Co vám dnes udělalo radost? V

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.8.2018 09:29

Jo, mně už tu včera nad ránem taky sprchlo, ale necelej milimetr.
Ale udělalo mi včera radost, že jsem sehnal krásné zelené voňavé seno, malé balíky a ještě ke všemu za super cenu. Ještě větší radost jsem ale udělal mojí zootechničce, když jsem jí zavolal že jsem jí sehnal seno pro koně které už dost zoufale sháněla a odvezl jsem jí to do všechno ke stáji a ještě ji to vyházel nahoru na půdu, i když bych na to ve své sdodole místo ještě měl. .

Snad jsem si dostatečně vylepšil karmu aby mi tu brzo zapršelo

15.8.2018 11:43

kostey, udělal jsi dobré skutky a odměna jistě v nějaké podobě přijde. Ale jestli to bude voda, toť otázka. Každopádně .

15.8.2018 12:34
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak nevím. Někde jsem slyšela, že za každý dobrý skutek následuje spravedlivý trest.

15.8.2018 12:55

Janinko, ale i o to jde. A když člověk i přes ten trest vydrží dělat dobré skutky dál, pak přijde ta tuplovaná odměna - třeba zaprší .

15.8.2018 13:05

Janinko nestraš.
Šéfovou mám docela rád. V práci je sice občas fakt na odstřel a umíme na sebe taky být docela hnusní a vůbec nikoho si moc nepouští k tělu, je dost odměřená a často fakt divná, ale třeba na její svatbě jsem s ní na večerní oslavě proseděl celej večer u baru a povídali si o kravách a okolní svatebčany jsme vůbec neřešili. Jen chudák ženich se aspoň na chvilku co hodinku za námi zastavil
Máme spolu taky pár hezkých vzpomínek, jako třeba když jsme chytali uteklou jalovici a pak jí vedli 3km zpět do kravína, nebo si mě volá na asistence u "operací" a císařů který když dopadnou dobře, tak je to super a to je to s ní fajn, ale já furt tak nějak nevím co si o ní myslet a to spolu děláme už 5 let. Tak doufám že ten trest za tento dobrý skutek nepříjde přímo od ní

15.8.2018 13:37
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jak z Léta s kovbojem

15.8.2018 21:57

Tak dneska mam radost z 11ti miniovecek bez jedinyho strihance.10 ouvesantek a jeden nejspis shetland beran. Ten me ale zridil ze mam modriny a skrabance jako jsem nemel ani od jakobu. Divocak mrnavej ale sila a rychlost, navic konce rohu ostry.
No a pak ze kravku jsem vyhnal konecne na pastvu. Nasledovat budou ovce. Beran dostal decku a dva beranci jdou zejtra pod kudlu, oba 30kg v 131dnech. To je celkem slusny na tu bidu.

16.8.2018 02:07

Jo shatlandi, to jsou divoši Strašně nerad je stříhám. A ještě jak jsou menší tak se blbě fixujou Ale vlnu mívaj krásnou.

16.8.2018 06:52

kostey: no prave, blbe se drzi, ma silu a mrstnost a ty rohy, ty me dneska fakt bolej po celym tele :).

16.8.2018 12:39

Dnes mi udělal radost hrnek, který mi přišel až z daleké Číny.
A taky mě trochu potěšila nabídka, abych dělal u nás na družstvu zootechnika, kterou jsem ale s díky odmítl.

16.8.2018 13:16
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

To je dobře.

16.8.2018 14:34
igor

XXX.XXX.159.37

Gratulace, kostěji

16.8.2018 20:09

Igor: Gratulace je myšlena k hrnku, kterej sice vypadá hezky, ale je takovej zvrhávací a nebo to je gratulace k pozici, kterou jsem odmítl s tím, že chci pracovat se zvířatama a ne s lidma což je hlavní náplní našich zootechniků?

17.8.2018 06:53

Vceraaa doslo i na ovce, tak jsou na necelym hektaru usichajici otavy. Budou holt muset chodit a chodit.

17.8.2018 07:06
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Hmm, taky žádná sláva.
My ještě stále dvakrát denně sekáme pod hrází. K tomu jablka, sem tam jádro. Na letní pastvině jsou bahnice. Chuck a Skvrnka jsou na dvou tisících sadu, kde to místy usychá a místy je vypaseno. Za týden se bahnice vrátěj k nám do sadu a na vedlejší dva pozemky, kde jsme nějakou "otavu" před časem usušili, skorem nic tam nenarostlo. A pak už budem muset krmit senem, nebudou ho chtít žrát a budou řvát. Zas budu mít nervy na pochodu a tak furt kolem dokola.

17.8.2018 07:19

Ono je to vsude stejne.
Ja si jen rikam, ze jeste, ze mam zvirat malicko. Nechtela bych resit, jak nakrmit 100hlave stado
Ja jsem zvedava, jak to vypada doma. Jsem od nedele pryc, pecuje manzel, a na louce, co jsem domluvila, je jeste pastvy dost, tak holt letos budeme spasat civilizaci. Neda se nic delat. Senem fakt krmit nechci, alespon do zari.
Kazdopadne mi dela radOst, ze nemusim kazdodenne koukat na svoje uschle vybehy a trapit se tim. Ikdyz je fakt, ze tady, v jinem kraji, je to nemlich to same...kone nipou hlinu a hubnou...

17.8.2018 08:31
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Kolem Sedlce Prčice si to ovce řešej samy. Včera večer bylo tak třicetihlavé stádo suffolek kolem silnice a pojídalo kila jablek v pangejtech. Jiné ležely poblíž na podmítnutém poli, zřejmě už přežrané. Manžel také viděl uteklé stádo zas u Vožice.

17.8.2018 10:04
marion108

XXX.XXX.72.163

Taky jsem musela zavřít "pastvinu". Holky mi dvakrát zdrhly do sadu. Sečem posledni otavu a krmime, protoze seno nechtej a rvou. Taky krmim plevele z pole. Situace je zoufala. Pred par dny jsrm po dlouhe dobe jela do mesta a potok se uplne suchy, ani kapka a reka, tam v koryte tece pul m strouha a jinak krasna trava.

17.8.2018 12:29

marion108: Jestli u vás na poli vyrostl plevel, jste na tom dobře. Tady jsou pole jen a jen hlína. Po sklizni zvláčeli a hned zasili, aby byla jistota, že to někdy vzejde. Už ani nečekají, až vzejde vysypané zrní, aby ho zaorali a pak zasili. Neumím si představit, co z toho bude, když bude vzcházet to, co v zemi zůstalo po sklizni i to, co tam zasili. Ale asi to jde.

17.8.2018 12:32
marion108

XXX.XXX.72.163

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
marion108: Jestli u vás na poli vyrostl plevel, jste na tom dobře. Tady jsou pole jen a jen hlína. Po sklizni zvláčeli a hned zasili, aby byla jistota, že to někdy vzejde. Už ani nečekají, až vzejde vysypané zrní, aby ho zaorali a pak zasili. Neumím si představit, co z toho bude, když bude vzcházet to, co v zemi zůstalo po sklizni i to, co tam zasili. Ale asi to jde.

No roste tam kde zavlazujem, jinak usycha. Budem davat zelene hnojeni, jsem zvedava zda to vzejde...

17.8.2018 12:37

marion108: Snad zaprší a vzejde to. Někdy. Tady pravidelně třeba tráva setá na jaře vzchází až další rok, protože teprve přes zimu má na to vláhu. Snad tohle nebude u vás .

17.8.2018 13:08

Tak jsem se byl projet republikou, jeli jsme s velkym ovčim dvoupatrovym dobytčákem, jeli jsme pro plemeníky, já seděl na spolujezdci, tak jsem se mohl kochat krajinou a zjistil jsem, že ve zbytku republiky je taky sucho.
Ale udělalo mi teda radost, že mám krásnýho novýho velkýho plemeníka.

17.8.2018 13:15

Kostěji, takže Ty jsi vlastně zažil škodolibou radost. Akorát to nemohlo být upřímné, když se líp nemáš, ale stejně jako všichni.
Plemeníka berana?

17.8.2018 13:23
marion108

XXX.XXX.72.163

marion108: Snad zaprší a vzejde to. Někdy. Tady pravidelně třeba tráva setá na jaře vzchází až další rok, protože teprve přes zimu má na to vláhu. Snad tohle nebude u vás .

Taky verim ve zlepseni. Snazim se brat to pozitivne. Kdyz jsem byla mala, tak nam rodice pousteli slovenske pohadky. Jedna byla o tom. Jak ma pani dva syny, jeden vyrabi destniky a druhy maluje hedvabne satky. Vzdy kdyz prselo brecela, ze tomu druhemu neuschnou satky a kdyz svitilo slunce, tak zas proto, ze ten prvni neproda zadny destnik. Az potkaka moudreho cloveka a ten ji vysvetlil, ze musi mit radost kdyz prsi, protoze prvorozeny proda spousty destniku a kdyz sviti slunce proto, ze druhorozenemu budou schnout satky...
Tak jsem si pochvalovala, jak nam hezky dozravaji rajcata a jak mam hezky suche a sluncem vydezinfikovane pradlo...

17.8.2018 13:33

marion: Já si taky říkám, že když je sucho, kozy mají nádherná tvrdá kopýtka, sluníčko vysuší a vydezinfikuje kdeco, máme hodně ovoce a přes sucho máme co jíst a co pít. Vzpomenu si, jak za deště musím ven obstarat zvířata a nechce se mi atd. Beru to stejně jako Vy.

17.8.2018 13:43
marion108

XXX.XXX.72.163

marion: Já si taky říkám, že když je sucho, kozy mají nádherná tvrdá kopýtka, sluníčko vysuší a vydezinfikuje kdeco, máme hodně ovoce a přes sucho máme co jíst a co pít. Vzpomenu si, jak za deště musím ven obstarat zvířata a nechce se mi atd. Beru to stejně jako Vy.

Na to jak je malo picnin, tak uroda ovoce je neuveritelna, rodi i to, co jsme chteli pokacet. Kazde rano vstanu, jdu dojit a po dojeni snidam venku ze stromu jabka, blumy, svestky, hrusky... Kozy jdou vzdy za mnou a cekaji co jim hodim...

17.8.2018 14:18

No mam radost, vsechny tri stromy mame u baraku a jeste k tomu liskovej orech az z ukrajiny dotazenej :)

Vysazujou-li se stromy blíže stavení
k vůli stínu a příjemnému pohledu, tu hodí se k tomu
obzvláště kaštan, javor velkolistý a lípa.

17.8.2018 14:24
marion108

XXX.XXX.72.163

No mam radost, vsechny tri stromy mame u baraku a jeste k tomu liskovej orech az z ukrajiny dotazenej :)

Vysazujou-li se stromy blíže stavení
k vůli stínu a příjemnému pohledu, tu hodí se k tomu
obzvláště kaštan, javor velkolistý a lípa.

Kastanovnik jedly mame u baraku a pekne hnusne v dobe kvetu smrdi...

17.8.2018 15:53

Oreb: Ano plemeníka beranana, takové 16 měsíční 90kg telátko.
Pak mi ještě udělalo radost, že jsem si dal nabrousit 46 nožů na stříhání ovcí, protože mi úterkem začíná zas střihací sezona.

17.8.2018 19:26
Farma Nenkov

XXX.XXX.180.126

Janinka Bosorka napsal(a):
farma nenkov prosím fotky sem, ne do zpráv. Zajímá nás to všechny. Díky. -:).

Omlouvam ze to tak trvalo, ted mam chvilku casu tak sem hodim ty fotky nasich letosnich krizencu kameruna x romanovky.
Jinak me dnes udelalo radost, ze ted sedim letos poprve u burcaku, tedy vlastne castecne zkvaseneho vinneho mostu, pac hrozny jsou z madarska...

