýkavců. Ano králík je všeobecně na práci drahé maso, ale vždy jde o to, jak to má kdo zařízené a jaké má možnosti.

16.7.2018 10:52

Jak dela kralika moje zena. Je to lepsi nez kure!

1 x kralik ( rozporocovat )

marinada:

150ml rostlinneho oleje
2 x cibule najemno nakrajena
5 x strouzek cesneku prolisovat
2 x lzicka sladke mlete paprpiky
1 x lzicka soli
2 x lzice sojove omacky
2 x lzice horcice
5 x lzice sladkeho jemneho kecupu
spetka pepre

Kralika nalozit vecer do pekace, zalit marinadou a na vrch poskladat slaninu.
Pect na 150 +- 2,5hodiny.

16.7.2018 10:58
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.33.15

kostey: Souhlas, opravdu záleží na možnostech. Jak ustájení, tak krmivové základny.

16.7.2018 11:18
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.33.15

Když už jsme u králíků, nemá někdo zkušenosti se zkrmováním topinambur?

16.7.2018 11:20
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pane Havle děkuji za recepis, určitě to zkusím.

16.7.2018 11:54

mastnacek: Tenhle recept taky používám, jen tam dávám kari a nedávám kečup. Skvělé na kuře, králíka i nutrii.
profesor: A není chov nutrií ještě náročnější a úhyn větší? Ale jestli máte někde blízko vodu, proč to nezkusit...

16.7.2018 12:43

na-ovcarne: Osobní zkušenosti nemám, ale vzdálený soused choval králíky a pěstoval pro ně topinambury. Chválil si to, protože měl stále čerstvé šťavnaté krmivo. Tady moc nemrzlo a měl zem nad nimi přikrytou, aby je mohl vyrýt. Zeptat se na víc už nemůžu, pán umřel, je tam jeho syn a zahradu i zvířata zlikvidoval.

16.7.2018 12:48
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Já také pěstuji topinambury, pro nás i pro králíky, králíci žerou z topinabur i zelené i hlízy. Mají rychlý přírůst, rostliny, tak je to prima. Také pěstuji mangold hojně, velký přírůst, pro nás ovce i králíky.

16.7.2018 17:00

Dávám topinambury - nať - králíkům. Jednou jsme zkoušeli uvařit si hlízy a měli jsme po tom takové bolení (nafouklé břicho), že jsme mysleli, že odletíme... od té doby nikdy více pro lidskou spotřebu!

Mastňáčku: díky za ten recept. To určitě vyzkouším. Brzy bude "sklizeň" posledního vrhu

16.7.2018 17:01

Joooo, mě dnes udělalo radost (při té depce), že mi přišly nůžky od Mastňáčka. Vypadají skvěle a moc se těším. A moc děkuji za ochotu a zprostředkování.

A největší radost mi udělalo to, že už asi 3 hodiny PRŠÍÍÍÍÍÍ! Sice jsem chtěla jít jezdit s děckama, ale tohle je nejvyšší priorita čehokoli... království za kapku deště!

16.7.2018 17:30
www.na-ovcarne.cz

XXX.XXX.33.15

Děkuji všem za odpověď ohledně topinambur.

16.7.2018 17:30

hhipie: Mám s topinambury stejné zkušenosti. Trochu líp působí syrové.

16.7.2018 21:56
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Syrové nebo vařené, v Británii jim říkají artyčoky=prdičoky. Mají se vařit se saturejkou horskou. Jsou moc dobré zapečené, ale pravda je, že pak musí být člověk celý den sám. Vynikající a léčivé pro diabetky.
Roztomilé videjko, je tam i o prdičokách. Paní je vegetariánka, až mi příroda znemožní chovat si vlastní maso, zřejmě se jí stanu také. https://www.youtube.com/watch?v=AvAMlZs0CFU.