17.8.2018 20:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

farma nenkov tak to je bomba.

17.8.2018 21:04

Farma Nenkov: Ač mi křížení těchto plemen moc hlava nebere, tak ale musím říct, že máte nádherná zvířata!

17.8.2018 22:14

Udělalo mi radost, že přestože kamarádovi střihačovi omarodil kamarád strihač, tak protože já jako střihačův kamarád nemůžu stříhat, protože jdu kamarádce veterinářce s mojí přítelkyní veterinářkou, na veterinární svatbu, tudíž kamarádovi střihačovi nemohu se stříháním pomoci, tak jsem dohodil kamaráda střihače, který kamarádovi střihači pomůže.

17.8.2018 22:47

kostey: taky mam radost a doufam ze me vydrzi i po prijezdu jen vic a houst, dokad me ruce a zada slouzej

17.8.2018 22:50
marion108

XXX.XXX.72.163

Me dnes udelal radost syn. Sedim, dojim on mi sviti mobilem a pta se: "Mami, az budu velkej, budu taky dojit?"

17.8.2018 22:52

Muzi maji ke zlazam takovej blizsi vztah, to je proste od prirody.

17.8.2018 22:54
marion108

XXX.XXX.72.163

Muzi maji ke zlazam takovej blizsi vztah, to je proste od prirody.

To mas pravdu exmanzel taky rad dojil..

17.8.2018 22:55
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jo ahááá, pan Havel jede stříhat, tak to jo.

17.8.2018 23:55
honzapm

XXX.XXX.182.25

Chudák, proč mu pořád říkáte příjmením? Neporušujete náhodou GPS
nebo jak se tomu teď říká? Mastňáček mu sedí dobře. Von je náš.
Dnes by mi udělalo radost, kdybyste mu tak přestala říkat, Jano Obutá.

18.8.2018 06:46
18.8.2018 06:57
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pane Jane, tak to vám asi radost neudělám. Protože to není vaše věc.

18.8.2018 07:58
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Včera mi udělala radost dodávka z Brtnice 6 vydělaných kůží lonských jehnat a Berryho.

18.8.2018 08:01

Udělalo mi radost, že přestože kamarádovi střihačovi omarodil kamarád strihač, tak protože já jako střihačův kamarád nemůžu stříhat, protože jdu kamarádce veterinářce s mojí přítelkyní veterinářkou, na veterinární svatbu, tudíž kamarádovi střihačovi nemohu se stříháním pomoci, tak jsem dohodil kamaráda střihače, který kamarádovi střihači pomůže.

18.8.2018 13:19

Ráno byla za plotem pozdravit kozy paní s asi 9letou holčíčkou. Poprosily, jestli by se nemohly podívat, jak kozy bydlí. Čili jsem je vzala dovnitř a šly ke kozám a prolezly si celou kozí ubytovnu. Holčička po chvíli povídá: Ale tady to vůbec nesmrdí, tady to voní. A tak mi udělala velkou radost.

18.8.2018 14:12

Tak tohle je moje království
Spokojené kamerunky. Snaha vybudovat nádrž na vodu. Seník pro ovce a maringotka, zázemí a relax pro nás .

18.8.2018 14:15

Seník na předchozím příspěvku není moc vidět, tak ještě pár fotek.

18.8.2018 14:20

arus: Krása, nádhera. Chválím budoucí rybníček nebo možná žabníček . Zvířata pěkná, spokojená . A seník taky moc pěkný, úhledná stavba.

18.8.2018 14:35
honzapm

XXX.XXX.182.25

Udělalo mi radost, že se tu kousek odsud našel poklad:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/poklad-vysoke-nad-jizerou-stribrne-prazske-grose-14-stoleti_1808161150_ako.

Jakube, a jak to zvládáte? Bydlet poblíž starodávné kupecké stezky,
neměl bych klidné spaní a už bych brázdil nabídky ešopů s detektory kovů.
To víte, četl jsem Alchymistu, a to mi dnes dělá radost.

18.8.2018 14:59

Posílám pozdrav z Bílých Karpat. Kurňa lidi, to byste nevěřili jak je tady zeleno

18.8.2018 15:18
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

arus to je moc krásné zázemí. nádherná zvířata. Dvě mají krásné bílé svetříky.

18.8.2018 15:41

arus: Stejně jako Janinku mě ty dvě dvoubarevné překvapily. Jaké mají předky?

18.8.2018 15:48
nitraner

XXX.XXX.30.253

Byly jsme se kouknout na telátka.

18.8.2018 15:52
Veterinář

XXX.XXX.87.140

Tak tohle je moje království
Spokojené kamerunky. Snaha vybudovat nádrž na vodu. Seník pro ovce a maringotka, zázemí a relax pro nás .

Krásné kusy ve vynikajícím stavu.Pani je vzorná.

18.8.2018 16:34
nitraner

XXX.XXX.30.253

Tak dnes opravdu radost. Porod v přímem přenosu. Nakonec kafe máme u porodu.

18.8.2018 16:40

marion108 napsal(a):
Me dnes udelal radost syn. Sedim, dojim on mi sviti mobilem a pta se: "Mami, az budu velkej, budu taky dojit?"

To jsem se upřímně zasmála.Náš tříletý vnouček také se mnou chodí dojit kozy.Má ohromnou radost, když mu teče mlíčko a pak ho může vypít.Nedávno povídal tatínkovi, když mu dal plnotučné mléko z krabice: "Já nechci tohle mlíčko, já chci mlíčkovatý.".

18.8.2018 16:57
marion108

XXX.XXX.72.163

To jsem se upřímně zasmála.Náš tříletý vnouček také se mnou chodí dojit kozy.Má ohromnou radost, když mu teče mlíčko a pak ho může vypít.Nedávno povídal tatínkovi, když mu dal plnotučné mléko z krabice: "Já nechci tohle mlíčko, já chci mlíčkovatý.".

Synovi je pet, je droboucky, ale dela mi radost, ze je takovy farmar. Vsechno ho to moc bavi. A na kozim vyrostl. Prvni kozu jsem si poridila, kdyz jsem ho cekala, pak v roce a pul jsem ho prevedla z materskeho na kozi a tak ho ma hrozne rad. Dcera dva roky, ho taky pije. Vcera jsem delala labneh, tak jsem zvedava, zda ho budou bastit. Jen moc doufame, ze z toho nevyrostou.

18.8.2018 17:12

marion108 napsal(a):
Synovi je pet, je droboucky, ale dela mi radost, ze je takovy farmar. Vsechno ho to moc bavi. A na kozim vyrostl. Prvni kozu jsem si poridila, kdyz jsem ho cekala, pak v roce a pul jsem ho prevedla z materskeho na kozi a tak ho ma hrozne rad. Dcera dva roky, ho taky pije. Vcera jsem delala labneh, tak jsem zvedava, zda ho budou bastit. Jen moc doufame, ze z toho nevyrostou.

To já jsem také zvědavá, jestli mu to vydrží.On byl dlouho kojený a po odstavení nechtěl žádné mléko.Až časem mu přišel na chuť.To druhý, dvouletý, ho kupodivu pije, ikdyž je také ještě kojený.Ale oni rodiče druhého kozí mléko mají rádi, ale maminka prvního z koz nemusí nic. Vnouček je také takový pracovník.Když k nám přijde, tak se musí pořád pracovat.

18.8.2018 19:38

arus: Stejně jako Janinku mě ty dvě dvoubarevné překvapily. Jaké mají předky?

Oreb, je to matka s dcerou. Mámu jsem před třemi lety koupila spolu s bílohnědým beranem. Prodávající mi řekl, že oba má krátce a taky je kupoval. Chtěl je chovat, jenže nepochodil u manželky, dala mu na výběr, že buď z domu půjdou ovce, nebo on. Tak se dostali k nám.
Říkáme ji Adéla. Má stejně zbarvenou loňskou dceru.

18.8.2018 20:27
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

nitraner taky takhle nosím kávu ven k různé zvířeně. A kochám se.

18.8.2018 21:52
nitraner

XXX.XXX.30.253

nitraner taky takhle nosím kávu ven k různé zvířeně. A kochám se.

To dělám často, ale čuměl jsem na manželku víc než na kocení morčete. A ještě vic když chtěla donest kafe a něco na sednoutí. nejblíže byla paleta, jak jinak

18.8.2018 22:17

nitraner: Kochat se manželkou je možná smysluplnější a víc se to vyplatí než kochat se morčetem . Každopádně jste nám zprostředkoval ne příliš častý zážitek, díky.

19.8.2018 08:00
nitraner

XXX.XXX.30.253

nitraner: Kochat se manželkou je možná smysluplnější a víc se to vyplatí než kochat se morčetem . Každopádně jste nám zprostředkoval ne příliš častý zážitek, díky.

Děkuji. Ale myšleno bylo že jsem byl překvapen zájmem manželky, víc než samotným kocením.

19.8.2018 08:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Já to pochopila. Možná se nakazila vaší zálibou a to je prima. Sdílení.

19.8.2018 12:24

arus: pekny drevostavby, na to se dobre kouka.
Jinak jsem rad za kubuv dohozenej kseft, poznal jsem zase dalsi dva strihace a zjistil jsem, ze dva roky nestrihana ovce se da nuzkama ostrihat skoro stejne rychle jako strojkem. a jsem teda rad ze jsem nemusel ovce chytat, posazovat ani jim delat paznehty. Padlo 19 hlav z toho tri berani, berischon, texl a clun forrest. Vsechno tri hovadka, ale nejhorsi byl clun, velkej a ejste k tomu podes.

19.8.2018 13:39

Mastňáček: Mám radost, že si ten kšeft vzal. Sám ti za to děkuju Jaký druhý střihač krom Lukáše tam byl? Jinak Clun Foresti se nikdy hezky nestříhaj, jsou takový skákaví a nechtěj sedět.

Já jel do Bílých Karpat a zpět, cestou tam vrchem a cestou zpět jsem jel spodem a tak mám docela přehled o tom, jak výrazné rozdíly co se zeleně týče jsou napříč republikou. A tak vím že na tom nejsem nejhůř, přeci jen aspoň sem tam tu něco zeleného je. Nejhorší situaci jsem viděl asi okolo Humpolce. To je fakt prostě poušť. Za to od Uherského Hradiště až na Slovenské hranice to je prostě paráda. Tam se ještě dá posekat tolik zelené píce, že by to snad nakrmilo zbytek republiky.

19.8.2018 14:12
profesor1

XXX.XXX.192.98

Že ses nestavil?! Pomohl by jsi mě s tím sekáním

19.8.2018 14:47

To víš, že mě napadlo, se ozvat, ale prostě nebyl čas. Jeli jsem tam na svatbu jen na pár hodin. Zdrželi bychom se dýl, ale já neměl záskok za sebe na farmu.
Vdávala se spolužačka od přítelkyně, která tam kus má záchrannou stanici.

19.8.2018 15:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Na svatbu? Tak to jsem se mohl stavit já

19.8.2018 17:05
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak převeliká radost! "Podzimní" přehánění 4 bahnic z letní pastviny domů do sadu je za námi. Opět to bylo náležitě dobrodružné. Psy jsme nechali doma, celou trasu přes kraví pastviny si připravili, odohradníkovali, vzali mlsky, obojek a vodítko na vůdčí ovci a jdeme na to, já a pan bosorka. Přišly k mlskům, poučena jsem ovci chytla za krk zeshora a mezi lopatkami a přitlačila k zemi. Jooo, neutekla mi, manžel nasadil obojek, vodítko a jdeme, vyšli před pastvinu a ostatní tři ne a ne ven, dala jsem si několikrát kolečko kolem pastvin, pak to šlo.400m po kraví pastvině mezi lesy sprint, pak měly zahnout za manželem a vůdčí do lesa a ejhle! místo toho rovně a přímo k bejkům. Málem jsem se rozbrečela, pak jsem tam vlezla, mezi bejky, párkrát jsme to s ovenama proběhly tam a sem, pak do bejčích stání, pak hospodářova stodola, několikrát. Kdo je víc schvácenej? Manžel přiběhl, zahradil vchod a máme je. Pak jestě jednu po druhé uvázat a po cestě převést domů. Taková malá odpolední bojovka v pětatřiceti stupních. Holky se usídlily v ovčíně a jsou spokojené, potvory jedny. A já mám zaslouženou kávičku. Jo a začínáme krmit seno.

19.8.2018 17:55
nitraner

XXX.XXX.30.253

Tak to nezávidím. Já je vždy táhl na vodítku. Trenuji na pamlsek, ale jak vyjdou s ohrady jsou jak zdivočelé. Převádet je přes vesnici na pamlsek asi dlouho nebudu mít odvahu.

19.8.2018 18:05
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Ani se vám nedivím, my to také tak udělali naposledy. Holky dostanou obojky nastálo a převádět se budou na vodítkách. Taky by to se mnou mohlo seknout, to dobrodrůžo.

19.8.2018 18:09
nitraner

XXX.XXX.30.253

Jednou jsem honil 3 koně a sedům ovcí. Naštěstí to byla parta kamarádů tak se drželi spolu. Beran byl zamilován do kpbyly a stará ovce si oblíbila hříbě. Tak kam šla kobyla tak šli všichni, to bylo dáno. Sousedovic holka si myslela že ji kobyla poslechne tak je pustila na loku. Kobyla to vzala lesem k vedlejší vesnici. Přišli až stádo bylo v pr.. li. No, ještě teď se nemůžu nadechnout když si na to vzppmenu.
Byla to hodná a hezká kobylka. Na vodítku šla jak beránek.

19.8.2018 18:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Převádíme je takto zjara a na podzim už sedm let a vždycky se něco semele. Takže už to nebudeme pokoušet. Příště na vodítkách jako pejsci.

19.8.2018 18:27
nitraner

XXX.XXX.30.253

Pán Texl pujde k ovečkám na vodítku. Zpět na zimoviště půjdou na vozíku všichni najednou. S tím obojkem to není špatný nápad. Asi jej taky dostanou všichni.

19.8.2018 18:32
nitraner

XXX.XXX.30.253

A taky mi dělaj radost kvasinky už to vařej.
Jsem zvědav jestli se jim povede stejně dobře jak třešňová.

19.8.2018 18:36

Ty kráso, to me macek!
Já tím, že mám dospělých ovcí málo, tak mám taky obojky. Alespoň se nemusím stresovat, že je nechytím, když mám ostříháno

Jani, to jsou tedy nervy.
My plánujeme zítra přestavovat ohradu v zástavbě a taky budeme převádět, tak doufám, že nám do toho nevlítne nějaký pejskař. Převážet ovce těch pár set metrů se mi nechce. Tak maximálně tu večer pobavím nějakou zábavnou storkou

19.8.2018 19:09
nitraner

XXX.XXX.30.253

Jedou holky. Dělají mi radost.

19.8.2018 19:11
nitraner

XXX.XXX.30.253

Prý jim lépe funguje trávení když se hladí po zadečku.

19.8.2018 19:12

je to radost strihat takovy hovada, vcera jsem si uzil, texl byl nejvetsi, ale taky nejklidnejsi, jen ta manipulace je s nim asi jako se 120 -+ balvanem.

19.8.2018 19:43

Profesore to jsi mohl, bylo tam asi 12 veterinářek a pár veterinářů, byl s nima dobrej pokec a pila se tam 34 let stará slivovice, která se vlastně vypálila když se ženich narodil. A musím říct, že něco tak dobrého jsem opravdu hodně dlouho nepil. Spíš bych mohl říct, že to byl 1 ze 3 nejlepších alkoholických nápojů co jsem kdy pil. Škoda že jsem musel ještě ten den řídit zpět těch 420km. To mě ale neodradilo od toho abych jich do sebe pár kopnul, ale pak jsem si dal 7 hodin na střízlivění. + během svatby jsme se tam ještě starali o malou zachráněnou vydru. Krmili jsme jí tam po 4 hodinách mlíkem a pstruhem

19.8.2018 21:48

Janinko, i proto nechovám ovce, ale kozy. Zavolám jména jedno po druhém a půjdou za mnou až na konec světa .

19.8.2018 21:52
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Oreb na tohle já chovám psy. Vyjdu z domu a ani nemusím volat a jdou za mnou na konec světa. Jak ocáskové.

19.8.2018 22:10

Janinko, to je dobře, že Vás psi poslouchají, ale 4 ovce musíte honit a je sláva, když je dostanete, kam chcete . Nic ve zlém, ale mně to připadá fakt legrační.

19.8.2018 22:14

Tak mě napadlo, že bychom si na tom konci světa mohli dát společně kafe . Kozy by se tam pásly, Vaši psi by se přátelili s mými a my bychom si povídaly a pily to kafe. Na konci světa je určitě trávy dost.

19.8.2018 22:26
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Přesouváme ovce takto daleko jen dvakrát ročně, tak se to dá vydržet. Ostatní oplůtky jsou poblíž sebe. Časově bych nezvládla pást ovce každý den pět hodin, nevím, kde na to berete čas. Ani bych neměla kde, všechno tady někomu patří a ovce keře ani kopřivy a podobné nežerou, alespon naše suffolky ne. Na jedné pastvině mají kanadské borůvky a ještě je nesežraly.
Ale kafíčko to jo, to já ráda.

19.8.2018 22:44

Jen jsem si vzpomněla, jak jste napsala, že máte ovce a ne kozy právě kvůli tomu, že atd. Tak teď to bylo opačně. Každý to prostě má tak, jak může nebo jak mu to vyhovuje. Já pasu jen večer. Prostě s ovcemi by to nešlo, ty se asi opravdu musí pást celý den. Kozy u mě mají ráno seno, pak se povalují ve výběhu nebo skáčou nebo zápasí (podle věku a povahy) a přežvykují, občas za nimi chodí lidi a krmí je přes plot, přičemž se předvádějí jako herečky, navečer kolem západu slunce jdeme na pastvu, vracíme se za tmy. Ovce by asi takové povalování nevydržely. Ale nevím.

19.8.2018 22:54
dad

XXX.XXX.225.133

kozy mají nově zpevněný kus pod střechou před ubikací a kráva Jůla dostala větší výběh, to bylo radosti.

20.8.2018 08:20

Jen jsem si vzpomněla, jak jste napsala, že máte ovce a ne kozy právě kvůli tomu, že atd. Tak teď to bylo opačně. Každý to prostě má tak, jak může nebo jak mu to vyhovuje. Já pasu jen večer. Prostě s ovcemi by to nešlo, ty se asi opravdu musí pást celý den. Kozy u mě mají ráno seno, pak se povalují ve výběhu nebo skáčou nebo zápasí (podle věku a povahy) a přežvykují, občas za nimi chodí lidi a krmí je přes plot, přičemž se předvádějí jako herečky, navečer kolem západu slunce jdeme na pastvu, vracíme se za tmy. Ovce by asi takové povalování nevydržely. Ale nevím.

Takhle se chovají i moje kamerunky. Ráno ještě za šera se jdou napást, pak se přes den povalují v přístřešku a večer vyrážejí znovu. Dokonce mečí, jako kozy. A sousedi si myslí, že chovám kozy, ale jsou to ovce.

20.8.2018 10:58

arus, na první pohled jsem taky myslela, že jsou to kozy. Nedaleko od nás má pán 5 kamerunských ovcí. Dnes ráno jsem pořád chodila po okolía hledala tu kozu, která se nevímjak dostala ven z výběhu a někde mečela. Ale nic takového se nestalo, jen bečela jedna jeho ovce jako koza .

20.8.2018 11:06
moonika

XXX.XXX.152.34

Mne urobilo radosť toto video:) https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/av7/video-schafe-in-frankfurt-oder-brandenburg.html že niekde je možné aby sa sťahovalo 600 hlavové stádočko na iné pastviny priamo cez centum mesta(Frankfurt nad Odrou,2x do roka v nedeľu ráno).

20.8.2018 11:23
igor

XXX.XXX.159.37

Děvčata, já se přiznám - první moje myšlenka při pohledu na tu fotku byla Kdo Peckovi vyfotil kozy, kam ty ludry zase utekly? To zas bude řevu!. No, když jsem se podíval zblízka, tak jsem pochopil, že ty zlatíčka tentokrát podezřívám zbytečně.

A abych to vysvětlil - kousek ode mne si letos zjara vedle zahrádkářský kolonie pronajal a páskama "oplotil" asi 700 metrů pozemku u trati jeden "chovatel". Měl tam minulou sobotu (to mu taky utekly) cca 20 kachen, asi stejně slepic, k tomu kozla (podílový burák) a čtyři kozy s odchovem. Jsou tam jedna velká bílá, jedna "anglonubije" a dvě sprsklotiny kamerunek s hnědou kozou. Opakovaně mu to uteklo a vyrabovalo nějakou zahrádku, jednou už kůzlata prchající přes silnici za stádem způsobila menší dopravní nehodu.

A protože já kozy mám už dlouhý roky, všichni to o mně ví (ano, i mně párkrát utekly) tak jdou nejdřív za mnou. A já jak blbec vysvětluju, že moje kozy jsou doma za plotem, a ty kozy žeroucí mrkev, muškáty a okusující jabloňky opravdu nejsou moje...

A Pecka se omluví, naváže nebo vymění pásku, a občas přiveze nějakou další kozu. Zdá se mi, že tam má od neděle už i dvě ovce - kamerunky nebo muflonky, obě mají pod sebou po jehněti. Čekám, kdy se mu tam objeví kůň, lama, kráva nebo pštros. To bude teprve veselo, až to všecko vezme roha za kozama...

Popravdě řečeno mně bere čert - ubytovaný to má všechno ve starých skříních prknama ztlučených k sobě, vodu tam vozí jednou denně do dvou řeznických loden zapuštěných do země, krmí taky jen jednou denně. Ale musím mu uznat že je to všecko uhlazený - nafutrovaný to má všechno. Akorát na ten prostor má těch zvířat krapítko moc.

A kozy za páskou, to je špatnej vtip. Teď ji teda má už ve čtyřech řadách, po 20 cm nad sebou, ale útěky se opakují zhruba obden. A zvířat mu pořád přibývá...

20.8.2018 11:33

igor: Ono na tom, co píšete, je doopravdy blbé asi akorát oplocení, vlastně žádné, páska pro kozy je nic. Krmení může dovézt a i když to třeba není ideální, nemusí to být celé to zvířecí soužití závadné. A uvidíte, co bude přes zimu, protože ve skříních by mohla být tak drůbež z nouze. Třeba na to všechno přijde, na začátku toho nikdo moc neví. A kdo to ví, zase do toho nejde . Zachovejte klidnou hlavu, snad Váš chov přímo nijak neohrožuje..

20.8.2018 12:48
igor

XXX.XXX.159.37

oreb: Neohrožuje přímo můj chov, já vím, ale ohrožuje dlouhodobě dobré sousedské vztahy. Zahrádkáři si ke mně roky jezdí pro hnůj, vozí mi svoje ostříhaně živé ploty a průklest ze stromků za plot (já to pak expeduju těm svým nádherám), padavčata atp. si k nim chodím sbírat (zvlášť letos v tom suchu to oceňuju). Když mám přebytek a občas si někdo řekne o králíka, nebo krocana, tak jim to nechám. Když někam jedou, zalívám některým skleník, krmím kočku atp. Díky tomu se dají naopak zvládnout řeči těch, kterým vadí štěkání, mečení, kokrhání, smrdící hnůj atp. Už třikrát se stalo, že někdo napsal stížnost na obec, že obtěžuju sousedy svým chovem. Měl jsem tu hygienu i veterinářku (prý týrám zvířata hlady, proto mečí). Dobré slovo těch, s kterýma vycházím, to pomohlo urovnat.