16.7.2018 23:51
profesor1

XXX.XXX.192.98

Oreb numero úno - o chovu nutrií toho moc nevím, ale nevím o nikom kdo by si stěžoval na mor, nebo na kokcidiozu. Prý stačí jeden větší kotec, dejme tomu 3 x 3 m, tam 1 samec a tři samice. Každá samice si v jednom rohu udělá hnízdo a odchová třeba jen 4 - 5 mladýchteré nepřirůstají jako králíci, ale hlavně nezdychají. Dneska už vám za kůže nikdo asi nezaplatí to co kdysi, tak že jim stačí voda pouze na pití. Vodu na proplachování kožešiny nepotřebujete. Nenafouknou se vám z trávy, z řepy.......... není u nich takový růstový efekt jako u králíků, ale na druhou stranu se nemusíte obávat, že vám těsně před zabitím vychcípají.
Ale zkušený chovatel možná má jinou zkušenost.

16.7.2018 23:55

Janinka-Ne, děkuji, věděla bych o lepší i chutnější zelenině. Tohle je fakt nouzové řešení. Nač do sebe cpát něco tak nestravitelného? Nemá to logiku. Pro diabetiky to je proto, že topinambury neobsahují škrob. Ale nafukují diabetika stejně jako zdravého. Ani saturejka ani kmín ani majoránka proti tomu nepomáhá.

17.7.2018 00:01

profesor- Já taky o tom nic nevím, jen jsem tak přemýšlela, že když je to vodní živočich, asi by chtěli vodu na koupání. A někde jsem četla, že je pro ně hodně nebezpečný stres, že kvůli němu rychle hynou. Víc nevím, ale každopádně králíci už skoro vyhynuli u nás v přírodě, tudíž není divu, že se k tomu schyluje taky v chovech. Nutrie by třeba šly chovat líp, to máte pravdu.

17.7.2018 00:04

Zapomněla jsem Vám tam dopsat ro numero úno, profesore . Ale stejně numero duo tu není.

17.7.2018 00:08
profesor1

XXX.XXX.192.98

jako jedna z mála mě máte tak nějak ráda! nevím proč ?
(nečekám na odpověď ).

17.7.2018 00:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tím jsem chtěl říct, že jste mě dneska, vlastně už i včera udělala radost

17.7.2018 00:14

Je ve Vás cosi dobrého . Tím to bude. Už máte pár životních zkušeností a k většině lidí i trochu úcty, což se sice na první pohled nezdá, ale je to tak.

17.7.2018 07:46
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Třezalky nemáme mnoho, avšak také máme problém. Chceme rozšířit letní pastvinu o další oplůtek. Máme pronajato, ale nechali jsme zatím ladem, protože je tam obrovské množství lupiny mnoholisté. Chystáme se pozemek nyní důkladně na nízko posekat, vyhrabat. Pak třeba ještě jednou, ale co dál. Lupina je pro ovce velmi nebezpečná.
Mimochodem třezalka je stejně jako pro ovce nebezpečná pro lidi, kteří se pohybují na slunci. Třezalka tečkovaná je významná léčivá rostlina. V současné medicíně je využívána zejména při léčení deprese a úzkosti a také pro její antivirotické účinky. Každoročně z květů a oleje vyrábím svatojánský třezalkový olej. Zde o třezalce více http://www.rehabilitace.info/bylinky/trezalkovy-olej-a-trezalka-ma-primo-magiske-vlastnosti/
Gramatické chybky prosím přehlédněte.

Lupiny taky řeším, běhal jsem s kosou celý jaro, ale pak mi někdo poradil, ať nesekám všechny listy, ale jen celou rostlinu, když vykvete - že je tím vysílená. A je pravděpodobnější, že už nevyroste, tak to tak dělám, asi to o něco efektivnější je. Snad se mi ani jedna zatím nevysemenila. Nejvíc jich mám ale v sadu u chalupy, tak zkusím tu horkovzdušnou pistoli, kam prodlužovák dosáhne.
Jinak švagr říkal, že jim ovce lupinu normálně žerou a žádnej problém, moje kravičky si jí ani nevšimnou.

17.7.2018 07:49
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Jinak mi včera udělal radost déšť, podle 1km vzdálený stanice nám spadlo 22mm. Jen mi zmoklo seno na asi 300 m2, poněvadž meteorologové naši i norští tvrdili, že ani kapka, ale aspoň poroste tráva.

Přidejte reakci

Přidat smajlík