A když si někdo postěžuje, že mu nějaké kozy zlikvidovaly zahradu, tak většinu lidí napadnu jen já, protože ty kozeny máme přes 20 let, o Peckovi to zatím ví jen pár přímých sousedů a přibývající postižení.

A druhak - mrzí mne to i kvůli těm zvířatům. Já mám kvalitně oplocený výběh cca 3.500 metrů, na tom jsou tři-čtyři kozeny s odchovem, deset slepic a čtyři-pět krůt (s krůťatama). Víc bych tam toho nedal - už takhle je to tak-tak. Odpoledne to pouštím dál, přes prázdniny je doma drahá polovička a pouštíme to na celý den.

On má skoro stejný stav na pětkrát menší rozloze - má to na sebe hrozně našlapaný...

20.8.2018 12:55
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

igore naprosto vám rozumím.

20.8.2018 12:55

igor: Tak už to chápu, že jste roztrpčený. Taky mám zkušenost, že když se na poli rozmetá hnůj, smrdí kozy u mě, protože ty každý zná, a hnůj na poli nikoho nenapadne, to samé platí o obřích hromadách koňského hnoje, který ale není vidět. A ty řeči okolo toho, které pomlouvají mě a patří přitom někomu jinému. Jenže s tím nic neuděláte, snad jen že zima a čas ho přesvědčí. Přeju Vám, ať se to vyřeší a Vy vydržíte.

20.8.2018 13:05

Udělalo mi radost, že se stanu televizní hvězdou a všechny náctileté holky po mně budou šílet a prosit mě o podpis. Ve čtvrtek mi sem jede jeden profi střihač na pomoc se 120 hlavym stádem. A teď mi volal pan chovatel, abychom doladili detaily a na konci rozhovoru se zmínil, ať si vezmu čisté montérky, že nás při tom bude natáčet televize

20.8.2018 13:31
berrynator

XXX.XXX.168.105

jaký vysílací čas, já totiž TV nesleduji, doufám, že celostátní tv, regionální jsem snad ani nikdy neviděl.

20.8.2018 13:35

Čoveče já ti nevím. Vím jen že tam bude prostě televize. To se pak můžu zeptat, kam to chtěj dát. Každopádně já televizi taky nemám, tak pak na to kdyžtak mrknu nějak přes net.

20.8.2018 13:50

Kubo...a az budes ta televizni hvezda...ja uz sice nejsem nactileta...ale taky si ma Konferenci vezmu pamatnicek na podpis, jo?

20.8.2018 14:12

Hhippie, jasný vem, při mé tamější autogramiádě budeš moci jako VIP předběhnout celý zástup fanynek.

20.8.2018 14:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

jste táák zlatý srdíčko u nejni, škoda.

20.8.2018 14:47

kostey: jeden profi strihac, me nikdo neoslovil?! :).

20.8.2018 14:48
Bekkky

XXX.XXX.94.199

Janinka, Oreb, Monika:
My ale s ovcema taky chodíme, stačí mi zavolat "holky jdem" a mažou. Drží se při sobě a nemusím mít obavu, že některá zůstane stát, nebo půjde jinam. Teď máme oddělené extra v ohradě asi 35 ovcí a jehniček a přesouvala jsem je asi 3km, po svých a ani jsem nebrala psa. Prostě šly za mnou, a protože jsme se blížily ke stáji, tak mě na posledních metrech skoro předběhly, znaly už cestu. Říká se, že suffolk má sice horší stádní pud, ale že by to bylo až tak, že by zdrhaly kam chtějí, to jsem nezažila.
Velké, čistě kozí stádo jsem nepásla, ale různé mixy ovcí a koz ano. Jedna ovce se převádí špatně, ale více kusů by mělo jít společně za ovčákem. Jako v tom videu, je tam i vidět, že pes jde ve předu. Přítel takhle kdysi pásl ve Stuttgartu. Mají tam městské louky opravdu ve městě a ovce taky chodily po silnici od ohrady na pastvu, denně s policejní asistencí. Na silnici se ani pes nedá vzít, mohlo by ho něco přejet, ovce prostě musí poslouchat. Opravdu se to dá naučit. Je jedno, jestli jsou to ovce, kozy, nebo krávy.

20.8.2018 14:54
Bekkky

XXX.XXX.94.199

Ještě z nedávného přesunu, to ani není naše stádo, ale potřebovali ho přesunout na jiné pastviny, tak jsme to dělali.

20.8.2018 15:07
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak naše ovce se pasou samy, i když tam denně chodíme, nosíme, pečujeme ovčáci nejsme, nejsou na to uvyklé. Pravda je, že zas, že by utíkaly za nosem a furt pryč, to ne. Vždycky je vcelku "rychle" stejně dostanem. Všichni se pěkně proběháme, no. Ale jen po naší malinké vísce.

20.8.2018 15:23

Pohyb je zdravý, v takové míře neuškodí ani Vám ani ovcím a máte zážitky.

20.8.2018 16:33
nitraner

XXX.XXX.30.253

moonika napsal(a):
Mne urobilo radosť toto video:) https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/av7/video-schafe-in-frankfurt-oder-brandenburg.html že niekde je možné aby sa sťahovalo 600 hlavové stádočko na iné pastviny priamo cez centum mesta(Frankfurt nad Odrou,2x do roka v nedeľu ráno).

11-12 vteřina na videu, škoda že je tam střih. Zajimalo by mě jak situci řešili ve městě.

20.8.2018 20:25
Bekkky

XXX.XXX.94.199

nitraner:
jakou situaci máte na mysli? To jak ovce odbočí pes běží na stranu? Pokud myslíte tohle, tak to dostal od ovčáka příkaz, aby po straně stáda běžel na stranu a většina psů má tendenci se držet za nějakou linií, tady asi nejspíš omezí ovce, aby šly pouze po vozovce a nelezly na chodník. Pes rozumí tomu, že ovce se musí držet za ovčákem a ovce ví, že pokud jdou za ovčákem, nic jim nehrozí. Kozli jako vůdci jsou docela častí.
Ovčák pošle psa - dobrý pes rozumí příkazu jdi do předu, což znamená, že ovce předběhne a zabočí před nimy a tím je obrátí- ovčák pak na ovce zavolá, aby běžely jeho směrem a zároveň přikáže psovi, aby zůstal na straně.
Je třeba jít svižněji, aby ovce neměly čas okukovat a ožírat kde co.

20.8.2018 20:29
Bekkky

XXX.XXX.94.199

Je jasné, že na takovou akci máte za sebou někoho v autě s vlekem, aby sbíral případné odpadlíky, někdy třeba jehňata nestíhají, a lépe, když tam sedí dva, a mají sebou psa, kdyby se něco pokazilo.

20.8.2018 20:35
nitraner

XXX.XXX.30.253

Přesně tu situaci. Moc děkuji za vysvětlení. Vypadá to že ovečky uhli. Pak střih. Po pravdě nechápal jsem proč uhli když je tam stejne nějaké opocení. Ještě jednou děkuji.

20.8.2018 20:37
Bekkky

XXX.XXX.94.199

Mě to připadalo, jako že tam viděly něco k snědku. Keř, nebo tak.

20.8.2018 20:47
nitraner

XXX.XXX.30.253

Na velkem monitoru je vidět jak v 9 vteřině uhlo čelo doleva z phledu ovčáka. Jen koza drží směr. Škoda že neukázali následnou práci psů.

20.8.2018 20:59
ChoKoz

XXX.XXX.224.243

igor -
Palec dolů bych dala také někomu, ale raději pár facek za lhaní.

20.8.2018 21:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Chokoz co tím myslíte?

20.8.2018 21:24
ChoKoz

XXX.XXX.224.243

Chokoz co tím myslíte?

Myslím tím lhaní o rozmetávání hnoje.Kde by se ten hnůj tam asi vzal?
Spadl z Marsu?

20.8.2018 21:32
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Hnůj nepadá z Marsu anébrž ze zvířat přeci.

20.8.2018 21:56
Bekkky

XXX.XXX.94.199

https://www.youtube.com/watch?v=tKIOYT29y08
Odkaz na video s tradiční zkouškou z pasení, tohle jsou němečtí ovčáci a vřesové ovce.
Ovčák musí ovce vyzvednout ze sítě, pak se pase široký pruh, pak se pase úzký pruh, průchod po cestě, přes most a průjezd auta, kdy pes musí ovce držet v jednom pruhu a běhat mezi autem a ovcemi. Většinou se to dělá se dvěma psy. Psi musí být od stáda tak daleko, aby se ovce nebály a opravdu se pásly a zároveň nepřelézaly hranice prostoru. Na mostě a na rozích musí pes stát vždy na rohu u tyčky a také při vyvádění a zavírání do sítě.
Takhle to má vypadat.

20.8.2018 22:08
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Naprostá dokonalost, všechno, ovce, psi, pastviny samý vřes, ovčák.

20.8.2018 22:19
Bekkky

XXX.XXX.94.199

https://www.youtube.com/watch?v=ExDXZqLG_pQ
takhle vypadá pasení v praxi, nejzajímavější je to tak od 7.minuty, tam je vidět, jak pes hlídá hranici, běhá přes roh, převádění přes cestu. Kamera je v pozici ovčáka.

20.8.2018 23:51

Jako...vůbec nechápu, jak je možné vytvořit cvik "zahnout za roh" kolem tyčky, kdy pes stojí na vnitřní straně rohu a ovce ho obcházejí ve velké blízkosti. Proč ovce jdou v linii ovcí předcházejících, když by to mohly "střihnout" za psem? Zkrátily by si cestu a byly by rovnou u stáda, které vidí před sebou... ?
Nemám vůbec zkušenosti s pasením, ani nerozumím myšlení stáda, ale tohle mi přijde logické - že by se ovce snažila dostat k přední části stáda, než jít slepě za ocasem ovce předcházející... ?

Fascinují mě pracovní zvířata, která mají vlastní mozek a přesto je jim stále nadřízený povel pána.
Lze to vidět i u dobytkářských koní, kteří oddělují telata. Mnohdy jezdec kouká po dalších kusech a kůň pod ním blokuje kus jiný...krásná práce.
Stejně tak tihle ovčáci... je vidět, že pořád sledují ovčáka, ale dokáží jednat i samostatně a vyhodnocovat situace. Obdivuhodné.

21.8.2018 00:25
honzapm

XXX.XXX.182.25

Udělalo mi radost, že se stanu televizní hvězdou a všechny náctileté holky po mně budou šílet a prosit mě o podpis. Ve čtvrtek mi sem jede jeden profi střihač na pomoc se 120 hlavym stádem. A teď mi volal pan chovatel, abychom doladili detaily a na konci rozhovoru se zmínil, ať si vezmu čisté montérky, že nás při tom bude natáčet televize

Nejen náctileté holky.

21.8.2018 07:24
nitraner

XXX.XXX.30.253

Bekkky
Děkuji za video a výklad. O něčem takovém si jeden může nechat zdát.

Našel jsem taky pěkné a poučné.

https://www.youtube.com/watch?v=VN7huRU83WM
https://www.youtube.com/watch?v=q820TaXh1pQ

21.8.2018 14:05
Bekkky

XXX.XXX.94.199

nitraner:
to jste našel zrovna pěkná videa, je tam vidět, co se má u psa učit jako první a také příprava na zkoušku.

V našich krajích jsou k tomu použitelní němečtí ovčáci, ti mají vrozené to pendlování po linii, ale ne každý... Border kolie a australáci to mají jen velmi zřídka, s těmi se pase jinak.
V každém případě ve videu je hodně klidný pes, ta fenka byla ostřejší. Jedná se o plemeno staroněmecký ovčácký pes.
Pokud psa naučíte, aby se držel v brázdě, a stál, kde mu řeknete, máte už významného pomocníka. Nesmíte mu ale dovolit, aby stádo sháněl v začátku dohromady a jakkoli do něj běhal, tím ho zkazíte. Až když perfektně, dlouhodobě poslouchá a pracuje na kraji stáda, můžete mu dovolit z brázdy.
Začít cvičit se dá tak asi od 10-12ti měsíců a tak po roce můžete zkusit i shánění a obracení stáda.
My pejsky bereme tak od 4 měsíců na vodítku sebou, ale nepracujou, to až později.

Co se týká pohybu ovcí, tak to mají vrozené, že jdou za sebou. Ve stádě je hierarchie a tak mají každá své místo. Ovce ve stádech, ktera se stále pasou to dědí a učí své potomky. Pokud ovce začnete učit, aby vás následovaly, budou to dělat také tak a budou se držet pohromadě. To je jim přirozené.

21.8.2018 14:15

Mám radost z nažraného stáda.
Ikdyž jsem to nechtěla, letošní sucho mě vyhnalo se zvířaty do zástavby, mezi pejskaře... zatím z toho spíš mají lidé radost, chodí s dětmi koukat se na ovečky a nikdo neprudí. Tak snad to tak zůstane co nejdéle. Pokud to dobře půjde, pak předpokládám, že mám ještě tak na 3 - 4 týdny co pást a pak už holt převedu do zimního výběhu na seno. Nejspíš výběh i přehradím - min. rok jsem je nechala na celém a během teplé zimy trávu dost zdecimovaly, jak kousaly celou zimu až na kořínky... a vzhledem k tomu, že není kdy jindy to nechat zregenerovat, než přes zimu, kdy je alespoň trochu vláha, pak není jiná cesta..

Posílám fotku již vypaseného (možná není dobře vidět - mám mizerný foťák na telefonu, ale musela jsem se smát, jak obraly jabloně a jablka nechaly viset. Naštěstí. Už nejsem nervozní, že se přežerou jablek a budou hromadně chcípat na zdutí )
A pak fotka na novém... je to báječné, vidět zvířata na zelené trávě... letos skoro nevídaná scenerie...

21.8.2018 14:28
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Veru tvoje zvířata jsou v ráji. Božské, to jsem neviděla od jara.

21.8.2018 14:46

Jj. Ani já. Vlasně ani na jaře, protože než co stihlo narůst, spásla to...
Tohle je letos nesekaná louka, tak je majitel rád, že to nemusí řešit. Optimální kombinace. Tak se právě modlím, aby to bylo co nejdéle v klidu a fakt jsme to mohli vypást domrtě až do podzima.

21.8.2018 15:06

Jj. Ani já. Vlasně ani na jaře, protože než co stihlo narůst, spásla to...
Tohle je letos nesekaná louka, tak je majitel rád, že to nemusí řešit. Optimální kombinace. Tak se právě modlím, aby to bylo co nejdéle v klidu a fakt jsme to mohli vypást domrtě až do podzima.

Hhippie, takovou krásnou trávu jsem ve vašem kraji nečekala, když vidím mapu sucha v republice. Mám radost, že máte po starosti, aspoň na čas...a podzim možná přinese více vláhy a tráva se zazelená.

21.8.2018 15:16

No, je to pozemek, který letos nikdo nesekal. Kdyby to byl jiný rok, tak by už byla dlouhá, polehaná a uhnilá. Takhle pořád stojí a má barvu i nějakou vlhkost nejspíš. Jinak cokoli se letos jakýmkoli způsobem zkrátilo (pastva, seč), je žluté a mrtvé.
Snad tady tu trávu taky nezahubím tím, že jí spasu... tu první část (žlutá) jsem nechala takhle hodně vypást, protože jsem odjížděla na dovolenou a na poslední chvíli jsem je přesunula, aby tu měl manžel méně práce, ale než jsem přijela, už to měly takhle vypasené do mrtě... tak snad se vzpamatuje. Zas to nejsou koně, aby to zdecimovali i s kořínky...tak snad ano. Navíc se jedná o dlouhodobě neudržovanou, resp. poslední asi 2 roky jednou ročně sekanou plochu, tak má šanci, že to přežije dobře...a taky čekám, že snad konečně skončí léto a dočkáme se podzimu...?

21.8.2018 15:17
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

To jsou výhody velkoměsta, trávu moc nikdo nepotřebuje. Tak aspon něco.

21.8.2018 15:35

Jojooo, velkoměsta. Přesně!

21.8.2018 16:15
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak vím, že nejsi přímo ve velkoměstě , ale víš jak.
Ti, co bydlí v centru, si představují, že maso roste v hydroponii.
Nezapomenutelná je paní mého věku, která se celý život domnívala, že ptáci si hnízda staví proto, aby v nich mohli po celý rok, po celý život, přebývat. A proto jim v zimě nemůže být zima. Vyrazila mi dech.

21.8.2018 16:41

.
Nebo si často lidi myslí, že krávy a další mlékodajná zvířata prostě mají mléko, jakmile dospějí. Diví se, že se jim tvoří až po porodu, aby mohla krmit mláďata.

21.8.2018 17:10
lupus4

XXX.XXX.13.8

.
Nebo si často lidi myslí, že krávy a další mlékodajná zvířata prostě mají mléko, jakmile dospějí. Diví se, že se jim tvoří až po porodu, aby mohla krmit mláďata.

včerejší "dotaz" dne
citace :

. dá se nějak provést to, že bych vzal jedno vajce které slépka snese a nějak ho nechal oplodnit ? ale aby se zachovala většina DNA té matky..

kdo neviděl, neuvěří

21.8.2018 17:13
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Kuře ze zkumavky, co se vám na tom nezdá. Líheň je namísto inkubátoru.

21.8.2018 17:13
hokrví

XXX.XXX.105.226

Mě paní požádala, abych ráno posbíral vejce a dovezl jí je až pojedu do práce, řekl jsem jí že vajíčka sbírám až když přijdu z práce a že prodávám ty co jsou nejstarší, ty že jsou stará 7 dnů. Odpověděla mi, tak to si nechte, já si koupím v krámě čerstvé.

21.8.2018 17:39
nitraner

XXX.XXX.30.253

Bekkky
Pasení zatím řeším přísunem pastvi k ovcím. Před noční je nebudu pouštět na louku. To bych nemusel stihnout.

Moc děkuji za poučná slova. Postupně se to budu snažit skoušet. Snad to zvládnu já i pes. Ale už dnes vím že budeme nejlepší pastevci ve vesnici.

21.8.2018 21:10

Tak jsem dneska u Poděbrad střihnul 40 zwartblesek a jsem rád že jsem doma. Polovina z nich atakovala metrákovou váhovou hranici a k tomu nepřišel člověk na podávání ovcí, takže jsem si je podával sám a vlastně jsem pak i třídil jehňata na holky a kluky, protože je pan majitel neuzvedl. Paznehty měly tvrdý jak šutr a to bylo na tom všem asi to nejhorší Jel jsem tam hned z kravínský směny, před kterou jsem spal 2 hodinky. No jsem docela kantáre ale mám radost, že jsem zas něco střihnul.

21.8.2018 21:25

Kamarádi, já mám dnes ale obrovskou radost!
Zrovna jsem vypustila do ohrady nového berana pro svoje holky! Ani jsem žádného cíleně nesháněla, ale nějak jsem dnes koukla na Bazoš a kousek od nás prodával pán 1,5r berana, nádherně narostlého, přesně pro moje ovečky. Za pusu, protože ho potřeboval prodat a nikdo se neozýval... Tak už mi bečí v ohradě. Plánuji letos připouštět už od půlky září, tak tu dlouho zevlovat nadarmo nebude.
Bylo by prima, kdyby si ho někdo pak koupil ještě taky do chovu, protože na maso by ho byla opravdu škoda. Ale to až tak na konci října, což už pro někoho může být pozdě. Ale zas ho nebudu dávat pryč dřív, aby byla jistota...
No...prostě mám radost

21.8.2018 21:29
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Gratulka Veru. Ty se berana hnedle zbavuješ po připouštení? My si ho nechávali vždycky tak dva tři ročky. Ale je pravda, že to je pak skorem celý rok darmožrout.

21.8.2018 21:35

Beran je půlka stáda, žádný darmožrout
já si před pár dny dovezl ke stávajícímu beranovi ještě jednoho nového, aby mi tu zas fotr neskákal po pár dcerách jako minulý rok.

21.8.2018 21:48

No právě. Musela jsem plemeníka, ač mladého, dávat pryč, protože si nechávám dcery.
A sice mi nese peníze skrze dotace na krmné dny, ale při letošních cenách za seno je to skoro šul nul s tím, že se do toho musí rozpustit i pořízení a hlavně pro mě oddělování ze stáda, takže komplikace navíc s tím, že si držím 3 pidistádečka... tedy jsem se rozhodla, že se letos vykašlu na KU, ke konci roku z ní vystoupím a budu si přes zimu držet méně ovcí, než musím skrze KU a že se mi pro těch pár oveček nevyplatí vydržovat berana.
Takže asi tak u nás...redukce stáda. Upřímně už zase řeším odbyt masa, který je mizerný (odbyt. Maso je delikátní :D ) a nemám zájem někomu ho vnucovat. Lidi jsou kolem mě stále poděl*aní, že JEHNĚČÍ. Bojim, nevim, neumim. Už jsem z toho otrávená. Po klobásách by se užrali, ale když jich má člověk najednou 40 kg, tak se to taky sotva prodá a častěji než 1x za měsíc asi nee... a navíc jehněčího do klobás je škoda (podle mě), radši prodávám na maso. Ikdyž je fakt, že v těch klobásách i víc vydělá... mno, je to těžké.
Každopádně za mě - radši méně ovcí, méně starostí, méně jehňat, které člověk musí udat... radši jen pro svou spotřebu a něco navíc a doufat, že se povedou pomnožit walliserky, kde se člověk nemusí bát, že se jehňata neprodají... za stejnou cenu na krmení je násobně vyšší prodejní cena jehňat... než se trh naplní
A hlavně to děláme pro radost. Tak nechci, aby to byl jen nákladný koníček. Na to mám koně.

21.8.2018 22:11
Bekkky

XXX.XXX.94.199

Gratuluju k beránkovi (beránkům), naši hoši mají už skoro hotovo.
Někdy vám závidím, jak si to všichni mazlíte ta svá zvířátka, to mě už nehrozí, ale mám taky oblíbence, kteří mají jméno.
Máme na pastvinách sem tam zelený flek, ale jinak je vše suché. Trocha štěstí je v tom, že holky jsou zvyklé na ovoce, není jim z toho nic. Ale zeleno, jako má Hippie, to nám nehrozí. Stále doufám, že se zopakuje podzim 2015 a budeme dlouho pást.
A radost mi dělají štěňátka. Jedna holčička šla včera do služby, a zbývající se dnes byli po jednom podívat na jehňata, aby ukázali, jak je ovce zajímají. Už jsem se rozhodla který z pejsků mi zůstane.

21.8.2018 22:18
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Krásný macíci, toto letí. Ale mamka už si oddáchne, takovejch děcek.

21.8.2018 22:20
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Bekkky zajímalo by mne, kde všude můžeš pást? Jak se to praktikuje? Máš přesně určené pozemky nebo můžeš pást i různě, jak se ti líbí?
A také jsem pochopila, že pasením se živíš, ale máš i svoje zvířata. A ta se pasou jak? Paseš je po nocích nebo mají ohrazené pastviny?

21.8.2018 22:40

Jani, já jsem přemýšlala nad tím samým...jak to Bekky má asi jsme stejně zvědavý holky

21.8.2018 22:56
Bekkky

XXX.XXX.94.199

Janinko, jsme momentálně ve stavu transformace. Máme s partnerem vlastní stádo a protože jsme oba pracovali jako nájemní ovčáci, občas jezdíme pomáhat jinam a to máme tak, že jeden musí vždy zůstat doma, nebo když to není daleko, můžou být holky tak den a půl v sítích. Ale v tomhle počasí radši ne. Máme od jara do podzimu určené pastviny tzv. ovčí louky v chráněném území. To má svůj režim, jak a kdy co spásat, podle výskytu chráněných živočichů a rostlin. Kromě toho udržujeme přepásáním ještě bývalé ovocné plantáže. Na to máme smlouvu se zemědělským družstvem, které je vlastníkem. S nimy také máme dohodu o podzimním a zimním pasení (od 1.10.) a to je dost volná záležitost, holky mohou extenzivně přepásat prakticky vše, včetně ozimů, strnišť a luk. Do stáje jdeme, když už nejde pást, to je různé. Podle počasí. Ale nejsilnější bahnění děláme ve stáji.

Momentálně jsme dostali nabídku na další letní pasviny, ale to nemůžeme stihnou s naším stádem a tak uvažujem o převzetí dalšího stáda. Z počátku to vypadalo dost lákavě, ale když jsme to stádo důkladně prohlédli, tak hodně zvažujeme, zda do toho jít. Je to vážné rozhodnutí. Na jednu stranu bychom nepotřebovali nikde jezdit, na druhou stranu je to práce tak na dva roky to dát stádo do pořádku.

21.8.2018 23:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Aha, takže vlastně spíše paseš svoje stádo a někdy i jiné. Tak to už chápu. Jeden čas jsem se hodně stýkala s Helenou Svobodovou, je známá pasačka a chovatelka a cvičitelka borderek, také pásla v chráněných oblastech a pak i sama organizovala pasení. Ted je v Irsku. Takže o tom ledacos vím. https://usti.idnes.cz/zena-je-sedm-let-pastevkyni-df3-/usti-zpravy.aspx?c=A160804_2264123_usti-zpravy_hrk.

21.8.2018 23:32
Bekkky

XXX.XXX.94.199

Já to s Borderkama neumím, to je hodně jiný způsob práce. Jeden z mých pejsků je kříženec pastevního pudla a borderky a pořád se to v něm pere, ty dvě povahy. Snažím se ho vést částečně jako borderku, ale moc mi to nejde. Oni se pohybují v prostoru úplně jinak.

22.8.2018 05:18

kostey: nekrmili v tom chovu senaz a jadro? Na ty sobotni akci byly krizenky romanovka zwartbles a neskutecny masiny!

22.8.2018 06:15

Byly na chudé pastvě a na 40 kusů dává chovatel 10 litrů ovsa denně. Nic víc. Ovce byly spíš tlustý než osvalený.

22.8.2018 13:37
Bekkky

XXX.XXX.94.199

Hezké, na to člověk potřebuje mít trochu schopnost se předvést a obchodního ducha. Tyhle věci asi moc neumím...

23.8.2018 15:06
marion108

XXX.XXX.72.163

Udelala mi projizdka do Havlbrodu, nakladakem, medourem... Pripomnela jsem si sva stoparska leta, kdy nakladaky staveli casto. Ted uz sic ne na stopa, ale zase to melo jine kouzlo... Privezli jsme par palet s bedynkama na zeleninu.

23.8.2018 18:38
marion108

XXX.XXX.72.163

Mam takovou radost, konecne prsi!

23.8.2018 19:36
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Moc vám to přeju Marion, u nás zatím ne, ale věřím, že se dočkáme.

23.8.2018 20:55
berrynator

XXX.XXX.139.253

u nás taky konečně sprchlo 10mm, sice za 15 minut, takže se toho asi moc nevsáklo, ale alespoň něco, zas to byly takové ty lokální bouřky,2 km od nás nespadla ani kapka.

23.8.2018 21:36

Udělalo mi radost dnešní stříhání 120 kusů. Stříhalo se parádně, ostříhal jsem 39 ovcí zatím co profík vedle mě stihl 81 kousků. Za 3 hodinky bylo hotovo. Navíc ostříhané ovce jsme jen posílali dál do naháněcí uličky kde byla zvedací paznehtářská klec na ovce, kde byli další lidi na nohy, protože nám se dělat nechtěly. Bylo hezké počasí, měli jsme výhled na Harrachovské skokanské můstky, dobrá nálada panovala, muzika nám k tomu vyhrávala, reportérka filmovala, fotila... Prostě pohoda. Po práci dovezli pizzu, tak jsme trochu břicha naplnili.
Ale asi nebudu mediální hvězda, protože druhý střihač stříhal 2x rychlejc a čistějc a tak byl focen a filmován hlavně on a já budu možná jen tak občas v pozadí jako taková kulisa, budu tam za takové ošklivé kačátko... Ale mně to nevadí

23.8.2018 21:47
nitraner

XXX.XXX.30.253

Kostej
To se tak nějak zpíva - ošklive male káčatko staneš se kouzelnou bílou labutí...

24.8.2018 08:22
Tedysek

XXX.XXX.49.14

A ja mam radost. Nasla jsem pro svoje pandy ženicha. Pandího kluka s pankáčem. Jen je chudák až v Senici na Hané. Tak musím najít způsob jak ho privézt. :).

24.8.2018 08:37

Tedysku, je krásnej. U Prostějova, to máš dost daleko, ale dcera vezla kamarádce 400 km činčilu. Prý snáší stres velmi špatně, často ho nepřežijí, ale dopadlo to dobře. Takže si udělejte výlet do Olomouce, je moc hezká, a stavte se pro králíka.

24.8.2018 09:03
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Oreb, pro psa jsem jela az za olomouc do mokrych lazcu, ale pro kralika neee. To je na vylet dodavkou moc draha sranda. To padne cela nadrz a to v podobe naseho auta znamena pulku ceny psa nebo spis cenu za novou kralikarnu od truhlare. To by nemelo moc smysl. :( zkousim jestli nekdo z pejskaru nema cestu kolem.
Jinak me jedna cincila neprezila prevoz 70km smajlík i kdyz byla ve sve kleci a zakryta. Proste ten stres nezvladla a asi po 40km ji kleplo. :(.

24.8.2018 09:28

nitraner: Pokud budu stříhat vedle profíků, tak budu ještě hodně moc dlouho za ošklivé kačátko, ale stačí že vedle mě bude nějaký začátečník a už bude za to ošklivé kačátko zas někdo jiný

24.8.2018 09:44

Kostey: kde to kdy bude ke shlidnuti?

24.8.2018 09:58
igor

XXX.XXX.159.37

Kdy a kde se můžeme podívat na mediální hvězdu? Uvažuju, že si zřídím památníček

A jinak, dneska mi dvakrát udělal radost deštíček - sice šest kapek třema řadama, ale od května nám konečně spadla nějaká vláha. Takovou dobu bez deště nepamatuju...

24.8.2018 09:59

Co mi dnes udělalo radost? Je to až k neuvěření, ale po 2 měsících prší. Teda pršelo, ale vypadá to že slušně, ještě je vlhká dlažba. Už jsem úplně zapomněla jak déšť vypadá. Sice mi to pastvu už nezachrání, ale příroda to potřebuje, takže jupííí,

24.8.2018 10:19

par let zpatky jsem byl nas ranej kdyz prez tejden bylo hezky a vikend pravidelne proprsel, muze to bejt ale tak tri roky zpatky, mozna dyl. Bylo to fakt s zeleznou pravidelnosti.

24.8.2018 10:31

Bude to na ČT nevím kdy a jestli vůbec. Kdejaká bouračka na silnici prej dostane přednost před takovejhlema lokálníma malejma zprávičkama. Fotky dostane i iDnes, a reporterka by me nám měla ozvat na mail, až zjistí kam to protlačí.

24.8.2018 10:50

kostey...určitě Vám pošlou záběry a nebo pořad, kde budete Možná budete mít i nevystříhanou verzi

24.8.2018 11:30

Po 7 týdnech mi tu trochu prší! Zatím to teda není nic moc, ale je to déšť!

24.8.2018 13:24

Uz prestante mluvit o desti! :)
Me udelala radost podlaha do chliva. Dal jsem na konec na radu kamrada a dlahy mezi sebou jen prorezal motovkou odkad si nesednou. Predtim jsem spekuloval nad pripravkem na podelnej rez a podobny bejkarny...
Ale na konec se teda i zadrailo a spalil jsem kolecko na spicce listy, takze vydaj.

24.8.2018 13:38
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Opravdu pěkné. Festovní.

24.8.2018 13:41

Proč nemáme mluvit o dešti? Hezky mi tu zapršelo, ale po sondáži si říkám jestli to vůbec k něčemu bylo.

24.8.2018 13:55

kostey: masch tam mech :).

24.8.2018 13:56

Proc nemluvit o desti? protoze jak se zda vsechno to tady pada bardzum za hranicema! Uz me ten radar nebavi.

24.8.2018 13:56

u nás už je po dešti, myslím, že udělat sondáž, dopadne to stejně. A už tu zase festovně svítí sluníčko.

24.8.2018 14:08

Ano mastňáčku mám tam mech, ale to není pastvina, to je prostě travnatá plocha mezi kurníkem a ohništěm. Snad jediné místo které nespásám.

24.8.2018 16:06

Kubo:... já Ti pozadí, abys byl za hvězdu, dělat nebudu! ...csssss

Tedy: ten je boží! Tak si zaplať dovoz živého zvířete. To určitě vyjde levnějc, než jet sama po své ose...

Add. převoz živého zvířete nesnášející stres. Kamarádka našla v lese několikadenního divočáka. Resp. celý rudl, ale matka nikde. Asi slovena. Tak se jim jednoho podařilo odchytit a úspěšně vypiplat. V asi 4 měsících jí uprosila neteř, že by si ho moc přála, že se o něj bude starat, tak ho předala a neteř si ho vezla k sobě. V dobře větrané bedně, v kufru auta. Mno...nedovezla... resp. sám už z bedýnky nevystoupil... prostě pořád to bylo divoké zvíře, které na takovéto procedury není "stavěné"...

24.8.2018 16:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Zrovna jsem přemejšlela, že všechny radary a předpovědi začnu ignorovat. Poslední vtipnej meteorolog měl slunce v duši. Maj nařízeno hlásit deště a zimu, aby v národě nevznikala hysterie. Už furt a furt bude sucho a horko. Tajná konspirační teorie.
Po čtrnácti dnech horka nám včera spadlo 3mm, a to je tak všechno na dalších čtrnáct dní.

24.8.2018 16:25

Jani, nepropadej panice. Je potřeba z toho občas utéct a dát si oraz...dělat něco jiného, co Ti pořád nepřipomíná tu saharu a nedostatek vody v krajině... mě to pomáhá.

Na předpovědi je nesmysl koukat. Vždyť jim to posledních pár let nevychází ani na dvě hodiny dopředu... už ani ty meteoradary s modelací mraků a deště... nemá to cenu se tím stresovat. Stejně to nezměníme. Jen být a žít a radovat se, když "to přijde"!

(PS: Tohle nebyl příspěvek do pozitivního vlákna ).

24.8.2018 16:41
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Vím, že máš pravdu Veru, ale já se tak těšila. Říkala jsem si, přece už to musí skončit, maj asi pravdu. Zaprší. Ochladí se. No jo no. Musím se s tím vyrovnat. Děkuju za podporu. sušená.

24.8.2018 16:58
marion108

XXX.XXX.72.163

Vím, že máš pravdu Veru, ale já se tak těšila. Říkala jsem si, přece už to musí skončit, maj asi pravdu. Zaprší. Ochladí se. No jo no. Musím se s tím vyrovnat. Děkuju za podporu. sušená.

U nás spadly včera 2 mm... Ale pořád lepší než nic... A teď je příjemně... Zítra budem vyorávat brambory, tak aspoň to půjde a nebude hic.

24.8.2018 17:03
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

A nebude vám do toho lejt, to bude príma.

24.8.2018 17:05
marion108

XXX.XXX.72.163

A nebude vám do toho lejt, to bude príma.

Radeji bych presunula brambory a koukala z okna jak celicky den prsi... Uz si takovy den ani nrpamatuju, kdyz se mi nechtelo ven, protoze lilo... Ale nepropadejme panice!

24.8.2018 17:07

Prší! Jdu se ven radovat!
(původně jsem chtěla popracovat s koněm... ale co víc si přát... to by člověk odsunul i vyzvednutí Sportky, kdyby chtělo půl dne propršet tak, že by se nedostal z baráku! ).

24.8.2018 17:18
marion108

XXX.XXX.72.163

Dnes slavim pulrocni vyroci ukonceni uzivani tabakovych vyrobku, tak to je duvod k radosti...

24.8.2018 17:27
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak to veliká gratulace a moc držím palce, Marion, já přestala v roce 92,25.12.. Takže to bylo pětadvacet let. Stojí to za to.

24.8.2018 17:30
marion108

XXX.XXX.72.163

Tak to veliká gratulace a moc držím palce, Marion, já přestala v roce 92,25.12.. Takže to bylo pětadvacet let. Stojí to za to.

dekuji. Ale chut mam stale. Hlavne kdyz opustim tu svou bezpecnou zonu, kde nikdo nekouri a dostanu se mezi kuraky. Jinak gratuluju,25 let, klobouk dolu. Ja mam obavu, ze kdyby me nepodporovalo okoli, tak zase zacnu.

24.8.2018 17:33
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

No, nebylo to lehký, to vám nebudu lhát. Ještě za léta jsem měla chuť. Ale pak to přešlo. Zvládnete to. Já si říkám abstinující kuřák.
Tehdy jsem přestala chodit tam, kde se kouří, naprosto. A i kávu jsem pár let nepila. Měla jsem ji s cigaretou moc natěsno.

24.8.2018 17:37
marion108

XXX.XXX.72.163

No, nebylo to lehký, to vám nebudu lhát. Ještě za léta jsem měla chuť. Ale pak to přešlo. Zvládnete to. Já si říkám abstinující kuřák.
Tehdy jsem přestala chodit tam, kde se kouří, naprosto. A i kávu jsem pár let nepila. Měla jsem ji s cigaretou moc natěsno.

Ja mam kafe a telefonovani... To jsou cinnosti, kdy jsem chodila ven kourit. No hnus... Jinak otec kouri a to mel mrtvicku a stejne mu alkohol a cigarety nikdo nevymluvi.

24.8.2018 20:10

Já si na přestávání kouřit vždycky cvičil pevnou vůli. Většinu času od svých nějakých 14 let kouřim. Sem tam sice přestanu třeba na půl roku, ale pak zas začnu i když mi to zprvu už nechutná.
A proč kouřim? protože když nekouřim tak mám problém se při práci zastavit a jedu jak motorová myš bez chvilinky na odpočinek. Když mi v lese dojde šťáva v motorovce, tak si sednu na pařez, dám si cigáro, když měnim nože na střihacim strojku tak si dám cigáro... Když nekouřim, tak jen doleju benzín do motorovky a řežu hned zas dál. Když ztupím nůž na strojku, tak ho jen rychle přehodím a stříhám zas dál. Takže kouřím pro své zdraví, abych vždycky na chvíli odpočinul
Mimo to, když se zavedl plošný zákaz kouření v hospodách, tak ten den jsem zas začal kouřit a od té doby kouřim furt. Nelíbí se mi ten zákon, měli by to nechat na provozovatelích i na lidech ať se sami rozhodnou co chtěj, kam chtěj jít. Kor v malejch putykách bez zaměstnanců se třema štamgasty a žádnou kuchyní.
Když jsem nekouřil, tak mi vůbec nevadilo chodit mezi kuřáky. Vždycky mi ale chybělo cigáro, když jsem trůnil na záchodě, nebo když jsem pil ráno v práci kafe.

24.8.2018 20:57

Dělá mi radost, když slyším, že má někdo tak pevnou vůli a snaží se s kouřením něco dělat. Jsem nekuřák a ty co se odnaučili obdivuji za pevnou vůli. Marion držte se.

Když už někdo kouří, ať si kouří v soukromí a neobtěžuje ostatní. Co se hospod týče, jako nekuřák to vítám, ale jinak je to dle mě omezování podnikání...

24.8.2018 21:11

Kostey: muzes se pomodlit nebo projet vlakna na ifaune. Moznosti je tolik misto fajceni. Nebo nechat fajcit nekoho jinyho, kdyz mas porad nejakou tu asistentku pri ruce :).

24.8.2018 21:14

Od pondělí budu mít k ruce 2 praktikantky, tak jsem na ně zvědavej

24.8.2018 21:17

mastnacek...tak tuhle poznámku bych od vás nečekala

24.8.2018 21:30

Kostey: bez komentare :)
Mine: chyba :).

24.8.2018 21:43
nitraner

XXX.XXX.30.253

Tedysek napsal(a):
A ja mam radost. Nasla jsem pro svoje pandy ženicha. Pandího kluka s pankáčem. Jen je chudák až v Senici na Hané. Tak musím najít způsob jak ho privézt. :).

odkud jste?

24.8.2018 22:05
nitraner

XXX.XXX.30.253

marion108 napsal(a):
dekuji. Ale chut mam stale. Hlavne kdyz opustim tu svou bezpecnou zonu, kde nikdo nekouri a dostanu se mezi kuraky. Jinak gratuluju,25 let, klobouk dolu. Ja mam obavu, ze kdyby me nepodporovalo okoli, tak zase zacnu.

Je to jen na Vás. Nic nalevo nic napravo. Jen na Vás. Buď to chcete přestat nebo ne.

Rok jsem chodil s holkou s Prostějova. Tvrdil jsem že už nekouřím. Nesnášela dým s cigaret. Když nás pouštěli s kasáren přišla se neplánovaně rozloučit na nádraží. Kouřil jsem, že jo.
Jen se zeptala jak mi může věřit že se vrátím.
No jo měl jsem posledné tri sparty. Kdo si pamatuje čo boli sparty vie že ich bola škoda. V Žilene som zahodil vajgla s poslednej.
Jsem s tou holkou už osmadvacet let. A to jsem byl i na svůj věk poměrně silný kuřák.

24.8.2018 22:09

nitraner: Pěkně jste to nahoře napsal, pravda pravdoucí. Na nikoho se to nedá svést rozhoduje jen člověk sám za sebe.

24.8.2018 22:25

Měla jsem dnes radost, když jsem si uvědomila, že své před rokem vykloubené rameno, se kterým jsem kvůli částečnému srůstu nemohla neomezeně hýbat, používám už úplně stejně jako to druhé. Prostě jsem ho rozhýbala při každodenní práci.

24.8.2018 22:46

mastnacek...chybama se člověk učí

24.8.2018 22:49
nitraner

XXX.XXX.30.253

Já jel dnes Nitru na otočku. A v Hlohovci mi kamarád udělal radost dvěma bedýnky hrozna

24.8.2018 22:51

to asi nebude na jídlo...

24.8.2018 23:11
nitraner

XXX.XXX.30.253

to asi nebude na jídlo...

asi jo
víno nepiji hroznové víno neboli hrozno jím

25.8.2018 02:10
honzapm

XXX.XXX.182.25

"Dnes" mě přivítala ve svém lůně Země živitelka.
Myslel jsem, že jsem tam naposledy byl tak max. před 3-4 lety,
ale během cesty mi v autě došlo, že naposledy jsem tam byl,
když ještě náš vrchní klimatolog Václav s chotí Livií na pódiu zahajovali dožínky.
No, takže to už je o hodně víc let. Na svůj věk jsem stále junák.
A to mi udělalo radost.
Další radost mi udělalo, že hnědá krátkosrstá koza se opakovaně pokoušela
sežrat svůj reklamní poutač, asi že je vkusně zelený. :)

https://honzapm.rajce.idnes.cz/Zeme_zivitelka_2018

25.8.2018 07:39
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pane honzo udělal jste mi velikou radost, fotkami ovcí obzvláště.

25.8.2018 08:25

No vidite...tam jsem mela byt na sampionatu zwartblu..ale je to pro me kus sveta a nemam vhodny povoz, tak nejedu. Mrzi me to, protoze bych tam potkala spoustu pratel. Je to vlastne spolecenska udalost.. :)

Jinak abyste si nemysleli...vcera s tim destem...nez jsem vylezla z baraku, uz prakticky neprselo...

25.8.2018 08:58
dad

XXX.XXX.225.133

hhippie - jestli Vám to udělá radost tak tady nepršelo, spadlo jen pár kapek na rozpálenou zem, jen se ochladilo.

25.8.2018 09:42

Vcera v podvecer zaclo, pekne zlehka, pak pauza tak dve hodiny a potom s prestavama do rana.
A pak me udelala radost cibule pani mamy :) a hotova podlaha ve chlive. Akorat pri poslednim prorezavani dlahy jsem novym retezem skrt o piskovec :).

25.8.2018 13:13

Vcera v podvecer zaclo, pekne zlehka, pak pauza tak dve hodiny a potom s prestavama do rana.
A pak me udelala radost cibule pani mamy :) a hotova podlaha ve chlive. Akorat pri poslednim prorezavani dlahy jsem novym retezem skrt o piskovec :).

Mastnáčku, podlaze moc nerozumím, ale cibuli máte nádhernou! (Ta kytička patří paní mamince).

25.8.2018 13:14
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Nám včera odpoledne začalo pršet a už pršelo čtyřikrát asi po 20-30ti minutách. Žádný přívalový déšť, ale takový ten zalévací. Dost výrazně se ochladilo, mám triko s dlouhými rukávy a bundu. Tak snad to k vám zítra dorazí: Tohle počasí nevypadá, jako pouze místní záležitost.
Včera ráno jsem pověsila prádlo, plný velký sušák a než jsem dorazila domů, bylo to znova mokré a zatím to stále visí a ještě to neuschlo. Uvědomila jsem si, že když jsem takhle hodně vyprala a dala ven minule, bylo to naposledy, kdy zde pršelo. Třeba je to recept na déšť... slibuju, že budu prát...
Ještě dotaz na Honzu, co je to za plemeno ty bílé ovce s flekatými hlavami a postavenýma ušima na fotkách z živitelky. Je to border leicester?
Všem odvykačům držím palce, taky jsem kdysi bojovala...

25.8.2018 13:16
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Ta podlaha je krásná...

25.8.2018 14:48
honzapm

XXX.XXX.182.25

Bekky, asi myslíte ´Kerry Hill´?

Já to foti v cuku letu, myslel jsem, že tam všichni jste-budete,
tak jsem nechtěl nosit dříví do lesa. Neboli seno do seníku, že.
Jináč bych si dal víc záležet.

Odpoledne ještě byla pěkná předváděčka před pódiem,
to už jsem ale s sebou foťák netahal.

25.8.2018 20:41
marion108

XXX.XXX.72.163

Brambory dobry, pocasi bajecne, chladek, sem tam slunicko. Hlina sucha...

25.8.2018 21:06
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Honza:
Díky, už jsem to pohledala. Ono je těch britských plemen tolik...

25.8.2018 21:09
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Marion pěkné.
U nás nic, ale bylo chladno a zataženo. Udělala jsem moře odložené práce venku. A rynglové čatný a chleba jsem upekla a...

25.8.2018 21:57
marion108

XXX.XXX.72.163

Janinko, to je skvele. My porad nestihame. Ted musime dodelat brambory, zitra adela, ctyri stometrove radky. To bude uz pohoda. Pak zaset hnojeni. A pristi vikend dosekat okraje te proklate louky... Btw. Nevite zda je starcek pro kozy nebezpecny? Vim, ze pro kravy a kone, ale o kozach jsem nenasla ani slovo.

25.8.2018 22:02

marion, tady ho moc není, ale nežraly ho, pokud se s ním setkaly. Nanejvýš si kousnou a jdou. Ale nikdy s ním nebyly zavřené, já s nimi chodím.

25.8.2018 22:04
marion108

XXX.XXX.72.163

Any ho maji v sene. Anicka ho nechava, ale jeji dcera ne. Jako konim to prebiram, ale u koz jsem myslela, ze si urci jaka davka je bezpecna.

25.8.2018 22:11

Většinou platí, že když je rostlina usušená, už tak jedovatá není. Tak jim občas dejte trochu ostropestřce na regeneraci jater a třeba se to tak vyřeší.

25.8.2018 22:13
marion108

XXX.XXX.72.163

Většinou platí, že když je rostlina usušená, už tak jedovatá není. Tak jim občas dejte trochu ostropestřce na regeneraci jater a třeba se to tak vyřeší.

Ostropestrec je dobry napad. Diky.

26.8.2018 10:05

Pomalu se blíží Vánoce, takže:

Můj milý Ježíšku,
protože jsem byl celý rok hodný, tak bych tě chtěl poprosit o tuhle otočnou klícku na dělání ovčích paznehtů, která se dá zamontovat do naháněcí uličky. Fakt bys mi tím udělal radost. Slibuju že když jí najdu pod stromečkem, tak budu i celý následující rok strašně moc hodný...

26.8.2018 12:05

Ale Kubo...to ti neverime ani my, natozpak jezisek, ktery preci vsechno vidi...
Ale prala bych Ti ji!

Jinak Oreb, to bych rada dementovala. Pokud by to tak bylo, pak by se nedaly lecive byliny uchovavat susenim..ucinne latky povetsinou v rostlinach zustavaji. Pro kone jsou jedovate byliny i v sene vysoce nebezpecne. Jak je letos bida se senem, resila zrovna nedavno kamaradka vererinarka intoxikaci cele sportovni staje s jednim umrtim. V jedne varce byl myslim prave starcek, v druhe trezalka ve velkem procentu.. Ustajovatel seno stahl a po tydnu vyzkousel stesti a krmil ho znova! Nasledovaly dalsi intoxikace a udani majitelu koni pro vedome poskozeni cizi veci

26.8.2018 19:23

no co... Když mi to nekoupí Ježíšek, tak si to koupim sám a za trest nebudu hodný následujících 5 let, dokud se ta investice nevrátí. Jeho chyba.

26.8.2018 21:24
berrynator

XXX.XXX.139.253

já mám obracečku od Batemana, ale tohle je nějaký jiný mechanizmus, to jsem ještě neviděl, ulehčení práce je to ale úžasné, akorát když jsem tam nacpal dospělého suffolk berana, tak to nějak rozměrově nevycházelo, ale nakonec jsem ho přeci jen bez větších problémů otočil.

26.8.2018 21:47

Já teď z hlavy nedám od koho je tahle, ale vím že za ní chtěj asi 40 bez daně, což je docela standardní. Maj je ve 2 velikostech a tohle je ta větší a příjde mi, že na tohle stádo by spíš byla vhodná menší, protože druhá půlka stáda kterou budem stříhat za týden jsou valašky. Ale líbí se mi že tam ovce tak hezky sedí, že se nijak neotáčí.
Radši bych ale nějakou přímo na kozy, protože těch dělám nejvíc. Těch uděláme tak 2000 kusů za rok.

26.8.2018 22:17

Sel bych cestou jekl plochac cocko ;) nebo sikovnej zamecnik. Byl jsem u chovatele. Mel tu otocnpu, prasklo mu tam neco a musel cekat na znamyho se svareckpu a agregatem...material papir. Mluvil o podobny castce. To bych blel :).

26.8.2018 22:36

Mně tohle přišlo dost festový a zároveň na manipulaci strašně lehký. Právě že se mi to moc líbilo. Ale zároveň za ty prachy... Já mít pořádnou dílnu, tak bych si takové udělátka moc rád vyráběl.

26.8.2018 22:52

Udelalo mi dnes radost, ze jsme zvladli povyletovat s detmi, neco se dozvedet a zaroven jeste vecer neco popracovat. Jak je konecne normalni teplota, budu ted par tydnu drit jak sroub a dohanét ty letosní prazdniny, kdy jsem fakt delala jen zachovne cinnosti..
Takze mam ostrihanou prvni bubacku, aby se daly dat dohromady s beranem uz.. :).

26.8.2018 23:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Máme střihače na 3.9. a pak už to bude na Chuckovi. Ale nezlobila bych se, kdyby holky zabřezly až v říjnu. V březnu už bývá lepší počásko.
Letní pastviny máme smulčované a dosetou trávu, pokud tam ještě něco vyroste, možná koncem září tam ještě oveny půjdou.

27.8.2018 09:39

hhippie, já netvrdím, že už v sušeném nejsou jedovaté látky žádné, ale že jejich množství je nižší. A taky ne vždycky. I léčivé rostliny sušením snižují svou účinnost, dalším skladováním rovněž. Ale o to ani nešlo.
A tady se nejedná o koně, to je kapitola sama pro sebe. Některého otrávíte i pohledem . Nic ve zlém.

27.8.2018 13:28
Bekkky

XXX.XXX.80.221

Pro radost všem:
https://www.youtube.com/watch?v=VwaDVvRyuMY
ovečky v Augšpurku, krásné opečované stádo merinolandschaf bez hniloby paznehtů ve skvělé kondici

a také hezký komentář od představitelů města a ochrany přírody, jak jsou ovce pro údržbu chráněných oblastí důležité.

27.8.2018 14:36

Už nevládnu němčinou co dřív, ale pro 500 ovcí 80 ha není moc, ne?
Každopádně mě je vážně sympatické, jak ti Němci dokáží přemýšlet. Chvíli jsem tam žila a kdybych měla odejít z Čech, šla bych zpátky do Jižního Německa... Každá země má své pro a proti, i odpůrce i fandy.

27.8.2018 14:38

Oreb: A neříká se to náhodou o kozách? O koních si to tedy nemyslím a to už s nimi nějaký ten rok žiju

27.8.2018 16:08
dad

XXX.XXX.225.133

hhippie - Tom.tady obhajuje i skoro třikrát větší zatížení, má pravdu v tom, že záleží na systému pastvy a úživnosti plochy.

27.8.2018 16:09
dad

XXX.XXX.225.133

oreb1 - v Čechách je toto tvrzení vztažené ke kozám.

27.8.2018 21:23

hhippie, dad: Já vím, že se to říká o kozách, ale dneska mají koně hned koliku nebo alergii a nevímco, proto jsem to tak napsala. Ale nemá to být kritika koní, přestože jsem přívržencem spíš přírodních plemen, který taky sežerou kdeco a nic jim není .

27.8.2018 21:48

to platí většinou, ale ne pro starček.

je jedovatý i pro kozy, ale málo. koza se dá použít i jako spásač starčeku, pokud potřebujete vyčistit pastvinu pro koně. radši ale nedávat březím a rostoucím zvířatům. taky snižuje užitkovost, prostě tělo se zaobírá detoxikací.

27.8.2018 21:50

bodlinko:

27.8.2018 21:55

Oreb: Klidně mějte něco proti koním, já se z toho nepoložím

Mě dneska udělalo radost, že jsem si střihla svoje tři bubáky a jsou připraveni na připouštění.
Taky mi udělalo radost (ikdyž menší), že jsem zjistila, z čeho mám asi načatý "tenisový loket"... tedy nejenže kvůli zádům, abych je pošetřila, když se neozývají, ale taky kvůli dalším součástkám, nemohu být víc než velmi málo šikovný zbavovač vlny u vlastních ovcí... sorry, Kubo... asi budeš muset zamakat, aby ses posunul na hornější příčky... já Ti záda krýt nebudu.. . škoda, jste fakt prima partička!

27.8.2018 23:37
marion108

XXX.XXX.72.163

Diky, bodlinko...

28.8.2018 06:57

hhippie: loket na strihaci nebo na drzaci ruce?

28.8.2018 07:07

Hhippie: však já zas jednou rád na soutěži prohraju, ale je to škoda, čím by bylo víc střihačů, tím to je větší zábava

28.8.2018 15:19

Se mnou jako hlavni "hvezdou" obzvlast!
Nene, kdepak. Ted jsem z toho sveho posledniho domaciho strihani uplne v depresí zas. S dospelou walliserkou se mi blbe manipuluje - jak je dlouha, spatne se mi sklada "do klina " a zwartbly mai zas v nekterych.mistech Desne hutnou vlnu, ze se mi kousou nuzky. Proste jsem fakt matla
Mam i kousek videa z konce strihani ve Vrbeticich, kdy me premlouvali, at střiham dal i druhou. Ale ze strihani jako takoveho tam moc videt neni. Tak jsem áni nevkladala...

28.8.2018 15:52

Klídek, já včera začal stříhat velké stádo frísek a stříhám jak naprostej začátečník. Ovce jsou dlouhé a mně se nedaří je pořádně držet, navíc jsou pořád v křeči a nechtěj sebou hnout, pak najednou začnou kopat a vysmeknou se mi... No, chvíli ten strojek člověk v ruce nedrží a hned to všechno zapomene. Navíc i moje praktikantky - podavačky ovcí jsou takové malé kůzlata se kterejma se nedá ani pokecat, protože se strašně stydí, takže si stříhání moc neužívám i proto, že moje kolegyňka se stěhuje a tak nemá čas tam jet se mnou aby dělala paznehty a tak je musím dělat sám.

28.8.2018 18:07

Hhipie: jak pise kostey, cim vic tim lip..
Kostey: nekdy jsou ty ovce zraly na... Presne to znam, ovce se vysponuje, nejlip kdyz jeste zakloni hlavu a kdyz uz se do toho pustis tak zacne trdlovat. Nezkousels treba takovy stresarce klepak rukou na kloub predni nohy sby se sklidnila. Easy hand :)
Ty jses ale smolar, musis trpet s kuzlatkama... :).

28.8.2018 21:09

Mám radost, dnes se mi podařily posadit 2 bahnice a udělat paznehty, pak mě odvolala rodina, takže pokračování příště. Je to zatím jen kapka v moři, ještě se mám co učit

28.8.2018 22:20

Mastňáček: Ano přesně ovce našponovaná zakloněná hlava dozadu a když jí srovnám, tak začne trdlovat. Poklepání na kloub přední nohy neznám. Můžu to zkusit.
A k těm kůzlatům... Radši bych tam měl třeba starýho ukrajince než tyhle 2 vystajlovaný nádhery. Víš jak se bojím toho že při předávání ovcí se jich třeba nepatřičně dotknu a hned budu obviněnej z nějakého harašení No, ono to teda není k smíchu, ono nikdy nevíš co si vymyslí, když je tamější praxe nebude bavit a budou s tím chtít seknout pod záminkou něčeho a jít třeba někam ke koníčkům.

28.8.2018 22:49
honzapm

XXX.XXX.182.25

Jakube, a vy umíte ukrajinsky? :).

28.8.2018 22:55

Umím spíš Rusky, takže se domluvíme, ale oni uměj i docela dobře Česky. Sice jsem moc mladý na to abych ruštinu znal ze školy, ale naučil jsem se rusky ve Skotsku od Estonců Lotyšů a Litevců.

Přidejte reakci

Přidat smajlík